2019-03-19 3147 views
今日突然同母親大人去high tea, 諗起之前想試Cafe Epure , 甜品方面, 從來都好出息, 試下咸點又如何?由於閒日關係, 下午茶時段人唔多,雅座任選Signature Afternoon Tea,$536/2 persons五款鹹點+同五款甜點+一款鬆餅+咖啡或茶賣相同環境都靚, 影相係好吸晴Scones: 失望, 唔夠鬆化, 咬落乾硬的。果醬同cream butter, 後者質感及味道較理想特別要講係, 鴨肝三文治: 有驚喜, 呢件真係要慢慢細意品嚐, 一咬入口, 味道好濃烈但唔會好油, 正!烤芝士火腿三明治 , 好香脆, 芝士有少少溶, 談不上好好味, 但值得一試。蜜糖紅菜頭芝士撻, 呢件吸晴咩東東, 原來係紅菜頭製成品, 勁脆口, 一啖過, 重點唔會好甜, 好Fresh飲品方面: 一定係叫Signiture Hot Chocolate , 可惜今次杯野唔夠熱, 無之前咁好飲, 下次都係叫Iced Chocolate 會香濃好多好多.
由於閒日關係, 下午茶時段人唔多,雅座任選

五款鹹點+同五款甜點+一款鬆餅+咖啡或茶
賣相同環境都靚, 影相係好吸晴

Scones: 失望, 唔夠鬆化, 咬落乾硬的。

果醬同cream butter, 後者質感及味道較理想

特別要講係,

2019-02-07 1824 views
今日同朋友去咗米之蓮一星嘅Cafe epure 去食high Tea我哋四個人叫咗兩個festive set 兩個luxury set。Luxury set 比festive tea set 提供多左香檳,士多啤梨(似日本嘅士多啤梨),朱古力心太軟同埋龍蝦湯。龍蝦湯都幾濃郁,朱古力心太軟既流心做得好好,朱古力味都好香濃。其他甜點同埋鹹點嘅份量都好適宜。本人比較喜歡烤芝士火腿三文治,佢既scone 都令到我覺得有驚喜牛油味香而且有少許柑橘粒唔會太膩,不過黑松露龍蝦軟包冇乜黑松露同龍蝦味。伯爵茶雲呢拿奶凍不會太甜,其他甜點例如馬卡龍opera cake, puff甜度恰到好處。飲品我哋叫咗mocha, rose cafe latte。rose cafe latte 有清香嘅玫瑰味。呢度食下午茶嘅時間最好嘅地方係冇限時,食完嘅時候已經係黃昏認得好靚嘅日落景色🌅

2019-02-07
$400 (Tea)
2018-12-07 4065 views
一星期趕完四個deadline, 今天想吃一個有quality的午餐。這間Epure cafe 是米芝蓮一星餐廳Epure旗下嘅下的cafe. 相信質數有保證,而價格也相對地平易近人。今天試下2 courses $228,再加配旦糕一件$38Pumpkin soup /南瓜湯這南瓜湯的賣相很精緻。送來的時候還以爲是cappuccino. 原來是南瓜忌廉湯配上南瓜泡沬!這南瓜湯口感十分幼滑,南瓜味道濃香而甜美,而且泡沫令湯的溫度無咁熱,濃稠度有致,喝罷感到一陣暖意,而不會過於飽滯。Beef spaghetti /牛肉燴意大利粉這牛肉燴意粉真好吃!牛肉炆得軟腍入口,差不多入口即化。而意粉是幼身意粉,口感Q彈al dente. 雖然目測的醬汁唔多,但吃的時候,原來每條意粉都已經均勻的掛上汁醬,薄薄的,味道濃郁,陣陣蕃茄的酸配上芝士香,還有濕軟的磨茹點綴,口感輕盈不覺膩。Opera with orange sorbet這opera cake 是這店的signature. Opera 由幾層咖啡味、朱古力味忌廉、朱古力與海綿旦糕,一層一層的堆疊而成。賣相高貴而精緻。旦糕口感幼滑細膩,而那咖啡忌廉

