Blingbling美食推介✨📍灣仔🍽️Forkers灣仔高質fine dining💕💠💠💠💠💠💠💠💠係灣仔lunchtime都可以食到fine dining!! 建議預早book位,lunchtime都幾爆啊!!今日我地3個女仔黎食,想好好enjoy一個lunch所以就揀左Forkers啦!價錢會比較貴,但質素真係好高!!如果係特別日子都可以食,pamper yourself✨Lunch Menu - 3 Courses from $198/ppFirst Course💠 Hand-diced Seafood TartareSeafood tartare有吞拿魚,三文魚,甜蝦同牛油果~ 好fresh好新鮮🧡配搭甜甜酸酸既sauce,好開胃,好好味✨Main Course💠 Lasagna with Iberico Presa份量超級大!千層麵既肉醬用左伊比利亞黑毛豬最上等既部位~very tender and juicy💕💠 Slow Braised Oxtail Ragu大通心粉好少地方有得食~ Forkers既牛尾都慢煮得好入味!加埋溫泉蛋好夾,好rich~Desserts💠 De
Blingbling美食推介✨

食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5

Forkers
📍灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖

#blingbling推介 #blingbling美食 #blingbling灣仔 #灣仔美食 #灣仔finedining #blingblingfinedining #forkers
2024-12-21 1548 views
👩‍❤️‍💋‍👨兩公婆相伴近10年喇,老公Book左呢間位於灣仔嘅高質西餐廳,同我一齊食Fine Dining慶祝下💗🫶我地點左6️⃣個Course嘅Tasting Menu $598pp💗Prelude: Hand-sliced Jamon Iberico da Bellota - Aged 48+ Months 🧡48個月手切風乾伊比利亞黑毛豬火腿配法包 伊比利亞黑毛豬火腿鹹香味十足,肉質結實,而且油潤多汁,我最愛係佢油脂微溶,入口就Feel到油潤質感,滋潤了成個口腔,緊接人女係火腿嘅鹹香、甘香和脂香三者互相交融,餘韻帶著伊比利亞豬肉獨有嘅堅果及橡果香,令人胃口大開💗Beluga Caviar and Beluga Noble Russian Vodka Beluga +$198🧡大白鱘魚子醬配 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加 非常有驚喜,墨綠色帶有金黃光澤嘅Beluga 大白鱘魚子醬被稱為「海洋珍珠」,粒粒晶瑩飽滿,味道濃郁具海洋氣味,配上一口順滑而香味優雅豐富 的 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加,魚籽嘅鮮味頓時被釋放和提升,充分喚醒令每個味蕾,綻放出豐富而濃厚嘅鮮味,並

🧡48個月手切風乾伊比利亞黑毛豬火腿配法包

🧡大白鱘魚子醬配 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加
非常有驚喜,墨綠色帶有金黃光澤嘅Beluga 大白鱘魚子醬被稱為「海洋珍珠」,粒粒晶瑩飽滿,味道濃郁具海洋氣味,配上一口順滑而香味優雅豐富 的 Beluga 白鯨 (貴族) 伏特加,魚籽嘅鮮味頓時被釋放和提升,充分喚醒令每個味蕾,綻放出豐富而濃厚嘅鮮味,並帶著如絲般細滑嘅油脂和甘甜味道,美妙嘅味蕾體驗如同一場盛宴,讓人流連忘返,值得推薦啊😍😍😍😍

💗Seasonal Greens
沙律蒙豬非常之新鮮爽脆,配上香橙粒、果仁、和車厘茄,不單色彩豐富,而家好清新醒胃

💗Burrata and Arugula
🧡布拉塔芝士沙律
布拉塔芝士乳香味濃郁、口感細膩幼滑,配上微微帶甘嘅火箭菜及酸甜蕃茄,面層再淋上甜香醋,簡直僽完美配搭

💗Shrimp and Lobster Bisque
🧡法式龍蝦海鮮濃湯
賣相好靚,大大隻香煎大蝦伴碗邊,龍蝦湯味道非常之濃郁豐富,口感濃厚順滑,飲得出係結合大量甲殻類海鮮嘅精華,帶有微微的干邑白蘭地酒香,為龍蝦湯再增添一層濃厚嘅風味和層次

