2021-08-28 250 views
多次造訪的廣式點心店,環境座位比舊店寬闊舒服很多。點心款式有很多選擇,亦有盅頭飯供應,最喜歡的蝦餃、燒賣、牛肉都很有質素,鬆脆春卷及炸腐皮卷都值得推介。價錢很合理。非常值得推薦的食店。
難得放假所以同爸爸一齊去飲茶去到坐低發現一個職員都冇估計應該係人手唔充足跟住就自己開始搵水壺喺隔離枱已經走嘅人嘅枱面搵到一樽冇乜水嘅水壺之後要出聲先至可以拎到洗碗嘅兜同埋茶見到有早餐嘅孖寶優惠但係要11點前買單,我哋10點九去到就知道冇可能拎到於是就揀返平日中午都有嘅點心第一個要揀嘅就係呢個黑金流沙包味道玩咩驚喜咬開就係有淡淡的鹹蛋黃普普通通兩粒蝦餃$15 Size有啲細原隻燒賣有啲驚喜啖啖肉,都幾足料$15金錢肚印象中都要$2x但係得四舊,個底都係少少蘿蔔咁樣濃湯鮮竹卷冇咩味,入邊係白蘿蔔比較多,麻麻哋呢個飯有啲驚喜因為個份量好足但係啲料就一般般同埋白飯比較多30幾蚊係咁上下份量暫時係我印象中冇人比得上觀塘嗰間飲茶至於係咩名就唔喺度講但係之後山長水遠再嚟呢度就一定唔會了
難得放假所以同爸爸一齊去飲茶

Size有啲細

原隻燒賣有啲驚喜
啖啖肉,都幾足料

金錢肚印象中都要$2x
但係得四舊,個底都係少少蘿蔔咁樣

濃湯鮮竹卷
冇咩味,入邊係白蘿蔔比較多,麻麻哋

呢個飯有啲驚喜因為個份量好足
至於係咩名就唔喺度講

但係之後山長水遠再嚟呢度就一定唔會了
  • 燒賣
2021-08-21 256 views
已經encore 左幾次嘅點心餐廳~點心嘅性價比同質素都好高💖每樣野都唔伏,講得最多嘅係好味~好足料~好味~侍應嘅服務都好周到!勁勤力收碟斟茶!真係非常推介喱間餐廳🍴😍❤️‍🔥▻ 沙律明蝦角 ♥明蝦角熱辣香口,個皮幾薄!蝦勁大隻!真材實料😂仲好彈牙!必食!๑•̀⌄•́๑▻ 懷舊鵪鶉蛋燒賣 ⋄ 一般般冇乜味▻ 五香鹹水角 ♥ 餡料都係比較多的,個人覺得比起出面酒樓個啲更好食~▻ 薑蔥牛柏葉 ♥ 牛柏葉好爽好易咬,唔會切得太粗太大條!醬汁味道岩岩好⁼̴̤̆◡̶͂⁼̴̤̆▻ 黑金流沙包 ♥ 我勁中意食嘅流沙包,鹹鹹香香嘅奶黃真係好正ฅ́˘ฅ̀︎▻ 上海小籠包 ♥ 爆汁小籠包,每一隻都好多好多汁,唔會蒸到乾晒~▻ 蜜汁叉燒腸 ⋄味道正常,叉燒非常多,好足料😂▻ 籠仔金針雲耳雞飯好大籠嘅蒸飯,味道都唔錯,但個人中意佢嘅鳳爪排骨飯多啲
已經encore 左幾次嘅點心餐廳~

