2021-02-09 39 views
番工食lunch唔知食乜好,又去左飲茶😂呢間點心店喺佐敦開咗唔係好耐,不過長期滿座,門面光鮮乾淨企理!食物選擇都幾多,我見到芋蓉包雙眼即刻發光🤩一定要叫啦!入面芋蓉真係好香,雖然唔係真係流沙包咁流,不過我更加鐘意呢個唔會油膩既texture!👍🏿另外叫左幾樣點心, overall質素都幾好!銀羅腸入面包住炸得好脆既羅白絲春卷,腸粉皮好滑,成個配搭好好!連蒸飯都好好食,唔會蒸到淋patpat,仲係一粒粒!🍚
番工食lunch唔知食乜好,又去左飲茶😂
食物選擇都幾多,我見到芋蓉包雙眼即刻發光🤩一定要叫啦!
另外叫左幾樣點心, overall質素都幾好!
連蒸飯都好好食,唔會蒸到淋patpat,仲係一粒粒!🍚
2021-02-09 1621 views
今日同奶奶出街辦年貨,加上我哋好耐未嘆過一盅兩件😜見到<點心到>,一於入去嘆返吓先呢間<點心到>嘅食物價錢合理,加上每樣點心都夠哂熱辣辣,尤其係杯茶👉🏻水滾茶靚,服務又夠細心,令我奶奶好滿意🤩🦐原隻蝦燒賣大大粒蝦鋪喺面,咬落夠哂彈牙😋而家無鹼水味,食得出係新鮮!燒賣饀最重要豬肉肥瘦均勻,無肥膏,真材實料👍🏻🥢金沙脆皮銀蘿腸雪白滑溜嘅腸粉包住一條金黃色嘅脆條加菜脯,食落有爽脆嘅口感,好特別🤩無油膩感之餘,菜脯亦唔會鹹,第一次食到呢種腸粉!😌懷舊臘味糯米包外表一層燒賣皮,包住一舊糯米飯,糯米飯蒸到煙靭,加上臘味同芫茜切得夠細粒,完全同糯米飯溶為一體!本身我唔鍾意芫茜,但呢個糯米包我唔抗拒,而且覺得好好食😋🍆燒汁釀茄子三件煎炸得熱辣辣嘅釀茄子,夠香口!雖然有啲油,但茄子入哂味,越食越惹味😋😋黑金流沙包華麗而高貴嘅流沙包,望落去都覺得好有氣派🤣一口咬落去,嘩!啲奶黃漏到我咀邊,有啲論盡😅奶黃夠香,唔會太甜,而家多咗份起沙嘅口感,呢個值得一食!正😋😍醬皇金錢肚好難得遇到一碟咁易咬開嘅金錢肚,炆得好腍!而且每件都入哂味,又無牛羶味!正正正😍🍚籠仔煎蛋牛肉飯望落去好似

🦐原隻蝦燒賣

🥢金沙脆皮銀蘿腸

金沙脆皮銀蘿腸
無油膩感之餘,菜脯亦唔會鹹,第一次食到呢種腸粉!

😌懷舊臘味糯米包
懷舊臘味糯米包

🍆燒汁釀茄子

😋黑金流沙包

😍醬皇金錢肚

🍚籠仔煎蛋牛肉飯
籠仔煎蛋牛肉飯

望落去好似平平無奇呢牛肉飯,但一入口就食得出師傅嘅真功夫!點解咁講?牛肉食入口浸出淡淡嘅陳皮清香味,而且肉質夠滑,又夠軟,重點係牛肉完全無根!
籠仔煎蛋牛肉飯
籠仔飯粒粒分明,又夠香!呢個價錢食到超班牛肉飯,簡直平到笑🤪

