2024-02-14 480 views
之前佢進行內部裝修無開, 最近見佢開番, 於是再約家人去食素, 由於今日係假期, 所以只供應套餐, 安排座位後出去收銀買飛, 佢話除左可以揀二人套餐之外, 亦可以揀法海蒲團加紅燒豆腐, 不過粥飯茶芥每位另加10元, 見d餸未到, 出去拿二碗粥, 不過食落唔係好熱, 入面有腐竹和果皮👍, 之後兩個餸也一起來, 紅燒豆腐好滑好香, 唔會食落感覺好乾身😍, 再食法海蒲團, 腐皮好大塊入面包住唔同的素菜😋😋, 非常足料又清淡😘😘不過如果可以熱d就更加好💞

2024-02-04
2024-01-13 607 views
><每次想去嘅時候都撞正星期三例休🤣估唔到原來喺正粉嶺站出口 很方便呢$10/位 茶芥連白飯白粥任裝酥炸荔芋卷&香煎腐皮卷(86/雙拼)新鮮炸起 卷物鬆脆酥香荔芋卷入口即化 腐皮卷包裹滿滿餡料推薦推薦菜遠炒花枝(83)模仿得好似無論係外型同味道方面𠝹上斜紋 口感彈牙而且有股海鮮調味紅燒豆腐(75)西檸香酥球(88)><><><><><><><><><><><><><><><><蓬瀛仙館齋廚 粉嶺百和路66號
每次想去嘅時候都撞正星期三例休🤣
估唔到原來喺正粉嶺站出口 很方便呢
$10/位 茶芥連白飯白粥任裝
酥炸荔芋卷&香煎腐皮卷(86/雙拼)
新鮮炸起 卷物鬆脆酥香
荔芋卷入口即化 腐皮卷包裹滿滿餡料
推薦推薦
菜遠炒花枝(83)
模仿得好似無論係外型同味道方面
𠝹上斜紋 口感彈牙而且有股海鮮調味
紅燒豆腐(75)
西檸香酥球(88)
蓬瀛仙館齋廚
粉嶺百和路66號
2023-06-30 1210 views
為咗影荷花可以去到幾盡?早上荃灣>中午粉嶺>下午上水,經資深齋友介紹去蓬瀛仙館食齋午餐,巴士直達蓬瀛仙館門口,一入蓬瀛就見到長長樓梯,右邊有電梯,和朋友二話不說就去搭電梯😂,沿途有指示去齋廚非常方便易揾。齋廚寬倘,安排好座位後,去cashier點菜付款就可以,食物就隨後送上。我們一行兩人點了:荔芋卷+腐皮卷雙拼、雙菇扒菜遠、齋鹵味。好大碟,有一半要pack返屋同磨企食😅冬菇細細位伴磨菇菜遠,雙菇炒得幾好,賣相也不錯,不過條菜就老咗d.....賣相不錯味道幾好同場茶、白飯、粥任裝,埋單$213~快平靚正

