飽嘗過澳牛的炒蛋和Holly Cow的frozen yogurt後, 晚餐時我們到了Ebeneezer's吃中東菜.中東菜式, 對我們來說是一種新的嘗試, 認識它, 始自Openrice, 選了這間Ebeneezer's, 亦是從Openrice裏才得知的, 因為很多會員都推介這間餐廳, 所以決定試它一試.來到的時候, 大慨7點左右, 其實店子的面積並不很大, 只有枱大慨十多張, 幸好可能到達的時間還是比較早, 所以不用等位, 真好!一進入餐廳坐下來, 已經聞到強烈的咖喱和燒烤味, 老婆初初還有些不習慣呢! 其實決定試這間店的時候, 已查看過那種食物最出色, 不過, 我們都詢問一下老闆的意見, 他2話不說便推介了芝士薯條和卡巴, 哈哈, 果然跟我們之前打算點的不謀而合, 本來還打算點至尊pizza或者咖喱炒飯的, 但始終是第一次試中東菜, 加上害怕吃不完, 所以才作罷了!等了不久, 芝士薯條就先來, 但在上枱前, 老闆很細心的問我們要不要加些辣汁, 他說這樣會更好吃, 在我們考慮的時候(因為我和老婆都不太喜歡吃辣), 他卻提議可以把辣汁只加在其中一邊, 如果試過後好吃才再加, 我們當然

等了不久, 芝士薯條就先來, 但在上枱前, 老闆很細心的問我們要不要加些辣汁, 他說這樣會更好吃, 在我們考慮的時候(因為我和老婆都不太喜歡吃辣), 他卻提議可以把辣汁只加在其中一邊, 如果試過後好吃才再加, 我們當然同意, 如此細心, 實在十分抵讚!!!

芝士薯條

從之前的食評中, 知道差不多每枱客人都有點這個, 一試之下, 果然不愧是推介菜式!! 採用的是非常肥大有口感的波浪薯條, 芝士份量十分足, 再加上特別的醬汁和之前老闆推介的辣椒汁, 混合起來令這道只是用薯條做材料的菜式異常好味. 不過老婆可能吃慣了炸得香脆的薯條, 對於這款較為淋身的薯條好像吃得不太慣, 但我卻覺得很好味呢!

雞肉卡巴

因為我不吃羊, 所以點了這款雞肉餡的卡巴, 一條分為2截, 我們剛好每人一截, 卡巴的份量十足, 烤得很香的薄餅卷內包着甚多雞肉, 最出色的是還有大量生菜和醬汁, 令人吃起來的時候不會有太飽溜的感覺, 這點我認為很重要, 因為菜少肉多只會令你吃不消! 怪不得它的卡巴這麼出名! 食完之後都有些飽了, 幸好之前沒有點pizza或炒飯, 否則必定會吃剩很多.

結脹時合共$97元, 非常抵食!
臨走前, 老闆問我食物滿意否, 我當然說非常滿意(是真的), 還說下次可以叫多些朋友來, 不過不要太多啊, 因為店子size有限呢! 現在我明白它能夠得到好評的原因, 好味的食物加上細心的服務及了解客人的意見作改進就是一間成功食肆的要素

下次再來時要試它的至尊pizza和連鄰枱的印巴客人都讚very good的咖喱炒飯呢!
雞肉卡巴
餡料非常豐富, 很多雞肉和菜呢!
芝士薯條, yummy!
看, 薯條的芝士多得很啊!
2010-08-07
$50 (Dinner)
雞肉卡巴
餡料非常豐富, 很多雞肉和菜呢!
芝士薯條, yummy!
看, 薯條的芝士多得很啊!
  • 卡巴
2010-08-03 128 views
事關夜晚去睇演唱會,所以好早就食飯之前蔡瀾好似介紹過,想食呢間好耐,咁岩近亞士厘道就去去喇大約六點去到,一個食客都無入到去,經理話仲可以叫午餐即刻望一望午餐大約四十幾蚊一個餐叫左兩個餐,羊肉卡巴,串燒雞炒飯加錢飲芒果奶昔同咸奶昔再加錢要個細芝士薯條大約好似$135就試哂openrice食評推介既野食,哈哈一黎就兩杯野飲芒果奶昔同咸奶昔味道好似乳酪咁,酸酸地,質地都幾杰,好有芒果味至於咸奶昔,好特別!咸咸地乳酪,唔識形容,係好特別,但如果下次再黎都會叫,因為今次呢杯係男友飲的,我都係飲左幾啖芝士薯條:醬汁顔色好colorful!!! D芝士真係拉到好長呀!!!拉極都唔斷,都幾阻住食架,味道少辣。羊肉卡巴(少辣):個皮少少脆,羶羶地既羊,正!少辣都有D辣。應該叫唔辣,因為好似全部都一樣味咁....串燒雞炒飯:雞好似係雞胸,有D鞋。D飯炒得夠乾身,一粒還一粒,D米係長長地添!好彩早左去,我地點完佢都收返哂D午餐牌lu~
事關夜晚去睇演唱會,所以好早就食飯
之前蔡瀾好似介紹過,想食呢間好耐,咁岩近亞士厘道就去去喇
大約六點去到,一個食客都無
入到去,經理話仲可以叫午餐

