Restaurant: Genki Sushi
Info:

2018-05-02 262 views
我地叫左個lunch set同散叫左啲壽司🍣lunch set B有麵豉湯,沙律,7件壽司🍣,3件炸蝦卷。麵豉湯味道怪怪地,豆腐好鹹,叫飲品好啲🤔沙律好細份,味道一般。壽司好食!款式一般,不過抵食!最好食係炙燒帆立貝壽司🤤🤤🤤超級大滿足😍帆立貝好大舊,口感好其次係軟殻蟹手卷,大大件軟殻蟹,有肉地,如果早黎食,軟殻蟹啱啱炸起,紫菜又脆,配埋沙律醬,又係另一個大滿足🤤芥辣八爪魚凍冰冰,做前菜一流😋最後必食一個芝士蛋糕先走!好香芝士味,又軟滑清甜😍😋😋
我地叫左個lunch set同散叫左啲壽司🍣

lunch set B
有麵豉湯,沙律,7件壽司🍣,3件炸蝦卷。

麵豉湯味道怪怪地,豆腐好鹹,叫飲品好啲🤔
沙律好細份,味道一般。
壽司好食!款式一般,不過抵食!

最好食係炙燒帆立貝壽司🤤🤤🤤
超級大滿足😍帆立貝好大舊,口感好

芥辣八爪魚凍冰冰,做前菜一流😋

最後必食一個芝士蛋糕先走!好香芝士味,又軟滑清甜😍😋😋
2018-04-17 200 views
以前去元氣壽司感覺好一般, 近幾年元氣加入咗呢個高速線吸引小朋友,但我個大朋友都想去試下,所以前一兩個月去過荃灣,覺得食物質素改善了很多,非常滿意。今次再嚟元朗這一間新舖,再感受一下佢嘅高速列車服務,同時再享受一下佢嘅新鮮壽司嘅味道,睇下係咪間間元氣壽司都提升咗質素先? 槍魷魚係我嘅至愛,覺得佢滑嘟嘟,入口又啜啜哋咁,少少薑溶係上面已得嘢味,唔洗落wasabi都正,係另一種辣!辛辣長鰭吞拿魚: 鍾意這個辣醬同埋沙律醬混合埋嘅味道,再配落吞拿魚到,好滋味!左口魚裙邊: 清淡得嚟又有魚味,同時質感比較特別。脆蒜油金魚: 估唔到呢個咁中式嘅脆蒜可以擺落油甘魚上面,份外嘢味!

左口魚裙邊: 清淡得嚟又有魚味,同時質感比較特別。

2018-01-21 258 views
今日四點幾食完下午茶, 七點半就食晚餐。 由於唔太肚餓嘅關係,又唔想食太多飯和粉麵, 所以最終選擇食元氣壽司。我叫咗個中華沙律, 每次黎都必食,因為夠爽口和入味。 另外我嘅至愛鰻魚壽司,當然唔少得啦! 即叫即整, 鰻魚同飯都仲係暖暖地架。之後隨意再叫多幾碟壽司,食完真係好飽呀

之後隨意再叫多幾碟壽司,食完真係好飽呀

2017-08-21 324 views
今晚頭盤就食咗芥辣八爪魚軍艦同埋松葉蟹牛油果軍艦,平時食開軍艦紫菜係韌架!最估唔到今次放入口,咬一口竟然發現紫菜係脆架!真係值得讚,另外辣味燒牛肋骨壽司塊肉冇乜筋同埋肥膏,辣辣地幾好味,其他壽司就一般般冇咩特別,埋單一百七十幾蚊都算係咁啦!
2017-08-21
2017-05-15 309 views
之前收到SMS知道會員生日可以一次9折和生日月會內其他幫襯日子有雙倍積分,所以呢個星期五就選擇在元氣午餐~~~同事A食呢個烏冬~~~而我就食午餐SET,魚生和生蝦就俾同事B,蛋壽司分俾同事A~~~同事B食的烏冬餐,大家都覺得個烏冬都幾碗~~~左邊係我個餐的壽司,右邊係同事B的餐飯~~~我另外叫多兩件$10的蠔,前兩個星期六中午昕昕去完合唱團才到此午餐,昕昕在元氣最喜歡食烏冬和三文魚,每次我會將三文魚浸完熱湯才俾昕昕食,呢款蠔算是不錯,期待再到此午餐