我們一行兩人點了:荔芋卷+腐皮卷雙拼、雙菇扒菜遠、齋鹵味。

好大碟,有一半要pack返屋同磨企食😅

賣相不錯味道幾好

同場茶、白飯、粥任裝,埋單$213~快平靚正

2023-06-29
  • 齋鹵味
2023-06-15 927 views
#搞串個pantry食齋🥗除咗係宗教原因,仲可以係一種生活態度,間唔中清下腸胃🫧,食啲冇罪惡感嘅嘢食😋!今次去到#北區 #粉嶺 一間喺道教寺廟🎍入邊嘅齋舖,入面氣氛好熱鬧🥳,室內裝修簡單,感覺好貼地,喺餐廳入面可以望到外面嘅寺廟景色💕。今次嗌咗二人套餐($198),包咗🔴羅漢燴上素、🔵豉椒素鵝腸、同埋🟣春卷拼酥卷,而白飯白粥係任裝😜。上菜之後發現每碟都好大份,份量好多!羅漢燴上素🌟🌟🌟味道係家常嘅炒雜菜🍲,有粟米芯、菇、椰菜、木耳、馬蹄等等。調味適中😛,唔會太鹹。菇嘅味道充滿成碟餸,而每款食材又有自己嘅口感🤩,而且都煮得夠諗,唔錯!豉椒素鵝腸🌟🌟🌟🌟呢碟餸非常惹味🤤,同齋菜嘅固有形象唔同,配埋白飯🍚或者白粥食好正!豉椒醬嘅味道有啲辣🌶️,令成碟餸都非常香口。而素鵝腸食落口感似係蒟蒻。不過與其話似鵝腸,更加似係豉椒魷魚片😋,而且仲有好多塊,食落好有滿足感🥰!春卷拼酥卷🌟🌟🌟春卷外皮炸得非常脆🔥,入口卜卜聲!而且裏面除咗白蘿蔔條,仲有沙律醬,令到味道幾特別。白蘿蔔條口感適中😋,夠腍又有一啲口感。酥卷似係炸素雞扒,無論外型定肉味都扮得幾似😚,不過外皮炸得唔脆。裏面仿雞扒,因為係腐竹,所以嫩滑又
#搞串個pantry

羅漢燴上素🌟🌟🌟

豉椒素鵝腸🌟🌟🌟🌟

春卷拼酥卷🌟🌟🌟
春卷外皮炸得非常脆🔥,入口卜卜聲!而且裏面除咗白蘿蔔條,仲有沙律醬,令到味道幾特別。白蘿蔔條口感適中😋,夠腍又有一啲口感。酥卷似係炸素雞扒,無論外型定肉味都扮得幾似😚,不過外皮炸得唔脆。裏面仿雞扒,因為係腐竹,所以嫩滑又有汁,而且加埋表面審咗五香粉,加上豆香味,雞肉味扮得幾似😎。
2023-05-24
2023-05-20 647 views
母親節當日前往,除左local tour外,都很多人食不過職員都好快安排到“搭檯”。我地2個人,冇叫到套餐,我地散叫左3個餸,羅漢齋窩麵 $75份量十足但我個人就覺得,不如叫一碟羅漢齋加食白粥就更加好香煎腐皮卷 $52香口野食,永遠是最好食加埋醋就很夾雙菇扒菜遠 $73冬菇 草菇 都好大粒菜心好嫩好甜味道都很濃白飯白粥就任食 自己去裝每位收$10我地都係因為白粥出名先來試下真心好食,有白果腐竹味而且好綿身我試過唔加鹽同加鹽食,都是差不多味道但好想食既齋鹵味就賣晒
母親節當日前往,除左local tour外,都很多人食
不過職員都好快安排到“搭檯”。