即刻望一望

午餐大約四十幾蚊一個餐
叫左兩個餐,羊肉卡巴,串燒雞炒飯
加錢飲芒果奶昔同咸奶昔
再加錢要個細芝士薯條
大約好似$135就試哂openrice食評推介既野食,哈哈
一黎就兩杯野飲
芒果奶昔同咸奶昔
味道好似乳酪咁,酸酸地,質地都幾杰,好有芒果味
拉極都唔斷,都幾阻住食架,味道少辣。

好彩早左去,我地點完佢都收返哂D午餐牌lu~
芒果奶昔
2010-07-30
$65 (Dinner)
芒果奶昔
2010-07-21 65 views
上星期三師傅再次同好友食家"乜都放入窿"飯局, 由於事前好友食家"乜都放入窿"已問師傅食咩, 而師傅就話呢間食店好友食家"乜都放入窿"就讚左好多次, 奈何師傅仍未有機會一試, 於是就約定當天飯局就黎呢間食店!兩位食家大約六點半就喺老尖集合後, 齊齊邊傾邊行, 去到食店前再望入去, 裡面食客真的不少, 而當時都未夠七點, 可想而知呢間食店有幾架勢; 幸好入到去都仲有位, 兩位食家坐底後, 就開始度下食咩好; 師傅由於未黎過, 所以點菜責任就由好友食家"乜都放入窿"全權負責! 最後柯打左羊肉卡巴, 芝士薯條同埋蝦炒飯, 飲品師傅就要杧果奶昔, 而好友食家"乜都放入窿"就要咸奶昔! 師傅見而好友食家"乜都放入窿"柯打左三樣野食, 到底夠唔夠架, 不過唔緊要, 唔夠最多加單, 好過食唔晒! 於是等左一陣, 兩杯奶昔率先登場, 師傅當然要試下杧果奶昔, 杧果奶昔嘅杧果夠香, 而味道唔會太甜, 奶昔入口唔黏口, 飲完後個口感依然好舒服, 真係十分可口, 淨係呢杯杧果奶昔都真係唔少野, 有水準!嘆過奶昔後, 第一係登場嘅食物係芝士薯條, 當芝士薯條一放底後, 個伙計就話呢份芝士薯條最好喺兩分半之內食

嘆過奶昔後, 第一係登場嘅食物係芝士薯條, 當芝士薯條一放底後, 個伙計就話呢份芝士薯條最好喺兩分半之內食晒, 就係最好味; 當下感覺令師傅覺得十分窩心, 連食嘅過程時間都照顧到, 於是立即同好友食家"乜都放入窿"開餐; 芝士薯條嘅芝士十分之香, 但味道唔太濃, 而且入口唔膩, 唔會話食左兩件就開始唔想食, 加上薯條嘅薯味甚香, 最特別係吞下薯條後, 會有少少辣味由喉嚨湧上黎, 呢個感覺係十分之頂癮, 令師傅有欲罷不能嘅感覺! 最後雖然未能於兩分半完成, 但亦無損芝士薯條嘅風味, 絕對係必食推介!

而羊肉卡巴同蝦炒飯就一齊登場, 於是就齊齊試下羊肉卡巴, 唔講唔知, 原來好友食家"乜都放入窿"黎左咁多次但通常都係食雞肉卡巴, 雖然師傅知道好友食家"乜都放入窿"係食羊肉, 但點解會冇食過羊肉卡巴呢? 莫非要同師傅一齊分享? 當師傅一試羊肉卡巴後, 感覺係一試難忘, 卡巴係用一塊餅皮包住羊肉同埋醬汁烘焗而成, 入口後發覺羊肉十分鬆軟, 而羊酥味亦非常酥香, 絕對唔韌, 真係好正呀, 鍾意食羊嘅朋友千萬唔好錯過; 而醬汁帶少少辣, 辣辣地就十分啱師傅胃口; 而外面嘅餅皮亦唔硬身, 配合埋羊肉同醬汁真的一絕; 呢個羊肉卡巴亦一定係必食推介!

至於蝦炒飯相比下就略為失色, 但就真係略為, 蝦炒飯係用印度嘅米炒成, 飯炒成一粒粒十分爽口, 有少少咖喱味, 香但唔辣, 而蝦身真十分大隻, 大隻得黎仲要十分爽口, 整碟炒飯絕對唔錯; 只可惜之前師傅食到更高水準嘅食物先會覺得略為失色!

