本來唸住好彩集團唔差, 特登響今日6月2日黎尖沙咀呢間試下結果??大失所望, 真係冇得留低1. 訂枱+一坐低已經講明話訂左$19xx海鮮餐+一打細壽包, 到人齊叫上菜, 唔同人走埋黎問我地係未叫呢個餐(好似呃佢地咁), 其中一個紅衫阿姐仲走埋黎皺眉頭問"你地叫左菜未架?"(語氣好似話我地未叫菜又叫佢上菜咁", anyway, 最後見d人行黎講幾句, 當冇事~2. cos呢日老媽子牛一要慶祝, 映相少不免, 白衫侍應仔仲企正響我地中間斟酒, 我地定住左望佢5秒, 要我地忍唔住叫佢借借先識做(醒d會好d), but如果成晚唔係有佢響度招呼, 我唸我地拍左枱爆"火"都似, so 多謝你^^3. 呢單就大野喇, 係引發我要打咁大篇野既源頭!! 目標人物 : 一個留3cm頭髮大眼仔(冇帶眼鏡)黑膚色17x cm高既黑衫男經理, 臨走(22:15)仲見佢響度sale緊人擺酒 佢上左一碟菜, 竟然冇拎走個蓋餸既膠蓋就咁走左去, 我地一行11人呆左O哂咀望住佢走左去, 有白衫阿姐見到走埋黎問我地咩事, 最後叫返條友埋黎, 仲更加火!!! 臭串得佢, 黑社會咁, "張枱細, o個邊有翅
本來唸住好彩集團唔差, 特登響今日6月2日黎尖沙咀呢間試下
結果??大失所望, 真係冇得留低
3. 呢單就大野喇, 係引發我要打咁大篇野既源頭!!
臭串得佢, 黑社會咁, "張枱細, o個邊有翅上緊, 怕菜會凍。"
實在不成理由, 成張枱得佢岩岩上呢碟菜喳喎, 同埋怕凍都同我地講聲話o個邊上緊翅, 問下我地開唔開蓋丫(佢既解釋簡直放屁)
半秒後再加一句"咁你地仲要唔要個蓋丫?" 上菜上埋個蓋真係第一次見識到!!唔通個蓋食得既?一句客氣既說話都冇, 好似撩交打咁
我地對咁大間集團有樣質素既伙計真係好失望, 有呢d不知所謂既經理教壞下屬, 簡直幫好彩倒米, 連樓面既態度都冇管理, 或者覺得響呢個地區唔怕冇生意掛~

乳豬拼盤(我個人覺得叉燒好食, 其他都麻麻)
西芹炒花枝貴花蚌(少辣惹味爽口, 男友話得)
海王羹(幾清甜)
班球兩味(西蘭花炒個碟好差, cos西蘭花烚完就算冇炒過咁仲有水, 另外蒸腩好得, 時間岩岩好連我好怕食腩既人都覺得滑到爆咬多幾舊!!)
芋茸炸帶子(幾得意但味唔係好夾, but家姐話幾好食喎~)
酥炸加拿大蠔(好大陣雪藏味, 男友話飛水唔夠就會咁, 簡直哂曬)
沙津蝦仁(好似怪怪地味咁, but阿妹話最好食喎-_-)
另加細壽包$60一打(呢個真係...垃圾!!!!size細到...更加難得係佢可以整到每粒只有兩粒綠豆咁多既蓮蓉餡落每個包度...都叫做$5個丫, 唔洗咁寒酸下嘛~從未食過酒樓出既壽包會差到咁....得舊麵粉你食~)
最後上埋生果盤

