2018-05-16 2479 views
朋友生日,一大班人去食西餐我第一次黎,真係很好奇,位於街市內的ABC kitchen 8個人,將餐牌上面的餐基本上叫曬😂影了太多相西餐紅白格仔台布好搶眼成隻手掌甘大的龍蝦,新鮮,多膏生蠔啊估唔到街市都有得食,海水味都重每個餐都幾精緻,你話好好味又未到😂味道中等,但真心抵食,多人食可以樣樣都試到,好開心甜品都有好多,但是只可以post 12張相,所以其他就冇放出黎,焦糖燉蛋唔錯,好食埋單每人三百幾,真係抵食
朋友生日,一大班人去食西餐

我第一次黎,真係很好奇,位於街市內的ABC kitchen

8個人,將餐牌上面的餐基本上叫曬😂影了太多相
西餐紅白格仔台布好搶眼
成隻手掌甘大的龍蝦,新鮮,多膏
生蠔啊
估唔到街市都有得食,海水味都重
埋單每人三百幾,真係抵食
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-05-15
  • 法式焦糖燉蛋
2018-05-28 2599 views
多數去皇后街街市都係食潮州野多,已經有幾年無黎過食lunch。難得腦細去旅行,自己一個人lunch 時候可以行遠d食飯。今次叫左個egg benedict加個南瓜湯同埋有餐茶。 首先就講下個南瓜湯,幾滑而且個味清清地幾好飲。跟住就講下個主角 egg benedict 咁同以往比賣相無以往咁好睇,但係個sauce 酸酸地又幾開胃喎。餐茶杯咖啡就無咩好講,比上不足比下有餘。環境受到先天所限無得講,係會比較嘈吵。但係食物上水準依然唔錯。

餐茶杯咖啡就無咩好講,比上不足比下有餘。

2018-05-18
Lunch
  • EGGBENEDICT
2018-04-17 2421 views
即興飯局撞彩睇吓有冇位正book到枱一行四大一小,go go go 食好嘢,很喜歡這裏的廚師很用心去設計菜式,每次都有驚喜,每次都有新款式新口味,從未試過唔好食,不論前菜、主菜、甜品都超喜歡全部菜式都是由店主發板從來未有失望過我不介紹太多,大家一定要親自食過才能感受
2018-04-14
2018-03-25 2466 views
通常街市入面既熟食市場都會係大排檔或者茶餐廳居多,但特別地上環呢個熟食市場居然有間西餐係度,感覺好特別🤭呢度既分區都幾隨意下,成個熟食市場望落有三至四間舖係度,但枱就係睇邊間多客d而決定,如果店舖用左就會鋪張紅色格仔枱布,咁個日我地去食個陣,abc kitchen 既佔地都幾多,睇得出幾受歡迎咁😃其實呢日係朋友幫我慶祝生日,我地都預早book左7:30既,不過因為我地都唔熟上環,所以遲左差唔多一個鐘😅真心唔好意思⋯不過遲左上到去都無比人咋型既,佢地好好咁盡快安排枱比我地添😇第一時間點菜店員就問我地:「食唔食蠔?」,話得返最後四隻。一聽到得返最後四隻,愛好食蠔既我即刻決定~要!咁個日既蠔大小都適中,屬於海水味較重,爽口既蠔。我好like😍蠔邊仍然好清晰,證明新鮮既~餐湯係另外加既,是日餐湯係蘑菇湯,呢個蘑菇湯色水比較深🤔不過好飲既。菇味香濃,只係唔夠咸,但可自行加鹽調味。主菜揀左~安格斯配薯仔(5成熟)肉係幾淋香,牛味重,煎既熟度都無問題。唯獨呢塊扒有一兩條筋,比較難切🤔佢跟左d黃芥辣醬,呢個醬我幾欣賞,因為我平時係一d芥末類都唔掂,好怕攻鼻🙈不過呢個唔攻之餘仲好香,點一點真係令牛扒既味

