2020-01-05 545 views
平時去開西貢,見荃灣原來有分店。一入門已被呼喝,叫我地要坐邊。安排坐位係冇所謂的,但點解要呼喝?目測每個客人都會被呼喝。個六十幾歲呀婆(伙計)呼喝客人嗰位,成舊痰kick 住喺喉嚨,又唔處理,咳又唔帶口罩。🙈跟住有一家四口入黎,一見到人地有bb 車即刻呼喝話唔比入,但成間店得3-4張枱,媽媽話bb訓左,想推埋入去,會泊埋一邊,又諗好放門口位,但呀婆一口拒絕!一家四口無奈離開!食物還是ok, 但此分店可一不可再!哩個呀婆實在太難頂!
平時去開西貢,見荃灣原來有分店。
食物還是ok, 但此分店可一不可再!
哩個呀婆實在太難頂!
2020-01-05
$100 (Other)
2019-12-16 564 views
金雞的老店在西貢,是一家有名的去骨海南雞專門店。幾年前,曾慕名到西貢吃它的海南雞,印象不錯。這天在荃灣路經此處,原來有分店在此。不太肚餓,所以只點了一個中的海南雞飯,沒選飲品,選了住家老火湯。老火湯內有紅蘿蔔和南瓜,湯味香濃,真的很不錯,選對了!海南雞飯接着送上,覺得賣相不太好,有的雞缺去了雞皮,但吃一口便重拾好印象,帶皮的雞肉很滑,沒皮的雞胸肉質口感也佳。這海南雞配上三款醬汁,更滋味無窮。反而飯有可以改進的地方,我的飯有點飯焦,有點影響了口感。這店是小店格局,店內有簡單的桌椅,地方看來清潔乾淨,店員的服務也不錯,可以再回頭。
老火湯內有紅蘿蔔和南瓜,湯味香濃,真的很不錯,選對了!
反而飯有可以改進的地方,我的飯有點飯焦,有點影響了口感。
2019-11-09 455 views
朋友好中意食海南雞,今日路過呢間金雞海南雞就即刻忍唔住入去試下。海南雞賣相唔錯,仲有幾款調味料,睇見都想食。朋友自稱「海南雞專家」,都話覺得呢到啲雞好滑好好食,似足正宗海南雞,唔似出面求其拎白切雞當海南雞,而我都覺得好好食,配埋個油飯,真係好正!

2019-11-08 321 views
間唔中都有幫襯,都知個服務員(短頭髮帶眼鏡既阿姐)態度差,支持小店但真係支持唔住,明明大把位都安排你去個你唔想坐既位,我坐左唔係佢安排既位時,仲要同佢同事細細聲好似話我咁,間鋪頭又冇寫明每人最抵消費幾錢,有3個人霸晒一張枱叫1個餐又比阿姐細細聲媽媽差差, 幾好食都唔會再幫襯!! 服務態度超差!! 個阿姐鬧人係加埋粗口!!
個阿姐鬧人係加埋粗口!!
我今次真係第一次嬲到要打食評!話說我收工心絲絲想食雞,之前一直想食雞都係會去呢度買外賣返屋企食。所以今晚亦不外如是去幫襯下,買果陣我已經表明話我唔要姜蓉,要多盒仔鼓油同酸辣汁,之前買開都一直係咁 ,咁果2個女職員話好!無問題!到我接手既時候,再望一望,都係有姜蓉,咪拎返出黎同個老d既女職員換返鼓油加酸辣汁,佢就剩系拎左酸辣汁比我,我再話仲要埋豉油,佢一副好唔耐煩既態度加語氣呼喝另一女職員拎粒豉油比佢。再同我講下次咁樣要收錢。甘我明白開得舖頭係想賺錢,本人都從事飲食業,會明白飲食業的辛苦。但尼間野d雞係有雞味,但雞相反質感乾身及鞋口,配埋乾身既飯,無汁根本難以下咽,但因為地點方便所以一直去尼間買雞飯食,而唔去遠少少烔記冰室食(我食過一次,果度價錢相約,飯會願意免費加汁,甚至加豬手汁!味道更好!)。但一直以來我加汁,那些職員從來都沒說要加錢,亦沒在餐單上表明。所以如果加錢先有得加汁,我都會照加,甚至不介意把汁料倒埋係啲飯度。但個問題係職員的態度,比我覺得佢係厭麻煩先至甘同我講。仲有每次我中午買飯,d湯好濃郁及質感厚身,而且至少有一整碗,但夜晚反而得半碗,而且是水汪汪,明眼都知用水稀釋過,淡
,佢一副好唔耐煩既態度加語氣呼喝
另一女職員拎粒豉油比佢。再同我講下次咁樣要收錢。
甘我明白開得舖頭係想賺錢,本人都從事飲食業,會明白飲食業的辛苦。但尼間野d雞係有雞味,但雞相反質感乾身及鞋口,配埋乾身既飯,無汁根本難以下咽,但因為地點方便所以一直去尼間買雞飯食,而唔去遠少少烔記冰室食(我食過一次,果度價錢相約,飯會願意免費加汁,甚至加豬手汁!味道更好!)。但一直以來我加汁,那些職員從來都沒說要加錢,亦沒在餐單上表明。所以如果加錢先有得加汁,我都會照加,甚至不介意把汁料倒埋係啲飯度。但個問題係職員的態度,比我覺得佢係厭麻煩先至甘同我講。仲有每次我中午買飯,d湯好濃郁及質感厚身,而且至少有一整碗,但夜晚反而得半碗,而且是水汪汪,明眼都知用水稀釋過,淡而無味!附圖是我夜晚買到返屋企仲未食時影的。。
例湯
大海雞飯南

