今日一心想去飲茶,一諗就諗起稻香集團,因為稻香集團有一定的水準,雖然時時發生一些不公平的事情。不過今日真係太過份,今日唔寫食評都唔得。d帶位每逢見到熟客就會比位佢地。當等緊位d人死,今日我等得非常之耐,原因就係d帶位很多熟客,我諗每人都有四、五枱客,你話有四、五個帶位,每人四、五枱熟客,你話我要等幾多張枱才入得?尤其帶位阿平,好似見到我地等緊位d人死,無理會我地見唔見到,佢就問自己d熟客幾位,立即帶他們入位。大家如果去得多呢間野就知。好心d高層正視下呢個問題啦!正係熟客先叫做生意呀!我地呢d唔係呀?
$90 (Lunch)
2008-03-22 17 views
就大埔而言,迎喜算是心目中較有水準之酒家,相比只以價廉作招徠,但食物及衛生情況皆難以接受的明星,即時高下立見。父母跟我預祝生日,二人異口同聲選擇迎喜,縱使經常光顧,但實為適合一家三口的"穩陣"之選。是晚點了兩個套餐,分別為上湯龍蝦伊麵配炸子雞$3xx 及_斑兩味配沙薑雞$2xx(兩味我忘記了是甚麼斑),由於兩個套餐皆有雞,故部長跟我們換了乳豬拼海蜇。乳豬拼海蜇:乳豬皮脆卜卜,但因怕熱氣及肥膩,故只小試一片;海蜇就是普通的,沒甚麼特別之處。上湯龍蝦伊麵:雖自己較喜歡芝士,但上湯龍蝦味道亦惹味,媽媽最愛吃,可是這晚的龍蝦有點"鞋",比以往吃的稍為遜色。伊麵吸收了上湯之精華,挺惹味的。炸子雞:我最欣賞這道菜,每次來皆吃。雞皮炸得十分香脆,但雞肉依然嫩滑! 最值得欣賞之處是雞較熟但又不會過火,因為我不太喜歡喜宴式那種帶有很多血水的炸子雞..從事飲食業的爸爸亦認為這兒的炸子雞不錯。斑球:斑塊新鮮又不會腥,不會一夾便散開,啖啖肉配以爽口西芹,不俗。蒸頭腩:爸爸喜歡"選"骨,但這晚的居然有很多斑塊?!他覺得有點可惜。相反我平日較少吃這道,因不想"選"骨,但看見啖啖肉便嚐了一件,很鮮甜!比起斑球鮮味得

蒸頭腩:爸爸喜歡"選"骨,但這晚的居然有很多斑塊?!他覺得有點可惜。相反我平日較少吃這道,因不想"選"骨,但看見啖啖肉便嚐了一件,很鮮甜!比起斑球鮮味得多.其蒸魚豉油很合我口味,而且家人亦配白飯,的確不錯。

點了兩款糖水,圓肉海底椰及南瓜西米露。
圓肉海底椰:有雪耳,桂圓肉,海底椰,杞子,紅棗,足料但確實為正宗"糖水",甜得要命,吃光料剩下半碗糖水

南瓜西米露:南瓜蓉滿滿的,配以西米口感不俗,相比起圓肉那款,這丁點兒也不甜啦!

不知道是否閒日又較早到,這晚送菜的份量皆比平日大,不單捧著肚子走,還要打包回家。
還有這晚某些不熟絡的侍應十分健談,有點煩擾,我也明白你最終想推銷,但都不應選擇在人家開心品嚐的時刻落咀頭,只會適得其反罷了。

