Restaurant: Dim Sum Bar (NINA MALL 1)
Terms & Details:
很久沒有去過荃灣如心廣場的點一龍,超喜歡他們的精品點心, 賣相精緻, 味道也很對胃口~必需要大推極品鮑魚雞粒酥:酥皮香脆,內餡鮮甜,鮑魚大大隻的, 入口又彈牙-牛牛手袋酥也很打卡able造型可愛,外皮酥脆,牛肉餡料香濃。即蒸點心十分推薦甫魚燒賣肉質鮮嫩,口感彈牙,真材實料啊~懷舊魚翅餃也很好吃~份量十足,大蝦很大隻的說~,餃皮薄而軟滑。香煎美點十分推薦一口牛肉餅和 鮮菌腐皮卷一口牛肉餅外皮脆而QQ的,內餡軟嫩,牛肉味濃。鮮菌腐皮卷:腐皮脆卜卜, 鮮菌香味濃郁。-脆網皮海王腸粉也是必食之選, 腸粉皮薄帶米香,蝦仁鮮甜脆網皮脆脆的。對了, 想吃飽一點不妨多叫乾炒牛河即叫即炒之餘鑊氣也足, 牛肉嫩滑, 好吃好吃。   #點心 #荃灣 #如心廣場 #點一龍 #極品鮑魚雞粒酥 #牛牛手袋酥 #甫魚燒賣 #懷舊魚翅餃 #一口牛肉餅 #鮮菌腐皮卷 #脆網皮海王腸粉 #乾炒牛河
很久沒有去過荃灣如心廣場的點一龍,
超喜歡他們的精品點心, 賣相精緻, 味道也很對胃口~
必需要大推極品鮑魚雞粒酥:
酥皮香脆,內餡鮮甜,鮑魚大大隻的, 入口又彈牙
牛牛手袋酥也很打卡able
造型可愛,外皮酥脆,牛肉餡料香濃。
即蒸點心十分推薦甫魚燒賣
肉質鮮嫩,口感彈牙,真材實料啊~
懷舊魚翅餃也很好吃~
份量十足,大蝦很大隻的說~,餃皮薄而軟滑。
香煎美點十分推薦一口牛肉餅和 鮮菌腐皮卷
一口牛肉餅外皮脆而QQ的,內餡軟嫩,牛肉味濃。
鮮菌腐皮卷:腐皮脆卜卜, 鮮菌香味濃郁。
脆網皮海王腸粉也是必食之選,
腸粉皮薄帶米香,蝦仁鮮甜脆網皮脆脆的。
對了, 想吃飽一點不妨多叫乾炒牛河
即叫即炒之餘鑊氣也足, 牛肉嫩滑, 好吃好吃。

2024-07-04 196 views
最近試咗一間點心小菜餐廳,佢哋嘅選擇非常多。首先茶位 $13/位,先嚟一杯香茗,慢慢嘆。點心:極品鮑魚雞粒酥 $55/件,呢款酥皮酥脆,鮑魚有汁香同雞粒嘅嫩滑融合得剛剛好。蟹籽小籠包 $39,小籠包餡多,內裏充滿肉汁。小菜:豉椒炒花蛤 $148,花蛤新鮮,配上豉椒炒香,味道濃郁惹味。薑蓉炒芥蘭 $78,芥蘭充滿光澤,清脆爽口,薑蓉嘅香氣滲入其中。乾炒牛河 $98、牛河炒得非常香口,牛肉嫩滑,河粉爽滑不黏。呢間餐廳嘅點心同小菜非常多樣化。

點心:

蟹籽小籠包 $39,小籠包餡多,內裏充滿肉汁。

小菜:

呢間餐廳嘅點心同小菜非常多樣化。
2024-07-04 93 views
👇🏻我哋今次點咗佢哋嘅必食推介啦👇🏻🥧極品飽魚雞粒酥大大隻嘅鮑魚軟腍爽口,底下嘅餅底焗得香脆可口,一啖咬落去口感非常豐富🦐金箔蝦餃大大粒嘅蝦餃上面鋪滿咗金箔,未食都已經覺得奢侈🐼金獎熊猫粉果洛洛最鍾意呢粒熊貓粉果,外皮煙靭內裏餡料豐富,真係又睇得又食得👜牛牛手袋酥手袋造型上枱嘅時候,洛洛已經話好得意,咬落口外皮酥脆香口,裏面仲係熱辣辣㗎🍚櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯擺盤精美,炒飯夠晒足料之餘,仲係粒粒分明,大人小朋友都啱食🍐陳皮燉原個雪梨平時喺屋企都好鍾意燉比澄澄洛洛飲,出邊餐廳好少飲得到,呢度竟然有喎,咁啱洛洛有幾聲咳,飲呢個就最啱🍮巧手芝麻小卷又一樣依家好少食到嘅甜品,芝麻味香濃,咬落煙靭又彈牙,個人最推介👍🏻

👇🏻我哋今次點咗佢哋嘅必食推介啦👇🏻

🥧極品飽魚雞粒酥

🦐金箔蝦餃
大大粒嘅蝦餃上面鋪滿咗金箔,未食都已經覺得奢侈

🐼金獎熊猫粉果

👜牛牛手袋酥

🍚櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯
擺盤精美,炒飯夠晒足料之餘,仲係粒粒分明,大人小朋友都啱食

🍐陳皮燉原個雪梨

🍮巧手芝麻小卷
2024-07-01 127 views
好鍾意飲茶,正確黎講係好鍾意食點心🥟,難得去搵荃灣就要搵特別野食,見到點心專門店即時衝入去入面位置夠寬敞😌點咗份 #雪影金腿叉燒包 😋包面上面有層香甜脆皮,熱辣辣咬落脆卜卜,入面係滿滿的叉燒粒,十分惹味🤤特別推介有 #極品鮑魚雞粒酥 同 #鮑魚燒賣 ,鮑魚炆得好腍好入味,無論襯酥皮定係襯燒賣都一樣咁好食,必食👍🏻同行朋友主食不歡,叫埋 #乾炒牛河,好大份!河粉煙韌夠味唔會成口油,鑊氣十足,但牛肉仲係咁鮮嫩最後仲食埋甜品先走,下次一定要再去👏🏼最後埋單唔使500蚊,性價比絕對高👍🏻

• 雪影金腿叉燒包
  • 乾炒牛河
2024-06-30 162 views
想食點心唔一定要去酒樓,去完荃灣西一帶商場Shopping, 因為隨行有小朋友,望見餐廳空間闊落,最緊要有BB 櫈,所以就入去開餐啦~🔹極品鮑魚雞粒酥原隻鮑魚,配上酥脆酥皮和雞粒,鮑魚食落軟稔唔韌👍🏻🔹晶瑩海蝦餃蝦餃皮晶瑩剔透,由於足料所以啖啖蝦肉🔹甫魚燒賣有蝦餃點可以冇燒賣,燒賣同樣足料,食到有蝦、冬菇,肉質彈牙,口感豐富🔹招牌奶皇流沙包奶黃餡口感順滑流心,趁熱食好好味🔹乾炒牛河牛肉嫩滑,河粉冇碎濕濕,比茶餐廳食開的更有鑊氣和脆口🔹魚肚棉花雞雞札嘅腐皮換成營養滿滿的魚肚,雞肉十分嫩滑🔹欖仁斑蘭馬拉糕鍾意斑蘭蛋糕嘅粉絲一定唔可以錯過,斑蘭味香濃,馬拉糕嘅鬆軟口感,下次一定再叫🔹香芒玉露(凍)由於行咗太耐街,而且天氣熱,好想飲杯凍飲解暑🧊芒果肉鮮甜,玉露提升口感,$28 一杯價錢合理