▻ 沙律明蝦角 ♥

▻ 懷舊鵪鶉蛋燒賣 ⋄ 一般般冇乜味

▻ 五香鹹水角 ♥
餡料都係比較多的,個人覺得比起出面酒樓個啲更好食~

▻ 薑蔥牛柏葉 ♥
牛柏葉好爽好易咬,唔會切得太粗太大條!
醬汁味道岩岩好⁼̴̤̆◡̶͂⁼̴̤̆

▻ 黑金流沙包 ♥
我勁中意食嘅流沙包,鹹鹹香香嘅奶黃真係好正ฅ́˘ฅ̀︎

▻ 上海小籠包 ♥
爆汁小籠包,每一隻都好多好多汁,唔會蒸到乾晒~

▻ 蜜汁叉燒腸 ⋄味道正常,叉燒非常多,好足料😂

▻ 籠仔金針雲耳雞飯
好大籠嘅蒸飯,味道都唔錯,但個人中意佢嘅鳳爪排骨飯多啲
  • 沙律明蝦角
  • 五香鹹水角
  • 上海小籠包
2021-08-17 323 views
我係佐敦都返左成年學,附近野食都食得7788,好多都伏味十足,又貴。突然見到點心到,抱住麻麻地的態度去試吓,入面座位好小又窄,不過見佢價錢唔貴,仲要無+1,都接受啦。我點左網上最多人叫既幾款野食。因為即叫即蒸所以等耐小小,況且仲要假日lunch time, 點心黎到都熱辣辣既,出晒煙我覺得最出色係個腸粉,中間脆卜卜個塊同成個腸粉好夾,又唔流。仲有流沙包都正,不過個流沙有啲稀,食得慢就流到成手都係蒸飯岩岩好,我鐘意乾身嘅飯,粒粒分明下次可以再去食
我覺得最出色係個腸粉,中間脆卜卜個塊同成個腸粉好夾,又唔流
。仲有流沙包都正,不過個流沙有啲稀,食得慢就流到成手都係
蒸飯岩岩好,我鐘意乾身嘅飯,粒粒分明
下次可以再去食
2021-08-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-08-14 528 views
呢間點心專門店晚市都有得飲茶,仲有幾款店家特製點心,價錢算親民,茶芥$3一位。而且點心即叫即蒸,全部熱辣辣~正!卡通流心芋蓉包 $22 賣相幾Cute,食落餡唔算多但幾好味。晶瑩鮮蝦餃 $15/2粒,幾大隻,皮夠薄,唔錯。黑松露菜苗餃 $25 賣相都唔錯,但食落唔覺有松露味,而且皮比較煙韌,有點失望。原隻蝦燒賣 $15/2粒,幾大粒,口感唔錯。懷舊鵪鶉蛋燒賣 $24 普普通通無特別。燒汁釀虎皮椒 $22 青椒辣度有後勁,慢慢滲出黎,正!金沙脆皮銀蘿腸 $25 有驚喜,首先條菜有薑汁味,之後腸粉皮夠滑,餡脆中有蘿蔔絲,口感好豐富。推介!濃湯杞子浸時蔬 $18 嫩菜清甜,剪開一半方便夾,個湯都飲埋。
卡通流心芋蓉包

晶瑩鮮蝦餃

晶瑩鮮蝦餃 $15/2粒,幾大隻,皮夠薄,唔錯。
黑松露菜苗餃

原隻蝦燒賣

原隻蝦燒賣 $15/2粒,幾大粒,口感唔錯。
懷恩鵪鶉蛋燒賣

懷舊鵪鶉蛋燒賣 $24 普普通通無特別。
燒汁釀虎皮椒

燒汁釀虎皮椒 $22 青椒辣度有後勁,慢慢滲出黎,正!
金沙脆皮銀蘿腸

燒汁釀虎皮椒
金沙脆皮銀蘿腸
濃湯杞子浸時蔬
2021-08-13 311 views
個人幾喜愛食中式點心,原因食點心有好多選擇,最近就去咗一間喺佐敦嘅點心餐廳「點心到」,有幾款點心可以推薦一下。1. 原隻蝦燒賣,外皮夠薄亦會有原隻蝦起上面,蝦夠鮮味,好食👍2. 燒汁釀茄子,茄子軟身香口,上面加咗一些鯪魚滑,又係好好食👍👍3. 黑金流沙包,裡面流沙蛋黃夠多,香、甜、滑,必定要試👍👍👍服務方面,因為人客太多,所以店員都比較忙碌,不過食物質素可以搭救,價錢都唔算太貴。有時間一定會再去。
有時間一定會再去。
  • 燒賣
2021-07-21 554 views
同朋友去試吓呢間點心到,聽d評語都好好,所以就book 左去試食環境方面:雖然不夠大,坐的空間還可以接受,都舒服的,用木製嘅枱櫈。冷氣適中。服務方面:茶錢$3一位,冇茶包,但員工的態度非常好,一見客人沒有茶即刻上前斟茶👍金沙脆蘿蔔腸:腸粉皮很薄滑身,內的炸粉有驚喜,唔油很脆,味道不錯五香鹹水角:外脆內暖,餡料適中,值得一試沙律明蝦角:皮薄餡多,內裡的蝦都好彈牙配上沙律醬,必食蝦餃: 可以叫兩粒,都是滿滿的蝦,好彈牙黑金流沙包:濃濃的奶黃流心的配搭👍很好食,但要趁熱食。黑松露菜苗餃:味道接受,但太多蝦,若然菜苗多一點便好食醬汁鳳爪:很入味,雞腳很軟身,配上招牌花生🥜燒賣:好大粒,蟹籽在上面,配上大大的蝦肉在內。點可以唔食楊枝甘露:香甜的芒果,配上柚子絲,好好食,只係西米露較細,冇質感,若然挑選大粒少少味道可能更唔錯食到最後,可能天氣落雨關係,枱上面和牆身都有少量細細的昆蟲,(要留意的地方)

