真係好好好好好耐無食餐真正既fine dining啦!就趁住呢個特別既日子,大破慳囊,食返餐正野去慶祝下,而選址定左呢間米芝蓮二星餐廳同亞洲50最佳餐廳既Amber。Amber其實對我黎講有特殊既意義,因爲好多特別日子,我地都揀左係呢度食飯慶祝。Amber兩年前裝修完之後我地黎過一次,今次係裝修之後第二次黎,都真係過左好耐下,就試下餐廳有無進步啦。餐廳位於置地文華東方酒店7樓。餐廳私隱度非常高,升降機口登記之後需要再經過一道趟門先到用餐區,要由服務員帶你入去。裝修以和諧既木制家具爲主。座位同座位之間空間當然充足,絕對唔會聽到其他食客講野。今次我地坐喺餐廳靠入面嘅一張圓枱,兩個人都面向同一個方向,可以坐得親密d,識揀一定揀呢張枱。座位係梳化,有坐墊等你坐得舒服d。坐低之後服務員就每人遞上一個口罩套。服務員會倒暖水入去右手邊個隻灰色杯仔,令入面個塊濕手巾變大,等你抹手。我地叫左still water,Nordaq Fresh still water 每位多謝$30另加一。Sparkling water都係一樣價錢。$30另加一既水當然好飲。午餐分三個價錢,分別係$778,$950,同$20

午餐分三個價錢,分別係$778,$950,同$2088,另收加一,佢哋分別係Amber experience 包四道菜,Extended Amber experience 包五道菜,同Full Amber experience包六道菜。

上次試過Full Amber experience,今次黎個入門既Amber experience。

Sourdough

麵包自從裝修之後就轉左Sourdough,其實真係幾失望,同其他米芝蓮西餐廳有好多款唔同種類既麵包比你揀差天共地......Sourdough皮都脆既而入面都算軟綿綿既,不過真係平平無奇。跟Sourdough上得一款牛油,我地另外要求要橄欖油同黑醋,黑醋甜甜地好味道。

餐前開胃菜

上次黎食居然無餐前開胃菜!好彩今次餐前開胃菜終於回歸!餐前開胃菜有三款(或者其實只算兩款)。

餐前開胃菜

服務員建議食左兩條抹茶蛋卷狀嘅開胃菜先,查實佢哋係薄脆餅皮包住滑溜磨菇慕絲,食完令味蕾感覺好清新!

磨菇茶

服務員之後建議飲呢杯熱辣辣嘅磨菇茶。呢杯磨菇茶有好香既磨菇味,帶好微微嘅菇澀味,絕對係茶而唔係湯。我成餐飯之後個口都係呢陣菇味。

鴨肝棒棒糖

服務員建議最後先食招牌鴨肝棒棒糖。呢款開胃菜咁多年黎都仲喺度,證明係幾咁招牌!少少酸酸地既莓味外皮配滑溜鴨肝餡,再加上外面兩塊細細地既脆餅,一口一件,完全唔膩而有層次感,非常出色!

Corn  ̊ Kristal Schrenki Caviar  ̊
 Seawater  ̊ Sudachi  ̊ 加$248

Corn ̊ Kristal Schrenki Caviar ̊ Seawater ̊ Sudachi ̊

前菜每人三揀一。呢道前菜應該係Amber既招牌之一,我第一次黎已經試過。要加$248,絕對唔平,但係真係好好味道!首先擺盤無得彈,滿滿既魚子醬上面放左少少金箔,一個有質感既碗仔放係大中小三隻碟,細碟仲放滿碎石粒。另外仲有一個大兜放左兩大塊脆片,脆片係暖暖地,連裝飾既石頭都係暖既,真係一絲不苟。服務員建議所有配料一齊食。

於是我就用個隻特製用黎食魚子醬既匙羹筆一大羹椰菜花慕斯,海膽,酢橘啫喱同魚子醬放係脆片上面一齊食,首先魚子醬味道真係好香濃,我之前實在係食得太多所謂魚子醬係得個鹹字,呢個係好有海洋既味道。椰菜花慕斯好香滑,不過椰菜花味唔濃,反而有d似雲呢拿慕斯。海膽當然係超鮮甜滑溜。成個組合係非常海鮮,再加上脆口既脆片同慕斯既香滑口感,好正!

