2018-04-21 563 views
平日我就好少去港島嗰邊,今日因為約咗個客所以就去咗上環,見完個客心情麻麻地,客人醃尖腥悶要求多多,正當一肚悶氣時,經過呢間餐廳門口,被佢嘅裝潢吸引住,門面非常有氣派,反正有啲肚餓,就入去開餐,環境真係不錯,氣氛感覺舒暢,心情都立刻舒緩起來,座位寬敞舒適,擺設優雅又別緻,跟著胃口大開,即刻點食物,心情靚返,於是點了一杯 banana酒,還未端上枱已經聞到酒味陣陣幽香,頓時令你心曠神怡,當你輕輕呷一啖時,酒香直湧上鼻蕾,攻陷你整個腦袋,令你身體完全放鬆感覺,冇得彈,剛才的懊惱已全消。跟著梗係要醫下個肚皮,一個牛臉頰意粉,臉頰即係面豬登喇,零舍滑溜,牛味香濃,肉質幼嫩,肉汁豐富又蜜甜,大廚嘅手藝非等閑,意粉嘅製作都十分專注,煙煙靭靭,爽滑夠彈牙,全是真材實料絕無花巧。

跟著胃口大開,即刻點食物,

2018-04-17 207 views
一進去店內就感到餐廳的氣氛很好很有情調,像很高級的英式餐廳。枱上有着蠟燭,可惜我去到的時候是中午,沒有點着蠟燭。它的bar枱十分美麗,像很浪漫似的。最旁邊有個酒櫃,酒櫃放了很多支不同國家的酒,而後面放左一個雪櫃,看見有很多支啤酒。一坐下,服務員給了我們一張餐單,餐單是用牛皮紙製的,後面有餐廳的logo。而它們的杯也十分特別,有對腳的公仔在杯身。服務員向我們介紹來自外國的酒,而且他還幫我們倒酒。真的十分好服務。名叫banana酒,十分甘香,而且很重啤酒味我朋友十分喜歡。叫了牛臉頰的意粉,首先牛的肉質十分嫩滑,而且很重牛味,吃下去啖啖都有彈性,令人吃完又吃,十分好吃!意粉每一啖都有黑椒的牛肉汁,黑椒很重,而意粉汁十分重口味,如果喜歡吃重口味就必叫這道菜!每一啖都吃到爽口的洋蔥,洋蔥是甜的,中和意粉汁的重口味,沒想到那麼好吃!員工會向我們介紹這道菜是怎樣的,啤酒推薦哪一個,十分熱心地回答我們的問題,值得一讚。

它的bar枱十分美麗,像很浪漫似的。

2018-02-08 194 views
上星期放假,同男朋友行完PMQ,行吓行下俾呢間餐廳既裝修吸引左,入到去全部都係外國人,個個都一人一支啤酒,應該係以飲嘢為主嘅餐廳,有啲小食同burger咁。👍呢間餐廳環境既環境同食物質素度都好高,下次經過會再嚟食!我哋叫咗兩支特色啤酒,一支係由七種不同植物釀成嘅美國 啤酒,7.77%酒精入口輕微苦澀,適合男士飲用,因比較重口味!👍👍食物方面, side dish薯條亦炸得香脆,分量亦十足!叫咗一個牛油果沙律同一個軟殼蟹burger,牛油果沙律略嫌細分左少少,不過牛油果配番茄呢個配搭非常好,好清新!軟殼蟹burger原隻軟殼蟹上,再加啲泡菜係中間,鬆脆再加上些少微辣,係一個fusion既burger。另外一支係英國嘅香蕉麵包味啤酒,個人最鍾意呢支,未入口前已嗅到淡淡的香蕉香味,飲落有大麥同香蕉甜味,非常易入口。

👍呢間餐廳環境既環境同食物質素度都好高,下次經過會再嚟食!

Type of Meal
Dinner
12月24日平安夜中午訂枱同老婆食飯,早一個星期親身訂枱。24號出門口有點塞車,我還致電餐廳通知我會遲15分鐘到,餐廳職員還回覆無問題。結果到場後餐廳關門,女職員告訴我們因今晚有人包場,所以今早已叫左同事通知我們取消booking,還說那職員無通知,只是他的問題,她現在什麼也不能做,至於為什麼15分鐘我們說遲來還有人跟我們確認她不知道,整個過程只是想打發我們快點離開,完全不表示餐廳安排極有問題!女職員多次表示有人晚市包場,做不切,所以要臨時取消中午我們的booking,問題不在她(跟餐廳)身上。在商言商,我不介意你為咗大單取消個別客戶的booking,但是不是也一要做好溝通。出現了問題,還毫無歉意,且態度傲慢,誠懇的一句道歉也沒有,確令人生氣😤!

