2022-11-21 391 views
🧇伯爵忌廉窩夫窩夫烤得唔夠脆 但伯爵茶雪糕同忌廉嘅口味好出 我鍾意佢哋忌廉分開擺放嘅方式 靚得來可以自己選擇揸幾多上個窩夫度 因為好多人都唔鍾意太多忌廉架嘛 甜甜嘅窩夫配上咖啡 就係一個理想嘅下午茶啦Natural anaesthesia slow dry Panama Elida estate Mina geisha(虹吸)尼到得獎咖啡店 梗係要試吓啲special coffee喇 揀返自己鍾意嘅taste 試吓唔同嘅新嘢 都係去coffee shop嘅樂趣尼架☕️ Roasted almond latte佢哋嘅latte有好多種口味可以揀今次揀咗烤杏仁味 聞起嚟好香好nutty 😍 飲落唔會覺得係嗰啲好甜嘅香精味 咖啡同杏仁嘅味比例適中 我覺得比起出面其他嘅latte 呢度既咖啡真係好飲啲 而且性價比高
🧇伯爵忌廉窩夫

☕️ Roasted almond latte
佢哋嘅latte有好多種口味可以揀
2022-11-11 392 views
☕ Cappuccion (hot) $38呢度出名既係虹吸咖啡, 不過小編對咖啡唔太熟, 所以無叫到不過其他咖啡都好好飲☕ 半份窩夫伯爵忌廉 $65👍🏻推薦大家必試, 窩夫外脆內軟, 超好食💯🌟 平日去會比較少人,可以靜靜地享受🌟 內有特色既咖啡豆買, 咖啡愛好者不坊可以買返少少試下~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 Accro Coffee地址: 元朗安寧路162號金城樓地下D號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
☕ Cappuccion (hot) $38
呢度出名既係虹吸咖啡, 不過小編對咖啡唔太熟, 所以無叫到
不過其他咖啡都好好飲

☕ 半份窩夫伯爵忌廉 $65
👍🏻推薦大家必試, 窩夫外脆內軟, 超好食💯

🌟 平日去會比較少人,可以靜靜地享受
🌟 內有特色既咖啡豆買, 咖啡愛好者不坊可以買返少少試下

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 Accro Coffee
地址: 元朗安寧路162號金城樓地下D號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2022-09-30
  • 半份窩夫伯爵忌廉
2022-11-10 181 views
今日朋友帶我去了一間位於元朗的隱世咖啡店。門外一幅巨大的水泥牆,掛着一個黑色鐵藝焗光招牌。又 Cool 並且帶一點點神秘感!今日我哋叫了冰滴咖啡和窩夫。冰滴咖啡 ~ 顏色深沉、濃厚帶點發酵酒味、也有點菓香甜品!窩夫賣相吸引,味道也不錯!靜靜的在這裡享受了一個不錯的下午茶時間!
今日我哋叫了冰滴咖啡和窩夫。
冰滴咖啡 ~ 顏色深沉、濃厚帶點發酵酒味、也有點菓香甜品
窩夫賣相吸引,味道也不錯!
靜靜的在這裡享受了一個不錯的下午茶時間!
2022-11-10
Tea
元朗人氣精品café,他們的咖啡多次獲獎,週末假日長期排長龍!閑日午市過後就通常即刻有位。Café環境休閒,有幾台都是一個人看書、用電腦工作。***窩夫我們兩人,點了一個窩夫,生果配吉士醬,窩夫外脆內軟,custard sauce甜味剛好,水果新鮮,蘋果非常爽脆,藍莓和士多啤梨都鮮甜多汁。***香草包之前試過他們的香草包,但覺得芝士太多,所以要求少芝士,果然少芝士的味道更凸顯香草味,另外麵包烘得香脆,好味!***咖啡來到得獎café當然要點咖啡,想點coffee combo,但當天不提供,於是改點hazelnut,不過個人覺得有點甜。題外話:如果要等位,可以在門口的板上填上自己的電話及用餐人數,有位時餐廳會致電通知。