今天試下2 courses $228,再加配旦糕一件$38

Pumpkin soup /南瓜湯

,濃稠度有致,喝罷感到一陣暖意,而不會過於飽滯。

Beef spaghetti /牛肉燴意大利粉

Opera with orange sorbet

這opera cake 是這店的signature. Opera 由幾層咖啡味、朱古力味忌廉、朱古力與海綿旦糕,一層一層的堆疊而成。賣相高貴而精緻。旦糕口感幼滑細膩,而那咖啡忌廉配上朱古力忌廉,尤其合拍。香甜的朱古力cream又透出咖啡獨有的甘香,再加上軟綿綿的海綿濕潤的旦糕,好吃。若然再多一點旦糕層夾在其中,可能口感更佳。吃一口香甜的旦糕,再一口清新的橙味雪芭,一甜一酸,是巧妙的平衡。而橙的幽香與朱古力的甜味,也十分相配,不錯。

Latte

這latte 入口温度剛剛好,有著甘香的咖啡味道,柔柔的。咖啡和奶的比例平衡得宜,奶香幽幽,口感香滑細緻。

平曰單吃一件旦糕,也索價七十多,配上咖啡,已經是百三四。然而今日的午餐只是一個丼飯的價錢,無論環境抑或食品水準的質數也不錯,可以一試。
Type of Meal
Lunch
2018-12-03 1765 views
🎀終於,熊大熊妹來到第一百篇。📍終於,熊妹寫完文,交左。📍終於,俾熊大威返次帶左熊妹黎到尖沙咀區afternoon tea set數一數二而熊妹每次經過海港城都唔捨得黎的《EPURE》慶㊗️同放鬆一下。🎉📍熊大好威威識得book定枱,帶熊妹遊左個尖咀花園先黎到海洋中心四樓的法國🇫🇷餐廳《EPURE》。🍽📍平日下午茶時份無咩人,室外室內雅座大擺位任選,熊大熊妹決定坐室外chill下。📍睇睇menu📋,《EPURE》Signature Afternoon Tea係跟足經典下午茶款,有五款鹹點🌮同五款甜點🍭再加一款鬆餅,跟咖啡或茶。Signature Afternoon Tea,$536/2 persons📍典型三層連隔離又支節多兩層小層架的afternoon tea set,真係好吸睛呀!賣相同環境都值回票價喇💸。Scones📍Scone 呢家野一定趁熱食最好味。先試side dish熊妹食afternoon tea最愛又屬於afternoon tea靈魂的scone🥠。完全無令熊妹失望,熱力保持著牛油的鬆化,一啖咬下,口腔即時充滿著淡淡的牛油味,牛油物的鬆化程度放涼了都唔會變硬,的確做出了
🎀終於,熊大熊妹來到第一百篇。
📍終於,熊妹寫完文,交左。

Signature  Afternoon  Tea
!賣相同環境都值回票價喇💸。
Scones
的scone🥠。
完全無令熊妹失望,熱力保持著牛油的鬆化,一啖咬下,口腔即時充滿著淡淡的牛油味,牛油物的鬆化程度放涼了都唔會變硬,的確做出了鬆餅的水準。

呢款scone內裡仲有啲柑橘粒🍊,令淡淡的牛油香中帶點點甘甜味,中和左牛油油膩感,係幾有💖心思唸頭喎!

Scones的精髓除了其本身鬆化的質感同牛油淡香,跟上的果醬同cream butter完全係錦上添花🌸的配料
。比起甜甜的果醬,偏好cream butter的熊妹每每都好期待每次afternoon tea自家製造的cream butter的味道同質感。

有點可惜
,《EPURE》用上的竟然係cream cheese而非cream butter,熊妹從來無試過一間afternoon tea係用cream cheese,真係有啲驚訝🙀!
熊妹係放棄左呢個cream cheese🍼,反而好少食afternoon tea的熊大幾欣賞呢款cream cheese,俾佢搽光光。

而果醬反而有啲驚喜
,係raspberry而非一般的strawberry ,raspberry 俾strawberry 帶多點點酸,唔會只得一份甜,熊妹點解偏好cream butter多過jam 就係好怕jam太甜蓋過了鬆餅的牛油味,呢個raspberry jam 係偏酸性,係另一種配合鬆餅的味道,唔錯!

