2024-04-29 245 views
去完博物館,諗住對面近近地搵間酒樓食晚飯,就去潮州城酒樓試下,原來酒樓佔二樓全層,裝修光鮮,座位闊落舒服。一坐低就有功夫茶飲,叫左鹵水鵝片、胡椒豬肚湯、鹽燒雞、水瓜魚鰾,估唔到樣樣都好好味😋,食物食材新鮮。價錢都好合理。甜品叫了潮州清甜湯,十分清潤。另外叫了福果芋泥,軟滑得來又有口感,非常好食。芋泥上的福果都好好食,好煙韌。兩個甜品甜度都好適中。食完飯又有功夫茶解膩。值得一讚係職員態度好好,細問之下才知道酒樓開了四十幾年,幾個月前新裝修。酒樓無論服務,食物都好有老香港的感覺,食得出酒樓係用心做食物。係香港愈來愈難搵到呢類酒樓,希望潮州城繼續用心做落去。

2024-04-28
  • 鹵水鵝片
  • 胡椒豬肚湯
  • 鹽燒雞
  • 福果芋泥
  • 潮州清甜湯
2024-02-20 657 views
首先要讚的是這裡的服務真的一流,有種老香港,做熟客生意的感覺,我們公司飯局一行多人,終於有賓至如歸的感覺。潮州食店,當然會點滷水拼盤,大大碟,味道方面也是正常。午市也有點心類,這個XO醬炒蘿蔔糕則略為遜色,粉太多。黃金苦瓜,很特別,香口惹味,喜愛苦瓜的朋友一定要試。其他潮州食品全屬高水準!最後更送上傳統功夫茶,解油膩,大滿足。也許尖東算是一個比較傳統的商業區,這類傳統食店能夠做下去,絕對是食客的幸福。

潮州食店,當然會點滷水拼盤,大大碟,味道方面也是正常。

午市也有點心類,這個XO醬炒蘿蔔糕則略為遜色,粉太多。

黃金苦瓜,很特別,香口惹味,喜愛苦瓜的朋友一定要試。

其他潮州食品全屬高水準!

最後更送上傳統功夫茶,解油膩,大滿足。
2024-01-29
Lunch
今次去嗰間呢,扎實係好抵食嘅潮州菜之旅 🍽️!起頭喇,嗰個烤乳豬,真係厚!外皮炸到啪啪作響,入口即溶,肉質嫩滑至極,件事恰到好處。海鮮拼盤,每款丸子哈密翻彈牙,尤其係那蝦球,鹹鮮打得正!呢款餐單一向係我嘅心頭好,每次都要點。跟住呢,烤鴨實話實說,皮香肉嫩,啖啖肉真係唔使乜揀。再嚟個魚翅,湯頭深而不膩,食完之後,覺得落咗口福。清蒸那條東星斑,蒸到啱啱好,一啖就知新鮮入味。大蝦沙律就美味又異國,哈密瓜嘅清新加上啖啖蝦肉,爽口得來。飯後個綠豆糕次次都係我嘅最愛,滑溜溜嘅口感,甜而不膩。鮑汁菌菇呢道,嘩,口感熨貼,湯汁厚重之中透着細膩。每款菜色味道各有千秋,總之今次食飯食得好開心,唔單止填飽肚子,仲大飽口福。呢啲美味,簡直係輕鬆地撲面而嚟,留低難忘回憶 🥳。轉頭就同友人介紹下,又或者下次節日再黎轉轉,過下食神癮。

2023-12-04 750 views
有時行到攰咗,成個人都嗌晒「食嘢啦!」唔洗再諗,我就企係呢家老字號茶餐廳門口。一入去,個肚已經餓到咕嚕咕嚕叫,聞到嗰陣嘅茶香同多士香味,真係心曠神怡。頂頭上司就係個金黃香脆嘅厚切多士,啖啖牛油嘅香甜喺口腔裏面融化🤤,啲緊緻嘅麵包層層相疊,薄脆外皮同鬆軟內芯形成一幕美妙對比。喺我差不多想同啲多士求婚嘅時候,鹹牛肉蛋治登埸啦。佢嗰股熱辣辣嘅鹹香,夾埋啲滑溜溜嘅蛋,簡直正到爆燈!😋成桌點咗咁多嘢,但重點一定係嗰碗絲滑牛奶冰。依然保持緊做法,個口感綿密到就好似喺雲端上悠悠,牛奶味濃郁得嚟又唔膩口,啱晒飲茶後甜品一流。我堅持,呢啲嘢真係老食客心頭好,一試鍾情。收皮之前,唔少得自己嘅招牌咖啡。苦中帶甜,啱啱好嘅香濃度。走出門口嗰陣,個胃已經好滿足,而我知道,食飽餐咁簡單,但咁滿足嘅感覺,唔係每間店都做到㗎。呢個味道,重溫咗無數次,但係每次都仲係咁掂!😄