2019-11-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2019-09-05 354 views
寫明海南雞那就要入去試一試招牌菜,有中有大,事實中size 都緊緊夠飽不過雞皮算黃,我都食埋下肚,不過醬汁可以再調較一下。飯-我覺得煮得幾好,咁岩又番兩大包米,我都刻意望一下。不過唔知咩牌子,算了,反正出面好似不多見到有得賣
寫明海南雞那就要入去試一試

招牌菜,有中有大,事實中size 都緊緊夠飽

不過雞皮算黃,我都食埋下肚,不過醬汁可以再調較一下。

飯-我覺得煮得幾好,咁岩又番兩大包米,我都刻意望一下。

不過唔知咩牌子,算了,反正出面好似不多見到有得賣
今日去咗呢間以海南雞飯做招牌嘅食店。因為我好鐘意食海雞。去過酒店食幾百蚊一碟嘅海雞,又食過街邊舖。呢間話自己,係喺西貢好把炮,即管試吓。調味料: 最錯嘅地方左係冇味豉油,中係冇味彊蓉,右係冇味甜酸醬。可能店主覺得自己啲雞有雞味,驚啲調味料蓋過啲雞味。其實係有反效果,帶唔起啲雞味先啱。雞: OK.冇骨,只賣49蚊,超值。滑度OK. 不過皮下冇Jelly. 扣分。湯: 一般,同美心、大家樂冇分別。可以唔飲。海雞配甜湯,錯哂,佢重要唔夠甜又唔夠濃。其實可加黑胡椒香茜釣味。如果店主,改哂上述錯誤,可以賣$75。

海南雞飯

調味料: 最錯嘅地方

雞: OK.

湯: 一般,同美心、大家樂冇分別。可以唔飲。
海雞配甜湯,錯哂,佢重要唔夠甜又唔夠濃。
其實可加黑胡椒香茜釣味。

如果店主,改哂上述錯誤,可以賣$75。
2019-08-11
Type of Meal
Dinner
  • 海南雞飯
2019-07-26 341 views
大家見到依碗海南雞飯估下幾多錢?下午茶時段,成為$32呀!得四件雞!海南雞飯一般都貴少少,因為佢係油飯同埋無骨嘅雞,但依一碗飯值$32,我覺得有啲離譜囉!我睇返大嘅海南雞飯都只不過係多四五件雞,貴差唔多十幾蚊!下午茶海南雞飯仲要冇嘢飲送, $32買個咁細嘅海南雞飯係我當佢乞兒呀!定係佢當我乞兒呢!最好笑係如果想要麻辣,只可以大嘅海南雞飯有得轉,下午茶時段嘅海南雞飯沒有。但我看到的是。。。在海南雞飯上加上麻辣汁。咁點解細嘅海南雞飯唔可以加啦?
2019-07-19 262 views
大家其實都知間餐廳點架啦. 相就冇啦, 環境食物其實一般, 普通, 不過個阿婆態度極差, 以為自己係皇帝, 鬧夥記鬧客人, 永不幫襯. 一路食一路睇住佢鬧人可以點食? 幾好食都冇用啦如果系咁.
2019-07-16
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2019-07-18 212 views
呢一間經常係我屋企斬料加餸既一隻雞分量$148,中等價錢,雞肉夠滑,連雞胸都唔「鞋」,啱晒喜歡食雞胸既我不過如果可以冇咁油就好啲,同埋環境有啲迫,帶埋飯團就真係唔可以堂食另外推介煎肉餅飯都係我心水選擇,平時同飯團爸爸食會每人一個套餐,夠晒飽
呢一間經常係我屋企斬料加餸既

