2023-10-30 556 views
感覺自己同觀音有緣! 見今日10月尾已經步入年尾,於是落觀音廟還神,感謝觀賞娘娘過去一年庇佑!求神之後要還神㗎嘛!還神拜完之後女友小熊嗌肚餓,問我有咩想食?早排去太子果間什麼奇趣燒鵝,食到我依依俄俄! 蔥蓉鹹到不得了! 於是提意食燒味,小熊轉數極快,我都未開個豬腦 GPS 去諗邊到有好味燒味店,佢已經諗到! 最近係唯一燒餓!於是二話不說一齊去開餐!記憶中曾經係唯一買乳豬外賣,質素唔差,今次當然再點乳豬!但係幫襯之前,望望門口窗廚掛起嘅叉燒有無肥叉先? 見到有肥叉喎! 可以安心入去幫襯!通知燒味店只有雙併飯,最多都係五寶,但唯一嘅 Menu 上居然有乳豬五寶飯同燒餓五寶飯! 以為會分薄哂,但見到隔離枱點乳豬正寶又幾足料喎! 於是點咗一份,小熊要乳豬併肥叉,再點燒鵝下庄.乳豬五寶有叉燒,油雞,鹹蛋同紅腸,首先好討厭點油雞俾隻雞翼! 毫無誠意! 扣分! 另外鹹蛋唔夠油! 叉燒夠肥夠味但太單薄! 其他側無咩大問題,乳豬皮脆,紅腸有驚喜! 平時D紅腸總係又鹹又硬,今次無哩D問題! 鬆軟易入口.燒鵝下庄第一個感覺係足料! 依家D油雞切雞燒鴨燒鵝,好多時偷工減料,只有皮同骨,肉就薄薄一片好似生 CA

求神之後要還神㗎嘛!

還神拜完之後女友小熊嗌肚餓,問我有咩想食?

於是二話不說一齊去開餐!

記憶中曾經係唯一買乳豬外賣,質素唔差,今次當然再點乳豬!

燒鵝下庄第一個感覺係足料! 依家D油雞切雞燒鴨燒鵝,好多時偷工減料,只有皮同骨,肉就薄薄一片好似生 CANCER! 由其係D連鎖快餐店! 唯一燒鵝足料,皮脆肉嫩,而且仲熱熱地唔係凍冰冰,感覺更入味!

當然必定要提一提我大愛蔥蓉啦! 味道唔會過鹹,不過如果再減鹹更夾自己口味!

最後,餐廳環境又係要扣分,天花同地板總係有D污污嘈嘈,牆壁又有塵! 好彩門口有座位提供,依家天氣涼坐出餐廳門外感覺舒服得多!

喂喂喂!小熊!隻燒鵝脾呢?
  • 燒鵝
  • 乳豬五寶飯
2023-07-31 426 views
最近想食燒鵝,去左間被紅磡街坊推薦既隱世食店,就係家維邨既唯一燒鵝。我叫左個燒鵝飯,燒鵝份量真的非常多,而且鵝肉的口感非常嫩滑,帶有淡淡的煙熏味,讓人回味無窮。燒鵝皮更是讓我驚艷,夠脆夠香,唔會太油膩。吃著一片脆皮,感受到鵝肉的鮮美,實在是一種享受。而且,餐廳的環境非常寬敞舒適,桌椅之間的間隔很大,不會讓人感到擁擠,這讓用餐更加舒適。除了美味的食物之外,這家餐廳的衛生狀況也很好。整個餐廳非常乾淨整潔,桌子、椅子、餐具都保持得很好,這讓我用餐時感到非常放心。而且,員工們的服務態度也非常好,有禮貌。價格方面,這家餐廳的價格非常親民,物超所值。$59燒鵝飯包熱飲,凍飲加$3。凍奶茶,味道真的非常好,我覺得它的品質達到了太興水準,奶茶的口感濃郁,香氣四溢,給人一種非常愉悅的感覺。
燒鵝飯
燒鵝飯
2023-05-07 485 views
最近落雨,紅磡家維邨其實有一間隱秘嘅燒鵝店,入面嘅燒肉都唔錯。而且下午茶餐仲特別抵食。今次又食佢,燒肉個皮好脆,有咬口煮得啱啱好,肥肉同埋肉嘅間隔比例每一舊都十分之唔錯,真係食完都仲想食。可能真係冇乜人發現啦因為要落一層。

