Green Bakery 的麵包新鮮、好味、款色特別,我特別超喜歡幾款Green Bakery 特有的款式:No.1 我至愛的提子包 - 香、鬆、大粒香甜的提子鋪蓋整個麵包又唔會太軟 (因為我喜歡有口感的麵包)No. 2 芝士法包 - 她的法包是非常有嚼口,加上勁多的大大粒ChedderNo. 3 小番茄Pizza - 她的Pizza是簿脆形式,大大一片,又唔太飽就是為了這3款,本人almost 每兩天都會到Green bakery 買麵包。唉~ 誰料原來在6月中Green Bakery 已被Little Mermaid取代了。起初都有誤認Green Bakery 為Little Mermaid 因為它們有些品種是非常類似而且同是附屬於City super 之內,但細心察看就會看出不同。其實不是Little Mermaid 不好(除咗佢D麵包真係幾貴,Potion 又細) 但是我的No.1 至愛的提子包,是Little Mermaid 的芝蔴提子包遠遠不能取代。我問過店員她們說因為公司要统一經營,這事我是能理解的,但我深深盼望Green Bakery 可以找到一個新的落腳點 (最好
就是為了這3款,本人almost 每兩天都會到Green bakery 買麵包。唉~ 誰料原來在6月中Green Bakery 已被Little Mermaid取代了。起初都有誤認Green Bakery 為Little Mermaid 因為它們有些品種是非常類似而且同是附屬於City super 之內,但細心察看就會看出不同。其實不是Little Mermaid 不好(除咗佢D麵包真係幾貴,Potion 又細) 但是我的No.1 至愛的提子包,是Little Mermaid 的芝蔴提子包遠遠不能取代。我問過店員她們說因為公司要统一經營,這事我是能理解的,但我深深盼望Green Bakery 可以找到一個新的落腳點 (最好不要太偏離市區)那我和我的至愛就有重逢的一天。
最衰的是佢轉手前都無預先通知,只少我可以買一大堆放在冰格留念或可以Post Picture at here。
2011-06-21
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$50 (Other)
  • 提子包
  • 芝士法包
  • 小番茄Pizza
2011-06-28 66 views
行街行到餓餓地, 聞到麵包香, 不自覺走左入去~ 好吸引的芝士香氣~ 還多手再夾多兩個迷你包個包果然好軟, 但唔會腍一PET咁, 再加上芝士軟心, SO NICE~ 另外兩個迷你包, 都好鬆軟啊~
行街行到餓餓地, 聞到麵包香, 不自覺走左入去~
好吸引的芝士香氣~
迷你牛角包/扭紋包 + 芝士軟包
還多手再夾多兩個迷你包
芝士軟包

另外兩個迷你包, 都好鬆軟啊~
2011-06-09
TakeAway
$20 (Other)
芝士軟包
迷你牛角包/扭紋包 + 芝士軟包
2011-06-18 56 views
每次來Green Bakery 都一定係食Croquant但偏偏今次就冇, 可能未出爐正在失望之際突然發現新奇野 Crunchy Puff (可能次次都只係食Croquant, 並冇發現它)咬左一啖後, 發現餅底有D 似Croquant甜甜的蜜糖香味, 而且非常香脆面頭像牛角包, 牛油味的酥皮超香而且非常軟熟鬆化一軟一脆, 口感佩合得天衣無縫下次再來一定要encall
每次來Green Bakery 都一定係食Croquant
但偏偏今次就冇, 可能未出爐
正在失望之際

咬左一啖後, 發現餅底有D 似Croquant
甜甜的蜜糖香味, 而且非常香脆
面頭像牛角包, 牛油味的酥皮超香而且非常軟熟鬆化
一軟一脆, 口感佩合得天衣無縫
下次再來一定要encall
咬左啖的 crunchy puff
2011-06-18
TakeAway
$15 (Tea)
咬左啖的 crunchy puff
  • Croquant
2011-04-29 52 views
四月二十九日 天蔭來沙田行一行,沙田的Green Bakery在citysuper的旁邊,選了Walnut & Raisin Scone and Cheese Tart 作晚餐茶點。Walnut & Raisin Scone 食落外層脆而中間堤子與鬆餅有少少甜的感覺,我覺得它外面脆內裡鬆軟的層次感做得幾好而且夾雜核桃味道不錯。Cheese Tart 曲奇撻和芝士味掂而且內裡有著濃郁的芝士很正,份量多一個切開一半給兩人享用亦可。分數Walnut & Raisin Scone 79/100 好食Cheese Tart 81/100 還好食