2017-12-24
Celebration
Christmas
2017-12-19 263 views
做gym之前特登行嚟上環呢度塭到野食,見到呢間crafty cow裝修幾靚,menu 又多野食就入去試下啦!餐廳manager 好似係abc,幾nice geh. 佢介紹左d手工啤酒比我,好多款都好特別但咁啱陣間要做gym 所以就唔飲啦!另外呢度係open kitchen,但抽氣做得幾好,冇乜油煙味!入面仲有好多影相打卡位,玻璃上嘅插畫都幾靚。講番野食先,Lunch menu價格由88到98不等,仲可以再按個人需要加薯條或者salad. 某d set仲可以加芝士等等,而餐都包野飲嘅。望左一下決定揀個beef cheek linguine ($98) + iced lemon tea. Beef cheek linguine 份量適中,大概10令分鐘就上枱!beef cheek都好淋,牛味濃,小小騷嘅,都有成6舊左右嘅。而個麵都煮得啱啱好,唔會太淋有小小咬口😌入面仲加左d雜菇做配撘,口感不俗!值得一讚on top geh cheese好重咸香味,芝士控一定like!Iced lemon tea 落左有半舊嘅 夠凍好正嘅下次可以再約d朋友一齊嚟試下d手工啤
入面仲有好多影相打卡位,玻璃上嘅插畫都幾靚。
Iced lemon tea 落左有半舊嘅 夠凍好正嘅
下次可以再約d朋友一齊嚟試下d手工啤
周末Pancake癮起,想起上次在差館上街看到這餐廳的Brunch menu有一個得意的Beer Pancake,坐言起行Gogogo!我地叫咗個黑松露拉芝滑蛋厚多士,同埋啤酒Pancake,附送飲品。個厚多士先上桌,好香黑松露味,仲有好多芝士,好味!不過相對地會蓋過蛋香,唔緊要,個蛋夠滑,多士厚身又熱又脆,yummy!啤酒Pancake講明需要等耐d,差不多食完個多士就有得食啦。淋上司陶特(stout)啤酒糖漿既pancake夠鬆軟,生果新鮮,味道好特別有驚喜呀!佢地既weekend brunch由11點到下午4點半,訓晏咗都有得食哈哈!重點係唔多人,坐得舒服,我地兩個人坐四人檯,唔使趕住食!服務又好好!好chill!唯一美中不足,係杯咖啡麻麻地,應該係普通filter coffee。來呢間餐廳果然係應該飲啤酒!哈哈哈!

啤酒pancake

啤酒pancake
  • Drunkin  pancake
2017-11-24 199 views
太耐無寫食評 要趕進度先十年唔過海既人 終於捨命陪君子陪女神黎到上環我平時唔飲啤酒 但係舖員極力推薦只好一戰 叫左枝 grape cider感覺可apple cider相似但再酸少少 酒味再減少少岩晒中意食酸既我.Rocky Mountain oyster 原本以為真係oyster 點知店員解釋之下 原來係 牛 波 子!記得係北京果陣見過 但從未試過擺落口人一世物一世啦食落口有d似麥樂雞 但入面既肉更滑仲有d汁流出來 唔會乾身 亦唔會騷.Sriracha beer wings食落好野味 有d似韓國炸雞🍗上面d醬係辣酸辣酸既感覺.Krusty Crab burger 竹炭包 加炸軟殻蟹包比較硬 但軟殻蟹真係原隻加上d醬都算開胃 咬落去都係有汁爆出黎.les Poussins Caesar salad 一上台見到油麥菜🙄🙄以為味道好奇怪 但食落又ok上面有芝士同煙肉D雞雖然少 但夠晒滑.
太耐無寫食評 要趕進度先
但再酸少少 酒味再減少少
岩晒中意食酸既我
Rocky Mountain oyster
原本以為真係oyster 點知店員解釋之下
原來係 牛 波 子!
記得係北京果陣見過 但從未試過擺落口
D雞雖然少 但夠晒滑
Type of Meal
Dinner
2017-11-01 1651 views
Recommended by a friend to visit this place for its beef, I came with great expectations. The place was decorated in a relatively funky way. Nevertheless I have to say their metal chairs are not so comfortable. I don't think it's a place for you to stay for a long dinner. Now the menu was rather simple. They do have a rather interesting selection of craft beer which did catch my attention. Since I brought my own bottle so I didn't try any. I ordered a "cc salad" which is basically avocado, cucum

I ordered a "cc salad" which is basically avocado, cucumber and cherry tomatoes. Unfortunately I didn't think the ingredients were that fresh.

