2019-03-17 7 views
在街市樓上的熟食中心 自有一番風味頭盤和主菜定期添換 增加變化今次頭盤八爪魚沙律 芥末豬肉凍主菜招牌 西班牙乳豬 鱸魚辣肉腸豆甜品 巴伐洛娃甜蛋白餅冇點酒結賬$700元 尚算抵食
在街市樓上的熟食中心 自有一番風味
頭盤和主菜定期添換 增加變化
今次頭盤八爪魚沙律 芥末豬肉凍
主菜招牌 西班牙乳豬 鱸魚辣肉腸豆
甜品 巴伐洛娃甜蛋白餅
冇點酒結賬$700元 尚算抵食
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2019-01-27 904 views
最初係朋友介紹先知道佢既存在;西餐但係隱蔽係熟食中心,聽到當下就覺得好有趣想去見識下。搭上天梯之後(條扶手電梯都幾長下🤣),進入眼簾既就係一個常見既熟食中心,吵雜,絕對唔會係你係西餐廳會有既感覺。行入少少突然畫風劇變;十幾張檯舖曬紅白格仔既檯布,一個站姿端正的綠圍裙姐姐上前問好,睇黎冇去錯地方。Menu係張簡單既A4紙,一面係餐廳既地址同logo,一面則是前菜主菜同甜品既menu(因為我自己帶酒去所以冇攞酒水menu睇)。每個菜色都係獨立價錢,冇餐set提供。我地兩個人嗌咗個鵝肝salad、risotto、煎三文魚同蛋白蛋糕。除咗蛋白蛋糕略嫌遜色,其餘三個菜都十分出色,無論擺盤又或是味道都十分講究,特別想提下個鵝肝前菜,用大大夠新鮮鵝肝煎,香甜多汁,絕對唔係一般鵝肝醬可以媲美!🤩而呢間大排檔既服務質素都係超出預期的好😳既然係熟食中心做,我多少都預計係大排檔既感覺,結果完全超出想像!除咗有fine dine既serving dish流程,呀姐姐同呀大哥serve酒同介紹都有番咁上下,對pairing都唔係話簡簡單單白肉白酒咁籠統👍🏼btw我帶咗支比較甜既白酒去(Alsace既riesli
btw我帶咗支比較甜既白酒去(Alsace既riesling)諗住唔點飲酒既朋友都可以飲啲,結果發現同鵝肝真係夾到冇朋友😍
2019-01-22
  • 香煎鵝肝搬龍珠果醬
2019-01-09 808 views
2018年嚟過一次,當時有海鮮盤等食物,服務員等態度亦很好。但這12月來的時候,店方說因為熟食中心條例,不可再賣生的海鮮。人手方面亦異常短缺,其中一位女店員,唔知係咪因為生意差定乜,態度非常差,經此一次,我們都不會再光顧。雖然食物味道可以,但如果要受到無理的白眼,同時亦不是沒有其他選擇,我們亦不會貼錢買難受。如果想受吓氣,或者揾交嗌,呢到會係一個不錯嘅地方。

如果想受吓氣,或者揾交嗌,呢到會係一個不錯嘅地方。
2018-12-02
2019-01-09 602 views
一直都有聽過ABC kitchen, 佢雖然係熟食中心入面,但竟然係食西餐,別有一番風味!皇后街街市唔算近地鐵站,周邊係住宅,所以唔係有朋友帶我黎我都唔會知點去!我地係lunch 去,都好多人,如果佢每張檯有menu 會方便食客,始終佢只有一塊細黑板掛係牆上,有啲考食客眼力我叫左eggs benedict 佢既味道比得上一般English breakfast 西餐廳既水準,而且少有係街市都坐得舒服唔逼,但始終佢位置係熟食中心,個人認為佢價錢都係收得少少貴