生蠔

蘑菇湯

安格斯配薯仔
主菜揀左~安格斯配薯仔(5成熟)
不過呢個唔攻之餘仲好香,點一點真係令牛扒既味道更上一層🤤令我都幾難忘
海膽意大利飯

另一主食~海膽意大利飯,係我喜歡的海膽😍😍
有幾片芝士舖面,同埋都有兩件原整既海膽。😂😂朋友話,我生日比我食晒兩件~開心
個飯既汁剛好包覆飯粒,唔會太稀身,都有海膽鮮甜味,覺得唔錯既。

街市中的西餐,幾有特色,食物質素整體唔錯,除左街市既環境外係合格既西餐。不過呢度既服務員都係”街市格”既😂,會粗聲粗氣d,但係都有禮貌的👍🏻

2017-10-25
Celebration
Birthday
2018-03-16 2226 views
新加坡啲Kopitiam 做到有聲有色,其實我哋香港啲熟食市場都唔差吖,乜都有得食!好似自從N年前,皇后街熟食開咗ABC Kitchen 之後,我哋就可以自傲地講句:「喂,我哋香港熟食連鋸扒都有喎!」朋友歡聚話明食好西,梗係要開支酒先似樣。睇睇個wine list,都幾多選擇,取價亦十分公道。如此隨意舒服嘅環境,叫支prosecco 大家開心吓最啱!嚟得熟食市場食西餐,就係想唔依法辦事。用麵包籃配汽酒又有何不可?更何況呢個麵包,外面香裡面軟,仲帶啲香草味,配乜都好啦!配什菜都仲得!既然唔拘泥食乜course,叫啲main嚟開心些牙最好。先嚟西班牙燒乳豬配皺葉甘藍及薯蓉。乳豬皮脆肉嫩,底下嘅醃菜以為會好似sauerkraut 咁酸酸哋,咦?但原來係甜甜哋梅菜咁嘅味,幾得意。跟住嚟有安格斯西冷配焗蒜苗、長薯及法邊豆。牛肉叫咗五成熟,但出嚟似三成,肉質比較韌。反而長薯夠香,法邊又豆夠嫩,蒜苗亦夠香甜,「妹仔完勝主人婆」添!(噢,掛住食「妹仔」,唔記得影相!)再嚟焗羊肩配露筍苗、薯絲餅及沙沙醬。個狀況同牛扒有啲似,羊肉出到嚟都係比想像中生,講真羊肉係要熟少少先可以造出最佳口感,太生反而變咗食到

西班牙燒乳豬配皺葉甘藍及薯蓉

再嚟焗羊肩配露筍苗、薯絲餅及沙沙醬。個狀況同牛扒有啲似,羊肉出到嚟都係比想像中生,講真羊肉係要熟少少先可以造出最佳口感,太生反而變咗食到成口渣,可惜!但個醬味道清新,薯絲餅亦足料好味。
羊肩配露筍苗薯絲餅及沙沙醬

甜品要咗Pavlova同Apple Strudel。其實喺香港食到Pavlova都幾感恩,所以有呢樣甜品喺menu上面已經抵讚。至於Apple Strudel個皮有啲唔夠鬆,同埋蘋果醬少咗啲。
巴伐洛娃蛋白餅
奧地利蘋果卷

總括嚟講,咁多年嚟ABC Kitchen嘅水準都好平穩,可以喺熟食市場搵到咁多元化嘅西餐menu,仲有風趣得嚟又友善嘅侍應哥哥,係香港先有!
2018-03-13
西班牙燒乳豬配皺葉甘藍及薯蓉
巴伐洛娃蛋白餅
2018-01-28 2046 views
今次係第一次去abc kitchen 因為朋友介紹 環境幾特別 係個熟食市場食西餐一行六個人去食 我自己叫左份西班牙乳豬 亦都試左朋友叫嘅野食 1)磨菇湯食得出係真材實料 味道偏淡相信無落味精 2)鵝肝配多士幾好味 鵝肝份量亦都幾大3)西班牙乳豬味道唔錯 皮好脆 肉好軟身 份量亦都相當大 仲有個薯蓉做配菜幾好食4)朋友嘅安格斯肉眼叫左五成熟 扒好大塊但好韌要咬好耐5)魔鬼魚都試左兩啖唔算好特別6)蛋白餅有少少過甜7)蘋果crumble不過不失8)chocolate delice係我比較鍾意嘅 唔甜 朱古力味好重整體黎講覺得啲野食都係真材實料 野食份量幾大 我地全部食到好飽 每人一個湯 total 3份starter 6份main course 同五份甜品再加sangria 埋單每人都唔洗四百蚊 算係幾抵食 味道算不過不失 如果有機會都想試下佢嘅risotto 同意粉 服務態度亦相當唔錯

