2024-07-06 22 views
天后呢間叫做味滿嘅小店真係好值得推薦!呢度有飯、有麵、有粥,選擇非常多。我哋晚巿試咗幾款菜,真係好滿意,套餐有嘢飲又有菜,非常健康抵食。南乳豬手飯南乳豬手飯係其中一個招牌菜,豬手煮得好入味,南乳嘅香味濃郁,豬手嘅皮同肉都煮得好淋,入口即化,配埋白飯真係一流。香茅豬扒飯香茅豬扒飯嘅豬扒煎得香口,香茅味道突出但唔會過重,豬扒肉質嫩滑肥瘦適中,每一啖都充滿香茅嘅清香味,再配埋飯,好味又飽肚。麻辣牛腩小食呢個麻辣牛腩小食真係唔錯,大大舊牛腩仲有勁入味嘅蘿蔔,加上麻辣風味,味道更加昇華。飲品飲品方面,除咗一半嘅咖啡奶茶,仲有薏米水同柑桔蜜可以揀。我哋試咗薏米水,清甜解渴,特別適合夏天飲。

南乳豬手飯

香茅豬扒飯

麻辣牛腩小食

飲品
2024-07-05 17 views
近排天氣熱到不得了,唔係咁有胃口嘅時候,會搵下啲comfort food食下。朋友知我鍾意食撈麵同豬膶粥,專登帶我嚟呢間位於天后嘅粥粉麵小店試吓。豬潤粥 ($77)- 套餐已經包咗腩汁蘿蔔、豬潤粥、油炸鬼。首先要讚下個豬潤粥,粥底好綿密,豬潤分量多,入口滑嫩爽口,味道好好,鍾意食豬潤粥嘅朋友一定要試吓。油炸鬼炸得香脆美味,質感非常好。蘿蔔煮得好淋,大少少腩汁味道。炸鯪魚球($38)- 鯪魚球炸得非常香脆,肉質彈牙、配埋蜆蚧醬食,入口非常惹味。紫薑溏心皮蛋($33)- 溏心皮蛋呈流心狀態,紫薑切得好薄,配搭皮蛋一齊食,味道非常之夾。雲吞撈麵($80)- 套餐除咗雲吞撈麵之外仲包埋菜心及飲品。雲吞大大隻,入邊嘅蝦好彈牙爽口,呢個撈麵我都俾好高分。飲品點咗杯熱豆漿($8)同凍薏米水(餐+$2),豆漿非常香豆味,入口好滑。薏米水味道清新,夠晒消暑,啱晒夏天飲。

油炸鬼炸得香脆美味,質感非常好。

蘿蔔煮得好淋,大少少腩汁味道。

2024-07-02 17 views
傳統粥店、雲吞麵店真係通街都係,裝修都會比較簡陋一啲,今日係天后見到呢間鮮明裝修嘅粥麵店,吸引左我入去食lunch座位亦相當闊落,位與位之間唔會好迫「麻辣牛筋麵」目測睇已經知好入味,夾起身軟軟的,入口好有膠質,有種入口即化嘅感覺辣味唔會好嗆,反而更突出花椒嘅麻味,令味覺唔會太刺激,可以輕鬆地品種佢嘅好味❤️而且份量係勁多,好抵食麵質係非常之爽彈,睇落雖然好似乾啲,但入口係有驚喜的仲叫左個即叫即炸炸雲吞,雲吞皮炸得好鬆脆,個餡係爽彈嘅蝦隻,現場見到叔叔包雲吞,呢個手工雲吞真係好好食
傳統粥店、雲吞麵店真係通街都係,
裝修都會比較簡陋一啲,

