2017-06-22 87 views
同朋友去荔枝角工廈食生日飯,食品選擇不多,基本上都係一碟一碟咁上菜,邊食邊傾:煙三文魚沙律份量偏小,兩塊煙三文魚配新鮮蔬菜。炸魚薯條炸魚薯條炸到金黃色,感覺都健康D,份量雖然比較小,但薯條大條同飽滿,而且魚肉炸到岩岩好,外脆內軟,配沙律醬同茄汁,味道不錯。吉列蠔粉漿勁厚,蠔好細隻,唔算新鮮,不值一試。越式豬肉春卷春卷色澤偏黃,豬肉份量少,只食到春卷皮味。澳洲肉眼扒點左半生熟,但煮到全熟,肉質好靱似食像筋,不值。大蝦意大利飯飯既份量又係好少,三四啖食哂,但飯質地不錯,煙靱彈牙,而且好入味,可惜隻蝦得個”大”字,又靱又無味。八爪魚長通粉長通粉太乾太硬,無乜味,煮過既八爪魚太老,呢個配搭真係好古怪,呢個菜完全失敗。(份量又係好少)食到9:45,枱面D 野都未食完,店員走埋黎同我地講話收十點,叫我地快D食。得果15分鐘,相又未影,甜品又未上,就叫交枱,真係唔明點解唔早D講,佢D菜又上得慢,根本唔夠時間。但又唔想阻人收工,只好快手快腳食,甜品打包出去門口食算了。打開甜品,見佢地只係將D甜品倒落個紙杯度,勁肉酸。味道麻麻,好似飲奶咁。整體份量細,工廈黎講實在偏貴。之前去過兩個月澳洲,都未食過咁難食
煙三文魚沙律

煙三文魚沙律
份量偏小,兩塊煙三文魚配新鮮蔬菜。
炸魚薯條(
炸魚薯條

吉列蠔(

吉列蠔
粉漿勁厚,蠔好細隻,唔算新鮮,不值一試。

越式豬肉春卷

越式豬肉春卷
春卷色澤偏黃,豬肉份量少,只食到春卷皮味。

澳洲肉眼扒

澳洲肉眼扒
點左半生熟,但煮到全熟,肉質好靱似食像筋,不值。
大蝦意大利飯

大蝦意大利飯

八爪魚長通粉
八爪魚長通粉

奶凍

整體份量細,工廈黎講實在偏貴。之前去過兩個月澳洲,都未食過咁難食既澳洲菜。
炸魚薯條(
2017-06-21 42 views
同朋友想搵個靜靜地既地方食下野傾下計,上網搵到一間方便大家既餐廳,位於荔枝角既工廠大廈入面,餐廳地方都幾大,但食客不多,得3台客,所以坐得舒舒服服。晚餐有多款set dinner選擇,但我只點了自家製乾蕃茄香草醬野菌意粉:$128意粉放在白色碟上,碟邊有些紅色醬點綴,帶點藝術的感覺。意粉煮得恰到好處,好A1。好濃郁既蕃茄味道,仲有勁多既野菌。份量好多,一個人食夠晒飽。友人另外加了$28有餐飲同甜品,果Tiramisu好好味,好濃郁既咖啡味,加上軟滑既cream,食到幾飽都可以食得落。一個滿足既晚餐。
同朋友想搵個靜靜地既地方食下野傾下計,
上網搵到一間方便大家既餐廳,
位於荔枝角既工廠大廈入面,
餐廳地方都幾大,
但食客不多,得3台客,
所以坐得舒舒服服。
晚餐有多款set dinner選擇,
但我只點了自家製乾蕃茄香草醬野菌意粉:$128
意粉放在白色碟上,碟邊有些紅色醬點綴,
帶點藝術的感覺。
意粉煮得恰到好處,好A1。
好濃郁既蕃茄味道,仲有勁多既野菌。
份量好多,一個人食夠晒飽。
友人另外加了$28有餐飲同甜品
果Tiramisu好好味,
好濃郁既咖啡味,加上軟滑既cream,
食到幾飽都可以食得落。
一個滿足既晚餐。
2017-06-15
2017-06-19 78 views
耐唔時都會嚟呢度食Lunch~ 雖然lunch百幾蚊,但我又覺得都值既!有餐包,軟淋淋,我通常食一半,因為驚食唔落主菜😬😬沙律都好有成意架!好多款野係裡面,新鮮得嚟,個汁仲好特別,好似自己調咁!Risotto d飯可以再硬d仲好!大大隻蝦🍤呢個意粉看落普通,食落個汁不得了,食到唔停,食完想再食,面硬度岩岩好🍝😋😋😋呢個魚就普普通通啦!配菜唔錯😝雞肉滑喎!外面脆脆地,推介👍🏻見到個咖啡,又係成意之作👍🏻 個個拉花唔同!不過講明,呢間野水吧好慢,最好早d叫😅總括嚟講,呢間野係好食既,最後仲有甜品送!不過中午食抵d😊

