2022-07-09 370 views
今日下午去到還未入座時,搵左一位帶眼鏡高高瘦瘦嘅男職員問廁所位置,他非常仔細咁講解方向及位置,先加5分。我和女朋友其後再進店用餐,飲品出色、牛油果粟米多士加咗青檸味道多一種層次,雞翼都炸得唔會好乾身,又夠味。但最令我驚喜係我大頭蝦漏左支相機鏡頭就走左,一開頭嗰個眼鏡男職員拎埋支鏡衝出黎面帶笑容同我講漏左嘢,多謝你四眼哥哥,d人成日話呢一代d𡃁仔唔識禮貌同服務,夠薑就去一次呢間野搵四眼哥哥。利申80後都係做餐飲,我呢代唔見得有幾多對客真心同呢代都多西客,完
2022-06-24 298 views
🔹️Cozy Coffee🔹️文青慢活格調咖啡店,木系裝潢,裝修佈置比較簡約,有不少的垂直植物牆及乾花,氣氛讓人放鬆心情☺️整個下午都帶著輕鬆的心情,跟朋友坐著說說笑笑談談心,慢慢享受著小餐點。期間看到小狗與小狗間互動。餐廳亦有提供寵物美食,寵物不只是陪主子到此一遊。🔹️雞胸大啡菇沙律雞胸、大啡菇、蜜餞合桃、露荀、溫泉蛋、沙律菜😖最特別的是額外配有“甜酒松露醬“不一定每個人都喜歡這獨特的配搭😖🔹️巴馬火腿賓尼迪蛋我知道看似簡單,但最關鍵的是荷蘭醬☺️我網上搜尋了一下,所謂的荷蘭醬,是以蛋黃、奶油、檸檬汁或醋、胡椒、鹽所攪拌、混煮而成的一種調味醬汁▶️吃起來口感濃稠、滑順,還帶著酸酸的滋味🔸️熱情果梳打🔸️焦糖檸檬梳打
🔹️Cozy Coffee🔹️

🔹️雞胸大啡菇沙律

雞胸、大啡菇、蜜餞合桃、露荀、溫泉蛋、沙律菜
😖最特別的是額外配有“甜酒松露醬“
不一定每個人都喜歡這獨特的配搭😖

🔹️巴馬火腿賓尼迪蛋
巴馬火腿賓尼迪蛋

巴馬火腿賓尼迪蛋

▶️吃起來口感濃稠、滑順,還帶著酸酸的滋味

🔸️熱情果梳打
🔸️焦糖檸檬梳打
2022-06-15 251 views
Beer Shredded Pork Burger $118唔太啱我口味,媽咪亦話唔好食Sesame and Avocado salad $78外觀唔錯😌牛油果夠曬熟!Scallop and Crab meat Gnocchi $108見唔到蟹肉...帶子唔錯,薄薄地😬數過薯糰,有30粒~ 總共食過四次薯糰了,按薯糰本身第一第二位好食,因為煙韌✨💕但以前食過嘅醬汁太好食,呢次個醬汁似係燒粟米味 較濃,而我本身口味卻較淡。 重口味應該鍾意嘅,推介😊唔係周圍都有嘅意大利粉同飯,薯糰嚟講價錢dou ok👌🏻Tiger Prawn Bucatini $118擺盤幾靚,分量少💫飲管粉似圓柱形嘅粗身意粉蝦呈半透明,好食👍🏻Lemon and Ginger $42飲料🍋
唔太啱我口味,媽咪亦話唔好食

Sesame and Avocado salad $78
外觀唔錯😌牛油果夠曬熟!

