2024-07-21 316 views
朋友介紹這間餐廳是米芝蓮,於是抱著很高的期望去試一試。我和朋友二人本想叫蝦仁帶子餃,但由於無帶子,最後叫了一碟白菜鮮肉餃和青島墨魚餃,再加了一份小的酸辣湯。先上酸辣湯,被它的份量嚇呆了一下,從未見過這麼小碗的酸辣湯。但看一看價錢,$20, 覺得還好吧。等了會,先上青島墨魚餃,可能在其他餃子店吃過的墨魚餃都很彈牙,所以期望這個青島墨魚餃味道大概也是差不多。怎料一咬開餃子,不但只不彈牙,而且是爛蓉蓉的,難道這就是青島墨魚餃的特色嗎?而且餃子只有韭菜味,完全沒有墨魚味。再等多一會,白菜鮮肉餃終於來了,這次是被它的賣相嚇呆了餃子的皮很厚,而且感覺是包得很隨意。心想,好吧,可能味道很不錯。怎料很大陣孜然味….但我叫的是豬肉,不是羊肉,可能這是山東餃的特色?這個米芝連是如何拿下的?真的是匪夷所思….

酸辣湯
酸辣湯
之前試過一次外賣 落單餃子同面。有一說一,嚐起來麵粉味道同其他家唔一樣,感覺好食! 餃子餃子大小中等,但也算夠吃。第二次外賣自取,落佐一個木須肉,打開一看,份量極少….連飯盒一半都未到…肉較少,仲要70幾蚊…..勸戒都係食餃子,炒菜就算了,誠意不足。
勸戒都係食餃子,炒菜就算了,誠意不足。
2024-06-12
  • 白菜鮮肉餃
  • 山東炸醬麵
2024-04-13 647 views
🥜性價比超級高🥜服務同環境ok,唔要求高超值麵套餐$58麻辣雞絲拌麵⭐️⭐️⭐️⭐️芥香木耳⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冰鎮蜜糖青島嶗山綠茶(凍)⭐️⭐️超值麵套餐$58韭菜鮮肉餃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️拍青瓜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️酸梅汁(凍)⭐️🥜完全唔似酸梅湯,所以可能叫做酸梅汁京蔥羊肉餃$68⭐️⭐️⭐️⭐️🥜冇乜羊肉味,想要兩碟韭菜餃🤣東北窩窩頭$78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥜第一次食,原來係炸饅頭嘅朋友🥜啲餡料唔夠多,但好彩有辣菜脯雞絲粉皮$38⭐️🥜個粉皮質地偏硬同厚🥜醬汁偏淡,冇麻醬味
🥜性價比超級高
🥜服務同環境ok,唔要求高

超值麵套餐$58
麻辣雞絲拌麵⭐️⭐️⭐️⭐️
芥香木耳⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
冰鎮蜜糖青島嶗山綠茶(凍)⭐️⭐️

超值麵套餐$58
韭菜鮮肉餃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
拍青瓜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
酸梅汁(凍)⭐️
🥜完全唔似酸梅湯,所以可能叫做酸梅汁

京蔥羊肉餃$68⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜冇乜羊肉味,想要兩碟韭菜餃🤣

東北窩窩頭$78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥜第一次食,原來係炸饅頭嘅朋友
🥜啲餡料唔夠多,但好彩有辣菜脯
東北窩窩頭

雞絲粉皮$38⭐️
🥜個粉皮質地偏硬同厚
🥜醬汁偏淡,冇麻醬味
東北窩窩頭
2024-03-25 566 views
呢排胃口麻麻打算食下輕食先搵到呢間好似幾好食既餃子店,點知就係中哂伏。入到去已經覺得衛生一般⋯⋯調味料,餐具都痴立立咁。諗住快快食完就算啦,都知店舖有返d歷史,好食就ok啦,點知⋯⋯叫左份西洋菜餃同麵,我都未試過食餃子會食到唔會想再encore間舖🥲皮又厚,又咸,好似味精好重,食左幾隻已經頂唔順。期間仲有位員工係到推銷食物,講左一次又一次,前後起碼3次,其實好滋擾😖推唔到就即刻變面環境又唔太好,食物又差,態度又衰衰地。米芝蓮?🤭

