2019-07-21 373 views
可能你會覺得「大家樂」呢d連鎖式大型飲食集團365日都係「罐頭🥫野」一式一樣,無咩期望... 但今次食完真心要比一個讚👍🏻大家樂。是日晚上🌃跟媽媽到大家樂食飯,除左一般既碟頭飯(男人的浪漫💕)外,原來仲有2人餐(好比外面d 餐廳一樣,搞下卓頭野)。我地就order 左一份烤雞2人餐$89套餐包括:檸檬香草烤雞x1; 牛油粟米x2; 芝士忌廉焗薯角x1; 可樂x2🥤🥤 烤雞焗得入味,香脆嫩滑多汁,檸檬香草🌿做得幾出色,值得一讚👍🏻👍🏻 忌廉薯角:聽個名就知正啦😋😋 但食多3-4件,開始有點濟。KO 埋個粟米平衡一下就perfect match laaaaaa 😍😍 最後,我們2人係食唔曬個薯角,但都好滿足甘回家了😊😊

2019-04-20 198 views
話說個日同老公響土瓜灣運動場打完羽毛球,諗都唔諗就去咗對面間大家樂來個快靚正先。本來無乜特別,諗住是但醫下個肚咋,點知有驚喜。我叫咗個越式香茅豬扒椰漿飯,老公就叫咗個泰式燒鷄椰漿飯。但重點響個椰漿飯度,真糸好椰香,而且有加到薑,個越式醬撈飯好惹味,南乳炸豬扒好脆口,不過燒雞就咸咗啲,但都好食過附近個間越南餐廳。諗住食個快餐無乜特別,竟然食到個特式椰漿飯!

諗住食個快餐無乜特別,竟然食到個特式椰漿飯!
2019-04-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 越式香茅豬扒椰漿飯
2019-01-10 140 views
呢個米線只是一般般,同樣是$34,其他鋪頭叫一碗米線我就應該能夠食飽,而呢一碗食唔飽我。至於佢所謂嘅蕃茄湯底同我想像嘅亦有一點出入,我想像中的番茄湯底應該係會用肉同蕃茄煲出來的。但現在佢只係用咗預先調製咗嘅茄醬加在上面了事,味道唔算太好也不太差,一般般吧。牛肉係十分薄,而且得兩三塊,煮熟左縮起黎,沒有太多肉食。不過佢而家杯檸檬茶與糖漿是分上的,可自由調教甜度,呢一樣野有幾抵讚嘅。

牛肉係十分薄,而且得兩三塊,煮熟左縮起黎,沒有太多肉食。

2018-11-17 65 views
今天下午茶時間,有點肚餓,不知道吃什麼,便來到了大家樂。下午茶餐。燒鴨瀨粉,加飲品紅豆冰,都係$29。燒鴨瀨粉,瀬粉有咀勁,燒鴨味道尚可。紅豆冰,冰太多,紅豆味道適中,不會過甜,以這個價錢,作為下午茶,已經很低了。
今天下午茶時間,有點肚餓,不知道吃什麼,便來到了大家樂。
下午茶餐。燒鴨瀨粉,加飲品紅豆冰,都係$29。
燒鴨瀨粉,瀬粉有咀勁,燒鴨味道尚可。

2K
2016-10-24 407 views
今天上午六時掛八號風球,附近幾乎所有食肆都關門,只有連鎖集團旗下的開門,如大家樂,大快活,翠華。去到大家樂見到有豬扒飽歺,當然係正,點知收銀話已經轉了沙爹牛肉飽,唯有叫了一個試下。麵包係好脆,可惜牛肉係冇牛味,只有沙爹味,如果有豬扒會正D,咖啡都可以,另外餐包一碗雪菜肉絲米,一般啦,只係湯好熱。

沙爹牛肉飽餐
2016-10-21
2K
2016-10-12 150 views
我都很少在大家樂吃飯,只是隔一陣子,當我想不到吃甚麼,就會想起這裡的焗豬扒飯。這個焗豬扒飯其實比較之前已經沒有咁好吃,因為豬扒薄了少許,不過我覺得味道都保持好好,最重要係堂食比拿走多一些飯。$43有野飲,晚飯已經算平
$43有野飲,晚飯已經算平
焗豬扒飯
焗豬扒飯
2016-07-19 254 views
同老公喺屋企附近搵嘢食,好耐冇食過大家樂,今晚就食佢啦!不嬲對佢哋嘅鐵板餐都好有信心。。。我哋點咗牛鐵板同豬鐵板。。。牛配洋蔥汁,豬配黑椒汁。。。一如既往,牛扒嫩滑好味,個薯仔片串都好好味!!!仲有2條腸,餐湯同嘢飲,非常有份量!!! (事後再食先知牛鐵板應該係面1條腸,今次佢俾多咗)豬鐵板有兩塊豬同一塊雞,同樣有薯仔串串,餐湯同嘢飲,真係超級超級抵食!
同老公喺屋企附近搵嘢食,好耐冇食過大家樂,今晚就食佢啦!

