2014-11-09 1265 views
我係一個麻糬的狂熱 fan, 今天妹妹路經 breadtalk, 特意買了一個黑糯米麻糬包與紅豆包比我。佢初初攞左個黑漆漆的包出黎,叫我估是咩涵。。。我估了3 次都係錯,妹妹話係甜的包,但左睇右睇,總覺得佢是一個鹹味的包。原來黑漆漆的佢裝著甜糯的黑糯米與麻糬,一口咬下去先感受到係煙韌的麻糬再來就是有口感的黑糯米,吃著吃著椰汁的味道慢慢滲出。這個黑漆漆的包有著令人著迷的內涵。。。。吃罷這包口中充滿了椰汁與黑糯米的味道,還有那麻糬的煙韌口感也一樣令人回味紅豆包有著圓鼓鼓的可愛討好外貌,一看就覺得佢很可愛。而且看樣子就知道麵包發酵得很好,上層脹鼓鼓的。咬下去,麵包就如預想的有韌度不會是坊間一些淋淋會粘牙的麵團,再加上表面烘得香脆的芝麻,這麵包的外層已別具風味。而紅豆蓉更係叫人驚奇,首先是佢的甜度剛好,而且店家也不欺場,紅豆蓉很足料,感覺有如吃著起沙的紅豆莎,good! 這樣美好的配合,令人很快的又吃完了這個包。

紅豆蓉
紅豆包
麻糬與黑糯米的完美結合
黃金比例of 麻糬 & 黑糯米~yummy
2014-10-13 543 views
見晚上特價$27/4件平了很多,於是買了多款與家人分享。參巴魚包 : 用翠綠色長條型葉子包麵包外圍,外觀不錯,包內也很有內涵,饀料有很多魚仔,少許辣帶甜,頗嘢味。芝士麵包:一般大小的麵包竟有很多的芝士粒,很有芝士味,很合我這個芝士迷。吞拿魚酥盒: 長條型的酥盒盛載着吞拿魚,少許深綠色的外國芫荽鋪面作裝飾及調味。吞拿魚味道像一般麵包店,酥盒有牛油味帶點鬆化,整體味道一般。滷肉大王 : 包皮有少許牛油味,饀料是豬肉粒(約6小粒肥豬肉)及一細粒熟蛋,味道一般,個人覺得不值得翻吃,因為有肥豬肉粒,不夠健康。綠茶蛋糕:不濃的綠茶味,頗甜,試了便算。肉鬆包 :豬肉鬆蓋滿整個包面,味道不錯但沒有驚喜。之前我寫了個食評忘記推介日式芝士蛋糕及砂碢雞包,今次我再推介參巴魚包及芝士麵包,這間麵包店是我吃了最多次的一間,亦是我推介的麵包店。
見晚上特價$27/4件平了很多,於是買了多款與家人分享。