P.S. 埋單兩差幾野仲要食到成肚火, 過隔離食buffet好過~
$187 (Dinner)
  • 蒸班腩
2008-03-27 24 views
等唔到隔離間鼎泰豐, 所以入左黎食dinner. 由於無乜期望, 因此overall都覺得ok, 不過不失咁啦. 有人擺酒, 只有一個大廳係食晚飯, 時近8點, 仲有一兩張枱剩. 4個人坐低即刻叫左兩個小食, 分別係燒腩仔同沙薑雞腳, 奇就奇在之後所有叫既餸都黎齊, 個沙薑雞腳都未黎. 其餘叫左兩隻乳鴿, 蒸石班, 翠塘豆腐, 炒豆苗同一個炒飯. 味道都可以, 反而係個炒飯最好食. 石班蒸過左少少, 不過d豉油幾好味, 補返數. 連2支汽水, 3支啤酒, 埋單成800蚊, 唔係咁值. 不過見佢送果盤, 下次等唔到鼎泰豐都可以再黎.

2007-10-26 8 views
星期日要找位飲茶確實令人費煞思良,到處人頭湧湧,等枱得等上句多鐘,到有枱時又坐得十分擠迫,到處嘈喧巴閉,想話一班人傾計嘆茶都變得滿不是味兒,但唯獨尖沙咀的彩雲軒人流不算多之餘,食物質素也不俗,光顧數次也不用花時間去等位,點心款式甚多且有水準,價錢由$8(小)、$12(中)、16(大)、$20(特)及$24(頂),雖唔算抵食,但勝在質量好及地方舒適補數,當中各式腸粉、潮州粉果、蝦春卷及煎蘿蔔糕十分企理,雖然只係一些傳統的點心款式,但就勝在選料和製作夠認真,所以味道勝人一籌,當中一道甜品「椰皇燉雪蛤」更加欲罷不能,每盅只賣8元,就算糖水店食盅燉蛋都無咁便宜,又香又滑又熱騰騰兼且雪蛤甚多,差不多每枱客都一人吃一盅,真是唔食都覺得有點對唔住自己。此店沒什缺點,唯獨是上菜慢和入單有點亂,希望有改善的一日。
2007-09-24 8 views
係而家呢個講服務講質素既時代黎講, 呢間野既服務態度可為數一數二..... 差, 成班侍應黑口黑面,無禮貌,d野食追幾次都無人理, 最攞命係個度個好似經理既人, 成個黑社會咁, d態度好似想撩交打,有d咁既經理係度唔怪得之d伙計都咁無禮貌!!! 我阿媽話呢個集團(好彩集團)有好多間既服務都極差, 所以我屋企已經bad list左佢地, 食物幾好都無用, 比錢仲要受氣就勢係假!!
2007-09-07 8 views
o係尖咀, 以新港下面food court食幾廿蚊計, 黎呢度歎茶算經濟. 點心幾精美, 同男友試左流沙奶皇包, 醉雞, 紅油炒手, 還有很多點心一致不錯, 一百蚊唔使! 佢地推出幾款特價野好平試到, 有d好快賣哂, 最後唔知8蚊定9蚊試左個養顏椰青燉雪蛤, 男友試下都話yummy^o^
2007-08-10
28/7(六) 8pm好好的一頓壽宴,何必弄得我等客人怒火中燒,雅致盡給掃掉.預留了貴賓房,兩席點了$4280的套餐:乳豬全體,翡翠炒帶子花枝,鳳尾蝦,炸子雞,上湯龍蝦,清蒸東星斑,蝦仁炒飯,蝦子干燒伊麵,蟠桃壽包,生果拼盤.說實話此館子之出品素質確之然水準之上,尤其清蒸東星斑(火侯剛好;嫩滑中帶結實質感),鳳尾蝦(滴油不沾,炸得乾脆,蝦隻仍保持彈牙爽口)及炸子雞(雞皮薄脆,肉質幼嫩細緻)必吃菜式也!服務是全晚的罪魁禍首,分菜員不知為何趕頭趕命,上菜後沒多久以極高效率為我們分畢整道菜,是否要趕及投胎呢?結帳時,男友叔父向侍應生索取免費泊車卷,侍應生質疑地告知若我們拿不出泊車飛,便愛莫能助!(實情是停車場內的取票機壞了,不能出飛)叔父們即時火起;為著拘拘數十塊錢,開罪一班消費近萬元的食客!連經理亦如事!完全不懂體面!確認與"彩雲軒"割蓆緣滅!
28/7(六) 8pm