不嬲對佢哋嘅鐵板餐都好有信心。。。

我哋點咗牛鐵板同豬鐵板。。。

牛配洋蔥汁,豬配黑椒汁。。。

火熱蒜香牛鐵板
西班牙栗飼豬鐵板
2016-07-11
$57 (Dinner)
火熱蒜香牛鐵板
西班牙栗飼豬鐵板
2010-12-05 76 views
今日早餐還未吃便出門去了土瓜灣,一大早行車暢順,早到了,看看手錶還有時間吃個早餐,於是便去了大家樂。可能時間尚早,這邊又是工廠區關係,店內食客不多,睇睇水牌見到有北海道牛乳炒滑蛋一系列的早餐,據稱滑蛋是以北海道3.6牛乳來炒,所以炒出來的蛋會更香、更嫩及更滑。其實這股「3.6」風早已橫掃香港,不僅甜品店、餅店紛紛標榜用了「3.6」,彷似有了它,食品價格便能升價十倍,就連大家樂此等快餐店都要分一杯羮,真是萬萬估不到這「3.6」如斯大行其道.......我馬上點了北海道牛乳炒滑蛋配火腿、厚多士及熱奶茶試一試!等了一、兩分鐘便有得食,效率很快。單看賣相,這個炒滑蛋的味道應該很不錯,吃落真的很嫩滑,而且很juicy,除了蛋汁本身的味道外,亦有微微的香草味,還有陣陣奶香,雖然吃不出是否真的用了「3.6」,但真的很好味厚多士烘至微焦,外層微脆,內面軟熟,沒有塗上牛油,味道尚可,不過如果外層更脆的話,效果會更理想而兩片火腿,切得十分單薄,雖有點油膩,但味道正常。熱奶茶茶味一般,口感算滑,餐怏店來說算是飲得過,不過當然可以再做得更好! 這個早餐整體的味道算是不錯,不過portio
今日早餐還未吃便出門去了土瓜灣,

而兩片火腿,切得十分單薄,雖有點油膩,但味道正常。

北海道牛乳炒滑蛋系列的早餐,味道不錯,但portion實在是可憐的細

這個早餐整體的味道算是不錯,不過portion真是很細,特別是那個炒滑蛋,真是少得可憐,難道用了「3.6」真的矜貴那麼多.......
2010-10-15
$17.5 (Breakfast)
  • 北海道牛乳炒滑蛋
2010-02-22 42 views
如非年初二很多食店也休息,相信也不會來到大家樂.初二的大家樂,竟然要等位.難得一見之奇景.或者大家也是同小弟的一樣想法.新正頭吃什麼好?答案是焗豬扒飯.個人覺得焗豬扒飯,在大家樂算是比較靠得住之一味.但是早年曾吃著擱下數小時,面頭滿佈倒汗水的豬扒飯之後,結果,一別十多年.深信大家樂未至於賣隔夜飯般無良心,早上十一點多吃到的一定是新鮮熱辣之貨色.賣相十多年不變.茄膏為主的汁酸中帶甜,豬扒炸過再焗,本來香脆的外層已變淋.論肉質是頗為鬆化,但不要期望有肉汁.底下的炒飯底,做得乾身.不錯.當然來連鎖快餐店目的,很簡單,不求天下美味,只求有野落肚,是日重遇這個賣$30的焗豬扒飯,也可說超額完成了.
如非年初二很多食店也休息,相信也不會來到大家樂.

(Non-member)
2009-10-02 37 views
得知大家樂出左火鍋,就想試下啦!因為快活仔d火鍋真係太普遍,雖然配料多,但係不好吃樓下的大家樂始終都有親切感,D收銀姐姐同阿姐都好NICE昨晚下去,有一位好NICE 0既收銀姐姐同我講解火鍋D介紹,結果我點左雪花肥牛配雜錦火鍋,收銀姐姐(原來佢係客務主任)?!仲話肥牛係即切.我同男朋友點了收銀姐姐介紹0既山渣冰,不錯啊好好味!以後一定會成日去!

得知大家樂出左火鍋,就想試下啦!
因為快活仔d火鍋真係太普遍,雖然配料多,但係不好吃

樓下的大家樂始終都有親切感,D收銀姐姐同阿姐都好NICE
仲話肥牛係即切.
我同男朋友點了收銀姐姐介紹0既山渣冰,不錯啊
好好味!