🔹極品鮑魚雞粒酥
原隻鮑魚,配上酥脆酥皮和雞粒,鮑魚食落軟稔唔韌👍🏻

🔹晶瑩海蝦餃
蝦餃皮晶瑩剔透,由於足料所以啖啖蝦肉

🔹甫魚燒賣

🔹招牌奶皇流沙包
奶黃餡口感順滑流心,趁熱食好好味

🔹乾炒牛河
牛肉嫩滑,河粉冇碎濕濕,比茶餐廳食開的更有鑊氣和脆口

🔹魚肚棉花雞
雞札嘅腐皮換成營養滿滿的魚肚,雞肉十分嫩滑

🔹欖仁斑蘭馬拉糕

🔹香芒玉露(凍)
乾炒牛河
魚肚棉花雞
香芒玉露(凍)
招牌奶皇流沙包
2024-06-28 65 views
離望如心廣場 都會遠距離見到傳統紅色裝飾 大大個店名🥰點一龍 望落去好有特色 原來係一間特式點心專門店✨每款點心既造型都好特別 好吸引🤩💜極品鮑魚雞粒酥 $55酥皮脆口 鮑魚同醬汁嘅味道好夾雞肉鮮嫩 令人回味✨💜金獎熊貓🐼粉果 $38熊貓造型超級可愛😍有少少唔捨得食嘅感覺😆粉果皮煙靭 餡料十足💜金箔蝦餃$28金箔鋪滿係蝦餃上面 好有高級既感覺😍餡料新鮮豐富 皮薄餡靚💜家鄉鹹水角$36一碟有3件 雪梨🍐造型既咸水角外皮咬落脆口 推薦👍🏻💜 XO醬豬扒炒烏冬 $93份量適中 帶有少少辣 豬扒好軟身👍🏻烏冬煙靭 💜香芒軟糯卷 $44一碟有4件外層用軟熟糯米皮包住大舊芒果🥭做餡✨💜香芒玉露$28天氣咁熱 除左多款熱茶選擇仲有多款凍飲 香芒玉露飲落啖啖都係配料 非常足料整體唔會太甜👍🏻💜茶位每位$13點一龍 📍荃灣如心廣場一期地下G01A號舖店舖座位寬敞舒適下午同家人係到休閑嘆茶🫖😌放慢步伐 真係唔錯😆除咗飲茶點心之外門口仲擺放禮盒 可以選購送禮自用都唔錯😋
離望如心廣場 都會遠距離見到

除咗飲茶點心之外
門口仲擺放禮盒 可以選購
送禮自用都唔錯😋
2024-06-20
$200 (Tea)
2024-06-28 115 views
舊同事相約我去荃灣飲茶 🫖我哋去咗呢間較高級點心專門店飲下午茶餐廳裝修結合傳統中式格調及年輕時尚嘅元素以紅色金色黑色為主 整個環境富有傳統中國文化色彩 🏮餐廳有多款中式美饌 點心 巧手小炒 甜點等以供選擇點心十分精緻 很有特色 我哋坐低慢慢食慢慢傾吓偈渡過了一個很寫意嘅下午 😇🫖 極品飽魚雞粒酥(每件$55)賣相已經好吸引 有原隻鮑魚 🤩烘得熱辣辣嘅雞粒酥很鬆脆🫖 乾炒牛河($98)炒河很有鑊氣 味道不錯 🫖 晶瑩海蝦餃($39)蝦餃晶瑩通透 有蝦肉很大粒又爽口🫖 魚肚棉花雞($42)魚肚索盡鮮味雞汁很鮮味啊雞肉嫩滑 另有冬菇及蟹柳 🫖 家鄉咸水角($36)鹹水角十分精緻 啤梨造型 🍐相當可愛又吸引 外層很香脆 🫖 脆網皮海皇腸粉($68)腸粉內有彈牙蝦肉  食落口感脆卜卜的