🌿楊枝甘露
楊枝甘露

一碗淡黃色嘅楊枝甘露,入口清甜!西米夠細粒,柚子肉無苦澀味,真正甘露香甜😋

懷舊臘味糯米包
2021-02-08 1644 views
自己一向都好鍾意「輕飲茶」呢個概念,飲茶唔一定需要去到大茶樓去飲,反而細細間嘅舖頭,有時仲抵食仲有特色。今日去咗呢度,一坐低嘅時候就已經有兩杯茶飲。餐廳推崇嘅係港式點心,承傳傳統製作方式,之後發現,佢哋嘅點心,無論係燒賣、蒸飯,都與傳統的酒樓有明顯分別。我第一碟食咗佢嘅金沙脆皮銀蘿腸,腸粉係外皮,非常滑,裏面包住嘅係一個類似油炸鬼嘅東西,但其實係蘿蔔嚟嘅,好特別,呢個一定要趁熱食,咁先夠脆。之後就黎到佢煎釀三寶嘅「燒汁釀茄子」佢一嚟到嘅時候,最令我開心嘅係佢嘅熱辣辣,再加上好Eye Catching嘅魚肉,脹卜卜,好大舊,而且醃製得非常香。真係脹卜卜。夾皮嘅時候如果少啲力嘅話,都好容易跌落去枱上。之後我就叫咗呢度嘅籠仔煎蛋牛肉飯,一嚟嘅時候,實在大吃一驚, $30嘅價錢,竟然可以食到咁大碟飯,而且肉質好新鮮,再加上窩蛋,一tuk落去,蛋汁流晒出嚟,成個飯都非常香。奶皇包都係呢度嘅特色。好Rich!燒賣大大粒,尤其是燒賣上面嗰隻蝦,一食落去,蝦同埋燒賣嘅比例係一比一,好有質感之餘亦都好友鮮味。

今日去咗呢度,一坐低嘅時候就已經有兩杯茶飲。

真係脹卜卜。

夾皮嘅時候如果少啲力嘅話,都好容易跌落去枱上。

奶皇包都係呢度嘅特色。好Rich!

2021-02-06
$70 (Tea)
  • 黑金流沙包
  • 燒汁釀茄子
  • 籠仔煎蛋牛肉飯
  • 原隻蝦燒賣
餐廳嘅裝修色調柔和,係現代化嘅點心小店設計,接近傍晚時分嘅假日,人流不多,整體環境寧靜舒適上點心速度適中,每樣食物黎到都熱謄謄,明顯係岩岩出爐😋------1. 原隻蝦燒賣(2粒)$15 8/10燒賣食落啖啖肉,蝦味出奇地好濃郁2. 金沙脆皮銀蘿腸 $25 8.5/10腸粉口感好滑,餡料好足,除左有蝦仁仲夾有脆卜卜嘅油炸鬼,值得一試👍3. 燒汁釀茄子 $22 7/10茄子同魚肉嘅配搭好夾,舊茄子食落軟身,燒汁味唔會太咸,不過食完有點油膩🙈4. 黑金流沙包 $24 9/10呢個係成餐最出色嘅點心🤤蛋黃真係好流沙,一咬落去漏曬出嚟,甜度適中,拍得住傳統酒家嘅水準5. 籠仔煎蛋牛肉飯 $32 7/10牛肉食落同普通食開嘅牛肉球點心味道相同,個飯撈埋附有嘅甜豉油,味道不錯6. 楊枝甘露 $20 8/10椰汁味好濃,仲加左少量芒果粒,食落唔會太甜,口感清新,份量一小碗,適合作飯後甜品😋

上點心速度適中,每樣食物黎到都熱謄謄,明顯係岩岩出爐😋

------
1. 原隻蝦燒賣(2粒)$15 8/10
燒賣食落啖啖肉,蝦味出奇地好濃郁

2. 金沙脆皮銀蘿腸 $25 8.5/10

3. 燒汁釀茄子 $22 7/10

4. 黑金流沙包 $24 9/10

5. 籠仔煎蛋牛肉飯 $32 7/10

6. 楊枝甘露 $20 8/10
2021-02-07
$100 (Lunch)
2021-02-08 34 views
請問呢度啲點心即叫即蒸,前排已經想試,咁岩撞正封區。咁岩再入泥買野既時候再專登泥食翻晶瑩鮮蝦餃 💲15正宗皮薄餡靚,多汁,夠咸夠香,cp值好高金沙脆皮銀蘿腸💲25燒汁釀虎皮椒💲22平時食開都係豆豉汁,燒汁第一次試,椒生熟岩岩好,唔會太林籠仔鳳爪排骨飯💲32識我都知對飯係好有要求,呢間啲飯非常可以 比合格高出好多分,一試難忘卡通流心芋蓉包💲20好可愛既3個卡通包,可愛到唔捨得食,包皮唔厚,好快就食到芋蓉,香甜!楊枝甘露💲20好多料,生果都係新鮮,可以叫做我食過最好之一
晶瑩鮮蝦餃 💲15

