2010-09-12 21 views
連吃了2天八方云集是因為第一次食佢過佢kimchi水餃真係一食上左隱. 第2天去第2個地方食, 味道好似有點不同.1. 招牌水餃- 淡既白菜有咬口味淡2. 九菜味比較一般3. kim chi 水餃-很野味, 有一些比較spicy4, curry 水餃-太搶口了及都幾spicy個人比較喜歡kimchi味最估唔到既係, 見到台台都叫既面線, 我也來一個啦. wow 比佢個d oyster 嚇了一跳, 勁多勁大隻. 面線入面有筍c, 勁有咬口.最抵讚既係勁多豬腸, oyster及每樣東西都好入味. 有樣野係最唔好既係, 最唔中意佢地d快子放入個台入面既櫃, 感覺及直頭見到勁dirty....

1. 招牌水餃- 淡既白菜有咬口味淡
2. 九菜味比較一般
3. kim chi 水餃-很野味, 有一些比較spicy
4, curry 水餃-太搶口了及都幾spicy

個人比較喜歡kimchi味

2010-09-09 17 views
今日放假,出左去佐敦行街.行到差唔多9:00幾.諗住去譚仔食米線,原本搬咗!於是就近近地走左隔離.叫左10隻招牌鍋貼+酸辣湯$26料OK夠,但唔夠辣,要改善.個鍋貼好香口,應該係即整既.最衰唔係太肚餓.唔係叫多個米線試下.下次先!
今日放假,出左去佐敦行街.
行到差唔多9:00幾.
諗住去譚仔食米線,原本搬咗!
於是就近近地走左隔離.
叫左10隻招牌鍋貼+酸辣湯$26
料OK夠,但唔夠辣,要改善.
個鍋貼好香口,應該係即整既.
最衰唔係太肚餓.
唔係叫多個米線試下.
下次先!
唔夠辣,但足料
幾好味WOO.
2010-09-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
幾好味WOO.
2010-07-23 18 views
曾幾何時我在台中出差品嚐此店的鍋貼, 想不到它在香港也有開分店, 便決定一試它的鍋貼和其他食物.這裏的套餐能作多樣配搭, 鍋貼和水餃一起, 甚至湯轉飲料也行. 個人覺得湯可以轉飲料而另外點一個湯米粉比較化算.是晚點了套餐, 有5個招牌鍋貼及5個咖喱水餃及珍珠奶茶, 另加一個魚丸米線. 鍋貼做得很有水準, 外面煎得剛剛好, 不太"硬"且內裏豬肉不太乾; 水餃首試咖哩味, 餡料沒漏出來, 但始終不習慣吃水餃時有咖哩, 所以只會一試而己 這裡的米粉特別強調是新竹米線, 不過吃上來跟銀絲米絲差不多 總括而言, 這家店當平常開餐是不錯, 吃飯首選, 但不會有甚麼大驚喜.

這裡的米粉特別強調是新竹米線, 不過吃上來跟銀絲米絲差不多

正 魚丸米粉加珍珠奶茶
正咖哩水餃
正鍋貼
2010-07-16
$43 (Dinner)
正 魚丸米粉加珍珠奶茶
正咖哩水餃
正鍋貼
2010-06-09 4 views
去飲酒之前, 吃少少東西墊肚大腸面線(大)$16自己也沒有加任何菜甫, 可以試清楚一點湯的味道. 湯不像台灣的醒胃, 只是普通. 麵線煮得很腍, 不錯. 大腸洗得很乾淨, 但味道很啖. 地方是坐得舒適的, 員工服務態度也不錯. 可能下一次去, 應該多試一點主打食品, 才能真正探究吧!?
去飲酒之前, 吃少少東西墊肚