Amberjack ̊ Vanilla ̊ Sea Salt ̊ Sunflower Seed ̊ Grapefruit ̊ Fennel ̊ Sorrel ̊

Amberjack  ̊ Vanilla  ̊ Sea Salt  ̊
Sunflower Seed  ̊ Grapefruit  ̊ Fennel  ̊ Sorrel  ̊

另外呢款前菜都好味道。主角鰤魚有三塊,呈半熟狀態,超鮮甜嫩滑,而黑魚皮好脆。另外配有幾塊爽脆Sorrel片,少少西柚肉,仲有非常新鮮既香脆葵花籽增添口感。食落少少酸酸地,感覺非常清新。

Milk Fed Lamb Loin ̊ White Asparagus ̊ Girolle Mushroom ̊ Preserved Black Winter Truffle ̊

Milk Fed Lamb Loin  ̊ White Asparagus  ̊
Girolle Mushroom  ̊ Preserved Black Winter Truffle  ̊ 加$298

主菜每人四揀一。我地揀左呢道羊,要加$298,絕對唔平。賣相又係勁靚,好多唔同顏色嘅大細圓點,好吸引眼球。羊肉係奶飼,廚師建議medium rare,我哋當然照跟。羊肉整得超粉嫩而唔羶,外面包住一層薄薄脆皮同少量脂肪,超好食!可惜羊肉只得兩舊,點夠喉?!服務員建議羊肉同咖啡色既圓點醬汁一齊食,圓點醬汁係松露醬汁,好香,同羊肉一齊食的確好夾。白蘆筍身爲第二主角,用左好靚既小黃花同小綠葉扮靚,而味道當然係鮮甜加完全無根,所以超易咬開,否則一定唔及格。最後,厨師將好多小黃菇拼埋變成一個大圓點,貫切主題,味道則正常。如果想加黑松露片可以另外再加錢,可惜我地荷包已乾。

Atlantic Pollack ̊ Green Asparagus ̊ Ramson ̊ Extra Virgin Grapeseed Oil ̊ Shiro Soy ̊ Ginger ̊

Atlantic Pollack  ̊ Green Asparagus  ̊ Ramson  ̊
Extra Virgin Grapeseed Oil  ̊ Shiro Soy  ̊ Ginger  ̊

另外揀左呢道魚作爲主菜。阿拉斯加鱈魚既分量就正常得多,好多肉食,哈哈!

鱈魚既生熟度掌握得完美,係剛剛熟而絕不過火,所以超滑,眼見晶瑩通透,抵讚!三塊黑色魚皮則非常薄脆,俾你多一重口感。第二主角既綠色蘆筍一樣爽脆無根。綠色既慕斯好滑,感覺好清新,我覺得係用Ramson整。成個主菜好食得黎又健康,絕唔會過油或者過鹹,魚又唔腥又無骨,好食!

Squash ̊ Coconut ̊ Sea Buckthorn ̊ Extra Virgin Pumpkin Seed Oil ̊ Pumpkin Seed ̊

Squash  ̊ Coconut  ̊ Sea Buckthorn  ̊
Extra Virgin Pumpkin Seed Oil  ̊ Pumpkin Seed  ̊

甜品就相對令人失望。甜品每人四揀一。呢道Squash既椰子慕斯味道好弱,滑就夠滑。最特別係下底個層應該係用南瓜籽造既厚身慕斯,食落好似花生醬,味道就較爲突出。薄脆上面既橙色慕斯應該就係Sea Buckthorn,味道唔太特別。有d後悔揀左呢道甜品

Rhubarb ̊ Strawberry ̊ Sansho ̊ Begonia ̊ Extra Virgin Manni Olive Oil ‘ Per Mio Figlio ’ ̊ Honey ̊

Rhubarb  ̊ Strawberry  ̊ Sansho  ̊ Begonia  ̊
Extra Virgin Manni Olive Oil ‘ Per Mio Figlio ’  ̊ Honey  ̊

呢道甜品更令人失望,實在係超酸。主角係士多啤梨雪葩,下面有一塊薄脆,再下底有少少香滑意式奶凍。圍邊有幾塊爽口既形似西芹而我懷疑係Sansho既物體,蜜糖完全唔甜。個人真係幾唔鍾意呢道甜品,不過造型都可以既,以紅色同粉紅色爲主,仲撒上d應該係Begonia既靚靚花瓣。可能鍾意酸既朋友會鍾意既。我就好後悔揀左呢道甜品,唔知另外兩道會晤會好d呢?

