2025-04-12 513 views
今日係拍拖週年紀念,我地一早計劃咗離島半日遊,可惜….下雨,但也無咗我們出發嘅決心,就向長洲去。老公一落船就話要醫肚,本打算掃街,食大魚丸、糯米糍、平安包….但被多間海鮮店極力推介$188/2款、$278/3款…仲送湯和油菜,抵!飯店整齊企理,座位唔少,坐外面仲可望住海,幾舒適寫意。超多選擇,有多種海鮮外,仲有肉類、蔬菜可選,而粉麵飯就雖單點。馬上送來魚肚粟米羹 ($0),十分足料,魚肚鮮美,粟米爽口多汁,順滑可口,不錯!白灼生菜 ($0) 新鮮爽嫩,淋上熟油,賣相亮麗。老公愛肉,點了蒜蓉牛仔骨 ($$278/3餸),好夠鑊氣,舖上炸蒜碎,蒜味濃郁,香氣撲鼻,肉嫩入味,大大碟,好食又抵食!我一揀就揀果皮蒸班頭腩  ($$278/3餸),每件都份量十足,好厚肉。肉質雪白,嫩滑鮮美,魚皮黏滑富膠質,搭配甘香的果皮,最佳拍擋。再點推介的黃金蝦  ($$278/3餸),外層沾上香濃的鹹蛋黃,鹹香可口,蝦仁啖啖肉,連殼都可食,口感味道層次豐富。
飯店整齊企理,座位唔少,坐外面仲可望住海,幾舒適寫意。
魚肚粟米羹
魚肚粟米羹
白灼生菜
白灼生菜 ($0) 新鮮爽嫩,淋上熟油,賣相亮麗。
2025-04-05
$140 (Lunch)
黃金蝦
在長洲玩了半天後,決定吃完晚餐才走,經過這家時,看到價錢合理,坐下試試,特意選了海邊座,涼涼的海風非常寫意我們點了$278/3款餸菜,店員說每桌都送湯和炒菜炒生菜送上的生菜不欺場,生菜爽脆鮮甜粟米魚肚羹裡面粒粒粟米和魚肚,雖然免錢但很大碗,而且質素有驚喜豉椒炒蜆豉椒味道鹹香,令蜆肉更添鮮味,蜆肉份量不少,而且完全沒沙,推介蒜蓉蒸開邊蝦蒜蓉香氣撲鼻,蝦肉彈牙,粉絲吸飽蒜蓉的香氣和蝦汁的鮮甜,非常下飯蒜蓉蒸班頭腩 +$30班頭腩魚肉結實,魚味香濃,魚皮煙韌充滿骨膠原口感,魚鮮出色性價比非常高的海鮮菜館,下次來長洲會再來

我們點了$278/3款餸菜,店員說每桌都送湯和炒菜

炒生菜
送上的生菜不欺場,生菜爽脆鮮甜

粟米魚肚羹
裡面粒粒粟米和魚肚,雖然免錢但很大碗,而且質素有驚喜

豉椒炒蜆

蒜蓉蒸開邊蝦

蒜蓉蒸班頭腩 +$30
班頭腩魚肉結實,魚味香濃,魚皮煙韌充滿骨膠原口感,魚鮮出色

性價比非常高的海鮮菜館,下次來長洲會再來
  • 粟米羹
  • 生菜
  • 蒜蓉開邊蒸蝦
  • 豉椒炒蜆
2025-04-22 267 views
新潮發海鮮菜館地址:長洲北社海旁路13號地下C號舖海旁呢間「新潮發海鮮菜館」真係唔錯,海鮮同小菜都出色!今日呢餐真係勁有海鮮風味,啖啖滋味,食得滿足!🍽️🦐🐟 最喜歡喺下面呢兩樣❤️❤️白灼鮮魷 🦑鮮魷肉質鮮嫩爽口,咬落去彈牙又啖啖鮮甜🔥✨簡單嘅白灼做法保留晒原始海洋鮮味,食落特別鮮香惹味!絕對係海鮮控必試嘅一道美味😋🥢 ❤️ 蒜茸蒸開邊蝦🦐蒸到啱啱好,啲肉嫩到冇朋友!每一啖都爽滑彈牙,加埋香噴噴嘅蒜蓉,好味!底仲鋪滿爽脆銀芽,淋埋豉油,雖然做法簡單,但係味道夠晒層次,認真抵食!🦐🤤✨
新潮發海鮮菜館地址:

最喜歡喺下面呢兩樣❤️

❤️白灼鮮魷 🦑

❤️ 蒜茸蒸開邊蝦🦐

2025-04-18 164 views
🍽️新潮發海鮮菜館📍長洲北社海旁路13號地下C號舖呢間海鮮同小菜都幾好食,去開長洲玩嘅朋友可以試吓,呢幾樣都好味呀😋~豉汁蒸鯧魚🐟🍲鯧魚肉質嫩滑,吸滿豉汁嘅香濃味道,鹹香入味,咬落去啖啖都係鮮甜,感覺非常滿足! ~豉油王煎蝦🦐🔥大蝦煎到金黃香脆,豉油王嘅鹹鮮味滲晒入蝦肉,帶出濃郁嘅蝦香,無得輸🤩~油鹽水蜆🐚🍲蜆肉鮮甜爽口,簡單煮法保留晒天然鮮味,鹽水輕輕提味,每粒都係海洋嘅精華! ~蒜蓉牛仔骨🥩🧄牛仔骨外脆內嫩,蒜蓉嘅香氣爆棚,每口都係肉汁同蒜香嘅完美融合,食落超滿足😄 ~ 蒜茸蒸開邊蝦🦐蝦肉爽滑嫩口,蒜香十足,簡單而又出色,淋埋豉油食到你唔停口😬
🍽️新潮發海鮮菜館
📍長洲北社海旁路13號地下C號舖

~豉汁蒸鯧魚🐟🍲

~豉油王煎蝦🦐🔥

~油鹽水蜆🐚🍲

~蒜蓉牛仔骨🥩🧄

~ 蒜茸蒸開邊蝦🦐

2025-03-23 688 views
好耐冇嚟過長洲,一路都知道長洲有一條街都係食海鮮,不過一直印象中就淨係平,質素唔係好高,但係見到呢間好多好評,咁就嚟試吓啦。呢間真係比其他餐廳多客人,而且服務態度都好好,同埋佢仲可以坐出面睇住過海,又可以一路食煙飲酒。而且呢度嘅價格好平,而百幾蚊就可以食到三個餸,而且一坐低,已經有職員拎咗粟米湯俾我哋飲。呢個粟米湯好足料,飲落好多粟米同埋蛋花,好適合冬天飲,而且飲落好開胃。我哋叫咗椒鹽瀨尿蝦,估唔到份量咁多,而且每隻瀨尿蝦都好大隻。一食落口,已經食到瀨尿蝦比較新鮮,而且佢嘅椒鹽味唔會太濃,完全食到瀨尿蝦嘅蝦肉好彈牙同埋新鮮,有少少椒鹽調味,真係好送飯。好耐仲叫咗個辣酒煮花螺,食落唔會太辣,但係佢嘅辣汁好適合撈飯。而且佢嘅花螺都好大隻,好容易就撩到出嚟性落好彈牙新鮮,估唔到佢一碗都起碼有三十幾40隻,真係好抵食。呢間餐廳價錢非常平,而且海鮮食落都好新鮮,唔怪得佢係呢條街之中最多好評㗎啦。

• 粟米羹
2024-12-15 1396 views
新潮發海鮮菜館🏫地址:長洲北社海旁路13號地下C號舖海旁呢間「新潮發海鮮菜館」,上月同妹妹食過,海鮮同小菜都唔錯,今日帶朋友再去試下,分享吓呢幾樣先:白灼鮮魷 🦑睇起來已經係晶瑩剔透,鮮魷肉質鮮嫩又有彈性!用白灼的方式烹調,完美保留咗魷魚的自然鮮味。再加上醬油和蔥花,味道真的是豐富多彩,忍不住想多吃幾口!🍽️😋蒜茸蒸開邊蝦 🦐蒸得剛剛好,肉質保持得超嫩!每一口都彈牙滑順,搭配上香濃的蒜茸,好好味呀!下面仲有好多芽菜,再淋上醬油,雖然做法簡單,但味道層次感十足,真係美味嘅選擇!🦐🤤✨黑椒牛仔骨🥩🔥牛仔骨肉質鮮嫩多汁,外層煎到金黃香脆,入口即化。搭配香氣四溢嘅醬汁,味道更加豐富;配菜有洋蔥、青椒同紅椒炒製,色彩繽紛,口感清脆,增加咗整體嘅層次感,經典有鑊氣的小炒,好味道👍#新潮發海鮮菜館 #長洲美食 #香港生活 #香港美食 #吃貨 #食好西
新潮發海鮮菜館
🏫地址:長洲北社海旁路13號地下C號舖