💗Acqua Pazza
🧡意式瘋狂水煮魚
原來瘋狂水煮魚中嘅「瘋狂」一字來自義大利文 Acqua Pazza 「發狂之水」,意思係指「Fish in crazy water」,肥美肉厚嘅冬星班,肉質鮮甜嫩滑,加上大量肥美飽滿嘅花甲伴碟,配上自家熬煮嘅香濃魚湯和香料,係一道口感豐富、味道清爽嘅意式風情料理,愛食海鮮嘅人一定鐘意,非常之出色

💗Beef Wellington
🧡威靈頓牛柳 (聖誕期間限定菜式)
金黃色嘅格仔紋酥皮,花紋細緻,質地酥脆鬆化,包裏着誘人鮮嫩粉紅嘅牛柳,廚師果然厲害,牛柳肉質仍保持嫩滑多汁,搭配清香的蘑菇茸,菌香濃郁,最後淋上肉汁,濃香惹味,真係舌尖上嘅享受啊,令人齒頰留香,絕對係必食之選

💗Little Bit of Crab
🧡鵝肝漢堡
大大塊鵝肝煎到外脆內軟,鵝肝油香滿滿,帶有微微焦香,味道非常濃郁、細膩,真係大滿足啊

💗甜品
開心果聖誕樹(聖誕節期間限定)
黑芝麻豆腐撻

2024-12-04 1647 views
好少行到呢邊食野,呢日揀咗一間鬧市中嘅小餐館,環境靜靜地,啱晒同閨蜜約會或者拍拖黎~👉🏽48個月手切風乾伊比利亞黑毛豬火腿一入口瞬間感受到豐厚既油潤感,鹹香、甘香、脂香,味道層次好豐富。最特別既係,餘韻中感受到堅果同埋橡果既香氣👉🏽 法式海鮮濃湯外面有隻香煎大蝦好吸晴,飲落濃郁👍🏻,但又唔會好Creamy,比較流質啲、冇咁飽,可以留肚食主食。原來做法好講究,將龍蝦、虎蝦、蟹🦀等海鮮炒香,再研磨成粉,加入甘筍、洋蔥、茴香、西芹、蕃茄&蒜煮幾個鐘,上菜前,再加少少干邑白蘭地!👉🏽 手製馬里蘭蟹餅呢個蟹餅我都幾鍾意❤️,一咬係一絲絲嘅蟹肉,夠晒真材實料!👉🏽自家乾式熟成45日美國 USDA Prime 肉眼扒肉眼扒店員推薦3成熟,我哋就照跟,中間食落去嘅時候仲好淋,保持到鮮嫩多汁,天然酵素令牛扒既油脂食落有Cheese嘅味道,好特別👉🏽龍蝦千層麵 配 6 安士波斯灣龍蝦尾龍蝦拆晒肉,啱晒我呢啲懶人啊🤭,6安士既龍蝦果然超級大隻,蟹肉咬落好有口感,唔會過韌亦唔會過淋,質感啱啱好🤪,加上芝士同埋香草焗到香噴噴。至於千層麵係一層一層捲埋,彈牙嘅龍蝦🦞肉同埋乾蔥蕃茄汁,都幾得意😎。

👉🏽48個月手切風乾伊比利亞黑毛豬火腿

👉🏽 法式海鮮濃湯

👉🏽 手製馬里蘭蟹餅
呢個蟹餅我都幾鍾意❤️,一咬係一絲絲嘅蟹肉,夠晒真材實料!