舊同事相約我去荃灣飲茶 🫖
餐廳有多款中式美饌 點心 巧手小炒 甜點等以供選擇
點心十分精緻 很有特色
我哋坐低慢慢食慢慢傾吓偈
渡過了一個很寫意嘅下午 😇

🫖 極品飽魚雞粒酥(每件$55)
賣相已經好吸引 有原隻鮑魚 🤩
烘得熱辣辣嘅雞粒酥很鬆脆

🫖 乾炒牛河($98)
炒河很有鑊氣 味道不錯

🫖 晶瑩海蝦餃($39)
蝦餃晶瑩通透 有蝦肉很大粒又爽口

🫖 魚肚棉花雞($42)
魚肚索盡鮮味雞汁很鮮味啊
雞肉嫩滑 另有冬菇及蟹柳

🫖 家鄉咸水角($36)
鹹水角十分精緻 啤梨造型 🍐
相當可愛又吸引 外層很香脆

🫖 脆網皮海皇腸粉($68)
腸粉內有彈牙蝦肉  食落口感脆卜卜的

2024-06-26
Tea
2024-06-27 91 views
.作為香港人嘅我不嬲都鍾意食點心 🥟 之前去海港城試過幾次呢間點一龍 🐉 原來有另一間喺荃灣 😎都幾方便 正正喺如心廣場地下去開荃灣梗係要幫襯吓啦 🌟🥰.餐廳依舊貫徹點一龍風格😌結合傳統中式格調和年輕時尚的元素以紅色白色為主題❤️🤍望落去好sharp醒🌟🫶🏼.點心水準依舊推介以下幾樣必點項目.🌟 極品鮑魚雞粒酥底下的牛油酥皮整得好好好酥脆🤤🤤鮑魚炆煮過又軟腍入味口感好夾好🈵足.🌟雪影金腿叉燒包我稱佢為升級版叉燒包🤣唔係間間餐廳有㗎上面係一層香甜脆皮咬落去又啖啖叉燒粒😋熱辣辣♨️好好味,又唔會太甜.🌟牛牛手袋酥好特別嘅一個點心造型係一個包包 💼 見到都唔捨得食外邊超級鬆脆咬落去有熱辣辣嘅牛肉🥩加咗少少胡椒粉好惹味.XO醬豬扒炒烏冬🍝一上枱就好香Feel到有足夠嘅鑊氣 🔥 烏冬炒得啱啱好,煙煙韌韌色澤分明 加上微辣XO醬香口惹味重點係唔會太油👍🏿👍🏿👍🏿.燕窩蛋撻 🥚 蛋味極香,而且成個蛋撻佈滿咗燕窩滋補養顏 🥰飯後一點甜特別滿足.座位寬闊 💺 而且有多項點心小炒選擇一盅兩件最啱香港人下次唔使去中式茶樓啦 😜😜..📍荃灣楊屋道8號如心廣場1期地下G01A號舖
[點一龍 Dim Sum Bar]
我稱佢為升級版叉燒包🤣
唔係間間餐廳有㗎
上面係一層香甜脆皮
咬落去又啖啖叉燒粒😋
熱辣辣♨️好好味,又唔會太甜
🌟牛牛手袋酥
加咗少少胡椒粉好惹味
XO醬豬扒炒烏冬🍝
一上枱就好香
Feel到有足夠嘅鑊氣 🔥
烏冬炒得啱啱好,煙煙韌韌
色澤分明 加上微辣XO醬
香口惹味
重點係唔會太油👍🏿👍🏿👍🏿
燕窩蛋撻 🥚
蛋味極香,而且成個蛋撻佈滿咗燕窩
滋補養顏 🥰
📍荃灣楊屋道8號如心廣場1期地下G01A號舖
2024-06-20
Lunch
2024-06-25 139 views
以前都黎過點一龍飲茶🫖貪佢地方夠大,又坐得舒服裝潢都好有傳統中國特色🏮一坐低仲問呀女要唔要畫畫🎨比左張畫紙同顏色筆呀女~個人覺得呢個係一個好貼心嘅服務❤️今次我地除咗點心之外,仲叫小菜試吓~⭐️牛牛手袋酥👜外層酥皮香脆鬆化,完全冇油膩感,入邊用牛肉做餡,同外皮配合得非常好💯⭐️雪影金腿叉燒包面層脆皮香口,餡料叉燒唔會細細嚿,誠意之選👍🏻⭐️香茜牛肉腸腸粉皮唔會過厚,中間嘅牛肉亦非常滑身,值得一試😋⭐️家鄉咸水角用香梨做外型賣相非常可愛,內裏餡料非常豐富,有豬肉碎、蝦米、冬菇、沙葛❤️⭐️翠鮮菌帶子蝦仁蝦仁同帶子非常鮮味,肉質亦彈牙,味道剛剛好,送飯一流~庭庭試左都覺得好好味🤩⭐️櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯份量恰當,飯粒粒粒分明,瑤柱味香~再配合埋脆既櫻花蝦,口感剛好😋 最緊要唔會太鹹,呀女又可以食🤣
以前都黎過點一龍飲茶🫖
貪佢地方夠大,又坐得舒服
裝潢都好有傳統中國特色🏮