凍朱古力

凍朱古力(跟餐)

跟餐包一杯飲品,我地食完甜品唔夠喉,叫左兩杯凍朱古力,要脫脂奶,唔洗加錢。凍朱古力超大杯,上枱都要用一塊木板仔上,大陣象。不過開頭飲既時候下面既朱古力係唔凍既,上面有冰既先凍。作爲一杯米芝蓮二星餐廳既凍朱古力,唔好意思唔及格。

迷你蛋糕

呢個時候,由於係慶祝特別日子,服務員就送上一個迷你蛋糕仔,係用一個好靚嘅雲石紋盤放好,插住支點著左嘅蠟燭,仲有一塊朱古力牌,好貼心。服務員主動幫我哋影相,然後等我哋吹熄蠟燭之後先同我哋分蛋糕,或者可打包拎走。個蛋糕係輕盈忌廉包住雪芳蛋糕,中間有層水果啫哩夾心,面頭有塊印左餐廳logo嘅薄脆朱古力。蛋糕食落好濕潤,略嫌夾心同雪芳蛋糕分得太開。一人半個蛋糕食完都唔膩。

冰鎮水果

估唔到以下落黎仲有好多野食,服務員放低左一兜冰鎮水果,有兩大片香甜多汁切好一口size嘅蜜瓜,應該係日本貨,仲有兩粒剝開左殼嘅荔枝同兩粒超大嘅香甜車厘子。當然放左隻兜仔俾你放核同殼。

法式小蛋糕Madeleine配自家製士多啤梨果醬

除左水果,仲有法式小蛋糕Madeleine配自家製士多啤梨果醬。呢度嘅法式小蛋糕係我食過最好味嘅,暖暖哋,外脆內軟,好香牛油味,齌食都得。而士多啤梨果醬唔過甜,同埋真係有一粒士多啤梨果肉係入面。法式小蛋糕下面其實仲有唔少碎果仁,我試左少少都食得落口。

熱情果松露朱古力

最後就係熱情果松露朱古力。朱古力大大粒,外皮滿佈脆米,雖然熱情果味唔出,但係好好味而唔過甜。

日本蜜桃果汁

本來服務員準備左Expresso俾我地,不過我問完有無咖啡因之後,服務員就好貼心問我會晤會想要果汁!有兩款果汁揀,我地揀左日本蜜桃果汁,唔係最頂級個d,但係當然夠好飲,分量唔多,細細杯。

朱古力

食飽飽離開餐廳,當然有服務員問候我地用餐感覺如何,臨離開仲每人有一塊朱古力做手信,服務員幫你禁埋lift,送埋你走,等你全程感覺賓至如歸。

總括而言,前菜同主菜食物質素令人滿意,甜品則令人失望。服務基本上無可挑剔,貼心同注重細節位,例如全部客人嘅每一道菜都等好先一齊上,食完麵包幫你清下枱上嘅麵包屑等等。服務員上菜時都會將每一道菜仔細介紹,雖然好多時我都聽唔哂,如果可以講得慢d會更好
。當然,呢餐價錢絕對唔平,但係絕對開心,特別日子先會黎啦
2021-06-15
$1190 (Lunch)
磨菇茶
鴨肝棒棒糖
冰鎮水果
法式小蛋糕Madeleine配自家製士多啤梨果醬
熱情果松露朱古力
日本蜜桃果汁
2021-04-05 6697 views
之前吃过几次Amber,除了晚市附加单点的cavier tarte以外,一直没有哪道我很喜欢的菜。时隔两三年后,朋友订了free flow lunch,这绝对是我在香港吃过的最棒的free flow lunch,大大改观了我对amber的印象,是时候再来试试晚餐了。.1388hkd四道菜加free flow。先说酒:香槟、白、红酒一看就是经过挑选的,不是拿什么vcp凑合的,free flow的果汁包括我爱喝的kimino yuzu sparkling juice,这瓶饮料retail price 40 hkd,我随随便便可以喝好几瓶,值回票价。.再说菜,非常的精致、巧思、美味,从材料、烹调、出品、味道都没什么问题,各个方面都非常的细腻,我甚至觉得比我两三年前来吃的晚餐还要好吃。四道菜,加开头的amuse bouche和结尾的水果小点,都很完美!.很久没有如此推荐一餐饭了,请爱喝free flow的人务必来试试,这个环境、服务、酒水饮料、食物出品,性价比我觉得很!可!以!.——————amuse bouche 三道,其中蘑菇汤我很喜欢,汤体清淡,但味道异常浓郁。中间的菜我不一一写了,因为