座位亦相當闊落,位與位之間唔會好迫

「麻辣牛筋麵」
目測睇已經知好入味,夾起身軟軟的,
入口好有膠質,有種入口即化嘅感覺

辣味唔會好嗆,反而更突出花椒嘅麻味,
令味覺唔會太刺激,可以輕鬆地品種佢嘅好味❤️
而且份量係勁多,好抵食

麵質係非常之爽彈,睇落雖然好似乾啲,
但入口係有驚喜的

仲叫左個即叫即炸炸雲吞,
雲吞皮炸得好鬆脆,個餡係爽彈嘅蝦隻,
現場見到叔叔包雲吞,呢個手工雲吞真係好好食
2024-06-28
Type of Meal
Lunch
2024-06-28 22 views
我最鐘意嘅粥麵小店!呢間食過好多次,staff親切,地方光猛闊落,最緊要係食物好食,仲要好多款都好食冇失手!🥢韭黃鮮蝦腸粉$44超鐘意‼️蝦大粒爽口又新鮮,腸粉皮又薄又滑,唔會成口粉,一定要多豉油‼️🥢酥炸鯪魚球$42香口惹味,鯪魚球外脆,入面除咗鯪魚肉,仲有蔥、蝦米,好有口感,沾上蜆芥醬汁味道起夾🥢上湯淨水餃$40一碗有六粒,爽口多餡,皮超薄!🥢蠔油芥蘭$23🤍薏米水$20清新淡然🚩味滿 (天后)📍天后電氣道64號地舖

🥢韭黃鮮蝦腸粉$44

🥢酥炸鯪魚球$42

🥢上湯淨水餃$40
一碗有六粒,爽口多餡,皮超薄!

🥢蠔油芥蘭$23

🤍薏米水$20
清新淡然

🚩味滿 (天后)
📍天后電氣道64號地舖
  • 薏米水
  • 炸鯪魚球
今天和朋友到天后,朋友想吃清一點,我們就去吃粥。店舖在地鐵站附近,非常方便,店舖面積不大,裝修簡單,座位舒適。我們點了:牛肉粥套餐粥底綿密柔滑,牛肉鮮嫩多汁,入口即化。配搭外酥內軟,充滿鹹香的油炸鬼,還有腩汁蘿白。蘿白清脆爽口,腩肉軟嫩多汁又香。套餐價錢非常便宜,十分抵食。生菜南瓜粥粥質滑嫩,南瓜香甜綿密,生菜脆爽清新。蝦子菜心很多蝦子!滿滿的鋪在菜心上!菜心嫩滑爽口,兩者搭配恰到好處,交織出清新柔和的味道。炸鯪魚球我最喜歡吃鯪魚球!外酥內嫩,金黃色酥皮很吸引,配上蜆介,入口即爆發出香鮮多汁的鯪魚肉味。叉燒腸肥而不膩,肉質扎實,腸粉皮也很綿滑柔軟。薏米水:薏米清香爽口,解膩提神,口感醇厚滑順。蜂蜜菊花露清新淡雅而回甘不膩,爽口順喉。這間小小的店舖,傳統的粥品和創新的生菜南瓜粥、蝦子菜心等各有特色,而且份量十足,非常抵食。