一坐低仲問呀女要唔要畫畫🎨
比左張畫紙同顏色筆呀女~
個人覺得呢個係一個好貼心嘅服務❤️

今次我地除咗點心之外,仲叫小菜試吓~
⭐️牛牛手袋酥👜
牛牛手袋酥

⭐️雪影金腿叉燒包
面層脆皮香口,餡料叉燒唔會細細嚿,誠意之選👍🏻
雪影金腿叉燒包

⭐️香茜牛肉腸
腸粉皮唔會過厚,中間嘅牛肉亦非常滑身,值得一試😋
香茜牛肉腸

⭐️家鄉咸水角
家鄉咸水角

⭐️翠鮮菌帶子蝦仁
翠鮮菌帶子蝦仁

⭐️櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯
櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯

2024-06-19
$200 (Dinner)
牛牛手袋酥
雪影金腿叉燒包
香茜牛肉腸
家鄉咸水角
翠鮮菌帶子蝦仁
櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯
  • 梨子鹹水角
2024-06-25 79 views
嚟到位於荃灣如心廣場嘅點一龍食點心!01極品鮑魚雞粒酥整隻鮑魚放在雞粒酥面上,夠豪氣!簡直係極品!鮑魚新鮮好味!02金獎熊貓粉果(每件)熊貓造型「巧」得意!餡料豐富,蝦、冬菇粒,好味!05牛牛手袋酥手袋造型,令我好即刻想Shopping嘅感覺!黑椒牛肉粒餡料,推介推介!08燕窩蛋撻(每件)燕窩令蛋撻變得更不平凡!養顏!養顏!03花膠響螺淮杞燉豬腱湯(盅)完全滿足到我所需嘅湯水,因為我鍾意多湯料嘅湯!花膠大大片,響螺令整個湯更鮮甜,龍眼、杞子、淮山,豬腱,正!17蟹籽小籠包蟹籽,食點心必點小籠包,最鍾意將小籠包放喺湯羮上,逐啲湯汁飲,點些黑醋,整個放入口中,好滿足!好味呀!49巧手芝麻小卷黑芝麻夠香口,造型就好似相機菲林,又稱菲林卷,食得黑芝麻多有助頭髮髮色更烏黑亮麗!44香芒軟糯卷好大粒香芒果肉,藏喺糯卷入面,好好味!芒果我至鍾意食!79 XO醬豬扒炒烏冬XO醬香口惹味,豬扒新鮮啖啖肉,加上我哋好鍾意食烏冬,私心推介推介!西湖龍井甘香,令你即時置身於西湖旁邊,欣賞西湖優雅景色!
嚟到位於荃灣如心廣場嘅點一龍食點心!

01極品鮑魚雞粒酥

整隻鮑魚放在雞粒酥面上,夠豪氣!
簡直係極品!鮑魚新鮮好味!

02金獎熊貓粉果(每件)

熊貓造型「巧」得意!
餡料豐富,蝦、冬菇粒,好味!

05牛牛手袋酥

手袋造型,令我好即刻想Shopping嘅感覺!
黑椒牛肉粒餡料,推介推介!

08燕窩蛋撻(每件)

燕窩令蛋撻變得更不平凡!養顏!養顏!

03花膠響螺淮杞燉豬腱湯(盅)

17蟹籽小籠包

49巧手芝麻小卷

44香芒軟糯卷

好大粒香芒果肉,藏喺糯卷入面,好好味!芒果我至鍾意食!