正宗皮薄餡靚,多汁,夠咸夠香,cp值好高
金沙脆皮銀蘿腸💲25

燒汁釀虎皮椒💲22
平時食開都係豆豉汁,燒汁第一次試,椒生熟岩岩好,唔會太林

籠仔鳳爪排骨飯💲32

卡通流心芋蓉包💲20

楊枝甘露💲20
好多料,生果都係新鮮,可以叫做我食過最好之一
2021-02-07
$80 (Tea)
2021-02-07 28 views
廟街小天地,打錯字,係大份唔係大分🤣我係一個愛吃點心嘅人,基本上每次點心都會出現燒賣同埋流沙包腸粉最愛就係食脆既🥰🥰🥰基本了解我嘅朋友都知道我會叫咩🤣呢間點心全部都係即叫即蒸,保證佢夠熱又好食, 重點抵食,埋單$150有找🤩🤩 難怪4點都坐滿晒人,張相冇晒人係因為我食到佢冇堂食啦🤣原隻蝦燒賣 2粒 $15我覺得佢好貼心,好多時叫燒賣都係一客四件,但佢有分兩件同四件叫每粒燒賣上面都有一粒大蝦再加入面爽口嘅肉,一啖一粒唔過分金沙脆皮銀羅腸 $25平時食脆嘅腸粉,我食嘅大部份都係海鮮,元貝同蝦,但佢入面係蘿蔔,好特別,啱晒就嚟新年又未食到蘿蔔糕嘅我黑金流沙包 $24黑金好足料,個包唔會話好大個影完相一輪佢仲係可以流沙,擺到最後再食都唔會凝固👍👍👍燒汁釀茄子 $22平時好鍾意食茄子嘅我,覺得佢賣相唔差而且都幾淋👏👏籠仔窩蛋牛肉飯 $32好大份,價錢來講唔貴,啲牛肉布滿晒喺面頭,係勁多牛肉,有啲似食緊牛肉球飯,鍾意食牛肉球嘅一定要叫🤪🤪楊枝甘露 $20成日都話女人有兩個胃,飽極都要叫個甜品食,佢有好多芒果同埋西柚肉,可能本身我唔係太鍾意食,覺得佢好普通環境:好精緻嘅點心店,環境舒服,而且啲裝修唔
廟街小天地,打錯字,係大份唔係大分🤣
我係一個愛吃點心嘅人,基本上每次點心都會出現燒賣同埋流沙包
腸粉最愛就係食脆既🥰🥰🥰
基本了解我嘅朋友都知道我會叫咩🤣
難怪4點都坐滿晒人,張相冇晒人係因為我食到佢冇堂食啦🤣