有餐包,軟淋淋,我通常食一半,因為驚食唔落主菜😬😬

Risotto d飯可以再硬d仲好!大大隻蝦🍤

呢個魚就普普通通啦!配菜唔錯😝

雞肉滑喎!外面脆脆地,推介👍🏻

總括嚟講,呢間野係好食既,最後仲有甜品送!不過中午食抵d😊
2017-06-19 56 views
荔枝角餐廳見到OpenRice 啲相片就諗住上去試下!點知中伏!工廠大廈三百蚊一個人既晚餐仲未包餐飲同甜品!味道冇,賣相冇,精選牛扒冇牛味,焗春雞就有雪藏味,性價比低!連相都唔想影!都係做返茶餐廳好啲!
2017-06-08 35 views
雖然餐廳位於工廠大廈之內,但係位置非常方便,茘枝角D1出囗行一分鐘即到,一入餐廳,感覺好舒服,柔和既背景音樂,配上簡約既裝横,有家的感覺,吃一個下午茶,花一個下午喺度睇書,都是不錯的假日節目。不過今天係同個朋友黎食晚飯,晚飯有好多不同選擇,有pasta & risotto ,又有扒類,加$68可以升級做套餐,又有湯,又有前菜,當然唔少得甜品同飲品。蘑菇湯呢個磨菇湯呈深啡色,一睇就知非常足料,加上聞起來有一陣陣既磨菇香氣,仲有,湯中有好多好多細細粒既磨菇碎,一飲,好滑,好濃郁既磨菇味,而且好有口感,一粒粒既磨菇碎,令到湯既口感更加豐富,呢度湯為這餐晚飯作了一個很好的開始。豬肉春卷豬肉春卷熱辣辣,一咬落去非常之脆,味道剛剛好,非常之好味辣番茄將魷魚扁意粉好香嘅蕃茄味,酸酸哋辣辣地,非常之開胃,而且味道唔係好濃,淡淡的味道,加上魷魚嘅鮮味,口感一流,扁意粉剛剛好可以掛起醬汁,煙煙靭韌,整體食物質素好高有機花茶食過晚飯,嘆番杯花茶,最寫意不過,淡淡的花香味,飲落非常之清,為今晚晚餐畫上完美嘅句號
蘑菇湯

豬肉春卷

豬肉春卷熱辣辣,一咬落去非常之脆,味道剛剛好,非常之好味
辣番茄將魷魚扁意粉

有機花茶

2017-06-04 55 views
晚餐約左同事黎呢到食,因同事話呢度雖然工廈,都有佢既特色係度咁話。先黎蕃茄湯,好香濃蕃茄味道,仲有蕃茄皮係度,證明真材實料,實而不華。頭盤仲有煙肉焗蠔添,焗到蠔汁儲晒係裡面,煙肉令蠔肉更鮮,口感仲滑滑地,仲要係打孖上添呀。主菜係蟹肉菠菜忌廉汁扁意粉,蟹肉份量夠多之外,味道仲相當鮮甜呀,配以菠菜將多餘既蟹肉汁吸收晒,所以菠菜食落都有鮮味架,至於扁意粉質感彈牙,仲充滿忌廉汁同蟹汁既精華添。最後食埋個紅莓布甸,口感滑滑,仲滑過雞蛋,紅莓味道帶甜,令整餐更滿足。