79 XO醬豬扒炒烏冬

西湖龍井

甘香,令你即時置身於西湖旁邊,欣賞西湖優雅景色!
2024-06-19
$250 (Tea)
  • 01極品鮑魚雞粒酥
  • 02金獎熊貓粉果(每件)
  • 05牛牛手袋酥
  • 08燕窩蛋撻(每件)
  • 03花膠響螺淮杞燉豬腱湯(盅)
  • 17蟹籽小籠包
  • 49巧手芝麻小卷
  • 44香芒軟糯卷
  • 79 XO醬豬扒炒烏冬
  • 西湖龍井
2024-06-25 91 views
有時同小朋友出去食飯 唔知簡咩好我地都會簡中菜最近去左荃灣.. 點一龍💕無論環境味道都唔錯😌 最令媽咪滿意係竟然係親子餐廳🍴除咗有基本既BB椅之外侍應哥哥見到OTIS 仲主動提供顏色筆同埋畫紙比佢😍😍 媽咪可以安心同朋友一齊食飯😚我哋精選咗幾款點心點心除咗精緻,賣相都好吸引✨鮑魚燒賣✨金箔蝦餃✨金獎熊貓粉果✨金沙海蝦球✨乾炒牛河另外比較特別嘅係有一啲特色茶飲好啱年輕人💕地點位於如心廣場一期地下🫶🏻都好方便架😚😚 我哋仲買咗啲嘢食返去俾婆婆😚♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 點一龍 (如心廣場一期) @dimsumbar.hk 地址: 荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G01A號舖#點一龍 #特色點心 #親子餐廳 #kol #荃灣 #Dimsumbar #cafedecogroup #中式美食 #飲茶 #小菜 #dimsum #chinesefood #Foodie #飲茶文化
有時同小朋友出去食飯

除咗有基本既BB椅之外
侍應哥哥見到OTIS 仲主動提供顏色筆同埋畫紙比佢
😍😍 媽咪可以安心同朋友一齊食飯😚

我哋精選咗幾款點心
點心除咗精緻,賣相都好吸引
✨鮑魚燒賣

我哋仲買咗啲嘢食返去俾婆婆😚

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

點一龍 (如心廣場一期) @dimsumbar.hk
地址: 荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G01A號舖

呢日陪彤彤出開荃灣玩,玩完之後經過如心廣場嘅👉🏻點一龍,見到佢係一間食點心嘅餐廳,但又唔係普通嘅酒樓,見佢餐牌d點心睇落幾新穎,今餐一於食呢間☺️✨極品鮑魚雞粒酥 $55鮑魚炆得好腍好入味,配埋下層嘅酥皮口感好夾👍🏻✨牛牛手袋酥 $42手袋造型相當精美,外層好酥脆,入面嘅牛肉餡料味道好濃郁✨鮑魚燒賣 $55鮑魚好入味,可以提升到燒賣嘅味道✨金箔蝦餃 $28蝦餃皮薄,蒸得啱啱好入面蝦肉仲有汁同夠彈牙👍🏻✨燕窩蛋撻 $39外層酥脆入面嫩滑嘅蛋撻再配上燕窩感覺好高貴,食落味道亦比想像中夾✨金獎熊貓粉果 $38造型夠晒打卡able,餡料好多,食落層次感豐富✨櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯 $98炒得好夠鑊氣,炒飯內瑤柱蛋白勁多😍仲有埋翠玉瓜,杞子,整體食落口感豐富✨鮑魚糯米雞 $55糯米雞勁大隻,入面有隻鮑魚😍餡料同醬汁好多所以食落幾濕潤唔會好乾👍🏻我幾鐘意呢度嘅環境,枱同枱之間距離夠闊,完全無擠迫焗促嘅感覺👍🏻