白灼鮮魷 🦑

蒜茸蒸開邊蝦 🦐

黑椒牛仔骨🥩🔥

2024-11-23 1320 views
近海傍環境好似幾有情調,食物相片很吸引,阿姐非常落力推銷,於是嘗試支持一下。叫了薑葱炒蟹,炒聖子,椒鹽鲜鱿。海鮮一點鲜味也没有,肯定是冰鮮的,蟹肉無味,肉質已變乾了,聖子肉鞋颯颯的,淡淡水味,像是在吃湯渣,大家不要再幫襯啊
叫了薑葱炒蟹,炒聖子,椒鹽鲜鱿。

2024-11-15 1387 views
你長洲玩諗住食埋海鮮餐,見到呢間野嘅應該唔會差。 我只可以話香港食咁多海鮮,覺得最差最差個間。食嘅野應該雪櫃個度囉出嚟。又乾,有冇肉,又冇味道,絕對無可能係新鮮嘅。從來未試過香港食到咁差海鮮。送個菜同埋湯。喺炒生菜,粟米湯。跟住又俾佢地呃左。問佢地個拉尿蝦會唔會辣的因為小朋友食唔倒。佢哋話一定唔辣。結果真係好辣,問佢哋只答我個「哦」。食海鮮一張濕紙巾都冇。基本上坐低之後冇人彩我地。冇想到長洲會有個咁難食,咁差地方。

冇想到長洲會有個咁難食,咁差地方。
2024-11-15
$100 (Tea)
2024-11-03 1185 views
今天和媽媽、妹妹一起去長洲走走,正好天氣涼爽,吹著海風,心情特別好!我們選了新潮發海鮮菜館,看到裡面好多食客,感覺水準應該不錯,果然沒讓我們失望!🍽️現在惠顧還會送湯和油菜,還免加一和茶芥,真的是超划算的家庭聚餐選擇!👍我們點了幾道菜,首先是⭐️豉椒炒蟶子,蟶子新鮮又肥美,炒得剛好,豉椒的香味讓人食指大動!接著是⭐️白灼鮮魷,簡單卻好吃,鮮魷肉質彈牙,搭配芽菜,讓鮮甜味更突出,每一口都讓人陶醉!😍最後,最愛的⭐️豉汁蒸白鱔來了,白鱔滑嫩又有油香,特製的豉汁很惹味,真的百吃不厭!這次的海鮮之旅,讓我們好滿足,期待下次再來!🌊✨

2024-11-02 963 views
新潮發海鮮菜館地址:長洲北社海傍路13號地下C號舖趁着天氣涼涼地,今日和媽媽及妹妹一齊去長洲走走,吹吹海風,海旁有很多間海鮮酒家,見新潮發海鮮菜館內很多食客,水準應該不錯,於是入去試試,現在凡惠顧就送湯及油菜,也免加一及茶芥,一家人來食就最啱,真係非常之抵食!⭐️豉椒炒蟶子蟶子新鮮肥美,有鑊氣,炒至剛好熟透,豉椒的香氣撲鼻,搭配蟶子的鮮甜, 十分惹味。⭐️白灼鮮魷製作雖然簡單,卻能吃到海鮮的原汁原味,鮮魷經過焯水後,肉質彈牙,搭配清新爽口的芽菜,令鮮魷的鮮甜更加突出,每一口都令人陶醉。⭐️豉汁蒸白鱔是我最喜愛的一道菜,白鱔真係好肥美又有油香,肉質滑嫩,入口彈牙,加上特製的豉汁,味道非常豐富,真係百吃不厭。#長洲美食#新潮發海鮮菜館
新潮發海鮮菜館
地址:長洲北社海傍路13號地下C號舖
⭐️豉椒炒蟶子
⭐️白灼鮮魷
⭐️豉汁蒸白鱔