2007-10-17
平時去親呢間野一係飲荼一係9點後小菜飲茶無謂提..假日去一半機會走單我既笑哈哈係比9點後既小菜20蚊一碟小菜有咸魚雞粒茄子煲,咕嚕肉等等而且個份量都唔會因為20蚊而細細碟兩個人一定夠食!20蚊就食到酒樓既水準,抵食啦!!甜品6蚊兩碗紫米露!!兩個人兩個一個飯計埋茶錢每人都係40蚊!你仲想點!! 平時行街夜左返未食飯既首選!
平時去親呢間野一係飲荼一係9點後小菜
飲茶無謂提..假日去一半機會走單
我既笑哈哈係比9點後既小菜
20蚊一碟小菜有咸魚雞粒茄子煲,咕嚕肉等等
而且個份量都唔會因為20蚊而細細碟
兩個人一定夠食!
20蚊就食到酒樓既水準,抵食啦!!
甜品6蚊兩碗紫米露!!
兩個人兩個一個飯計埋茶錢每人都係40蚊!
你仲想點!! 平時行街夜左返未食飯既首選!
2007-09-25 2 views
中秋節來臨,一家人去了吃"團圓飯"。因為中秋,所以有個明月宴套餐。乳豬件:由於大量製作,上到枱已經唔熱,幸好皮仲脆,肥瘦適中,又唔會太咸魷鮮貴妃蚌炒脆肉瓜:脆肉瓜很好吃,很甜很脆;貴妃蚌新鮮唔韌美極煎蝦:十分惹味,有鑊氣,蝦都新鮮,size 適中,但略嫌蝦肉實咗少少翅:唔記得exactly 個名係咩,都係一般質素,水溝粉,有少少翅薑蔥貴妃雞:賣相好唔得,一pat汁又一pat pat薑蒜,食落都ok ge,不過薑味好勁,而且肉有少許"鞋"仲有個類似沙律海鮮卷ge物體,不過唔記個名,而且仲唔係好食得出係咩餡,好似有魷魚,問d阿姐,佢地都唔知鮑魚菇生菜:鮑魚菇炆得入味蒸魚:條魚偏細,但有肉食,唔算鞋糯米飯:不知是否生炒,但都很有鑊氣,多料,夠乾身壽包:好多蓮蓉,仲有咸蛋黃紅豆糕:好唔掂,唔知似咩=.="佢d "食送" ge size 唔大,我地十個人都食得晒十二人餐。
中秋節來臨,一家人去了吃"團圓飯"。
因為中秋,所以有個明月宴套餐。

魷鮮貴妃蚌炒脆肉瓜:脆肉瓜很好吃,很甜很脆;貴妃蚌新鮮唔韌

鮑魚菇生菜:鮑魚菇炆得入味

蒸魚:條魚偏細,但有肉食,唔算鞋

糯米飯:不知是否生炒,但都很有鑊氣,多料,夠乾身

壽包:好多蓮蓉,仲有咸蛋黃

紅豆糕:好唔掂,唔知似咩=.="

2007-09-14 1 views
為了慶祝媽媽的生日,眾兄弟姐妹相約出來吃飯.見迎喜正推廣海鷗宴-$1388 全包宴,有乳豬,青班,魚翅,魚肚,炸海鮮卷,鵝掌,一一未能盡錄,都幾抵,對稻香集團有信心,應該唔差,於是昨晚一行十多人滿懷高興去吃飯.怎知一開始,待應便問不如不要青班輚另一種魚,我地堅持下,最後比番青班我地,沒多久待應又走來問,唔要炸子雞要油雞好嗎?我地認不合理,仍是堅持不更改真不明白為何連稻香集團都用咁低劣的手法,若你話青班剛剛賣晒,改輚為另一種魚,我地還可接受,但在堅持不改後,青班依舊送上,不是欺詐手段是什麼?另外乳豬全體,在乳豬皮下的肥肉足有半厘米厚,根本見不到一點可吃進口的瘦乳豬肉,在鼓吹鄇康飲食的今天,竟然有如虍肥豬肉上,真嚇人除了上述的不滿,其實酒樓的環境,侍應的服務,食物的味道都不錯,但經此一次,好難有下次了

2007-09-04 1 views
食過幾間稻香集團的酒樓~都是這一間最好今天和兩個朋友一起來~一入來侍應便不段推介當天的主打了一個12兩龍蝦加伊麵底,仲有半隻雞~$288因為今天推廣,所以有優惠-再加一打壽包(都要$30半打)不過好像不是太抵,於是叫了幾個菜算名字不是太記得了1)燒肉, 味道不錯,不過好像美心o個d好d2)雜菇煲,食入口幾鮮ga,仲好熱tim3)西檸雞,味道不錯~可惜的是很碎...一夾起來便碎了...不過一入口也溶了,幾特別ge...4)海鮮炒飯,味道很好~最好吃的一個~不過最美中不足的是...茶中竟有隻小甲蟲...哈哈..扣左分
食過幾間稻香集團的酒樓~都是這一間最好
今天和兩個朋友一起來~