見唔到蟹肉...帶子唔錯,薄薄地😬

唔係周圍都有嘅意大利粉同飯,薯糰嚟講價錢dou ok👌🏻

Tiger Prawn Bucatini $118
擺盤幾靚,分量少💫
飲管粉似圓柱形嘅粗身意粉
蝦呈半透明,好食👍🏻

Lemon and Ginger $42
飲料🍋
2022-04-30
$115 (Lunch)
夜晚番到屋企先醒起晏就呢餐俾左$既甜品未食就走左😫😭走前店員又無提🥲(都係自己衰既…)睇中左chocolate volcano先黎食架🙉🤣·🍝蝦肉飲管粉($118)望落好清淡. 食落口感略油…飲管粉頗有咬口,整體一般🫣·🍔特選牛肉雙層芝士漢堡($128)呢個望落吸引好多🤣雙層牛肉雙層芝士好邪惡🫶🏻價錢唔貴,薯條香脆👍🏻·☕️薄荷朱古力咖啡($50)鍾意咖啡杯既顏色!配上吸睛拉花😍 薄荷朱古力唔算超出,唔會搶過咖啡風頭~甜度較普通咖啡高少少😋·📍Cozy Coffee荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓117鋪

📍Cozy Coffee
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓117鋪
2022-05-20 309 views
南豐紗廠一向係我work chill place! 就算星期六日總會揾到位坐。其中最喜歡既cafe就係3樓依間,上面有天窗,陽光曬落黎好舒服and chill! 平時仲有好多狗狗,絕對好坐又唔悶!🔸️慢煮啤酒手撕豬肉漢堡 $118 (配餐有美式咖啡/茶/果汁) 期間限定- 手撕豬肉做Burger 比較少見!,於是點左依個試試! 手撕豬估唔到都可以咁juicy,切落去已經滴汁,面包皮烘焗過,配埋生菜蕃茄,味道口感都好好!🔸️香草牛油焗粟米牛油果多士 $78 (配餐有美式咖啡/茶/果汁)- 多士上配烤過的玉米粒和石榴粒,多士牛油以牛油果代替,較為健康,滴上青檸汁味道更開胃! 份量少少岩曬下午茶時食~✅素食人士之選🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐打卡度:⭐⭐⭐⭐餐廳環境:⭐⭐⭐⭐✅素食✅適合想坐底傾計的朋友✅寵物友善#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodpho

✅素食人士之選

餐廳環境:⭐⭐⭐⭐

✅素食
✅適合想坐底傾計的朋友
✅寵物友善

#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodphotos
2022-05-09 191 views
南豐紗廠最大特色就是四處也是pet friendly,餐廳亦不例外Cozy coffee分成店內或店外位置,狗狗都可以坐得舒舒服服,餐廳更有寵物零食賣啤酒手撕豬肉漢堡配薯條有少許啤酒的味道但完全不覺苦澀,手撕豬肉鮮嫩多汁,薯條炸得很香口Parma ham Benedict班尼迪蛋的蛋黃有點過熟,沒有流心效果,蛋黃醬帶點奶油味,配撘Parma ham的鹹味剛剛好Iced mocha舖上滿滿的朱古力粉,咖啡和奶味很平均
南豐紗廠
最大特色就是四處也是pet friendly,
餐廳亦不例外

Cozy coffee分成店內或店外位置,
狗狗都可以坐得舒舒服服,
餐廳更有寵物零食賣

啤酒手撕豬肉漢堡配薯條
有少許啤酒的味道但完全不覺苦澀,
手撕豬肉鮮嫩多汁,薯條炸得很香口

Parma ham Benedict
班尼迪蛋的蛋黃有點過熟,沒有流心效果,
蛋黃醬帶點奶油味,
配撘Parma ham的鹹味剛剛好

Iced mocha舖上滿滿的朱古力粉,
咖啡和奶味很平均
2022-05-08
Tea
2022-04-18 217 views
而家雖然多咗好多pet friendly嘅餐廳, 但係唔係間間都有pat menu, 陪食專員今日終於唔使陪食, 有得睇冇得食🤣🤣今日🐩menu有。。。雞肉🐥西蘭花🥦同南瓜🍔Burger day🍟🧀車打芝士炸雞🍗漢堡🍔配燒烤醬 / 粟米蓉 ➕ 🍟安格斯🐮雙層🧀芝士漢堡🍔 配酸黃瓜🥒生菜🥬蕃茄🍅 當然唔少得漢堡包嘅好朋友薯條🍟, 麵包上面鋪滿香脆芝麻👍🏻漢堡包係有驚喜嘅可惜薯條係幼薯條, 真係失色不少🙈焦糖檸檬梳打, 好清新朋友仔就叫佢最愛熱鮮奶🥛

