2017-01-02 3557 views
我次次都會訂檯,但係我個日唔記得訂檯,所以就上去羅飛,我羅咗飛等咗一個鐘到,知客問我有張二人卡位埋單但係我地係三個人我都想過唔去睇,到最後我都去睇下張卡位都可以坐到,好彩個知客叫我去睇下唔係我都唔知道要等幾耐呀!知客帶我入去坐都好好服務。我會再光顧既舖頭。
2017-01-01
2016-12-30 3391 views
最近天氣又涼返,緊係約埋班朋友去打邊爐,今次揀左大鍋口火鍋,lee度錢價合理,飲品都係任飲,自家製竹蔗茅根水清甜好飲,十足十屋企自己煲個d,可樂,忌廉,烏龍茶,連jolly shandy都有,幾正!我地叫左個鴛鴦鍋,椰子滑雞湯底,侍應拎緊黎既時候已經好香一陣陣既椰香味,味道亦唔錯,另一個叫左胡椒豬肚湯底,胡椒都好夠,豬肚好淋但份量唔算多,所以個個爭住食,同食落少少胡椒既辣味,驅風醒胃!雪花肥牛,雪花好靚肥瘦比例好好,食落好嫩滑! 鮮蝦滑,好鮮甜彈牙! 白鱔片切得厚薄適中,鮮甜爽口! 新鮮魚雲大大個魚頭,洗得好乾乾淨淨,鮮甜多汁又好味! 蔬菜,粟米一樣洗得好乾淨企理,又新鮮又好味! 最正係滋補花膠都有,雖然唔大隻勝在充滿骨膠原,女仕們岩晒黎養顏! 總括呢食物質素又唔錯,價錢又合理,食物種類都幾多,下次可以再光顧既鋪頭!

2016-12-28 2643 views
今日打去book位,話冇位book,咁ok我早d上去拎飛等,1730拎飛話未有咁快,預一個鐘左右,又唔講排幾多號,我排24,以為佢未叫飛應該係由一開始,點個一叫就23叫起,好彩我朋友上去等,如果唔係食都冇得食到戲肉啦,一行三個人入到去見到張二人台,同阿姐講得地三個人話,阿姐話個個都係咁坐,佢地d二人台坐四個,四人台坐六個,野食非常一般,佢地似住唔憂做心態唔驚你,態度差安排差,冇下次,建議所有食過既人唔會冇下次

2016-12-27
2016-11-28 5620 views
今日同一大班朋友聚會,一早已book定枱,一行十人坐大枱有2個爐,叫左蕃茄薯仔豬軟骨湯底同胡椒豬肚湯底(不過個爐好遠下,要企係身先夾到),湯底好快上左,但啲配料等左一段時間先黎到,仲要唔齊肥牛無肉味海蝦夠新鮮,夠彈牙 (好彩有人剝蝦)丸好多種類,最中意千島龍蝦丸,其他都ok鮮蝦雲吞正,皮薄涵靚黑松露水餃其實係黑木耳水餃,不過都好味叫左魚但成晚都無上過,亦都無侍應講今日無乜無乜綠茶雪糕其實係雲呢拿味,一啲茶味都無,仲勁快融不過啲侍應態度都好好,加湯幾次都好快黎加,收碟都好快,落單都快手,讚

肥牛無肉味
海蝦夠新鮮,夠彈牙 (好彩有人剝蝦
丸好多種類,最中意千島龍蝦丸,其他都ok
鮮蝦雲吞正,皮薄涵靚
黑松露水餃其實係黑木耳水餃,不過都好味
叫左魚但成晚都無上過,亦都無侍應講今日無乜無乜
綠茶雪糕其實係雲呢拿味,一啲茶味都無,仲勁快融

2016-11-27
2016-11-27 3493 views
等位等左個兩個幾鐘,只好落樓下等,我本來排87,打電話上去問,個叫位果個叫21号,差60張台我只好每半個鐘打一次。佢都係答21,甘我估佢真係太多人。如是者,過左個半鐘,打上去問竟然是叫11号。擺明玩野,我同佢理論,佢竟然話係擺明亂up,依家吾多人,他上黎睇下咪知道幾多號囉。上到去97號。又同佢理論,跟手仲話吾係佢聽電話,哎,谷氣到,食左都背脊骨落

