2024-05-12 1138 views
🔥鐵板燒的精髓在於利用新鮮的食材 加上廚師的一對巧手 以帶出食物最原始的風味 看著大廚像變魔術般即席烹煮多款新鮮食材 鐵板不時竄出的煙火霧氣 既賞心悅目 也讓人口角垂涎.銅鑼灣是板神旗艦店 甫入門已感受到其氣派非凡 餐廳設有多間獨立包廂 私隱度很高 每間獨立房間均有師傅烹調席前料理 很適合慶祝生日或節慶活動 近期推出性價比很高的套餐 相當值得一試.▪️沙律 | 刺身三點 | 日本生蠔 $48 (追加)沙律酸甜醒胃 刺身包括鯛魚 生蝦和油甘魚 另外也追加了日本生蠔 肉質飽滿且口感嫩滑 .▪️原隻龍蝦廚師先為肥美飽滿的龍蝦脫殼 拆出細嫩的龍蝦肉並將其外表煎熟 再淋上由龍蝦殼及龍蝦膏烹製的醬汁同吃 入口濃郁鮮甜 與青椒同吃味道也很匹配.▪️鵝肝. 白鱈魚. 帶子 | 各$48 (追加) 鵝肝外面微微焦脆 內裏軟嫩 煎香後製成小漢堡飽 不會太油膩 入口即溶 魚肉中間油脂緩緩滲出 帶子厚實 微微煎香已能品嘗到帶子的原味.▪️美國薄燒2片美國牛肉油花不算多 不過勝在油脂分佈平均 煎至五成熟剛剛好 包著蒜和青蔥同吃口感豐富 入口軟嫩多汁 .▪️日本A5和牛厚燒 (50g) | $98 (追加)和牛粒大小剛好
▪️沙律 | 刺身三點 | 日本生蠔 $48 (追加)

▪️原隻龍蝦

▪️鵝肝. 白鱈魚. 帶子 | 各$48 (追加)

▪️美國薄燒2片

▪️日本A5和牛厚燒 (50g) | $98 (追加)
和牛粒大小剛好 表面油光亮澤 煎至焦香咬下去汁香誘人 內裡肉質軟腍 純樸牛肉香慢慢散發 越吃越滋味 配上蒜片一起同吃口感豐富

▪️炒飯 | 炒雜菜| 味噌湯 | 漬物
炒飯粒粒分明 加入雞蛋和蔥花 充滿鑊氣 乾身而不油膩 雜菜包括即炒椰菜及芽菜等 清爽清甜 能大大平衡吃肉後的油膩感 味噌湯濃稠 用了剩餘的龍蝦頭烹製格外鮮甜甘香 漬物則是自家製醃牛蒡及蘿蔔 酸爽清甜

▪️甜品
🔸紅豆奶凍
🔸火焰士多啤梨 | $68 (追加)
紅豆奶凍幼滑 另外也追加了火焰士多啤梨 師傅在席前加入橙酒製作火焰士多啤梨 是視覺與聽覺的享受 除火焰士多啤梨外 也有焦糖多士 最中餅 雪糕 和加入吉士醬的急凍士多啤梨 入口冷熱交融 相當滿足

▪️Drinks (追加)
🔸Cocktail Ma Ma De | $78
🔸Japanese Borscht | $58
MA MA DE 這杯cocktail用了麻油味的Gin based 入口散發輕輕麻香 並帶有陣陣蘋果木的smoky氣息 Japanese Borscht Mocktail 則加入紅石榴Syrup 橙汁和伯爵茶等 並用上tabasco 帶有辛口味道相當特別 整體配搭新穎

這次整個用餐體驗很好 餐廳佔地14,000呎 空間感十足 在內用餐十分舒適 食物有質素之餘 在吧枱觀賞師傅手握鐵鏟左舞右弄的手藝時更是滿足的視覺的享受 一般於晚上吃的鐵板燒都是中上的價錢 這次品嚐的套餐性價比確實相當高 很推介大家一試👍🏻