總括黎講食物水準絕對出色, 環境雖然細小, 但唔逼挾, 而服務友善, 就算食飽亦冇趕客嘅跡象, 價錢都接受到, 埋單二百五十幾, 每人一舊水到, 絕對抵食! 食到一半師傅再望下門口, 發現又出現左一條小蛇餅, 呢間食店真係唔少料, 師傅試完後亦十分佩服; 離開食店再望下隻錶, 當時只不過係七點四十五分咋, 但師傅已經食到捧住個肚, 呢間架勢堂真的做到快, 靚, 正! 師傅有機會一定會再黎, 笑臉必定要比!
杧果奶昔, 咸奶昔
清晒
2010-07-14
$125 (Dinner)
杧果奶昔, 咸奶昔
清晒
2010-07-17 1 views
年幾前食過呢間,我同fd都覺得好食記得o個時叫左一碟炒飯同一個羊肉卡巴,兩個都好味道過左咁耐再去食,依然係咁好味,而且個waiter好nice & funny佢同我地講等5分15秒就有位,哈哈,我同fd即刻講笑咁話計時,又真係唔洗5mins就有位bor入到去問佢有咩好介紹,佢就介紹左個chips with cheeses,好,信你!!咁我地就叫左:至尊pizza好足料,多汁少少會仲正餅底厚度剛剛好,唔會太厚mixed lamb & chicken kabab多油左少少,但好好味,不過本人唔太好羊,都係覺得雞好食dchips with cheeses因為我fd唔食得辣,所以叫一半辣一半唔辣,我同fd都覺得辣比較好食,野味好多cheeses比得好大方,食完d chips都仲有淨,正!Mango Lassi呢個就一般喇,只係因為我fd覺得辣而叫ge..食完就即刻走lu..因為出面仲有好多人等緊位overall我都覺得好好,會再黎
年幾前食過呢間,我同fd都覺得好食
記得o個時叫左一碟炒飯同一個羊肉卡巴,兩個都好味道

至尊pizza
好足料,多汁少少會仲正

餅底厚度剛剛好,唔會太厚

mixed lamb & chicken kabab
多油左少少,但好好味,不過本人唔太好羊,都係覺得雞好食d

chips with cheeses
cheeses比得好大方,食完d chips都仲有淨,正!

Mango Lassi
呢個就一般喇,只係因為我fd覺得辣而叫ge..

食完就即刻走lu..因為出面仲有好多人等緊位
overall我都覺得好好,會再黎
2010-06-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$115 (Dinner)
2010-06-07 10 views
男友問我食晚餐有咩提議,見忽然間想食卡巴,咁就揀返呢度啦。今次都係例牌叫左個 MIX KEBAB,而男友始終都係鍾意食 PIZZA... 算,當係試一試啦﹗(本身想試佢個沙律 MA) MIX KEBAB -- 覺得佢今次烘得唔夠熱,但味道依舊。因為喉嚨還有少少「拓」,所以叫左唔辣,都 OK 的。每次食 KEBAB,例必會叫佢另加一兜 MINT SAUCE,酸酸地,真係好惹味架﹗至尊 PIZZA -- 其實都唔錯的,只係之前冇諗過係度食 PIZZA 姐。佢既至尊 PIZZA 除了辣肉腸外,就好少其他肉。屬簿身的那種,芝士唔算厚,但濃味。而我都鍾意佢落較多洋蔥,仲係爽口的,帶點洋蔥的辛辣,可中和一點油膩的感覺。兩樣野,已經足夠填飽兩個肚了,叫多兩樣野飲,計落每人 $70 左右,都 OK 啦﹗
男友問我食晚餐有咩提議,見忽然間想食卡巴,咁就揀返呢度啦。

正 -- 卡巴,不好意思,今次冇影佢既正面。
正 -- 每次必加 MINT SAUCE
至尊 PIZZA
全個
$70 (Dinner)
正 -- 卡巴,不好意思,今次冇影佢既正面。
正 -- 每次必加 MINT SAUCE
至尊 PIZZA
全個
  • MIXED KEBAB
2010-05-31 56 views
今日寶貝放假,就同寶貝試新野先...一入場....聞到濃濃既...SO味同咖哩味XDDDD哈哈...因為佢無乜開冷氣..跟住叫左佢開~~!!因為我同寶貝超鍾意食芝士,諗住黎呢到食芝士薯條架..!!點知都係自己衰..無睇清楚人地D食評內容>_<...結果揀錯左雞肉配薯條個個..無芝士呀T_T嗚嗚..所以決定下次再黎試啦`...!!個芒果奶昔"結"到呢..!!!好香芒果味..不過我唔鍾意飲奶昔,飲左一啖..無下文XD....(杯野係寶貝叫)沙律好清新..如果多D菜少D青瓜就好!!!好味..!!羊肉卡巴都好好味呀!!! 不過因為寶貝唔食沙律,我唯有食左3分1卡巴..比左佢...我清沙律..!!!!不過食完XD個口好大陣好似蒜蔥既味呀....我以為係個沙律..嗯>_<下次絕對要食芝士薯條..!!!真係YUMMY!!! 芝士好勁..!!不過下次一定要揀2,3點黎食=3=唔係飽到夜晚啦...P.S 好熱氣好熱氣...今日食返D沙律先得= =....前幾晚又食左吉烈豬...就黎頂唔順啦XDDDDDDD雖然環境逼左D...不過我地入去個陣都未多人XD即卡揀左角落位
今日寶貝放假,就同寶貝試新野先...
因為佢無乜開冷氣..跟住叫左佢開~~!!