綠茶蛋糕:不濃的綠茶味,頗甜,試了便算。

2014-09-21
  • 芝士麵包
  • 參巴魚包
  • 日式芝士蛋糕
  • 砂碢雞包
2014-08-12 756 views
本身我好鍾意食麵包既.但又唔鍾意淡淡戍戍咁.鍾意多D新意每次經過旺中都見到呢到D麵包好似好正咁. 不過價錢相對起其他鋪頭就貴左D終於買左呢到丹麥條同donuts食啦.咬落真係好鬆軟好好食又唔會太甜.識食一定係食我最鍾意既抺茶味啦! 煙煙韌韌咁真係好好食!係門口仲見到有其他好似好好食既甜品下次要試下先得.
本身我好鍾意食麵包既.但又唔鍾意淡淡戍戍咁.鍾意多D新意
識食一定係食我最鍾意既抺茶味啦! 煙煙韌韌咁真係好好食!
係門口仲見到有其他好似好好食既甜品
下次要試下先得.
TakeAway
其實我從來都未試過Breadtalk, 因為次次經過都已經食飽左, 但我一直覺得佢D包整得好靚好吸引。今朝把心一橫, 專登行過個度番工, 入到去, 真係款款都好吸引, 左諗右諗, 就簡左個辣肉鬆包, 樣子吸引, 漲卜卜, 舖滿厚厚既肉鬆, 價錢唔平, 要成本10.5。 之後滿心歡喜拎住個包諗住返到公司先食。點知惡夢發生了,個包由本來漲卜卜,番到去已經變左一餅野,個包有層唔知咩油淋淋既流出黎~ 好核突。但因為個包太貴既原因,我會食左佢。 但一路食,d唔知咩油就猛咁咇出黎,個包已經薄到完全feel唔到。唉~first impression已經冇左。其他包可能好食既,但奉勸大家唔好簡呢款,除非你買左企喺度即刻食,如果過一陣就會變左一餅野。但我都會比多次機會breadtalk, 試下佢其他正常d既款~哈哈~
辣肉鬆包
2014-03-27
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$11 (Breakfast)
2014-03-25 1407 views
最近比較煩,比較煩,比較煩...連寫食評都無咩心機了,請諒。是日匆匆趕去旅行社問料,早餐也未吃,便在大廈旁的 Breadtalk 買了個芝士包,在樓下一面等電梯一面吃。鹹包內有粒粒車打芝士,包身軟而芝士香濃,沒有不好吃的理由,賣$8.5 倒是偏貴。這家分店的英文店名寫著有 Transit 的,我只是這裡的其中一個過客...

TakeAway
$9 (Breakfast)
2014-02-11 257 views
冇個黑白熊貓包 今次買左個杏仁白朱古力忌廉包 聽個名好似好heavy咁 食落其實都吾係的 杏仁跪跪哋又有杏仁味而且都算多 白朱古力吾算好甜 個cream係鑲喺個包裏面的 滑身 重點係唔heavy又吾會食到個咀污joe咁 都幾推介的  而且外貌不錯
2013-08-15 227 views
早上路經BreadTalk , 被佢地的丹麥棒櫃吸引了我的目光一望之下, 見到有我最愛的抹茶味唔洗諗 , 即買!!!丹麥棒外層塗上抹茶糖漿 , 丹麥棒外香內軟 , 口感煙韌抹茶味道甘甜而且香濃 , 而且係我愛的青澀味 抹茶糖漿中有開心果碎 , 增強了口感 , 多了點點的開心果香咖啡味香 , 但糖漿味道偏甜不過配上外香內軟而且口感煙韌的丹麥棒一齊食 , 就岩岩好~~~結尾: BreadTalk令我有一個好美味的早餐~~~而且我見到佢地的丹麥棒有好多味道可以選擇我要試齊佢!!!!!報告完畢~~~

一望之下, 見到有我最愛的抹茶味

唔洗諗 , 即買!!!
抹茶丹麥棒
丹麥棒外層塗上抹茶糖漿 , 丹麥棒外香內軟 , 口感煙韌

抹茶味道甘甜而且香濃 , 而且係我愛的青澀味
咖啡丹麥棒
咖啡味香 , 但糖漿味道偏甜

結尾: BreadTalk令我有一個好美味的早餐~~~
而且我見到佢地的丹麥棒有好多味道可以選擇

我要試齊佢!!!!!