我地2個人,冇叫到套餐,我地散叫左3個餸,

羅漢齋窩麵 $75

羅漢齋窩麵

份量十足
但我個人就覺得,不如叫一碟羅漢齋加食白粥就更加好

香煎腐皮卷 $52
香口野食,永遠是最好食
加埋醋就很夾

雙菇扒菜遠 $73
冬菇 草菇 都好大粒
菜心好嫩好甜
味道都很濃

白飯白粥就任食 自己去裝
每位收$10

我地都係因為白粥出名先來試下
真心好食,有白果腐竹味
而且好綿身
我試過唔加鹽同加鹽食,都是差不多味道

但好想食既齋鹵味就賣晒

2023-05-14
$110 (Lunch)
羅漢齋窩麵
  • 白粥
2023-04-24 541 views
平日嚟都預咗多人🙂不過撞啱有半個場俾團體包咗👯‍♀️好多嘢都賣晒🥹可以試新野🤭🙆🏽‍♀️ 五柳素葫蘆$75🐠芋蓉入口綿滑炸粉夠薄身😋🙆🏽‍♀️咕嚕猴頭菇$90甜甜酸酸好開胃💜一d都悟油好食過咕嚕肉👍🏻🙆🏽‍♀️菜遠扒腐球$68轉西蘭花+$2 $70西蘭花夠新鮮爽口🥦好🈶️鑊氣🥢腐球正常🙆🏽‍♀️腐竹白粥$10任食🥣夠晒火候加上腐竹加少少鹽已經好正😄性價比高高高👍🏻👍🏻👍🏻全部食物比一般餐廳大碟🤭🤭🤭香港必食齋菜💜💜💜
平日嚟都預咗多人🙂
全部食物比一般餐廳大碟🤭🤭🤭
香港必食齋菜💜💜💜
咕嚕猴頭菇
2023-04-18
$130 (Lunch)
咕嚕猴頭菇
  • 五柳素葫蘆
  • 白粥
2023-02-08 928 views
每年也會到 ‘’蓬瀛仙館“ 齋廚光顧一至兩次,因應新年也只有套餐,水準保持,份量比往年清減,價錢亦調整了🥢羅漢會上素👍👍👍👍金菇扒時蔬👍👍👍菠蘿生根球👍👍👍春卷拼酥卷👍👍👍👍而最受歡迎的是 "白粥" 入口綿滑👍😋'
每年也會到 ‘’蓬瀛仙館“ 齋廚光顧一至兩次,

羅漢會上素👍👍👍👍

'
  • 羅漢會上素
  • 菠蘿生根球
2023-02-08 1100 views
蓬瀛仙館㊗️黃耳八寶湯人生第一次飲素湯,估唔到原來唔加肉類嘅湯,都可以咁入味咁甜,見到湯渣入面有好多豆類腰果等等嘅材料~木耳就聽得多,黃耳都係第一次聽,原來都有好多唔同嘅功效,例如係活血、降血壓、滋潤養顏等等,咬落去質地偏爽口,仲有淡淡嘅桂花味,幾得意㗎~個人覺得呢個飲真係好飲,如果個湯同飯一樣可以添就好啦!💓💓素鮑片扒生菜🍲素鮑片上面嘅鮑汁同平時嘅係一樣嘅,素鮑片應該係用雞髀菇嘅類似物體組成,食落口其實同真嘅鮑片唔會有太大差別👍🏻竹笙鮮菰扒西蘭花🥦呢一個比我嘅感覺,好似平時喺酒樓食嘅珊瑚蚌炒西蘭花,只係將珊瑚蚌換咗做竹笙咁,味道都幾好㗎!西檸香酥球🍋🐔呢碟睇個樣就知,佢真係色香味俱全,不過第一次食素,就有少少唔係好習慣,仿肉嘅質地~腰果西芹素蝦仁呢個餸一樣都係似曾相識,我自己就覺得素蝦仁嘅感覺比較似蟹籽丸,質地口感同埋外觀都好似😂😂紅袍拼春卷素XO 醬榆耳猴頭菰🍄呢個醬汁好惹味,同行嘅屋企人最鍾意,每一個猴頭菇都好入味!😉五柳素葫蘆🍠簡單啲嚟,佢就係炸芋頭!味道唔錯,而且仲好飽肚添,作為全餐飯,最後一個餸,大家唔使怕唔夠飽🤣🤣我哋今次呢一個係D餐,$1580 一圍12位,已經包埋白飯同
蓬瀛仙館㊗️