因為我同寶貝超鍾意食芝士,諗住黎呢到食芝士薯條架..!!
點知都係自己衰..無睇清楚人地D食評內容>_<...
結果揀錯左雞肉配薯條個個..無芝士呀T_T嗚嗚..
所以決定下次再黎試啦`...!!

飲左一啖..無下文XD....(杯野係寶貝叫)

沙律好清新..如果多D菜少D青瓜就好!!!好味..!!

不過下次一定要揀2,3點黎食=3=唔係飽到夜晚啦...

P.S 好熱氣好熱氣...今日食返D沙律先得= =....
前幾晚又食左吉烈豬...就黎頂唔順啦XDDDDDDD
雖然環境逼左D...不過我地入去個陣都未多人XD即卡揀左角落位坐...!!!
跟住愈來愈多人...哈哈哈~~~
希望下次個經理會吹下水啦XD..佢好似好忙咁..嘿嘿...
介紹人食芝士薯條>_< ...無介紹我食....嗚嗚...

下次再黎.....!!推介..!!!

埋單..$144 多晒。
寶貝說吸管太細很難吸,哈哈... 我唔係幾鍾意飲奶昔..所以..無評價..不過足料...
會說廣東話的經理=)?! 我見其他人食評都係叫佢經理-3-
沙律阿..我至愛..!!不過我比較喜歡多菜D,呢個好多青瓜..!! 差緊D醋..(好愛吃)
羊肉卡巴..!!幾好味,不過我有盆沙律..食左3分1就比左寶貝食..食完好有味呀XD(口)
原本諗住去試芝士薯條..點知..!!無睇清楚內容..叫左呢個雞肉配薯條..所以決定下次再試。
真係好好味架...不過食完好飽呀...6點幾食完返屋企..飽到11點幾=3=
2010-05-30
$80 (Tea)
會說廣東話的經理=)?! 我見其他人食評都係叫佢經理-3-
  • 芝士薯條
有人怨 3 個女仔食海鮮,食唔到D咩之後轉左去尖沙咀食野係PIZZA EXPRESS 同 KEBABS之間選擇左KEBABS因為之前係中環LKF個間食過D 卷真係好好味,好JUICY,D 汁洗出黎滯,又唔係肥油,食過番尋味,所以想再試一入到去有D後悔間野原來好細,3個女仔迫埋去一張2人台,仲要近門口,好熱Q一Q腳都踢親隔離好在個MANAGER 好人問佢可唔可以調位,佢見有位都安排我地去4人台三個女仔,ORDER 左1.Chips with cheese ( little bit spicy)呢個真係好好食D 芝士可以拉到勁長(見圖,我長D),真係好玩無加肉係因為之後既PIZZA同SALAD都會食肉我地要左辣味,唔錯唔錯,真係值得一試點呢款菜時,令我諗起KFC 新出個個薯格加CHEESE當然係2種風味,各有各好食!2.Chicken Kebab入到黎點可以唔食KEBAB架朋友唔食羊,局住食雞KEBAB來到時已切成3份真係細心,唔洗自已動手,欣賞!但食落,好失望,個卷太乾,無乜肉汁,同之前中環食個到好大距離WO咩事先,失手呀?!定我地點錯左?!本身係乾身?好在3個人分呢個卷, 唯有幾啖用M
有人怨 3 個女仔食海鮮,食唔到D咩
之後轉左去尖沙咀食野
係PIZZA EXPRESS 同 KEBABS之間
選擇左KEBABS
因為之前係中環LKF個間食過D 卷真係好好味,

一入到去有D後悔
間野原來好細,3個女仔迫埋去一張2人台,仲要近門口,好熱
Q一Q腳都踢親隔離
好在個MANAGER 好人
問佢可唔可以調位,佢見有位都安排我地去4人台

三個女仔,ORDER 左

呢個真係好好食
D 芝士可以拉到勁長(見圖,我長D),真係好玩
無加肉係因為之後既PIZZA同SALAD都會食肉
我地要左辣味,唔錯唔錯,真係值得一試

點呢款菜時,令我諗起KFC 新出個個薯格加CHEESE
當然係2種風味,各有各好食!

