2007-05-13 140 views
最中意食佢個蒜蓉法包,成個金黃色,食落又香又脆又好味,個個同事都話正!main dish不過不失,一般cafe水準(不過5好食個salad餐,因為好似食一碟雜草咁...)不妨另+$5食個desert(mini size),tiramisu好好味,食到中間有酒流出黎架@0@,好特別,值得一試!

2007-05-05 98 views
早幾晚同另一半去山林道揾食,去咗一間居酒屋食,走果陣見到近街口呢間B cafe好似ok,就話下次試下,結果尋晚試完就好失望..服務其實唔錯,不過我order果個頭盤就要第三次先可以正確送上,不過送上之後又唔覺有乜特別,好冇驚喜,個頭盤叫"歐陸拼盤",聽落就ok,食落就食唔出任何特色,係令我皺一皺眉頭果種....=.="老婆叫果個係刺身拼盤,都ok..雖然有d 怪,因為刺身同個set dinner 甚至成間餐廳都好唔match >.<"跟住黎左雜菜湯,周打湯同蒜蓉包,全晚最好呢幾樣同埋甜品...飲完湯等左好耐先上主菜,我要肉眼medium rare,老婆要西冷medium well,結果全部medium rare...肉眼好"un",又多筋,仲冇乜味,steak冇味,sauce又冇味,毫無食味可言,唯有加多d talbe salt食下d 鹽味,唉!!!..... 西冷反而就"淋滋滋"咁,無d 咬口,又係無味,應該加左幾多梳打粉... 真係大鑊,食材咁差,究竟個chef點選料ga???其實呢間餐廳格調同位置都唔錯,但係d 出品就好一般,甚至我老婆都話我喺citysuper買
其實呢間餐廳格調同位置都唔錯,但係d 出品就好一般,甚至我老婆都話我喺citysuper買番黎d 牛扒自己整都好食個佢多多聲.
2007-04-21 21 views
呢次半年內第三次去呢度食... 呢次整體食物有進步.頭盆- 日式刺身- 蝦甜, 北寄貝鮮, 三文魚同帶子都ok湯係洋蔥湯,唔夠磨菇湯咁濃, 加埋蒜茸包夠香夠熱, 唔錯.主菜~~ 肉眼扒5成熟($128), 食第一二啖以為七成熟, 食到最尾三成熟.. 平均5成熟.. 哈哈... 好嫩.. 個friend食左個宮崎雪花牛扒($188),食左少少, 好嫩,比肉眼扒更嫩. 下次可以試下.. 仲有個鱸魚扒, 都好鮮...全晚最正o既原來係個甜品(呢次唔洗加錢有甜品食),叫左個藍莓奶凍,好滑,好香,好似食云呢拿雪糕咁, 好好味.. 可以改善o既係個湯同個餐飲, 可以更好.. 不過整體出色..
呢次半年內第三次去呢度食... 呢次整體食物有進步.

頭盆- 日式刺身- 蝦甜, 北寄貝鮮, 三文魚同帶子都ok

湯係洋蔥湯,唔夠磨菇湯咁濃, 加埋蒜茸包夠香夠熱, 唔錯.

2006-11-21 22 views
食M當勞最新的包,好味到噴火!平到飛天!
食M當勞最新的包,好味到噴火!平到飛天!
2006-11-21 10 views
晚上的餐廳很有feel, 適合二人浪漫多於柴娃娃一班人, 只是音樂的音量大了點.點了dinner for two ($298).頭盤:綠翡翠螺: 大大隻, 有口感, 鮮味得來也焗得很好.鵝乾春卷: 春卷美味, 但找不到鵝乾...pama-ham卷露筍: 正宗pama-ham, 配上鮮甜露筍, 一流美味.三文魚魚生: 法國菜中突然有三文魚出現, 幾嚇人.餐湯:周打魚湯: 看得出是很有心機做的包: 配了tomato 醬, 心思之作main dish:選了炭燒黑豬: 味道很美, 汁很少.... 基本上, 只要是料好, 汁是不用多的. 這道菜就是這個意思送龍蝦汁焗意粉: 很突別, 是用酥皮包著焗的, 把酥皮切開, 意粉入味, 配料恰到好處.drink:杯子很有格調.要留意:1. 甜品的menu (有心思)2. 廁所門(waiter 不說, 是找不到的)服務也周到. 整體來說, 是值得推介的餐廳, 連我如此"yim-尖" 的人很感到滿意.