🔹Lucky 7 激安套餐 (一人前)
$388 會員價 vs $688 非會員價 (免費入會)
2024-03-21 1828 views
生日當然要食好一點,多謝朋友安排,帶我品嚐我至愛的鐵板燒。最新推出的鐵板燒套餐,餐點精緻富特色,還配上特製cocktail來配搭不同菜式,加入做會員重有8折,真係幾抵!.富士見・鉄板焼コース(一人前) $1,380/位.▪️前菜三點水雲味道清爽,酸酸地好開胃;雙色羊羹🍠造型精緻,用上金時番薯、紫薯整成,感覺清新;汁煮黑梅貝🐚新鮮彈牙,味道鮮甜。.▪️季節沙律沙律菜🥗新鮮爽脆,配上蘆薈、豆芽、車厘茄、金桔沙律醬,酸甜開胃。.▪️刺身三點三款刺身:帆立貝、油甘魚、拖羅🐟都很新鮮,而且厚身,味道鮮甜。.▪️火焰北寄貝北寄貝燒得剛剛好,口感彈牙又爽嫩,配上特調海苔汁,味道更提升。加上🔥火焰效果,打卡一流。.▪️美國牛肉厚燒牛肉厚燒🐮肉質嫩滑富肉汁,牛味濃郁,配上香脆蒜片更惹味。朋友點了日本産豚肉薄焼,味道同樣高質。.▪️龍蝦配SALTY・7擺盤精美,配搭特製Cocktail,令菜式更昇華。原隻鮮活龍蝦🦞肉質彈牙,味道鮮甜,而且啖啖肉,配上用蝦膏煮成的特調醬汁更香濃美味,上面的泡沫與特製Cocktail互相配合。而cocktail🍸用上Gin酒、Tonic、鹹柑桔調配而成,上面由櫻花蝦、蝶豆花打成的🫧泡沫,
富士見・鉄板焼コース(一人前) $1,380/位

▪️前菜三點

▪️季節沙律
▪️刺身三點

▪️火焰北寄貝

▪️美國牛肉厚燒

▪️龍蝦配SALTY・7
擺盤精美,配搭特製Cocktail,令菜式更昇華。原隻鮮活龍蝦🦞肉質彈牙,味道鮮甜,而且啖啖肉,配上用蝦膏煮成的特調醬汁更香濃美味,上面的泡沫與特製Cocktail互相配合。而cocktail🍸用上Gin酒、Tonic、鹹柑桔調配而成,上面由櫻花蝦、蝶豆花打成的🫧泡沫,整體味道酸甜清爽又解膩,感覺夢幻💕