以後一定會成日去!
2009-10-01
$60 (Dinner)
  • 雪花肥牛 火鍋
2009-07-04 20 views
平時去大家樂都係食tea. 如果要講返去lunch, 應該係3年前仲返緊學o個時今次係同屋企人去食.叫左走地雞飯同上海排骨菜飯碗飯大大碗.走地雞夠滑, 但都幾多骨, 隻雞好細有3 款醬, 黑油同薑蓉撈飯超正!, 另外仲有酸醬.d 菠蘿都好好味!!!菜飯大碗, 但冇乜味.排骨好多, 3大塊, 好少骨, 夠林. 夠入味! 好食!!兜雜菜麻麻地, 我就唔係好鍾意啦
今次係同屋企人去食.

叫左走地雞飯同上海排骨菜飯
碗飯大大碗.
走地雞夠滑, 但都幾多骨, 隻雞好細
有3 款醬, 黑油同薑蓉撈飯超正!
, 另外仲有酸醬.
d 菠蘿都好好味!!!

菜飯大碗, 但冇乜味.
排骨好多, 3大塊, 好少骨, 夠林. 夠入味! 好食!!
兜雜菜麻麻地, 我就唔係好鍾意啦
$30 (Lunch)
2009-03-21 23 views
今日訓醒就諗下食咩.行行下發覺呢排大家樂出左咁多ad..就即管試下.點左個chicken wings and sauages with salad , 點知凍冰冰,,而且想講腸仔永遠都係大快活做得好好多,因為佢地會煎過先SERVE客.但大家樂好求其,,,好無要求,白灼完就算...我唔認為咁樣係好健康BOR...始終D食品係唔夠熱.....而且沙律有APPLE SLICE...仲生锈TIM>..好無SKILL ...點解會咁好失望...希望大家樂做番好D..唔好諗住個巿差,個個客人都要慳住慳住係呢到消費因為巿面上飲食業競爭都好大..況且價錢唔係比出面平..所以無需要一定幫襯佢地....

2008-07-25 21 views
牛魔王 Part I咁o岩呢個星期食左三次牛肉, 一次過寫出黎同大家分享下.......今日去左大家樂食鐵板牛扒, 無錯就係最近大賣廣告o既爵士牛扒. 無可否認今次黎幫趁多少都係比個廣告吸引, 因為的確影得好靚.同老婆兩個人去, 叫左鐵板牛扒($43)同楊州炒飯, 前者可選酥皮湯或泡芙甜品. 大家樂晚市好多都係主打即製, 呢兩款都唔例外, 牛扒仲足足等左十五分鐘添. 先講炒飯, 賣相同味道都一般, 不過略嫌飯粒太硬同缺少左生菜絲呢樣炒飯必備o既材料. 至於我點的鐵板餐, 酥皮湯算是交足了功課, 酥皮焗了一段時間仍能保持鬆脆的效果, 湯的味道及口感也不差, 有少少creamy, 不過多左o的油. 焗薯其實是烚的, 因為欠缺了焗的香味, 不過時間又控制得幾好, 與沙律醬伴吃十分配合. 至於主角牛扒就不過不失, 其實同以前o既牛扒餐都係差唔多, 不過塊扒好似比以前冇咁腍, 有番o的牛扒應有的口感, 感覺比以前好食.值得一提是此店有一個阿姐非常好人, 除了抹檯收碟之外還充當知客的角色, 由於當晚差不多爆棚, 每當有客人入o黎時會問下幾多位, 然後安排入座一o的搭檯位, 十分敬業樂業.雖然近,
牛魔王 Part I

雖然近, 但係又好少黎呢度幫趁, 下次可能要等下, 睇下有冇吸引o既廣告先!
$40 (Dinner)
2008-01-27 24 views
第一次去食,等左一陣就有位!!男經理好好人,我問親佢拎野都俾我!!哈D服務幾好呀...唔似其他甘..^^
第一次去食,等左一陣就有位!!
男經理好好人,我問親佢拎野都俾我!!哈
D服務幾好呀...唔似其他甘..^^
2006-06-29 20 views
2006/06/18 17:15大家樂的茶餐水準飄忽是人所共知的, 去幫趁就如博一舖, 有好彩有唔好彩, 不過今天似乎幾好彩..........燒雞翼茶餐, 價錢由$12到$18, 視乎甚麼的配搭, 我就揀了最平的- 雞翼配薯角.雞翼size不算大, 雞皮微火農, 表面塗上蜜汁, 肉裡的肉汁仍保留著, 食落可算皮脆肉嫩! 薯角則涼了一點, 否則味道更好.連熱飲一杯$12, 很好的下午茶餐.
2006/06/18 17:15

連熱飲一杯$12, 很好的下午茶餐.