大腸面線(大)$16

大腸面線
$16 (Last Night Supper)
2010-02-14 7 views
首先要講定,N年前去過試菜,乜味都試過晒,覺得該店的standard味道食物係OK既,但D混味既我諗我唔係好識欣賞,咖哩味水餃/鍋貼都還在我攘受之內,泡菜就真係覺得接受唔到…(講多次,前言係N年前去既感受。)昨天去再食過,今次我同女友只點了一碟水餃、一碟鍋貼(sorry,只記得唔係韮菜、咖哩、泡菜,反而我地點果個菜既名唔記得左),同埋一碗類似阿土面線既台灣面線,內頭有蠔仔、豬腸。首先講下水餃同鍋貼,我原本唔太鍾意食煎炸野,但無論係N年前還是昨天,我都覺得呢間舖既鍋貼係好食過水餃既,主要原因係因為鍋貼咬入口後有唔知咩料係入面,好爽口既,唔會只係得肉果種"林林"的感覺。而水餃我就覺得好standard,唔覺得難得,但又唔覺得有咩特別出色。而個面線我就真係覺得難食,碗面裏有豬腸同蠔,我唔食豬腸,叫左侍應走豬腸,點知黎果時都仲有,我都算,只係服務扣少少分。但碗面又林又"鞋",一D咬感都無。最慘係D蠔仔,我從未食過蠔仔係完全無蠔仔應有既味(一種我唔識形容既味道,類似腥味咁既),我食落口真係唔見個樣既話一定估唔到自己食緊乜。我一向覺得"食羊應該要有羶味",食蠔食到好似呢度咁係我完全接受唔到既。總括

總括黎講,我覺得呢度既stnandard野係唔錯既,食水餃、鍋貼好OK(但未試過呢度既粉面,唔知O唔OK),就算係我接受唔到既咖哩同泡菜味水餃鍋貼都係可以一試之作,但台灣面線就唔推薦食。
原味水餃
原味鍋貼
2010-02-13
原味水餃
原味鍋貼
  • 鍋貼
  • 水餃
2010-02-13 2 views
是晚在佐敦餃癮發作記起自己一直沒有試過這家店的出品就這家好了~看了看menu,感覺跟四海遊龍差不多安全起見,兩個人要了招牌水餃餐跟一碗蚵仔麵線水餃不算大隻,皮也沒有特別的厚和薄裡頭菜少肉多,咬下去有少量肉汁濺出來,但用來沾餃的黑醋略嫌不夠香,酸勁也不足有點小扣分~驚喜為跟餐的魚丸湯,湯沒什麼特別但3大顆魚丸爽吃下去口彈牙,很久沒吃到這麼像樣的魚丸蚵仔麵線的蚵仔不會腥而且沒有沙味道是可以但味精下手真的是太重了點吃罷要狂灌飲料才感覺舒服點笑面是給魚丸的~希望下次來會有一串串的魚丸供應
是晚在佐敦餃癮發作
記起自己一直沒有試過這家店的出品
就這家好了~

看了看menu,感覺跟四海遊龍差不多
安全起見,兩個人要了招牌水餃餐跟一碗蚵仔麵線

水餃不算大隻,皮也沒有特別的厚和薄
裡頭菜少肉多,咬下去有少量肉汁濺出來,
但用來沾餃的黑醋略嫌不夠香,酸勁也不足
有點小扣分~

驚喜為跟餐的魚丸湯,湯沒什麼特別
但3大顆魚丸爽吃下去口彈牙,很久沒吃到這麼像樣的魚丸

蚵仔麵線的蚵仔不會腥而且沒有沙
味道是可以但味精下手真的是太重了點
吃罷要狂灌飲料才感覺舒服點

笑面是給魚丸的~希望下次來會有一串串的魚丸供應
2010-01-22
  • 魚丸湯
2010-02-10 16 views
聽細妹話呢度有得食芋圓,佢好想食,我就陪佢去食下啦!結果點了: 酸辣湯水餃,泡菜窩貼,蚵仔面線(大),再加埋熱的燒仙草。酸辣湯水餃還不錯,湯不太辣,我覺得剛好,不太杰也不太稀。至水餃是一般的貨色啦。泡菜窩貼味道還不錯,很香口,皮也剛好,不會太厚!這個是值得推介的。蚵仔面線,大的也沒月太多蚵仔,大概有二至三粒。這不太油,感覺還好想食完再食。至於燒仙草,我選配了花生,另加了芋圓,也不錯,可是我建議不要選花生,因為太硬太脆,其實不太夾這暖暖的仙草。芋圓是好味的。只是用料全是凍凍旳,除了仙草是熱。所以建議先攪勻才吃!總括來說,我覺得還OK啦!另外一提是店內有張幾有誠意的海報,是新春海報!有恭賀新禧的字樣,再加全間店鋪員工的拜年樣子,挺趣怪!

