2012-01-14 2372 views
友人慶祝生日,突然想起自己從沒有在這裡寫過有關飲茶的食評,說真的身為香港人的我不太喜歡飲茶,原因有很多;一是的我根本不愛粵菜,二是飲茶速度太慢,又永遠吃不飽,三是因為永遠不是每一個點心你都愛吃。所以飲茶真的令我卻步。有得選擇都不會去飲茶,今回是因為慶生所以是沒的選擇下一起去喝茶。多數會到附近的一間叫作《潮州城》的酒樓吃,說真的吃過幾回他們的鵝肉拼盤是很不錯,但今回又沒辦法吃到(就是我所說的原因之一,永遠會出現不合心水的情況)。燻魚,這是我永遠不吃的菜,以前曾經嘗試過,感覺蠻有趣的,但因太多骨了而放棄了,賣相算是吸引。切雞的雞皮毛沒有清好,不知是否因為禽流感感覺雞不像以前好吃。雖然雞還算滑但基本上雞骨佔整隻雞的大部份肉偏少,還是因為雞年紀太小?味道可說是淡淡的,沒有甚麼味道可言。素餃的材料很多永遠都滿滿的,但我最不喜歡吃(是因為個人問題)蝦餃的皮不算薄,但蝦還算新鮮,而且大大粒蠻有口感,算是可取的點心。煎腸粉比以前來得失色,味道還好但總覺得以前較好吃。最不喜歡他們提供的醬油由其麻醬,雖然我很愛麻醬但這個有點肥和太“杰”了,感覺質感有點像沙薑醬。完菜後有中式甜品及功夫茶送。環境方面對於酒樓

一般

完菜後有中式甜品及功夫茶送。

環境方面對於酒樓來說是很好了,服務有部份職員十問九唔認或多次忘記我們所需,加茶速度亦慢要扣分。
2012-01-13
Type of Meal
Lunch
Celebration
Birthday
2010-09-15 1717 views
恨左食潮州月餅好耐有日老豆拎左盒返黎仲唔拿拿臨開黎食^^我眼見樓下食友d月餅好似正d咁芋蓉表面睇落唔油d皮仲好似好鬆化但一切...皮唔似d老婆餅咁碎開,好似韌左d拎上手已成手油了,用左抹手紙狂索不過之後都照食{可能凍左既關係所以皮不夠酥~幸好唔厚芋蓉餡好香甜同棉~冇人工化的芋頭味蛋黃就一般,偏硬唔夠沙,冇美X月餅既黃咁正我吃了半個,就滯得要命綠荳蓉試下焗熱佢睇下點~焗個陣好多油既滋滋聲@除左隻色靚左之餘d酥皮都正常番了^^鬆化荳蓉冇芋頭咁好食,甜左d同有少少黏牙蛋黃有少少咸香但還是很硬試左一次就夠了
恨左食潮州月餅好耐
有日老豆拎左盒返黎仲唔拿拿臨開黎食^^
我眼見樓下食友d月餅好似正d咁