牛肉粥套餐

生菜南瓜粥
粥質滑嫩,南瓜香甜綿密,生菜脆爽清新。

蝦子菜心

炸鯪魚球

叉燒腸
肥而不膩,肉質扎實,腸粉皮也很綿滑柔軟。

薏米水:薏米清香爽口,解膩提神,口感醇厚滑順。

蜂蜜菊花露
清新淡雅而回甘不膩,爽口順喉。

• 腩汁蘿蔔
  • 薏米水
  • 蝦籽芥蘭
1K
2024-06-24 34 views
味滿.好好食的粥品店去天后,一般都係同長輩食飯主打茶樓同酒店今次自己同朋友去發現一間寶藏的粥品店好光猛乾淨好食主打一個高質素一人份的粥餐同麵餐都好豐富心大心細,不如叫3個餐令到成台都係,好滿足豆漿必須讚一個是鮮製真豆,唔係沖粉香甜豆味濃非常好飲豬潤粥生滾,即製,綿香可口的粥豬潤更是大大件口感新鮮滑爽加上蔥花薑絲主打一個鮮美好食脆油條,香熱脆無論是沾麻醬甜醬還是沾粥,都是非常配的腩汁蘿蔔入味多汁鮮甜是吃粥吃麵的好朋友蠔油生菜 + 蠔油芹蘭鮮嫩多汁好吃條條都翠翠綠綠沒有渣,香甜可口雲吞麵 (幼)雲吞蝦子夠彈牙麵質非常爽口餡料新鮮而且皮薄湯底好飲是港式經典炸醬麵知唔知有幾多連鎖店唔再肯做呢款麵?只有去專做麵的店家先有正宗味道撈住食,撈喜撈喜,醬麵一入口就是好香甜辣惹味味滿天后電氣道64號地舖
味滿.好好食的粥品店

去天后,一般都係同長輩食飯
主打茶樓同酒店
今次自己同朋友去
發現一間寶藏的粥品店
好光猛乾淨好食
主打一個高質素

一人份的粥餐同麵餐都好豐富
心大心細,不如叫3個餐
令到成台都係,好滿足

豆漿必須讚一個
是鮮製真豆,唔係沖粉
香甜豆味濃
非常好飲

豬潤粥
生滾,即製,綿香可口的粥
豬潤更是大大件
口感新鮮滑爽
加上蔥花薑絲
主打一個鮮美好食

脆油條,香熱脆
無論是沾麻醬甜醬
還是沾粥,都是非常配的

腩汁蘿蔔

餡料新鮮而且皮薄
湯底好飲
是港式經典

炸醬麵
知唔知有幾多連鎖店唔再肯做呢款麵?
只有去專做麵的店家先有正宗味道
撈住食,撈喜撈喜,醬麵一入口就是好香
甜辣惹味

味滿
天后電氣道64號地舖
2024-06-23 30 views
唔好以為街小店食物就會普通,喺天后呢間粥麵店,我真係會特登嚟食,雖然都係街坊小店,不過質素每次來都保持到,而且我鍾意小店老闆娘招呼好熱情,周圍同食客傾偈,感覺特別溫暖。有全日套餐亦可以單點,每次嚟一定會食豬膶米,因為豬潤真係唔係每一間食店都做得好味,但呢度首先佢會切得比較厚身,而且大大件,有豬膶嘅鮮甜味,而且有口感,好味。牛筋麵亦都係每次都會點嘅食物,因為牛筋腩做得好出色,好淋身好香,而且牛筋每一啖都食到骨膠原,好鍾意食入口有少少痴牙嘅感覺,油菜仲可以揀芥蘭, 好大條夠新鮮。今次試咗紅油三寶,第一次試雖然覺得紅油唔算好辣,但可以一次過食晒兩款唔同嘅餃子同埋魚片頭,仲要每粒餃子真係食到原粒鮮蝦喺入邊,三十零蚊覺得都幾抵食。

同姐姐一人叫左一個餐+兩個小食就飽到上心口😂鮮蝦雲吞湯麵+菜心+凍奶茶 $72有5粒雲吞,外皮好清,個餡勁足料,粒粒都食到蝦肉🦐麵底都好彈牙,唔會一餅野咁實的的柱侯牛筋腩飯+生菜+ 凍奶茶 $80啲牛腩好入味好林,牛筋都好彈好好咬口,蘿蔔吸哂啲汁好鮮甜又唔會老到起哂絲追加炸鯪魚球$36炸鯪魚球炸到脆,咬落入面好林又無骨,同個蜆汁好夾炸兩$31薄薄既腸粉皮包住脆卜卜既油炸鬼,內脆外軟,仲有三色醬(豉油、甜醬、花生醬)比你自己點
同姐姐一人叫左一個餐+兩個小食就飽到上心口😂