——————

中间的菜我不一一写了,因为都很好吃,无法推荐,建议两三个人选不一样的,相互share一下。
说几道我印象深刻的菜。

我平时不爱吃鸡肉,但觉得这里味道不错,搭配foie gras,非常juicy and tasty,口感很嫩。

很喜欢preserved winter black truffle这道,卖相非常极简禁欲,但敲破外面的一层,里面的蘑菇和鱼味道太好吃了,美中不足是份量略微偏小。

附赠的水果、madeleine、巧克力,分量质量都没毛病。madeleine沾香蕉酱,甚至比某家法国餐厅收费的版本都要好吃。
$1550 (Lunch)
2021-09-09 0 views
      每年生日都會選2餐米其林餐廳去慶祝,今年選的是米其林1星的ANDO和米其林二星的AMBER。AMBER是唯一一家沒打卡的米其林二星餐廳,非常期待。送上來的麵包,還是熱的,非常好吃。      送的前菜是鵝肝棒棒糖,味道非常純正,做得也好卡,打卡一流。      頭盤魚生那道非常清爽,酸酸甜甜的和魚生搭配真是大愛。     主菜魷魚一般,但是慢煮鵪鶉非常嫩,搭配著表皮的焦香,真是完全不夠吃。      兩個甜品都非常的清爽,可惜就是分量不大。      這餐最經典的一道菜來了,竟然是最後送的瑪德琳,一般來說瑪德琳能做好吃都是比較難的,AMBER真的做到入口即化,而且巧克力中帶著淡淡的焦香,真是吃完還想再吃,搭配著AMBER特調的鴛鴦,為了這一口瑪德琳,一定會再惠顧AMBER,絕對是全香港最好吃的瑪德琳!

送的前菜是鵝肝棒棒糖,味道非常純正,做得也好卡,打卡一流。

頭盤魚生那道非常清爽,酸酸甜甜的和魚生搭配真是大愛。

兩個甜品都非常的清爽,可惜就是分量不大。

2021-08-20
$1000 (Lunch)
  • 瑪德琳
香港數一數二的法國餐廳,Amber 位於置地文華東方酒店,環境來說已經是一個保證。餐廳裝潢簡潔又不失氣派,貫徹餐廳的名字Amber,整個餐廳都用上了黃褐色格調。選擇了兩個午餐4 courses 的 Extended Amber Experience,包括了兩個頭盤,一個主菜和一個甜品。餐廳亦另外送上餐前開胃小菜 Amuse bouche,和甜品後的小驚喜Petit four ,所以其實是6 courses 呢! 先上了一份Sourdough 和法國海鹽牛油。Sourdough 上枱時是熱的,外脆內軟,配上鹹香的牛油,非常可口,比街外的bakery 還要高水準。開胃小菜 Amuse bouche:小青口配上脆米,淋上法式醬汁;和鵝肝慕絲Lollipop。兩樣口味都比較清淡,為之後的食物打開味蕾。頭盤一: 兩份都選擇了Amberjack。用大量食用花做擺盤,美到不捨得把它弄散。油甘魚刺身,配上蕃茄,淋上酸酸甜甜帶有有少許薑味的醬汁。吃得出油甘魚新鮮高級數,魚味鮮甜。頭盤二:兩份都選擇了Duck Foie Gras。單是香濃法國鴨肝,有多好吃已經不用多說。配上Purple Artichoke

開胃小菜 Amuse bouche:

頭盤一:

頭盤二:
兩份都選擇了Duck Foie Gras。單是香濃法國鴨肝,有多好吃已經不用多說。配上Purple Artichoke 的酸味,洗滌鴨肝的油膩感,多吃幾碟都不膩。

主菜:
1. Suzuki
鱸魚是主角,肉質嫩滑,火候控制剛好,魚香鮮甜。配角為爽口彈牙的墨魚。碟內亦配有大量蔬菜,及蔬菜蓉,配合酸甜的醬汁,感覺健康清新,少有的吃法國菜去到Main Course 還未覺得飽膩。
2. Milk Fed Lamb Loin + $298
我不吃半,無法評論。但看起來擺盤精美,羊肉粉嫩。

甜品:

1. Kacinkoa 85 朱古力甜品
一件甜品有著4種朱古力口感,層次豐富。再配上Olive Oil Caviar, 令甜品更加順滑。

2. Oat & Clementine
甜品砌成一朵太陽花,充滿夏日氣息。卜卜的燕麥,配上柑橘味的醬汁,感覺清新。

小驚喜:
訂位告知他們這次Lunch 是特別的Celebration,他們亦準備了白桃小蛋糕,亦貼心的主動幫助拍照及打包。
然後,用餐時發生了一些小誤會,服務員已經多次致歉,我們亦沒有放在心,結果他們也送上了一份Mille Feuille 以表歉意。Mille Feuille 的酥皮香脆,中間的忌廉吉士充滿乳香,甜度適中。而且此舉亦充分顯示他們一星級的服務質素。