2007-07-22 13 views
我們點了沙碢雲吞雞, 寫菜的小姐還問我們要不要湯, 我們話有這個碢就不用了. 點知來了一碢是桂香雞, 好似醉雞咁的, 我們跟上菜的男待應說: 這不是我們叫的, 一定是入錯單. 但個待應一句就話: 我們沒有這味菜, 我們好肯定睇到菜牌有才叫. 堅持要看菜牌有沒有, 還是我們真的看錯.之後另一位女待應過來, 話菜牌是有, 你們這碢漏了放雲吞下去, 會幫我們拿去加回.我們問佢"沙碢雲吞雞"是否好似醉雞咁, 這碢明明是桂香雞又怎可以矇混過去, 叫佢問清楚是那種STYLE , 我們一定要的只是上海式那種.過了一會, 個女待應回來話在我們枱上的那碢不是, 酒樓都是上海式, 但不是話同我們改, 只是繼續問我們要唔要桂香雞? 我們點都堅持, 有咩理由唔堅持. 錯不在我們, 對方道歉一聲都沒有咁她轉頭回來又話賣完晒沒有了喎!!! 玩咩????取消單都唔要架咧~~態度又差, 我們問了一聲是我們錯還是你錯?? 她好不高興地話同我們消取.事件完畢, 我們叫了另一位比較好小小的, 幫我們加多一碟生炒排骨, 點知今次不是樓面錯, 而是出菜部出錯, 又要退貨到找數時, 幸好我習慣了CHECK 單, 那個女待應真的沒
我們跟上菜的男待應說: 這不是我們叫的, 一定是入錯單.

咁她轉頭回來又話賣完晒沒有了喎!!! 玩咩????

到找數時, 幸好我習慣了CHECK 單, 那個女待應真的沒有幫我們取消單, 差點地要付多206.80(連加一)只有睇而沒有吃過的桂香雞
2007-07-01 12 views
19/6(二) 7:30pm奉旨出席的飯局,跟男友家人的端陽飯聚.端午正日,酒家內人氣不算旺盛.店內的格局沒傳統中菜館般金碧輝煌,但天花的大紅圓筒燈耀目得很;環境總算企理舒坦.其親友預留了角落的大圓桌;剛好湊成一席,要了12人的套餐$2880全包宴:乳豬拼盤,明爐燒鵝,醬燒雞,竹笙花膠雞絲翅,鍋貼大明蝦,北菇扣鵝掌,玉環瑤柱甫,翡翠花姿帶子,清蒸海星斑,錦繡炒飯&秀珍菇伊麵,蟠桃大壽包,南瓜露,鮮果拼盤.食物水準方面十居其九皆予人喜出望外之感;菜式做法簡單,更見廚藝真章.而最教人褒獎的蟠桃大壽包;包身隆脹可軟熟的;半固狀態的蓮蓉軟滑無比,甜度得宜,是平生嚐過最優秀的壽包!有讚應有彈,鍋貼大明蝦是其扣分菜式;一入口已滿口油膩,殊不香脆,中看不中吃!服務的一欄總體可為合格,傳菜員及侍應生均笑容可掬,但那位捲起手袖的部長實在讓人側目,加上其態度輕挑,看來應好好上上禮儀課,洗洗底!丟開那黑底部長,此處乃是一家吃得過的水準中菜館!
19/6(二) 7:30pm