▪️季節煮物
蕪菁味道清甜,配上鮮甜的🦀蟹肉湯、法邊豆、美國珍珠洋蔥,味道鮮甜富層次。

▪️和牛湯
湯品🥣充滿特色,用上日本木魚高湯,加入冷泡茉莉花茶煮成,入面還有不少和牛片、雜菌,令味道更鮮甜。

▪️漬物・湯・炒飯
龍蝦頭湯🥣味道香濃又暖胃;漬物清爽開胃;炒飯🍚有鑊氣,而且份量十足,入面還有不牛肉粒,配上流心煎蛋更美味。

▪️甜品
即時登記成為會員,還可享板神獨家甜品。火焰士多啤梨🍓還有師傅火焰表演,視覺效果一流。甜品由最中餅、焦糖多士、火焰士多啤梨、士多啤梨吉士,配上藍莓雪芭/雲呢拿雪糕,精緻又美味😋
Dinner
不斷回訪既鐵板燒🔥 最近板神推出全新鐵板燒套餐,並以特製cocktail配搭菜式,享受滋味海鮮盛宴,創新又有特色💕✨ 富士見・鉄板焼コース ($1,380/ person)❀ 前菜三點 🥢椰菜花奶凍配螢光魷魚及手指啫喱,鹹香軟滑,加入青瓜粒增加口感☺️ 炸慈菇片非常香脆!旁邊仲有以番薯及柿製成既忌廉芝士,鹹甜creamy好特別呢✨ ❀ 季節沙律 🥗野菜沙律以甘筍醬調味,表面放上炸番薯絲,入面仲有番薯粒,食落酸酸地好開胃~❀ 刺身 🐟有齊帆立貝、油甘魚及吞拿魚,厚切又新鮮😍❀ 火焰北寄貝 🐚師傅先煎香活北寄貝裙邊再煎貝肉,爽嫩彈牙,配上海苔汁食味道好鮮甜👅 上枱時仲有火焰效果🔥❀ 龍蝦配SALTY · 7 🦞充滿創意又擺盤精美既料理💕 龍蝦質感鮮嫩彈牙,啖啖肉好正🥰 龍蝦以龍蝦膏製成醬汁調味,可配搭由櫻花蝦及蝶豆花製成既泡沫食,濃郁入味👍🏻 餐廳亦為依道菜配上特製cocktail🍸 以鹹柑桔及gin tonic調配,表面加上蝶豆花及櫻花蝦泡沫,酸酸甜甜好清爽,解膩一流😍❀ 季節煮物 🥢大頭菜味道清甜,配搭溫室青椒及珍珠洋蔥,並加入牛蒡絲增添香氣~❀ 和牛清湯 🥣湯底用上鰹魚清湯及茉莉花

✨ 富士見・鉄板焼コース
($1,380/ person)

❀ 前菜三點 🥢

❀ 季節沙律 🥗

刺身 🐟
有齊帆立貝、油甘魚及吞拿魚,厚切又新鮮😍

❀ 火焰北寄貝 🐚

❀ 龍蝦配SALTY · 7 🦞

❀ 季節煮物 🥢

❀ 和牛清湯 🥣
湯底用上鰹魚清湯及茉莉花茶製成~師傅將和牛輕輕浸熟再煎香,加入菇及蔥花,有助清下味蕾再食主菜☺️

❀ 美國牛肉厚燒 🐮
牛肉揀咗medium rare,質感嫩滑又充滿肉汁🥰

❀ 漬物|湯|炒飯 🍚
和牛炒飯炒得香口又惹味✨ 麵豉湯以剛剛食剩既龍蝦頭熬煮而成,鮮香入味

甜品 🍨
加入做會員會送上特製甜品✨ 師傅用糖及橙酒整🍓,視覺效果一流🔥 甜品係焦糖多士配雲呢拿雪糕最中餅,加埋草莓雪芭及新鮮草莓食,超級滿足!
Lunch
2024-06-10 269 views
成日都想再去板神,去年做緊個好正嘅優惠冇時間去,呢排銅鑼灣分店再下一城,繼續有一個超值嘅鐵板燒餐,會員價$388一位,係唔係都好吸引?快啲睇下有乜食。呢個LUCKY7激安套餐,名乎其實Lucky7其實就係group嘅名,所以好明顯係為會員而設,前菜有沙律,刺身三款,刺身都係時令嘅款式,可能日日唔同款,多日就的確唔錯,質素幾好。原隻嘅龍蝦基本上已經值回票價,龍蝦新鮮上場又夠大隻,再加上龍蝦頭煮嘅汁,基本上全晚個個都大讚並且超回味。來自日本宮崎牛肉薄燒,又或者可以選擇日本豚肉,我哋咁多個人一人一半選擇豚肉,豚肉出奇地好食,因為佢煎到好似餃子咁,入面包住蔥花,呢種食法你應該無乜試過。而牛肉應該唔駛多講,薄燒都令人食得好爽,唔會好油好飽。如果想食好啲,前菜可以加日本生蠔,$48都幾靚,鵝肝$48會以多士形式上都算煎得唔錯。白鱈魚同帶子都係加$48,太飽都要加魚加帶子,師傅都燒得幾好,個魚個sauge係勁開胃,帶子都幾大隻,食完都飽。大蝦就加$58,當然都出色,不過龍蝦太正,實在比下去。炒飯日本師傅當然玩得出神入化,幾飽都將成碗食哂。日本A5和牛厚燒都只係加$98,好建議加呢個同薄燒來個雙重享受

