2021-12-09 535 views
🤍金燕島潮州酒樓 (尖沙咀)🖤尖沙咀寶勒巷18號Oasis Avenue 香港粵海酒店1-2樓呢間酒樓係Oasis Avenue 粵海酒店,一行入lobby位已經好有華麗feel,酒樓裝修好有懷舊古典feel,周圍環境都好有中國風,又有油畫🏞欣賞,餐廳主打潮州菜,感覺好似返咗家鄉咁🥰。一坐低職員一貫慣例會問飲咩茶,呢度同一般酒樓唔同,會先黎細細杯既功夫茶品嘗同有酸菜,開下胃先。竹笙螺頭盅一打開個蓋陣陣清香湯味飄出出嚟,即刻飲啖頭啖湯,入口第一感覺係好鮮甜,而且仲熱辣辣,撈一撈個底,好足料!有螺頭,竹笙,雞肉,龍眼肉、杞子。全部材料都好補,非常豐富嘅湯料,唔怪得啖湯咁先甜啦。川椒雞球雞球醃得好入味而且好嫩口,甜甜地又唔會太濃味,半碟有埋炸過嘅菜好特別,有鹽係面頭,感覺好似食緊韓國紫菜,索索聲。香煎蠔格蠔既份量都好足,基本會但都食到,嗰邊煎得都好脆,內面軟身,食落又脆又軟,蠔唔腥最抵讚👍魚蛋紹菜煲魚蛋係潮州白魚蛋,一咬入口 超!級!彈!牙,真係差d彈出黎😍😍身為魚蛋控嘅我忍唔住搶咗左一半食,紹菜都好嫩口食落無渣,好清甜。鴛鴦甜蒸包包點係綠豆同紅豆糕,層皮係水晶皮,所以好煙韌,普通用筷子篤唔
🤍金燕島潮州酒樓 (尖沙咀)

竹笙螺頭盅

川椒雞球

香煎蠔格

魚蛋紹菜煲

鴛鴦甜蒸包
包點係綠豆同紅豆糕,層皮係水晶皮,所以好煙韌,普通用筷子篤唔爛🥢,個餡唔會好甜,唔會有好膩嘅感覺。

福果清心丸豆爽
黎到最尾已經好飽,但個糖水甜度岩岩好。

如果想同屋企人靜靜食餐飯,呢度都值得一試,裝修格局好和諧,而且菜式又唔重口味,好適合帶埋老人家👩‍👩‍👧‍👦
Dinner
2021-12-09 361 views
今日食中菜。坐低無耐就先黎一盤功夫茶,6小杯。黃金炸雙棗集合左蝦棗和蟹棗二種口味,炸得外層金黃爽脆,咬落爽彈味鮮,香口不油膩。配有2款唔同既醬汁,其中一款桔既味既sauce幾特別。鹵水鵝片皮薄肉嫩,加上自成一格的鹵水汁,味道剛恰到好處,不霸道。沙茶牛肉炒河上碟已聞到陣陣濃郁的沙茶味,香氣四溢,牛肉又夠滑,食完都唔覺膩口。反沙香芋條一道好考究烹調功夫的甜點,賣相突出,咬落外脆酥香,芋香十足。讚!食到最尾,首尾呼應,又上多盤功夫茶做結尾😂,希望今晚訓得著啦!
今日食中菜。

坐低無耐就先黎一盤功夫茶,6小杯。

黃金炸雙棗

鹵水鵝片
皮薄肉嫩,加上自成一格的鹵水汁,味道剛恰到好處,不霸道。

沙茶牛肉炒河

反沙香芋條

• 反沙香芋條
2021-12-06 372 views
女朋友媽媽係潮洲人,幫襯開呢間餐廳,今日同auntie黎食飯。餐廳好有中國氣息,仲播住古典既中國風音樂。叫左個太極天河素share賣相討好,其實係菠菜味既雞湯。撈埋好似銀河星空咁😂。再黎一碟滷水鵝片滷水汁幾香濃,鵝肉食落無膻味,鵝片下面有一層豆腐,豆腐索哂滷水汁好入味!菊花石榴雞潮洲手功菜!天真既我以為係石榴味既全雞😅,點知原來係一味清清地既小菜。一個個小福袋入面包住左雞肉碎,冬菇,筍,材料都幾豐富!呢到樓面服務好好,好熱心分菜、斟茶、加水、換碟,👍🏻無得彈!