芋蓉
表面睇落唔油d皮仲好似好鬆化
但一切...皮唔似d老婆餅咁碎開,好似韌左d
拎上手已成手油了,用左抹手紙狂索

不過之後都照食{
可能凍左既關係
所以皮不夠酥~幸好唔厚
芋蓉餡好香甜同棉~冇人工化的芋頭味

蛋黃就一般,偏硬唔夠沙,冇美X月餅既黃咁正
我吃了半個,就滯得要命

綠荳蓉
試下焗熱佢睇下點~焗個陣好多油既滋滋聲@
除左隻色靚左之餘
d酥皮都正常番了^^鬆化
荳蓉冇芋頭咁好食,甜左d同有少少黏牙
蛋黃有少少咸香但還是很硬

2010-09-15
TakeAway
層次睇落是不錯的
焗爐翻熱後更佳
因喜愛荔芋月餅的香味和覺得好美味,被潮州城的月餅海報吸引左.電話中詢問,職員態度好有禮貌.亦叫我試吓喇,並說明師傅天天鮮製.於是係教協買左張158大元的餅卡來換月餅.酒樓度買月餅或者餅卡正價要168架.有六個裝168元及兩個珍寶裝好似102元.<教協賣餅劵每張平十蚊>(兩個裝的珍寶月餅size不是很大,好似係一盒兩個同味架)食癮起,尋日開始有得換,於是急急腳換左盒返屋企嘆提提大家:如果好似我咁心急咁大舖食月餅癮,最好事前打去問吓有無得賣或者有無得取(持餅卡者),因現在不是換月餅高峰期嘛.佢地話係每日鮮製,相信量應唔多.注意:40g已有151千卡和179千卡,但其實每個月餅是80g重,所以計一計條乘數,就知月餅真係好高卡的食物.小學時主任都成日提我地"月餅係小食多滋味多吃壞肚皮的食物"提我地要注意份量.由於on diet:每個月餅都只是食左1/4個,感覺:新鮮,流油,真材實料的蛋皇和芋頭茸,好正,但好肥仔.都好貴.因每個都要成$26.3但個月餅其實都好細過.老公大頭就話"太油喇.怕食左肚痾"我就支持佢地.因好難得鮮制,不是預先包裝的,實在值得支持.買番盒應吓節,又何妨
於是係教協買左張158大元的餅卡來換月餅.
酒樓度買月餅或者餅卡正價要168架.

有六個裝168元及兩個珍寶裝好似102元.
<教協賣餅劵每張平十蚊>
(兩個裝的珍寶月餅size不是很大,好似係一盒兩個同味架)

食癮起,尋日開始有得換,於是急急腳換左盒返屋企嘆

,好正,但好肥仔.都好貴.因每個都要成$26.3

但個月餅其實都好細過.
老公大頭就話"太油喇.怕食左肚痾"

我就支持佢地.因好難得鮮制,不是預先包裝的,實在值得支持.

買番盒應吓節,又何妨

本身好鍾意食荔芋月餅,見到都流晒口水:p....
酥皮蛋黃芋蓉月餅和酥皮蛋黃荳蓉月餅用料確實新鮮,睇個流晒王的蛋王都知.
一盒六個,每種味有三個,天天新鮮製造.
靚靚月餅潮州城橙袋,好鬼搶眼啫,想收埋獨食都難,哈哈:>
2010-08-24
Waiting Time
7 Minutes (TakeAway)
$158 (Other)
本身好鍾意食荔芋月餅,見到都流晒口水:p....
一盒六個,每種味有三個,天天新鮮製造.
靚靚月餅潮州城橙袋,好鬼搶眼啫,想收埋獨食都難,哈哈:>
  • 酥皮蛋黃芋蓉月餅
  • 酥皮蛋黃荳蓉月餅
2010-06-28 1220 views
這家酒樓我吃過不止一兩次了,倒不是自己來的,而是朋友的爸爸媽媽是潮州人,所以她們家的公司每次遇到節日或者慶典都會選在這裡吃頓飯獎勵員工順便招待我們幾個朋友啦~~我以前很少吃潮州菜,也不知道有些什麽特色,不過雖然不瞭解,這裡的潮州菜真的很贊!烤乳豬烤得很脆也很入味,每次必有這道菜,整隻豬被端上來感覺就很喜慶哈哈~豬的脆脆皮帶有一層薄薄的肥肉,和一塊麵皮一起吃,又軟又脆又香很好吃~海鮮拼盤.這道菜名字我自己想的。。。其實是海鮮做的各種丸子,比如蝦球蟹球還有帶子。都做得非常有彈性口感超級好,味道也剛剛好,沒有去掉原本的各自特有的味道,我很喜歡!烤鴨。我是不喜歡烤鴨這種東西的。不過這裡的烤鴨烤得真的好香的~~~鴨的肉質也是肥瘦剛剛好。魚翅。這裡的魚翅就是正宗的潮汕做法了,很好吃。湯也很濃,味道也是剛剛好。清蒸東星斑。東星斑的肉質細膩而香滑有彈性,汁的分量也正好,而且味道也有滲入到魚肉裏面去,好評。大蝦沙律。這個我好喜歡啊!大蝦的肉質很新鮮很有嚼勁,一吃就知道是很新鮮的食材做的,配的哈密瓜球又有甜甜蜜蜜的味道,加上沙律醬的小小的cheese味和鹹味,這個菜的味道就很豐富,口感也是。綠豆糕。這個是
綠豆糕。這個是很特別的因為是做成果凍狀的甜點。很清涼可口。
這道菜我真的叫不出來名字。是點心來的,像面一樣但是又不是面。彎彎曲曲的,又是稍稍炸過的,吃的時候要加糖和醋,味道真的很特別很難忘。
鮑汁菌菇。汁很濃很入味,食物也帶著湯的香濃。
我覺得這裡很適合一大家子聚會~~~~這家酒樓讓我愛上潮州菜。
2010-04-13
$900 (Dinner)
  • 大蝦沙律,魚翅羹
2009-08-31 1053 views
習慣同老公揾D新菜館試下,今曰佢提議去尖東潮洲城,因為佢同朋友飲過荼覺得ok,咁就想帶我去試吓個晚飯,今曰是星期日,一入去巳經覺得起凍,我本身已出名怕熱,都覺得D冷氫勁到不得了,又或者係個場唔爆,仲有廿張吉枱,所以立即隊3柸熱茶吹暖下,.開始點菜,两個人點了三個菜,點了鵝片,問他可否拼掌亦,他說加二十五就可以(90+25=115.).於是我們叫了雙挵另一個就籠仔橄菜蒸石班,加一個北菇豆腐菜遠煲.坐下坐下,隔離枱和我叫差不多時間,巳經吃完第三個菜上緊第四個,於是我問佢哋,點解佢地食緊第四個菜我哋一個都未有,於是同我地check. 跟住同我地講籠仔篜石班要耐D,個豆腐煲煮錯咗,我話咁D鵝片同掌亦唔使煮點解都冇得食,巳經好凍仲冇野食,跟住有一個老諫些的女陪長走埋黎Sorry, 跟住同我地轉了個邊位至暖返D.跟住到有得食.第一個上是豆腐煲, 同我原先叫的北菇豆腐菜遠煲是两件事.除咗豆腐跟本沒有北菇及菜遠.即是話佢地知道做錯照上比客食,係有蝦仁鮮魷同豆腐的煲,太肚今餓算了費事改.味道算ok. 第二個上先至係唔使煮的鵝片垪掌亦.下次我打死都唔双拼,或者冇下次,因為得四片鵝片及掌亦.大佬我响紅磡生記