環境又唔太好,食物又差,態度又衰衰地。
米芝蓮?🤭
2024-03-16 593 views
今日同屋企人去食晚飯,其中叫咗個煎餃子,但係佢嚟咗個蒸餃子,我哋要求佢換返個煎餃子畀我哋,佢就攞咗個蒸餃子入去再煎就算, 出嚟嘅效果好濕,因為蒸過嘅餃子裏面好多水分,再煎完都係好濕,其餘嘅菜式味道普通, 結帳嘅時候,餐廳話電子系統付款故障,所以不能用電子付款,只能用現金,但我沒有帶備現金,我同餐廳講我沒有帶備現金,就見到個收銀嘅男人面色變黑,我估佢應該係餐廳嘅老闆, 佢仲跟住細細聲話有冇搞錯現金都冇,因為我啲朋友已經行咗出餐廳門外,所以我就打電話畀我朋友問會唔會有現金,當我啲朋友行到入嚟嘅時候,餐廳個老闆開始發脾氣,喺收銀枱度掟部付款機,掟到嘭一聲好大聲,嚇到我及其他客人都跳起來,跟住我朋友付了現金給他,我們便離開了,呢次晚餐嘅經歷覺得好恐怖
2024-03-14 569 views
羊肉餃做得非常出色嘅餃子店👍🏼京蔥羊肉煎餃 (10隻) $78即叫即煎,一咬就會爆汁,食每一隻都會,食到成張枱都係汁🤣 強力建議一啖食哂一粒。未算爆餡料,但做到好多汁,size唔會過大,10隻啱啱好。酸辣湯 (細) $15味道比平時食開嘅辣少少,但係舒服嘅辣,如果酸返少少會好啲,或者自己加返啲醋好飲啲。青島墨魚餃(8隻) $58無/少豬肉嘅關係,但口感無咁實在。加返多啲墨魚肉粒會好食啲。睇住佢逐隻逐隻餃子咁樣包,落足功夫。
羊肉餃做得非常出色嘅餃子店👍🏼

京蔥羊肉煎餃 (10隻) $78
未算爆餡料,但做到好多汁,size唔會過大,10隻啱啱好。

酸辣湯 (細) $15

青島墨魚餃(8隻) $58

睇住佢逐隻逐隻餃子咁樣包,落足功夫。
2024-02-28 663 views
去阿純餃子千祈唔好食餃子, 因為其他山東菜式實在太好味 😍價錢實惠,非常滿意👍洋蔥牛肉餅,料足汁多到流出嚟土豆絲,略嫌唔夠酸牛肉麵湯頭清甜拔絲 香蕉做飯後甜品Perfect池呢😋
2024-02-23 443 views
分別叫左,香燒羊排同京葱羊肉餃子。香燒羊排,上枱個下完全覺得中伏,88蚊只有6小舊,連一舊係完整既羊排都無。份量真係小到不合理。京葱羊肉餃子,味道正常,無咩特別。總結,沖住去食羊既心好失望,覺得俾人搵笨。非常唔推介。
分別叫左,香燒羊排同京葱羊肉餃子。

京葱羊肉餃子,味道正常,無咩特別。

總結,沖住去食羊既心好失望,覺得俾人搵笨。非常唔推介。
作為十幾年都在大連過年的半個大連孩子,我負責任的說,芹菜鮮肉餃子有我奶奶包的味道😍🥲1. 山東燒雞一例久聞這裡燒雞好吃,點了一盤名不虛傳!鹹香可口,帶皮的部位軟糯肉香十足,這一盤是靠雞翅的部位,雞翅超好吃脫骨之需要0.0001秒誇張一下...2.香芹鮮肉餃子芹菜肉餡特別大,包法是我奶奶的包法,好吃的不行,建議多拿一個碗倒醋加蒜泥做沾料,因為餃子個頭太大,沾料碟子有點小,放進餃子之後容易滿溢出來...3.鮁魚餃子鮁魚餃子品質好魚味鮮美,而且真材實料!!不像我在網上買的便宜鮁魚餃子有的摻了肥肉比較多就太膩了,這種魚肉多的吃著又鮮,口味不重,也完全不會膩。...4.羊肉湯小份兩個人share這個小份剛剛好,partner話好鍾意個羊肉味超正超鍾意飲!! 羊肉份量完全夠,瘦肉多放心點👍...兩人份240元,吃到東北口味太滿足了qqqaqqq誰懂...和老闆娘聊天,說起大連過年家人會整的食物,老闆娘說我也是北方孩兒,好親切,是啊除了爺爺奶奶家是絕對吃不到過年最正宗的食物的❤️

1. 山東燒雞一例

2.香芹鮮肉餃子

3.鮁魚餃子

4.羊肉湯小份

兩人份240元,吃到東北口味太滿足了qqqaqqq誰懂
2024-02-04
$120 (Tea)
  • 山東燒雞
2023-10-27 1092 views
間第一次食, 見佢米芝蓮好似好勁勁咁,同事LUNCH話想試我地就叫外賣佢嘅餃子唔差,我叫左西洋菜鮮肉餃子麵 + 山東手撕雞西洋菜鮮肉餃子麵湯餃子幾香口,但皮有D厚, 餡料多菜少肉比例適中既, 佢會比埋佢哋嘅辣椒油、蒜蓉同醋一齊食,都幾惹味既,個麵質夠滑, 但個湯淡左少少山東手撕雞有D鞋,肉質唔夠滑, 味道好一般

