2025-08-06
今日去左西貢附近做嘢,喺傲瀧零售大樓見到間好有格調嘅西餐廳,原來係Feather & Bone Bar & Grill,決定喺度食晚餐。餐廳分咗室內同室外用餐環境,兩邊氣氛都好浪漫,仲有燭光作點綴。地下舖位設有餐廳,而一樓舖位設有零售店,最近逢星期二order T Bone仲有50% Off嘅優惠!Grain Fed Rib Eye三成熟嘅肉眼牛扒嫩滑多汁嘅口感,略帶紅色,肉質柔軟嫩滑,啲肉汁充盈口腔,每一啖都好滋味。脂肪位置煮嘅時候會溶化,滲入牛肉入面,帶嚟濃郁嘅牛油香同滑順嘅感覺。牛扒外層煎到微微焦香,用少量鹽同黑椒調味,已經好足夠。每份牛扒都配有一個醬汁,今次我揀咗Roquefort butter,藍芝士味道非常獨特,同牛扒一齊食有另一番風味。Mashed potatoes 我再加購左一個sides,薯蓉口感順滑,毫無顆粒感,食到香噴噴嘅牛油同忌廉味。Pappardelle Carbonara Carbonara 用上咗意大利寬麵條,搭配住creamy嘅蛋黃醬汁,每一口都充滿咗奶香味。寬麵條比較掛汁,每一啖都食到濃郁嘅醬汁味。面頭佈滿再脆脆嘅bacon,味道咸香同埋少少煙燻味,口
Grain Fed Rib Eye
Mashed potatoes
Pappardelle Carbonara
Carbonara 用上咗意大利寬麵條,搭配住creamy嘅蛋黃醬汁,每一口都充滿咗奶香味。寬麵條比較掛汁,每一啖都食到濃郁嘅醬汁味。面頭佈滿再脆脆嘅bacon,味道咸香同埋少少煙燻味,口感一流。
Steak Sandwich
Steak sandwich 好大份,除咗麵包,食材有嫩滑嘅牛排同各款蔬菜。土耳其款式嘅麵包用牛油烘過,食落非常脆口,非常美味。和牛牛排燒到好香,保留了多汁的口感,搭配上新鮮的嘅菠菜同洋蔥,增添了清新感。伴碟有薯條,呈粗身,非常香脆,配有黑松露醬。
Tiramisu
Tiramisu好正宗,mascarpone cheese口感柔滑,芝士味濃,cheese嘅香甜配上咖啡手指餅,食落唔會過膩。
Passionfruit paradise
熱情果飲品好fresh,有新鮮嘅熱情果籽,酸酸甜甜。
Orange Juice
橙汁新鮮即榨,非常鮮甜。