原隻蝦燒賣 2粒 $15
每粒燒賣上面都有一粒大蝦再加入面爽口嘅肉,一啖一粒唔過分

金沙脆皮銀羅腸 $25

黑金流沙包 $24
黑金好足料,個包唔會話好大個
影完相一輪佢仲係可以流沙,擺到最後再食都唔會凝固👍👍👍

燒汁釀茄子 $22
平時好鍾意食茄子嘅我,覺得佢賣相唔差而且都幾淋👏👏

籠仔窩蛋牛肉飯 $32

楊枝甘露 $20

環境:好精緻嘅點心店,環境舒服,而且啲裝修唔會話太複雜,累贅
牆就好似有曬餐牌咁,但啲餐牌你唔會覺得好求其,而係精緻

2021-02-07 24 views
一入黎就揀左個卡位坐底,餐廳內有好多卡位,坐得好舒服😌。環境夠闊落開揚光猛乾淨企理,超舒適~播著悅耳嘅流行曲鋼琴純音樂,洗滌心靈,身心放鬆曬~🥰籠仔鳳爪排骨飯d飯鋪滿曬成個籠,大大份,$32真係好抵食!食鳳爪排骨飯成日好驚啲排骨會唔熟,但係呢度啲排骨夠熟又好味😋。欣賞廚師加左蔥同青椒同紅椒,為飯添上色彩,而且唔會剩係得鳳爪同排骨咁寡👍🏻燒汁釀虎皮椒微辣,面頭加左sprouts,好清新。餡夠多,塞滿曬成條椒!金沙脆皮銀蘿腸腸粉夠軟滑,外軟內脆。重有菜心,菜心清甜,可以平衡入面春卷嘅油膩。燒賣用上原隻鮮蝦,鋪喺面,蝦🦐夠新蝦冇雪藏味👍🏻。卡通流心芋蓉包一上枱就比畫喺包上面嘅卡通公仔吸引住了~好cute呀😍三隻包嘅卡通公仔都唔同樣架,細路仔一定鍾意食!包夠軟熟,芋蓉有芋香,唔會過甜。楊枝甘露飲落有椰香,花奶唔會太甜。每一啖都食到柚子、西米同芒果🥭,超足料!呢度重要全日免加一!😍

金沙脆皮銀蘿腸

燒賣用上原隻鮮蝦,鋪喺面,蝦🦐夠新蝦冇雪藏味👍🏻。

卡通流心芋蓉包

呢度重要全日免加一!😍
2021-02-07 21 views
新派點心店盛行,下午茶時間二人間中撐枱腳一盅兩件都是一件樂事。先來一客卡通流心芋蓉包,三種不同表情很有趣。芋蓉不算太甜但很香的芋頭味。晶瑩鮮蝦餃很飽滿,外層皮薄得近乎透明。內裡蝦肉餡料很多,咬下去雖不算彈牙但仍然感受到那份鮮蝦味。飲茶又怎能缺少腸粉,這款金沙脆皮銀蘿腸外層皮薄得來又有彈性。裡面中間的一層是脆皮而最內層就是一絲絲的清甜的蘿蔔絲,每一口就有齊三重口感。籠仔荷菜鳳爪排骨飯,上桌時已經有陣陣的飯香及荷葉香。飯粒入口軟硬度合適,再加小小豉油令排骨及鳳爪很惹味。燒汁釀虎皮椒不算油膩亦不太乾身,魚肉均勻彈牙。最後一碗楊枝甘露為這個