其實幫襯左好多次,不過大多數都係11p.m之後去食,所以今次約埋朋友黎食。提早三日打電話book位,點知話星期五冇位book,要walk in都五緊要拉。點知。。。。今日一肚氣,差啲拍枱鬧人。事源係禁既,今日5:30上到拎飛等,佢就話張枱食到7:00 就每位減$20,禁我地五想趕住食禁辛苦就拒絕左。第二次,等到6:15分 知客走過梨話有張枱可以食到8:00 之後還枱因為有booking,禁我地話再等等。但個知客已經比面色我地睇,真係五知個知客想點囉,我地客人有選擇權掛?明明寫住可以食2.5小時,但不斷cut時間 比五足時間客人食野但價錢就一樣,會五會有啲五公平呢?book 左位既客人就係人?book五到位既客人就五係客人?不斷要求walk in客人就booking客人係咩道理,真可笑。第三次,又係一樣cut時間 得2個鐘食野,今次算數接受左,因為同行二位朋友等到太肚餓。!!!!!重點黎喇!!!!!我同行二位朋友身形比較大,而我係正常身形,竟然安排我地坐二人卡位。 我當場o嘴加憤怒,用腦都知坐五到拉。我就同個姐姐(著黃色衫)講,一睇就知我地坐五晒拉,你望一望先。個姐姐就好串禁講:禁姐係
點知。。。。今日一肚氣,差啲拍枱鬧人。
!!!!!重點黎喇!!!!!

加憤怒
,用腦都知坐五到拉。我就同個姐姐(著黃色衫)講,一睇就知我地坐五晒拉,你望一望先。個姐姐就好串禁講:禁姐係咪五要張枱丫,五要張枱既出面大把人等位丫。
我知你五怕冇生意,但生意係禁做既咩?

最後,我旁邊友人成餐飯半個人都係走廊位
之後個黃色衫姐姐仲要啤我地
我真係忍五住講左句粗口。

結論:就算幫襯過幾多次都好,我都五會再食呢間野,希望啲高層見到就正視下個問題,五係既間舖就只會做五長

2016-11-25
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
2016-10-13 8466 views
成班朋友gathering,本身想食上面間一鍋堂,但係因為冇位,落咗去下面大窩口,價錢相差唔大, +10%後都係大約$170左右。牛肉都可以,不過切得好薄冇咩口感。另外啲遠慮食物都幾得意,味道唔錯。不過鵝腸同埋粉腸就好奇怪,一個就好快就縮到好細件,另外一個就永遠都好大件而且好煙韌。雙拼湯底要加錢,所以我哋分開湯底,我哋咁啱有兩個爐。嘢飲就有矛根竹蔗,不過個味道都有點假。好鬼甜!另外有啲可樂,汽水選擇,都係大路野既火鍋必備飲品。最重要是湯底冇咩味,有顏色但是食起嚟冇乜分別,價錢尚算抵食不過科唔係太好。

2016-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-08-08 10836 views
我同細妹最愛打邊爐,昨天興起相約一起晚飯,由於冇訂位,3個人7點前到達攞飛等位,大約8點前已經就入座,雖然等好耐,但冇所謂啦!因為用料新鮮,還有我最愛的牛骨髓,細妹最愛的鱔片,花膠同雞子,還有老公最愛蝦滑及墨魚滑,真係1間火鍋店滿足晒3個為食怪,而且仲有手製雪糕,雲呢拿味最好味,飲品除了啤酒方面,其他都係任飲,如果可以任飲就好喇!可滿足下一些1罐起2罐止嘅我哋!配料都衛生,唔似出邊嗰啲又爛又亂,坐位方面可以改善一下,2人卡位坐3,4人真係有點迫,每人一個手袋/背囊都已經放一個位,如果shopping完就更加放不到了,卡位只容納到瘦身材的人坐3,4個,中等身型的應該很迫吧!幸好我們3個也是瘦瘦的!哈哈哈整體嚟講是十分好的,每位不用$170食2.5小時,時間很夠!大愛
2016-08-07
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
  • 牛骨髓,手製雪糕
2016-07-28 6910 views
要講底食又唔算底食。啤酒又貴。去過幾次,因為每次都係電話book位先。但係接聽員每次態度都勁差囉~好好好好好好好好好好影響心情…直情超超超超超超超超超超失望。唔會再去
2016-07-26 3047 views
平日都好少寫食評,而且都經常黎尼間食飯,一向都多人,所以嗰d態度差、食物永遠上唔齊、冇人理嘅問題都選擇隻眼開隻眼閉。今晚屋企人生日想打去睇下仲有冇得訂枱,聽電話嗰位0耐性,好聲好氣問唔該請問今晚,我句野都未講完,想問嘅野又未問完,佢已經話今晚冇呀就cut左我線。係咪因為客人源源不絕,唔休做,所以態度每況愈下?咁樣同趕客有咩分別?作為常客,真係對尼間食肆好失望。好彩去到時間仲好早等3張枱就得,當時屋企人拎住個蛋糕去問可吾可以雪住先,因為我地都決定左點都係食尼間,嗰位知客本身已經剛口黑面,問到佢佢仲黑面得更西利,話有位先比雪。好啦都由佢,入到去坐低,d野食都差吾多黎齊但個湯底都未到,無論係侍應定經理都系十問九唔應,全部都系黑口黑面想你快d走咁,係咩事?屋企人畫紙寫左個珊瑚蚌,遲遲未到惟有追一追,個侍應仲可以話翻我地轉頭,話我地冇嗌人專登幫我地落,咁你整落張紙度做乜?比個格我地寫做乜?個侍應仲要好奇怪咁講左幾次尼個要另外加錢架喎,唔係任食架喎,同佢講我地清楚要加錢佢先幫我地再落過,後尾有另外一位唔知部長定經理行埋黎又係咁樣質疑,連屋企人都開始炆炆地。到最後上蛋糕環節,嗌人上個蛋糕好似得罪佢咁