2017-06-03 62 views
今天難得來到荔枝角,當然找朋友食午飯,順道閒談一下。在朋友的帶領下,我們來到Bondi,隱藏在工廈來的特色餐廳。內𥚃地方寬敞,陽光十足,還有很多特色擺設,令餐廳變得更有品味。餐廳設有午市套餐,包一個頭盤,主菜及餐飲,不收加一服務費。是日餐湯酸酸地,蕃茄味濃,內𥚃有些薯蓉,兩者味道很夾,食落幾開胃。粗薯條上枱時仍是熱辣辣,脆脆地地滋味。慢煮肉眼扒配自家製燒汁經過長時間烹調,牛肉味香濃,肉質嫩滑,食落還有肉汁溢出。最後享用甜品和冰咖啡,十分滿意的一餐
今天難得來到荔枝角,當然找朋友食午飯,順道閒談一下。

餐廳設有午市套餐,包一個頭盤,主菜及餐飲,不收加一服務費。

是日餐湯
酸酸地,蕃茄味濃,內𥚃有些薯蓉,兩者味道很夾,食落幾開胃。

粗薯條
上枱時仍是熱辣辣,脆脆地地滋味。

慢煮肉眼扒配自家製燒汁
經過長時間烹調,牛肉味香濃,肉質嫩滑,食落還有肉汁溢出。

最後享用甜品和冰咖啡,十分滿意的一餐

2017-05-31
$120 (Lunch)
2017-06-01 39 views
月尾出咗糧,第一件事想奬勵自己食餐好。舊同事介紹之下,話帶我去工廈食好啲。裏面環境舒適、地方闊落。我叫了set lunch,價錢大約是100至150左右前菜可揀沙律或湯,沙律味道清新。精選魚柳-鱸魚,外皮煎香,上面加上一啲香脆嘅香料,肉質很滑,蔬菜也很入味如果份量不夠可以加粗薯條,新鮮炸嘅薯條內軟外脆Iced mocha 嘅甜味適中,小冰和小忌廉嘅要求也達到。不得不讚甜品牛奶布丁、奶香濃郁得嚟甜而不膩。
月尾出咗糧,第一件事想奬勵自己食餐好。
舊同事介紹之下,話帶我去工廈食好啲。

裏面環境舒適、地方闊落。
我叫了set lunch,價錢大約是100至150左右
前菜可揀沙律或湯,沙律味道清新。

如果份量不夠可以加粗薯條,新鮮炸嘅薯條內軟外脆

不得不讚甜品牛奶布丁、奶香濃郁得嚟甜而不膩。
2017-05-25 5962 views
荔枝角貴為香港既傳統工業區 一向俾人感覺較悶熱擠迫 食野既地方通常都係打工仔飯堂但隨住 D2place 等"文青系"商場進駐後 野食既選擇越黎越多 連周邊既工廈亦偷偷起革命 開多左好多有質素既餐廳 其中一間就係Bondi其實早兩年小妹同小胖男友都去過中環既Bondi食過lunch覺得幾好食(唔知係咪同一間黎架呢 )餐廳地方寛敞 簡約 播既音樂亦非常有品味 當日就聽到日本樂隊Love Psychedelico既歌我地兩個人各自點左一個set lunch不得不提 跟餐既自家制麵包非常好味 小麥味濃厚除左餐包同沙津 我地仲追加左炒什菌同咖哩薄餅 估唔到餐廳既薄餅都唔錯無懼肥胖 main course我點左超巨型既burgerCheese Burger味道濃郁 每一啖都係濃濃既芝士同牛肉味 而且份量好大 一個人勉強先食得晒成個另一邊廂 小胖男友就叫左個慢煮鴨胸由於小妹唔太食鴨 所以無試到嘆住精緻既飲品同甜品 過左一個悠然既週末下午