Then I also had a "numbing bone marrow", which I didn't really like to be absolutely honest.

Then finally the main dish was wagyu ribeye which is supposed to be their most liked dish. They didn't really ask me how I like it done and it was too well done! That's really not a good thing for a place that specializes in these things.

I was told by the staff that the food here is a fusion of Spanish, Chinese and American. I only see confusion when we were offered chopsticks for the steak. Also I'm not entirely sure why there were only 2 staff there and it seems that all the food was done by these 2 people, or at least I didn't see a proper chef or somebody that's dressed like a chef. I guess maybe I'm not a great fan of these so called fusion food without a theme?
Dining Offer
Coupon
2017-10-22 168 views
中上環街頭,往往就比你好似到咗異國一樣嘅感覺! 橫街小巷、喺呢個秋意正起嘅時候慢慢穿梭,再加埋一間特色小店,仲唔係要講番句英文「perfect池」當去咗旅行?!🤣行過crafty cow 就比佢個外牆吸引住! 望望menu,道道菜都好似好特別咁!最後聽店員介紹後,就叫咗呢兩個set! Beef Cheek Linguine-- 牛嘅「臉珠登」 ,果然、真係又嫩又多汁!絕對唔會「趙」到牙骹都軟埋!😂同埋佢個sauce 仲有濃濃嘅牛香,加埋放喺麵上嘅芝士,正呀! Truffled Wild Mushroom Orzotto -- Orzotto 平時好少食, 原來其實係源自「Risotto」一字!皆因Orzotto 係用意大利粉切碎煮成!味道如何? 驚喜! 佢無 Risotto 嘅硬,反而更易入口,麵粒完完全全吸哂啲汁,食落好香Mushroom 味,口感真係好好好特別! 同埋原來craftycow,有好多特色手工啤酒賣! 下次同班friend Happy Hour 可以試下😂! ps,有蠟燭嘅餐廳,就係一間有格調嘅餐廳! 😏

行過crafty cow 就比佢個外牆吸引住!

2017-10-16 190 views
Weekend同朋友行街時無意中發現左呢間餐廳,比佢外牆既壁畫吸引左,咁就同決定入去食個lunch飲杯野。一入到去餐廳見到裝潢好美式,成個感覺好chill,而且人唔多,係一個好適合過悠閒下午既地方。我同朋友叫左兩個lunch,分別係Beef Cheek Linguine同Truffled Wild Mushroom Orzotto。Beef Cheek LinguineBeef Cheek既脂肪同肉既比例剛好,肉質煮得好軟身同入味,而且醬汁仲調配得同牛肉既味道好夾。除左牛肉,入面仲有洋蔥同野菌等等,好豐富。意粉屬於偏幼同扁身,略嫌煮得比較硬身,但好入味,整體黎講係唔錯。Truffled Wild Mushroom Orzotto值得一讚既係廚師將松露味拿捏得好好,唔會太過Over,連我呢個本身唔太好松露既人都接受到。成個sauce都好滑身好creamy,味道好香口濃郁。至於Orzotto係麥型意粉,有少少似Risotto,但就以小麥製造同口感比較軟身,呢到既Orzotto煮得軟硬適中,似飯既同時又似意粉,令我第一次試Orzotto就愛上左呢種咁得意既口感,唔錯。飲品方向我同朋友都選左G

Beef Cheek Linguine

飲品方向我同朋友都選左Ginger Ale,食下飯望下風景咁又過左一個下午,感覺真係好relax好寫意。
2017-10-12 4467 views
上環西半山一帶雖然是舊區,但因重建翻新項目一個接一個,這個小社區也開始慢慢轉型,亦越來越多食肆小店進駐。是午到訪的 Crafty Cow 是一間美式西餐廳,位於靜中帶旺的差館上街,店內裝潢貫徹美式餐廳的風格,比較簡約 causal。 食品方面,Crafty Cow 除了供應一些漢堡、意粉及扒類外,亦十分注重各式啤酒。只可惜飯後仍要工作,還是忍一忍口,Happy Hour 才暢飲。午餐點了一份 Steak Hanger Sandwich。Hanger (Skirt) Steak 是牛胸腹近橫隔膜的部位,相對一般西冷肉眼等部位更為罕有。餐廳用上 Hanger Steak 這個部份,優勢是肉味較濃,缺點是容易煮得靭。細看餐牌,雖然標明用上和牛,但食味卻不太相像。及後向店員查詢,確認選用了 US Prime 的牛肉,旨在擇取更濃的牛味。對小編而言,其實牛肉產地不太重要,最重要是味道可口。為免爭拗,還是建議餐廳改改餐牌為佳。至於口感部份,也保持了不俗的鬆軟感,除了因為牛排被適度切成小塊外,廚師選用慢煮手法烹調也不無關係。 整體品評,這份「三文治」其實都不似三文治,感覺上似多士多一點。不計麵包及