餐廳好有中國氣息,仲播住古典既中國風音樂。

叫左個太極天河素share
賣相討好,其實係菠菜味既雞湯。

撈埋好似銀河星空咁😂。

再黎一碟滷水鵝片

菊花石榴雞

潮洲手功菜!

• 菊花石榴雞
  • 滷水鵝片
2021-12-06 341 views
今次要帶大家食下老師傅先識嘅潮州菜館,佢位於尖沙咀粵港酒店內🐟潮式凍馬友 $280-馬友原條霸氣上碟-魚肉凍食更綿滑 油膩香及魚香釋出-不需任何調味 只有適量鹽巴就能帶出味道😋😋🐖胡椒燉豬肚湯 $100/1-元忠燉湯極之滋補-湯水微辣 但好舒服-豬肚及鹹菜都非常冧🥒鮮海蝦水瓜烙 $200-口感似的節瓜 味道較甜-煎香蝦粒及水瓜型成圓餅形狀🥬蘿蔔排骨春菜煲 $180-春菜又係比較少見嘅餸菜-上湯淆煮 菜相當入味🍠反沙芋條 $120-以脆糖包裹香芋條-溫熱的白糖加上芋頭 非常出色總括而言,潮州特色菜都確實別有一番風味,有別於平時食開嘅菜式,夠哂特別👍🏻

🐟潮式凍馬友 $280

🍠反沙芋條 $120
-以脆糖包裹香芋條
-溫熱的白糖加上芋頭 非常出色

2021-11-08 597 views
來過2次,綜合寫食評。第1次是端午節晚餐,點了以下的:#滷水鵝片,滷水鵝是潮州菜代表,我們喜歡鵝片多於鵝件,#黄金蟹棗,潮式雙棗,我喜歡吃蟹棗,這個吃到一梳梳的蟹肉,大愛!#潮州蠔烙,蠔仔餅亦是另一潮州菜代表,這家的足料,好多蠔仔,味道讚!#錦繡一品煲,鮑魚、花膠、海參、鵝掌、蝦球、帶子、蔬菜,適合做節食的菜,媽媽表示滿意!#蘿蔔排骨春菜煲,另一潮州特色菜,味道挺好的!#脆片炸子雞半隻,廣東人無雞不成宴,做節一定有雞,炸子雞紅噹噹,好兆頭,但我們覺得偏鹹!#鴛鴦水晶包第2次是慶祝媽媽生日的晚餐,點了以下的:#滷水鵝片,encore是因為味道好!水準保持,好味!#脆片炸子雞半隻,上次吃太鹹!今次想換石榴雞,但媽媽記不起上次不好吃,又要點炸子雞,今次好味好多!皮脆肉juicy,鹹淡適中,給好評!#黄金蝦棗,encore炸蟹棗,店員落錯單,上了蝦棗,蟹棗好味好多!#西芹炒蝦球,蝦球爽脆,西芹有點老!#瑤柱雜菜煲,這個份量足,味道好!#吉祥大壽桃,好好味!媽媽很滿意!#杞子桂花紅豆糕,送的甜品,做成雙層,好好味!
來過2次,綜合寫食評。