2.Chicken Kebab

入到黎點可以唔食KEBAB架
朋友唔食羊,局住食雞
KEBAB來到時已切成3份
真係細心,唔洗自已動手,欣賞!

但食落,好失望,
個卷太乾,無乜肉汁,同之前中環食個到好大距離WO
咩事先,失手呀?!定我地點錯左?!本身係乾身?
好在3個人分呢個卷, 唯有幾啖用MANGO LASSI送入口

3.Supreme Piazza(至尊)-10 inches (small)

食到呢個位,
有D 滯,因差唔多所有野都係個種味
個PIZZA真係麻麻地.好普通,因為個皮位好面粉,唔係脆個種感覺
D 餡都係得D 芝士,腸,香草咁
朋友勁唔鍾意個種香草味,食到唔想食

知得叫飯食,見佢D 飯都好似好大碟
又唔知佢D 飯係唔係皇飯炒,唔係個個人頂得順個種味

4.Chicken Salad

食D野太肥,要有D菜座陣
叫左個沙律WITH CHICKEN
正正常常,無咩野
見 OPENRICER 多數食GREEK SALAD( 我去之前無睇OPENRICE)
見佢用粒粒FETA CHEESE,應該有另一種味道

5.Mango Lassi X 3

呢個真係要叫黎飲,中東菜一定有佢啦
好濃,唔呃料,小小酸送下D 肥膩野,唔錯

食後感

好肥,好滯,同一種味
好似食重慶D咖哩咁
樣樣差唔多味,你唔係印度人,點識分?

因為都係落個D 綠色,白色醬汁
我朋友比個個PIZZA攪到好唔想食
重話: 我宜家有2種感覺, 1.想嘔 同 2. 作嘔...............

都話去食PIZZA EXPRESS架啦
同埋間野好細,食完唔好意思係到HEA
9點倒都有人係出面等,所以要埋單走人

個人而言,普通啦
唔係勁難食,但ORDER 野要小心 DEGREE OF 滯
唔好叫晒好多芝士既食物
如果我地用飯取代PIZZA,應該唔錯!
Chips with cheese實戰 我贏左!
Chicken Kebab
Chicken Salad
MEUN
2010-05-21
$90 (Dinner)
Chips with cheese實戰 我贏左!
  • MANGA LASSI
本人是羊癡次次黎到尖咀都一定要黎食!雖然果度比較逼但係我真係深深愛上呢度既羊肉薯條熱辣辣好正記得一定要SPICY呀 !佢既羊肉係乾身的, 唔好嫌人乾呀KEBAB係咁架啦 ~兩個人SHARE都勁飽因為佢5X蚊都好大兜下 !

本人是羊癡

次次黎到尖咀都一定要黎食!
雖然果度比較逼
但係我真係深深愛上呢度既羊肉薯條
熱辣辣好正
記得一定要SPICY呀 !
佢既羊肉係乾身的, 唔好嫌人乾呀KEBAB係咁架啦 ~
兩個人SHARE都勁飽因為佢5X蚊都好大兜下 !

羊肉薯條
2010-05-02 10 views
今日返工收早,諗住同阿老婆仔好好食番餐,之前見開飯介紹呢間野啲評價唔錯,咪諗住試下啦!一嚟到等咗一陣就有位,跟手點咗三樣野串燒鷄卡巴,燒羊肉沙拉同芝士薯條,點知一嚟就錯咗,嚟錯咗個鷄肉沙拉同羊肉卡巴,個經理睇咗點菜紙之後仲要俾咗個好似我地錯咗嘅表情,都算啦!野食就一般過得去啦!不過成餐飯你唔點野飲,佢竟然可以一柸水都唔俾你就真係有點那個啦!一試就可以嘅,話晒都唔係大路野,特別啲,但再試就咪啦!
一份好一般嘅串燒鷄肉薯條
唔錯嘅羊肉沙拉
2010-05-01
唔錯嘅羊肉沙拉
2010-04-11 5 views
看完煙花之後,都成八點多九點了,其實今日同女友出尖沙咀除了看煙花之外,最主要都係為了去這間很想試但一直都無機會試的Kebab店。此店位處很多好嘢食的阿士厘道,一心以為這是一般西餐廳格局的中東菜餐廳,點知去到打了個突,原來是快餐店格局的店舖~這真是始料不及,好在女友都隨我鍾意,跟我入去試一試~ 此店面積不大,最多只可容納20多人,店內的裝修亦很簡單,純以黑色為主,不過光線夠,感覺都幾舒服。這裡的店員都是外藉人仕,親切有禮,雖說是快餐店,但服務亦很不錯~Greek Salad with Roast Chicken ($52): 這個希臘沙律材料很豐富,有青瓜、生菜、蕃茄、feta cheese、olive等等,另外再加了少辣的烤雞肉,再配埋這裡的特色sauce,色香味俱全~由於個人不太好cheese,所以覺得feta cheese好羶好羶,如果能以mozarella代替,感覺會好很多。不過如果是這樣的話,它大概不會再叫做Greek Salad吧~至於烤雞肉,很重香草味,辣辣的,肉質較"鞋",但整體來說很好很好味!!!!!! Chips with