餐廳地方寛敞 簡約

Type of Meal
Dinner
  • 餐包
2017-05-18 3890 views
我個人其實好簡單,開心又要去食一餐,唔開心又要去食一餐。今日,就係因為唔開心,所以要去食餐好多肉好多肉嘅晚餐。自己一個人,搵咗間靜靜地嘅餐廳開餐,放下空。餐牌簡簡單單,大約有10幾款食物,食肉瘦自自然然就揀咗煎焗有骨豬扒做主菜。餐牌上面嘅食物可以加$68轉餐,或者加$28有餐飲同甜品。今日唔想飲湯,於是就選擇左$28嘅配搭。花茶有幾個選擇,我選了green tea tropical,花茶係一壺咁上的,無限添飲,可以一路發呆一路慢慢嘆茶。再呆坐左一陣,厚切嘅豬扒就來了Wohoooo ,見到咁厚身嘅豬扒,加埋我喜愛嘅菇菇作為配菜,精神頓時為之一振!切開塊豬扒睇下,見到嘅係嫩嫩嘅粉紅色剛好熟嘅豬扒肉質嫩滑,味道濃郁而不帶豬肉的腥臭味;可見師傅選料上乘,廚藝功架一流另外,自家製蘇梅醬亦係好特別的。個醬汁略帶酸味,同豬扒配埋一齊頗為突出,但又不致於喧賓奪主。食完主菜,侍應問我要咩甜品。跟餐的甜品是小小的一杯芝士蛋糕,但我覺得,既然心情欠佳,就要多食一啲甜品去取悅自己我見到甜品餐牌上有心太軟,就決定要食呢個,不過就要再加$35 等左大概15分鐘,一個小小嘅,熱辣辣嘅心太軟就出現咗喺我面前。呢個甜品

自己一個人,搵咗間靜靜地嘅餐廳開餐,放下空。

Green  tea  tropical

再呆坐左一陣,厚切嘅豬扒就來了

切開塊豬扒睇下,見到嘅係嫩嫩嘅粉紅色
煎焗有骨豬扒配自家製酸梅醬

心太軟

呢個甜品造型簡單唔花巧,但質素實在唔會令人失望。

一切開,入面嘅朱古力漿就緩緩地流出來,睇住啲朱古力漿流出來真係好療癒

朱古力味道濃醇,唔係好甜果啲,撈埋充滿奶香嘅雲呢拿雪糕一齊食好好味。

當我放空嘅時候,我留意到牆壁上邊有幾隻字,好有意思:

的確,want something - ask for it // stressed - let go

諗深一層,有時候,唔開心可能純粹係因為自己太過執着。
2017-05-15
Green  tea  tropical
煎焗有骨豬扒配自家製酸梅醬
心太軟
2017-05-16 87 views
前幾日去咗D2探一個開市集攤檔嘅朋友,趁食飯時間就拉咗佢去附近食飯。係朋友嘅建議下,就去左對面既工業大廈揾食。因為時間比較早嘅關係,所以餐廳仲未有好多客人,唔洗等位。餐廳主打澳西菜,所以連牆壁都印有一大隻樹熊,好可愛!而傢俬方面就主要以黑、白同紅色為主,現代感重。午餐嘅餐包,有微焗,保持暖身,配埋牛油就更正。午餐除咗主菜同餐飲,仲可以係沙律同餐湯二選一,而我今次就揀咗紅菜頭芝士沙律。相對其他田園沙律、凱撒沙律,比較少餐廳會選擇以紅菜頭作為前菜沙律,紅菜頭顏色鮮艷,幾引起食慾,另外,芝士味唔算太濃烈,唔會蓋過沙律嘅鮮味。主菜方面,我就揀咗炸魚薯條,兩者顏色炸至金黃色,食落卜卜脆。薯條粗切,有手指公咁粗,即叫即炸,食落熱辣辣;而炸魚嘅炸粉唔會過厚,魚肉唔會煮得太久,保持到鮮嫩。食之前我習慣加啲檸檬汁,再配合清爽微酸嘅他他醬,酸酸地好開胃。朋友呢個食肉獸就叫咗慢煮澳洲肉眼扒。除咗肉眼扒,仲有薯菜做伴碟,炒雜菇同翠肉瓜,味道比較清淡;肉眼扒半肥瘦,脂肪比例尚算均勻,用慢煮可以保留肉汁,感覺都幾juicy !