第1次是端午節晚餐,點了以下的:
#滷水鵝片,滷水鵝是潮州菜代表,我們喜歡鵝片多於鵝件,
#蘿蔔排骨春菜煲,另一潮州特色菜,味道挺好的!
#鴛鴦水晶包

第2次是慶祝媽媽生日的晚餐,點了以下的:
#滷水鵝片,encore是因為味道好!水準保持,好味!
#西芹炒蝦球,蝦球爽脆,西芹有點老!
#瑤柱雜菜煲,這個份量足,味道好!
#吉祥大壽桃,好好味!媽媽很滿意!
#杞子桂花紅豆糕,送的甜品,做成雙層,好好味!
2021-06-14
Celebration
Birthday
2021-10-21 954 views
喺朋友嘅推介下,嚟到依間殿堂級嘅潮洲酒樓飲茶😋平日嚟飲茶,酒樓唔會好嘈,座位都幾寬鬆,員工服務友善,係同朋友嚟飲茶談天嘅好地方👍🏻飲食記錄:潮酒嘅飲茶文化當然唔少得功夫茶🍵 功夫茶濃而不澀,飲茶前先飲一杯開胃解渴,飲茶後再飲多杯消消濟,感覺好完滿😋介紹返啲點心小菜先💁🏻‍♀️喺潮洲酒樓飲茶,點可能淨係介紹蝦餃燒賣😌金燕島嘅潮汕點心都好值得一試,亦愈嚟愈少本地酒樓供應。首先有💁🏻‍♀️家鄉糯米卷:糯米卷煙煙韌韌甜甜地,好食唔怕濟🤤另一款特色潮洲點心💁🏻‍♀️潮洲煎大韮菜粿;潮洲蒸粉粿都間唔中喺酒樓見到,但係潮洲煎大韮菜粿我真係第一次試,煎菜棵餡料除咗有韮菜,仲有蝦米碎同豬肉碎,幾香口好味😋另外點咗2款潮洲小菜,唔知係咪午市廚房未ready🤔味道唔算好突出🤔滷水鵝拼鵝腸:滷水鵝肉幾實唔霉,但覺得可以滷耐多少少再入味啲會風味更佳😋唔食內臟無試到鵝腸蠔仔肉碎泡粥:蠔仔有少少腥介紹返茶樓點心先💁🏻‍♀️點心製作得好出色,特別係有蝦嘅點心,因為佢地啲蝦食得出係靚嘅,新鮮爽滑😋金燕島蝦餃皇:蝦餃皮晶盈剔透,厚度適中,咬落又滑又煙韌😋而蝦蝦蝦都好新鮮爽滑🤤🤤🤤鮮蝦腐皮卷:腐皮炸得好酥脆又唔油膩,碗埋爽滑彈牙嘅

飲食記錄:

功夫茶

家鄉糯米卷

滷水鵝拼鵝腸

蠔仔肉碎泡粥

蠔仔肉碎泡粥:蠔仔有少少腥

金燕島蝦餃皇

鮮蝦腐皮卷

鮮蝦腐皮卷:腐皮炸得好酥脆又唔油膩,碗埋爽滑彈牙嘅蝦,好正!

山竹牛肉球

山竹牛肉球/ 唔食牛,供圖作參考
2021-10-05
Lunch
功夫茶
家鄉糯米卷
金燕島蝦餃皇
鮮蝦腐皮卷
2021-10-12 556 views
Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享好餐廳既時間啦 今日想介紹一間傳統潮州館,呢間酒樓位於尖沙咀寶勒巷18號Oasis Avenue 香港粵海酒店1-2樓,叫做金燕島潮州酒樓。呢間酒樓環境寬廣,可能地點比較隱閉,看似多是熟客,我地到達餐廳後,好快就坐低了。場內每張台都好寬趟,而且台與台社交距離也很足夠,坐得好舒服。畫好點心紙後,店員就遞上功夫茶,而且服務好好,有咩需要都會立即幫我地,仲經常REFILL熱水,值得一讚。食潮州野當然要試下呢個潮州炸油粿,真係做得好好,炸得好鬆軟,裡面既花生餡好好味,唔會過甜。