一入來侍應便不段推介當天的主打了

一個12兩龍蝦加伊麵底,仲有半隻雞~$288
因為今天推廣,所以有優惠-再加一打壽包(都要$30半打)
不過好像不是太抵,於是叫了幾個菜算

名字不是太記得了
1)燒肉, 味道不錯,不過好像美心o個d好d

2)雜菇煲,食入口幾鮮ga,仲好熱tim

4)海鮮炒飯,味道很好~最好吃的一個~

2007-08-27 4 views
補番星期日先!o個日好早起左身~習慣下啦六點半起左!之後hea左陣,又上唔到網~去左呢度搵家位等屋企人起身~去到8:15,等左陣就有位~去到叫左龍井~呢度既好淡,沖兩次就冇咩味!星期日都有10蚊set,就係一個點心加一個盅頭飯/粥!叫左:咸魚肉餅飯,都ok呀~呢度既盅頭飯唔錯架!仲有鮮竹卷,都ok多料!仲有蝦米腸.....呢度既好正架真係^^仲有擂沙湯圓...一時時啦,之前果日黎飲下午茶好食d,熱d~d黑芝麻好食呀!!!!!!!不過凍左真係差好遠呢!ox醬炒蘿蔔糕,有時都幾hea下~~好似好亂咁成碟野!下午茶食既話:叫燒豬骨....wa~~好正呀~~~~多蜜糖^^overall,我都幾中意殷呢度飲茶因為個feel好乾淨~
補番星期日先!
o個日好早起左身~習慣下啦六點半起左!
之後hea左陣,又上唔到網~

去左呢度搵家位等屋企人起身~
去到8:15,等左陣就有位~

去到叫左龍井~呢度既好淡,沖兩次就冇咩味!
星期日都有10蚊set,就係一個點心加一個盅頭飯/粥!

叫左:
咸魚肉餅飯,都ok呀~呢度既盅頭飯唔錯架!
仲有鮮竹卷,都ok多料!

仲有蝦米腸.....呢度既好正架真係^^

ox醬炒蘿蔔糕,有時都幾hea下~~好似好亂咁成碟野!

overall,我都幾中意殷呢度飲茶因為個feel好乾淨~
(Non-member)
2007-08-23 0 views
尋晚同老公再接再厲去多次迎喜食晚飯...因為實在太想食佢地既乳豬喇...今次食左...例牌乳豬- d皮一樣好脆呀...食到停唔到口呀...但d肉就好肥囉..所以食左兩件無食到lu... 梨山醬汁肉排- 都ok啦...好似鎮江骨d味咁...但我老公話越食越甜...搞到我都覺得係...食食下仲有d漏添呀...金銀旦芫菜- 份量都唔小...但好咸同好油呀...再加十蚊三支既樽裝汽水...正呀...不過今次有粒野黏住左o係隻spoon 度...洗唔乾淨呀...好驚呀...咁都得既........

今次食左...

例牌乳豬-

梨山醬汁肉排-

金銀旦芫菜-
份量都唔小...但好咸同好油呀...

再加十蚊三支既樽裝汽水...正呀...

(Non-member)
2007-08-03 0 views
尋晚終於同老公去迎喜食晚飯...地方唔係好大..講真..以酒樓黎講真係細..唔怪之得次次假期都咁多人等位啦...不過環境ok 啦..at least 乾乾淨淨...又唔o係太嘈..尋晚食左(1) 避風塘炸茄子- o係第度食o個d係一條條同好辣既..但佢係一個個..心諗咁大舊好難食啫...食落有驚喜...因為原來係釀左魚肉黎炸..所以一舊舊..但可惜唔o係咁惹味..唔辣同埋d炸蒜粒"林"既..但都ok(2) 麵醬碎蒸班? (sorry唔記得左個名) - d魚好滑..無腥味...不過再多d麵醬仲好..因為好似食緊清蒸咁..但都好食..(3) 乳豬拚盤(拚海哲.cha 燒.雞) - 乳豬皮好正..脆lock lock..但d肉就好肥...cha 燒係半肥瘦...ok..雞就麻麻地..有血既....其實我對燒味無咩興趣...至在食乳豬同試下d燒味..唔好得一樣咁dry 嘛..hehe由於想試糖水...同埋佢既價錢太吸引關係(好似$6/碗)...我叫左南瓜湯圓, 我老公叫紫米露..我碗南瓜有好多南瓜蓉..抵..紫米露我無試..但都見到好多料..又係抵..因為我覺得size 唔係細..美中不足o係