炒飯日本師傅當然玩得出神入化,幾飽都將成碗食哂。

日本A5和牛厚燒都只係加$98,好建議加呢個同薄燒來個雙重享受。

當然個套餐有超邪惡嘅多土,但套餐仲可以加呢個火焰•士多啤梨。如果好甜點,絕對不要錯過。

當然如果加左幾個item,價錢就未必係$388,但以呢個質素價錢對比,絕對係好值得幫襯,仲要有啲房好似個晚咁係有無敵海景,講到呢到又想再幫襯。

2024-06-06 133 views
很久沒遇過CP值如此高的正宗日式餐廳了。板神這個名字大家應該都不陌生,現在他們推出了一個我認為非常吸引人的鐵板燒套餐。只要成為Lucky 7會員,就可以以每位HK$388的價格,在銅鑼灣旗艦店享用這個超值套餐。如果有朋友過生日不知道去哪裡吃,我建議不妨來這裡試試。套餐本身已經包含沙拉、刺身、整隻龍蝦、燒肉、炒飯、炒雜菜、龍蝦麵豉湯、泡菜和甜點。但我們想要慶祝生日,所以額外點了一些單品,真的是超級豐盛。首先,前菜有沙拉,這個沙拉非常用心,沙拉裡的蔬菜非常新鮮。然後我們點了生蠔,和套餐裡的刺身一起上。生蠔非常新鮮,配上酸汁更能凸顯生蠔的鮮甜。我們每個人都額外點了燒大蝦、燒鱈魚和帶子。師傅的手藝非常了得,特別推薦燒鱈魚,火候剛剛好,真的很回味。然後是燒肉,可以選擇美國薄燒或日本產豬肉薄燒,我和朋友各點了一樣,各有特色。薄燒牛當然無可挑剔,但豬肉的處理真的很特別,師傅用春捲皮包裹住豬肉來燒,外脆內軟,更能保留肉汁。我們還額外點了一份鵝肝,他們用漢堡包的方式做,光是包子就非常出色,包子烘得香脆,夾著厚切鵝肝,真的很好吃。而日本A5和牛厚燒也是性價比極高的單品,只是吃到這裡才吃到如此肥美的和牛,確

首先,前菜有沙拉,這個沙拉非常用心,沙拉裡的蔬菜非常新鮮。

而日本A5和牛厚燒也是性價比極高的單品,只是吃到這裡才吃到如此肥美的和牛,確實有點撐。

別以為就這樣結束了,我們還點了一份甜點:草莓大福,配上極度邪惡的焦糖多士,我敢肯定就算是大胃王也會覺得非常滿足。

現在這麼划算的套餐,每週一至週日,包括公眾假期都供應,真的要快點來試試。
2024-05-25 156 views
之前試過食lunch今次借520食好啲😆趁佢最新推出激安套餐$388/位每位包含一隻龍蝦🦞🤩睇menu覺得唔多夠飽咁所以加多個鵝肝$48@(跟餐優惠價)另外都加咗一杯Cocktail同埋一杯Mocktail都係有跟餐優惠價🤩食吓食吓原來都好飽飽🤰🏻想加多個火焰士多啤梨🍓都食唔落🥲另外原來餐廳面積成萬幾呎,劃分好多個區域雖然今次冇坐到望窗位置但係入邊都坐滿人,氣氛都好好員工態度友善又會詳細介紹同講解菜式😌所以成餐飯都食得好開心唯獨我個人覺得菜式味道偏淡😬
之前試過食lunch

今次借520食好啲😆

趁佢最新推出激安套餐$388/位

每位包含一隻龍蝦🦞🤩

睇menu覺得唔多夠飽咁

所以加多個鵝肝$48@(跟餐優惠價)

另外都加咗一杯Cocktail同埋一杯Mocktail

都係有跟餐優惠價🤩

食吓食吓原來都好飽飽🤰🏻

想加多個火焰士多啤梨🍓都食唔落🥲

另外原來餐廳面積成萬幾呎,劃分好多個區域

雖然今次冇坐到望窗位置

但係入邊都坐滿人,氣氛都好好

員工態度友善又會詳細介紹同講解菜式😌

所以成餐飯都食得好開心

唯獨我個人覺得菜式味道偏淡😬

2024-05-20
Celebration
Valentine's Day
2024-05-23 106 views
👩🏻‍❤️‍👨🏻情人節老公訂左鐵板燒同我慶祝🩷🩷🩷。餐廳環境優雅,高質鐵板燒。刺身新鮮鮮嫩🍣。鮑魚口感豐富,肉質鮮嫩。 鵝肝外脆內軟,香氣十足。和牛入口即溶,非常好味。👅👅👅
👩🏻‍❤️‍👨🏻情人節老公訂左鐵板燒同我慶祝🩷🩷🩷。