Café環境休閒,有幾台都是一個人看書、用電腦工作。
***窩夫

窩夫
***香草包
香草包
香草包
***咖啡

2022-10-26
2022-11-01 262 views
這間咖啡店是不少咖啡愛好者一定要朝聖的地方,裡面充滿日式咖啡店風格的裝潢,黃澄澄的燈光,配搭長方形的吧台位置,讓大家欣賞咖啡師沖泡咖啡的每一個步驟,都是大家喜愛的部分。🔹CR Magnolia $68 Beethoven $80這裡的咖啡豆選擇相當多,你可以看tasting notes選擇自己喜歡的口味,或者向店員請教,咖啡都可以選擇手沖和虹吸,我們都選擇了虹吸。我選擇的CR magnolia口感均衡,入口會有堅果香,尾段有一點蔗糖的蜜感,舌尖的感覺比較多層次,不錯~朋友則試了貝多芬,比較少咖啡廳有這款咖啡豆,它用了水洗的方式處理,口感相對清爽,而且酸度也高一點,喜歡果香的話可以選擇它,聞起來會有一陣士多啤梨的香味,熱的時候入口更會有陣陣茶香呢~這裡會有些輕食選擇,不過我覺得來這裡就要集中喝咖啡,但配蛋糕其實也很好。

2022-10-13 420 views
夜晚九點鐘打電話問店員last order未,同佢講話想order定甜品外賣一陣過嚟拎,店員回覆10點前都有外賣可以過來先order…….專登由元朗站行去買,去到舖頭店員話廚房九點已經收咗,只可以點咖啡外賣…….店員仲話返我係我電話細聲講唔清楚想問貴公司平時係咪都咁樣對待客人 ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

想問貴公司平時係咪都咁樣對待客人 ?
TakeAway
2022-10-06 584 views
估唔到有一排冇嚟元朗發覺元朗開多咗好多文青咖啡店!今日就嚟試呢間元朗人氣咖啡店Accro Coffee☕️佢個外觀係用灰色嘅水泥牆去設計,營造出一種搖滾酷風格,當日都見到好多人經過係咁起個門面影相打卡經過門口見到有好多調製咖啡得獎嘅獎杯主食和小食嘅選擇唔多,主要都係賣特式咖啡為主,淨係咖啡都分咗四頁菜單,超級多選擇!如果大家想來飲一啲特別嘅咖啡豆,都可以嚟試吓!意式香草包 (鴨胸肉)個包都幾大份,芝士鴨胸肉加洋蔥焗埋一齊好香好好食,鴨胸肉好肥美,配埋佢嗰個有少少芥末味嘅醬,幾有驚喜嘅😋伯爵茶忌廉楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫伯爵味cream配埋個特濃朱古力雪糕,好滑好甜,幾好食,不過價錢就貴咗少少埃塞俄比亞—谷吉喱個手沖咖啡味好突出,開頭入口帶一點微苦,飲完個咖啡味留起個喉嚨入面好香濃,都幾好飲幾易入口,岩我地喱d咖啡初哥試下☕️整體來講個體驗都好好,估唔到大西北都會有一間高質嘅咖啡店!推介大家嚟試吓!

經過門口見到有好多調製咖啡得獎嘅獎杯

鴨胸肉意式香草包

意式香草包 (鴨胸肉)

伯爵茶忌廉楓樹槳配特製朱古力雪糕窩夫

伯爵茶忌廉楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫

埃塞俄比亞谷吉

埃塞俄比亞—谷吉

2022-08-02
$150 (Lunch)
鴨胸肉意式香草包
伯爵茶忌廉楓樹槳配特製朱古力雪糕窩夫
埃塞俄比亞谷吉
2022-10-03 328 views
忙碌完一日,趁非繁忙時間黎飲杯咖啡食個甜品。呢間咖啡店已經黎過好幾次,咖啡師獲獎無數。鍾意飲咖啡既人,應該都聽過。每日供應既單品豆都唔一樣,今日打算黎買埋豆,咁岩有祕魯豆賣,一於叫杯手沖試試先。順便食個窩夫。雪糕係New Zealand,口感綿密。一般甜品店無得比。窩夫外脆內軟,即叫即整,新鮮。咖啡如同風味描述般,偏茶味為主。非常乾淨,無雜味,不過未有令我買豆既衝動。埋單 $125舖頭設有洗手間,如廁過程舒服無異味。只收現金/Payme.
忙碌完一日,趁非繁忙時間黎飲杯咖啡食個甜品
呢間咖啡店已經黎過好幾次,咖啡師獲獎無數。
鍾意飲咖啡既人,應該都聽過。