今日🐩menu有。。。
雞肉🐥西蘭花🥦同南瓜

🍔Burger day🍟
🧀車打芝士炸雞🍗漢堡🍔
配燒烤醬 / 粟米蓉 ➕ 🍟

安格斯🐮雙層🧀芝士漢堡🍔

漢堡包係有驚喜嘅可惜薯條係幼薯條, 真係失色不少🙈

焦糖檸檬梳打, 好清新
朋友仔就叫佢最愛熱鮮奶🥛

2022-04-18
Other
  • 焦糖檸檬梳打
  • 安格斯雙層芝士漢堡
南豐紗廠係一個充滿文化氣息嘅地方,原來入面都開咗好多有特色嘅餐廳,有寵物共用嘅友善餐廳,咖啡店、泰國菜等嘅多元食物。打完卡,行完一啲以手工製作嘅店舖,肚餓嘅時候就咁岩見到呢一間「Cozy Coffee」,見到餐單上面都有好多種唔同嘅飾物款式可以選擇,當中all day breakfast最吸引到我想嘗試。All Day Breakfast 一碟上面有腸仔、炒滑蛋、大啡菇、煙肉等等嘅唔同食物材料配搭埋一齊,炒蛋好香好滑,麵包食落都好香好脆,仲有好香嘅牛油🧈味。至於味道就不過不失,自己一個食晒一份就十分之飽。所以最後加番一杯抹茶latte解解渴,抹茶latte唔會太甜,適合一啲減緊糖嘅朋友。

All Day Breakfast

2021-08-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$138 (Lunch)
  • All  day  breakfast
  • latte
2022-03-31 145 views
如果想渡過休閒療癒嘅一天 但又唔想去郊區想有冷氣嘅話非常推薦南豐紗廠 但首先你係要唔怕狗仔先🤣🤣因為周末的南豐紗廠 每一個角落都比狗仔包圍🐩🦮🐕🐕‍🦺🐾 無誇張😂選擇左位於南豐紗廠1樓既cozy coffeeOutdoor Common area有充足嘅日光 而我哋坐喺室內吧枱位置 可以一路享受食物 一路望住咖啡廳對出 大狗小狗不停來來往往嬉戲 打架😂店員非常親切 會逐枱請小動物食零食🍔精選牛肉雙層芝士漢堡 $128漢堡夾雜着酸黃瓜 新鮮的生菜 蕃茄牛肉有肉汁及肉味濃雙層牛肉非常有滿足感 配上香脆幼薯條漢堡無加到好複雜嘅餡料及醬汁就係一款簡單好食嘅漢堡😋🥐🥖榛子朱古力法式多士$68自加製北海道牛奶雪糕好香嘅牛乳味 香濃幼滑多士內層有香蕉及榛子朱古力醬 面頭有少量雜莓 味道配搭得好 多士冇油膩感😋推薦☕️Ice Mocha $50飲品有驚喜 面頭灑上可可粉比較重咖啡味 咖啡帶點酸味 但不會苦澀餘韻有巧克力味 不會太甜 鍾意❤️推薦比一啲會帶毛孩去玩 / 想去睇狗仔既您🤣今次真係醉翁之意不在酒 cafe食物質素還不錯但最重點係可以見到咁多可愛嘅狗仔🐾Cozy coffee📍人均$160
如果想渡過休閒療癒嘅一天 但又唔想去郊區想有冷氣嘅話