潮州炸油粿
2021-07-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
潮州炸油粿
2021-09-19 599 views
老豆係潮州人今日就同佢去金燕島飲下潮州茶,亦都是我結婚擺酒嘅奧海酒店不過酒樓已轉咗做潮州酒樓,好彩早一日經openrice訂枱如果唔係可能要等位因為都多人,現在惠顧滿四百元送一百元可下次使用,今日試咗蝦餃,韮菜餃,糯米包,山竹牛肉,潮州粉粿 芋絲春卷,豉油皇腸粉,傳統豬腳凍,蠔仔肉碎泡粥,沙嗲牛河,好可惜甜品都未試實在太飽只好留待下次再試,整體水準可以環境都可以嘅不過冷氣真係差少少真係好熱😔,可能一樓會好啲我地坐二樓一樓full咗
2020-11-21 2826 views
「猪脚冻」有点类似镇江的肴肉,不过里面是用猪脚为主料,点配卤水的酱汁,很清新爽口「豉汁蒸凤爪」酥烂入味「芋丝炸春卷」典型的碳水包碳水,稍微油了一点点,里面芋丝有五香味,整体还可以「鱼翅灌汤饺」这个是做慈善的吧。50块居然能吃到这么大块的真鱼翅,灌汤饺巨鲜美,馅料诚意满满,配大红浙醋姜丝简直了,这个一定要点啊。「黄沙猪润肠粉」猪润处理的很好,先调味炒过,肠粉是那种湿润绵软的厚肠粉。「鸳鸯水晶包」潮汕传统小吃,莲蓉和豆沙馅都很细很滑,不是很甜还不错,皮比较薄,趁热吃。「咸柠檬炖鸭汤」鸭肉酥烂给了鸭腿,咸柠檬味道全煲出来了,秋天喝很养生。「黄金蟹枣」蟹肉味香浓,配上潮州独有的橘油或蜜糖,两种口味,下次来试虾枣。
「豉汁蒸凤爪」酥烂入味
鱼翅灌汤饺
鱼翅灌汤饺
2020-03-01 3356 views
小時候,屋企人逢週末就會一齊去星光行個間(金燕島潮州酒樓前身)飲茶。好記得裝潢好懷舊古典,依家座落於Oasis Aveune粵海酒店,都仲保留住中式風格,最重要嘅係食物仍然保持到水準。👍每次去金燕島酒樓一坐低,點少得飲返杯功夫茶😍必點潮州煎韭菜粿同紅豆/奶黃水晶包終於搵返個種懷舊嘅味道。煎韭菜粿係用心製作,唔會煎到過左龍剛剛好。仲點左潮州滷水雙拼(鵝肉同掌翼),推介要試滷水鵝肉😍鵝肉唔霉仲好入味。環境靜靜地好岩一家人傾住計慢慢品嘗正宗潮州菜。

每次去金燕島酒樓一坐低,點少得飲返杯功夫茶😍
必點潮州煎韭菜粿同紅豆/奶黃水晶包

環境靜靜地好岩一家人傾住計慢慢品嘗正宗潮州菜。

2019-09-22 2750 views
細個媽媽成日帶我地去一間潮州酒樓飲茶,今日終於搵得返嗰個味道最近飲茶晚飯都已經食過好幾次,因為家人都喜歡食潮州菜,特別係胡椒豬肚湯金燕島喺尖沙咀粵海酒店一樓,酒店剛剛經過翻新,但酒樓依然有一點懷舊嘅味道。潮州菜首先就梗係要有功夫茶同埋鹹菜啦豉油王腸粉,熱辣辣夠穫氣蘿蔔炆春菜煲,菜同蘿蔔都炆到好淋,但係因為佢有啲排骨一齊煮所以有機會有啲骨碎,小朋友同老人家食要特別注意蝦醬蒸鮮尤,濃味+少少辣沙律明蝦角脆卜卜,勁多蝦,沙律醬分開上家鄉韭菜果粿,呢款係蒸既,唔記得咗影相已經夾走咗一隻上次試過煎嘅,今次我係叫錯咗,我比較鍾意食香口野多啲,但兩款都各有特色同埋好足料今日我地人少,冇叫炒粉麵,佢個沙嗲牛肉炒可都好好食我哋幾鍾意依度環境,亦都唔會好多人,可以慢慢坐,最緊要係好食而家真係好難搵到呢啲酒樓