和牛入口即溶,非常好味。👅👅👅
2024-02-14
Celebration
Valentine's Day
2024-05-21 116 views
第一次光顧, 進店空間感十足, 座位寬敞, 裝修每個包廂各有特色.Lunch套餐食材質素亦是合格水準以上, 要稱讚服務很殷勤, 特別鐵板師傅相當健談, 雖然年輕但烹調技巧十分純熟, 控制食物烹調時間拿捏得相當好, 每個出品都會向客人講解食法先後次序, 很細心. 不用$400一個鐵板燒午餐(海鮮/和牛薄燒/鵝肝)能夠有這樣的體驗相當值. 還有download Apps登記做會員, 部分餐牌享有會員價 , 贊!

2024-05-11
$400 (Lunch)
聽朋友推介現在有間鐵板燒在做優惠, 可免費加入會員後享受「激安パッケージ 」鐵板燒一人前,  會員價後一人餐不到$400, 而且可以加點不同的料理, 所以立即拉了好友一起來。這裡裝修真的超讚, 大部房間原是4人一間房, 不過啦, 要是人多是可以2間房合為一間, 超讚~ 空間感十足, 坐得超舒適!沙津前菜, 這次用的是甘荀汁。很少吃到這種配汁, 口感很清香, 有點蔬菜甘甜味。再加上沙津本身鮮甜度, 清新感max!前餐刺身, 及加點的生蠔。刺身有鰹魚,油甘魚及螢光鮑魷魚。油甘魚爽彈有煙熏香味,鰹魚軟而煙韌,而魷魚入口很香軟及香口。生蠔是清爽,屬清香口感的類型, 上邊滿滿的吞拿魚籽,好讚。師傅開始鐵板燒前的大合照, 真的超豐盛! 看到就當場心動了!接下來就是開始鐵板燒環節, 開始欣賞師傅煮食了加點的帆立貝是冰鮮, 空運到港, 所以口感跟急凍完全不同。鮮味十足, 上邊鋪的是醬漬三文魚籽, 所以海鮮咸香與醬漬的香混合一起, 配上帆立貝的鮮味, 一流。之後是法國鵝肝, 鵝肝很厚身, 包也是法國來的, 吸了油後特別香口, 加上鐵板燒後炸得有層香脆, 感覺很棒。喜歡鵝肝的朋友大可加點。白鱈魚是用香草牛
白鱈魚是用香草牛油進行鐵板燒, 兩邊都燒到金黃, 控制到剛好, 牛油香既不會遮掩魚本身的魚油味, 是兩重油香都很突出, 再加上香草中和膩感, 超讚,  所以這個力推要加點!
加點的越南大蝦, 師傅用秘製 自家製蝦汁煮, 所以蝦味非常出, 蝦肉口感很彈牙, 很爽身。好味!
越南花龍是叫了7成熟, 龍蝦肉的肉味很濃郁, 加上 自家製蝦汁, 所以蝦香味也是非常明顯。入口很香濃, 作為主菜真的很讚。
一人前可選牛或豚肉, 因為我跟朋友一起分, 所以各點了樣, 沖繩黑豚煮法很獨特,是用洋蔥 ,生姜汁鐵板燒,最終用春卷皮卷著。所以口感先是很香脆, 但裡邊是很香軟, 完全是二重口感。裡邊的肉香又重, 加上醬汁, 好yummy!
美國牛, 讓師傅燒5成熟, 美國牛就是品那肉香, 當然是很香軟, 牛肉香很出。完全不能挑剔。
之後是加點的日本牛, 因為日本牛是重油香, 所以聽師傅建議6-7成熟, 入口全是牛的油香, 很香很軟身。好好味!
然後是鐵板蔬菜, 因為蔬菜新鮮, 所以很鮮甜~
接著就是湯加漬物配鐵板炒飯。這些都是完全有水準
  雖然加點了不少所以很飽, 但完全不捨得有剩~
最後是甜品! 這個也是很棒! 有芝士幕司, 配上鐵板燒的多士, 加上日式點心, 好味道!!!!
這間餐廳真的既有情調, 水準又一流, 推薦想吃好西的人來! 這裡還有vip房, 不怕多人來啦!
2024-04-23 359 views
話說都好一段時間無食鐵板燒咁岩醒起前排bookmark左板神今次要為大家介紹既係 - 板神鉄板燒日本料理 板神鉄板燒日本料理係位於銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓103號舖顧名思義餐廳係主打食鐵板燒為主除左鐵板燒之外佢地仲有omakase同包房既service食物個方面 今次點左個一人前set食:前莱三點李節沙律刺身三點火焰北寄貝龍蝦配 SALTY-7季節煮物美國牛肉厚燒豪州産和牛和牛清湯漬物•湯• 炒飯甜品成個用體驗超好 食物好食之外佢地個服務態度都好好 店員都好用心介紹每一道菜同埋個產地個人大愛個美國牛肉厚燒食落勁juicy 咬完啲肉汁係咇哂出黎@godofteppanyaki Location : Causeway BayPrice : $900/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
話說都好一段時間無食鐵板燒