Steak Hanger Sandwich

整體品評,這份「三文治」其實都不似三文治,感覺上似多士多一點。不計麵包及牛排部份,其他佐料還有芝士、蕃茄、洋蔥等漢堡材料,成功令「三文治」的味道變得更豐富。
Steak Hanger Sandwich

追加一碟 YUM! Fries 作小食,這不是一客普通薯條,而是一客蕃薯條,即叫即炸,出品既熱辣又脆香,更流露一份薯條沒有的甜味。亦因這份甜味,有時很難為蕃薯條配上一份合適的醬汁。起初以為配上的只是一份普通的沙律醬,吃了一口才發現不是這般簡單,醬料口味帶辣,相信廚師加入了一些秘製調味料調製而成,幾好味喎!

YUM! Fries

Crafty Cow 以牛排及啤酒作主打項目,今趟只能品嚐其一,吃了一客 Hanger Steak Sandwich。下回與友在附近相聚,再試試各款特色手工啤。

[12/10/2017; Thu]
2017-10-12
$150 (Lunch)
YUM! Fries
星期五晚上來到位於上環的小酒館Crafty Cow。 從地鐵站行到上差館里大約要十多分鐘,位置唔算難搵,一路向太平山方向行,就會見到斜路上的Crafty Cow。 這裡出售各個國家的手工啤,餐牌上的食物也是剛剛更新。熱熱鬧鬧的晚上,酒館內坐滿大人細路,正因為客人除了喝酒外, 這裡同樣是美食天堂。我一向以為酒吧食物也很 hea¸ 當吃過它們的出品, 就對它另眼相看了。老友對手工啤好奇, 先點了令人疑惑的 die guy beer 我微微試了一口, 富蜂蜜香,甜甜地配肉類相當合適。Sriracha Beer Wing $88 我估香港人無乜邊個唔鐘意食雞翼,雞翼可謂由細食到大。 細過阿媽十餐有八餐都見雞翼,去BBQ 亦係雞翼, 大個左去酒吧必點 。這款雞翼不止單純的香脆,先試到Sriracha 醬的酸辣,再咀嚼下會感受到黑啤濃郁既麥香依然存在, 味道變化多端,真係估佢唔到會咁好味!  Braised Beef Cheeks  in  Red Wine 用紅酒燉牛肉已經大行其道,非常普遍。因此,看到那道 更令我滿心歡喜, 用紅酒加上啤酒燜煮的還加入紅蘿蔔和薯仔粒,味道更加香甜香。經長時間燜燉
星期五晚上來到位於上環的小酒館Crafty Cow。