我叫左eggs benedict
2018-12-19 818 views
今晚朋友慶生,相約到此吃飯。這裏是有朋友推介的,他說吃過食物質素不錯,沒有開瓶費,所以來到這裏。這類的食物味道不錯,可惜分量不是很大,我們一班人吃,點了很多菜都不飽,結果埋單走了。
2018-11-24 1313 views
呢日約左成班朋友嚟到皇后街熟食市場嘅ABC Kitchen食飯。街市熟食市場格局,餐枱舖咗紅色格仔枱布,别具特色。白露筍配水煮蛋及火腿 ($108),白蘆 筍鮮嫩,不過冇乜味,加上一隻水煮蛋同埋旁邊嘅Parma Ham,不過不失。菠菜苗沙律配甜菜頭、水牛芝士及焦糖合桃 ($88),食材新鮮,不過因為每樣食材味道比較溫和,所以整體嘅味道唔係好有特色。西班牙辣肉腸香草炒蜆 ($138), 蜆肉大隻鮮甜,辣肉腸汁味道亦都唔錯。西班牙燒乳豬配焦糖蘋果及薯蓉 ($178),燒乳豬肉多汁,肉質鮮嫩,味道鮮美,豬皮燒得香脆,焦糖蘋果及薯蓉都好味,呢道菜出色,推介!安格斯肉眼配炒法豆及長薯仔 ($238),牛味香濃,牛肉嫩滑juicy,呢道菜亦煮得好食!芝士拼盤 (Brie, Stilton, Taleggio) ($138),三款芝士味道由淡至濃,仲配有餅乾提子及核桃乾果等,別有一番風味!總括嚟講,雖然餐廳位於熟食市場,而且食物份量比較少,不過某D菜式味道真係唔錯,唔算大食嘅朋友仍然值得一試。

街市熟食市場格局,餐枱舖咗紅色格仔枱布,别具特色。

2018-11-16 782 views
while waiting for the third person we ordered the steamed clams with chorizo to nibble with our Napa Chardonnay - turned out surprisingly well in matching as the clams were juicy and tasty, it was so good we ordered a second portion!  after our friend arrived, we had a third portion for him to experience it and shared the Spanish roast suckling pig with the red wine - another winning combination.  the pig wasn't as good as the one i had in Segovia but to have it in HK is acceptable.  no corkage!  will come back with more people, drink more wines and have more food!
Other Info. : No corkage!
2018-10-30
  • clams
2018-10-25 901 views
好少見間係街市嘅餐廳會有咁多人鍾意食,咁多like,所以就黎試下☺️地點都算好易搵,入到去見到好多張枱鋪左紅白格仔枱布,好懷舊👍🏼因為朋友遲左收工,所以白坐咗半個鐘,但啲侍應都好friendly,有同我吹下水😛佢地好funny終於有得食啦~~~🤤🤤🤤叫咗我的最愛——-生蠔🙌🏼好新鮮,好大隻,唔使自己開,仲要好抵食😍必叫之選💁🏻‍♀️之後叫左好出名嘅豬手,係好味既,皮脆肉嫩👍🏼不過份量可以多少少仲叫左個田雞飯,都好好味👍🏼👍🏼👍🏼最後叫左必叫的蛋白餅,我鍾意佢百香果酸酸地嘅汁,好開胃,令個餅無咁溜🤗絕對可以一試再試既餐廳‼️

終於有得食啦~~~🤤🤤🤤

叫咗我的最愛——-生蠔🙌🏼
好新鮮,好大隻,唔使自己開,仲要好抵食😍必叫之選💁🏻‍♀️

仲叫左個田雞飯,都好好味👍🏼👍🏼👍🏼

絕對可以一試再試既餐廳‼️

蛋白餅
  • 生蠔
  • 巴伐洛娃蛋白餅
2018-05-28 3316 views
多數去皇后街街市都係食潮州野多,已經有幾年無黎過食lunch。難得腦細去旅行,自己一個人lunch 時候可以行遠d食飯。今次叫左個egg benedict加個南瓜湯同埋有餐茶。 首先就講下個南瓜湯,幾滑而且個味清清地幾好飲。跟住就講下個主角 egg benedict 咁同以往比賣相無以往咁好睇,但係個sauce 酸酸地又幾開胃喎。餐茶杯咖啡就無咩好講,比上不足比下有餘。環境受到先天所限無得講,係會比較嘈吵。但係食物上水準依然唔錯。

餐茶杯咖啡就無咩好講,比上不足比下有餘。

2018-05-18
Lunch
  • EGGBENEDICT
2018-05-16 3393 views
朋友生日,一大班人去食西餐我第一次黎,真係很好奇,位於街市內的ABC kitchen 8個人,將餐牌上面的餐基本上叫曬😂影了太多相西餐紅白格仔台布好搶眼成隻手掌甘大的龍蝦,新鮮,多膏生蠔啊估唔到街市都有得食,海水味都重每個餐都幾精緻,你話好好味又未到😂味道中等,但真心抵食,多人食可以樣樣都試到,好開心甜品都有好多,但是只可以post 12張相,所以其他就冇放出黎,焦糖燉蛋唔錯,好食埋單每人三百幾,真係抵食
朋友生日,一大班人去食西餐