鹹點
鴨肝三文治(左)
📍熊妹其實就唔係好識分鴨肝同鵝肝味
,總之都係那種內臟味。
入口係好溶化,小呷一口,口腔已經充斥住超級濃烈的味道,所以係一定要慢慢品嚐。

menu話下面襯托的三文治係gingerbread,熊妹又唔覺有薑味又唔覺似麵包,食落似係蛋糕質感。

法式鴨腿肉層批(中)
係幾有鴨肉味,吃得出一絲絲鴨肉,好有咬口,熊大好喜歡。

最底係一層批皮,幾鬆化。

烤芝士火腿三明治(右)
果然係經典之作
!就算放涼了,麵包仍然好脆卜卜,溶芝士連火腿食,又唔會太咸,好味!

鹹甜點
鮮龍蝦黑松露軟包(左)
📍鮮龍蝦配沙律醬不嬲都好受歡迎做包饀料。
好清新,一啲都唔腥手,啖啖肉,熊大讚口不絕。

不過話係黑松露軟包🍞,一粒黑松露睇唔到,一點黑松露味道都無,熊妹有啲質疑究竟係唔係黑松露軟包呢?

蜜糖紅菜頭芝士撻(中)
📍幾特別喎!有紅菜頭製品。
一片非常耀眼的紅菜頭中間放著淡紅的忌廉芝士,底下托住曲奇撻皮🥧。
小小的一件,紅菜頭🌺係非常爽口,連埋軟綿綿的忌廉芝士加埋脆皮的撻皮,一啖食齊三種口感,又出奇地好夾,紅菜頭本身無咩味,又唔會好甜,係好唔錯!

伯爵茶雲尼拿奶凍(右)
一個奶凍杯,底層係淡淡的伯爵茶味啫喱,中間幾粒藍莓,上面係雲尼拿奶凍同raspberry jam。
雲尼拿味🍮唔係好重,raspberry 酸味反而有點暄賓奪主。

奶凍同啫喱中間原來有塊餅乾🍪夾住,可以分明寫出各自的味道,唔會撈埋一齊變成混合味道,係有心思的表現。

甜點
士多啤梨檸檬撻(左一)
📍聽個名都已經感受到個酸味喇!
係幾酸酸的,士多啤梨🍓顏色好出但味唔算太出,中間係淡紅的慕絲,都係酸酸地,岩喜歡酸的熊妹
,熊大就麻麻地酸。
雲尼拿馬卡龍(左二)
📍熊大熊妹好怕食馬卡龍,因為真係覺得呢個蛋白糖霜餅太甜。
雲尼拿唔算好出,係個甜字。

📍但反而熊大話呢個唔係好甜,咁麻煩食埋熊妹個份。

歌劇院蛋糕(右二)
就係唔同濃度的朱古力幕絲,熊妹認為遜色左少少,少左opera本應有朱古力脆脆層同brwonies層。

📍一向喜愛朱古力🍫的朱古力熊大又表示好欣賞,喜歡夠甜,係咪真係帶熊大食得太少afternoon tea,所以咩都覺得好味?點都好,喜歡就好。

朱古力泡夫(右一)
泡夫都保持到脆身,熊妹最怕放涼了變淋左的泡夫🍩。
內饀的朱古力cream都幾綿,咁朱古力味又歸哂熊大喇。
📍飲品包兩杯,有咖啡☕️,茶🍵或者Series Tea揀🍹。
📍熊大話六點前都可以飲咖啡,因為都有六個鐘消化,過左六點就會訓唔著架喇。

Caramel  latte
Caramel latte
📍熊大點佢最愛的caramel latte。
📍杯碟好靚,真心好靚,係法式餐碟的精緻。
奶泡好厚,caramel甜甜的連咖啡味,好唔錯,熊大好滿意。

flat  white
Flat white
📍見熊大都飲咖啡,熊妹都唔執輸先。
📍點了最愛的flat white。
拉花跟熊大的caramel latte唔同的,熊大的係典型心型💗,熊妹的係有翼心型💓,飛呀飛。
奶同咖啡比例都岩熊妹口味,牛奶味又帶點咖啡香味,係熊妹的flat white呀☕️。
📍坐到🌅黃昏入夜了,餐廳都開始晚餐的準備。
📍環境同服務都非常一流的法國餐廳,無論室內室外的環境都好有浪漫氣氛,完全散發出法式的情調🌹。
📍坐左兩個鐘,好似就帶左熊大熊妹穿越去返以前係法國colmar坐係outdoor餐廳食飯chill chill的感覺。