先來一客卡通流心芋蓉包,三種不同表情很有趣。

芋蓉不算太甜但很香的芋頭味。

晶瑩鮮蝦餃很飽滿,外層皮薄得近乎透明。

內裡蝦肉餡料很多,咬下去雖不算彈牙但仍然感受到那份鮮蝦味。

燒汁釀虎皮椒不算油膩亦不太乾身,魚肉均勻彈牙。

最後一碗楊枝甘露為這個
Type of Meal
Tea
  • 燒汁釀茄子
  • 楊枝甘露
  • 晶瑩鮮蝦餃
  • 卡通流心芋蓉包
2021-02-02 98 views
近排少左上茶樓飲茶今日就試左呢間「點心到」點心都係即叫即蒸,保證熱辣辣晶瑩鮮蝦餃皮都做得薄身,蝦肉都爽脆仲可以嗌兩粒唔怕食唔哂金沙脆皮銀蘿腸薄身既油炸鬼包住蘿蔔絲兩樣夾住食幾過癮脆得黎又有蘿蔔既甜味燒汁釀虎皮椒,煎得好香口籠仔鳳爪排骨飯用荷葉蒸過嘅飯好香食落亦有啖啖荷葉香排骨同鳳爪份量適中芋蓉包一籠有三隻咬落芋蓉幾香幾滑但略嫌餡料少左D最後嗌埋楊枝甘露食落就淡奶味較重,唔太甜入面有西米露、芒果、柚子肉柚子肉略嫌苦澀,芒果味唔夠突出餐廳整體食物質素唔錯價錢比起傳統茶樓相宜款式亦都唔少,有機會會再試
近排少左上茶樓飲茶
今日就試左呢間「點心到」
點心都係即叫即蒸,保證熱辣辣
晶瑩鮮蝦餃
皮都做得薄身,蝦肉都爽脆
仲可以嗌兩粒唔怕食唔哂
薄身既油炸鬼包住蘿蔔絲
兩樣夾住食幾過癮
脆得黎又有蘿蔔既甜味
燒汁釀虎皮椒,煎得好香口
用荷葉蒸過嘅飯好香
食落亦有啖啖荷葉香
排骨同鳳爪份量適中
芋蓉包一籠有三隻
咬落芋蓉幾香幾滑
但略嫌餡料少左D
最後嗌埋楊枝甘露
食落就淡奶味較重,唔太甜
入面有西米露、芒果、柚子肉
柚子肉略嫌苦澀,芒果味唔夠突出
餐廳整體食物質素唔錯
價錢比起傳統茶樓相宜
款式亦都唔少,有機會會再試
2021-01-30
$70 (Tea)
2021-01-30 53 views
今日諗住同媽咪食吓點心嘆吓茶搵倒呢間幾多笑笑公仔嘅點心店於是決定帶埋佢黎試試呢間點心店除咗傳統點心之外亦有唔少有創意嘅新式點心我地叫咗5款點心都好滿意媽咪最鍾意呢款金沙脆皮銀蘿腸 ($25)腸粉卷住脆脆入面再包住香甜蘿白絲呢個配搭真係第一次見 超有驚喜我估係呢間獨創 絕對係必點推介我自己就最鍾意打卡必叫嘅卡通流心芋蓉包 ($20)一上枱見倒3個包包已經好開心隻隻都有唔同表情 好鬼過癮重點係入面芋頭蓉 好香好幼滑仲要流心 絕對係有樣又有內涵另外三款點心同樣係中上水平燒汁釀虎皮椒 ($22)釀咗滿滿嘅魚肉 份量俾得好大方特別鍾意紅椒有微微辣味 好惹味晶瑩鮮蝦餃 ($15)可以揀兩隻或者四隻蝦餃最緊要係皮薄饀靚 呢度兩樣都有齊籠仔鳳爪排骨飯 ($32)啲飯都索咗少少荷葉味鳳爪有兩隻 好脹卜卜排骨份量幾多 醃得入味 又淋滑 好抵讚最後仲試埋佢地嘅甜品楊枝甘露 ($20)餐廳真係超大方 落好多芒果多到啖啖都食倒香甜芒果 超開心
今日諗住同媽咪食吓點心嘆吓茶
搵倒呢間幾多笑笑公仔嘅點心店
於是決定帶埋佢黎試試

呢間點心店除咗傳統點心之外
亦有唔少有創意嘅新式點心
我地叫咗5款點心都好滿意

媽咪最鍾意呢款
金沙脆皮銀蘿腸 ($25)

腸粉卷住脆脆入面再包住香甜蘿白絲
呢個配搭真係第一次見 超有驚喜
我估係呢間獨創 絕對係必點推介

我自己就最鍾意打卡必叫嘅
卡通流心芋蓉包 ($20)
一上枱見倒3個包包已經好開心
隻隻都有唔同表情 好鬼過癮
重點係入面芋頭蓉 好香好幼滑
仲要流心 絕對係有樣又有內涵