👉🏽自家乾式熟成45日美國 USDA Prime 肉眼扒

👉🏽龍蝦千層麵 配 6 安士波斯灣龍蝦尾

剛剛週末同朋友兩個人食飯,想搵個地方坐得舒舒服服嘆下紅酒嘆下Iberico, 最後試咗呢間,結論係絕對值得推薦。環境 - 空間感足夠,好適合慢慢坐傾吓偈。服務 - serve我果3個staffs都係nice, 尤其是介紹menu果位做得好好食物方面,叫左HK$1388 for 2嘅set, 冇影相,憑記憶評論:餐包 - 微暖鬆軟,配埋自家製有調味嘅牛油,合格以上。Iberico - 嚟呢間餐廳嘅主要原因,絕對冇失望,襯佢其中一支House Red (Rhone Valley,HK$4xx per bottle), 好舒服。Crab Cake - 極多蟹肉,亦都煎得唔錯,雖然同Ruth Chris個Crab Cake嘅級數仲有距離,但已經非常出色。Lobster Bisque (+ $88 per person) - 當晚唯一一個覺得失望嘅菜式,佢係偏稀嘅做法,同我平時飲開傳統西湯嘅做法唔同,當然有可能係我自己唔鍾意啦;同店員表達,佢哋嘅應對都唔錯,唔會覺得佢HEA緊你。Lobster Pasta - 個pasta係有少少千層麵嘅感覺,龍蝦尾好足料,夠厚肉,成件事烹調得唔錯。Rib Ey

環境 - 空間感足夠,好適合慢慢坐傾吓偈。

餐包 - 微暖鬆軟,配埋自家製有調味嘅牛油,合格以上。

Rib Eye Steak - 扒嘅質素同Chef煎出嚟嘅效果都係好有水準;切好晒一塊塊咁上,冇記錯每人都有4塊或以上。

Dessert - 每人加左$68食佢個chocolate cake (cheese cake 係唔洗加錢),朱古力味夠香,個cake亦都唔會過甜,唔錯。

埋單$23xx, 以一餐飯 坐足四個半鐘,環境舒適,有服務,食物水準中上,絕對值得支持。
順帶一提,佢哋wine list嘅價錢非常親民,好適合食飯必須要嘆酒嘅人士。
2024-11-23
$1200 (Dinner)
餐廳有落地玻璃,視野很好,如果吃飯當天不是下雨更好了。二人餐上面有不少餐廳隱藏的細心。好像是,頭盤是老闆親自去歐洲農場採購的,真direct from farm。 蟹餅有90%蟹肉的😍。 湯,加錢可以升級。龍蝦湯,有一隻大蝦🦐超級開心。 當日餐湯是南瓜魚湯加了忌廉超滑,超濃。主菜都可以加錢升級轉成自家熟成牛扒,我非常之鍾意食龍蝦對龍蝦極之欣賞, 賣相可愛,超新鮮, pasta入面充滿蟹肉。🦀🦀Wine pairing 是紐西蘭的紅白酒, 味道清爽,順口。 🎂🎊 如果你生日,一定要告訴餐廳,會生日專屬的碟子,超級可愛。 餐廳也會給你一張手寫的生日卡。
餐廳有落地玻璃,視野很好,如果吃飯當天不是下雨更好了。

二人餐上面有不少餐廳隱藏的細心。

蟹餅有90%蟹肉的😍。

• 龍蝦
2024-11-06 1797 views
星期五晚市幫襯竟然得四枱客,香港地今時今日生意真係難做。哩間餐廳位於灣仔區地鋪易搵,裝修ok,坐得都舒服。晚市套餐$498 包前菜、餐包頭盤或餐湯+主菜+甜品+餐飲是日前菜係風乾火腿、細細片都算甘香、餐包微熱、自家調味牛油有特色,幾好味😋頭盤鵝肝多士份量都算幾大方、味道👌🏻、賣相還好牛肉Tartar 有別於坊間嘅賣相,哩到用小焗批裝起、面頭再加芝士粉、方便進食、味道中規中矩,頭盤都係-客兩件,兩個人嚟都可以交換品嚐😋主菜揀咗唔使加錢嘅牛扒🥩同枱幾個人都揀牛扒、但係size就有大有細⋯⋯⋯ 火喉都ok嘅。不過個人比較喜歡自己切,唔使碎上⋯⋯有朋友揀食油封鴨腿duck confit ,賣相唔錯,味道都唔錯👅,外皮香脆,肉質都唔會死實,亦唔會太鹹😋套餐每位仲配一款side order,薯條、Caesar Salad、炒露荀、炒蘑菇⋯跟餐仲有甜品、今晚有Tiramisu 千層🍰,唔太甜係要讃嘅,不過味道好一般啫⋯⋯最最最後⋯最想講嘅係佢哋嘅服務,當晚有四枱客,五個服務員,但係我覺得跟本冇服務,唔係服務差,而係冇人提供服務⋯⋯😑 幾個waiter圍埋吹水,大廚坐咗出嚟同人吹水嘆紅酒🍷,之後wai