📍多謝《EPURE》🙇🏻‍♀️。
2018-11-30
甜點
Caramel  latte
flat  white
2018-11-20 1328 views
好姊妹們約了去afternoon tea, 選擇了去海港城的Cafe ÉPURE, 據聞餐廳係獲得米之蓮一星嘅殊榮...既緊張又期待呀!餐廳位於尖沙咀海洋中心4樓,有分室外同室內,好喜歡餐廳室內嘅佈置有,白色雲石,仲有金屬吊燈,餐廳氣氛優雅寧靜,係適合聚會嘅好地方...我哋order左三個signature afternoon tea set..我order左一杯玫瑰鮮奶咖啡,水準之內首先嚟嘅係scones, 配合埋raspberry jam,酸酸甜甜的,很開胃成個set放在一個三層高好似雀籠嘅架...我個人比較喜歡鹹點,尤其是鵝肝三文治,鵝肝醬有點濃,而且鹹鹹的,我幾喜歡 蜜糖紅菜頭芝士撻也不錯,我好喜歡那種清新的口感..甜點嚟講,我最喜歡伯爵茶雲呢拿奶凍,尤其是最上層的士多啤梨醬...混合下層的奶凍和啫喱,不會太甜太膩...期待下次再去食晚餐

蜜糖紅菜頭芝士撻也不錯,我好喜歡那種清新的口感..

期待下次再去食晚餐
2018-10-24 773 views
Epure 仲要一星米其林. 其集團仲有arbor這種高級料理. 所以忙裡偷閒去試下呢間cafe epure啦,費時又要食3-4個鐘咁煩.本人又單身唔想去比人排狗糧.好啦入正題前菜salad好一般 唔知講乜好. 普普通通lor 冇咩特色個pasta ok啦 本人覺得個麵好似生左少少,不個見仁見智一個又係唔知講咩冇咩特色既菜色. 就算龍蝦 食完個感覺都係”咁 都係龍蝦姐” 終結:唔差 但係冇咩特別. 希望epure跟cafe的水準有所不同. 不過還是會期待試下epure。5/10
好啦入正題

一個又係唔知講咩冇咩特色既菜色.

就算龍蝦 食完個感覺都係”咁 都係龍蝦姐”

5/10
2018-07-24
Type of Meal
Lunch
2018-10-11 455 views
今日來到尖沙咀食法式high teaDelectable Savourues 法式美點包括有鴨肝醬三文治,(味道一般,覺得鴨肝d味怪怪的,都係鵝肝好味d)鮮龍蝦黑松露軟包,(呢個好好食,都多龍蝦肉,食到黑松露味)蜜糖紅菜頭芝士撻,(紅菜頭有點)法式鴨腿肉層批,(呢個好難食,好似酸酸縮縮既)經典烤芝士火腿三文治(這個好好食,包面加左牛油去烤,好脆,夾埋d火腿芝士一齊食,正呀)Delightful Sweets法式甜品包括有經典歌劇院蛋糕,(朱古力味好濃,好味)士多啤梨檸檬撻,(士多啤梨唔甜,檸檬有點酸)朱古力泡芙,(呢個甜左少少,但味道都ok)伯爵茶雲呢拿奶凍,(雲呢拿味比較出,顯得伯爵茶好啖味)雲呢拿馬卡龍(這個好甜,難道這是馬卡龍的特點嗎?)當日叫左High Tea for 2 (包2杯餐飲)佢既High Tea好靚呀,餐飲我點了甘菊茶🌼總結,呢到環境都幾舒適,High Tea賣相好靚,食物不過不失,正評
今日來到尖沙咀食法式high tea

Delectable Savourues
法式美點包括有

鴨肝醬三文治,
(味道一般,覺得鴨肝d味怪怪的,都係鵝肝好味d)