點了dinner for two ($298).

頭盤:
綠翡翠螺: 大大隻, 有口感, 鮮味得來也焗得很好.
鵝乾春卷: 春卷美味, 但找不到鵝乾...
三文魚魚生: 法國菜中突然有三文魚出現, 幾嚇人.

餐湯:
周打魚湯: 看得出是很有心機做的
包: 配了tomato 醬, 心思之作

main dish:

drink:
杯子很有格調.

要留意:
1. 甜品的menu (有心思)
2. 廁所門(waiter 不說, 是找不到的)

服務也周到.

2006-10-02 3 views
國慶日晚上來此吃晚飯.環境很有情調, 喑喑地, 桌上點著蠟燭; 有些卡位有垂廉的, privacy十足. 洗手間很neat. 不過, 某些二人桌子之間的空間略嫌太少, 令人不能太大聲盡情說話.每人叫了一個set dinner, 價格$88-$188不等, share來吃.頭盤:a. 煙三文魚小塊脆麵包波菜. 我沒有吃太多.b. 牛油果蝦沙律: 比想像中好. 個sauce好惹味, 但可能有人會嫌佢不夠"清新". 蝦有四隻, ok. 跟湯蒜茸包: 冇得頂! 我認為是全餐最好吃的. 熱辣辣, 大大塊, 脆卜卜, 香噴噴!a. 蠔周打湯: 朋友話麻麻, 飲不完.b. 意大利菜湯: 味道幾濃幾特別, 不是行貨.主菜:a. 三文魚天使麵. 天使麵不太爽口, 但不算太黐笠笠. 三文魚不是煙也不是grilled的, 我嫌腥, 沒有吃; 倒是吃了很多mushrooms. 味道幾creamy的.b. 龍蝦xxxx墨魚汁飯. 個龍蝦很不錯啦. 好新鮮就不太見得. 墨魚汁飯不難吃, 飯粒質感ok, 很爽身, 但不夠香. 伴碟的雜菜很好味.餐茶冇野好講. 一班年輕男生的服務不錯. 我想用東亞簽賬, 個男仔rem
國慶日晚上來此吃晚飯.

頭盤:
a. 煙三文魚小塊脆麵包波菜. 我沒有吃太多.
a. 蠔周打湯: 朋友話麻麻, 飲不完.
b. 意大利菜湯: 味道幾濃幾特別, 不是行貨.
主菜:

餐茶冇野好講. 一班年輕男生的服務不錯. 我想用東亞簽賬, 個男仔remind話用HSBC有九折. 真好! 埋單平了差不多三十元.
2006-10-01 4 views
雖然是簡單的一餐午飯,只幾十蚊又不能苛求,但吃完再想想,也不能說得出,這一餐吃了什麼味道來。四位男士的午餐,本想去另一間泰菜餐廳試試,但原來不開午市,就順腳來了對面的這裡幫襯。地方是西餐廳的格局,坐了在落地玻璃旁,幾好坐又不錯的。餐牌選擇不很多,不是咖哩、炒粉麵,就是西餐及雞卷、牛扒的,就隨隨便便的要了幾個,包括咖哩海鮮炒河、泰式炒飯、咖哩羊肩肉飯及最後大王叫的野雞卷。老實說,炒河及炒飯,吃了也沒有多大印象,再吃也說不出來,奇怪;羊肩肉則幾嫩滑軟熟,比預期中水準高一點,但咖哩絕對是港式,連有點點「喇喉」;大王的野雞卷,賣相算是最好了,雞肉內還塞有田螺肉,算是四味中最吃得過的一味。值得一提的是,餐前的麵包是出奇的鬆軟好味,不知是那間寶號的出品?不過想再添吃一個時,要再收5蚊,有點小家子。埋單每人60蚊,個人而言,最怕印象模糊的菜館了,雖然不算差,沒有再來的動力。