晚市套餐$498
包前菜、餐包
頭盤或餐湯+主菜+甜品+餐飲

前菜

頭盤
鵝肝多士
份量都算幾大方、味道👌🏻、賣相還好
鵝肝多士

Duck  confit

Side  order  -  Caesar  salad

Set  dinner  side  order

Dessert

最最最後⋯最想講嘅係佢哋嘅服務,當晚有四枱客,五個服務員,但係我覺得跟本冇服務,唔係服務差,而係冇人提供服務⋯⋯😑 幾個waiter圍埋吹水,大廚坐咗出嚟同人吹水嘆紅酒🍷,之後waiter們企埋一邊完全離開大家視線😔 當佢哋嚟服務你嘅時候,雖然都好生手不過都好有禮貌⋯⋯好好工作吧!

#Forkers
🏣 灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖
⏰ 12:00~15:00 ; 18:00~22:00

$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
2024-10-13 2042 views
依間都係朋友介紹嘅餐廳,係位於灣仔。環境非常之靚,入到去就已經覺得係高級嘅餐廳,衛生程度高。而且環境都算清靜座位唔會太迫,而且服務都幾好。店員會親自過嚟介紹今日嘅Menu,而且會Suggest點樣配搭會夠幾多人食咁樣。今次就係同阿妹慶祝生日。每人都係叫咗一個set。佢依度最出名應該都係牛肉,肉質軟嫩,而且有熟成嘅味道。再配埋店員Suggest嘅sparkling tea。成件事好襯唔飲紅酒嘅你可以試吓。
同朋友去食lunch,三個course只係$198+10%。好味又份量夠,性價比好高!主菜叫咗烤雞胸配紫椰菜,日本雞胸落重本,好嫩、好飽滿,朋友個牛尾pasta都唔錯,好入味🤤甜品係細細杯嘅tiramisu,簡簡單單,但係好濃滑!嘢飲都有好多選擇,我哋加錢要咗有氣茶,酒杯上,醇香消暑,推介大家試下!餐廳服務好好👍 周不時都過黎加水,好有禮貌!見到menu有weekend任食roasted beef,好抵!下次試下😌

餐廳服務好好👍 周不時都過黎加水,好有禮貌!

$220 (Lunch)
2024-07-22 4827 views
上月路經這餐廳時,是去這餐廳附近的日式燒肉店吃。行過路過駱克道,見到這餐廳 - Forkers ,原來由土瓜灣搬了來灣仔。開業已五週年,還有特別優惠來慶祝,以優惠價享用二人經典套餐, 就與女兒說不如找一天來試試這間是香港明星狄龍的兒子也有股份的高質扒房。這是一家招牌主打專吃自家四十五天熟成 USDA Prime 牛扒和吃伊比利亞火腿的西式扒房,今天晚上三人行,來到這餐廳,品嚐餐廳的經典二人套餐加一個$498的晚餐來慶祝我的牛一。餐廳門面低調,有私人會所的觀感,内裡裝潢簡潔但闊落舒適,是適合喜慶節日來慶祝的地方。先來的是餐廳 signature - 西班牙伊比利亞黑毛豬火腿,由西班牙聯營農場直送,是吃橡果長大的黑毛豬,與普通的黑毛豬不同,肉質豐厚和香味濃郁,認真講究其出處。已經歷四十八個月熟成的火腿,其咸香味道也非常之濃厚,油份亦相當豐富,一啖紅酒,一件火腿,享受人生就是這樣。湯有 Shrimp & Lobster bisque,是一道鮮味十足的龍蝦湯和應該有手掌般大的虎蝦掛在杯邊最為吸睛。前菜有瑪利蘭蟹餅,整件蟹餅百分之九十是蟹肉,絕無欺場和焗得香口。USDA Prime 牛他他加入了