這真是始料不及,好在女友都隨我鍾意,跟我入去試一試~

Chips with Cheese ($45): 點了少辣的,溶了的cheese及三種醬汁(其中橙色的醬是辣的),沾滿了每條的熱辣辣粗薯條,很香口開胃,這個side dish一定要試,試過包你讚!
不過份量蠻大,吃完都蠻滯~

Mango Lassi ($20): Lassi是一種起源於印、巴地區一帶的健康飲品,以鮮芒果肉、乳酪、水等混在一起攪拌出來的。還記得人生中的第一杯Mango Lassi是於英國的一間印度餐館裡飲的,之後就愛上了那種清新味道。曾試過重慶大廈咖哩王的Mango Lassi,但味道很一般。這裡的Lassi,芒果味濃,而且加了乳酪,很香滑,多了點層次感,味道清新,very nice~

Lamb Kebab ($56): 以黎巴嫩圓麵餅卷住烤羊肉及什菜沙律,羊肉很嫩,帶有微微的獨特羶味,羊味頗濃。而味道較清的什菜正正中和了羊的濃味,配合得宜,唯一能夠挑剔的就是羊肉沒有肉汁,感覺較乾~不過整體還是很好吃的~

這一餐女友也盛讚很好味,由於每款食物的portion都有一定份量,所以我倆都吃得很飽,真是不枉此行~

有機會一定會再去這間餐廳開飯!
色香味俱全的greek salad
不能錯過的chips w/ cheese
令人難忘的Mango Lassi
濃淡相宜的Lamb Kebab
2010-02-15
$86.5 (Dinner)
色香味俱全的greek salad
不能錯過的chips w/ cheese
令人難忘的Mango Lassi
濃淡相宜的Lamb Kebab
  • mango lassi
  • chips with cheese
  • greek salad
2010-04-06 3 views
和男友看完「蟹工船」已經兩點多,就在尖沙咁找吃的,安撫一下咕咕叫的肚子。記得亞士厘道有間幾出名的卡巴店,就過來看看。點了一個雞肉卡巴,和一個「MEAT LOVER」BBQ CHICKEN W/ CHIPS。選擇醬汁的時間我們本想要BBQ醬,但客店員笑著說BBQ醬不怎樣好吃,建議我們要MILD和MEDIUM 反正不懂,就接受了她的提議。正不正宗就不多說了,反正我覺得很好吃呀。卡巴熱辣辣的,MILD醬汁只有一點點辣,開胃香口,只是雞肉味不是太出..可能是因為醬汁的味比較濃,所以吃不出吧?MEAT LOVER其實是芝士薯條+肉類。薯條是粗身的,吃下去比較有口感。炸的時間剛剛好,脆脆的卻不會把內部的水份抽乾MEDIUM醬汁會比較辣一點,所以豪邁感又會多一點,哈哈。可皆BBQ雞有點「柴」,感覺麻麻地。下次「口淡淡」的時候,一定會來這裡刺激味蕾!

反正不懂,就接受了她的提議。

下次「口淡淡」的時候,一定會來這裡刺激味蕾!
十級喜愛
熱辣辣
2010-04-04
$60 (Lunch)
十級喜愛
熱辣辣
2010-03-22 2 views
今晚有生日party要去,見時間仲早就同d fds搵個地方吹下水,突然薯仔癮起既我諗起亞士厘道呢間有芝士薯條,無理由唔入去坐坐呀~炸洋蔥餅 呢個其實係加左洋蔥既薯餅 鍾意食薯仔既都可以一試呀 不過配綠色沙律醬就一般 唔點好似好食d 希臘沙律配燒雞 濃身既羊奶芝士配新鮮沙律既番茄呀青瓜呀生菜呀酸酸地咁就無咁漏 而雞肉滑滑的 加埋個醬辣辣地好開胃,超讚~!芝士薯條 熱辣辣既薯條配埋芝士真係好好好好match~!粗粗薯條淋上一大劈芝士,個d芝士仲要厚到扯唔斷,真係肥死都抵~不過個人覺得ruby tuesday既芝士薯條最好味聽朋友仔講飲酒前食d芝士呀牛油呀會無咁易醉,食完呢多芝士薯條咁咪可以開懷暢飲