✨極品鮑魚雞粒酥 $55
鮑魚炆得好腍好入味,配埋下層嘅酥皮口感好夾👍🏻

✨牛牛手袋酥 $42
手袋造型相當精美,外層好酥脆,入面嘅牛肉餡料味道好濃郁

✨鮑魚燒賣 $55
鮑魚好入味,可以提升到燒賣嘅味道

✨金箔蝦餃 $28
蝦餃皮薄,蒸得啱啱好入面蝦肉仲有汁同夠彈牙👍🏻

✨燕窩蛋撻 $39

✨金獎熊貓粉果 $38
造型夠晒打卡able,餡料好多,食落層次感豐富

✨櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯 $98

✨鮑魚糯米雞 $55

2024-06-24 48 views
放假,今次约左朋友來到嗌了以下點心。極品鮑魚雞粒酥1.5 寸長嘅魚爽彈不靱又入味,製得有少許溏心效果。再加上沾滿濃稠的鮑汁,味道濃郁。下面嘅酥皮撻嘅外皮非常鬆脆,撻內有磨菇碎粒。鮑魚燒賣和鮑魚酥的鮑魚是差不多,燒賣size 比較大。皮簿冇破爛,豬肉味豐富而肥脂少。海鮮灌湯餃湯中嘅餃有拳頭咁大。熱辣辣上枱,加埋所提供嘅醋,十分滋味。燕窩蛋撻蛋撻上鋪滿燕窩。另外,今次還試左樣總廚推介的餸菜。金沙煎原隻大蝦2隻每隻大約 4、5 寸長,蝦身色澤鮮艷,惹味可口。📍香港 荃灣 楊屋道如心廣場地下
放假,今次约左朋友來到嗌了以下點心。

鮑魚燒賣

海鮮灌湯餃
湯中嘅餃有拳頭咁大。熱辣辣上枱,加埋所提供嘅醋,十分滋味。

燕窩蛋撻
蛋撻上鋪滿燕窩。

另外,今次還試左樣總廚推介的餸菜。
金沙煎原隻大蝦2隻
每隻大約 4、5 寸長,蝦身色澤鮮艷,惹味可口。

📍香港 荃灣 楊屋道如心廣場地下
小吃貨閒時都會飲吓茶🫖嘆吓一盅兩件😇今次朋友帶我嚟到位於荃灣西如心廣場有打卡📸點心食嘅高級點心專門店|點一龍🐉✨極品鮑魚雞粒酥 $55 鮑魚Juicy,外皮酥脆,內裡雞肉鮮嫩🐣✨ 金獎熊貓粉果 $38🐼造型可愛,唔捨得食,外皮煙韌😊✨ 牛牛手袋酥 $42 乜咁鬼似H包包👜真有創意🤭入面係牛肉,隔住個層厚厚酥皮都熱辣辣,有少少辣,好惹味✨ 燕窩蛋撻 $39蛋撻食得多,成個蛋撻佈滿燕窩真係第一次食,皮薄餡靚,朋友話咁養顏,啱哂貪靚嘅我😍✨海鮮灌湯餃 $68有帶子片,蟹肉和大大隻灌湯餃,十分足料👍🏻👍🏻✨花膠響螺淮杞燉豬腱湯 $88嘩!揭開盅蓋一件又長又厚嘅花膠,忍唔住要夾起影相,入面仲有響螺、杞子、淮山等材料,燉湯相當入味~湯皇湯后Must Try ❣️❣️✨日式龍鬚炒麵 $83將中式炒麵與日式風味完美結合龍鬚係魷魚鬚🦑創新而不失傳統味道,店員好細心,我都未開聲叫,已特意奉上辣椒醬和辣椒油各一碟,簡直係錦上添花🌶️🌶️✨香芒玉露 $26唔只茗茶,仲有多種特色飲品選擇🍹喜出望外嘅係呢度嘅香芒玉露點解會咁好飲😆唔會太甜,有芒果肉,天時暑熱,清新解渴💭值得一提的是餐廳空間寬敞舒適,有私密感十足的卡座,也
小吃貨閒時都會飲吓茶🫖嘆吓一盅兩件😇
今次朋友帶我嚟到位於荃灣西如心廣場
有打卡📸點心食嘅高級點心專門店|點一龍🐉