鮮龍蝦黑松露軟包,
(呢個好好食,都多龍蝦肉,食到黑松露味

蜜糖紅菜頭芝士撻,
(紅菜頭有點

法式鴨腿肉層批,
(呢個好難食,好似酸酸縮縮既

經典烤芝士火腿三文治

Delightful Sweets
法式甜品包括有

經典歌劇院蛋糕,
(朱古力味好濃
,好味

士多啤梨檸檬撻,
(士多啤梨唔甜,檸檬有點酸)

朱古力泡芙,
(呢個甜左少少,但味道都ok)

伯爵茶雲呢拿奶凍,
(雲呢拿味比較出,顯得伯爵茶好啖味)

雲呢拿馬卡龍
(這個好甜
,難道這是馬卡龍的特點嗎?)

當日叫左High Tea for 2 (包2杯餐飲)
佢既High Tea好靚呀

餐飲我點了甘菊茶🌼

2018-09-16 564 views
貴氣下午茶,咸甜點各五款,加兩件scone同一杯飲品。用料高級,味道自然唔會走樣。咸點兩款三文治都唔錯,甜點Macaroon夠脆薄,朱古力撻濃味😋呢度飲品梗係飲熱朱古力,香濃幼滑,正👍🏼原價要$536兩位,真心貴。好在今次用積分換voucher~抵

2018-09-14 3444 views
位於尖沙咀海洋中心4樓,獲米芝蓮一星餐廳殊榮的Epure,與姊妹店法國殿堂糕點品牌 - Dalloyau‘合併’,‘佔用’了原先店前Dalloyau賣糕點的位置設成的Café ÉPURE,是今年慶生的地方。 雖然Epure跟Cafe Epure是同一個入口,而Epure本身室內和室外用餐區設計,由我最喜愛的設計公司Yabu Pushelburg所操刀,但未知cafe那邊的氛圍格調是否同出一徹。不過Cafe那邊: 紅色手繪畫的牆身、藍色梳化、金屬吊燈,帶法式情調得來優雅而精緻,加上平日下午未算有很多人光顧,悠閒寧靜的,是聚會長談的好地點。 原先訂檯的時候,因身世關係想要求坐窗邊或靠邊一點,店員解釋說那邊是矮椅子,坐得比較不舒服,於是安排了半圓的梳化位置給我們,自成一角的,最適合雞啄唔斷的我們也不會騷擾到其他人。 2:30後只有tea set供應,想點a la carte就要提早了。供應的法式下午茶分為兩種: Signature Afternoon Tea,$536 for 2;升級版Luxury Afternoon Tea,$398 per 1。不同之處是多了杯香檳、小點及法式