每日供應既單品豆都唔一樣,今日打算黎買埋豆,
咁岩有祕魯豆賣,一於叫杯手沖試試先。
順便食個窩夫。

雪糕係New Zealand,口感綿密。
一般甜品店無得比。
窩夫外脆內軟,即叫即整,新鮮。
半份窩夫伯爵忌廉
Peru  Del  Valle

咖啡如同風味描述般,偏茶味為主。
非常乾淨,無雜味,不過未有令我買豆既衝動。

埋單 $125

舖頭設有洗手間,如廁過程舒服無異味。
只收現金/Payme.
2022-10-03
Other
半份窩夫伯爵忌廉
Peru  Del  Valle
2022-10-01 308 views
今日朋友帶我去呢間想試好耐嘅coffee shop佢話因為係平日,所以唔使等 佢上次嚟大排長龍 ,好彩咋Ice drip 喝下口感芳香,味道細膩而微妙一嚟到已經好肚餓 即刻點一份窩夫配伯爵忌廉配特濃朱古力雪糕窩夫。窩夫熱辣辣外脆內軟,配埋伯爵忌廉同埋朱古力雪糕加點點楓糖漿一齊放入口 開心程度爆燈 而且不會太甜太膩,,茶味同朱古力味入口,香濃而久久不散很適合香港人口味的一款甜品!另外點了一份香草包餡料要鴨胸肉一上枱芝士剛好溶化,呢個樣子令人急不及待放入口,鴨肉的油香同芝士好match,鴨胸肉肉質煮得不柴,夾埋烘過的香草包同吃,也是一個令人吃得很滿足的輕食costa rica tobosi 虹吸果香 &莓味在喝下後徐徐滲出 之後,我們還點咗mocha 同埋檸檬香橙茶因為同朋友很久不見,我們二人喋喋不休而且呢度坐得幾舒適,不知不覺間90分鐘眨眼便過去了,希望下次平日再有時間過來與朋友渡過休閒舒適的時光
今日朋友帶我去呢間想試好耐嘅coffee shop
佢話因為係平日,所以唔使等 佢上次嚟大排長龍 ,好彩咋

Ice drip
喝下口感芳香,味道細膩而微妙

很適合香港人口味的一款甜品

另外點了一份香草包餡料要鴨胸肉

costa rica tobosi 虹吸
果香 &莓味在喝下後徐徐滲出

之後,我們還點咗mocha

同埋檸檬香橙茶

因為同朋友很久不見,我們二人喋喋不休
2022-09-28 201 views
放假😌最好係選一間自己喜歡嘅Cafe休閒咁樣慢活一日🥰今次入開元朗試左一間隱世精品咖啡店☕️呢間咖啡店走型格路線整體裝修行工業風無論店外店內環境都好有格調特別係沖咖啡張長枱有少少酒吧嘅感覺😛品味咖啡叫左一杯簡簡單單嘅(っ◔◡◔)っ ♥ latte ♥咖啡好香濃烘焙味重咖啡豆唔係太帶酸味係我鍾意嘅口味😋見到隔籬枱幾乎都會叫waffle我都唔執輸加個(っ◔◡◔)っ♥ Plan B窩夫 (伯爵茶忌廉、楓糖漿)配特濃朱古力雪糕♥Waffle 即叫即整外脆內軟有濃濃蛋味配埋比較有特色嘅伯爵茶忌廉呢個配搭實在好夾另外想介紹吓個朱古力雪糕真係超濃😋如果好鍾意食朱古力嘅朋友一定要試吓😌今次無試得獎嘅咖啡下次有機會再回頭試一試先得😝
放假😌