潮州菜首先就梗係要有功夫茶同埋鹹菜啦

豉油王腸粉,熱辣辣夠穫氣

蝦醬蒸鮮尤,濃味+少少辣

沙律明蝦角
脆卜卜,勁多蝦,沙律醬分開上

家鄉韭菜果粿,呢款係蒸既,唔記得咗影相已經夾走咗一隻

今日我地人少,冇叫炒粉麵,佢個沙嗲牛肉炒可都好好食

而家真係好難搵到呢啲酒樓
2019-05-06 2671 views
另一 #EatWithErica 巨獻 金燕島Suprisingly 我从未聽過的老牌潮菜 反正在附近當然要嚐嚐。潮菜我主要試鵝肝、鵝腸、蠔餅。原來還有其他小點心 涼果也很OK. 今天特別試了BB鴿養燕窩湯(本來想吃魚翅),試試別的也不錯👍🏻湯很鮮味,燕窩我則不是big fans 鵝肝還是好蔡館贏 鵝腸幾出色 豬腸太大舊有徧硬。煎筍果是今晚spot light 必食推介!芋蓉白果非常香滑溶化、只略嫌有點太甜有點漏感。整體來說幾有特色,鬧市中的潮州菜,良心老店、值得支持!
另一 #EatWithErica 巨獻 金燕島

潮菜我主要試鵝肝、鵝腸、蠔餅。
原來還有其他小點心 涼果也很OK.
湯很鮮味,燕窩我則不是big fans

鵝肝還是好蔡館贏 鵝腸幾出色 豬腸太大舊有徧硬。
煎筍果是今晚spot light 必食推介!
芋蓉白果非常香滑溶化、只略嫌有點太甜有點漏感。

整體來說幾有特色,鬧市中的潮州菜,良心老店、值得支持!
鴿子燕窩
滷水拼盆
蠔餅走蛋
芋泥
鴿子燕窩
芋泥
  • 筍餃煎
2019-05-01 3530 views
今日黎金燕島係因為奶奶生日,因為佢有好多野唔食...選擇餐廳有一定既難度,以佢地潮州人,選潮州酒家就一定唔會輸 !! 但當然我都有伏過啦 ... 請自行睇下我既食評 !! 今日嫂嫂提議呢間,大家都未食過,所以都好想試下,初時大家既感覺都係覺得金燕島貴,所以我地都增扎左陣,但諗...冇所謂啦 !! 一年一次 ~ 都試下,但又唔係貴喎,依家出面食野都要呢D價,我地十個人叫左以下,每人都係 350左右,我個人認為抵食 !! 可能我地叫既都唔會貴菜同海鮮,但佢地潮州人就係要食實而唔係華,所以我覺得抵食 !黎到潮州酒家梗係要叫一連串既鹵水啦,我地叫左 鵝肉片大腸,佢地個鹵水好香,食得出好用心,好入味,佢地屋企既潮州人都大讚 !! 個鵝肉唔會入口霉,仲有咬口,每一啖都有汁,唔錯 !! 之後就叫左 豬腳凍,我對呢樣野冇乜感,哈 ~~ 因為入口係骨膠元,呢個好有咬口,但相反冇咩味,點醋食我覺得唔錯 ~~之後大家見個鹵水咁正,我地叫左一輪餸再補 鹵水鵝肝鵝腸同埋鵝掌翼,個鵝肝又香又滑,雖然未致於入口即溶,都真係好正 !! 鵝腸都唔錯,唔會好似出面咁拿到佢乜味都冇,正宗潮州酒家係唔錯 !!! 鵝掌翼亦唔會