報告完畢~~~

2013-08-15
TakeAway
$17 (Breakfast)
咖啡丹麥棒
2012-11-12 205 views
沿新世紀天橋走到旺角中心,途經呢間面包新語,先見整店堆滿人,再見到門口有個週年大放送o既牌15/11前買面包,4送1, 磅裝蛋糕75折,再望下 d 包款式同名字都幾特別 , 放櫥窗o既仲有個面包超人樣o既包容易吸引途人目光 , 咁鍾意食面包 , 我地兩個又點會唔心動丫又再係買左即刻食 , 再留返三個做聽日早餐 , 買 5 個只係 $ 331. 肉桂丹麥棒~ 肉桂糖份量略少 , 好處係不過甜但連肉桂味都偏淡 ,但丹麥棒煙韌好味 , 充滿牛油香 , 不過咬到中間條棒認真不爽2. 綠茶丹麥棒~ 層綠茶好似抹茶朱古力咁 , 比我想像中好味 , 抹茶味濃面上仲有 d 開心果粒 , 增強口感 , 味道仲同丹麥條好配合 3. 金瓜之戀~ 面包軟熟得很 , 金瓜即係南瓜 , 同是軟綿綿 , 清甜味美面包上o既係南瓜籽 , 略為變淋唔夠香脆 , 整個包都好健康4. 黑珍珠~ 黑漆漆o既竹碳面包 , 味道跟一般o既無分別 , 造型都係零但就係咁樣o既黑色一個包 , 就可以惹起我o既好奇心 ,加上簡介上寫住面包餡係紫米同麻糬 , 諗到諗到係幾咁軟糯果然無令我失望 , 仲有輕輕o既椰子味 , 又香又煙韌 5
沿新世紀天橋走到旺角中心,途經呢間面包新語,
先見整店堆滿人,再見到門口有個週年大放送o既牌
款式同名字都幾特別 , 放櫥窗o既仲有個面包超人樣o既包
1. 肉桂丹麥棒
~ 肉桂糖份量略少 , 好處係不過甜但連肉桂味都偏淡 ,
2. 綠茶丹麥棒
3. 金瓜之戀
4. 黑珍珠
但就係咁樣o既黑色一個包 , 就可以惹起我o既好奇心 ,
加上簡介上寫住面包餡係紫米同麻糬 , 諗到諗到係幾咁軟糯
果然無令我失望 , 仲有輕輕o既椰子味 , 又香又煙韌

5. 火腿蔥蔥蔥
~ 相比起以上甜面包 , 呢個火腿肉鬆蔥油卷顯得比較遜色
面包似乎太過濕 , 有太多奶油 , 火腿粒同甘筍粒遍怖卷內 ,
個人口味問題 , 我簡直覺得甘筍粒o既出現拖垮左整個面包
但客觀睇其實少少爽脆o既甘荀同 d 蔥係幾夾o既 , 味道都唔錯
## 唯一令我有 d 反感o既係因為人太多 , 店員忙得不可開交
服務態度好似係理所當然o既唔夠好 , 仲有佢地夾面包入袋 ...
可能因為要動作快 , 感覺係好求其 , 大力夾又隨便用力禁 ><"
2012-11-15
TakeAway
$16 (Breakfast)
  • 黑珍珠
2012-07-20 141 views
來到旺角地鐵站出口上來見到有間麵包新語甜品冰箱擺放精緻的蛋糕被吸引了。本人喜愛食綠茶芝士,決定選擇了價錢$20綠茶芝士來試,綠茶芝士面的芝士幼滑,不過綠茶芝士欠缺香濃味道所以不大驚喜但$20綠茶芝士勝在夠平。巧克力牛角包我也買了兩個來食是$8一個,反而巧克力牛角包的巧克力幾多而且夠香濃,味道不錯。