2010-03-20
$40 (Last Night Supper)
2010-02-19 44 views
年初一, o係尖東睇完night parade, o甘就去左e間試菜, 淨叫左羊肉卡巴, waiter 招呼不錯, 會問我有邊d 配菜唔食, 同要咩dressing , 我就要左薄荷, 蒜蓉汁, 同香辣汁, 加左薄荷感覺清新, 香辣汁, 辣得尼唔霸道, 而羊肉燒得香口更略帶點騷, 淨味道已經做得很好, 份量上又夠多, 絕對是餐廳招牌菜經我試了一次菜, 年初2 同FD 睇完煙花就正式去試一次 希臘羊肉沙律: 羊肉份量上足, 沙律有有檻欖、車厘茄、生菜、青瓜、燈籠椒、羊肉, 配上薄荷汁、蛋黃醬食落很清新開胃, 加上略咸的FETA CHESEE ( 羊奶芝士, 我FD食唔慣就覺得唔好食, 我就覺得好好食) 同羊肉, 濃淡味道剛好中和, 我以往一向覺得餐廳食沙律好唔抵,因為純粹係菜同沙律醬, 不值賣O甘GE 價錢 , E 一次確令我改觀, 覺得係物有所值, 因為再平價的原料, 只要整得好食, 而你自己又整不出這種味道, 它就有其價值所在 芝士薯條: E 個 趁熱食最好,o係面有沙律醬, 下面就有勁多(mozzarella)水牛芝士,d芝士係可以拉出一條線O甘,而且熱辣辣的,佢仲有少少香辣汁,

經我試了一次菜, 年初2 同FD 睇完煙花就正式去試一次

芝士薯條: E 個 趁熱食最好,o係面有沙律醬, 下面就有勁多(mozzarella)水牛芝士,d芝士係可以拉出一條線O甘,而且熱辣辣的,佢仲有少少香辣汁, 十分好味 .呢個又係大大碟,.抵食!

印式咖哩雞肉炒飯配沙律: 沙律配綠白2 汁不錯, 但當然不及希臘沙律, 雞肉都是雪藏雞, 無雞味是正常的, 安慰的是未見太"鞋" , 米用上印度米, 乾身有咬口, 香味十足, 咖哩炒飯整體是不錯, 但比起我食過最好的仍有一段距離

至尊薄餅-13寸 , 普通薄批底, D 料都夠多, 不過不失

芒果LASSI &咸LASSI : LASSI 是一般印巴菜館搵到GE 飲品, 是用奶做成, 最適合中和口腔的辣味或濃烈味道, 芒果LASSI , 因有芒果味, 味道較易被接受, 我D FD 就叫E款, 蔡SEN 話印度GE 芒果係最好食, 我就唔知佢係唔係用果隻XD , 不過杯芒果LASSI 的芒果味真的很香濃, 飲落很幼滑. 我就比較有冒險精神, 叫了一杯咸LASSI, 第一啖, 感覺很奇怪, 好像咸牛奶而又帶點騷味, 我D FD 試左一口就話好難飲 , 但飲多兩啖又OK WOW, 當食左一大埋野, 又會發覺味道OK 夾GA WOW

E 一間餐廳D 野都係即製, 新鮮熱辣, 上菜又不用等太耐, 唯一唔好就是太細, 坐落有D 逼,
OVERALL , 雖然E 一間餐廳格局上似連鎖快餐店, 但重質重量, 服務唔錯, 價錢又大眾化, 是一間幾有HEART 的餐廳
本身睇左OPENRICE D 食評而慕名而去, 試完確是名不虛傳, 值得一試!
羊肉卡巴-1
羊肉卡巴-2 羊肉夠多, 配料也十分丰富, dressing 有很多配搭, 好好食
希臘羊肉沙律
印式咖哩雞肉炒飯配沙律
至尊薄餅-13寸
2010-02-08
$70 (Tea)
羊肉卡巴-1
希臘羊肉沙律
印式咖哩雞肉炒飯配沙律
至尊薄餅-13寸
2010-02-11 6 views
幫朋友慶祝生日一行六人想特別d又唔貴的就搵到呢間中東菜講真..呢間野6x個好評,先得1個壞評真係唔係浪得虛名首先之前個壞評事出人多等位難..我就特登打去book位外國人聽電話,語言不通!!好彩都仲有個經理識廣東話話到之前10min再book都算合理到左那裡原來係一間快餐店(按佈置所見)都頗細間..有些失望之後就開始叫野食味道請看照片描述最驚喜的是那裏的食物真係好好好味而且份量絕對足!加上有個經理爛gag非常但又好鬼好服務一個字正!6人埋單$64x叫得太多野食,最少2樣食唔曬其實正常一人$7x-&80就很飽了
幫朋友慶祝生日

呢間野6x個好評,先得1個壞評
真係唔係浪得虛名

首先之前個壞評
事出人多等位難..我就特登打去book位
外國人聽電話,語言不通!!
好彩都仲有個經理識廣東話
話到之前10min再book
都算合理

到左那裡
原來係一間快餐店(按佈置所見)
都頗細間..有些失望

之後就開始叫野食
味道請看照片描述

最驚喜的是
那裏的食物真係好好好味
而且份量絕對足!
加上有個經理爛gag非常
但又好鬼好服務

一個字正!