1)磨菇湯食得出係真材實料 味道偏淡相信無落味精

2)鵝肝配多士幾好味 鵝肝份量亦都幾大

4)朋友嘅安格斯肉眼叫左五成熟 扒好大塊但好韌要咬好耐

5)魔鬼魚都試左兩啖唔算好特別

6)蛋白餅有少少過甜

7)蘋果crumble不過不失

• 西班牙烤乳豬
2018-01-15 1939 views
星期六行完山, 未夠6點去到餐廳才知道晚巿開7點! 服務員非常好, 比咗張枱我哋3人。等到6點9左右可以點餐我哋點咗兩個前菜和3個主菜。前菜係紅椒矮瓜卷同埋雜菜沙律, 味道清新好開胃, 個餐包雖然比較細但好好味令我哋非常期待主菜出場!我哋點咗3個主菜諗住share嚟食, 所以佢哋逐個菜上:第一個係西班牙燒乳豬, 味道唔錯但豬皮唔夠脆有少少失望第二個菜本想叫羊架但是日菜單只有羊脾! 唯有點咗個鹽焗羊脾。味道比較清淡但肉質麻麻, 似煲完老火湯嘅瘦肉, 係失望的食完個羊脾等咗半個鐘第三個菜都未見影, 侍應們都好好, 幫我哋一催再催, 終於等到芥末子燉野兔! 第一次食呢個菜無得比較但沒有驚喜, 肉質尚算嫩滑, 味道還可以吧!到甜品, 我哋點咗法式焦糖燉蛋和梨子拿破崙, 兩款甜品都好香滑, 香脆又唔太甜, 都很可口&滿意!
我哋點咗兩個前菜和3個主菜。
令我哋非常期待主菜出場!
我哋點咗3個主菜諗住share嚟食, 所以佢哋逐個菜上:
第一個係西班牙燒乳豬, 味道唔錯但豬皮唔夠脆有少少失望

拿破崙

拿破崙
法式焦糖燉蛋
紅椒茄子卷伴火箭菜沙律
2017-12-16 2534 views
Facbook彈出嘅所謂專訪。。。冇乜選擇嘅餐牌。叫左羊脾同牛柳。等成個鐘,再吹先上主菜,仲要唔熱,暖暖地。。5成牛柳都要等咁耐。。。切開好似三成熟咁生。味道偏鹹!不值一試。
2017-12-16
2017-11-07 5692 views
是日早放lunch,可以去遠d搭個巴士去皇后街街市食下好野,聞名已久,都未曾黎過,環境的確比好多街市乾淨得多。黎到同事推介既abc kitchen,menu選擇唔多,得4款。一坐低店員就放好刀叉好好禮貌咁問我地想食咩,我就決定要個黑松露野菌意大利飯,朋友就要個carbonara。我個risotto就上先,都幾細碟,sauce唔錯,可以再重d黑松露味,個飯就太生太硬,唔夠chewy。朋友個carbonara就等左都幾耐,幾有水準,明顯好食過我個risotto。價錢我覺得係街市黎講risotto真係貴左少少
黑松露野菌意大利飯