2006-09-18 13 views
昨日我同班FD唱完K之後,我就約左女朋友一心試佢既$198海鮮拼盤(因見生果日報賣得佢咁正)。但打電話打極都唔通,所以我就親身去BOOK位,我去到之後就發現唔多人,得小貓十幾個,我仲心諗緊係唔好食喇。但當我話BOOK八點半既時候,侍應小姐話full booking,最快都要九點有位。點知九點去到,都係得果十幾個人,有感被騙><"講番食物先,我地叫左一個海鮮拼盤(包白酒兩杯),一個set dinner(包一個蝦沙律,一個黑菌湯,一份羊鞍配豬手及一杯凍奶茶),仲叫了一個藍草莓奶凍及朱古力慕思。個海鮮拼盤我就講得蜆、蝦、青口就無咩特別,因為就咁烚的,蟹雖然都係烚的,但都有甜味,而生蠔就有少少腥,不過都ok架,而白酒我就覺得麻麻地,可能我唔好飲白酒喇。個蝦沙律就一般喇,因為得一隻片開左兩片既蝦,未免太孤寒了。黑菌湯d味道都唔錯,唔太啖。羊鞍配豬手d味道都唔錯,d羊唔會太so,仲有d蕃薯蓉做伴碟,食落都幾好味。食完之後我仲同女友叫左兩杯$18既藍草莓奶凍及朱古力慕思,我就覺得朱古力慕思,不過女友就話藍草莓奶凍好食d,可能大家口味唔同喇。我諗我下次都會再黎食過。今次既報告係咁多,多

我諗我下次都會再黎食過。今次既報告係咁多,多謝收睇。
(Non-member)
2006-09-15 7 views
有個隊友生日,一班人靜靜雞想同佢慶祝。其中一個隊友帶咗我哋嚟呢間本來見個門面有啲普通,又話坐六人卡位要八百到一千蚊Min. charge (點解min. charge 會有上限o既?)都已經冇乜期望坐低就已經覺得個design幾啱心水,幾舒服;可能真係卡位會好啲。個Menu睇落普通,不過夠揀,啲appetizer相當吸引,賣相好有心思,抵。Service唔算好殷勤,但斯斯文文就唔會有大排檔feel就真o既,同埋都算周到,起碼佢預先知會我哋卡位有min. charge。仲有就係佢介紹wine list/同埋我哋靜靜雞同佢訂蛋糕時佢都好合作同埋幫我哋諗埋,好有禮貌 -- 加分。個白酒同埋main course都唔錯,幾乎人人都食唔同o既嘢,大家反應都好positive,連跟湯o既蒜蓉包都獲一致好評。個二人餐個酥皮XXX意粉就食唔晒,同其他dishes比較之下有啲失色。我個蠔湯雖然冇見到有蠔,但味道同份量都啱啱好,唔似出面啲餐廳咁飲完個湯就飽咗一半...有啲唔方便係佢冇調味架跟枱,次次都要叫佢幫我哋落,佢哋雖然態度好好,不過都會分身不暇嘛。隔離枱叫咗成五六轉Oyster Platter真係引
有個隊友生日,一班人靜靜雞想同佢慶祝。
其中一個隊友帶咗我哋嚟呢間
都已經冇乜期望

隔離枱叫咗成五六轉Oyster Platter真係引死人,個賣相好好,好新鮮,搞到我下次都想食。

雖然上菜要等好耐(都真係幾耐),但係味道可以話係guarantteed;個全個椰青青咖哩海鮮真係有全隻蟹,足料亦夠味,意粉有水準,份量細得嚟計過完全夠食。

可能因為服務態度好好啲人又有返咁上下醒目(好難得男侍應可以做到),即使有啲唔就手(乜都要問waiter/waitress先有),整體感覺都係above average。