前菜有瑪利蘭蟹餅,整件蟹餅百分之九十是蟹肉,絕無欺場和焗得香口。USDA Prime 牛他他加入了鯷魚和磨碎了的芝士,提升了牛肉他他的鮮味。
主菜是45+ days Dry aged USDA Prime Rib eye,自家熟成了的肉眼扒令肉味濃郁了很多,肉汁經熟成後緊鎖了在肉中,再不需什麼調味了,只是加一點蔬菜配搭已足夠。
Taste of Iberico 是一道西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉,由西班牙聯營農場直接入口的豬肉,顏色和肉質粉嫩及非常腍滑,有吃和牛的感覺。碟配上油封蕃茄、蒜片、開心果和蕃茄醬,再不需其他醬汁,原汁原味。
Lobster Pasta 餐廳選用了的是來自阿聯酋六盎司的龍蝦尾,配上意大利闊條麵,龍蝦已起肉方便客人享用而滿滿蕃茄醬汁的闊條麵亦非常軟滑。
還有甜品是為我慶生的蛋糕,女兒真有點心思和餐廳的準備令我驚喜。
最後要提的是香港人最喜歡優惠,我受惠了沒理由不去廣傳,因為這餐廳開業5週年,多款5週年優惠就在眼前,包括: $200元現金券,吃滿一千元就可以使用、餐酒買一送一、48個月熟成伊比利亞火腿也是買一送一,這個優惠更適合一啖紅酒一件火腿的人。
2024-07-17
2024-07-21 2366 views
主打自家熟成牛扒嘅西式扒房Forkers開業5週年啦🎊  搬咗嚟灣仔之後都係第一次食 環境舒服咗好多👏🏽 自己覺得頗適合帶長輩嚟慶祝生日或者特別日子😉  而家有個特別嘅5周年menu 食物整體感覺好足料 例如自家製蟹餅真係啖啖蟹肉🦀 而主菜之一嘅龍蝦千層麵有蟹肉同龍蝦肉喺入邊 伴以鮮甜爽口嘅六安士厚肉龍蝦🦞 另外Basque Cheesecake都有驚喜 竟然有mochi🥰 🔖 5週年經典二人套餐 (HK$1,388/2位)  🔸Farm direct Jamón Ibérico de Bellota 48+ Month  🔸House-made Maryland Crab Cakes   🔸Soup du Jour -or- 🔸Shrimp and Lobster Bisque (+HK$88)  🔸 Lobster Lasagna with 6oz UAE ROCK LOBSTER TAIL  🔸45+ Days Dry-Aged USDA Prime Rib Eye Steak  🔸Dessert of the Day  🔸Coffee or Tea
主打自家熟成牛扒嘅西式扒房Forkers開業5週年啦🎊
搬咗嚟灣仔之後都係第一次食 環境舒服咗好多👏🏽
自己覺得頗適合帶長輩嚟慶祝生日或者特別日子😉

而家有個特別嘅5周年menu 食物整體感覺好足料

例如自家製蟹餅真係啖啖蟹肉🦀
而主菜之一嘅龍蝦千層麵有蟹肉同龍蝦肉喺入邊
伴以鮮甜爽口嘅六安士厚肉龍蝦🦞

🔖 5週年經典二人套餐 (HK$1,388/2位)

