誤打誤撞....中伏!食物、服務都😱😱😱黑椒牛肚:牛肚有「押」味!👎🏻👎🏻👎🏻鮮腐竹蘿蔔湯:微䁔!味精超勁!👎🏻冬菇柚皮:柚皮未浸透👎🏻👎🏻臘味飯:簡單到無可再簡單!白飯+臘味 👎🏻👎🏻👎🏻砂薑雞扒飯:DIY 白飯+砂薑+雞肉👎🏻👎🏻👎🏻白灼菜心:第一次食到「嚡」口嘅菜心!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
誤打誤撞....中伏!食物、服務都😱😱😱
黑椒牛肚:牛肚有「押」味!👎🏻👎🏻👎🏻
鮮腐竹蘿蔔湯:微䁔!味精超勁!👎🏻
冬菇柚皮:柚皮未浸透👎🏻👎🏻
臘味飯:簡單到無可再簡單!白飯+臘味 👎🏻👎🏻👎🏻
砂薑雞扒飯:DIY 白飯+砂薑+雞肉👎🏻👎🏻👎🏻
白灼菜心:第一次食到「嚡」口嘅菜心!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2016-11-10 709 views
今晚同同事工作完, 係附近見到呢間點心就入左黎食, 兩個人叫左好多點心, 樣樣都想試下, 有釀茄子, 蝦餃, 燒賣, 排骨飯, 腐乳通菜, 蝦網腸, 綿花雞, 樣樣都有水準, 我特別鍾意佢個釀茄子, 好好食!
2016-10-18
Type of Meal
Dinner
2016-10-28 659 views
夜晚放工後行去食點心,個時啱啱7點,去到總有位,唔晒等~Order的野都是平時常食的:胡椒豬肚湯,OK,不過湯溫溫的,不夠熱,要即刻飲,唔係就會凍今次order的牛百葉真係失望到飛起,唔熱就算了,居然沒熟就俾我的食,超級硬,咬唔入,後尾發覺入面的經都睇得到,未試過咁,好失望鳳爪OK,熟係熟,味道就咁,唔過唔失,冇咩新意~臘味飯又係咁喔,唔熱就算,放一陣,直情凍晒~全單最熱的數這個特價糖水了,但係得個甜食完人就飽,不過今次真係唔好食~
夜晚放工後行去食點心,個時啱啱7點,去到總有位,唔晒等~

Order的野都是平時常食的:

鳳爪OK,熟係熟,味道就咁,唔過唔失,冇咩新意~
臘味飯又係咁喔,唔熱就算,放一陣,直情凍晒~
全單最熱的數這個特價糖水了,但係得個甜
食完人就飽,不過今次真係唔好食~
2016-10-27
$113 (Dinner)
2016-10-18 2144 views
來佐敦拿東西後,順便在這區覓食,心目中沒有特定的店,往渡船街那邊看看,見這間點心店幾旺場,又喜歡吃點心,就試試啦。坐下覺得座位幾迫下,同隔離好近,又無位放東西,店內好多客人都是遊客,可能在旅遊書有介紹。從香港開分店到台灣,蠻利害的樣子。兩個人叫六款點心,後加一個甜品。銀杏胡椒咸菜豬肚湯$26: 豬肚有洗乾淨,無怪味,幾爽,個湯幾夠味又唔太咸,銀杏有獨特香味。金沙肥豬仔$21: 豬仔個樣有少少歪,包皮軟淋,咬開流出奶黃液體,如果固態返少少有沙狀就更好。賽螃蟹翡翠菜苗餃$24:菜苗、蛋白、蝦的組成,味道確是不錯,只可惜太油膩,邊咬邊滴出油在碗裡,還以為是湯汁,原來是油,可怕。XO醬牛仔骨$28: 牛仔骨蒸到剛好,不會老,可惜肥肉太多,及有筋,頗多咬不到。蟹子燒賣皇$27: 燒賣幾大粒,有一隻半蝦,味鮮,豬肉有彈性,蟹子比較少。芥末咸水角$19: 是素食,裡面有些菇菌之類,加左芥末沙律醬,料不多,這個餡都有少少怪,外皮脆身煙煙靭靭。陳皮蜂蜜燉梨$15: 有特價,聽落好岩秋冬食,梨燉到好淋,容易吃,陳皮、梨、蜜糖味好夾,不過甜左少少,不知除了蜜糖外有否再另加糖。點心樣樣熱辣辣,有加分,不過油膩
從香港開分店到台灣,蠻利害的樣子。
兩個人叫六款點心,後加一個甜品
點心樣樣熱辣辣,有加分,不過油膩、肥膩又扣點分數,特別是菜苗餃嚇親我,結果給個中評吧。
$90 (Dinner)
2016-06-27 1386 views
我地平時基本上都習慣食點心吧,而且做得好嘅點心系我哩邊真系好出名嘅都有,不過講到話有情結嘅就一定要講下點點心喇,積攢起身嘅感情無系一兩日嘅喇。皮薄餡多嘅蝦餃,做咗咁多年,依然可以保持如今嘅水準,蝦仁大粒結實,鮮蝦腸,材料都系鮮蝦,不過口感卻完全無同,甜甜嘅豉油,好好味,就連腸粉嘅面皮都好軟滑添、無堅不摧嘅糯米雞,荷香味消失咗,不過糯米雞嘅精粹依然保留住,糯米好入味,裡面嘅幾快、菇之類又好有味、飲茶唔可以少得嘅燒賣,口感同糯米雞有相似之處,不過更為乾爽咁,醬汁加分吖!
2016-05-09
$84 (Tea)
2016-06-12 762 views
點點心搬遷後過來試食。新鋪面同舊舖一樣,位置之間的距離都係好窄,但是多了卡位可以坐舒服D咯~點心種類冇咩特別變化,不過都有增加一D唔同野,好似鮮蝦韭菜稞,味道都OK喔,D蝦都幾大粒嘎;佢的個尖堆同街都唔同,細細粒4個一碟,唔會驚晒野咯~鋪頭明顯人手唔夠,交單要等咯(不過都可能今日週末,人特別多的緣故)!聽講呢間點心舖已經開到去台北,味道絕對值得一嚐~我最愛的蒸鳳爪今次發揮唔好,味道麻麻,我總落著2碟tim,
2016-06-12
$180 (Breakfast)
  • 脆皮鮮蝦腸
2016-05-21 504 views
剛從圓方買完嘢,便到點點心享受午餐,此店剛由對面街搬過來,地方比以前大了,舖內環境比以前開揚了,客人坐得比以前舒服了,算是有進步了。舖枱纸换了新款。芥末咸水角比較特別,因其他酒楼不是用芥未做餡,只有此間才是。但他們特製的芥末配上脆脆的咸水角,味道是非常合襯的。錦鹵海鲜鍋巴,是新推出的點心,鍋巴超脆,但覺得餸料比較少,但原來只是24元,就不再奢求了。銀杏胡椒咸菜豬肚湯,好香胡椒味,湯料十足,豬肚好軟滑。黑椒金錢肚,與普通酒樓的味道差不多,勝在不太硬,易咬碎。义燒包,包皮不太軟熟。但勝在所有點心即叫即做,上菜亦好快,啱晒上班一族。
舖枱纸换了新款。
銀杏胡椒咸菜豬肚湯,好香胡椒味,湯料十足,豬肚好軟滑。
黑椒金錢肚,與普通酒樓的味道差不多,勝在不太硬,易咬碎
义燒包,包皮不太軟熟

但勝在所有點心即叫即做,上菜亦好快,啱晒上班一族。

2016-05-20
2016-05-14 1348 views
晚上的渡船街還是燈火通明. 在街角遇到了點點心. 進去是一列慘白的燈光, 有點冷冰冰. 侍應和客人的表情, 是夜裡有點累但星期五高漲情緒還是有的. 桌上的墊臺紙畫上一隻和千尋爸爸差不多的豬先生, 墊臺紙用上少見的淡綠色, 這種沒有太引起食慾的顏色, 加上很多短而密集的線條, 我和友人都想起伊藤潤二的畫風, 那附近會不會有富江小姐出現....這碟好像畫炸兩, 但這種線條...我相信不是它畫的, 不是簡簡單單的炸兩.....它們.....流沙包紅眼睛幽幽的看著這孤城~豬豬, 你幾多日無訓呀. 望著它, 有種異樣感. 把包子撕開, 流沙餡源源不絕湧上來, 味道還是不俗. 羅白糕羅白糕是典型的酒樓羅白糕, 粉多, 不易散. 問了甜醬辣醬, 但侍應拿來了豆板醬, 說甜醬辣醬均沒有供應. 這好像不夠地道了, 應該不要拿羅白糕做主打呢.外國人好像很喜歡這種新派點心店呢. 以上無意冒犯, 反而有點欣賞, 這種神秘感, 跟坊間不一樣. 我喜歡創新又有藝術感的畫風.夜裡有點心吃都是一種幸福, 吧.
它們.....
流沙包
紅眼睛幽幽的看著這孤城~

豬豬, 你幾多日無訓呀.
羅白糕
外國人好像很喜歡這種新派點心店呢.
夜裡有點心吃都是一種幸福, 吧.
2016-05-13
Type of Meal
Last Night Supper
2016-05-12 281 views
由於唔太餓所以是晚去點點心食晚餐,不過不失啦。最好味的是炸蝦長,長粉內層有炸趣米粉,再入面有鮮蝦,呢個好味。蝦蛟,蝦很好味,但皮厚。煎尖椒都好味。其他就沒怎樣了。還好吧,唔難食。