丟開那黑底部長,此處乃是一家吃得過的水準中菜館!
2007-05-02 7 views
一行十二人去食晚飯,服務唔掂,無人加水加茶,野食有小小唔乾淨,不過夠晒靜,成晚都係得果4,5檯客
2007-04-17 20 views
先前一天下午約了朋友在尖沙咀,見面時已差不多下午二時了,一時想不到吃什麼,又不想走太遠,便想起到就近的彩雲軒喝特價下午茶,雨人要了大概七、八碟點心這裹的點心不俗,跟上次來時質素保持穩定水準,茶葉也不錯,比一般茶樓的較香,下午荼時間人潮漸散,而且枱距也不太密,聊天也較方便,不伯吵到鄰枱的客人。這裹的小點大概十元一客,找數每位約五十元,下午茶來說不算平宜,但在尖沙咀市中心區也可接受。

2007-04-05 5 views
女朋友的婆婆生日,她媽媽建議到這裡飲茶,踫巧有人包了場,只能在近門口放下幾張枱讓食客飲茶,所以等了45分鐘。叫了幾碟點心,其中最出色的是那碟金絲炸蝦,炸得十分鬆化,不過隔離枱就叫人收走,不明所以;另外,腸粉也不錯。伯母推介的燉椰皇,無論冷熱都不錯,既香且滑,又不太甜,掂!
2007-03-01 1 views
食物: 本人非常著重白飯的溫度. 有一碗熱騰騰的白飯, 加分.老火湯是菜乾煲豬肺: 夠濃而唔覺味精, 好味. 一煲有8碗.豆豉鷄煲: 熱騰騰, 味濃, 鷄肉嫩滑. 好送飯, 值得推介.蒸了一條石斑: 斤幾重吧, 蒸得過火了. 燒肉炒蜜糖豆: 燒肉皮夠脆, 但太肥. 肉同肥膏的比例是2:8.最失望是"百花蒸豆腐":點解唔係豉油蔥花汁?? 而係玻璃蛋白汁. 唔夠味呢... 環境: 桌間之距離ok; 大廳四邊可能因春節關係, 今晚都間晒房. 大廳樓底偏低, 中間天花仲用上一大群的圓形天花燈作裝飾, 令樓底更低. 一入場有d感覺侷促. 洗手間的環境比預期中好.$ : 5個人埋單$8xx.

蒸了一條石斑: 斤幾重吧, 蒸得過火了.

$ : 5個人埋單$8xx.
2006-11-29 10 views
都幾鍾意去呢間食lunch首先價錢合理(以同區飲茶比較)個場夠大, lunch hour都唔使book或等好耐位, 坐滿人都唔會太嘈, 上菜快, 味道okay! 今日食左個雪蛤椰皇甜品, 都幾好味!
都幾鍾意去呢間食lunch

首先價錢合理(以同區飲茶比較)
2006-09-05 18 views
四條友走去lunch飲茶, 呢度個場又大又多枱, 上菜又快, 係lunch推介地點蝦籽雜菌炆伊麵盛惠$78, 午市小炒算係中上價, 好在碟頭都算大, 不過味道唔係好夠, 蝦籽唔係好覺, 而且味道都淡左d喎. 咸水角皮太厚, 好在都未算係油淋淋個隻. 蝦餃只係一般貨仔, 因為蝦新鮮但細隻, 皮唔算太薄, 一般一般而已. 燒賣的肥膏多左一點, 但係都算味道不錯. 奶皇飽係傳統不流沙的, 食落感覺好陌生, 可能因為好耐無食呢d傳統飽啦, 但係都尚算ok, 奶皇都滑滑的~~珍珠雞我無食, 但係同事們都讚話多料又好味, 見佢個size都大大隻的,下次要try tryservice的人都算勤快, 上菜快手, 係lunch推介地點

2006-09-01 3 views
今日中午來飲茶,亞媽介紹的,環境舒服坐得ok.但點心選擇唔多,剛好有點叉燒米,如果唔係驚唔飽.叉燒好味肥瘦適中.茶味都可以,價錢中等啦!