Cabonara

價錢我覺得係街市黎講risotto真係貴左少少
2017-10-18
$50 (Lunch)
2017-11-05 4357 views
好一段時間沒有到ABC晚餐了,因餐牌許久才會更新,有時候真的會吃膩。七點多來到餐廳,今晚只有3枱客人 ,所以不用等位。餐前麵包依舊有香草餐包,外脆內軟。翻點的有煎鵝肝配龍珠果醬$128鵝肝份量變小了,只有兩小口,而且未有隔油便上碟。海膽意大利飯$128意大利飯口感軟硬適中,海膽亦非常鮮味,可惜份量少,眼觀碟子雖大,但其實意大利飯只得薄薄的一層,剛好舖滿碟子。焗羊柳配千層薯及炒菠菜$208五成熟的小小羊柳帶筋、味道可。伴碟菠菜太油,薯仔只是數塊普通焗薯,並沒有切到薄片,感覺有點馬虎。 原本以為自己會錯意,回家後中英對照下上網查看potato galette ,均是指將切片的薯仔焗成薯塔,但餐廳提供的卻貨不對牌(餐牌)。從前許多人到ABC都是因爲性價比高,始終在市政街市吃法國菜,價錢比一般餐廳便宜,但現在份量減少了許多,難怪人流比從前少。

餐前麵包依舊有香草餐包,外脆內軟。
香草餐包

翻點的有煎鵝肝配龍珠果醬$128
鵝肝份量變小了,只有兩小口,而且未有隔油便上碟。

煎鵝肝配龍珠果醬

海膽意大利飯$128

焗羊柳配千層薯及炒菠菜$208
五成熟的小小羊柳帶筋、味道可。

焗羊柳

2017-10-18 3912 views
因為準備去旅行,在上環一帶行完旅行裝備鋪頭都差不多8點了。於是就依朋友提議去皇后街市上一試。第一次到這裡晚餐,比想像中地方細,我心目中以為跟文娛中心那邊差不多大細,去到發覺就是一大堂,3邊店鋪1邊窗口,每邊4,5個鋪位,有些食市連租幾個鋪位。見到格仔枱布好吸引,於是一試這西班牙菜。話係西班牙菜,感覺同意大利菜差不多,個人覺得口味一般,價錢亦唔算好經濟,碟頭份量好意大利。4個人點了2前菜,1瓶果酒,3主菜,3甜品,差不多1100。另外在旁邊鋪頭點了一個咖喱薯仔青豆同2份印度簿餅,118大元。好彩有幾塊簿餅,剛好夠飽。

煙燻靖魚配阿位伯沙律
安格斯肉眼配炒法豆及長薯仔
西班牙乳猪配煱甜菜頭及薯蓉
朱古力梳乎里
2017-09-10 3790 views
期待而久冇失望!樣樣都好好味但可能risotto 吾岩我地口味!其實係好食既,但我呢d local食開炒飯,Risottos 就吾係我杯茶。但係好味既!飲埋白酒同啤酒,人均都係300頭!爽呀!Ps 店員非常nice,好有人情味!佢地仲比我地叫左小小隔離店既印度野!又係好食!

期待而久冇失望!
樣樣都好好味但可能risotto 吾岩我地口味!
其實係好食既,但我呢d local食開炒飯,
Risottos 就吾係我杯茶。但係好味既!

飲埋白酒同啤酒,人均都係300頭!爽呀!

Ps 店員非常nice,好有人情味!
佢地仲比我地叫左小小隔離店既印度野!又係好食!