Cozy coffee
📍
人均$160
2022-03-06 186 views
先前同朋友行南豐紗廠👯‍♂️行到咁上下 見肚餓就是但搵左一間餐廳叫左啲黎食🍴-因為舖頭入邊Full左 我哋就揀咗出邊open area啲枱嚟食嘢睇到Menu先知道原來呢間Cozy Coffee係有其他分店 而我朋友仔係有食過其他分店嘅 都有話幾好食👍🏽-我地就叫左三樣野食同兩杯野飲🍴: Scallop & Crab Meat Gnocchi - 第一次食gnocchi覺得個口感好得意😂中文雖然係叫做意式薯丸🥔不過佢口感係煙煙韌韌好似食緊芋圓咁🤭:: Iberico Pork Rack - 個豬鞍係幾香 個面煎到有啲啲焦焦脆脆 入面又保留肉汁🐷 不過骨就大舊左啲 肉又唔大舊 相比之下就有點兒貴🤭::: Fries Chicken Wings & Salted Egg Yolk Mayo - 個雞翼就普通左啲啲 不過個醬幾好食😂我呢啲,我唔鐘意鹹蛋黃既都接受到😌:::: Garilbaldi - 酒味唔濃 小酌一杯揀cocktail就最好不過🍹::::: Mixed Berries Ice Cream Float - 朋友仔話佢好甜🤭我冇試我就真係唔知喇-整體而言 味道幾好 價錢上某一兩個d
先前同朋友行南豐紗廠👯‍♂️
行到咁上下 見肚餓就是但搵左一間餐廳叫左啲黎食🍴
我地就叫左三樣野食同兩杯野飲🍴

整體而言 味道幾好 價錢上某一兩個dish係貴咗少少🤭
同埋如果坐出邊有定心理準備 啲狗仔隨時會喺你附近走來走去😂
Scallop  &  Crab  Meat  Gnocchi
Iberico  Pork  Rack
2022-01-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Lunch
【中伏了👻龍蝦包+牛扒set】荃灣南豐紗廠新廠(左邊開棟)高層有幾間餐廳,由於有個開天窗既openarea,吸引左唔少有養寵物嘅人去果度餐廳食野。 今次分享呢間餐廳,係伏野伏野伏野!係正openarea隔離,可以比寵物入去既cafe@hkdine360 介紹左好多間好食既餐廳,每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作龍蝦包 (💝5/10) - 用竹炭芝麻包,menu話龍蝦下面有: 柚子醬、香蔥、露筍、蕃茄同蟹籽,但其實我唔覺有蟹籽,咁應該只係落咗好少- 芝麻包…外皮唔脆既,口感方面,佢外皮有少少硬, 應該烘過,但係淋曬啦🙃只係白麵包變黑麵包。係唔暖既,室溫。講真,你$138個包,得到既,係同街上普通麵包舖一樣🙃,你地自己諗啦- 到主角龍蝦…好細舊龍蝦肉,得一嚿,你想像
【中伏了👻龍蝦包+牛扒set】

【食評篇👇👇👇】

🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

龍蝦包 (💝5/10)

- 到主角龍蝦…好細舊龍蝦肉,得一嚿,你想像係半邊龍蝦既蝦尾size,重點係,凍既😱
- 再衰啲都重有,薯條配襯喺龍蝦包隔離,個碟好吉既感覺,重要係唔熱嘅
- 估唔到一個咁難食咁差嘅包,我都可以用咁多筆墨描述佢嘅detail😹

紐西蘭肉眼扒配時菜 (💝6/10)
- 這個係set,包茶,有蘑菇湯做前菜、肉眼扒做主菜、pancake做甜品
- 蘑菇湯係正常好飲既
- 肉眼扒有一半都好多肥膏😅,配菜多款式有質素,但都係果句,唔夠熱😣。成個碟野食介乎微溫至室溫中間oh nonono

再好笑係個甜品,一個大碟但個甜品丁si咁大粒, 底層有藍莓托底,再加上3層pancake,由大至細排列,

中間夾住朱古力雪糕,再有d士多啤梨topping,份量細到隔離嗰枱話慶幸自己冇叫到個set,不過係好味既
- 減分左於份量細😑,overall可以話呢個set女仔都唔飽,但索價$268,出面一定有味道好幾條街,份量足以飽肚嘅選擇😅
【環境篇👇👇👇】
- cafe枱setting

Overall
- 多謝大家睇完呢個伏到無朋友既食評,與其講呢間餐廳點差,不如講我比較surprise我竟然可以用咁多筆墨形容佢點差法😹
- 真係樣樣嘢都唔係好掂喎大佬
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:5/10
🌌環境:7/10
🙋🏻‍♂️服務:7/10
💰價錢:$406 (不設加一)
👍🏻推薦:5/10