一定要試吓😌

今次無試得獎嘅咖啡
下次有機會再回頭試一試先得😝
2022-09-26 194 views
有一日朋友約piggy入元朗食飯, 梗係早啲去埋bookmarked咗好耐嘅元朗名物🤭 一見到佢有champion irish coffee即刻想嗌,但啱啱食飽又想試下pancake,所以就叫左spicy coffee,即rum, ginger 同coffee,嚟到piggy嚇咗一跳超大杯仲好重酒味,但落到喉嚨薑味開始滲出嚟暖暖地好舒服😋個pancake好啱piggy口味,比較實淨食到嘢落肚🤣 跟嘅朱古力雪糕濃郁唔甜,啱曬鍾意食甜品但唔鍾意咁甜嘅女仔😬😬😬 另外哥哥仔店員十分nice服務好貼心🥰
有人說過,每一天只要做一點自己喜歡的事情,日子自然而然會往「對的方向」前進。去一家喜歡的咖啡店,跟多年未見的老同學相聚,探索新的地方,每一樣都是享受生活的過程,而你也會在簡單平凡的瑣事中,愛上生活,愛上自己。Accro cafe,位置比較偏僻,附近是民居地方,要不是朋友推薦,我想我也不會來這邊。沒想到寂寂無聞的民居地方,竟藏着這樣寶藏的店。還未走進店舖,目光已被滿櫃子的獎杯吸引住了。雖然是咖啡店,但裝潢有點像酒吧,一進門口,就看到一個放滿精美杯子和碟子的櫃子。門口右邊擺放了一張小小的長桌子,供人站立,能容納兩至三人。如果只想跟朋友到這裏閑聊,喝上一杯咖啡,這個位置絕對適合。站立的位置剛好有一扇小窗,喝着咖啡,看看窗外街道景色,一個人也可以很寫意。它後方有一張吧枱,坐在那兒,可看着店員冲煮各種咖啡。雖然我不是坐在吧枱,但坐的位置仍然可以看到店員沖調咖啡。期間看到店員在擺弄一個發出紅色燈光的壺,看着有點像科學家在做實驗,後來才知道那個就是他們店的成名之作 - 虹吸咖啡。虹吸咖啡是一種炮製咖啡的方法之一,分成上壺、下壺和中間的導管,加熱下壺的水,讓沸騰的水產生壓力,經導管往上流到盛放咖啡粉的

虹吸咖啡是一種炮製咖啡的方法之一,分成上壺、下壺和中間的導管,加熱下壺的水,讓沸騰的水產生壓力,經導管往上流到盛放咖啡粉的上壺,待下壺停止加熱,壓力下降,咖啡往回流,一杯虹吸咖啡便完成了。店主是手冲及虹吸咖啡高手,他的弟子更曾經在香港虹吸咖啡師大賽中奪取過冠軍,咖啡質素有一定保證。

卡布其諾

因為我和朋友都不是coffeeholic,所以只選了兩杯普通的咖啡。卡布其諾可選擇口味,原味、焦糖、榛子、薄荷、橙皮、玫瑰和烤杏仁,選了烤杏仁味。呷一口咖啡,口感順滑,喝完還有一陣陣烤杏仁的回味,在口腔裏存留。除了咖啡外,他們的餐點也很不錯,我和朋友點了一份鹹食和甜點。

意式香草包

鹹點只有一款,就是意式香草包,有三款餡料可以選擇,鴨胸肉、雞胸肉、蕃茄,我們選擇了鴨胸肉。看着那快要溢出來的芝士,我再也淡定不了,趕快拍了照,忍不住要開動了。一口下去,烤烘過的香草包夾著整塊鴨胸肉,肉質柔嫩,煮得恰到好處。鴨胸肉的油脂香、芝士的鹹香,還有酸酸甜甜的醬汁,酸甜鹹香交融在一起,滋味在嘴裏綻放,是一次小小的幸福感過載。

自家製窩夫

甜點方面,點了伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕口味的窩夫。窩夫有著外脆內軟的質感,沾上一點朱古力雪糕和楓糖漿,甜味就這樣在唇齒間遨遊,催促著多巴胺的分泌。伯爵茶更為窩夫增添不少色彩,獨特的伯爵茶香為窩夫帶來一些清新味道,平衡著雪糕和楓糖漿甜膩的口感。有點可惜的是,因為假日緣故,窩夫只能點全份,想嘗試的蘋果金寶和芝士蛋糕只能留待下次再嘗。

咖啡店環境安靜,燈光昏暗,營造了一種晚上和朋友到酒吧小酌一杯的感覺,整體感覺休閒舒適。食物性價比高,更有得獎咖啡師加持,是值得到訪的咖啡店。

2022-09-10 338 views
佢哋既咖啡出名之外,啲野食都好好味!可以先望望我食左啲咩先!我呢杯係caramel mocha,通常飲mocha仲要加caramel係出面飲既話一定好甜!但我呢杯真係冇!好好飲😂一雞一鴨既香草包超好味!又足料,價錢又唔咪好貴!其實仲食咗個甜品,係伯爵茶窩夫,好食到癲左😭一定要試系列!
佢哋既咖啡出名之外,啲野食都好好味!

可以先望望我食左啲咩先!