尋晚食左

由於想試糖水...同埋佢既價錢太吸引關係(好似$6/碗)...我叫左南瓜湯圓, 我老公叫紫米露..我碗南瓜有好多南瓜蓉..抵..紫米露我無試..但都見到好多料..又係抵..因為我覺得size 唔係細..美中不足o係如果係涷就仲正...
琴日婆婆生日,於是同佢去迎囍飲茶同食晚飯。八個人飲茶,叫咗勁多野食,飽到不得了!酥炸雞軟骨:份量勁,好大碟,脆漿好香,雞軟骨唔錯,不過就唔係淨係骨,有埋雞膏,所以肥少少,不過整體黎講係幾好食。紫菜花枝餅:有三塊,新鮮,墨魚好彈牙。香芒海鮮飯:呢個勁唔抵食,無料架。個"香芒"其實只係切半隻芒果放o係碟度伴碟,而唔係炒埋落d飯度。什麼海鮮喎,呃人的,只係見到帶子粒,仲要係好細粒,其餘就淨係得蘿蔔粒同菜粒,勁唔抵!煎腸粉:每次必食,因為佢煎得好香,又唔會太乾身。灌湯包:好抵食,做緊promote, $11.8,皮薄,湯清唔肥膩,裡面有蝦、帶子、蟹柳,又夠熱,好好食。鮮蝦雲耳餃:幾new ge combination, 比例均勻。楊枝金露:夠凍,唔會太多芒果,好過滿記。仲食咗好多點心,但唔記得咗,但整體新鮮好味。--------------------------------------------------舊年婆婆生日都係o係度食,"一圍圍"ge全包宴大碟好食又抵食,所以今年都選這裡。叫咗個$2888ge餐,每席奉送席後果汁、啤酒任飲,平日仲有八折。乳豬拼盤:乳豬好脆,唔太肥;叉燒燒得好香
琴日婆婆生日,於是同佢去迎囍飲茶同食晚飯。
八個人飲茶,叫咗勁多野食,飽到不得了!

紫菜花枝餅:有三塊,新鮮,墨魚好彈牙。

煎腸粉:每次必食,因為佢煎得好香,又唔會太乾身。

楊枝金露:夠凍,唔會太多芒果,好過滿記。
仲食咗好多點心,但唔記得咗,但整體新鮮好味。

乳豬拼盤:乳豬好脆,唔太肥;叉燒燒得好香口;牛展唔夠淋;豉油雞唔錯;不過海哲真係好un...好難咬

美極大虎蝦:超級新鮮,有膏,肉質鮮甜彈牙,又夠味,正!

醬爆花姿珊瑚蚌:有好多花枝片,唔算un, ok;珊瑚蚌就o岩o岩夠一人(14人)一片,爽甜。荷蘭豆甜。

蠔皇碧綠鮑片:鮑魚乃罐頭鮑,好過假鮑片好多,有嚼口,生菜吸晒d鮑汁味,幾好!

原本個餐係跟海鮮卷,但因為無人鍾意食,d伙記好好話幫我地轉個素菜。唔記得個名,但就係一片冬瓜,裡面放了泡過油ge雜菌,仲有竹笙,加埋個"獻",好清好好味,個個都大讚!

紅燒竹笙雞絲翅:一般貨色,唔係特別好又唔係特別差,OK

清蒸游水雙虎斑:蒸過火,略un

醬皇脆皮燒雞:超正,個皮好脆又夠味,仲有個醬可沾,雞嫩唔鞋,好得!!!

福建海鮮飯: 鮮蝦荷葉飯無貨,所以轉咗做福建海鮮飯,仲好啦!個飯有蝦、帶子、燒鴨、紅蘿蔔,加埋個"獻",一流!

鮑汁金菇炆伊;呢個都ok。不過實在太飽了,所以只食咗一啖。

蟠桃:即整新鮮,多蓮蓉。

合時生果盤:西瓜甜
2007-07-16 2 views
平時好少星期日黎呢佑飲茶,一黎人多,二黎貴!今日難得老豆off一陣~就過黎飲啦!平時都係下午荼/早茶最抵,佢地有10蚊既盅飯同一個點心~抵!8點幾黎到,等一陣就有位^^仲要唔洗搭枱tim!叫左牛肉,都係okay架!生菜魚肉,紅油炒手(呢個幾好食)<$11.8>OX蘿蔔糕<$14.8>,好香!仲有排骨飯,不過等左好內,吹左佢地幾次先黎到!d飯好似未熟咁,因為多人啦可能!個銀針粉好攪笑,個底係碗仔翅黎,媽咪話唔好食wor,有d怪!因為覺得太貴,所以冇mud點其他野食luu!不過佢地既點心水準都幾好gei,recommend早荼好d假日小點要成11.8中點14.8,大點17.8本人覺得唔係好抵呀!
平時好少星期日黎呢佑飲茶,一黎人多,二黎貴!
今日難得老豆off一陣~
8點幾黎到,等一陣就有位^^仲要唔洗搭枱tim!
叫左牛肉,都係okay架!
生菜魚肉,紅油炒手(呢個幾好食)<$11.8>
OX蘿蔔糕<$14.8>,好香!
因為覺得太貴,所以冇mud點其他野食luu!