另外三款點心同樣係中上水平
燒汁釀虎皮椒 ($22)
釀咗滿滿嘅魚肉 份量俾得好大方
特別鍾意紅椒有微微辣味 好惹味

晶瑩鮮蝦餃 ($15)
可以揀兩隻或者四隻
蝦餃最緊要係皮薄饀靚
呢度兩樣都有齊

籠仔鳳爪排骨飯 ($32)
啲飯都索咗少少荷葉味
鳳爪有兩隻 好脹卜卜
排骨份量幾多 醃得入味 又淋滑 好抵讚

最後仲試埋佢地嘅甜品
楊枝甘露 ($20)
餐廳真係超大方 落好多芒果
多到啖啖都食倒香甜芒果 超開心

2021-01-28
$70 (Lunch)
2021-01-28 64 views
我和朋友因為疫情關係已經很久沒見,難得一見,我們選擇去點心到吃點心,因為朋友是個喜歡中國文化之人,點心絕對是中式飲食中的代表之一。晶瑩鮮蝦餃的外皮富彈性,白色中帶有晶瑩的感覺,中間的鮮蝦給得滿大顆,咬下去那新鮮的鮮蝦在我嘴中交纏著,充斥海味,來吃點心就是要吃晶瑩鮮蝦餃。白白的金沙脆皮銀蘿腸嚐起來非常不俗,腸粉皮薄,嚼感綿密,每一件腸粉包覆蘿蔔絲春卷,酥酥脆脆的春卷皮配上爽甜的蘿蔔絲,猶如人間之天籟美味,愈咬愈飄香。燒汁釀虎皮椒極之飽滿,虎皮椒外脆內爽,毫不油膩,熱氣騰騰,魚肉富彈勁,魚鮮無窮,吃出食材的鮮味,朋友愛透這燒汁釀虎皮椒。個人很喜歡流心系列的點心,卡通流心芋蓉包一撕就爆漿,淡紫色的湧泉狂洩,剛蒸好的包子皮蠻柔軟,流心有著濃郁的芋頭味,口感不錯,芋蓉甜美。籠仔鳳爪排骨飯以荷葉包裹呈現我們眼前,不時飄來淡淡的荷葉香。以豆豉提味的鳳爪排骨,上頭在灑上些許辣椒和蔥花,鳳爪入口即化,排骨軟嫩,飯粒軟硬煮得恰恰好,真的好吃。吃到最後,再以一碗楊枝甘露作為這餐的結尾吧! 楊枝甘露真材實料,喝來有不少芒果和柚子,帶點芒果汁的濃稠,楊枝甘露甜而不膩,冰涼爽快。

2021-01-28 37 views
今日去咗油麻地飲茶,叫咗幾個點心,每人都係幾十蚊,比$6茶錢就可以坐低慢慢飲杯茶食個包,幾抵食。原隻蝦燒賣(兩粒) ( $15 )燒賣可以叫兩粒或者四粒,適合我哋兩個人唔需要食太多,比較有彈性。原隻蝦燒賣有大大隻蝦喺上面,食落爽口彈牙之外,仲有好香嘅蝦味。金沙脆皮銀蘿腸( $25 )呢個應該都係呢間餐廳嘅招牌菜,炸兩腸入面再加左蘿蔔絲,有多重嘅口感,外層既腸粉口感軟滑,而油炸鬼就仍然香脆, 大家都一定要試下。燒汁釀茄子( $22)茄子上面釀左魚肉,另外再加上燒汁,感覺好似食緊平時嘅煎釀三寶咁。黑金流沙包($24)流沙包又係每次去飲茶都必定會叫嘅。黑色既麵包配上金色既紋路,感覺特別有型。濃厚嘅奶黃呈流沙嘅狀態,將流沙包一搣開,奶黃就好似流沙咁湧出嚟,同表面既金色互相呼應。籠仔煎蛋牛肉飯( $32)呢個煎蛋牛肉飯嘅份量比我想像中更多,牛肉就好似平時食嘅山竹牛肉咁,但就造成肉餅嘅狀態,所以食嘅時候每一啖都食到牛肉。可惜煎蛋唔係流心蛋,否則如果可以將蛋汁撈埋飯一齊食,一定會更加好味。

原隻蝦燒賣(兩粒) ( $15 )

金沙脆皮銀蘿腸( $25 )

燒汁釀茄子( $22)

黑金流沙包($24)