,不過綠茶芝士欠缺香濃味道
所以不大驚喜但$20綠茶芝士勝在夠平

各式各樣的西餅
2012-07-16
$20 (Tea)
各式各樣的西餅
2012-05-27 91 views
因為愛上了芝士飽的關係偶爾經過任何麵包店,都會尋找下芝士飽這芝士飽,明顯將芝士與麵飽融合可惜的是,吃下去沒有口感,也缺乏了濃郁的芝士味我還是喜歡原粒的芝士我的最愛仍然是美心的糙米芝士飽
因為愛上了芝士飽的關係
偶爾經過任何麵包店,都會尋找下芝士飽
這芝士飽,明顯將芝士與麵飽融合
可惜的是,吃下去沒有口感,也缺乏了濃郁的芝士味
我還是喜歡原粒的芝士
我的最愛仍然是美心的糙米芝士飽
2012-03-23 112 views
同事說Breadtalk 的日本芝士蛋糕和班蘭蛋糕好味剛好, 星期五爽報有這個日本芝士蛋糕團購, 在同事的極力推介下團購了我一直十分期待, 因為我也是一個芝士蛋糕痴吧!星期六, 我就拉住男朋友, 嚷著要買麵包吃其實平日我是一個不太愛吃麵包的人, 男朋友以為我有病吧, 不停說要吃麵包在店內, 人頭湧湧, 沒想到會有那麼多人光顧麵包店!旺角分店, 店子很細很迫, 相信款式也沒有其他分店的那麼多!因為這是我第一次來到Breadtalk買麵包, 真的沒有心頭好…但我看到有很多人都買這個”火腿蔥蔥蔥”的麵包, 好奇下, 我也買了一個而我男朋友就買了一個”朱古力甜甜圈”據介紹, “火腿蔥蔥蔥” 是用上春天的顏色作主題麵包的外層有雞肉火腿甘筍和香蔥, 麵包周圍都加了肉鬆麵包意想不到的美味, 可能因為我十分愛吃蔥, 所以我十分喜歡賣相沒什麼好看不好看, 但比起其他分店, 這裡的麵包樣子總是走了樣一樣!男朋友吃的是” 朱古力甜甜圈“, 一層薄薄的朱古力舖在牛角包上朱古力味道不是濃味的黑朱古力味, 但也不是甜膩的那種牛角包沒有太多的層次, 沒有軟化的效果, 味道很一般!就似是印度的烤餅那樣, 內裡是咖喱醬
同事說Breadtalk 的日本芝士蛋糕和班蘭蛋糕好味
我一直十分期待, 因為我也是一個芝士蛋糕痴吧!
星期六, 我就拉住男朋友, 嚷著要買麵包吃

在店內, 人頭湧湧, 沒想到會有那麼多人光顧麵包店!
而我男朋友就買了一個”朱古力甜甜圈”
火腿蔥蔥蔥
據介紹, “火腿蔥蔥蔥” 是用上春天的顏色作主題
麵包的外層有雞肉火腿甘筍和香蔥, 麵包周圍都加了肉鬆
朱古力甜甜圈
朱古力味道不是濃味的黑朱古力味, 但也不是甜膩的那種
牛角包沒有太多的層次, 沒有軟化的效果, 味道很一般!
咖哩南餅
就似是印度的烤餅那樣, 內裡是咖喱醬和咖哩薯仔粒
外層有香蔥和蒜蓉, 十分香口
日本芝士蛋糕
剛巧店舖在做推廣, 日本芝士蛋糕賣$36, 團購平了多$1吧
據介紹, 此蛋糕是由忌廉芝士打造出來, 味道是屬於淡淡的一類
今次團購買回來的芝士蛋糕, 不是鬆軟的那種
一刀切下去, 既不是鬆軟, 也不是結實的質感
咬下去, 才知這款蛋糕是濕淋淋的, 味道十分清淡
沒有香濃的芝士味, 蛋糕的質感也不討好我
但同事說, 正常的不會這樣, 不會太濕的, 可能蛋糕放了一段時間了

來了同一分店兩天, 星期六, 人流多, 有生意的話, 店員都好應該高興
沒想到他們黑口黑面, 特別是個男的店員
星期日來到, 兩位女店員都十分殷勤, 笑容滿面
店員的面口就似是兩個世界一樣, 是一日間換了所有店員?!
或者店員會因自己心情好壞而變臉?!

2012-03-11
TakeAway
$10 (Other)
Dining Offer
Group-buy
火腿蔥蔥蔥
咖哩南餅
  • 火腿蔥蔥蔥 Spring in the city
2012-03-10 61 views
朋友生日吃飯, 兩個人不宜買大蛋糕, 經過BreadTalk見這芝士旦糕包裝幾搞鬼, 又細細個, 於是買一個為她慶祝.吃落口感較粘身, 好重芝士和蛋味, 正!但個人覺得牛油份量也不少, 食到口腔很油膩感.幸好兩個人分一個蛋糕, 剛剛好, 不至於太"流".下次要試試朱古力味
吃落口感較粘身, 好重芝士和蛋味, 正!
但個人覺得牛油份量也不少, 食到口腔很油膩感.
幸好兩個人分一個蛋糕, 剛剛好, 不至於太"流".

下次要試試朱古力味

2012-03-08