四月二十九日 天蔭

,份量多一個切開一半給兩人享用亦可。

分數

Cheese Tart 81/100 還好食
(左)Walnut & Raisin Scone (右)Cheese Tart
Cheese Tart 咬了一啖!
2011-04-29
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$21 (Dinner)
Cheese Tart 咬了一啖!
  • Walnut & Raisin Scone 和 Cheese Tart
2010-09-07 21 views
每次黎到呢間麵包店~都想買包包..但見到個價錢....令我停止買既念頭今次..我終於買左一個我好想食好耐既包包. "Croquant " 佢個樣雖然不"土"好但勝在我鍾意食甜....佢呢個都幾甜..正!!
但勝在我鍾意食甜....佢呢個都幾甜..正!!
2010-09-05
2010-06-21 4 views
是日在一田逛完之後,經過這間麵包店,想起明天的早餐還沒有著落,所以便決定在這裡買一點麵包作早餐。這個甜蕃薯的麵包置於麵包店的當眼位置,所以在沒有任何決定之下便選擇了這個麵包了。甜蕃薯麵包拿上手的時候一點也沒有油留在手上,比起很多麵包少油很多。份量剛剛好,一件便能滿足我的早餐了,所以其他的都給了家人吃。整件麵包也是烘得金黃色,顏色十分討好。咬開之後,便能發覺有不少小顆的蕃薯粒在中間,可是口感上就還未能滿足到我。我覺得蕃薯粒太小,沒有認真去研究係絕對唔會發覺佢既存在。幸好中間的部份造的十分鬆軟,佈滿了很多小孔,裡面的味道也尚算令人滿意。

甜蕃薯麵包
Sweet Potato
中間的密佈的小孔
2010-06-21
$3 (Breakfast)
Sweet Potato
中間的密佈的小孔
2010-05-15 16 views
見到E間咁多笑面,所以對佢都幾大期望, 雜果朱古力軟包($6)牌上寫住:朱古力麵包加入芒果,木瓜,橙皮,蔓越莓,朱古力粒。吃下去時,只覺得像吃了朱古力粒加帶點微酸的朱古力麵包。事實上我亦只看到除了表面的朱古力粒粒和入面的數少粒蔓越莓,所謂的芒果,木瓜,橙皮完全看不到有亦吃不到有這些味道。 相反芝士法包($14)就很好吃法包咬落並不是硬掘掘的,卻是有煙煙unun,很有驚喜!而且餡料絕不欺場,一撕開已見到很多粒粒芝士,總算令我這個芝士狂人火氣暫降。
見到E間咁多笑面,所以對佢都幾大期望,
雜果朱古力軟包($6)

相反
芝士法包($14)就很好吃

雜果朱古力軟包
雜果朱古力軟包(賣相ok)
雜果朱古力軟包分開左一半(左邊個一半)
雜果朱古力軟包分開左一半(右邊個一半)
芝士法包
2010-05-04
芝士法包
2010-04-18 21 views
知道夜晚冇咁早有飯食, 所以就黎呢間令我有選擇困難症ge麵包舖, 次次黎都要係麵包櫃轉好多個圈先扑到搥買乜.因為太肚餓見到咩到都想食ge關係, 買左3個包, 吞拿魚包, 哥克餅同香草意大利包, 吞拿魚包係第一次食, 估唔到個樣怪怪咁, 但又真係好食wo, 入面除左吞拿魚外仲有少少薯仔粒, 其實個味好似食緊三文治咁, 不過呢隻包比一般包煙un, 所以好食好多, 我"炸"一聲食哂!哥克餅就次次幫襯都會買, 實在太好味喇! 又有少少maple香, 又有香脆合桃, 不過就比較熱氣, 所以每次都要同人share...其實我真係好想一個人食哂佢香草意大利包又係第一次買, 不過就隔左一日先食, 但都好食wo, 又係煙un, 仲有好多香草tim!

好有內在美
哥克餅
又愛又恨
香草意大利包
2010-04-14 7 views
飲完茶, 同父母道別後, 我們到了citysuper, 行了一會, 決定買點東西回家, 下午茶是也. 係樓下買朱古力時, 找找旁邊的麵包店, 都沒有什麼吸引, 決定行返上去citysuper睇下有咩啱. 結果, 齋妹就被這個芝士撻深深的吸引了. 於是就一人一隻.回到家, 凍食麼, 及正有多士爐就不如焗一焗熱黎食. 始終芝士味既野, 係要熱食先有味道. 焗好拿出來, 應有的芝士香一定有. 看見齋妹非常之enjoy地享受隻撻. 我又回到廚房去, 焗熱我果一隻.果然, 芝士一定要熱食才吸引. 返熱過的cheese, 溶溶地, 味道帶甜. 內層腍腍的, 好似cheese cake 咁, creamy 中又帶甜味. 齋妹絕對沒有揀錯野食.一啖撻, 一啖奶茶. 好比出面百幾蚊一個 High Tea.