Petit Four:
最後以三款小點: 新鮮水果、Chocolate Madeleines 、Granola Biscuits ,及一款淡淡咖啡味的特調清茶作結。服務員更會到枱邊即時調製手搖清茶,儀式感豐富。

• Extended Amber Experience Lunch Set$998
2021-08-16 961 views
Amber unlimited brunch,總括而言,食物水準非常有質素,海鮮做得好出色,至於服務還可以。我哋今日早到咗, 12點就嚟到,第一個入嚟,餐廳嘅裝修真係好靚,座位好闊落,非常有空間感。食西餐其實睇佢serve嘅麵包就知道餐廳嘅質素。佢個sourdough好有heart又好好食,有足夠時間ferment,帶有少少酸味,而且open crumb仲好靚。第一個appetizer係foie gras lollipop,其實我唔好foie gras,不過呢個真係好有驚喜,味道唔會太濃,餘韻悠長。Second appetizer係French mussels with potato croutons,好開胃。食咗兩個前菜,終於嚟到真正嘅appetizer,我哋分別叫咗signature嘅Uni/lobster/caviar(+$298)同Amber jack sashimi。Uni/lobster/caviar 係世界級咁好食,簡直好似有成個海洋係你口裏面爆發咁,好難形容有幾咁好食,總之就係好好食。Second course 我哋同時叫左帶子,好新鮮肥美。Main 分別叫咗lamb

Second course 我哋同時叫左帶子,好新鮮肥美。

Main 分別叫咗lamb loin (+$298) 同suzuki 。個羊medium rare,好嫩滑。

個魚超有驚喜,肉質鮮嫩多汁。

甜品賣相好靚,不過味道冇乜驚喜同層次,食完都唔記得咗係咩味。

值得一讚係佢哋嘅petit fours好有心思,仲有passion fruit 同melon,為呢餐畫上完美嘅句號

總括而言,呢度嘅食物真係世界級,不過可惜服務相比起其他咪知蓮餐廳真係差少少,只係公式化嘅高級餐廳服務,又唔會好貼心。

2021-08-15
$2000 (Lunch)
  • Sea Urchin
2021-08-06 1044 views
I felt welcome from the monet I stepped out from the lift. every dishes were so nicely prepared, not just only delicious, they were having great presentation too. Every dishes have so much details and layers. All the staff were so professional. They set or took the dishes away at the same time. I couldn't find any negative feedback from my whole experience.
2021-04-28
  • Caviar
  • Petit fours
  • Amuse Bouche
2021-08-04 1079 views
話說慶生, 用了HSBC buy 1 get 1. 要用指定link去book. 好辛苦地先book到。 full experience course. 前菜我覺得麻麻。 跟住每道菜上菜時好似藝術品一樣, 不斷睇,又唔捨得食住, 味道是很好的。 當然重點是個caviar uni , 好好好好味!還有甜品是估不到的好味。 我倆都愛静静地吃餐, 這裡這是静静的,氣氛一流。 整體上生日果位是滿意的。 好飽。 米豬蓮2星及用到這個promote 是可以一戰。繼續去試吓唔同餐廳,都係果句, 而家生意難做, 有機會吃就吃。
Lamb
sorbet
Dinner
Dining Offer
Credit Card Offers
Lamb
sorbet
  • Hokkaido sea urchin
一般….比起同樣價錢既餐廳一樣既麵包。佢好唔係唔好;但人地八九十分,你七十分咁😂比起街邊賣(無試過;幻想,因為平時唔食麵包😬。只係食過po過食評食過既一樣樣既麵包)我覺得佢係六七十分之類咁一上只係俾牛油。好彩睇過食評,可以要求橄欖油同醋,佢仲會俾埋鹽同黑胡椒俾你。其實食呢啲麵包點解要求先俾呢…… 我個人覺得配油醋好啲🤪 餐前小食兩樣都好食,反而諗返呢兩樣小食夠同其他星級餐廳一戰,但前、主菜呢度覺得反而唔太得呢個其實唔特別,魚子份量係大過robuchon既。但味道、present 上差唔多既菜式(魚子盒),個人鍾意robuchon既多啲勁普通既菜、菜、菜同酸酸地。唔好食。Amber我一直無諗住冇去,因為有一兩句評論令我卻步。好似係食物或者服務之類…….同埋佢嘅選擇比較少….咩experience 其實都係個啲,冇得揀既feel西餐robuchon 係我心中第一鍾意,petrus係我第二鍾意嘅;無論點keep住試新既西式,可能一個月都食一次呢兩間個種。但近來petrus 佢嘅餐牌係我唔鍾意嘅食物;鯖、煙三文魚同埋水煮蛋(近來食完robuchon既水煮蛋都超普通……)、八爪魚、鷹嘴豆、羊肉、