我第一次黎,真係很好奇,位於街市內的ABC kitchen

8個人,將餐牌上面的餐基本上叫曬😂影了太多相
西餐紅白格仔台布好搶眼
成隻手掌甘大的龍蝦,新鮮,多膏
生蠔啊
估唔到街市都有得食,海水味都重
埋單每人三百幾,真係抵食
2018-05-15
  • 法式焦糖燉蛋
2018-04-17 2824 views
即興飯局撞彩睇吓有冇位正book到枱一行四大一小,go go go 食好嘢,很喜歡這裏的廚師很用心去設計菜式,每次都有驚喜,每次都有新款式新口味,從未試過唔好食,不論前菜、主菜、甜品都超喜歡全部菜式都是由店主發板從來未有失望過我不介紹太多,大家一定要親自食過才能感受
2018-04-14
2018-03-25 2809 views
通常街市入面既熟食市場都會係大排檔或者茶餐廳居多,但特別地上環呢個熟食市場居然有間西餐係度,感覺好特別🤭呢度既分區都幾隨意下,成個熟食市場望落有三至四間舖係度,但枱就係睇邊間多客d而決定,如果店舖用左就會鋪張紅色格仔枱布,咁個日我地去食個陣,abc kitchen 既佔地都幾多,睇得出幾受歡迎咁😃其實呢日係朋友幫我慶祝生日,我地都預早book左7:30既,不過因為我地都唔熟上環,所以遲左差唔多一個鐘😅真心唔好意思⋯不過遲左上到去都無比人咋型既,佢地好好咁盡快安排枱比我地添😇第一時間點菜店員就問我地:「食唔食蠔?」,話得返最後四隻。一聽到得返最後四隻,愛好食蠔既我即刻決定~要!咁個日既蠔大小都適中,屬於海水味較重,爽口既蠔。我好like😍蠔邊仍然好清晰,證明新鮮既~餐湯係另外加既,是日餐湯係蘑菇湯,呢個蘑菇湯色水比較深🤔不過好飲既。菇味香濃,只係唔夠咸,但可自行加鹽調味。主菜揀左~安格斯配薯仔(5成熟)肉係幾淋香,牛味重,煎既熟度都無問題。唯獨呢塊扒有一兩條筋,比較難切🤔佢跟左d黃芥辣醬,呢個醬我幾欣賞,因為我平時係一d芥末類都唔掂,好怕攻鼻🙈不過呢個唔攻之餘仲好香,點一點真係令牛扒既味

生蠔

蘑菇湯

安格斯配薯仔
主菜揀左~安格斯配薯仔(5成熟)
不過呢個唔攻之餘仲好香,點一點真係令牛扒既味道更上一層🤤令我都幾難忘
海膽意大利飯

另一主食~海膽意大利飯,係我喜歡的海膽😍😍
有幾片芝士舖面,同埋都有兩件原整既海膽。😂😂朋友話,我生日比我食晒兩件~開心
個飯既汁剛好包覆飯粒,唔會太稀身,都有海膽鮮甜味,覺得唔錯既。

街市中的西餐,幾有特色,食物質素整體唔錯,除左街市既環境外係合格既西餐。不過呢度既服務員都係”街市格”既😂,會粗聲粗氣d,但係都有禮貌的👍🏻

2017-10-25
Celebration
Birthday
海膽意大利飯
2018-03-16 2487 views
新加坡啲Kopitiam 做到有聲有色,其實我哋香港啲熟食市場都唔差吖,乜都有得食!好似自從N年前,皇后街熟食開咗ABC Kitchen 之後,我哋就可以自傲地講句:「喂,我哋香港熟食連鋸扒都有喎!」朋友歡聚話明食好西,梗係要開支酒先似樣。睇睇個wine list,都幾多選擇,取價亦十分公道。如此隨意舒服嘅環境,叫支prosecco 大家開心吓最啱!嚟得熟食市場食西餐,就係想唔依法辦事。用麵包籃配汽酒又有何不可?更何況呢個麵包,外面香裡面軟,仲帶啲香草味,配乜都好啦!配什菜都仲得!既然唔拘泥食乜course,叫啲main嚟開心些牙最好。先嚟西班牙燒乳豬配皺葉甘藍及薯蓉。乳豬皮脆肉嫩,底下嘅醃菜以為會好似sauerkraut 咁酸酸哋,咦?但原來係甜甜哋梅菜咁嘅味,幾得意。跟住嚟有安格斯西冷配焗蒜苗、長薯及法邊豆。牛肉叫咗五成熟,但出嚟似三成,肉質比較韌。反而長薯夠香,法邊又豆夠嫩,蒜苗亦夠香甜,「妹仔完勝主人婆」添!(噢,掛住食「妹仔」,唔記得影相!)再嚟焗羊肩配露筍苗、薯絲餅及沙沙醬。個狀況同牛扒有啲似,羊肉出到嚟都係比想像中生,講真羊肉係要熟少少先可以造出最佳口感,太生反而變咗食到