@hkdine360 除左會介紹香港餐廳美食,仲會影埋餐廳環境(有片!!)。如果你重視
餐廳裝修格局✅➕環境氛圍✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️
(📍荃灣) Cozy Coffee
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓117舖

咖啡三文魚貝果有我最鐘意食嘅三文魚和牛油果,另外加埋意大利軟芝士同Bagel簡直係Perfect Match,之後上面加咗啲紅色嘅石榴和白色的醋漬珍珠洋蔥做裝飾,成個Bagel都好靚又好食!帶子蟹肉意式薯丸 $108好少餐廳有得食gnocchi,所以見到即刻叫!gnocchi即係薯仔糰子,食落Q彈軟糯,煙韌有口感,之後再加上蟹肉醬汁一齊食,勁正! 好燒春雞 配熠雜菜、烤檸檬、青菜 $118燒春雞食落表皮酥脆彈牙,雞肉又嫩又多汁,下面再配啲雜菜吸晒啲汁,很好食!

帶子蟹肉意式薯丸
帶子蟹肉意式薯丸 $108
燒春雞
燒春雞 配熠雜菜、烤檸檬、青菜 $118
2021-11-25
帶子蟹肉意式薯丸
燒春雞
和朋友週末下午到南豐紗廠一遊,找個地方坐下來休息一下,吃點東西,在這個地標走了一會,最終選擇了這家咖啡店。店面是長型高枱,內裡有舒適的小沙發卡座,配了木紋餐枱,裝修很有文青小店的格調。這裡採半自助摸式,客人到收銀處選購食物付款,不一會店員會送來。我點了檸檬撻($46)及熱朱古力($48)。檸檬撻表面是一大層檸檬卡士達醬及一些果仁,這層檸檬醬,酸甜味適中,但質感稍為固體。和我以往吃過的檸檬撻不同,撻的餅底不是包裹著檸檬醬,而今次這個餅底太易碎,吃到最後時,整隻碟子也是餅碎。熱朱古力的心形拉花很吸引,形態精緻優美,不捨得把它弄破。朱古力味道濃郁,香滑迷人,而飲品的份量算大。整體食物質素普通,但如果要找個地方聚舊傾談,這裡環境適合。

整體食物質素普通,但如果要找個地方聚舊傾談,這裡環境適合。
2021-12-11
$94 (Tea)
2021-12-05 144 views
前排有機會去荃灣南豐紗廠 聽聞當中有不少文青cafe 今次揀左cozy coffee!cafe 有室內和Bar檯可以選擇!當日都有不少寵物同主人係Bar檯享受美食!今次試左龍蝦包🦞柚子醬、香蔥、蟹籽、露筍、蕃茄、竹炭芝麻包配薯條龍蝦肉厚肉鮮甜配上蟹籽、露筍、蕃茄爽甜而不膩😋 餐廳沒有選用太多醬汁令麵包變濕潤,反而麵包本身芝麻食落更香脆👍🏻Espresso Tonic漸層層次感欠缺 咖啡味道屬於偏淡、如果改善呢兩個地方 相信會更好飲😉整體來講 冇預期中出色、但三五知己傾下計又或者想同寵物黎過一個休閒下午都唔錯!餐廳食物款式多!當日見到蛋糕類都幾吸引☺️
今次試左龍蝦包🦞
柚子醬、香蔥、蟹籽、露筍、蕃茄、竹炭芝麻包配薯條

Espresso Tonic

2021-12-04 71 views
Weekend約左朋友去南豐紗廠聚聚,雖然過左Lunch hour,但係都見多人等位,等左大約15分鐘就入到去,都唔錯既有朋友叫左個熱紫薯latte,好重紫著味!!估唔到轉左做野飲,陣味都咁出,當初最冇expectation係呢個😂其他野飲就正正常常,柚子cheese cake share都不過不失喇,冇咩特別既驚喜叫左3杯野就坐左2個幾鐘😂cafe永遠都好適合同朋友聚會吹水,而且又可以一齊打到卡今次冇機會試到正餐,期待下次再去!

今次冇機會試到正餐,期待下次再去!
2021-10-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)