2023-05-07 325 views
紅雨唔知食乜好,突然醒起隔離有得食煙薰燒鵝,仲要咁啱下午茶時間可能因為天氣問題,2點去到無乜人,舒舒服服坐咗個四人卡位,叫咗燒鵝飯(可以轉湯粉)。座位都算闊落,大大個那種卡位,食完會馬上消毒抹幹凈臺面先比下個坐,幾幹凈企理,食都食得安心d。店員亦會主動幫你check野食進度,服務都貼心。而且仲可以用消費券添集氣成功比咗上髀我太開心啦下午茶價錢(包野飲44蚊)有得食髀食落都真係有淡淡煙薰香氣,燒鵝嚟講算係無乜肥膏,鵝肉唔會死實,鹹淡適中。長期假裝減肥的我表示可以接受,啱啱好夠飽。性價比

集氣成功比咗上髀我
太開心啦下午茶價錢(包野飲44蚊)有得食髀
2023-02-06 486 views
深井出名食燒鵝,但始終地點不太方便。原來紅磡都有一間煙燻燒鵝專門店,食物質素高而且價錢合理。其招牌燒鵝分為原隻、半隻及不同部位,另有乳豬、乳鴿等燒味發售。 皇牌煙燻燒鵝(下莊)燒鵝皮酥脆而味道豐厚濃郁,鵝肉算嫩滑多汁,脂肪比例不算多,輕蘸自家製的酸梅醬汁,特別醇厚和味,滲透骨肉,食起來有齒頰留香之妙。 瀨粉瀨粉都幾大碗,份量比想像中還要多,瀨粉滑溜彈牙,吸收了濃濃的上湯。 鹵味拼盤鵝掌、鵝翼、鵝腎、乳豬手、海蜇油菜

皇牌煙燻燒鵝(下莊)

瀨粉

鹵味拼盤
鵝掌、鵝翼、鵝腎、乳豬手、海蜇
油菜
煙燻燒鵝值得一讚,帶有柴香,又有鵝嘅油香味,一啲都唔膻。 皮都做到乾身脹卜卜,有光澤,皮仍然新鮮地脆! 肉質都嫩! 內外質感對比做到好好!個飯有鹹酸菜嘅配搭,都幾消滯!
煙燻燒鵝值得一讚,帶有柴香,又有鵝嘅油香味,一啲都唔膻。
個飯有鹹酸菜嘅配搭,都幾消滯!

• 燒鵝
呢間我食過好幾次,由於我覺得佢d燒鵝真係幾好食,覺得我要幫佢平反一下!通常我都係晚飯黎,放完狗狗就會黎食,佢呢度有半露天位置,坐得幾舒服。紅磡都幾多燒味店,佢冇小菜食的確係冇咁多選擇,但其實我每次黎都係叫同一樣野,就係燒鵝飯。燒鵝飯份量相當大,一黎到已經香噴噴,係煙燻既味道!坦白講,冇乜邊間燒味店係有咁香既煙燻味,至少紅磡呢度冇,食落好香,肉都好嫩,我知點解人地話佢似鴨,因為唔肥,佢唔係用老鵝,我覺得呢點先值得欣賞!要肥大既老鵝周圍都有,後生嫩滑既先少有!就算係胸肉都唔會鞋,very good!佢配湯或者野飲,我就幾中意佢個湯,今日係苦瓜湯,好足料,見到有雞腳,苦瓜係入面。仲有服務,呢度D人好NICE,好少燒味店咁有禮貌添!如果呢間店係旺區,佢一定日日排大隊!

• 燒鵝飯
2021-02-03 1152 views
行完黃埔又巡視空紅磡街市已經肚餓,平時會向蕪湖街果邊食嘢。今日過完對面馬路,經過家維邨望一望,地庫有隻燒鵝立立令叫近我😂,又想試吓啦。店裏十分乾淨,有電視睇,卡位亦寬躺,如果落場嚟呢度食下野,唞一唞,一定係最好選擇。望過餐牌,不二之選揀乳豬燒鵝飯,只係68元咋,超抵!雖然叫個碟頭飯😁。 😌但我諸多要求,而侍應哥哥竟然細心聆聽😃。 碟飯一到要求全做到,而且分量很大又香噴噴,仲有嘢飲送😄。 乳豬皮脆少肥又有肉,燒鵝除了煙熏味外,又另一種脆皮而且甘香,肉嫩有汁,非常好味😋😋,位內仲有插蘇連叉電插提供,的確細心。埋單時,無論燒味部叔叔或收銀員姐姐,很有禮貌傾談,亦不停多謝客人惠顧,很有家的感覺,不禁向他們豎起手指公👍🏻。 紅磡竟然有一間咁優質嘅燒味店,很值得推薦👍🏻👍🏻👍🏻!
紅磡竟然有一間咁優質嘅燒味店,很值得推薦👍🏻👍🏻👍🏻!