另外推介煎肉餅飯
都係我心水選擇,平時同飯團爸爸食會每人一個套餐,夠晒飽

TakeAway
2019-07-06 220 views
這間餐廳本人一星期會食兩至三餐(連外賣),但今晚由於人多,需要在門外排隊等候,本人與太太共2人等位,後面有2組客人等位,分別有4人,及2人排隊輪候,等了約5分鐘後,有人用餐完畢離開,當時女職員問完我地幾多位之後,再問埋後面,黎過呢間餐廳既都知道,佢2邊大部份都係由2張兩人枱拍埋做4人枱,而走既亦都係其中一張咁既4人枱,個女職員竟然同另外一個女職員講,最先係兩個,跟住4個,無辦法啦,入4個啦,(佢應該當左自己係高級餐廳,分人數輪枱)我當場呆晒,同女職員投訴,個女職員當然都唔理,(呢啲情況不嬲都係入兩張兩個人)但換來只有一肚氣,我太太即時話唔食走人,仲話以後唔幫襯,我諗大家如果想受氣就去呢間食啦,本人試過西貢個間分店,職員十分有禮貌,真係天堂同地獄既分別,所以我以後都唔會去呢間。
2019-06-18 264 views
路過見到一個搶眼招牌,再加上以海南雞聞名,即管一試..........海南雞飯及元蹄飯,值得一試,雞滑及有光澤👍🏻👍🏻賣相也不差,有大及細碟之分,元蹄肉淋不黏牙,爽!附帶一提,不要輕看「例湯」,真材實料的南瓜🎃湯,不帶味噌,有南瓜絲,又一間隱世小店。
2019-06-17
2019-05-10 389 views
要排隊的海南雞飯其實沒有甚麼特別 有點名過於實雞係幾滑嘅 但皮肉分離 賣相欠佳招牌去骨海南雞飯(大)份量才夠飽🐔奇怪在於油飯加了花椒和炸蒜等物體?.滷水狀元蹄飯🐷有點咸豬皮炆得十分淋 啖啖骨膠原呢個反而比去骨海南雞飯更出色
要排隊的海南雞飯
其實沒有甚麼特別 有點名過於實
雞係幾滑嘅 但皮肉分離 賣相欠佳
招牌去骨海南雞飯(大)份量才夠飽🐔
奇怪在於油飯加了花椒和炸蒜等物體?
滷水狀元蹄飯🐷有點咸
豬皮炆得十分淋 啖啖骨膠原
呢個反而比去骨海南雞飯更出色
真的沒有誇張!這是我吃過的海南雞中,最好味的!第一次接觸到金雞,係西貢行完山好肚餓個陣,上網搵到決定一試。因為太好味,再搜尋一下,發現屋企附近都有間手從此變成我地嘅飯堂!-雖然門口望落有點舊,入內有點髒,但無損我愛海南雞飯嘅心😂座位有點逼,但平日晚上都坐無虛席!受歡迎程度一望就知。每叫一碟飯都會送上一碗南瓜湯。呢個係我嘅favourite!滿滿南瓜肉,又有紅蘿白🤤🤤真係好正又好味!好似食緊南瓜咁主角就係呢碟食咁多次都冇退步的海南雞飯我呢個係中size,但飯量已經好多!女仔食中size份量岩岩好👍🏻(海南雞飯分中及大,沒有細)值得一讚係個油飯! 粒粒分明又每粒都沾滿黃色雞油唔似跟白飯咁dry!雞肉夠滑又唔多骨🐔唔會太肥,連雞皮食先係精髓。-雖然環境及整潔麻麻,但食物及價錢完全贏哂。2個人去食飲埋凍飲都只係一百頭!去完一次又一次
真的沒有誇張!這是我吃過的海南雞中,最好味的!
因為太好味,再搜尋一下,發現屋企附近都有間手
從此變成我地嘅飯堂!
南瓜湯

每叫一碟飯都會送上一碗南瓜湯。

海南雞飯(中)

主角就係呢碟食咁多次都冇退步的海南雞飯

值得一讚係個油飯! 粒粒分明又每粒都沾滿黃色雞油
唔似跟白飯咁dry!
雞肉夠滑又唔多骨🐔唔會太肥,連雞皮食先係精髓。
去完一次又一次
南瓜湯
海南雞飯(中)
  • 海南雞飯
2019-01-31 595 views
難得今日公司有得早收,咁緊係即刻去返個好耐無食過既海南雞飯。海南雞飯我食過好多間,但係就係呢間令我念念不忘,間唔中都會想返黎食下平時食果啲一係就有骨一係就唔夠滑或者係去到又話無油飯,講真,無油飯都唔叫海南雞飯啦下話佢呢間就係長期都有油飯之外,佢既油飯亦都好夠香而佢呢到既雞都算保持到水準,都唔會話好鞋,咬落去更加係淡淡肉,食得好滿足而且我最中意呢間野既其中一個原因係因為佢夠快,即係香港人最崇尚既快靚正呢頭叫完,轉個頭唔洗5分鐘已經送到你面前然而我最欣賞既都係佢呢一碟醬,食過呢一間既醬之後真係返唔到轉頭,其他鋪頭既醬真係食唔落口個人最喜歡點中間果款 再加上一個大海南雞飯只係賣緊42蚊,我覺得真係出面好難搵到。如果要數缺點就係間鋪頭比較舊,望落有啲污糟,同埋坐得唔舒服,所以我建議如果食呢間海南雞飯就外賣會比較好。
佢呢間就係長期都有油飯之外,佢既油飯亦都好夠香
呢頭叫完,轉個頭唔洗5分鐘已經送到你面前

個人最喜歡點中間果款

所以我建議如果食呢間海南雞飯就外賣會比較好。
2019-01-26