✨極品鮑魚雞粒酥 $55
鮑魚Juicy,外皮酥脆,內裡雞肉鮮嫩🐣

✨ 金獎熊貓粉果 $38
🐼造型可愛,唔捨得食,外皮煙韌😊

✨ 牛牛手袋酥 $42
乜咁鬼似H包包👜真有創意🤭
入面係牛肉,隔住個層厚厚酥皮都熱辣辣,
有少少辣,好惹味

✨ 燕窩蛋撻 $39
蛋撻食得多,成個蛋撻佈滿燕窩真係第一次食,
皮薄餡靚,朋友話咁養顏,啱哂貪靚嘅我😍

✨海鮮灌湯餃 $68
有帶子片,蟹肉和大大隻灌湯餃,十分足料👍🏻👍🏻

✨花膠響螺淮杞燉豬腱湯 $88
嘩!揭開盅蓋一件又長又厚嘅花膠,

✨日式龍鬚炒麵 $83
將中式炒麵與日式風味完美結合
龍鬚係魷魚鬚🦑創新而不失傳統味道,

✨香芒玉露 $26
唔只茗茶,仲有多種特色飲品選擇🍹
喜出望外嘅係呢度嘅香芒玉露點解會咁好飲😆
唔會太甜,有芒果肉,天時暑熱,清新解渴

💭值得一提的是餐廳空間寬敞舒適,
有私密感十足的卡座,也有適合聚會的圓桌,
以傳統中式和紅色格調為主❤️

現場所見店員和客人談笑風生,
我估應該係常客而對我地這些新客亦招呼周到💯

價位屬中高檔次,但物有所值🫶🫶
下次可以再帶屋企人來飲個靚茶🫖

• 海鮮灌湯餃
  • 牛牛手袋酥
  • 日式龍鬚炒麵
  • 花膠響螺淮杞燉豬腱湯
小吃貨爸爸日日都要拎份報紙📰去下午茶,佢平時就係去傳統茶樓🫖一年去足365日都唔悶😆今次搞搞新意思帶佢去荃灣如心廣場食打卡點心❤️🔹極品鮑魚雞粒酥外皮酥脆,雞粒嫩滑,鮑魚厚肉🔹金獎熊貓粉果造型得意,爸爸表示唔捨得食🤭🔹牛牛手袋酥爸爸話乜而家D點心整到咁似媽媽d包包👜咁盞鬼😆入面係牛肉,我覺得有啲似高級版咖喱角🔹燕窩蛋撻皮薄蛋靚,勁多燕窩鋪响個蛋撻面,好誇張🔹海鮮灌湯餃灌湯餃係爸爸至愛佢話好足料,平時多數用蟹柳,但呢度用蟹肉,仲有幾片帶子更鮮甜🔹花膠響螺淮杞燉豬腱湯店員揭開盅蓋見到一件又長又厚嘅花膠😍用料包括響螺、杞子、淮山等材料,份量多而且相當入味,爸爸飲得十分滋味😀✨原來餐廳另一面有落地玻璃好光猛,枱與枱之間寬敞舒適,有私人空間的卡座,也有適合聚會的圓枱,服務員殷勤,中高檔價錢,但物有所值,下次再帶媽媽來🚩點一龍🚩荃灣如心廣場一期地下G01A號舖#荃灣美食 #荃灣西# #點心 #打卡
今次搞搞新意思帶佢去荃灣如心廣場食打卡點心❤️

🔹極品鮑魚雞粒酥
外皮酥脆,雞粒嫩滑,鮑魚厚肉

🔹金獎熊貓粉果
造型得意,爸爸表示唔捨得食🤭

🔹牛牛手袋酥
爸爸話乜而家D點心整到咁似媽媽d包包👜
咁盞鬼😆
入面係牛肉,我覺得有啲似高級版咖喱角

🔹燕窩蛋撻
皮薄蛋靚,勁多燕窩鋪响個蛋撻面,好誇張

🔹海鮮灌湯餃

🔹花膠響螺淮杞燉豬腱湯
店員揭開盅蓋見到一件又長又厚嘅花膠😍
用料包括響螺、杞子、淮山等材料,
份量多而且相當入味,爸爸飲得十分滋味😀

✨原來餐廳另一面有落地玻璃好光猛,
中高檔價錢,但物有所值,下次再帶媽媽來

🚩點一龍
🚩荃灣如心廣場一期地下G01A號舖