🔸Soup du Jour

-or-

🔸Dessert of the Day

🔸Coffee or Tea
2024-07-15 2003 views
作為一個喜歡吃牛扒嘅foodie,間中亦會被問到相關既推薦,最近就發現到一間相當隱世既小店,主打自家熟成45天牛扒,原來今年更加係餐廳嘅5周年了當天享用嘅係「Dinner Set for 2」~前菜已經係誠意滿滿,係手切「48個月伊比利亞火腿」,油脂比例恰到好處,齒甲留香煎得金香既自家製蟹餅「Maryland Crab Cakes」內有絲絲飽滿既蟹肉,加點檸檬汁乃錦上添花在吃牛扒前已有亮點— 「Lobster Pasta 6OZ UAE Rock Lobster Tail」,前者有點像是千層麵,後者則肉質爽彈,相當新鮮。來到全晚鎂光燈所在既「House aged 45+ days dry-aged USDA Prime Rib Eye Steak」,侍者建議嘅係牛扒煎至四成熟,火候還真的剛好,從肉質嘅紋理和顏色來看,已經知道是一塊靚牛扒,入口肉質鬆化,肉香十足!是次沒有機會吃到豬的主菜,據知乃係農場farm direct的,係黎自西斑牙既農場,相當有gimmick目前還有兩款信用卡會有折扣— AE美國運通卡: 15% off和BEA東亞信用卡: 10% off啊

當天享用嘅係「Dinner Set for 2」~

2024-07-07 1911 views
灣仔警署附近駱克道有一間高雅扒房名叫 “Forkers”,由藝人譚俊彥與友人開設的,位置寧靜,白色主調,簡約高雅,舒適有品味,是我喜歡的風格;主打自家熟成牛扒及伊比利亞火腿,水準的確唔錯!尤其服務態度值得俾個 like,殷勤地介紹餐牌食品。晚市套餐由每人$495起,為慶祝成立5週年,推出$1388 經典二人套餐,可一次嚐盡餐廳多年最受歡迎的招牌菜,前菜包括 Bakehouse 麵包與自製蕃茄牛油、48個月伊比利亞火腿、 馬利蘭蟹餅、龍蝦或白蘆筍湯,主菜有45日自家熟成美國肉眼及烤龍蝦闊麵,最後還有甜品或咖啡茶。Bakehouse 麵包來自名店 Bakehouse 的三款麵包,包括酸種麵包、意大利香草包及紅菜頭包,配自製茄汁牛油,新鮮就是好。48個月伊比利亞熟成火腿 48+ months aged Acorn-fed Iberian ham薄切四片,油光亮澤,以暖碟盛載有心得,了保持油潤,質地柔軟細緻,味道豐富香滑,頂級!馬利蘭蟹餅 Maryland Crab Cakes 一人一棵,煎得香,夠飽滿,蟹肉份量十足。龍蝦湯 (+$88) 或白蘆筍湯龍蝦湯味道濃郁,最盞鬼把龍蝦掛在杯旁,肉質新
尤其服務態度值得俾個 like,殷勤地介紹餐牌食品。
Bakehouse 麵包
Bakehouse 麵包, 48個月伊比利亞熟成火腿
48個月伊比利亞熟成火腿
馬利蘭蟹餅 Maryland Crab Cake
一人一棵,煎得香,夠飽滿,蟹肉份量十足。
馬利蘭蟹餅
龍蝦 (+$88) 白蘆筍湯
龍蝦湯味道濃郁,最盞鬼把龍蝦掛在杯旁,肉質新鮮細緻。
龍蝦湯 (+$88) 或白蘆筍湯
是日餐湯就是時令的白蘆筍與忌廉熬出來的濃湯,湯內有炸至通透的煙肉粒增口感。
龍蝦湯 (+$88) 或白蘆筍湯
45日自家熟成美國肉眼 45+ days dry aged usda prime ribeye steak
45日自家熟成美國肉眼
三成熟最理想,外焦香內粉嫩,肉味香濃,鬆軟有肉汁,入口齒頰留香,透出隱約芝士香,水準之上,不愧為招牌。
45日自家熟成美國肉眼
烤龍蝦闊麵 rock lobster tail linguine

烤龍蝦闊麵
原只龍蝦連殼送上有睇頭,龍蝦其實已起肉放在蝦殼上,並添加了魚子醬及魚子,烤至香口,材料新鮮,稍嫌過熟了一點。
烤龍蝦闊麵
意大利闊面調以豐富的蕃茄醬汁,很軟滑。
最後到了甜品及咖啡茶的時間:

芝麻豆腐蛋糕 +decaf 咖啡

冇咖啡因咖啡竟然有咖啡豆香而又證實不影響睡眠,非常合意。我喜歡芝麻豆腐蛋糕,冰涼清新冇膩感。
芝麻豆腐蛋糕

4)星期一至四晚市套餐免費升級主菜
5)星期六及公眾假期晚市套餐折扣

截至8月30號前
2024-07-03
$812 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
Bakehouse 麵包, 48個月伊比利亞熟成火腿
48個月伊比利亞熟成火腿
馬利蘭蟹餅
芝麻豆腐蛋糕
  • Bakehouse 麵包
最近同媽媽去咗灣仔Forkers食西餐🍽️ 呢度環境有情調 酒吧枱好有feel🥂 食物都唔錯 尤其係威靈頓牛 東星斑同埋龍蝦湯🧡 一坐低已經有好鬆軟嘅麵包 配埋佢哋自家製嘅香草牛油好好食 個人特別鍾意粉紫色嘅麵包🩷~ 仲有一定要提嘅Jamon Iberico de Bellota 48+ Month西班牙伊比利亞黑毛豬 鹹香十足非常惹味❣️yumyum!Dinner Set HKD$498/pp前菜Smoked Eel微微煙燻過嘅鱔 配埋薄脆麵包一齊食 口感好豐富~Shrimp and lobster essence with cognac cream +HKD$88龍蝦湯賣相已經好吸引!有大蝦掛係杯邊非常而且鮮味十足 真係啖啖都係香濃嘅蝦膏味~~好creamy 好好飲🧡🦞主菜Chef special +HKD$128我哋嗰晚fish of the day喺油封東星斑 魚肉質感好滑好軟嫩 搭配檸檬牛油汁同東南亞嘅特式香草🌿 喺我同媽媽都好鍾意嘅一道菜🥰!Beef wellington +HKD228外層嘅酥皮非常之鬆脆 仲好香牛油味🧈果然係招牌❣️中間包住嘅牛肉 肉質粉嫩好重牛味 中間啲雜菌

Dinner Set HKD$498/pp

前菜
Smoked Eel
微微煙燻過嘅鱔 配埋薄脆麵包一齊食 口感好豐富~

主菜
Chef special +HKD$128
我哋嗰晚fish of the day喺油封東星斑

Beef wellington +HKD228
外層嘅酥皮非常之鬆脆 仲好香牛油味🧈果然係招牌❣️中間包住嘅牛肉 肉質粉嫩好重牛味 中間啲雜菌都好好食 仲有薯蓉同蔬菜做伴碟~
Beef wellington

小菜
Caesar salad
沙律菜大大碟 好新鮮同爽口 配埋脆脆麵包粒口感一流 健康又好味🥗

薯條即叫即炸熱辣辣!外脆內軟 yum😛

甜品
Dessert of the day
當日嘅甜品係芝士蛋糕🍰口感綿滑~
底層啲餅乾碎甜甜地咁幾好食!

Beef wellington
2024-05-21 1307 views
灣仔高質西餐廳✨新開唔耐!環境有情調,慶祝之選‼️農場直送黑毛豬火腿!招牌自家熟成牛扒🥩食物有水準🤤服務態度好👍🏻Dinner 🍽️ -AppetizersUSDA Prime Beef TartareSmoked Eel-Main CoursesFish Of The Day $128USDA Prime Striploin-SidesCaesar Salad Sautéed Mushrooms -desserts Tiramisu cakeBurnt cheese cake$498 per pax
📍 Forkers📍 灣仔 𝗪𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗶 • 駱克道33號萬通保險大廈地下A號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-曾於土瓜灣小巷中營業的《Forkers》現在已經搬到旺區灣仔裡的商廈地舖!店面比舊舖大~很~多~裝潢主調採用暗綠色,簡約舒適高樓底、落地玻璃更顯空間感!-晚市提供3-course set dinner ($498/位),包括前菜、主菜、配菜、甜品,還有咖啡或茶食材、味道十分有水準,而且份量好慷慨!價位好像是比以前高了一點點🤏,但整體來說性價比還是很高!-Forkers主打「Farm-to-table」的豬肉,豬肉均採用在西班牙聯營農場直送的西班牙黑毛豬另一焦點則是「自家熟成牛扒」!🥩大廚認為牛扒要熟成45日以上才夠風味,因此餐廳設置了專業的熟成冷凍肉櫃,自家進行dry aging process,認真講究!-Set dinner ($498pp)•// Bread (Complimentary) //餐前招待麵包~是《Bakehouse》的出品哦,有質素保證~有本人最愛的focaccia!還有sourdough和紅菜頭麵包,再配上【自家製蕃茄牛油】•// Aged ham
📍 Forkers
〔 Follow me! ♥︎ 〕
店面比舊舖大~很~多~
裝潢主調採用暗綠色,簡約舒適
高樓底、落地玻璃更顯空間感!
食材、味道十分有水準,而且份量好慷慨!
價位好像是比以前高了一點點🤏,但整體來說性價比還是很高!
另一焦點則是「自家熟成牛扒」!🥩
Set dinner ($498pp)