這裡出售各個國家的手工啤,餐牌上的食物也是剛剛更新。

我微微試了一口, 富蜂蜜香,甜甜地配肉類相當合適。

Sriracha Beer Wing $88

我估香港人無乜邊個唔鐘意食雞翼,雞翼可謂由細食到大。 細過阿媽十餐有八餐都見雞翼,去BBQ 亦係雞翼, 大個左去酒吧必點 [啤酒雞翼]。

長時間燜燉的牛面頰肉,口感超級軟稔,牛味濃郁, 由其喜歡濃而不油膩的肉汁,就是一滴都唔想錯過。

但配上麥西哥脆片就唔算太夾, 但人認為換上可以索汁的脆包更恰當。

Cajun Pork On Frok $168

以慢煮方法煮梅頭肉 ,最岩戒了吃牛的老友。但老友又不喜歡吃到又乾又柴的豬柳,所以我極力推介慢煮。梅頭肉經過浸醃和慢煮後,肉質變得

油潤多汁及粉嫩軟滑¸入口是意想不到的濃厚肉香,是吃過頭三甲好味的豬肉。配上口感十足的豆類, 口感豐富又健康。

喜歡這裡的輕鬆的環境,食物更是令人回味
2017-10-06
  • Braised Beef Cheeks in Red Wine
2017-08-31 444 views
星期二早收工,決定同同事搵間bar吹下水,去到上環見到呢間CRAFTY COW裝修幾靚幾吸引,決定入黎試下~點知好有驚喜入到黎係一位外藉店員招呼我地XD佢一口流利既英文搞到我有少少緊張,但係我懷疑佢係識聽廣東話架餐牌都係全英,我地6點去到店員話岩岩好仲有得叫LUNCH。 店員好熱情咁向我地推介和牛漢堡,所以我就叫左XD個漢堡賣相已經非常吸引,漢堡排好厚,份量好充足,個包係平時比較少見既黑色麥包,睇上去幾特別~漢堡食落真係勁好食!漢堡排並未煎至全熟,食落勁多肉汁勁有牛味!個包中間有D核桃,質感幾特別。我個人覺得$98食到呢個水準既漢堡係幾抵!其實我地本來係打算黎飲野既,點知LUNCH MENU淨係包茶、咖啡等飲品,酒精飲品係要另外加錢,所以我就叫左杯日本抹茶喇,點知非常驚喜!其實我個人係非常喜歡抹茶,同時間對抹茶既要求亦都比較高,所以令我覺得好飲既抹茶我淨係係日本飲過,但係呢杯抹茶既質素我覺得係拍得住日本果D飲落有勁香濃既抹茶味~正呀雖然最後我地都冇飲到酒,但係我地對呢餐飯都相當滿意因為D野食真係好食同坐得好舒服,睇得出老板係有花心思去搞好佢XD 或者下次黎我會試下呢度D手工啤~睇上去都

日式抹茶
飲落有勁香濃既抹茶味~正呀
雖然最後我地都冇飲到酒,但係我地對呢餐飯都相當滿意
因為D野食真係好食同坐得好舒服,睇得出老板係有花心思去搞好佢XD 或者下次黎我會試下呢度D手工啤~睇上去都幾特別咁。
2017-08-29
$100 (Lunch)
日式抹茶
2017-08-31 1200 views
平日嚟到上環,今次仲要係late lunch,想搵間幾好feel嘅餐廳靜靜哋坐低食嘢行行下古董街俾我搵到呢個隱世手工啤酒吧之所以話隱世係因為完全唔近大街,仲要行斜路上嚟,唔係得閒都唔會搵到佢餐廳設計好有格調,牆身有好多自創嘅壁畫,LOGO,好似間café咁,不過播嘅都係西式pop music有個櫃放滿哂一樽樽唔同顏色嘅craft beer,似係擺設,但係又好配合餐廳主題“crafty cow”叫咗個lunch set,食beef cheek linguine,感覺上間餐廳好多牛肉嘅選擇,好似想食咩位嘅cut都有餐飲配茶,有hong kong style rice tea同Japanese tea揀,最後揀咗rice tea,即係玄米茶配意粉一齊食出奇地夾,有少少fusion嘅感覺beef cheek預期地軟熟,感覺似係相比牛腩脂肪同肉比例更平均,醬汁亦煮得好入味,唔會蓋過牛肉味意粉上面有芝士,香草,入面有洋蔥同大量嘅野菌好開心因為我係菇類愛好者有草菇,冬菇,蘑菇等等,同牛肉嘅味道都好夾,簡直係將碟意粉嘅味道提升咗一個層次linguine呢仲扁扁哋又幼身嘅pasta都好得我鐘意,因為好幼
行行下古董街俾我搵到呢個隱世手工啤酒吧

配意粉一齊食出奇地夾,有少少fusion嘅感覺

意粉上面有芝士,香草,入面有洋蔥同大量嘅野菌
好開心因為我係菇類愛好者

linguine呢仲扁扁哋又幼身嘅pasta都好得我鐘意,因為好幼細,同醬汁一齊撈埋好均勻

overall嚟講係好滿意嘅一餐

2017-08-27 252 views
近排超級忙想食d好野差下電就嚟到上環呢間特色bar and restaurant 食個lunch larrr 見佢主打手工啤都幾得意,原來lunch menu 加45蚊就有支,都好抵飲,下午要番工就飲唔到啦!下次再嚟飲過最後叫左WAGYU KRABBY PATTY($98),係一個大 beef burger with fried fries. 本身佢應該係charcoal bun burger geh,但太影唀冇哂嚕,不過普通包都好食,夠鬆軟!而入面嘅漢堡亦好juicy,配上新鮮生菜及番茄令口感更豐富!薯條係粗薯,有d感,但好香脆。野飲叫左long black,正常幾好飲。

薯條係粗薯,有d感,但好香脆。
野飲叫左long black,正常幾好飲。