黃耳八寶湯

腰果西芹素蝦仁

紅袍拼春卷

五柳素葫蘆🍠

我哋今次呢一個係D餐,$1580 一圍12位,已經包埋白飯同埋清粥~ $100鬆啲來講一位,我覺得係一個幾好嘅體驗,啱晒一家大細,帶埋長者過嚟一齊食,順便參觀埋蓬瀛仙館👍🏻👍🏻🧓🏻👵🏻👩🏻👨🏻👶🏻
腰果西芹素蝦仁🦐
紅袍拼春卷
竹笙鮮菰扒西蘭花🥦
$110 (Lunch)
腰果西芹素蝦仁🦐
  • 黃耳八寶湯
  • 素XO 醬榆耳猴頭菰
  • 五柳素葫蘆
  • 素鮑片扒生菜
  • 西檸香酥球
揾食肥華最開心嘅事,就係讌請班有傾有講及食得飲得嘅同事和朋友,共享飯局吹水唔抹咀,所以一年中呢類飯局都有幾次,1月14日過農曆年前,係肥華今年最後一個讌請同事嘅飯局,因出席同事内有素食者,所以呢餐收爐宴就選擇到呢間仙館齋廚食全齋宴,是日有七位眼科前同事,賞面出席,而我就點咗一個六人套餐再加三個心水小菜,合共九款食物供八人享用,如此豐富和味道,都得到長期素食者,都滿意嘅午餐,合共衹須$78O元,真係平,靚,正,無得輸😘👍😘👍😘👍
平時雖然會對吃素菜很有興趣,但大部分不是吃到太濃味就是油很多的那種。蓬瀛仙館齋廚在粉嶺道教道觀的喜雨樓,會供應傳統廣府素食環境頗清靜,素菜館內也很有道教色彩的呢建議大家和多些朋友一起吃,這樣子才可以多點菜式喔!這裡要自行去收銀處位置下單和先付款,之後便會有職員上餐。只有平日時間才有單點,其他日子就只有套餐。單點每位要給$10作為茶粥飯芥的收費,不過沒有加一服務費。粥和白飯是要自己出去盛,沒有限制吃幾多碗,但不要浪費食物!粥是有加腐竹,質感很綿軟,不會淡而無味。羅漢會上素 ($68) - 這個素菜很基本也最常見,像我家也會偶然有這菜式。又會叫做羅漢齋,當中有香菇、粟米芯、雲耳、椰菜、麵根等,十分豐富。茨汁亦很濃稠,用來配粥或飯吃剛剛好。素鮑片扒蘭花 ($90) - 那菇也太大塊了吧 (笑) 肥厚的吃起來更有口感。豉油皇炒麵 ($70) & 雪菜三絲炆米 ($70)前者的豉油味雖然沒有很濃,但其實都夠味,帶少許甜。後者的炆米相對較為鹹了一些,米粉不會炆到超碎會易點夾起!五柳素葫蘆 ($75/小) & 酥炸荔芋卷 ($60)這兩個都是朋友特別說要點的,不知大家有沒有勉強看到那"葫蘆"?內餡芋
蓬瀛仙館齋廚在粉嶺道教道觀的喜雨樓,會供應傳統廣府素食
環境頗清靜,素菜館內也很有道教色彩的呢
建議大家和多些朋友一起吃,這樣子才可以多點菜式喔!
這裡要自行去收銀處位置下單和先付款,之後便會有職員上餐。

只有平日時間才有單點,其他日子就只有套餐。
單點每位要給$10作為茶粥飯芥的收費,不過沒有加一服務費。
粥和白飯是要自己出去盛,沒有限制吃幾多碗,但不要浪費食物!
粥是有加腐竹,質感很綿軟,不會淡而無味。

又會叫做羅漢齋,當中有香菇、粟米芯、雲耳、椰菜、麵根等,
十分豐富。茨汁亦很濃稠,用來配粥或飯吃剛剛好。
羅漢會上素

豉油皇炒麵 ($70) & 雪菜三絲炆米 ($70)
前者的豉油味雖然沒有很濃,但其實都夠味,帶少許甜。
後者的炆米相對較為鹹了一些,米粉不會炆到超碎會易點夾起!
素鮑片扒蘭花