午餐嘅餐包,有微焗,保持暖身,配埋牛油就更正。

$100 (Lunch)
2017-05-15 1635 views
今日去咗D2 Place行街街拍拖,睇咗好多手作嘢,成個人感覺即刻文靑左!不過文清都要食飯嘅,男朋友就話不如去工廈搵間餐廳醫肚。咁我哋就行左過黎億利中心,本來想食牛肉麵,不過男朋友就話想食西餐,所以就嚟咗Bondi。可能因為比較夜嘅關係,我哋去到Bondi嘅時候已經唔係太多人。間餐廳入到去好闊落,燈光柔和昏暗,感覺幾舒服喎。睇吓餐牌,食物選擇唔算好多,不過我哋一下就揀到想食嘅食物!我揀咗蟹肉菠菜忌廉汁扁意粉,男朋友就揀咗煎焗有骨豬扒配自家製蘇梅醬。我地仲加左$68upgrade左1個set dinner,有湯有餐包有沙律。我蘑菇湯係味道好濃郁嘅蘑菇湯,有好多菇茹粒係湯入面,而且好creamy,好味道!個餐包無乜特別,勝在鬆軟熱辣辣。Bondi沙律就幾好食,啲蔬菜全部都好新鮮爽口,最鍾意佢個自家製醬汁,酸酸哋鹹鹹哋,非常開胃。再等多一陣個意粉就到咗。一開始睇佢細細碟,仲驚唔夠食,點知食下食下都幾飽!個扁意粉煮得啱啱好,夠哂al dente,蟹肉嘅份量都唔少,加埋忌廉汁一齊非常搭配,感覺又唔會好滯,唔錯👍🏻男朋友個豬扒就等得耐少少,不過絕對值得等,因為個有骨豬扒真係好厚身,但一啲都唔鞋,入

睇吓餐牌,食物選擇唔算好多,不過我哋一下就揀到想食嘅食物!

男朋友個豬扒就等得耐少少,不過絕對值得等,因為個有骨豬扒真係好厚身,但一啲都唔鞋,入面仲係好靚嘅粉紅色,僅僅熟😋

個豬扒個醬汁都好特別,個蘇梅醬小小酸,同豬扒一齊食減低咗個肥膩感,男朋友食下食下成碟清哂,連啲配菜都唔放過😂

唯一美中不足嘅就係,餐廳比較早關門,九點已經last order,唯有下次早啲嚟試下啲甜品啦❤
2017-05-07
Type of Meal
Dinner
2017-05-12 83 views
今日去億利睇下有咩食,睇睇就去左Bondi食,點知中大伏前菜: 水牛芝士蕃茄沙律 正正常常,但啲水牛芝士,細粒過啲車里茄都算,仲要得嗰幾粒。羊架叫Medium 啲筋多到喊出黎海鮮意大利飯一個唔脆嘅軟殻蟹。個餐包同個甜品,仲難食過飛機餐。埋單500幾都算喇,當自己細路仔唔識世界。之後睇番openrice有106個,有無搞錯一係就易左手,一係嗰106個人條脷生青苔,仲有個人話異國風情!?除左似飛機餐之外都諗唔到有乜似。
今日去億利睇下有咩食,睇睇就去左Bondi食,點知中大伏