2:30後只有tea set供應,想點a la carte就要提早了。供應的法式下午茶分為兩種: Signature Afternoon Tea,$536 for 2;升級版Luxury Afternoon Tea,$398 per 1。不同之處是多了杯香檳、小點及法式經典甜品,我們不是好酒之人,於是order了兩份Signature Afternoon Tea。而供應時間由星期一至日,下午2:30到6:30。
三層高的金屬鐵架,令人賞心悅目,鹹甜點每款賣相都十分精緻,打卡影相確是一流。
鹹點包括有:
鵝肝三文治
用薑餅造成的麵包上放有一層鵝肝慕絲,再塗上cranberry 醬,賣相點似西餅。鵝肝味挺濃而且帶鹹,跟cranberry 醬頗為配合,質感柔軟,不錯的。
法式鴨腿肉層批
鴨腿肉跟薯泥、芥末醬、香草混合成蓉,中間夾有牛油果,底層更墊上數片酥皮,複雜的味道入口時可能會有點鹹,但之後的餘韻是令人回味的。
鮮龍蝦黑松露軟包
黑松露只是軟包面的數點,所以味道不算太濃,龍蝦份量不是很多,青瓜醬反而更清新。可能吃過鵝肝和鴨腿後才進食,這款味道反而是偏淡。
蜜糖紅菜頭芝士撻
花朵造型十分漂亮,切成薄薄一片的紅菜頭,去卻了本身的‘腥’味,口感爽脆,中間釀有芝士,卻沒有想像中的濃。
經典烤芝士火腿三文治
烘至金黃的麵包下是半溶的芝士和厚切的火腿,味道是不錯,只是我們有點奇怪茶餐廳的名物竟是‘座上客’?!以價錢來說,這內容未免有點不值了吧。
甜點則有:
經典歌劇院蛋糕
是店員極力推薦的一款,說是店方的signature。70度的黑朱古力果然好濃,杏仁味海綿蛋糕加上咖啡味忌廉,濃濃的,確是得到朱古力迷的歡心。
士多啤梨檸檬撻
士多啤梨製成的啫喱外層,包裹著檸檬味的忌廉,酸甜清新的味道,有助一去鹹點的膩感。
伯爵茶雲尼拿奶凍
還以爲伯爵茶的味道會很出眾,怎料奶凍一入口竟是淡淡的,可能面層的士多啤梨醬太搶鏡,要連帶幾層一起吃才得以平衡。
雲尼拿馬卡龍
杏仁味不會太濃而蓋過雲尼拿的香,微脆又不韌,控制得宜的甜度,不失法式甜品的精髓。
朱古力泡芙
是唯一一款我吃不下而要捨棄的甜點(只恨不是朱古力的擁護者)。
原味/橙味鬆餅
鬆餅到來時仍帶點微暖,內裡保持一定的濕潤但仍稍稍偏乾;橙味鬆餅內還有橙絲,味道確是不錯,當然不少得果醬與cream,不過跟文華那個鬆餅仍有點距離。
而飲品方面有: 咖啡、朱古力或茶選擇,原本想喝朱古力,但考慮到吃過甜點後可能會很膩滯,於是選擇了茶。而茶亦有提供無咖啡因的類別,令選擇更有彈性,尤其很想喝茶但又不能有咖啡因的時候。
無咖啡因的Organic Queen Berry
應要求而落少一點茶葉,所以色澤跟味道都是較淡,不過入口仍帶點果酸,茶香來說還是TWG的令人深刻。
另外點了: 人參美人、Organic Duke’s Blue和Cappuccino 。
訂檯時店員詢問是否有慶祝活動,然後幫忙準備。原來是準備了寫有生日牌的四種味道macaron,雖然不是華麗的糕點,但總是個免費的驚喜吧。
整體味道不錯,只是甜點偏甜了一點,而且不要少看每件的份量細少,吃到最後是有點膩滯,看來法式的甜蜜,令我們這班中女有點招架不了,竟使我們首次吃剩了甜點。
這頓tea set的內容跟定價無疑是有點不相符;吃環境、吃裝修、吃米芝蓮名譽是可以的,但吃味道的話,就稍稍弱了一點。
Celebration
Birthday
2018-09-02 656 views
碰巧休息放假,便到尖沙咀覓食,希望能享受一頓悠閒的午餐。閒逛到此店門前,看到有午市套餐,於是便入內一試。店鋪主打法國菜,頭盤可選藜麥蔬果沙律或法式牛肉他他,剛好二人各選款,沙律清新健康,牛肉味鮮可口,完全是法國口味,特別是伴碟的薯條更是不容錯過。接著送上龍蝦湯,香濃味美,再伴上法式百吉包,簡直是絕配。主菜香辣水牛芝士意大利麵,麵質彈牙,混入淡淡芝士味,辣味不太多容易入口。另一款主菜為紅酒燴牛面頰,肉嫩多汁,配合香滑薯蓉,令人非常滿足。最後呷一口清新花茶,使這頓午餐劃上圓滿的句號,令我享受了一頓悠閒愜意的午餐。