一雞一鴨既香草包超好味!又足料,價錢又唔咪好貴!
其實仲食咗個甜品,係伯爵茶窩夫,好食到癲左😭一定要試系列!
2022-08-17
2022-09-10 261 views
Badboy每次經過都會見門口排哂隊/總有幾個人企係度等。終於機緣巧合下喺平日比較少人嘅時候試到呢間店。-🍰 焙茶芝士凍餅(日本近江茶 丸吉 焙茶)$45培茶味濃,好食😋-🍫 窩夫【Plan B】伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕 全份$98本身以為呢間店主打咖啡,甜品只係副產品無咩期望,純粹叫嚟填飽個肚。點知意外地好食,係badboy食過最好食嘅窩夫,外脆內軟有蛋味,配埋cream同雪糕好好食。Menu有寫係用New Zealand Natural 品牌雪糕同日本霧島蛋。-☕️愛爾蘭咖啡(Classic Twist)$140(精選日曬咖啡同Jameson愛爾蘭威士忌烈酒沖調)一係唔飲,一飲就緊係要試下呢杯係喺2018香港咖啡調酒大賽得過冠軍嘅咖啡啦。選用精選日曬咖啡同Jameson愛爾蘭威士忌烈酒沖調。好唔好飲就留待愛啡之人親自品嘗,事關唔識飲咖啡又唔鍾意酒味嘅badboy試咗啖就唔想再飲😂(絕對係個人口味問題)-☕️ 日曬 哥斯達黎加 火鳳凰莊園 藍寶石$75(熱帶水果、莓果、朱古力、提子、蜜糖)Badboy自己就揀咗杯平少少嘅試,比起得獎果杯,呢杯badboy比較飲得落,有果香,甜甜
🍰 焙茶芝士凍餅(日本近江茶 丸吉 焙茶)$45
培茶味濃,好食😋
🍫 窩夫【Plan B】伯爵茶忌廉、楓糖漿
配特濃朱古力雪糕 全份$98
☕️愛爾蘭咖啡(Classic Twist)$140
(精選日曬咖啡同Jameson愛爾蘭威士忌烈酒沖調)
☕️ 日曬 哥斯達黎加 火鳳凰莊園 藍寶石$75
(熱帶水果、莓果、朱古力、提子、蜜糖)
Badboy自己就揀咗杯平少少嘅試,比起得獎果杯,呢杯badboy比較飲得落,有果香,甜甜地。
元朗|𝒜𝒸𝒸𝓇𝑜 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒多次獲獎🏆手沖 &̷ 虹吸 𝐶𝑎𝑓𝑒呢間cafe喺元朗都幾出名,但我覺得唔算超級好飲甚至成間鋪嘅人都order咖啡,但就冇咩咖啡香瀰漫住~🥲|手沖|*全球獨家ᴄᴍ ᴡᴀsʜᴇᴅ ᴘᴀɴᴀᴍᴀ sᴀᴠᴀɢᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ ᴄᴀᴛᴜʀʀᴀ $85< 熱帶水果、杏桃、黑加倫子、蜜柑 >- 咖啡味偏淡、好順口- 飲落全程都好舒服- 建議新手入門試飲~|虹吸|ɴᴀᴛᴜʀᴀʟ ᴘᴀɴᴀᴍᴀ sᴀᴠᴀɢᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ ᴘᴀᴄᴀᴍᴀʀᴀ $85< 熱帶水果、柚子、檸檬紅茶 >- 微酸、唔會好苦- 較手沖咖啡濃少少紅莓乳酪慕絲蛋糕 $35- 顏色好靚,打卡一流- 慕絲蛋糕好輕盈- 上層紅莓味、下層原味乳酪🔺無加一服務費整體而言▪️味道 3.5 / 5▪️環境 3.5 / 5▪️抵食 3 / 5📍元朗安寧路162號金城樓地下D號鋪

呢間cafe喺元朗都幾出名,但我覺得唔算超級好飲
甚至成間鋪嘅人都order咖啡,但就冇咩咖啡香瀰漫住~🥲

|手沖|*全球獨家
< 熱帶水果、杏桃、黑加倫子、蜜柑 >
- 咖啡味偏淡、好順口
- 飲落全程都好舒服
- 建議新手入門試飲~

|虹吸|
< 熱帶水果、柚子、檸檬紅茶 >
- 微酸、唔會好苦
- 較手沖咖啡濃少少

紅莓乳酪慕絲蛋糕 $35
- 顏色好靚,打卡一流
- 慕絲蛋糕好輕盈
- 上層紅莓味、下層原味乳酪

🔺無加一服務費

整體而言
▪️味道 3.5 / 5
▪️環境 3.5 / 5
▪️抵食 3 / 5

📍元朗安寧路162號金城樓地下D號鋪

2022-09-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)