2023-11-08 941 views
發現工作地方附近都有好幾家酒樓,今日就去試下其中一家!酒樓係環住全層,要影影唔曬,樓下有個display 既位置,本身仲以為係果到入去,點知係乜野都無😂前菜我見到仲有花生,但佢好似無比我地,住個應該係類似。。。菜/蘿蔔? 小小酸加麻油味,幾得意,如果有埋浸花生說好!係好舊式既酒樓,有啲菜放係到即刻攞俾你,豬手,咖哩都有套餐都幾抵食,可惜我地得三個人, 好多點心都可以試到叫左叉燒包,係蒸熱左黎既,外貌看似很不錯!唔係爆餡料,叉燒汁同包唔會好甜,唔會皮厚餡小,推薦!棉花雞外貌唔係咁吸引,但相對都大分,有三四塊棉花,味道唔會好濃同油。胡椒蘿蔔牛腩蘿蔔好淋,浸到入曬味,胡椒湯唔係好辣,微辣連老人家都接受到,牛腩都淋,但有啲會有啲韌要睇部位,整體都入味同好食點心拼盤想試依到既點心,所以叫咗佢。蝦餃唔算大隻,都幾新鮮,舊式粉果入面有粉葛。燒賣入面肥肉唔算好多,加頭頂粒粒蟹子好食,推薦大家都可以食依個!朋友見到佢依個係招牌所以都叫咗試下,留意最低要叫三個哦,個底有好多白芝麻,6埋一齊食好感豐富啲!蟹粉混埋左肉,蟹味唔算好重,包餡比例合適,味道也不是太重,大家可以自己揀叫唔叫
發現工作地方附近都有好幾家酒樓,今日就去試下其中一家!

係好舊式既酒樓,有啲菜放係到即刻攞俾你,豬手,咖哩都有

套餐都幾抵食,可惜我地得三個人, 好多點心都可以試到

叉燒包

叫左叉燒包,係蒸熱左黎既,外貌看似很不錯!
叉燒包

唔係爆餡料,叉燒汁同包唔會好甜,唔會皮厚餡小,推薦!

棉花雞

胡椒蘿蔔牛腩

胡椒蘿蔔牛腩

蟹黃生煎包

2023-11-07
2022-11-11 2713 views
出菜超耐!食物過咸!價錢絕對唔低食!人手不足!祗替廳房出菜!大廳食客個個都食到發脾氣!起身走人!餸菜十分細碟!但價錢收到離晒譜。要取消餸菜兼埋單至出菜,但埋單一樣要等!一頓簡單的晚餐好似食了一圍酒席咁。
出菜超耐!食物過咸!價錢絕對唔低食!
餸菜十分細碟!但價錢收到離晒譜。