鮮蝦雲吞湯麵+菜心+凍奶茶 $72

柱侯牛筋腩飯+生菜+ 凍奶茶 $80

追加炸鯪魚球$36
炸鯪魚球炸到脆,咬落入面好林又無骨,同個蜆汁好夾

炸兩$31
2024-06-18 38 views
今晚同朋友路經炮台山,朋友提議去食粥粉麵清吓腸胃,最後去返我經常去的粥品店,裝修光猛,滿室充滿溫馨小店的感覺。我們選了兩個套餐,主菜另外可以加小食同飲品,相當實惠。腩汁蘿蔔蘿蔔炆得好入味,柱侯醬好香濃,蘿蔔沒有渣,清甜爽口生滾魚片粥這裹粥品非常出名,每日新鮮熬製,即叫即淥,米花好滑,魚片好鮮甜嫩滑,材料好足,熱辣辣好暖胃配合油條增添美味,就算放涼咗,仍然好香脆薑蔥豬膶粗撈份量好多,麵條爽滑有鴨蛋香,豬膶大塊厚實,咬落爽口,鮮甜嫩滑,薑蔥鋪滿面,令味道昇華不少配蠔油生菜,好抵食酥炸鯪魚球鯪魚球炸得金黃香脆,鯪魚新鮮手打,加入陳皮薑,口感更突出,點一點蜆蚧醬更是精華所在,配粥最佳拍擋酥炸雞翼咬落非常香脆,雞肉仍然嫩滑juicy

我們選了兩個套餐,主菜另外可以加小食同飲品,相當實惠。

腩汁蘿蔔
蘿蔔炆得好入味,柱侯醬好香濃,
蘿蔔沒有渣,清甜爽口

生滾魚片粥
配合油條增添美味,就算放涼咗,仍然好香脆

薑蔥豬膶粗撈
配蠔油生菜,好抵食

酥炸鯪魚球
鯪魚球炸得金黃香脆,鯪魚新鮮手打,加入陳皮薑,口感更突
出,點一點蜆蚧醬更是精華所在,配粥最佳拍擋

炸雞
咬落非常香脆,雞肉仍然嫩滑juicy

2024-06-17 15 views
天后高質小店餐牌上主打港式粥粉麵種類配搭多又好味而且店內環境光猛乾淨坐得舒服👍🏻🌟炸醬撈粗味道酸甜混合肉絲既港式炸醬配上無鹼水味且蛋味香濃麵質爽口彈牙 撈勻食更開胃💯🌟淨雲吞雲吞每粒都好足料皮薄而餡料多 蝦肉好彈牙 🌟牛筋腩墨丸河墨丸魚香鮮味濃郁 食落帶粒粒墨魚肉口感 口感爽彈牛筋腩肥瘦適中 炆得夠腍又入味 柱候香味濃郁搭配河粉又係好味😋🌟腩汁蘿蔔蘿蔔清甜無渣🌟香茅雞翼炸得酥脆香茅味濃👍🏻
天后高質小店

蘿蔔清甜無渣

🌟香茅雞翼
炸得酥脆香茅味濃👍🏻

2024-06-17 15 views
星期六傍晚,陪母親大人行完維園展覽,近近地到天后地鐵站附近醫肚,這間就在電氣道64號的「味滿」啱晒我們的口味。以吃粥粉麵為主這類型的餐廳,這裏環境十分企理,座位寬敞,今晚坐滿人也不算太迫。我們叫了兩個套餐,還可以優惠價加配小食。》艇仔粥+油條+腩汁蘿蔔艇仔粥用料用心,有新鮮鯇魚片在內,油條是即叫即炸,上枱還是熱辣辣,二腩汁蘿蔔亦非常鮮甜。》麻辣牛筋湯麵+蠔油菜心+豆漿牛筋炆得好腍,份量好多,菜心靚,豆漿甜。小食叫了蠔油炆冬菇、紅油三寶(水餃、菜肉雲吞、片頭)及韭黃鮮蝦腸粉,完全是水準之上,今天的晚餐母親大人非常滿意!