豉油皇炒麵
雪菜三絲炆米

五柳素葫蘆 ($75/小) & 酥炸荔芋卷 ($60)
內餡芋頭香軟細膩,會不自覺想多吃幾口!後者的十分香脆,可惜芋頭味不夠濃。
五柳素葫蘆 (小)
酥炸荔芋卷
Other Info. : 錢來說不會太貴。不過我們2點多才來吃就很多已經賣光了。
2022-11-14
$64 (Lunch)
素鮑片扒蘭花
豉油皇炒麵
五柳素葫蘆 (小)
2022-11-15 936 views
走入去齋廚醫肚。正值是正午十二點。開始有好多遊客進入。間齋廚收信用卡。我個人點咗個$45北菇湯麵加$42齋鹵味。白飯及白粥任食。但要自己裝。我個人將齋鹵味混入白飯及白粥。北菇湯麵好多北菇。好新鮮。入口食唔出有味精。個湯底好鮮甜。充滿北菇味道。麵身好幼。入口彈牙。個齋鹵味好夠份量。好足料。值得推介。
Other Info. : 北菇湯麵好多北菇。好新鮮。入口食唔出有味精。個湯底好鮮甜。充滿北菇味道。
2022-11-13
$87 (Lunch)
蓬瀛仙館齋廚
北菇湯麵
北菇湯麵
  • 北菇湯麵加齋鹵味
2022-06-28 1841 views
最近食得太多肉,罪惡感太多,所以今次黎到粉嶺蓬瀛仙館食齋菜。不過食齋菜就當然約埋三五知己一齊食,多人叫齋菜先比較容易同豐富。蓬瀛仙館屬道教道館,環境優美清幽適合比一眾想平靜心身人士前黎。今次我地一眾叫咗4人套餐,另叫1個欖菜炒飯同1個五柳素葫蘆。餐廳下午4點30分就已經last call, 無做晚市,但可以食到下午5點30分,所以我地4點左右黎到,食客人數都比較少,上菜速度很快,套餐本身包括飯同粥比食客任食自取。齋菜味道只能說一般不是太特別,但白粥我比較欣賞,當場食了2大碗。價錢亦都相當實惠。

2022-05-09 1530 views
Weekend去咗郊遊行山,行大埔至粉嶺嘅大刀屻😻行完就緊係要去食嘢㗎啦!同朋友傾完,決定去食素菜😻因為我地都會間唔中去食下,而大家都同樣未食過哩間,咁就啱哂了👍🏽-當日都好多人嚟食,有啲喺團體,有啲係散街客自己買飛,自己拎位,自己沖茶,好自助都唔錯🔸芋頭魚似即炸嘅感覺,因為入面熱辣辣又軟熟之餘個外皮好鬆脆😻炸又炸得好,唔會搞到油淋淋,成個芋頭魚都好乾爽!配埋個酸酸甜甜嘅醬汁,真喺一流!🔸素春卷又喺炸嘢,喺好食嘅,但對比落芋頭魚度,就變咗冇乜太特別了🔸羅漢齋好夠味,略嫌個茨汁太過稠同埋整體太油膩,但味道喺調配得好的😊-間唔中經過開食下都Ok😊但唔會特登去翻焯
當日都好多人嚟食,有啲喺團體,有啲係散街客
自己買飛,自己拎位,自己沖茶,好自助都唔錯
🔸芋頭魚
🔸素春卷
又喺炸嘢,喺好食嘅,但對比落芋頭魚度,就變咗冇乜太特別了
🔸羅漢齋
間唔中經過開食下都Ok😊但唔會特登去翻焯
2022-05-07 1362 views
因限聚令,過農曆年時未能和親友共敘,互相見面食飯,趁現時疫情減退,可以8人一枱用膳,肥華在5月7日星期六,在蓬瀛齋㕑讌請靚媽大家姐,及四弟兩夫婦食午膳,是日一行六人準時12:00到達此店,取位後肥華便到櫃面柯打食品,是日柯打咗一個8人套餐另加多一碟齋鹵味,讓各人享用,親友們對呢個實而不華的齋餐餸菜都面露滿意表情,再加上此店高水準任吃嘅香,滑,綿付竹白菓粥和白飯,令到個個都開懷大嚼,餐後當親友知道此餐結帳價係咁親民貼地,更對此店讚絕口👍👍👍👏👏👏
2022-04-29 910 views
這家齋菜很好吃,雙菇炒菜心菇鮮甜配上了菜的香味10分美味。齋鹵味裏面有不同的材料,我最喜歡的是吃酸齋酸甜,很吸引。菠蘿咕嚕肉的賣相也很吸引,吃下去外脆內嫩,好吃。這裏最吸引的還是腐竹銀杏白粥,免費任添加,吃落去粥底黏糯,令人百吃不厭。