6人埋單$64x
叫得太多野食,最少2樣食唔曬
其實正常一人$7x-&80就很飽了
芝士薯條--一坐低個經理就推介,真係好好味,3隻唔知乜醬+芝士...一流
希臘羊肉沙律--白色應該係羊芝士,味道濃帶點漏,兜野d燒羊肉很多很多..好味又抵食
牛肉比薩--味道尚可,味獨缺乏特色
咖哩雞飯--冇試到,朋友話d咖哩汁好好味
咖哩雞炒飯--粒粒飯都炒到好均勻,咖哩味十分香,加上那不知名的綠白醬,勁得!
羊肉卡巴--細心的經理建議我地份3份,以為每人會細份,點知...佢仲要好多料,味道更係整晚最好的!!
嘉士伯--飲啤酒果然最爽!跟卡巴只需$20
2010-02-07
$110 (Dinner)
咖哩雞飯--冇試到,朋友話d咖哩汁好好味
嘉士伯--飲啤酒果然最爽!跟卡巴只需$20
  • 咖哩炒飯
  • 希臘沙律
2010-02-04 5 views
今日慶祝我地O既紀念日;所以黎左尖咀;夜晚諗吾到食乜;之前做定功課!搵到呢間好多好評O既中東菜我見平時又少食又吾係太貴;所以決定食呢間!入到去;見到有SET DINNER;$139 FOR 2就叫啦;可以揀個PIZZA,1份CURRY,SAMOSAS/SPRING ROLLS同埋DRINKSSUPREME PIZZA;呢個PIZZA係乜都有架!餅底吾似係PIZZA HUT果D係薄餅底黎;焗完拎上枱仲好香TIM!食落好好味!有肉腸,黃椒,仲有火腿同埋MUSHROOM好有層次感!最緊要係有好長好長O既芝士!芝士怪O既我;梗係好愛啦!!入口好香芝士味;可能食完個CURRY先食PIZZA;所以令到個PIZZA整體好似啖左咁;所以都係要食左PIZZA先LAMB CURRY跟飯呢個羊1D都吾SO!!雖然吾係咁林;但係好入味!CURRY仲係好重味;但係1D都吾咸啵!不過就認真辣啦!所以吾食得辣O既千祈吾好揀呢個SAMOSAS呢個SAMOSAS好大個!跟PEPPERMINT YOGART SAUCE個SAUCE做得好出色!食落好香PEPPERMINT味不過個SAMOSAS我就冇食晒;好濟!入邊有薯仔同
今日慶祝我地O既紀念日;所以黎左尖咀;
夜晚諗吾到食乜;之前做定功課!搵到呢間好多好評O既中東菜
我見平時又少食又吾係太貴;所以決定食呢間!

入到去;見到有SET DINNER;$139 FOR 2

SUPREME PIZZA;
呢個PIZZA係乜都有架!餅底吾似係PIZZA HUT果D
係薄餅底黎;焗完拎上枱仲好香TIM!
食落好好味!有肉腸,黃椒,仲有火腿同埋MUSHROOM
好有層次感!最緊要係有好長好長O既芝士!芝士怪O既我;

LAMB CURRY跟飯
呢個羊1D都吾SO!!雖然吾係咁林;但係好入味!
CURRY仲係好重味;但係1D都吾咸啵!
不過就認真辣啦!所以吾食得辣O既千祈吾好揀呢個

個SAUCE做得好出色!食落好香PEPPERMINT味
不過個SAMOSAS我就冇食晒;好濟!
入邊有薯仔同埋有D雜菜;味道麻麻地

食完晒以上O既野已經好飽...但係我追加左個甜品
吾記得叫乜;但係甜甜地幾好味
經理話係用YOGART同埋麵粉整O既
係林;有汁跟O既;吾錯啵!

經理仲好風趣;呢餐真係食得好開心牙!
呢間舖頭O係我心目中留下左好O既印像!
下次要去食芝士薯條先 =)
DRINKS
LAMB CURRY WIF RICE
SUPREME PIZZA
DESSERT
2010-02-04
$74 (Dinner)
Anniversary
DRINKS