籠仔煎蛋牛肉飯( $32)
2021-01-27 25 views
.#哈比四圍食 依家飲茶都唔一定要去酒樓,四圍都開咗好多呢類即叫即正嘅手工點心,而且營業時間去到9:30,所以有陣時夜晚心思思想飲茶都可以試吓嚟呢度😝黑蚊蚊嘅流沙奶皇包,細細粒一啖就可以放落口,一咬開就爆曬啲奶黃出嚟😋原隻蝦燒賣,大大隻蝦放咗喺面頭,入面唔會係好肥膩嘅豬肉,一籠有兩粒,兩口子人一粒就啱晒😝金沙脆皮銀蘿腸,腸粉皮夠薄又夠滑,包住啲脆卜卜嘅嘢,在入面就係又淋又入味嘅蘿蔔絲,超鍾意呢個腸粉👍🏻燒汁釀茄子,大大粒嘅茄子,上面釀左超級多魚肉,成件事好飽滿好豐富😋籠仔煎蛋牛肉飯,籠仔蒸飯好有風味,而且超足料,每一啖飯都食到牛肉餅,呢個份量都啱晒兩個人一齊食😎上海小籠包,呢個食嘅時候真係要好小心好小心,佢個皮超薄,入邊勁多湯汁🤤沙律明蝦角,呢個係我同屋企人嘅童年回憶,以前同屋企人飲茶都一定爭住要食呢一個點心🤣🤣🤣
#哈比四圍食

2021-01-26 639 views
Let’s yum cha🎈點心到 Dim Sum Here/It gives an opportunity for family and friends to share not only food but catch up the lives of each other./籠仔鳳爪排骨飯 ($32)Streamed Rice with Chicken Feet & Pork Ribs鳳爪排骨飯好特別咁用荷葉包住放落蒸籠度蒸撈埋甜豉油之後 比普通鳳爪排骨飯好食 飯粒粒粒分明卡通流心芋蓉包($20)Streamed Cartoon Taro Buns每個包仔都有唔同樣 包餡芋蓉雖然冇流心效果但食落綿滑而甜度適中金沙脆皮銀蘿腸 ($25)Rice Flour Rolls Filled with Radish Nets Spring Rolls睇外觀好似平時酒樓食嘅炸兩一樣 但係食落去腸粉皮好滑比較厚身 而入面嘅銀蘿腸炸得好脆 中間有住蘿蔔絲 可以食到蘿蔔絲嘅爽甜 呢個好意外呀😋晶瑩鮮蝦餃 ($15)Prawn Dumplings蝦餃皮薄 食落爽 唔止淨系蝦膠 仲見到原粒蝦肉楊枝甘露 ($
Let’s yum cha
🎈點心到 Dim Sum Here

籠仔鳳爪排骨飯 ($32)
鳳爪排骨飯好特別咁用荷葉包住放落蒸籠度蒸
撈埋甜豉油之後 比普通鳳爪排骨飯好食
飯粒粒粒分明

卡通流心芋蓉包($20)
Streamed Cartoon Taro Buns
每個包仔都有唔同樣 包餡芋蓉雖然冇流心效果
但食落綿滑而甜度適中

金沙脆皮銀蘿腸 ($25)
睇外觀好似平時酒樓食嘅炸兩一樣
可以食到蘿蔔絲嘅爽甜 呢個好意外呀😋

晶瑩鮮蝦餃 ($15)
Prawn Dumplings
蝦餃皮薄 食落爽 唔止淨系蝦膠 仲見到原粒蝦肉

楊枝甘露 ($20)
Chilled Sago Cream with Mango Purée & Pomelo
比普通楊枝甘露多料 每一羮都充滿住西米
柚子肉 仲有啲芒果粒 食完甜品好滿足呀🥰

2021-01-26 32 views
星期六日想食下午茶,去左佐敦呢間點心到,唔知係咪youtube介紹過,都幾多人!叫左幾個點心,下午茶食左百幾蚊,都幾抵食!最推介卡通流沙芋蓉包個包真係好可愛呀!size比平時既包細個,但勁得意!入面唔係好流,不過芋頭餡幾甜好好味!鐘意芋頭既必叫!另外金沙脆皮銀羅腸都好新鮮熱辣,入面脆卜卜好似春卷咁,仲有羅白絲架~煎虎皮尖椒都值得一試,因為又係熱辣辣,好大件,魚肉香脆彈牙,唔會覺得好油,新鮮既煎釀三寶特別好食!😚
叫左幾個點心,下午茶食左百幾蚊,都幾抵食!
最推介卡通流沙芋蓉包