我們叫了兩個套餐,還可以優惠價加配小食。
》艇仔粥+油條+腩汁蘿蔔

》麻辣牛筋湯麵+蠔油菜心+豆漿

牛筋炆得好腍,份量好多,菜心靚,豆漿甜。

2024-06-12 21 views
非連鎖粥店買少見少,特別係食店林立旺區/半旺區,今次冇咩胃口嘅小編去咗試天后搵粥食😏坐低後,見到餐牌單點/套餐選擇都唔少,一不小心就order 多左😂😔柱侯牛筋腩麵$42: 唔係小編杯茶,牛筋唔夠腍;牛腩好韌,少少咬唔開;麵就係爽彈嘅~😌酥炸鯪魚球$40:鯪魚球炸至外皮酥脆,但內裡有小小乾,味道有小小偏鹹~套餐(豬膶粥、油條、腩汁蘿蔔)$77😍豬膶粥:粥煲到好綿密,豬膶唔會煮得過熟,食落細嫩又有咬勁,加埋少少蔥花,為粥增添了鮮美😋。😌腩汁蘿蔔/油條:蘿蔔煮到軟腍,但淡而冇味,只靠腩汁掉味;油條有驚喜,脆而不油,幾好食

套餐(豬膶粥、油條、腩汁蘿蔔)$77

放工突然好想食雲吞麵,咁岩約左屋企人去天和買少少野,買完後就同屋企人去左味滿😍味滿係一間CP值超高嘅餐廳,餐廳提供豐富多樣的粥粉麵飯、雲吞和水餃等美食選擇,令人眼花繚亂,而且食物份量非常大,大滿足😋⋄⋄====—====—====—====—✦ 小食類 ✦🍢酥炸鯪魚球($42 ;跟餐$36)😍必試酥炸鯪魚球,超乎想象的彈牙魚肉☺緊致濃鬱肥美口感,香酥黃金脆口外皮,爽口無腥順滑味蕾,超正👍🏻—🐟爽脆灼鯇魚皮($62 ;跟餐$52)⭐️推薦!香港唔多地方有得食呢種鮮魚皮鯇魚皮非常爽脆唔會滑潺潺,好香嘅麻油味,個汁有少少似微辣嘅蒸魚豉油,夾埋鮮蔥絲一齊食,好正🙌🏻份量都係好多😋⋄✦ 麻辣類 ✦🐄麻辣牛筋($42;跟餐$35)另一主打麻辣牛筋,炆得非常入味,口感軟腍,絕非坊間那些粗制濫造之貨,吃後口腔充滿骨膠原感覺,濃郁可口,配上麻辣香香的口味更為滋味👅 ⋄✦ 粉麵類 ✦🦐🍜雲吞幼麵($40)招牌鮮蝦雲吞麵用料十足,湯底以大地魚及蝦子熬製,非常鮮甜,是小時候的味道👅麵條彈牙,雲吞皮薄,餡料飽滿新鮮,蝦肉和豬肉比例良好,爽口味鮮😋⋄✦ 生滾粥類 ✦🍲生滾粥套餐|🐖豬潤粥($77)每日熬製多款新鮮靚

====—====—====—====—
✦ 小食類 ✦

🍢酥炸鯪魚球($42 ;跟餐$36)

🐟爽脆灼鯇魚皮($62 ;跟餐$52)
⭐️推薦!香港唔多地方有得食呢種鮮魚皮

✦ 麻辣類 ✦
🐄麻辣牛筋($42;跟餐$35)

✦ 粉麵類 ✦
🦐🍜雲吞幼麵($40)

✦ 生滾粥類 ✦
🍲生滾粥套餐|🐖豬潤粥($77)