其實食呢啲麵包點解要求先俾呢……
我個人覺得配油醋好啲🤪

勁普通既菜、菜、菜同酸酸地。唔好食。

但近來petrus 佢嘅餐牌係我唔鍾意嘅食物;鯖、煙三文魚同埋水煮蛋(近來食完robuchon既水煮蛋都超普通……)、八爪魚、鷹嘴豆、羊肉、(剛食完一次petrus佢既雞胸。而家唔肯聽介紹,話自己睇🥲😂😂😂,原來係雞胸。滑係滑,都算好。但我食雞只鍾意食髀😭。減肥時間除外)我都只會去一次:等到佢轉餐牌。

鱸魚。唔好食,個汁酸酸地唔夾。魚肉係咁既價錢既正常表現(又滑又好個種)
另一半幫我食左一半;我個份飽飽地同覺得唔好食,只食左一半既一半,佢覺得唔好食唔肯幫我食緊埋剩低嘅。

收碟時鬼佬侍應仲問我係咪道菜有問題,我話我已經飽飽地 (事實,其實食咗一片包、餐前小食同前菜經唔餓🥲。如果唔好食嘅話我唔想再食。同埋我會食另一半嘅鵪鶉菜式試味;之後又有咖啡甜品生果一大堆野)

我一直無興趣黎係因為呢度個菜式吸引唔到我,同埋隱約中記得有人話服務唔係咁好,啲評論係指向差唔多既野,怕怕地

當日主要既serve東南亞藉既,佢既解說同行為都表現到禮儀,但係放低講完即走。係怪怪地,即係有禮貌地急急腳咁走。上每道菜都係。(但呢啲我諗係個人行為,唔可以話間野整體就係咁,同埋佢唔算好劣,)
但有個鬼佬既侍應,佢又好過晒所有咁嘅價錢餐廳嘅😅 (唔係做吉祥物、真係落手做嘢,同埋係努力同你講多幾句嘢嘅)

同埋埋單個位南美藉女侍應又係好禮儀好熱情既。

另一半都講,介紹酒既本地男士侍應(肥肥地🤭)態度都好好,好nice。

鵪鶉好食。係咁樣嘅價錢咁樣嘅質素

原本想另一半叫full amber experience ,我就叫最平既。但我迫佢去陪我試呢啲餐廳;佢都開始食唔郁😂

最初佢食到餐前小食、包、前菜、湯、白肉、紅肉、甜品、咖啡同啲送咖啡既Pete four 。

我愈食愈食我食一個前菜同main已頂唔順
因為雖然啲嘢好似好精美好細份;但係有麵包有餐前小食有前菜有咖啡又跟住咖啡嘅甜品😵

好老實,呢種類既餐廳唔係我由細食到大既;而家比較密去食,食到個咀同胃口食到werwer 地同埋我本來就唔係太鍾意西餐😂😂😂。(月頭食完心中第一既robuchon,每一次都係走個時book下個月既。好食係好食既,但每次一樣既麵包、野食一樣個浸除🥲 對上一次係最後埋完單走去廁所嗰時,我決定唔再book下一次住。真係想再打電話)

佢同我一樣叫兩個平既。我以為最平既唔可以叫佢哋既signature,佢話照加錢就可以

但整體700尾,三道菜我覺得同robuchon 、petrus 比真係唔抵😅
同環境(裝修同扮野)唔太好。我地不嬲無要求座位點樣既客之類。

今次坐窗邊,一坐低覺得呢個位唔好,但我哋完全唔係為咗環境個種人,是是但但唔要求轉。臨走個時好既位都一直冇人。(窗邊嘅位好頹,應該要揀圓形同埋沙發之類嘅位;因為我哋唔會食到好慢,睇張單既時間都知係食餐飯only😂;唔係慶祝咩嘢、冇要求。)

但講就算坐好啲既位比起robuchon table同petrus都差

當日既環境食物同服務我都想返返去我最鍾意個兩間。
我個日啦⋯⋯準時12點入座,食到四十幾分,全場只坐咗五分二定係一半既人。當然佢12:45後都有人繼續入嚟,慢慢差唔多坐到八九成滿既。