之後大家見個鹵水咁正,我地叫左一輪餸再補 鹵水鵝肝鵝腸同埋鵝掌翼,個鵝肝又香又滑,雖然未致於入口即溶,都真係好正 !! 鵝腸都唔錯,唔會好似出面咁拿到佢乜味都冇,正宗潮州酒家係唔錯 !!! 鵝掌翼亦唔會好似出面咁以鴨黎扮,睇到隻腳指大隻到呢 ~

黎到潮州酒家係一定要叫既 普寧炸豆腐,呢個豆腐係冇可能整到,所以見到一定要叫,豆味香濃到爆,豆腐面脆皮再配韮菜鹽水減底熱氣,真係好正 !!

見冇咩菜類叫到,我地叫左 豆腐紹菜魚頭湯,有啖湯入口 !! 個紹菜勁甜,個湯好正 !! 呢個大家清哂底 ~ 哈 !! 唔好以為佢細份,我諗有成個半個魚頭係入面

呢個反而係全部最錯,哈哈 ~~ 花開富貴 !! 新年...叫個意頭菜 !! 蝦膠西蘭花 ~

方魚芥蘭,方魚炸到脆卜卜,芥蘭都好嫩,火喉岩岩好 !!

呢味川椒雞係我隻佬最愛,佢唔係鍾意雞,係鍾意側邊既珍珠菜,哈哈 ~~ 雞件好滑唔會老,仲有雞味,起碼冇雪味先啦 !! 當然珍珠菜炸到勁脆口啦 !! 個味道有少少苦味,但其他菜係冇架,呢個都係潮州菜出名既 ~

煎蠔餅,出面既蠔餅9成都係炸,呢道睇得出佢係煎,大家見到呢個好開心,即時諗起有年我地番潮州係街邊食果一日,蠔仔唔會好細隻,每隻都脹卜卜,鴨蛋/雞蛋都好香,煎真係好食過炸好多倍架 !!! 大家要試下 ~

芋茸鴨,我稱呼佢為芋角加鴨版,哈哈 !! 其實本人對芋頭 ... 基本上可以話唔食,但有一兩樣野我係食,芋角同芋頭魚,哈哈 ~ 我成日都俾人話,但我都唔明架 ... 唔好問我點解 ... 呢個芋茸鴨我食左一件我食到,咪就係好似我話既 芋角加鴨版咁囉 !! 當然我知道呢味菜好多功夫啦 ~ 當然佢地個個都話好食既 !!!

金華大芥菜,大芥菜好淋,呢個煲入面太多醬汁,但味道係唔錯,如果變番湯咁會好D囉,個汁太結喇 ...

我最期待既糖醋麵,呢個麵我超愛,兩邊煎到脆卜卜,用沙糖同醋黎一齊食,都真係大愛 !!!! 中間仲係軟淋淋,我意思唔係個麵淋,係彈口架 !! 呢個我應該一個人可以食半碟,但應該肥死 !!

最後大家想試下出面既炒麵線同奶奶炒既有咩唔同,我地就叫左碟黎試下,我地一致認為奶奶整好食好多,哈哈 !! 雖然佢都係潮州既手工麵線,但炒出黎都真係有分別,奶奶買既潮州麵線係帶咸香,但呢道冇 !! 麵質都應該有分別 ~