接著送上龍蝦湯,香濃味美,再伴上法式百吉包,簡直是絕配。

2018-08-30
$310 (Lunch)
  • 紅酒燴牛面頰
  • 龍蝦湯
2018-08-21 550 views
Afternoon tea 一下💕這間的afternoon頗出名,就去試試吧!可預先網上預約Afternoon tea 的客人會被安排坐於近門口的空間。在網上看到美美的場景,是餐廳再向入的位置,我們都不能坐😵 Afternoon tea set有兩款,最大分別的是較貴的一款可點酒。我們只點了$298per person那款。雜莓果茶,聞起來很酸,但喝起來味道只有淡淡的果味,沒有加糖。如差不多喝完,可要求侍應加水。份量不算多scones ,也是配上cream 及果醬。cream 很稀很水,個人不太喜歡。但果醬質地濃稠,味道濃厚,不錯!我們先吃底層的咸點。因為我沒有將afternoon tea 的餐牌內容拍下,所以吃每一件前也跟朋友猜這件是什麼,那件時什麼,好好笑。左面看似甜點! No! 面的是肝醬。中間的那件吃完也不知是什麼,但我們也覺得好吃。右面的是火腿沙律醬三文治。這件三文治饀是魚蓉。整體來說,咸點比例較少咸點大部分的食材都製成蓉,沒有什麼口感。這件嘛!看似是玫瑰花瓣,但吃起來爽爽的,估計是蘿蔔之類的食材染色後而成,裡面是cream。整體味道一般😣這件酸酸的,我們反轉看了一下,都覺得
Afternoon tea 一下💕
這間的afternoon頗出名,就去試試吧!
可預先網上預約

份量不算多

scones ,也是配上cream 及果醬。
cream 很稀很水,個人不太喜歡。
但果醬質地濃稠,味道濃厚,不錯!

這件三文治饀是魚蓉。
整體來說,咸點比例較少
咸點大部分的食材都製成蓉,沒有什麼口感。
這件酸酸的,我們反轉看了一下,都覺得好似火龍果。哈哈~但饀內有黃色的檸檬酸味,感覺不太好。
甜點最好味的是左面的Tiramisu跟macaroon,其他的都只有外表,味道好一般。
我個人對這個Afternoon tea set 有點失望,味道及款式也不出色。收費不低,但質素好一般。
2018-08-18
1K
2018-07-06 3157 views
連續3日假期,相約了友人到ÉPURE high tea ,米芝蓮一星餐廳,好有興趣試下,因為冇得book位,要預準一點時間去,約3:00去到,唔太多人﹐太好了。 餐廳裝潢華麗,牆壁上有手繪畫作,感覺優雅貴氣,從玻璃窗外透入來的自然光,有種relax之感。 有露天位置,不過天氣太熱,大家都揀了室內。 menu。 法國名牌的餐具,精緻美觀。 DALLOYAU Earl Grey 伯爵茶,清新甘香。 可沖奶茶了。 Spring afternoon tea,$536 for 2。 5款鹹點,6款甜點。 傳統及香橙英式鬆餅 ,傳統鬆餅,口感鬆化,微甜,配上果醬更好味。 香橙英式鬆餅,有粒粒的乾,好有橙味,配軟滑的酸忌廉味道不俗呀。 法國鴨肝三文治,外觀好似甜點,上層有小紅莓作點綴,有層鵝肝醬,但食唔到有鴨肝味。 鮮龍蝦黑松露軟包,用水蘿蔔製成的玫瑰,賣相十分精緻,入口有黑松露香氣,少許龍蝦肉爽口鮮甜,幾好味呀。 煙三文魚芝士三文治,每次嘆tea,總覺得煙三文魚十分常見,煙三文魚鹹味不重,芝士軟滑,有淡淡的奶香,味道不俗。 法式鴨腿肉層批,賣相似歌劇院