同事A食呢個烏冬~~~

同事B食的烏冬餐,大家都覺得個烏冬都幾碗~~~

左邊係我個餐的壽司,右邊係同事B的餐飯~~~

2017-05-12
2017-05-03 286 views
我是元氣壽司的常客,很喜愛他的壽司,炸蝦卷,及三文魚湯。可惜今天再去元朗店,情況完全不一樣。迴轉壽司帶上沒有壽司,壽司上有很多不明物體,炸蝦卷切口甚差,蝦還是有點熱的。手卷上來了軟殼蟹也是有點熱,還有破茶杯及掉色的三文魚湯碗。實在令人有點倒胃。店𥚃人手明顯不足,做好的手卷也放一段時間才掉"掉”到客戶枱上。是“掉”,不是放。希望它可以尊重自己嘅品牌及尊重顧客,期望他快快改進。不要步元綠壽司的後塵,快速擴張之後,食物質素每況愈下,最終關門收場。
我是元氣壽司的常客,很喜愛他的壽司,炸蝦卷,及三文魚湯。
可惜今天再去元朗店,情況完全不一樣。迴轉壽司帶上沒有壽司壽司上有很多不明物體,炸蝦卷切口甚差,蝦還是有點熱的。
2017-05-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2017-04-22 202 views
今日星期六, 12 點到, 一心諗住要等返十幾廿張枱, 點知, 吧位無人坐, 完全唔洗等, 👍🏻第一次俾家姐仔坐迴轉吧位, 佢覺得好新奇, 同屋企既hello kitty 火車路軌一樣。 佢有得睇又有得食。至愛波士頓壽司同燒三文魚壽司, 元氣一向都保持到浪準, 雖鮮味就無乜, 不過尚算可以。另外, 家姐最like 既蛋壽司。甜甜地,脂最岩小朋友。 埋單都食左190