西班牙燒乳豬配皺葉甘藍及薯蓉

再嚟焗羊肩配露筍苗、薯絲餅及沙沙醬。個狀況同牛扒有啲似,羊肉出到嚟都係比想像中生,講真羊肉係要熟少少先可以造出最佳口感,太生反而變咗食到成口渣,可惜!但個醬味道清新,薯絲餅亦足料好味。
羊肩配露筍苗薯絲餅及沙沙醬

甜品要咗Pavlova同Apple Strudel。其實喺香港食到Pavlova都幾感恩,所以有呢樣甜品喺menu上面已經抵讚。至於Apple Strudel個皮有啲唔夠鬆,同埋蘋果醬少咗啲。
巴伐洛娃蛋白餅
奧地利蘋果卷

總括嚟講,咁多年嚟ABC Kitchen嘅水準都好平穩,可以喺熟食市場搵到咁多元化嘅西餐menu,仲有風趣得嚟又友善嘅侍應哥哥,係香港先有!
2018-03-13
西班牙燒乳豬配皺葉甘藍及薯蓉
巴伐洛娃蛋白餅
2018-01-28 2178 views
今次係第一次去abc kitchen 因為朋友介紹 環境幾特別 係個熟食市場食西餐一行六個人去食 我自己叫左份西班牙乳豬 亦都試左朋友叫嘅野食 1)磨菇湯食得出係真材實料 味道偏淡相信無落味精 2)鵝肝配多士幾好味 鵝肝份量亦都幾大3)西班牙乳豬味道唔錯 皮好脆 肉好軟身 份量亦都相當大 仲有個薯蓉做配菜幾好食4)朋友嘅安格斯肉眼叫左五成熟 扒好大塊但好韌要咬好耐5)魔鬼魚都試左兩啖唔算好特別6)蛋白餅有少少過甜7)蘋果crumble不過不失8)chocolate delice係我比較鍾意嘅 唔甜 朱古力味好重整體黎講覺得啲野食都係真材實料 野食份量幾大 我地全部食到好飽 每人一個湯 total 3份starter 6份main course 同五份甜品再加sangria 埋單每人都唔洗四百蚊 算係幾抵食 味道算不過不失 如果有機會都想試下佢嘅risotto 同意粉 服務態度亦相當唔錯

1)磨菇湯食得出係真材實料 味道偏淡相信無落味精

2)鵝肝配多士幾好味 鵝肝份量亦都幾大

4)朋友嘅安格斯肉眼叫左五成熟 扒好大塊但好韌要咬好耐

5)魔鬼魚都試左兩啖唔算好特別

6)蛋白餅有少少過甜

7)蘋果crumble不過不失

• 西班牙烤乳豬
2018-01-15 2105 views
星期六行完山, 未夠6點去到餐廳才知道晚巿開7點! 服務員非常好, 比咗張枱我哋3人。等到6點9左右可以點餐我哋點咗兩個前菜和3個主菜。前菜係紅椒矮瓜卷同埋雜菜沙律, 味道清新好開胃, 個餐包雖然比較細但好好味令我哋非常期待主菜出場!我哋點咗3個主菜諗住share嚟食, 所以佢哋逐個菜上:第一個係西班牙燒乳豬, 味道唔錯但豬皮唔夠脆有少少失望第二個菜本想叫羊架但是日菜單只有羊脾! 唯有點咗個鹽焗羊脾。味道比較清淡但肉質麻麻, 似煲完老火湯嘅瘦肉, 係失望的食完個羊脾等咗半個鐘第三個菜都未見影, 侍應們都好好, 幫我哋一催再催, 終於等到芥末子燉野兔! 第一次食呢個菜無得比較但沒有驚喜, 肉質尚算嫩滑, 味道還可以吧!到甜品, 我哋點咗法式焦糖燉蛋和梨子拿破崙, 兩款甜品都好香滑, 香脆又唔太甜, 都很可口&滿意!
我哋點咗兩個前菜和3個主菜。
令我哋非常期待主菜出場!
我哋點咗3個主菜諗住share嚟食, 所以佢哋逐個菜上:
第一個係西班牙燒乳豬, 味道唔錯但豬皮唔夠脆有少少失望

拿破崙

法式焦糖燉蛋