#長洲美食
#新潮發海鮮菜館
2024-11-02 684 views
🍱餐廳:新潮發海鮮菜館🏫地址:長洲北社海旁路13號地下C號舖姐夫想去長洲海旁釣魚仔🎣,咪一齊來玩下囉,雖然沒有魚穫,但係玩完搵間菜館食吓海鮮一樣咁開心🤣呢間海鮮同小菜都幾好食,去開長洲玩嘅朋友有機會可以試吓,我覺得下面呢幾樣都幾好味:~白灼鮮魷🦑色澤晶瑩透亮,鮮嫩彈牙。簡單的白灼烹調方式保留了鮮魷的天然鮮味,搭配醬油和蔥花,味道更加豐富🍽️😋~豉汁蒸白鱔🐟色澤鮮亮,肉質細嫩,鮮甜美味。搭配的豉汁醬香濃郁,增添了白鱔的風味,上面加了香蔥和紅椒絲,另色香味更俱全,絕對值得一試🦈🥰🍽️✨~蒜茸蒸開邊蝦🦐新鮮的蝦經過剛剛好的蒸煮,保留了肉質的鮮嫩,蝦肉彈牙,口感滑順,搭配新鮮的蒜茸,香氣四溢,再搭配少許醬油,簡單卻充滿層次感,美味之選!🦐🤤✨
🍱餐廳:新潮發海鮮菜館
🏫地址:長洲北社海旁路13號地下C號舖

~白灼鮮魷🦑

~豉汁蒸白鱔🐟

~蒜茸蒸開邊蝦🦐

2024-10-28 720 views
長洲碼頭一落船轉左一直向左邊方向行5-10分鐘就會看到有幾間海鮮舖連在一起,這間就是第一間黃色枱布的餐廳。通常經過那個位置就會有一些姐姐拿着餐牌拉客,食客可隨自己喜好選擇其中一間,而我吃過幾間,覺得這一間的餸菜比較好食。今次我們選了兩個餸的套餐,通常套餐會送一碟菜及一碗粟米羹,兩個人都夠食。 兩餸的價錢是$188,食客可在餐牌選擇海鮮或其他小菜,我們選了蒜茸蒸開邊蝦及椒鹽鮮魷。蒜茸蒸開邊蝦 ($188/2餸)開邊蝦上面鋪上蒜蓉、粉絲、蔥及豉油蒸熟,餸飯一流。椒鹽鮮魷 ($188/2餸)鮮魷炸成金黃色,配椒鹽炒,食落香口,味道不錯,而且份量也不少,啱晒餸飯或啤酒。在離島吃海鮮特別新鮮,而且餐廳在海邊位置,一邊吃小炒,一邊望住海景和吹着海風,真是別有一番風味。

蒜茸蒸開邊蝦

蒜茸蒸開邊蝦 ($188/2餸)
開邊蝦上面鋪上蒜蓉、粉絲、蔥及豉油蒸熟,餸飯一流。
椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷 ($188/2餸)

2024-10-26
$100 (Dinner)
蒜茸蒸開邊蝦
椒鹽鮮魷
1K
2024-10-19 692 views
嚟到長洲一定要坐喺海旁一路望住風景一路嘆新鮮嘅海鮮餐。套餐入面有二三十款海鮮或小菜,選擇多好抵食。油鹽水蜆簡單嘅油鹽水煮法已經將蜆肉嘅鮮味帶出嚟,墊底嘅粉絲吸收晒湯汁嘅精華,鮮甜可口。豉油皇煎蝦調味適中香氣撲鼻,蝦肉爽彈充滿豉油嘅咸香十分惹味。避風塘魷魚魷魚炸至金黃色,肉質彈牙結實,配搭爆香嘅蒜蓉同辣椒,夾帶著濃濃嘅蒜香同惹火嘅辣味。例湯係粟米魚肚羹,清甜美味,比一般的例湯更足料,老少咸宜。食咗咁多邪惡嘅海鮮,梗係叫返嗰時蔬balance 下。

油鹽水蜆

豉油皇煎蝦
調味適中香氣撲鼻,蝦肉爽彈充滿豉油嘅咸香十分惹味。

避風塘魷魚

例湯係粟米魚肚羹,清甜美味,比一般的例湯更足料,老少咸宜。

食咗咁多邪惡嘅海鮮,梗係叫返嗰時蔬balance 下。
2024-08-31 825 views
如果10分係滿分 我會比10分難食海鮮不新鮮 食物質素粗糙 連蝦仁蒸蛋都無味 粟米班腩無粟米味 職員態度不友善 無禮貌 令人食得唔安樂 室內冷氣亦不夠 絕不推介 屋企樓下既牛奶冰室好似仲好食 建議慎選
如果10分係滿分 我會比10分難食
令人食得唔安樂