都係個句:間野點樣,睇book位易難啦🤪
2021-07-24 904 views
七月份是我倆的結婚紀念日,所以我們選了Amber來慶祝。貫徹文華酒店的文化特色,服務員態度當然六星級,環境、氣氛各方面都是文華水準。今次我們order了Extended Amber Experience 共四道菜,每道菜式都精緻美味,無論賣相、擺位、味道、口感及新鮮度都100分。雖然價錢貴,每人平均消費$1500,以午餐來説,這價錢實在有點奢侈,但值得一試*landmark Be spoke會員享有15% off,只適用於午餐*

$1500 (Lunch)
Anniversary
  • Cuttlefish
  • duck foie gras
2021-07-21 548 views
想試Amber好耐,終於有機會黎試!餐前麵包,濃濃嘅麥香味👍🏻餐前小食:鴨肝棒棒糖(左)-用莓味外皮包住鴨肝,加埋上面塊脆餅,味道有層次感,又有口感!蘑菇慕絲蛋卷(中)-第一次食蘑菇味蛋卷,好味!磨菇茶(右)-好香蘑菇味,有少少似中式湯,我挺喜歡呢個味道,但朋友話麻麻。各有喜好。Corn ̊ Kristal Schrenki Caviar ̊Seawater ̊ Sudachi ̊海膽配魚子醬,加紫菜脆片雖然呢度菜要加$248,但真係好好好味!preserved winter black truffle黑松露下面係蘑菇同魚,勁好味!Main dish:沒想到雞比牛更好味,處理得恰到好處!Lovely desserts: 為呢餐劃上完美句號。Rhubarb ̊ Strawberry ̊ Sansho ̊ Begonia ̊Extra Virgin Manni Olive Oil ‘ Per Mio Figlio ’ ̊ Honey ̊Squash ̊ Coconut ̊ Sea Buckthorn ̊Extra Virgin Pumpkin Seed Oil ̊ Pumpkin Seed
想試Amber好耐,終於有機會黎試!

餐前麵包,濃濃嘅麥香味👍🏻

餐前小食:
蘑菇慕絲蛋卷(中)-第一次食蘑菇味蛋卷,好味!

海膽配魚子醬,加紫菜脆片
雖然呢度菜要加$248,但真係好好好味!

黑松露下面係蘑菇同魚,勁好味!

Main dish:
沒想到雞比牛更好味,處理得恰到好處!

Lovely desserts: 為呢餐劃上完美句號。

喜歡飲酒的話,一定要Wine-pairing!
It is AWESOME!💕

離開餐廳在等lift時
職員特登出黎送小禮物比我地
係一塊似比人咬左一口嘅dark chocolate!
(its my favourite 🌸)

2021-05-01
Lunch
  • Sea Urchin
2021-06-20 870 views
今天晚上與好姊妹來到香港我最喜歡的餐廳我們享用了HSBC Premier Credit Card買一送一的優惠除了點了9道菜的Full Amber Experience 我們還加了一道Dom Perignon X Secret dish還有一支Amarone貴為米2星、黑珍珠2鑽及亞洲50佳餐廳食物方面真的沒有什麼可以挑剔之處Full Amber Experience是餐廳最貴的menu所以已包含最經典最高質的菜式當我一邊吃每一道菜式的時候心裡只想著要慢慢地仔細品嚐每一口的味道及欣賞主廚如何巧妙地把不同的高質食材結合起來至於額外加點的Secret dish由於要尊重餐廳政策不把這道秘密菜式外洩所以我們都非常合作地於上菜前把電話放進餐廳為我們所預備的信封裡直至吃完這道菜後才把電話拿出來我只能夠透露這道菜也是高水準之作而其中一張相片也透露了一些hintsMenu內沒有顯示的appetiser, sourdough及petit four也是用心之作他們的sourdough可能是全香港最好吃的sourdough即使放涼了外皮也是脆脆的用餐接近尾聲時我倆已經很撐最後還要把餐廳送的蛋糕及petit
今天晚上與好姊妹來到香港我最喜歡的餐廳
我只能夠透露這道菜也是高水準之作
而其中一張相片也透露了一些hints
即使放涼了外皮也是脆脆的
用餐接近尾聲時我倆已經很撐
最後還要把餐廳送的蛋糕及petit four的madeleine打包回家
總括來說
雖然在這裡吃一頓飯消費人均一擲幾千金
但是我感覺每一分每一毛都是花得很值得
2021-06-17
Dining Offer
Credit Card Offers
  • Aka  uni
🥂Champagne : NV bruno et Christiane Olivier Blanc de Noirs🥖Sourdough新鮮, 熱辣辣, 外脆內軟; 配埋牛油食, 真係好滿足🤭 恨不得食曬🍄Amuse bouche 1: Mushroom crispy roll + Mushroom soup蘑菇脆捲配蘑菇清湯:極香蘑菇味! Waiter建議我哋一啖脆捲一啖湯, 成個口香味濃郁🍒Amuse bouche 2 : Foie gras mousse lollipop車厘子咁嘅外形但又咬入去係鵝肝mousse, 配薄薄嘅薑餅, 酸酸甜甜嘅醬包圍住個mousse, 好開胃, 味道好豐富🍾White wine : Domaine de la Janasse Viognier 2019🦀Matsuba Kani + caviar松葉蟹陪魚子醬:蟹肉鮮甜再配埋魚子醬嘅鹹香, 成件事balance得好好, 而執著方面有青蘋果嘅酸甜同埋少少香蔥嘅香味, 全部都好夾, 每一啖都好食得好開心, 配白酒食, 味道亦都非常好🐟Amberjack + grapefruit煙燻過嘅油甘魚配上西柚:味