2022-11-11
,我細細個已經聽過其名字了,一間屹立多年的,價錢收得不平,但食物水準尚算穩定。據朋友所言,這裡是的,所以不怕受業主加租所威脅。但眼下所見,週六的人流稍為冷清,直行直入之餘,還是可以揀個心水靚位。看個點餐紙,由三十餘元開始起跳,則收約五十餘元,其餘,收價則和大路的酒家差不多,至於屬主打的,亦不過是五十八元至七十八元不等,整體來說,屬可以的價錢。可惜那天的,只見到吊著一隻,隱約見到有少許滷物,反而坐位對著的,看來有點看頭,內裡盛著多款的,照著就可揀選心頭好。先來兩個五十餘元的,包括經常吃到的— 是也 !  相比起及其口感來得爽滑,挾起來也不碎散, 濃汁的味道也是不俗。再挾上底部的,爽口而沒半點,這個經典的配搭,確是百吃不厭,當然廚部的處理,還是功不可抹。此外還有,看似是簡單不過之物,其實還是有點小竅門,將食材放入中,配以及等物,經長時間下熬至入味,出來的口感甚為軟熟……原本有更加好的選擇,如換上的話可更顯特式風味,可惜當天遇不著,所以還是一個可堪的選擇。還有上面這碟,將等物切好之後,配以及同炒,味道帶點甜,理應是一道開胃的送酒物,可惜當天有點放涼,上桌時沒有重新翻熱,不免有點失色。來到,先
來到,先來的,其實也不過是,當然不是吝嗇那的價錢,而是我們深信,的肉類,才是最呈現出食物的原味,因為當中精華,還是…….
約為八件之下,斬得十分工整,加上這裡由開業已滾存至今的,夠晒。滷得固然入味,卻沒有及的味道,仍然保留著應有的…….不算太肥,卻是皮薄而肉嫩,再挾上墊底的,其口感十分嫩滑,除了之外,亦有淡淡的。另有不遑多讓的,經浸泡之下,既有淡淡的滷香,同時亦保存那份源自內臟的。雖不是甚麼,平心來說,仍是十分,再呻上一口紅酒,可呈現出更佳的味道層次出來…….再挾上一件嫩滑的,不遜於的出品。
尾段來一個,沒記錯的話,應是三十餘、近四十元的價錢。一碟四隻,細細粒,外層倒是煎得焦脆,薄薄的下,包著混著的,吃得甚為香口,再沾點下,可更添惹味…..雖然與出品相比,好像有點分別,問心就是好吃,不容罱疑。最後所點的,正是這碟,每次來到,都是自家的心頭所好。約為八十餘元一碟的,單看賣相,就知極為對辦…….
2022-09-22 1640 views
中旅社一天遊包餐:滷水拼盤有滷水鵝片,紅腸,布包豆腐,五花腩之後有碗翅好似有竹笙,再上方魚炒芥蘭炒飯,菜甫蛋餅,最後有蒸烏頭出場,茶是原片茶葉我們全部清碟真係好
中旅社一天遊包餐:滷水拼盤
有滷水鵝片,紅腸,布包豆腐,五花腩
之後有碗翅好似有竹笙,再上方魚炒芥蘭
炒飯,菜甫蛋餅,最後有蒸烏頭出場,茶是原片茶葉
我們全部清碟
  • 滷水拼盤
  • 潮式蝦棗/豬肉/雞卷
  • 方魚炒芥蘭
2022-08-16 1731 views
下午茶係葵興一間酒樓食到背脊骨落,夜晚呢餐就食得好開心!真係無比較無傷害,上上下下服務周到,好有人情味,味道好,份量足夠,價錢相當合理,一家人食得好開心,坐得舒服,環境衛生又乾淨
2022-01-04 2441 views
今日有舊老闆想搞飯局 佢不嬲好鍾意食潮州嘢 提議左喺尖東呢間老牌潮州店潮州城食夜晚飯叫咗好多招牌潮州菜例如鵝肉拼盤 蠔仔餅 糖醋麵 香酥鴨 每樣都做得好正宗~! 食得出鵝肉好新鮮 肉汁多 另外值得一讚嘅係呢度嘅炸嘢好香脆 叫咗椒鹽九肚魚 炸得金黃香脆 黃金豆腐磚都好香口 值得一讚蠔仔餅大大碟 蠔肉好多 食落口唔算太油 甜品當然唔少得潮州傳統 反沙芋 芋頭香甜 仲叫咗馬蹄露 清清地 買單$300一個人都唔使 性價比高 得閒可以encore 一班人食飯亦都可以有book房