不過佢地既點心水準都幾好gei,recommend早荼好d
假日小點要成11.8中點14.8,大點17.8
本人覺得唔係好抵呀!
2007-06-04 3 views
7個人星期六去飲茶。一坐底個waitress就即刻推介我地食加菲蟹伊面($98),佢極力推薦,話好抵食,gum 就即管試試。加菲蟹伊面: 好大碟,隻蟹好大,新鮮多肉,肉地似龍蝦,算多肉。伊面都唔錯,唔會太咸。真係幾抵食!仲叫咗好多點心灌湯包—做緊promote, $11.8,夠熱,好多料,好多蝦,湯清甜,飲完無口渴,好味。美味雞翼—麻麻,醃料太勁,有少許"o拿"口,蓋過了雞翼應有的香味,屋企整的仲好食。素餃—好味,有D鮮草菇,carrot, etc. 皮唔算厚蘿蔔糕—煎得好香,外面有少少脆,內面熱騰騰。沙薑雞腳—幾好,夠彈牙,沙薑味亦夠。整體服務都好好,個個waitresses 都好笑容;食物質素唔錯。飲茶唔錯嘅choice!

仲叫咗好多點心

素餃—好味,有D鮮草菇,carrot, etc. 皮唔算厚

蘿蔔糕—煎得好香,外面有少少脆,內面熱騰騰。

沙薑雞腳—幾好,夠彈牙,沙薑味亦夠。

2007-04-27 2 views
迎囍的特價時段,是我的家人發現的。有晚跟媽媽買完機票後,由於太晚關,唔想回家再煮飯,於是我可以順利成章試了第一次;小菜款式選擇不算多,但都幾大路,是晚要了豆腐煲、通菜牛肉、炆雜菜、蒸魚、壽包、碟頭比例牌要細少少,味道不過不失,冇乜驚喜,所以印象不深,但飯後要的紫米露真係唔多掂,杰兼甜,完全係紫米漿,難頂!
2007-02-27
年初三, 又入大埔, 今次目的係飲茶, 揀了最多人的迎喜.佔了一張大臺子, 但我們真正飲茶的人只有幾個, 都叫了不太多點心.菜干豬骨粥: 4分, 不太夠熱, 粥好稀.奶皇馬拉糕: 4分, 奶皇味欠奉. 馬拉糕唔夠鬆身, 實實的.炸雲吞: 4分, 雲吞皮炸得太勁, 好油.排骨: 3分, 相當相當肥的排骨, 無乜瘦肉.叉燒腸粉: 4分, 腸粉皮太厚, 叉燒太硬.位置上的得天獨厚, 讓這裡人頭涌涌. 十一點幾離去時, 等位的人潮簡單恐怖. 這裡地方又細, 像沒希望地等超過兩小時去吃這樣水準的食物, 唉!
年初三, 又入大埔, 今次目的係飲茶, 揀了最多人的迎喜.

菜干豬骨粥: 4分, 不太夠熱, 粥好稀.

炸雲吞: 4分, 雲吞皮炸得太勁, 好油.

排骨: 3分, 相當相當肥的排骨, 無乜瘦肉.

叉燒腸粉: 4分, 腸粉皮太厚, 叉燒太硬.

2007-02-24
第一次到此晚飯,三個人叫了四個,分別是:炒桂花翅-甘香爽口,鑊氣夠,廚師好手勢!花膠海參炆豆腐-火候好,豆腐入晒味,稍嫌花膠海參切得太細件,冇咬頭.乳豬-皮超薄,入口香脆,有溶化感,越食越想食!翡翠花姿蚌片-花姿新鮮,蚌片不"un",火路均勻,好!侍應招呼敏捷,廚師手藝好,上菜快,整體服務優異,加上座位寬敞,抵這食肆全場爆滿,又可轉幾輪!掂!
第一次到此晚飯,三個人叫了四個,分別是:
炒桂花翅-甘香爽口,鑊氣夠,廚師好手勢!
乳豬-皮超薄,入口香脆,有溶化感,越食越想食!
翡翠花姿蚌片-花姿新鮮,蚌片不"un",火路均勻,好!