每日熬製多款新鮮靚粥,熱辣辣的粥底又綿又滑,加上厚切豬潤,豬潤粉中帶爽,大大碗非常抵食👻

奉送🫔油條|🥕腩汁蘿蔔
油條暖暖地非常脆口,無論是配上軟綿的粥底或時麻辣汁都非常掛味,口感和味道一流👍🏻😍
腩汁蘿蔔鮮甜無渣,配上腩汁味道香口無比😋

加$10凍檸茶🍋

• 爽脆灼鯇魚皮
  • 炸鯪魚球
  • 麻辣牛筋
  • 鮮蝦雲吞麵
細個成日見到門口擺滿油炸鬼牛脷酥嘅傳統粥店🥺 隨住時代變遷 粥店都紛紛改頭換面 坐得舒服食得舒服😌 今次食呢間仲有全日套餐 好受街坊歡迎💑-🥣 艇仔粥 (全日套餐) $77套餐包括油條同腩汁蘿蔔😋 粥底煲得夠綿 味道啱啱好唔會太鹹😙 每一啖都食到海鮮配料🦑 腩汁蘿蔔清甜 油條好大份 同朋友share先食得曬🤯-🍜 鮮蝦雲吞湯麵 (全日套餐) $70套餐包括油菜同熱飲😉 我自己食麵好怕太重鹼水味 呢度就唔會☺️ 湯底香甜 飲多兩啖都唔口渴🫡 配料方面有五粒雲吞 每粒都食到蝦肉 唔錯🦐-🍤 脆脆炸両 $31 / 香茅雞翼 $33 (套餐加配價)粥店油器入面我最鍾意炸両 點大量麻醬甜醬夠曬邪惡😏 最估唔到係香茅雞翼會咁好食 醃得好香炸得乾身 推薦🤭-🧆 酥炸鯪魚球 $36 (套餐加配價)見好多枱都有嗌 應該係餐廳拿手菜🤤 鯪魚肉爽口彈牙 調味偏濃 真係幾好味👍🏻

🥣 艇仔粥 (全日套餐) $77

🍜 鮮蝦雲吞湯麵 (全日套餐) $70

🍤 脆脆炸両 $31 / 香茅雞翼 $33 (套餐加配價)

🧆 酥炸鯪魚球 $36 (套餐加配價)
  • 香茅雞翼
  • 脆脆炸兩
  • 艇仔粥
2024-06-03 26 views
今晚和朋友去了天后一間有特色粥麵店,環境舒適,上菜快。韭黃鮮蝦腸:鮮蝦豐富多汁,口感Q彈,腸粉爽滑。 香脆炸雲吞:外層酥脆,內餡Q彈飽滿,炸製後帶有一絲酥香,誘人可口。鮮蝦雲吞湯麵:雲吞肉質鬆軟滑潤,麵條夠彈有勁,湯汁鮮甜,性價比高。芥蘭:口感清爽,葉片脆嫩多汁。 生滾鯇魚片粥:粥底軟綿滑嫩,魚片軟嫩鮮美,味道鮮甜。熱羅漢果: 酸甜中帶有天然的清香,具有清涼解渴的特性。薏米水:薏米軟糯爽滑,味道清香微甜。
今晚和朋友去了天后一間有特色粥麵店,環境舒適,上菜快。

韭黃鮮蝦腸:
鮮蝦豐富多汁,口感Q彈,腸粉爽滑。

香脆炸雲吞:
外層酥脆,內餡Q彈飽滿,炸製後帶有一絲酥香,誘人可口。

鮮蝦雲吞湯麵:
雲吞肉質鬆軟滑潤,麵條夠彈有勁,湯汁鮮甜,性價比高。

芥蘭:
口感清爽,葉片脆嫩多汁。

生滾鯇魚片粥:
粥底軟綿滑嫩,魚片軟嫩鮮美,味道鮮甜。

熱羅漢果:
酸甜中帶有天然的清香,具有清涼解渴的特性。

薏米水:
薏米軟糯爽滑,味道清香微甜。
  • 鮮蝦雲吞麵