// Bread (Complimentary) //
有本人最愛的focaccia!還有sourdough紅菜頭麵包,再配上【自家製蕃茄牛油
Bread
Bread

// Aged ham (Complimentary) //
Acorn-fed Iberian ham aged for 48+ months
除了自選的頭盤外,餐廳還送上一盤【西班牙黑毛豬火腿】供食客試吃,有興趣的話還有散裝可以買回家呢!
火腿就正正由餐廳的西班牙聯營農場直送到港
經至少48個月熟成,帶濃郁的鹹鮮味道
送酒一流!🥂

// 1sᴛ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 前菜 //
USDA Prime beef tartare
牛肉他他】用上USDA Prime牛肉切碎,混合配料製成
味道新鮮,口感鮮嫩、軟腍、多汁,配上迷你脆多士同吃十分搭
Pan seared foie gras
好厚的一件【香煎鵝肝】!!
煎得外層微微香脆,內裡細膩、充滿油脂,但又不感油膩
跟黑醋是絕配,另外伴上了微微烤脆了的迷你漢堡包,太邪惡啦!

// 2ɴᴅ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 主菜 //
Taste of Iberico (+$128)
餐廳招牌的【伊比利亞黑毛豬】怎麼能不嚐呢!特別是喜歡吃豬的、或不吃牛的朋友,一定不能錯過!
從西班牙自家農場直送,養殖時只用橡果和香草餵飼,令肉質帶有獨特榛果香🌰
簡單以鹽巴、黑椒、橄欖油調味,已十分足夠,亦能突出豬肉的天然味道
是日嚐的是【豬胺】位置,具厚度、顏色粉嫩粉嫩的,相當吸引
肉質鮮嫩、肉汁豐富、味道濃郁,帶脂肪位置尤其香
伴碟有蒜片、油封蕃茄、南瓜蓉/薯蓉(?)、露荀,還可以自選一道side,非常豐富!
Taste of Iberico
45+ days dry-aged USDA Prime rib eye steak (+$228)
餐廳另一主打就是乾式熟成牛扒~晚市套餐也有這項選擇!
USDA Prime肉眼扒經自家乾式熟成45天以上,烤至推薦的medium rare熟度
外面帶焦香,內裡肉質保持軟嫩,而且油脂也好豐富,肉汁滿滿,牛味超香濃!

// sɪᴅᴇ //
Caesar salad
粗薯條】新鮮炸起、熱辣辣,外脆內軟,是扒類的絕配!
清新的【凱撒沙律】為整餐解膩一下,而且份量十足🥗
新鮮羅馬生菜每塊都沾滿醬汁,配上煙肉碎、脆麵包粒、芝士碎

// 3ʀᴅ ᴄᴏᴜʀsᴇ - 甜品 //
Tiramisu cake
是日兩款甜品
提拉米蘇蛋糕】由手指餅和慕絲組成,略嫌味道有點淡、慕絲口感偏硬~
但是【Cappuccino cake】好好吃!
餅底上有兩層慕絲,質感滑順,咖啡味好香濃,很喜歡這個!☕️
Tiramisu cake

// ᴄᴏғғᴇᴇ ᴏʀ ᴛᴇᴀ //
最後更有咖啡或茶~
另外還可以選擇加配wine pairing哦~🍷
〔 Follow me! ♥︎ 〕