味道算ok.

第二個上先至係唔使煮的鵝片垪掌亦.下次我打死都唔双拼,或者冇下次,因為得四片鵝片及掌亦.大佬我响紅磡生記買掌亦17蚊一隻,比夠你响度堂食要30蚊,斷股都唔會85蚊四片咁經貴(90+25=115).D掌亦入味,但是都頂佢唔住. 有火

第三個籠仔橄菜蒸石班就好味d魚好滑蒸得好好.同黎飯一流.

總括來講都冇下次.
2009-08-30
2009-03-25 843 views
可能我係由佢葵芳o個時食到而家,覺得真係食開有感情,去到d人都問你幾多位,每次經過你張檯都打聲招呼這天同外婆一大家庭飲茶,都是如常食平時叫開既小食,但係最值得一試既就係鵝紅,無錯,就係鵝血,而且仲係午市先有既,買哂就冇,叫左既時候記得叫佢地俾埋胡椒粉喎,撤落d鵝紅到食簡直係~正呀~而且我推介碗仔翅同炒腸粉,唔好睇佢碗野少少,佢地真係有落真翅,雖然係d翅頭翅尾,唔似出面人地用粉絲當魚翅,炒腸粉又係即叫即炒,但係買哂就冇.....
可能我係由佢葵芳o個時食到而家,
覺得真係食開有感情,
去到d人都問你幾多位,
每次經過你張檯都打聲招呼

這天同外婆一大家庭飲茶,
都是如常食平時叫開既小食,
但係最值得一試既就係鵝紅,
無錯,就係鵝血,
而且仲係午市先有既,
買哂就冇,
叫左既時候記得叫佢地俾埋胡椒粉喎,
撤落d鵝紅到食簡直係~正呀~