Location : Causeway Bay
Price : $900/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2024-04-22 276 views
🎏板神鉄板燒日本料理 (信和廣場) 🎏💎特選一人前鉄板燒套餐💎🥬前菜、沙律🐟刺身三款🍔鵝肝漢堡 🦐大蝦🐚帶子🐚象拔蚌🥬季節野菜🍛炒飯・漬物🍲麵豉湯🐮澳洲和牛 (厚燒) $620/pp朋友生日想食鐵板燒就去咗位於銅鑼灣分店嘅呢間阪神日本料理試吓,之前都聽其他朋友介紹過喺度食過唔錯,我哋又未食過喎,咁就一於嚟呢度慶祝下😆,做咗佢哋嘅member除咗有折之外,仲送每人一份嘅🍔鵝肝漢堡,就連送嘅鵝肝漢堡都非常高質,鵝肝入口即溶,造型趣緻😋佢有幾個set可以揀,呢一款就係特選一人前,我哋就叫咗兩份,基本上由前菜去到最後嘅甜品都係讚嘆不絕👏🏻👏🏻,非常出色👍🏻,所有嘅食材都新鮮,海鮮刺身口感彈牙之餘又夠爽🤤,而最後呢一款可以揀選其他唔同嘅豚肉或者牛,厚燒或者薄燒,以價錢而定,我就揀咗澳洲和牛厚燒,都係值得一讚🤤🤤,師傅會問你幾成熟,我就揀咗五成,熟嘅程度啱啱好,裏面仲淡粉紅😍,牛味較重,非常有口感🤤🤤呢度嘅景觀唔錯,私隱度都幾高,仲可以包房😆,咁啱我哋嘅料理師傅係日本人,喺烹製過程裏面相當純熟,會問你有啲咩忌口,會介紹呢道菜嘅名,當然啦,下次嚟食嘅時候可以揀指定嘅師傅嫁,最後佢仲用蛋漿寫咗中英對照
🎏板神鉄板燒日本料理 (信和廣場) 🎏
🥬季節野菜
🍛炒飯・漬物
🍲麵豉湯
🐮澳洲和牛 (厚燒) $620/pp

呢度嘅景觀唔錯,私隱度都幾高,仲可以包房😆,咁啱我哋嘅料理師傅係日本人,喺烹製過程裏面相當純熟,會問你有啲咩忌口,會介紹呢道菜嘅名,當然啦,下次嚟食嘅時候可以揀指定嘅師傅嫁,最後佢仲用蛋漿寫咗中英對照嘅Happy birthday,幾窩心同有驚喜添😍😍