$12 (Tea)
2010-01-31 17 views
本人基本上對所有含高澱粉質的食物都十分有興趣,飯同麵包算是我每日必吃的!連鎖麵包店美X大X我都不喜歡,最愛是平民式的麵包,如冰室或屋村包店的麵包;次愛則是較高檔的麵包店,Green Bakery就是其一。差不多每次到Citysuper都會買最愛的田園麵包或是北海道牛奶麵包。今日當我正圍著麵包櫃選購時,聽到在旁的"麵包小姐"推介什麼每天只造十件左右的蘋果批,即時轉頭看一看賣的是什麼東東,蘋果批放在白色小紙盒中,一件大約有6"x3"左右,售價$35。那就買來試下吧!回家即切來吃,批十分香脆,牛油味適中,不是太漏,中間夾著一大塊蘋果如果蘋果再多一點更好!
如果蘋果再多一點更好!
每日只造十件左右的蘋果批
切開後的蘋果批
2010-01-31
$35 (Other)
每日只造十件左右的蘋果批
切開後的蘋果批
2010-01-07 5 views
呢舊飽真係多芝士到暈,仲好墜手添架,掂呀 ... 家下連老豆都愛上,要我不時買埋俾佢食!不過俾我發現呢個包向 ifc 店、銅鑼灣店同沙田店嘅價 $ 都唔同,最貴同最平竟然相差 $9 ... 離譜
呢舊飽真係多芝士到暈,仲好墜手添架,掂呀 ...
家下連老豆都愛上,要我不時買埋俾佢食!

最貴同最平竟然相差 $9 ... 離譜
睇下芝士多到 ...
$14 (Tea)
睇下芝士多到 ...
2009-07-21 12 views
在沙田 City Super 找找新奇事 就行經那間 Green Bakery 發現一種怪怪的麵包...「Croquant」其實這個飽外表並不討好還有點像烘乾了的牛糞餅 不過就是它那窈黑的肌膚令人著迷 小小的咬下一口淺嚐甜甜的蜜糖香味 外層爽脆內層鬆軟 牙齒偶爾間還會碰到一小顆一小顆的果仁 十分可愛...當初還認為一個 Croquant 賣十元確實有點貴 但十元可換來如此難忘感覺也十分超值 在網上搜查有關它的資料 原來 Croquant 是它的法文名稱意解 Crispy(香脆) 怪不得吃一口後 令我有著回到摩洛哥街頭很法式的咖啡店感覺...
在沙田 City Super 找找新奇事

當初還認為一個 Croquant 賣十元確實有點貴

但十元可換來如此難忘感覺也十分超值

在網上搜查有關它的資料

怪不得吃一口後

令我有著回到摩洛哥街頭很法式的咖啡店感覺...

Croquant
2009-07-16
$10 (Other)
Croquant
2009-01-27 11 views
1月26號,牛年大年初一.路過City Super,看到Green Bakery有牛型公仔麵包,那便在大年初一買個回家品嚐.牛牛包乃是紅豆蓉作餡料,包中放一點提子乾作上配襯.麵包做得比較可愛,但紅豆蓉甜得過份一點,但麵包中有提子便有咬口.買給小朋友作下午茶點,可算合理.

,但紅豆蓉甜得過份一點
,但麵包中有提子便有咬口
.買給小朋友作下午茶點,可算合理.

牛牛包
$15 (Other)
牛牛包
2008-12-27 23 views
Don't know why they changed the name to Green Bakery...is it because they're no longer under the Japanese Little Mermaid?Nonetheless, the pastries are as good as usual. Had a croquant, and it was sweet and crunchy and satisfying as usual. The free samples of scones were a welcome treat as well!

2008-12-07 10 views
心知畢業之後就好少出沙田, 距離心愛的Little mermaid將更遠了, 趁最後幾個開課天, 放學後去沙田買番個包sin.是日很想食酥/批, 尤其係鹹, 但全部都係甜ge, 最終選了士多啤梨.酥的texture介乎麵包同酥皮之間, 唔會有層層鬆脆, 只係邊邊會比較脆! 初時以為冇吉士ga, 超失望, 好彩去到中間有, 而且份量充足, 只可惜實身d, 唔夠滑, 反而士多啤梨最好, 又甜又fresh.不知何故, 總感覺少了驚喜.

不知何故, 總感覺少了驚喜.
士多啤梨酥