概然係奶奶生日飯,當然要叫埋壽包啦 ~ 圓滿 !!
2019-02-13
  • 普寧炸豆腐
  • 煎蠔餅
  • 糖醋麵
2018-11-27 2791 views
呢個星期六約左姨媽舅父佢地一齊飲茶,舅父book 左呢間係尖沙咀既金燕島,地點係寶勒巷既粵海酒店樓上,係尖東或者尖沙咀MTR行過尼都好快。空間感十足,燈光感覺舒服。坐位唔逼,同隔離都隔得好開,唔會聽到晒人地講咩。有前菜及花生, 仲有功夫茶。蝦餃有兩隻蝦,皮薄晶瑩剔透。流沙包,流沙餡鹹香,皮唔太厚。芋絲春卷,炸到金黃色,夠脆。XO醬炒腸粉,食到一半先記得影,XO醬味唔太濃,腸粉夠滑。腐皮卷, 炸得香脆豉椒炒河兜亂,好好味,牛肉夠淋,河粉味道岩岩好,個個都話好味。
呢個星期六約左姨媽舅父佢地一齊飲茶,
舅父book 左呢間係尖沙咀既金燕島,
地點係寶勒巷既粵海酒店樓上,
係尖東或者尖沙咀MTR行過尼都好快。
空間感十足,燈光感覺舒服。
坐位唔逼,同隔離都隔得好開,
唔會聽到晒人地講咩。

有前菜及花生, 仲有功夫茶。
蝦餃有兩隻蝦,皮薄晶瑩剔透。
流沙包,流沙餡鹹香,皮唔太厚。
芋絲春卷,炸到金黃色,夠脆。
XO醬炒腸粉,食到一半先記得影,
XO醬味唔太濃,腸粉夠滑。
腐皮卷, 炸得香脆

豉椒炒河兜亂,好好味,牛肉夠淋,
河粉味道岩岩好,個個都話好味。
2018-11-24
$120 (Lunch)
2018-07-01 3318 views
好鍾意潮州菜, 但現在要搵間正宗好食嘅潮州菜館一啲都唔容易。金燕島就係少數我食過有兒時味道嘅其中一間, 另外一間係九龍城。潮州菜碟頭較大,所以最好一大班人去食,好彩我地屋企人口足夠啫。今次我地嘅菜單有:鹵水鵝肝,超邪惡但唔食你實後悔!鵝片拼大腸,大腸做得好嘅菜館買少見少,所以我地見到餐牌有嘅通常都必點架喇,呢度嘅大腸好夠肥美,但完全冇羶味;鹵蛋,好味囉,講完;炸雙棗,並非我杯茶,我諗佢應該係叫做得好嘅, 但對我嚟講佢只係一碟炸物;呢度嘅煎蠔仔我覺得係必試之選, 因為佢唔係用粉漿做嘅,而係用蛋白, 所以食到好香蠔味之餘唔會覺油膩;呢個係沙爹牛?定係沙茶牛?唔多似潮州菜,純粹有人想食;我忌魚,所以點評唔到呢道枝竹炆班腩糖醋麵唔點唔算食過潮州菜囉;其實潮州嘅糖醋麵好似歸類為甜品架噃,潮州甜品有好多都好好味,人多就可以樣樣都點呢,綠豆爽清心丸,最平穩嘅糖水,簡單但美味 金瓜芋泥同福果芋泥,芋泥鏟得超香滑,明知佢落左勁多豬油但你還是會忍唔住一口接一口咁吃不停。另一道用芋頭做嘅甜品就係反沙芋喇,雖然都好好味,但自從我迷上芋泥之後就少食左喇。佢地嘅菜式味道同烹調方式都好似我細個食過,好懷念嘅味道。

今次我地嘅菜單有:
鹵水鵝肝,超邪惡但唔食你實後悔!

鹵蛋,好味囉,講完;

呢個係沙爹牛?定係沙茶牛?唔多似潮州菜,純粹有人想食;

我忌魚,所以點評唔到呢道枝竹炆班腩

糖醋麵唔點唔算食過潮州菜囉;

佢地嘅菜式味道同烹調方式都好似我細個食過,好懷念嘅味道。
Dinner
  • 鹵水鵝肝