2010-02-07
2010-02-03 11 views
今天同男友路經此地, 俾我見到呢間有芋冰呢樣甜品, 因為上次去台灣無機會試而一路心覺遺撼, 所以今次見到香港有點都要試下.14元一盒的九份芋圓冰, 有花生, 紅豆及腰豆任選一樣, 我選了紅豆, 後來廚房話我知無晒碎冰祇有大粒冰問我要唔要, 無都無辦法, 唯有要大粒冰囉, 我拿左呢盒野係街行左一陣返去準備慢慢品嚐, 點知一打開個盒, 我"o"晒嘴, 見到的冰溶到七七八八, 我見到的是一盒冰水面浮住幾粒沒溶的冰, 用匙係入面撈到二粒芋圓加小小紅豆放入口, 好甜味道怪怪地, 好失望~~成盒野我食左二匙就放棄, 男友見到盒野再聽到我的評語而試都唔試就成盒野倒晒去廁所.唉, 祇因為係台灣無試到正宗的芋圓冰而唔知正宗味道係點, 所以我都唔知呢盒野有咩唔妥, 但就一定唔係我杯茶~~
味道怪怪地, 好失望~~
2010-01-31
$14 (Other)
2010-01-25 8 views
因工作需要, 經常夜晚11-12點收工, 勁肚餓~因為聽同事講呢度既鍋貼好食, 所以放工就黎試下啦!叫個餐$26, 有煎鍋貼同埋雪魚紫菜湯! 上菜速度快, 味道好好呀! 服務都OK! 仲有o的麵~ 都想試下! 可以再來~
因工作需要, 經常夜晚11-12點收工, 勁肚餓~

因為聽同事講呢度既鍋貼好食, 所以放工就黎試下啦!

仲有o的麵~ 都想試下! 可以再來~
鍋貼餐
2010-01-22
鍋貼餐
2009-12-31 12 views
第一次食呢間,差點出事! 飲了一口珍珠奶茶,竟然有檸檬味,仲要係洗潔精。俾次機會你,試多啖,真係頂唔順,喉嚨都有點火燒的感覺,好大味。年近歲晚,真係唔想出事。叫個waitress 同佢講,係要用國語,後來佢換返杯俾我,都仲係有少少味。難食都話算,呢d 真係會出事架嘛,係完全唔食得,絕對係死罪! 也叫左個set 的九菜水餃,其實同其他店舖的冇乜特別,加上用碟上,快乾快凍。建議佢應該用湯上囉,才可keep 到温度和濕度,和滑口一點的。一次食十隻同一個味道,其實有點厭。總的來說,因為佢送杯含高含量洗潔精的野我飲,不能不blacklist 佢

第一次食呢間,差點出事!

2009-12-30
$28 (Last Night Supper)
2009-12-01 9 views
一個人食左個韓式泡菜鍋貼餐 (10隻韓式泡菜鍋貼 + 一碗自選湯) -- HK$28~~ 好平, 又好好食!!!! 我試過幾隻唔同味的鍋貼, 韓式泡菜最香口, 有dd spicy, 仲試過有次煎得唔係話好香口 (即係個底唔脆~~), 佢地都好樂意換 / 睇下點可以改善, 咁service都算好好啦~~~跟餐唔想飲湯 (有幾粒丸) 可以叫drinks, $10以下free (即個餐都係 $28), 如果唔係就補返差價就ok, 我覺得好有彈性, 欣賞佢地咁flexible! (但勸大家唔好叫果個咩 酸辣湯.... *___________*)會再去!!!

會再去!!!
2009-11-30
2009-11-26 5 views
之前同fd元朗食過好好味公司附近有分店啵就諗收工去醫肚坐底隔離一堆同胞高談闊論算罷~~~一心醫肚 快食快走人order酸辣湯,餃子見個芋圓冰咁得意又try try 看等~~等~~~~~等~~~~~~20分鐘乜都未有得食只見一包二包外賣出出入入外賣咁鬼旺嘅?可能做唔切 再等唔對路得一個人睇場其他員工執場準備收工?追order(同胞越黎越大聲,又冇人制止,仲離普到不斷出出入入隔離便利店買beer啲員工唔STOP佢哋?)太嘈~~~又等得耐~~~追order5mins後 酸辣湯至到飲晒上芋圓冰再食埋等10鐘至有鉸子份餃仲香口到黑色嘅我食緊set 咩?要食晒個course至上下一個course嗎?食到黑鬼晒面永不再到尖分店
之前同fd元朗食過好好味
公司附近有分店啵
就諗收工去醫肚
坐底
隔離一堆同胞高談闊論
算罷~~~一心醫肚 快食快走人
order酸辣湯,餃子
見個芋圓冰咁得意又try try 看
等~~
等~~~~~等~~~~~~
20分鐘乜都未有得食
只見一包二包外賣出出入入
外賣咁鬼旺嘅?可能做唔切 再等

