已經11點幾,仲肯比我入嚟,delighted my Friday night 😊睇左一陣餐牌,好多選擇,樣取都想試😋😋心中都係中式糖水,但都係諗唔到,於是,問哥哥仔有咩出名,他介紹得好清楚,仲好似can read my mind咁,中式有呢啲選擇,協助我,呢下係讚既。👍🏻👍🏻最後,叫左芝麻合桃糊(加湯圓),真材實料。剛剛睇左個post, 話佢冷氣唔陪(其實我唔覺得熱,可能唔係我個位),哥哥仔突然間開左個風扇,細心👍🏻👍🏻會再幫襯😊
睇左一陣餐牌,好多選擇,樣取都想試😋😋

最後,叫左芝麻合桃糊(加湯圓),真材實料。

會再幫襯😊
2025-07-09 0 views
## 食評:放工後的甜品時光今次放工後同老公去食甜品,選擇咗一間評價唔錯的甜品店。### 食物評價1. **榴槤冰**: - 榴槤冰非常好食,榴槤味濃郁,每一口都能感受到榴槤的香氣。不過,價錢就偏貴,對於喜歡榴槤的人來說,值得一試,但如果不太喜歡榴槤,可能會覺得有點負擔。2. **合桃露**: - 合桃露的性價比比較高,口感滑順,但唔算太濃,可能對於喜歡濃郁口味的人來說,會覺得味道稍微淡了一點。不過,作為一個清新的甜品選擇,它仍然很不錯。### 總體評價整體來講,雖然價錢上有點高,但食物質素和口味都能令人滿意,特別係榴槤冰。如果你係榴槤迷,可以一試,下次再來探索更多其他甜品~
## 食評:放工後的甜品時光

今次放工後同老公去食甜品,選擇咗一間評價唔錯的甜品店。

### 食物評價

1. **榴槤冰**:

2. **合桃露**:

### 總體評價

2025-07-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
  • 榴槤冰
2025-07-06 0 views
青衣島貴為美食沙漠,連鮮芋仙都退場,竟然有研香執pacific coffee 唔要嘅天橋口人流暢旺嘅舖位,街坊都好期待。以前幫襯過尖咀、沙田、馬鞍山舖,堂食外賣都試過,鍾情佢啲糊類甜品,畢竟叫「研香」,研磨品都有水準…但今日買外賣芝麻糊,門口新店花牌尚在,眼見女店員手拎個膠水壺不停打轉搖晃,倒少少再搖,倒少少又再搖,已經心感不妙… 返到屋企,芝麻香係香嘅,不過每啖都有嘢un 口,就係嗰啲king 咗變硬嘅芝麻糊塊。無諗到佢新店開張,唔係做好啲贏口碑,有啲失望,亦希望佢可以做返好啲,令青衣街坊有啲好嘢食。最好快啲有open rice 外賣落單。

2025-07-06
TakeAway
$40 (Dinner)
2025-07-05 0 views
夏天想食甜品 如果有冷氣就更好!呢間甜品舖其實開張唔夠一個禮拜,青衣城第二期都算方便,睇落去幾 別緻, 好處係佢唔加一 。以前 本來呢個地方係一間連鎖咖啡店, 呢間舖頭嘅好處已經有玻璃隔住,但係好可惜冷氣始終係唔夠足夠,如果想留客應該考慮再諗一諗分體式。腰果露 、合桃露 叫咗半甜,感覺上都好甜,下次可以諗完全走甜。其實食完甜品好想飲水 ,應該唔使叫都有 凍水或者暖水 招待....好可惜 好多 飲品例如 咖啡 都話售罄,其實可能 係唔夠人手掛。
夏天想食甜品 如果有冷氣就更好!