乳豬燒鵝飯
2021-02-03
Type of Meal
Other
乳豬燒鵝飯
2020-11-02 806 views
又一個OT的晚上....路過呢間餐廳見到晚市優惠138$ 有雙拼燒味+小菜1份+2個白飯+湯+凍飲加4蚊我地就入去試下燒腩仔拼叉燒燒腩仔皮勁脆!肉質軟淋、好好味、意外有驚喜叉燒都好味 甜甜地小菜就叫左 男人的浪漫 豆腐火腩煲一上檯 熱辣辣 好香薑蔥味! 調味岩岩好、好多餐廳都會好重手 往往勁咸、呢間調味都無咁重手又好味、好難得火腩食起黎 吾會柴 連住少少皮 好好味豆腐超淋多汁 吸曬湯汁 正總結一下 埋單146$唯一可惜就係無湯、 我地夜晚食飯鐘意飲下湯、遲遲無湯黎、味問店員點解無湯?店員說話送曬....但之後其實我地有見到其他檯有湯送、不過人地無叫野飲....就有d不平衡lo.....menu寫明有湯不過都會再想去食既
又一個OT的晚上....路過呢間餐廳

見到晚市優惠
138$ 有雙拼燒味+小菜1份+2個白飯+湯+凍飲加4蚊

我地就入去試下

燒腩仔拼叉燒
燒腩仔皮勁脆!肉質軟淋、好好味、意外有驚喜

叉燒都好味 甜甜地

小菜就叫左 男人的浪漫 豆腐火腩煲

火腩食起黎 吾會柴 連住少少皮 好好味
豆腐超淋多汁 吸曬湯汁 正

總結一下 埋單146$

但之後其實我地有見到其他檯有湯送、不過人地無叫野飲....

就有d不平衡lo.....menu寫明有湯

不過都會再想去食既
  • 燒腩仔
2020-06-21 864 views
中伏了!滿心以為父親節買隻燒鵝返屋企食!一試下 ...1) 鵝太細,無鵝味。似鴨多D!即係以鵝的價錢,買鴨的質素。2)皮韌,唔香,唔脆。3)只有煙燻味。唔香。中伏,中伏,中伏!
中伏了!
滿心以為父親節買隻燒鵝返屋企食!
一試下 ...
2)皮韌,唔香,唔脆。
3)只有煙燻味。唔香。
中伏,中伏,中伏!
TakeAway
2020-05-10 993 views
今年母親節,提早一日同老母慶祝,約佢上紅磡街巿二樓永發海鮮飯店開餐 (一間中伏嘅大排檔,食評請看另文).由於怕上菜慢要等餐飽 (果日又真係要三催四催,自己第六感真準!), 所以想話買D乳豬俾屋企人食吓過吓口引先,唔想齋等.唯一燒鵝正正係紅磡街巿對面,走去望望,又好好彩有乳豬喎,斬一舊水外賣啦唔該!優點:1, 外賣盒好令好美觀,唔捨得掉咗佢!2, 乳豬皮脆肉嫩,肥肉部份極少,唔會話食到成口油,質素唔錯.缺點:1, 一份錢一份貨,質素唔錯就自然貴囉!見佢D燒鵝賣相好正,即場燒制,下次嚟試試先!

優點:

1, 外賣盒好令好美觀,唔捨得掉咗佢!

缺點:

1, 一份錢一份貨,質素唔錯就自然貴囉!

見佢D燒鵝賣相好正,即場燒制,下次嚟試試先!
TakeAway
2020-05-04 601 views
第一次在三月疫情期間搵嘢食,行去紅磡街市買餸途中肚餓,之前見到一直冇試過,所以唔小心中左入去。點知佢個燒鵝原來好正,仲好後悔之前唔敢試,價錢仲好抵,一向都唔會寫食評嘅我,忍唔住幫佢寫返一次。
2020-03-03 787 views
家維邨這間唯一燒鵝,見到此餐廳新開張,一直都想試嚇其燒鵝,今日下午茶時間來到附近,所以就過來試嚇。餐廳不是很大,裝修都算企理,在家維邨的地牢,在路面上望下去可以見到餐廳挂著的燒鵝。王牌煙燻燒鵝瀨粉原來這裡的燒鵝不是淨燒鵝這麼簡單,而是煙燻燒鵝,這個煙燻燒鵝,我都是第一次食,外表看來與平時食的燒鵝無什麼分別,肉質比較平時食的燒鵝入口多了少少煙燻味,肉質都較厚,味道都尚算不錯,不過,我個人還是喜愛平時食開的燒鵝多一些。瀨粉湯底顯得淡少少,不過整體尚算ok。

王牌煙燻燒鵝瀨粉
瀨粉湯底顯得淡少少,不過整體尚算ok。