2017-08-06 3788 views
已經是第三次到這間餐廳吃晚餐,雖然是街市的食肆,但食物水準更勝一般酒店。每次和親友來這裡吃,大家都對食物讚口不絕。這晚共六人去食,所以有很多食物,大飽口福。一坐下,便order 飲品,本先叫了白酒,飲完後,見隔離枱飲緊Sangria,但我唔鍾意飲紅酒,侍應就話幫我改用白酒整Sangria ,味道更易入口。頭盤有生蠔、生蝦、海膽和麵包蟹,都很新鮮,海膽最鮮味。這味青口煮得很美味,青口嫰滑冇渣的。我的至愛--鵝肝多士,鵝肝上有酸果醬,配搭一流。主菜一 海膽意大利飯,我對意大利飯一般,不大喜愛吃,雖然這碟有我喜歡嘅海膽,味道很好,但我始終不愛吃硬飯。西班牙燒豬,皮十分脆口,肉卻十分鬆滑。伴碟有紅菜頭和薯茸,很特別的配搭。燒鴨肶,又係皮脆,肉也軟,但沒有燒豬咁滑。牛扒煎得剛剛好七成熟,充滿牛香味,這晚主菜中最好的一道菜。這碟海鮮有蝦、青口、魚柳、魷魚,個汁點麵包好味。羊肉很嫰滑,又唔羶,十分美味。甜品共有六款,每款都好好味。每道菜都感覺到廚師很用心去煮的,賣相和味道都很出色,所以我一定會再去的。

頭盤有生蠔、生蝦、海膽和麵包蟹,都很新鮮,海膽最鮮味。

這味青口煮得很美味,青口嫰滑冇渣的。

我的至愛--鵝肝多士,鵝肝上有酸果醬,配搭一流。

西班牙燒豬,皮十分脆口,肉卻十分鬆滑。
伴碟有紅菜頭和薯茸,很特別的配搭。

燒鴨肶,又係皮脆,肉也軟,但沒有燒豬咁滑。

牛扒煎得剛剛好七成熟,充滿牛香味,這晚主菜中最好的一道菜。

這碟海鮮有蝦、青口、魚柳、魷魚,個汁點麵包好味。

羊肉很嫰滑,又唔羶,十分美味。

甜品共有六款,每款都好好味。
2017-08-05
2017-07-20 2282 views
坐落於上環街市食市中心的ABC餐廳,第二次去光顧,水準依舊!食物價格合理,感覺親民,而且食物的味道同賣相都岀乎意料,完全被餐廳的賣相暪騙。隨餐附贈燒乳豬,皮脆肉嫩,仲鎖住肉汁,伴菜薯泥勁幼滑,有入口溶化的感覺,香滑。海膽意大利飯,海膽味不太濃,飯粒半軟熟,有口感,感覺頗正宗。推介呢個蛋白餅既甜品!酸酸甜甜,底層蛋白入口即溶!味道層次豐富

隨餐附贈

2017-07-19
  • 巴伐洛娃蛋白餅
2017-06-13 2177 views
位於上環皇后街熟食街市,原來隱藏了一間專業級夠地道的西餐館,因此吸引不少外國客人來光顧,看見顏色鮮豔的紅白格仔布,就是許多人慕名而來的ABC kitchen,建議可以提早book 位,order定想吃什麼菜色,免得walk in 撲個空!我們4人order 左枝白酒,味道帶少少甘,以女仔來說都算易入口的~先來頭盤凍食,海膽夠新鮮,生蠔夠肥美,鮮甜,不俗香煎鵝肝配蘋果醬,本身對鵝肝的愛好程度一般,感覺好漏好滯,而帶酸甜蘋果醬可以中和一下香蒜欖油炒青口,青口夠爽口彈牙,再用法包沾汁食,醬汁幾香幾開胃香煎魔鬼魚伴牛油汁,魚肉夠滑夠香我大力推介西班牙燒乳豬,乳豬燒得香口脆卜卜,內裏仍保持嬾滑,足見大廚的廚藝功夫😋安格斯肉眼扒五分熟,略嫌食材牛肉味不太出,一般甜品四重奏,賣相靚,甜度剛好,水準之作推介巴伐洛娃蛋白餅,配埋雜莓及無花果汁,酸酸甜甜,不愛甜點的朋友都搶住食😋

先來頭盤凍食,海膽夠新鮮,生蠔夠肥美,鮮甜,不俗

香煎魔鬼魚伴牛油汁,魚肉夠滑夠香

安格斯肉眼扒五分熟,略嫌食材牛肉味不太出,一般

甜品四重奏,賣相靚,甜度剛好,水準之作

• 巴伐洛娃蛋白餅