唔對路
得一個人睇場其他員工執場準備收工?
追order

永不再到尖分店
元朗店
尖沙咀店
2009-09-11
$50 (Last Night Supper)
元朗店
今日放lunch 入去叫左個大腸面線食味道一般般食完係出面買埋野飲 叫左珍珠奶茶走冰(第1次叫走冰)之後好奇怪啦 一行去就拎得野飲 即刻飲啦 之後好似係水+珍珠之後睇多一睇先知 原來有冰 仲係走糖囉因為真係難飲到有d嬲 即刻叫佢講啦佢就話沖過第2杯比我 佢係好清楚講明沖第二杯比我 唔係幫我較過d味隔多一陣 好似原封不動咁比番我 我覺得咁樣唔係叫做沖過第2杯囉仲要周住隻杯全部都係果d奶茶再飲一淡啦 都係超小糖 我都算之後興合合咁走啦再飲多淡 變番水味 先知原來未搞(呢個我問題 但係就算搞完都一樣會咁淡)所以即時dum左 超灰 12蚊買杯珍珠奶茶 搞成咁
今日放lunch 入去叫左個大腸面線食
味道一般般

食完係出面買埋野飲 叫左珍珠奶茶走冰(第1次叫走冰)
之後睇多一睇先知 原來有冰 仲係走糖囉
因為真係難飲到有d嬲 即刻叫佢講啦
仲要周住隻杯全部都係果d奶茶
再飲一淡啦 都係超小糖 我都算之後興合合咁走啦
所以即時dum左 超灰 12蚊買杯珍珠奶茶 搞成咁
2009-10-29
$24 (Lunch)
2009-10-09 3 views
開了業也有一段時間已留意已久, 但因為打正旗號做台灣食物都會有所保留, 因為本人對甚麼柯仔麵線沒甚好感 (本人不喜吃柯仔, 蠔之類的食品的)但知道有餃子之類食品後就想來試今天經過, 就順道來吃餃類食品招牌煎窩貼 & 招牌水餃菜比肉多, 正常, 很好, 不是太喜吃肉多過菜的餃肉餡調味不錯, 不沾任何醬汁本身都都已經很有味餡是正常的色, 不像有一些店會用有d深色的調味料 (如老抽) 去令食客望落更吸引 (有傷口食深色食品者請小心了)肉汁很少,但也有, 不會是噴射出來那種誇張煎的窩貼其實只是張一面煎香, 煎得剛好, 那種煎過的顏色真的很吸引水餃因為沒有湯, 皮比較乾身, 很容易與筷子黏上, 是唯一的壞處$2一隻餃, 一碟最少5隻 (同一款味), 很抵食
開了業也有一段時間
已留意已久, 但因為打正旗號做台灣食物都會有所保留,
但知道有餃子之類食品後就想來試
今天經過, 就順道來吃餃類食品

招牌煎窩貼 & 招牌水餃
菜比肉多, 正常, 很好, 不是太喜吃肉多過菜的餃
肉餡調味不錯, 不沾任何醬汁本身都都已經很有味
肉汁很少,但也有, 不會是噴射出來那種誇張

$2一隻餃, 一碟最少5隻 (同一款味), 很抵食
2009-10-09
2009-09-27 8 views
咁我因為要去果頭睇隻痛腳,所以去左果頭食野,咁見到果度有麵線食就入左去啦大腸柯仔麵線,水準之作,好似台北街頭果D咁,當然就冇阿宗麵線咁好食啦煎餃,我記得我果陣去台北打風,食果D煎餃就係呢D,好多汁,好正水餃,可能係煎餃太出色,攪到D水餃好似失色D囉......芒果綠茶,出事啦,原來果度做得最差就係杯茶......選擇小,味道唔太好,如果佢有做蜂蜜綠茶果D好穩陣果D茶就完美啦
水餃,可能係煎餃太出色,攪到D水餃好似失色D囉......
水餃
麵線
2009-09-24
$40 (Dinner)
水餃
麵線