五香鹹水角

五香鹹水角:外脆內暖,餡料適中,值得一試

沙律明蝦角:皮薄餡多,內裡的蝦都好彈牙
配上沙律醬,必食
沙律明蝦角

黑金流沙包

蝦餃: 可以叫兩粒,都是滿滿的蝦,好彈牙

黑金流沙包:濃濃的奶黃流心的配搭👍很好食,但要趁熱食。

黑松露菜苗餃:味道接受,但太多蝦,
若然菜苗多一點便好食

金沙脆蘿蔔腸,醬汁鳳爪

醬汁鳳爪:很入味,雞腳很軟身,配上招牌花生🥜
燒賣

燒賣:好大粒,蟹籽在上面,配上大大的蝦肉在內。點可以唔食

楊枝甘露

鹹水角
五香鹹水角
沙律明蝦角
黑金流沙包
金沙脆蘿蔔腸,醬汁鳳爪
2021-07-20 282 views
呢間點心鋪唔係開咗好耐,啱啱開張嘅時候成日都幫襯,而家質素每況愈下,好麻麻地,呢個沙律角,得返沙律醬,蝦都好少,個炸粉有啲硬唔係好夠脆。其他點心都麻麻地,比起以前差太遠了。
2021-07-16 185 views
難得今日返閒d~ 趁住平日小人d ,就把握時間去飲個令茶先~,又好難得咁唔洗點排隊,唔錯呀~去相~整體份量都整體算可以~ 唔太小,一份量岩岩好~ 下次又可以再黎自私食~
,又好難得咁唔洗點排隊,唔錯呀~
去相~

2021-06-30
Tea
2021-07-08 3864 views
腦袋最近一直想著要吃點心🧆所以今天看身體狀態還可以就來了店在另一家在下想探訪的Cafe附近可說是很易找店以米白和木色為主最近到訪的餐廳都是這樣在下個人還蠻喜歡的背景音樂是純音樂好像一切都正為在下的喜好而設在下接近9:00才到場避開了晨運一輪的公公婆婆人潮普洱茶 $3好香濃的茶但有點熱3元正的茶錢必須當然你也可以選擇其他普通的茶那店員就會給你保溫瓶自行無限添加點心即點即需要等候的時間這可更適合慢條斯理的在下松露豆苗餃 $25/3粒晶瑩剔透的餃皮口感十足人參豆苗海老三色交替松露的淡香彈牙的蝦肉微咸的涵又帶有豆苗清新的味道沙薑汁燴鮮淮山 $22大大塊的淮山厚切 粉粉的同時又爽口西芹是嫩的而且幾乎沒雜質木耳都入味了而不會過濃沙參玉竹燉土雞湯 $34多飲湯對身體好?濕濕熱熱的本來就是在下喜歡的東西不過事後找洗手間的確是個大煩惱反正今天上班都在公司沒了找🚻的問題在下當然要飲碗好湯一開蓋便溢出的香味攪拌2下香味加劇料很多所以才能煲出這樣的鮮味有著沙參的微酸雞肉香還有梞子和玄肉的清甜👍🏻唯一美中不足的就是..湯太香濃再回頭飲茶時茶變得淡而無味😅手工布拉腸粉 $20上面還有條菜店員會在你面前加上醬油腸粉

腦袋最近一直想著要吃點心🧆

大大塊的淮山厚切 粉粉的同時又爽口
西芹是嫩的而且幾乎沒雜質
木耳都入味了而不會過濃

沙參玉竹燉土雞湯 $34
多飲湯對身體好?
濕濕熱熱的本來就是在下喜歡的東西
料很多所以才能煲出這樣的鮮味
有著沙參的微酸
雞肉香
還有梞子和玄肉的清甜👍🏻
唯一美中不足的就是..
湯太香濃

飽..