到最後上蛋糕環節,嗌人上個蛋糕好似得罪佢咁,黑口黑面理都唔想理我,蛋糕黎到張枱污糟到乜咁都照擺個蛋糕同碟上去,出聲叫佢抹一抹先又黑面,求其抹幾下就走人。
好好地一餐生日飯就係比尼d服務態度搞到唔開心,如果唔係生日嗰位屋企人想食,真係唔會再去!
2016-07-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-07-17 2133 views
朋友生日選擇左呢到慶祝, 話呢到抵食又多款,我自己就第一次黎呢到打邊爐, 朋友講到咁吸引當然要試下啦...可能星期六既關係, 6:30PM門口已經排曬隊,好彩我地已經Book左位, 唔洗等就入去坐啦,限時2.5小時, 好夠時間吃...我地好好彩, 坐係雪櫃旁邊, 方便拎飲品,飲品有茶類, 可樂類同啤酒類,仲坐係雪糕機後面, 估唔到呢到有雪糕,仲要有綠茶味同雲呢嗱味...張枱已經有醬油可以自行加配,麻醬, 沙茶醬, 蔥粒, 炸蒜蓉粒, 生蒜蓉粒同辣椒仔,我就簡單d炸蒜蓉粒, 生蒜蓉粒同辣椒仔就夠啦由於唔想太重口味, 我地揀左蕃茄薯仔豬骨湯底,估唔到個湯底咁濃郁, 好香蕃茄味,湯料都有好多蕃茄薯仔豬骨, 個湯底濃到唔洗加醬油d食物都有味呀!食物方便果然多元化, 除左任飲任食既配料外, 仲可以加錢叫刺身或其他海鮮,我地就無加錢叫其他啦, 因為免費果D都好多好吸引..今日既是日推介海鮮係大花甲,隻隻都好大隻, 仲要無沙,好鮮甜, 鯇魚片又好薄好快熟,牛肉新鮮無乜血水又夠紅, 好味!其他配料都好味, 不過唯一果隻黑松露水餃完全吃唔到黑松露味道,手打丸果D勁好味, 最鐘意蝦丸同墨魚丸職員都好主動加
朋友生日選擇左呢到慶祝, 話呢到抵食又多款,

可能星期六既關係, 6:30PM門口已經排曬隊,
好彩我地已經Book左位, 唔洗等就入去坐啦,
限時2.5小時, 好夠時間吃...

我地好好彩, 坐係雪櫃旁邊, 方便拎飲品,
飲品有茶類, 可樂類同啤酒類,
仲坐係雪糕機後面, 估唔到呢到有雪糕,
仲要有綠茶味同雲呢嗱味...

張枱已經有醬油可以自行加配,
麻醬, 沙茶醬, 蔥粒, 炸蒜蓉粒, 生蒜蓉粒同辣椒仔,
我就簡單d炸蒜蓉粒, 生蒜蓉粒同辣椒仔就夠啦
由於唔想太重口味, 我地揀左蕃茄薯仔豬骨湯底,
估唔到個湯底咁濃郁, 好香蕃茄味,
食物方便果然多元化, 除左任飲任食既配料外,
仲可以加錢叫刺身或其他海鮮,
我地就無加錢叫其他啦, 因為免費果D都好多好吸引..
今日既是日推介海鮮係大花甲,
隻隻都好大隻, 仲要無沙,
好鮮甜, 鯇魚片又好薄好快熟,
牛肉新鮮無乜血水又夠紅, 好味!
手打丸果D勁好味, 最鐘意蝦丸同墨魚丸

職員都好主動加湯料!