而且我推介碗仔翅同炒腸粉,
唔好睇佢碗野少少,佢地真係有落真翅,雖然係d翅頭翅尾,
唔似出面人地用粉絲當魚翅,
炒腸粉又係即叫即炒,
但係買哂就冇.....
2009-03-22
$60 (Lunch)
同媽媽做生日, 為了遷就在尖東收夜班的姐夫才想起好久未光顧的這間酒樓.一檯8人, 基本上那兒的伙計不多理會你的.叫菜又唔介紹, 淨係話樣樣都好.點了...芝士焗龍蝦伊面底(同上湯一樣味的. 問部長, 他說廚房一定有落芝士的!)梅子燒封鱔(超酸的梅子, 每碟收六十幾, 只得8件1"大的鱔粒)香酥芋茸鴨(味ok, 但, 碟地底的油夠我平時炒一斤菜了.)蘿白舂菜煲(煲裏只有4件1 x 2"寸的羅白和一些煲到變了啡啡地的春菜, 最搞笑係連部長到唔知"春菜係??)崧子鮑粒生菜包(味ok, 但生菜有頭髮......)檸檬鴨燉湯(勁唔底, 根本係味精水!)糯米卷1/2 打+ 壽包1/2 打(味道和超市買的相同. 一開始就上了這兩樣單尾的東西,我已經覺得佢地好唔專業, 叫佢地先拿返入廚房等最後上檯的一度菜才一同上....點知吃了生果盆後唔提佢地都唔拿出來! 哈!)你話係咪執左好過啦!!!!!!!!!!!!!!
一檯8人, 基本上那兒的伙計不多理會你的.
叫菜又唔介紹, 淨係話樣樣都好.
點了...
芝士焗龍蝦伊面底
(同上湯一樣味的. 問部長, 他說廚房一定有落芝士的!)
梅子燒封鱔
(超酸的梅子, 每碟收六十幾, 只得8件1"大的鱔粒)
香酥芋茸鴨
(味ok, 但, 碟地底的油夠我平時炒一斤菜了.)
蘿白舂菜煲
崧子鮑粒生菜包
(味ok, 但生菜有頭髮......)
檸檬鴨燉湯
(勁唔底, 根本係味精水!)
糯米卷1/2 打+ 壽包1/2 打
你話係咪執左好過啦!!!!!!!!!!!!!!

2005-02-24 463 views
昨晚公司食開年飯. 第一道菜到最後一道菜都沒有膩的感覺但我最欣賞係碟冰鮮蟹. 腳又多肉. 蓋膏可以是非常美味,有圖為証....哈哈但昨天比較靜.........所有服務是不錯的
昨晚公司食開年飯. 第一道菜到最後一道菜都沒有膩的感覺

但昨天比較靜.........所有服務是不錯的
2004-09-05 322 views
見到廣告好似好靚咁.....點知唔係咁好... 切都切唔到....D酥皮係un 咁樣ga,D餡又唔似樣... D紅豆得一條線咁少,又油淋淋wor....
見到廣告好似好靚咁.....
點知唔係咁好... 切都切唔到....
D酥皮係un 咁樣ga,
D餡又唔似樣... D紅豆得一條線咁少,
又油淋淋wor....
2004-06-14 236 views
教會係個度搞聚餐,都唔係純潮州,當中夾雜d廣東野,d潮州就幾掂,例如鹵水鵝、潮州併盤、水晶包同清心丸綠豆爽。而其他廣東就勁多“獻”。
而其他廣東就勁多“獻”。
(Non-member)
2003-08-24 127 views
魚翅煲用料十足,小菜味道不俗食得好開胃!!價錢中等不算貴
魚翅煲用料十足,小菜味道不俗
食得好開胃!!
價錢中等不算貴
2002-12-07 145 views
環境地方都算整潔, 雖然食物普通, 但係侍應都好有禮貌同服務週到, 因為當日正係帶個日本朋友到呢度食飯, 正擔心唔知order什麼才o岩他口味, 於是他便很詳細他們的菜的特色, 還用日文詢問我的日本朋友鍾意食咩, 而佢地幫我order的幾款菜也很合我朋友的口味, 所以食得好開心
2000-11-14 121 views
環境:也算不錯地方:尚算整潔侍應:服務態度也算合格食物:只是一般潮州酒家的食物, 沒有太大的分別,惟味道也算不錯。洗手間:內也有服務員,你或可打賞小費,HK$2.00 - 5.00 便可。費用:因是朋友作東,所以不知價錢,我想HK$100-$150@ 吧!
環境:也算不錯
地方:尚算整潔