佢啲cocktail竟然都有返咁上下水準,加上位置就腳,會recommend俾其他朋友。
2006-08-11 8 views
中午去左這間cafe食飯,叫左個唔記得什麼三文魚意粉送來的雜菜湯幾稀,不過味道就幾好,加個麵包都算不錯意粉係好爽身的,唔好似平價貨的那樣軟林林,真係幾好食。個忌廉醬都幾香同濃,不過就少了點最令我疑惑的是明明叫左個三文魚的,唔知點解食落總覺得它是急凍魚柳,雖然唔係龍莉柳,但應該係類似的東西魚柳係熱熱的,但就好似被騙了,味道也不覺得特別......不可不提的是這裡的環境幾好,可以同人傾好耐都唔捨得走。職員態度好,他們服務都幾周到!
中午去左這間cafe食飯,叫左個唔記得什麼三文魚意粉
送來的雜菜湯幾稀,不過味道就幾好,加個麵包都算不錯
魚柳係熱熱的,但就好似被騙了,味道也不覺得特別......
2006-07-09 7 views
同朋友傾偈... 山林道冇邊間野似樣... 呢間環境唔錯!人地叫肉眼扒,我叫西冷... 全部5成熟. 先來前菜, 份量好細, 賣相唔錯, 幾high咁.味道,太少, 冇乜feeling.. 我個湯係什菌湯, 味好濃.好creamy.. 不過人地個洋蔥湯好似仲濃仲香.. 仲有仲有.. d蒜茸包好新鮮, 好脆, 好香. 好好味.主菜上檯, 賣相好.. 5成熟, 好驚好似d好有水準o既餐廳咁問完你要幾成.. 最後都係一件9成熟o既肉. 令人失望.. 好彩哩次一落刀, 竟然有血, 有血出.. 安心一點.. 入口~~~~~ 嘩!!! 好正, 又嫩, 又有o趙口..面熟而有少少脆.. 最後坐左3個鐘.. 埋單150一個人好抵..不過環境係有少少嘈..
同朋友傾偈... 山林道冇邊間野似樣... 呢間環境唔錯!

人地叫肉眼扒,我叫西冷... 全部5成熟.

最後坐左3個鐘.. 埋單150一個人好抵..

不過環境係有少少嘈..
2006-07-04 18 views
特別的日子第一次在工作中渡過即使係咁原來呢個日子都可以過得有意義既幸好有機會可以提早竄走都叫做尐前瞻性有尐盼望喎人人都叫二人餐四式拼盤巴馬火腿露筍卷幾特別唔錯三文魚刺身細細件唔夠食鵝肝春卷蹝左鵝肝焗螺焗完都仲保持到鮮味係四個入面最好既餐湯oyster chowder soup+芝士飽湯好細碗兩下就飲晒反而餐飽有下過心思係大大件飽面加左焗茄蓉芝士幾好食主菜要係四款入面揀一款無錯係兩個人要食同一款可能咁先算係二人餐啦咁梗係揀火焰虎蝦臨上檯先淋酒精再點火十足火焰雪山咁Gimmick就夠晒但對隻蝦又有何益呢?酒淋晒落去下面既薯菜度本身應該幾好食既西蘭花同紫心蕃薯都滲滿晒酒味又蹝晒蝦好大隻肉好厚不過太大唔夠爽喇一人一隻蝦當然唔飽啦最後上單尾酥皮魚翅蘑菇扁意粉要由侍應幫手將成件酥切開賣相都真係幾特別不過食落真有多少似干燒伊麵雖然今年已經食左兩個蛋糕而且都係好有驚喜好感動不過正日喎點都要加甜品既香橙雪葩/芒果慕絲蛋糕蛋糕幾smooth不過芒果較酸雪葩真係成個橙上要係橙入面慢慢挖掘雪葩進食都幾好玩開頭就太硬後來用黎穩定個橙既冰開始融個橙開始四圍飄少尐耐性都唔得呢餐彷如係全年一個小總結即係平平淡淡中帶點
特別的日子第一次在工作中渡過

無錯係兩個人要食同一款
可能咁先算係二人餐啦
咁梗係揀火焰虎蝦
臨上檯先淋酒精再點火十足火焰雪山咁
Gimmick就夠晒但對隻蝦又有何益呢?
酒淋晒落去下面既薯菜度