另外, 家姐最like 既蛋壽司。甜甜地,脂最岩小朋友。
埋單都食左190

2017-04-22
Type of Meal
Lunch
2017-04-12 164 views
細妹話下午茶抵,所以今次去食。不過今次D野食一般,首先壽司吾係好凍,(可能我都有D要求), 三文魚壽司有少少薄,蒸蛋OK!煙三文魚沙律,有粒粒煙三文魚,好! 追加了刺身蝦同三文魚,蝦OK!三文魚部位差,不是太靚!又追加了軟殼蟹手卷,好好!三文魚頭湯好淡,同以前比差好遠!
2017-04-12
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
  • 軟殼蟹手卷
2017-03-24 124 views
今日早左少少放工走左去元氣食餐“自我放題”壽司。先叫左個三文魚頭湯暖暖胃先,三文魚湯幾足料,都有d魚肉食下,仲見到三文魚眼tim!叫左兩件海膽墨魚同埋兩件辣味三文魚軍腩,即叫即整果然塊紫菜仲係脆嘅。呢兩件次次叫都保持到水準,好少會中伏嘅!另外叫左帆立貝、三文魚腩同埋蝦。蝦同埋帆立貝嘅味道唔錯,件三文魚腩反而有d腥,麻麻地。有芝士嘅卷物我反而覺得唔錯,可能因為我係芝士怪。呢個新出嘅松葉蟹牛油果真係麻麻地,兩樣野只係分別地放番喺同一個軍艦上面,無咩特別可以唔試!最後再叫多個元氣卷,一如既往嘅水準,食完咁多件壽司,飽晒lu!Order 嘅壽司算唔錯,不過迴轉帶上面嗰d望落就有d乾喇!下次都係會keep住食order嘅壽司。
今日早左少少放工走左去元氣食餐“自我放題壽司。先叫左個三文魚頭湯暖暖胃先,三文魚湯幾足料,都有d魚肉食下,仲見到三文魚眼tim!
2017-03-21
2017-02-27 123 views
農曆年前已食咗唔少中菜, 喺大年初一既下午嚟到第二場就casual啲食sushi, 所以就嚟到元氣外賣自取啦, 睇睇個外賣餐牌, 啲野食名又改得幾有賀年氣氛! 新年飯飯掂壽司卷物盛 ($270), 一盒差唔多30件既大路款. 好啦~ 希望雞年食完瓣瓣掂啦!!新年你家盛刺身盛 ($272), 廿幾件刺身, 味道依然夠鮮!!
新年飯飯掂壽司卷物盛
新年你家盛刺身盛
2017-01-28
新年飯飯掂壽司卷物盛
新年你家盛刺身盛
2016-07-18 438 views
嘩...好奈都無黎元氣食野,因為佢一到夜晚就排晒長龍,有排等位!今次我就揀左下午餐時間黎食,總算唔洗排隊啦。一入到去侍應就好有禮貌帶位,之後當然到我叫野食野,叫左好多款唔同壽司,我最想講晚系佢鰻魚芝士卷,用左水牛芝士配青瓜,食落口唔(流), 整體黎講壽司用料ok,乾淨,呢個價位算唔錯
整體黎講壽司用料ok,乾淨,呢個價位算唔錯
鰻魚芝士卷
蛋壽司
鰻魚芝士卷
蛋壽司
2016-07-03 381 views
大熱天時出街,仲要帶住個小朋友身水身汗,真係要揾個地方座得舒舒服服,歎下冷氣食個Tea先。揾個卡位座,沖左柸用綠茶粉開的綠茶,色澤程墨綠色,甘甘地,茶味又濃,只係太熱了,等會兒涼D再飲。小朋友最好食熟食,所以叫左軟殼蟹卷及蝦卷俾佢食,可能是即叫即做, D飯仲有D暖暖地,而軟殼蟹及蝦仲很香很脆,小朋友越食越快,食吾停口。我自己就叫左甜蝦寿司,甜蝦是新鮮的,但無乜特別。三文魚是新鮮的但又係無驚喜,只係食親寿司係會必點。元貝寿司,肉厚色澤靚,但食吾到鮮甜味。
。元貝寿司,肉厚色澤靚,但食吾到鮮甜味。
剛剛還吃過元氣壽司, 誰知光顧過後3天, 元氣竟推出$19件吞拿魚腩的限時優惠! (天呀! 為何時間永遠不配合啊~~!)非常吸引, 所以導致數天後又再光顧。雖說同一集團, 質素亦難免有高低。 考慮到要大吃吞拿魚腩, 就選擇較多街坊光顧的元朗廣場那間, 應該會比較新鮮點吧!果然是較多街坊光顧的一間, 不過佔地座位也同樣較多, lunch 時間等上大概十分鐘就可入座。其實“人生如壽司熊”也蠻可愛。為配合宣傳, 連平常供應的紙巾也套上壽司熊。推出極上優惠和極上之選, 款式眾多, 也敵不過吞拿魚腩的吸引!三文魚壽司 $14/2件先來兩碟慣性三文魚壽司。這間分店的三文魚較有魚油的光澤, 來得不錯。吞拿魚腩 $19/件豪氣地一口氣叫上10件吞拿魚腩, 可惜店方未能將所有吞拿魚腩放於同一碟上做出壯觀場面。急不及待放入口, 是剛剛用完壽司飯? 還是什麼原因? 壽司飯竟是熱的! 雖然不是極上拖羅, 這可說是中拖羅呢! 熱飯是非常影響上面那塊魚生啊! 非常後悔一口氣叫了10件熱騰騰的壽司。吞拿魚腩是無罪的, 以$19的價錢是很便宜的, 錯就錯於那熱飯! 吞拿魚腩面預先放了些wasabi, 其實不用加上,