佢嘅餃子唔差,我叫左西洋菜鮮肉餃子麵 + 山東手撕雞

西洋菜鮮肉餃子麵

個麵質夠滑, 但個湯淡左少少

山東手撕雞

有D鞋,肉質唔夠滑, 味道好一般

Delivery
第二次來試!洋蔥牛肉餡餅: 好味道, 多汁餡夠皮薄, 好食過蔥油餅.山東手撕雞麵: 咸咸咸咸咸咸咸咸咸咸山東手撕雞:都係咸咸咸咸咸咸咸咸咸咸.麵: 普通.湯底: 都係咸咸咸咸咸咸咸咸咸咸.飲晒佢杯冰鎮蜜糖青島嶗山綠茶, 回到家再飲一大杯水, 再飲一枝烏龍茶, 都未解到咸.涼拌海帶絲: 跟餐(麵套餐), 都係普通, 涼拌土豆絲出色很多.冰鎮蜜糖青島嶗山綠茶: 跟餐(麵套餐), 普通, 酸梅汁出色很多.
第二次來試!
洋蔥牛肉餡餅: 好味道,
多汁餡夠皮薄, 好食過蔥油餅.

山東手撕雞麵: 咸咸咸咸咸咸咸咸咸咸

山東手撕雞:都係咸咸咸咸咸咸咸咸咸咸.
麵: 普通.
湯底: 都係咸咸咸咸咸咸咸咸咸咸.
涼拌海帶絲: 跟餐(麵套餐), 都係普通,
涼拌土豆絲出色很多.

冰鎮蜜糖青島嶗山綠茶: 跟餐(麵套餐), 普通,
酸梅汁出色很多.
洋蔥牛肉餡餅
山東手撕雞麵
涼拌海帶絲
冰鎮蜜糖青島嶗山綠茶
2023-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
洋蔥牛肉餡餅
涼拌土豆絲: 如果能加點紅椒絲, 點點辣, 會較惹味,  現只是清新爽口.蔥油餅: 夠薄, 如多點蔥更好.白菜鮮肉餃: 湯和餃都唔錯.酸梅汁: 好味, 酸甜平衡.總括各樣都唔錯是可以的, 但不用以米芝蓮級心情去試.
2023-09-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$118 (Lunch)
酸梅汁
2023-06-27 1233 views
🥟餃子嚟講呢間餐廳嘅種類都算多今晚想食羊🐑見到佢餐牌都有好幾款羊嘅product 叫左….孜然羊膝腿HK$ 98佢好似成隻大雞髀咁樣好多肉但係我以為佢會好重孜然口味但又唔係佢一啲羊嘅臊味都冇香燒羊排HK$ 88呢個比上面嗰個濃味好多不過得六舊佢啲洋蔥配菜都好入味京蔥羊肉餃HK$66剩餃一碟有10隻咬開淡淡都好Juice ,好多肉汁反而最重羊嘅臊味係呢個餃子食羊嚟講佢嘅價錢唔算特別平反而上次去太子食嗰間專係食羊嘅會出色啲
🥟餃子嚟講呢間餐廳嘅種類都算多

佢啲洋蔥配菜都好入味

京蔥羊肉餃
HK$66
剩餃一碟有10隻
咬開淡淡都好Juice ,好多肉汁

反而最重羊嘅臊味係呢個餃子
食羊嚟講佢嘅價錢唔算特別平
反而上次去太子食嗰間專係食羊嘅會出色啲
2023-06-08 1153 views
之前食過外賣覺得佢係好好食所以行開呢頭就體驗下堂食當然佢個環境就唔係咩靚餐廳都係一般茶餐廳地道格局先叫左個海蜇味道好好蒜味夠又夠爽口呢個好正然後再叫 韮菜豬肉煎餃好夠味又juicy 豬肉吾係普通廣東餃子 無乜味o個種而係佢D餡料本身都係奄過不過 煎得好油食完係成口油加埋佢地個招牌綠茶減返少少油膩我下次會試其他餃子同埋可能吾叫煎餃會好D吾會成口油
之前食過外賣覺得佢係好好食

我下次會試其他餃子
同埋可能吾叫煎餃會好D
吾會成口油
2023-03-24 1507 views
嗌左一碗北京小雲吞,味道一般,冇咩特別,比佢個米之蓮呃左。重要勁細碗,雖然佢有16粒,但每一粒重細過個五蚊銀,中哂伏😅個店員d態度都麻麻。平時經過見到咁多人排隊諗住試下,點知完全唔掂,唔會再幫襯。

TakeAway