🥖Sourdough

🦀Matsuba Kani + caviar

🐟Amberjack + grapefruit
煙燻過嘅油甘魚配上西柚:味道清新又好夾!尤其是配埋白酒飲, 會飲到一啲花香嘅味道出嚟, 好得意😳

🦆Foie gras + tomato + pork belly
鴨肝唔係用煎得好香嗰一種形式去烹調, 反而係食佢本身嘅味道。平時通常d餐廳會配上raspberry醬去食, 今次居然係配番茄濃湯, 成道菜食落去一啲都唔油, 唔heavy👍 (不過我都係鍾意食傳統嗰隻煎香嘅多啲🤣)

🍷Red wine : Xavier Vignon Cairanne 2016

🐟Atlantic pollock + green asparagus
西餐嘅魚, 好少會覺得驚艷;但今次呢個鱈魚, 我覺得係食過咁多西餐入面最好味!鱈魚被烹調得剛剛好, 肉質q彈, 居然有魚嘅鮮味!上面放咗幾塊鱈魚嘅皮, 煎得香脆💗 而側邊嘅蘆筍都有兩種食法:就咁食+mousse! 另外仲用咗一啲紫色嘅花花去擺盤, 成道菜好少女😳

🐦Quail + fermented mushroom + zucchini
呢一個主菜就偏濃郁同埋香口! 鵪鶉肉外脆內嫩, 下面仲鋪咗一層用鵪鶉整嘅mousse, 好有心思!啲配菜相對呢就冇咁出色, 純粹配搭, 味道都夾嘅!

🥥Squash + coconut
香噴噴嘅椰子mousse加上南瓜, 同埋一啲薄脆, 係一個好適合夏天嘅甜品👍我覺得設計嘅廚師有特登諗過將呢個餐單係配合季節🥰欣賞💗

🍊Oat + clementine
平時好少食柑味嘅甜品, 呢個令我對柑味嘅甜品留下唔錯嘅印象👍嗰啲燕麥被整成脆卜卜嘅口感, 配creamy嘅mousse, 同埋柑味嘅sauce, 絕對都係一個夏日甜品之選

💕Petit four: Japanese melon and lychee + Madeleine + Chocolate with passion fruit + choya
同平時食開嘅唔一樣, 但係另外一試愛上! 水果唔使講就梗係好味啦,最有誠意嘅係佢哋會搜條一杯梅酒嚟畀我哋用嚟襯!我最鍾意嘅係個Madeleine!!!超好味, 顛覆我平時對佢嘅印象,我平時覺得呢款甜品真係好普通, 但估唔到居然可以整到外脆裏面鬆化, 充滿牛油香!而嗰一粒朱古力就係用朱古力脆脆包住, 脆過金沙🤣, 入面係熱情果醬, 幾飽都要食埋佢啦!

☕Arabian coffee
即席整畀我哋嘅Drip Coffee, 咖啡豆唔錯👍為呢一餐畫上一個完美嘅句號。

🥳最後因為我哋今日係週年紀念, 所以佢哋送咗一個週年蛋糕畀我哋❤️

成餐飯由頭到尾我都食得超開心, 坐得好舒服; 服務都唔錯, 唔係嗰一隻好熱情或者係咁同你講嘢嗰啲🤭 (因為我反而唔鍾意畀人煩住)

Free-flow lunch: $1388/person