2016-07-16
Type of Meal
Dinner
2016-07-03 2328 views
好多人話正,今次終於有機會試喇,又一間好難book到嘅火鍋店。。。6點walk-in攞位,等左一個鐘左右有得入,ok嘅。揀左個猴頭菇湯底,呢度最正係啲蝦真係任叫而無走漏單,而且每日仲有一款random海鮮任叫,今晚係蟶子都幾鮮甜喎,整體來講食材新鮮!另外肥牛都唔差,好過中式酒家果啲任食,大家都差不多價錢,淨係啲肥牛都抵返啦!
2016-06-18
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
  • 手切肥牛
  • 海蝦
  • 花膠
  • 白鱔片
2016-06-23 12294 views
約朋友出來聚舊,又要方便大家的地方就只有荃灣,便找到一間酒樓,以平民價任飲任食2.5小時的火鍋,大家可以邊吃邊傾邊飲也是一個不錯的地方。收費分2個時段,21:30前入座,HKD148/人,21:30後入座,HKD128/人。食物有一般火鍋的材之外,還有花膠、帆立貝、海蝦和白鱔可以選擇。還可以加錢吃刺身或蠔,也是不錯。酒樓地方都很大,座位也很多,只是冷氣有點不足,而且晚晚都滿座,不過訂位也要等,最好早點前來取位。*************************放工便立刻坐車前來,因為朋友在等位中,大鍋口海鮮火鍋店位於荃灣眾安街,我們來到只等了15分鐘便可以入座了。餐單很簡單的只有一張紙,但食物種類都很齊全,還有花膠、帆立貝、海蝦和白鱔可以選擇,感覺也不錯。 醬料便只有6款味道,已經很足夠了。 飲品任飲,要了竹庶茅根水,味道不會很甜,清清淡淡都不錯。還有汽水可以選擇,無限量添飲。 選了很多食物,因為人不多,所以食物都細細份,這樣才好,不會因為吃不下而浪費食物。白鱔也算不差,海蝦也很新鮮,嚮鈴山根也算不錯,不會有油益的味道。魚皮就一般,不是很脆口。花膠就細細片,但總好過也沒有。菜也很

*************************

醬料便只有6款味道,已經很足夠了。

白鱔也算不差,海蝦也很新鮮,嚮鈴山根也算不錯,不會有油益的味道。魚皮就一般,不是很脆口。花膠就細細片,但總好過也沒有。菜也很新鮮清甜,肉丸也是和巿面的都一樣,整體來說以HKD148也算是不錯的選擇。
湯底也不細少,選了芫茜皮蛋湯底,味道很清淡不會很咸,2.5小時足夠把火鍋吃完。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-05-23 2461 views
平日晚放工約班同事食飯,上openrice見個個都話冷氣唔夠,本身我好怕熱,不過為左方便同事,照去啦。去到覺得幾新淨(之後先知係裝修完),坐低覺得冷氣非常之夠,仲有d凍,不過之後打邊爐食住就岩岩好!真係要讚!今晚全滿full。食物我就抱住任食既quality既心態去既。又比想像好好多!其實呢度既湯底,食物同飲品款式唔係特别多,不過質素就高!湯底我地叫左鮮蕃茄薯仔豬軟骨湯底,真係有蕃茄喎,唔係溝出黎既,豬軟骨亦都好味!食物特别係有好多海鮮,例如係海蝦,帆立貝,白鱔片,亦都係新鮮既!而驚喜仲有肥牛,呢個係任食火窩既三甲啦,不過好多餐廳提供一個既質素都唔高!似凍肉鋪最平果d。而呢度既肥牛(相片後方既)好味,肥瘦適中,牛味重。飲品唔係hea野,唔係平價二線飲品(不過無任飲啤酒),推介佢地自家既檸檬薏米水,本身無興趣,組合好似好怪。不過飲落好match!一定要點!仲有自己唧既雪糕,有幾款topping,不過一般既,叫有個甜品做ending。總結,環境好,食物好,價錢唔貴。有機會會再食!

總結,環境好,食物好,價錢唔貴。有機會會再食!
2016-05-05
  • 海蝦
  • 肥牛
  • 檸檬薏米水
2016-05-13 9946 views
地方舒服咗,冷氣大咗,侍應服務都好咗有我最愛雪糕食飲品款式太啦在多d就好啦一定要是下自家製寧檬意米水好飲蝦: 比想像中大隻得黎夠新鮮.所以我地成晚勁叫蝦食肥牛 – 打邊爐一定要叫肥牛,這是常識吧. 但係呢度嘅肥牛非常新鮮, 你唔會好似其他地方咁食到雪到硬哂既肥牛, 牛味濃郁, 必叫!我一定要推薦黑松露水餃好好味
地方舒服咗
在多d就好啦
一定要是下自家製寧檬意米水好飲
蝦: 比想像中大隻得黎夠新鮮.所以我地成晚勁叫蝦食
我一定要推薦黑松露水餃好好味
Other Info. : 大鍋口係百幾蚊嘅任食火鍋嚟講絕對係我心目中嘅第一名! 淨係用料已經完勝其他同價位嘅任食火鍋, 總結以上所有嘢, 呢度嘅抵食指數絕對係爆燈!
2016-05-13
  • 肥牛