有露天位置,不過天氣太熱,大家都揀了室內。

menu。

法國名牌的餐具,精緻美觀。

DALLOYAU Earl Grey 伯爵茶,清新甘香。

可沖奶茶了。

5款鹹點,6款甜點。

法式鴨腿肉層批,賣相似歌劇院蛋糕,上層是油封鴨肉,底層是酥皮,口感有層次,味道鹹香油潤,十分豐富美味的鹹點。

經典烤芝士火腿三文治,面層是金黃色,口感香脆,芝士奶味較重,配火腿至合拍。

玫瑰歌劇院蛋糕,粉紅色的外觀十分吸引,面層有金箔作點綴,有玫瑰的香味,海綿蛋糕口感柔軟濕潤,不太甜膩,味道不俗。

黑朱古力撻,蝴蝶造型的朱古力十分漂亮,70%黑朱古力,味道甘甘苦苦,撻底鬆化,味道不俗。

紅桑子泡芙,味道酸酸地,味道普通。

開心果車厘子奶凍,淡淡的開心果味,車厘子味偏酸。
精選馬卡龍,有兩個不同口味的馬卡龍,柚子味十分清香,另一款似糖果,好甜。

環境舒適,食物味道不俗,茶點精緻,服務態度幾好,下次可再去呀。
2018-05-25 1053 views
好耐冇食過精緻的甜品了,決定要找最好的,未試過的,在商場足足找了十五分鐘,終於給我們碰上了。坐下後就第ㄧ時間就飛撲去蛋糕櫃選自己的心水蛋糕,我選了粟子法式千層酥,另外2位ㄧ老ㄧ少靚女就今别揀了玫瑰歌劇院蛋糕及紅莓士多啤莉慕絲,賣相及味道都是完美。Cafe的佈置很雅調,下次ㄧ定再來下午茶。

Cafe的佈置很雅調,下次ㄧ定再來下午茶。
2018-05-24
$65 (Other)
2018-04-08 2940 views
與好姐妹相聚,首選必定是高貴下午茶! 假日下午相約一班中學姐妹來到這間法國高雅的cafe 來個優質高茶,真的十分期待! 因為這家餐廳的下午茶真的想試很久了!一行6人叫了兩set Festive Afternoon Tea ($628/2),打算不夠吃再叫,但也夠吃! 另外散叫兩杯飲品。雖說價錢不算便宜,但食物款式也不少,賣相別緻。先介紹鹹點,其有四款。每款三文治都有兩件,方便二人來每人一件,相當貼心;大小合宜,外貌討好。四款當中,除了三文魚我不吃外,其餘三款我都認為不錯。鮮龍蝦黑松露軟包有至愛的龍蝦已很誘人,有淡淡黑松露香,亦相當合襯。法國鴨肝三文治的鴨肝十分香濃突出,我挺愛的,但有些姐妹則受不了太濃郁的味道,而兩款三文法的包都很軟熟,討人喜歡。雞蛋蕎麥班戟卷的蛋香鮮濃,口感較實在,也很美味。甜點的款式較多,共有六款,其中三款我認為相對較普通,有三款我則偏愛的。香橙瑪德蓮蛋糕質地較濕潤,橙味不算突出;熱情果泡芙的果香同樣不重,泡芙亦有點腍身;檸檬奶凍想不到其檸檬味相當突出,故味道偏酸,這三款味道普通,不太能討好喜悅。再來三款我個人偏愛的。脆榛子杏仁蛋白餅,有三種味道層次,榛子味香濃,最

再來三款我個人偏愛的。脆榛子杏仁蛋白餅,有三種味道層次,榛子味香濃,最愛是其脆身的餅底,香脆甜美。朱古力馬卡龍的朱古力味同樣討好,以馬卡龍來說質感亦頗脆身,也沒有死甜之感。歌劇院蛋糕是本店名物,亦沒有令我失望,朱古力與咖啡香平衡,味道恰到好處,清晰看到蛋糕的六個層次,味道濃郁實在,質感幼滑,相當不錯!

最後當然少不了鬆餅,這裡分別有傳統及香橙英式鬆餅,配上了自家製的clotted cream。鬆餅的牛油香稍為欠奉,外表微微脆身,吃下去質感較乾身,加上cream和jam味道會較好;個人還是較愛原味,但這家的鬆餅則不算出色。

我個人點了一杯Earl Grey Tea,吃了甜膩的下午茶,來點幽雅的茶似乎更為合宜。姐妹們分別點上Cappuccino,Mocha等,同樣表示味道不錯。

整體來說鹹點反倒令我有驚喜,甜點則不過不失,性價比不算高,試一次也夠了,除非有新的食物款式吧!
2018-04-05 1492 views
個日 walk in得返近門口 cafe個邊 d位 同埋 outdoor, 咁我地揀咗 indoor座。個menu option好有限,fine dine 個邊 個menu 應該好 d.最後 order咗個 beef tartar, lobster roll, a ginsen tea and一杯咖啡。個lobster roll個麵包包身係甜既,好香牛油味,烘到熱 都幾好既。個龍蝦餡就有西芹,番茄 個 d, 龍蝦肉唔算多亦都俾 d salad dressing同西芹味蓋過晒。總結:我唔會話佢好好食。beef tartar - 朋友話好食,但係 tea d sides好似多 d .

lobster roll

beef tartar