蠔仔餅大大碟 蠔肉好多 食落口唔算太油

甜品當然唔少得潮州傳統 反沙芋 芋頭香甜
2021-11-01 1885 views
好好味嘅反沙芋頭同芋泥🤍🥰話說我成家都係潮洲人,所以久唔久都會去食潮州嘢。有一日我爹哋懶醒咁話帶我哋去食潮州翅 (佢明知我都唔食翅既🤷🏻‍♀️), 去咗尖東一個比較舊式嘅商場,原來潮州城開業超過20年,上到去好有舊式酒樓嘅味道。其他嘢唔好講住,一定一定一定要嗌呢度嘅甜品!!!反沙芋頭同芋泥呢d心機野唔係度度都有整,呢度兩樣都有好開心!其他餐廳嘅反沙芋個糖皮好多時比較厚身搞到食落會好甜,最尾都會拎走晒啲好厚既糖就咁食舊芋頭。呢度個反沙芋頭真係一定要食☝🏻🤤 糖皮又薄又脆,成舊擺落口都唔會好甜,舊芋頭仲要超級軟糯,好開心🥰 然後講吓個芋泥,好香好滑😋 唔好理佢落咗幾多豬油,芋泥唔鞋口係好緊要架!精粹係啲白果度,預先烹調過既白果唔會太甜,可以中和返芋泥嘅甜味,d白果仲要粒粒都好煙韌,好味🥰 食完甜品仲有功夫茶飲,可以清一清d甜味同肥膩。返返去主菜潮州翅佢地個個都話好味,尤其是加咗芫荽同埋醋調味之後更加出色!然後水瓜烙同蠔仔粥都唔錯,蠔仔粥超足料粒粒都脹卜卜好鮮甜!
好好味嘅反沙芋頭同芋泥🤍🥰

食完甜品仲有功夫茶飲,可以清一清d甜味同肥膩。

芋泥
潮州翅
芋泥
潮州翅
2021-07-30 2393 views
呢一間潮州酒樓好似已經開咗好多年,佢D潮州野都正宗好食嘅,鹵水鵝片、鹵水拼盤、蠔烙、水瓜洛等都唔錯,不過最有驚喜嘅竟然係佢嘅甜品,因為喺香港真係好難食得到好味嘅潮州甜品。先講個反沙芋,真係要好花心機時間慢慢整,火力太大又會燶,另外外面層糖又唔可以厚,因為太厚就太甜,會好難食。當然,芋頭本身都要夠靚,所以要食到好食嘅反沙芋真係一D都唔容易。芋泥真係令人又愛又恨,因為好食嘅芋泥一定要有一定份量嘅豬油去撈,咁樣先至夠香。另外好欣賞呢個芋泥有好多白果,中和返令食落去唔會咁滯。兩個甜品都有驚喜。
白果芋泥
2021-07-23 1839 views
尖東嘅潮洲城酒樓開業超過20年,一直冇試過,一於就去試下💛個冰鎮鮑魚好正!凍凍地,勁濃鮑魚味🉑另外個魚湯有酸菜係入面,充滿潮洲特色,飲落幾特別!仲有個炸墨魚餅配上甜酸醬都好開胃滿足嘅一餐
尖東嘅潮洲城酒樓開業超過20年,一直冇試過,一於就去試下💛

滿足嘅一餐
2020-12-26 2328 views
尖東嘅潮州城酒樓開業超過20年, 其潮式月餅可以話係街知巷聞。朋友喺紅磡放工, 就提議去尖東食晚飯!水瓜烙 用料簡單, 卻係一款美味可口嘅潮州家常菜。雖然水瓜會喺烹調過程中出水, 但餐廳都處理得好好, 做到外酥內軟, 面頭再加上碎花生增加口感! 紅燒豆腐煲有驚喜的一道菜! 由於疫症關係, 某幾款小菜餐廳做緊半價優惠, 見豆腐煲唔係淨肉類, 感覺無咁Heavy, 就叫嚟試下! 估唔到熱辣辣, 金黃嘅豆腐, 香濃醬汁配上肉碎, 撈飯一流!

紅燒豆腐煲
2020-09-15 2229 views
打電話問咗幾個禮拜都話得月餅劵,今個星期終於有現餅,即刻訂位同阿女飲茶。阿女最鍾意糖醋麵(黃金伊麵),我地都肚餓,一人夾一份,撈啲糖撈啲醋,又有得玩又有得食,小朋友最鍾意,脆脆地、好味!食完先記得影相添阿女食咗半份麵都飽,但難得來到我又唔甘心只食個麵就走,叫咗個蘿蔔春菜,菜啫應該食得曬既🤔係好味既,但偏油再來一個馬蹄綠豆爽,入面幾多白果,個人來講麻麻地,如果有清心丸就好喇👉🏻👈🏻最後仲有功夫茶送。而家已經越來越少咁傳統又抵食既潮州酒樓喇😢潮州月餅暫時只係食咗荳蓉,阿女差唔多食曬成個迷你版😋。芋蓉未開,不過年年都幫襯佢買月餅,應該好味,好期待!

係好味既,但偏油

2020-09-13
$100 (Lunch)