其實“人生如壽司熊”也蠻可愛。
為配合宣傳, 連平常供應的紙巾也套上壽司熊。
三文魚壽司 $14/2件
三文魚壽司/2件
三文魚壽司/2件

吞拿魚腩 $19/件

吞拿魚腩
吞拿魚腩面預先放了些wasabi, 其實不用加上, 光沾點點醬油就能吃到吞拿魚腩的鮮味, 而且以中拖羅質素來說是不錯, 肥美得來沒有筋。只是賣相上, 刀功稍稍給影響了。
吞拿魚腩

除了吞拿魚腩, 也叫上其他極上之選。
炙燒味噌油甘魚 $12/件

極上之選其中一款, 塗上麵豉醬汁的油甘魚也難掩蓋其極不新鮮的怪味道, 魚肉也較為腍身。跟朋友說過後, 原來其他分店也有這怪味問題呢!
炙燒味噌油甘魚

汁燒油甘魚 $12/件

反而另一款極上之選的汁燒沒有那種怪味, 難道是麵豉醬跟油甘魚走在一起而出現味道問題? 抑或是加上了蔥花和蒜片而掩蓋了其味道?
汁燒油甘魚

波士頓卷 $18

由忌廉芝士跟青瓜和吞拿魚粒組成的餡料飯卷, 芝士鹹香加上青瓜的爽口, 多年來都是這壽司的支持者。
波士頓卷

炙燒親子三文魚 $16/2件

炙燒三文魚本身已是不錯, 表面加多了幾粒飽滿的魚子, 令味道更加鮮。不過比炙燒三文魚貴多$2才多幾粒魚籽, 那炙燒三文魚確實來得更經濟實惠。
炙燒親子三文魚/2件

厚燒玉子 $12/2件

反而這間分店的厚燒玉子做得不錯, 上檯時仍有少許暖意, 蛋味仍然是不錯, 不枉每次都叫上這款壽司, 每次都有驚喜。

北寄貝沙律軍艦 $14/2件

(如有看前文)壞孩子真的較受歡迎? 這邊廂我嘴裡說要分手, 那邊廂卻仍是要叫上這碟北寄具沙律軍艦。難道真是敵不過那沙律醬?!
北寄貝沙律軍艦/2件
反而這分店光顧後沒有送上壽司熊紙巾, 果然人生如壽司, 黎緊乜點會知! 吞拿魚腩供應期有限, 只供應到5月25日, 趁完結之前還得要選上間較好質量的再光顧!
2016-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$174 (Lunch)
波士頓卷
炙燒親子三文魚/2件
2016-03-26 239 views
繼左個會一直未黎食過,一黎就見到好多新野係固定餐牌上,好開心,應該多左6、7樣,主線熟食,我叫左4樣試,牛肉薯餅炸得香唔多油薯茸滑牛肉食唔出係牛肉,牛油果松葉蟹蟹肉好香,芝士蟹棒芝士味香,帆立貝香牛油味,值得再食另外想講因為放長假冇咩客冇咁趕,師傅手勢細心d,不過服務態度唔知搞咩勁差,個waitress la口la面,鬼整佢
2016-03-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-05-04 164 views
三文魚雪味好重,吃下去時吃不到鮮味 ,只有好重雪味,味道不新鮮湯烏冬,這個反而OK,湯有些小咸 溫泉蛋,還可以蝦刺身,味道一般 併盤,整體一般今日感冒在家休息,屋企人話不如出去行下好過長時間在家,就去了元朗廣場,見到元氣又話吃下這間,我話我在感冒,屋企人話唔怕一次半次冇事,元氣亦好耐冇吃,又冇咩人光顧,我們入到去成個場只有3-4個客人,心知不妙呀,我們點了自選三食,.另点2個刺身,刺身十分不好吃,勁重雪味,其他野食只是一般,環境都OK,服務就一般,元朗旳元氣應該冇下次

湯烏冬,這個反而OK,湯有些小咸

溫泉蛋,還可以

刺身,味道一般

併盤,整體一般

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)