而係俾人擄劫左監禁左
今年只能定一個更加玄既願望:
保持自己的節奏
得麼? 試下囉
今晚主打係Dinner for 2 加Oyster Platter。Oyster Platter 有5 隻蠔:2 隻澳洲、2 隻美國、1 隻日本珍珠蠔;不過不失,齋點少少檸檬汁已經可以入口。Dinner for Two 包Appetizer Platter、湯、Main course、Spaghetti 同餐飲。Appetizer 有4 款:Spring Rolls w/ Duck Liver、Baked Stuffed Snails、Parma Ham w/ Asparagus 同Salmon Sashimi。「幸好」食既次序同好味既程度係順序,所以得到既conclusion 係「平穩下滑」。Sashimi 好味與否好客觀,但Parma Ham w/ Asparagus 面頭既沙律醬完全發揮o左佢遮蓋Parma ham 既少鹹同Asparagus 既freshness湯,係菜湯,係無鹹味既雜菜湯。講完。Main course 要o左2 份steak,一個係medium(7 成),一個係rare(3 成):我3 成o個個真係「茹毛飲血」,交足功課,正。當我地以為已經食完飽飽可以走人既時

湯,係菜湯,係無鹹味既雜菜湯。講完。

當我地以為已經食完飽飽可以走人既時候,竟然仲有個酥皮魚翅蘑菇扁意粉:味道很好,不過好難用刀叉處理。

餐茶要o左2 壺Earl Grey(另加錢),麻麻:比Twiling 仲要普通。

雖然環境氣份唔錯,但佢播D 音樂,同嗌廚房D 聲音就真係不敢恭維。
2006-05-13 10 views
今晚約咗媽咪出街食飯,心諗好似好耐無去呢間嘢食,於是決定去試。佢哋主要係做fusion嘢,最初去食係因為有七折coupon(當然依家無la),食落又發覺可以接受,於是都去食過幾次...今晚叫做一個Dinner for two,連埋加一都係三百幾,算OK la,但都要睇埋質素ge:1)Appetizer --- 係類似"江南四小碟"ge東西,包括有Parma Ham蘆荀、三文魚Sashimi、焗翡翠螺及炸鵝肝春卷。基本上四樣嘢各有缺點,但又無乜優點: 個蘆荀及parma ham俾D濃味嘅沙律醬掩蓋;三文魚嘅Sashimi係最最最普通ge;翡翠螺通常係白灼咁食先至食出原味,而且好似焗過龍,有D韌;個炸春卷就淨係食到酸咪咪嘅味道,但就食唔出裏面有D乜;2)Soup --- 幫媽咪order咗oyster chowder soup,自己就叫咗洋葱湯。試咗一口個chowder soup,無乜蠔味;個洋葱湯及個麵包(焗芝士蕃茄包)係我全晚覺得最可取嘅dish,湯尚夠清而洋葱份量亦足;麵包亦夠脆;3)Main course --- order咗焗釀帶子雞卷。帶子當然係雪藏貨la,無乜鮮味;最火滾嘅係

3)Main course --- order咗焗釀帶子雞卷。帶子當然係雪藏貨la,無乜鮮味;最火滾嘅係件雞卷淡而無味,淨係靠個sauce俾味,唉....好在雞肉都尚算滑。另外side dish係焗酥皮魚翅mushroom龍蝦汁linguine,創意就十足,但味道就九流:酥皮酥;意粉全無Al dente感覺...

真係退步咗好多好多...
2006-03-28 5 views
My husband and me like oyster very much.Oyster raw - 10 big pcs - the Chile one is fresh and with cripsy textureOyster chowder - Can we say it is even nicer than the raw oyster??!! No MSG, very creamy, few pcs real sweet oyster inside Spageitti - OH my god!! it is the best of the night. even better than those I tried in Italy. Very cremy sauce but real high quality of cooking style!! I would say it is the best I have ever have in HK!!MY goodnesss!! why only so little happy face in openrice.com?

MY goodnesss!! why only so little happy face in openrice.com??

The servcie is also very good : smiling faces and nice presentation of food.
The deco is also spacious and chic.

Sure we will go again and again!!!!!!

The most pity is we forget to bring camera :-(

red wine + 10 oysters + chowder + spageitti + snack + coffee + dessert = 610 for 2 persons =
very fair = but we pay 554 due to 10% discount of citi bank credit card