前菜: 水牛芝士蕃茄沙律
正正常常,但啲水牛芝士,細粒過啲車里茄都算,仲要得嗰幾粒。

羊架
叫Medium 啲筋多到喊出黎

海鮮意大利飯
一個唔脆嘅軟殻蟹。

個餐包同個甜品,仲難食過飛機餐。

埋單500幾都算喇,當自己細路仔唔識世界。
之後睇番openrice有106個
,有無搞錯

2017-05-12
  • 餐包
2017-05-12 90 views
點解可以咁多人話好食一黎個餐包已經嚇一嚇係咪石器時代運黎……硬到呢pesto mozzarella salad又細份羊架咬唔開,已經叫medium海鮮risotto唔識講咁難食,個帶子腥到,即刻落pepper,但都係唔敢食個個蝦同軟殼蟹個dessert係cheesecake,見佢杯上都幾特別,點知係特別難食,未食過咁難食嘅cheesecake有冇食過飛機餐嘅dessert? 好食過佢!!話佢係飛機餐都係讚佢點解可以咁多人話佢好食!!!!唔係打手就係香港啲人已經唔識分咩叫好食咩叫唔好食!唔怪得呢間唔使book位唔使等位都可以有位啦!我地依家去食第二餐晚餐!
點解可以咁多人話好食
一黎個餐包已經嚇一嚇
係咪石器時代運黎……硬到呢
pesto mozzarella salad又細份
羊架咬唔開,已經叫medium
有冇食過飛機餐嘅dessert? 好食過佢!!
話佢係飛機餐都係讚佢

點解可以咁多人話佢好食!!!!
唔係打手就係香港啲人已經唔識分咩叫好食咩叫唔好食!

唔怪得呢間唔使book位唔使等位都可以有位啦!

我地依家去食第二餐晚餐!

2017-05-12
2017-05-07 490 views
一直都有聽聞工廈有很多美食,但礙於我對工廈地區不熟悉,所以還沒有試過。這天與朋友敍舊,她向我推薦Bondi,便相約在此吃飯工廈位置便利,地鐵站出來,過馬路到對面便是。大廈燈火通明,與我想像不同呢 (可能看太多電視電影,總以為工廈是陰暗的)餐廳地方頗闊絡,枱與枱之間並不迫狹。很值很一讚的是員工的服務態度,從安排座位起,以至整個用餐過程,都很有善細心,會不時為我們加水及清理枱面這裡有pasta/risotto ($130-180)和mains ($180-300),可加$68 upgrade為set dinner,即多加一個湯和前菜。我和朋友都點了意粉,並upgrade了做set dinner。餐湯可選野菌湯和是日餐湯(當天為南瓜湯),我們兩個都有點。野菌湯(上)及南瓜湯(下):個人很喜歡這個野菌湯,菇味很香很濃郁,喝下去時滿咀都是菇碎南瓜湯不是creamy的那種,喝湯時可以感覺到南瓜的小顆粒。跟湯的小餐包上枱時是熱的麵包很香,單食或沾湯吃都很好味!前菜有四個選擇,我們選了兩款沙律,水牛芝士蕃茄沙律(上)及Bondi沙律(下)。前者有 mozzarella cheese的芝士香,後者則更清

餐湯可選野菌湯和是日餐湯(當天為南瓜湯),我們兩個都有點。
野菌湯

南瓜湯

麵包很香,單食或沾湯吃都很好味!

前菜有四個選擇,我們選了兩款沙律,水牛芝士蕃茄沙律(上)及Bondi沙律(下)。前者有 mozzarella cheese的芝士香,後者則更清新開胃。
水牛芝士蕃茄沙律/Bondi沙律
香草醬意粉配烤菇
香草醬意粉配烤菇($138):香草醬包裹著每一條意粉,那濃濃的羅勒香讓我吃不停口
意粉上的大烤菇,餐廳已細心地切開兩半。烤菇很香,而且十分juicy
意粉上其他小菇也是juicy juicy的,令喜歡吃菇的我大為滿足。嚐了野菌湯和這意粉,感覺這裡的野菌菜式很有質素呢~
蟹肉波菜忌廉汁扁意粉
蟹肉波菜忌廉汁扁意粉($138):有不少蟹肉~因為意粉煮得幾乾身,所以雖然是忌廉汁,但有忌廉香得來不覺得膩

終於都嚐到了工廈食物,覺得很不錯呢!另外令我驚喜的,是這𥚃不收加一
野菌湯
水牛芝士蕃茄沙律/Bondi沙律