最近看來在下只能吃得下3款食物
食量比之前大減了一半呢😑
2021-07-08
$104 (Breakfast)
2021-07-06 159 views
今日出佐敦拎淘寶貨,拎完係附近見到有間食點心既鋪頭叫點心到,諗起食下點心都唔錯就入左去,點心價錢唔算貴,蜆蚧鯪魚球好食,份量夠又唔會好鬆散,有口感而且魚味夠。蝦燒賣都好食,有成隻蝦食同埋肉質都好好。黑松露菜苗餃就普通啲,食不出黑松露味,可能只是餃上面有少少黑松露醬。籠仔排骨煲仔飯都唔錯,飯粒分明,鳯爪都好入味,配埋甜豉油好開胃。金沙脆皮銀蘿腸粉就麻麻地,一來腸粉皮比較厚,包住左既油炸鬼好快淋,感覺齋得濟,下次都係叫蝦腸試下。

蝦燒賣都好食,有成隻蝦食同埋肉質都好好。

2021-07-05 151 views
午餐時候坐滿了客人,員工不段為客人送上點心,不段的添加茶水,服務一流。晶瑩鮮蝦餃 和 原隻蝦燒賣 可以有2粒和4粒裝,方便食客多些選擇,又可以方便一人自己去食點心。晶瑩蝦餃鮮美,爽口彈牙,燒賣的餡料鮮美,細細的肉粒好有嚼口。籠仔金銀蒜海蝦飯很香口,飯粒乾身,雖然海蝦不是很大隻但金銀蒜將海蝦的甜味帶到飯粒上,很好味,份量也很多。蜜汁叉燒腸 很滑很有米香,叉燒肉大大粒。黑金流沙包 樣子漂亮,流心做得很好,好吃。

2021-06-22 173 views
一起身覺得有啲肚餓,難得今日放假,就決定黎呢間點心專門店叫幾籠點心食😋 我平時就一定會叫蝦餃燒賣,因為超鍾意❤️ 另外都試咗佢嘅小籠包,全部都好好食,又抵食。如果鍾意食腸粉嘅話,可以試吓佢哋個新式嘅腸粉 「金莎脆皮銀蘿腸」,入邊包住左啲蘿蔔絲咁,都幾特別👍 另外點心都上得好快,唔使10分鐘就已經可以開始食啦!如果唔想飲茶嘅話,可以叫佢哋個樽仔奶茶,見隔離枱都有人飲,不過自己就比較鍾意食點心配返中式茶多啲😂
金莎脆皮銀蘿腸
小籠包
小籠包
2021-06-22 97 views
之前曾經堂食試過幾次都好好味,最近發現可以用app預定同埋俾埋錢,非常方便,所以連續幾次book lunch,非常準時交收,態度友好,最緊要熱辣辣好好味,當然會再次幫襯喇。
2021-06-22
TakeAway
Lunch
  • 金沙脆皮銀蘿腸
  • 香煎蘿蔔糕
2021-06-14 130 views
我自己好鍾意飲茶食點心,但係就唔鍾意去酒樓,因為依家太多連鎖酒樓都係交貨嚟,啲點心質素好一般。酒店嘅中菜廳當然環境好服務好,不過就定價太高,我呢啲一般人就唔可以成日去幫襯,最多偶然食餐好嗰陣先至會去。所以大部份時間想食點心,都會去幫襯下啲點心小店。小店嘅點心好處就係新鮮,唔係交貨,質素比較好。點心到價錢適中,唔使加一,所有點心都係水準之上。推介佢嘅沙薑淮山(清新),燒賣(大粒蝦),同埋春風得意腸(腸粉滑,餡料脆)比較唔推介嘅有:牛肚(下面太多蘿蔔,牛肚就唔多);炸鯪魚球(唔香果皮味,做唔到外脆內軟),留返個肚食其他嘢好啲。點心,尤其是手工嘢,要包果啲,例如蝦餃燒賣奶皇包糯米包,絕對有誠意。服務正正常常。坐就唔算舒適,木櫈,環境比較窄,坐低冇位擺袋,呢樣次次都係我最煩惱嘅事。價錢嘅水平係大約每位$80,食過幾次都係咁上下。結論:想食點心,成日都會諗起佢。
所以大部份時間想食點心,都會去幫襯下啲點心小店。
小店嘅點心好處就係新鮮,唔係交貨,質素比較好。
點心到價錢適中,唔使加一,所有點心都係水準之上。

服務正正常常。
價錢嘅水平係大約每位$80,食過幾次都係咁上下。
結論:想食點心,成日都會諗起佢。