Magic Chicken Pie

Magic Chicken Pie (Closed)

魔法雞排
Magic Chicken Pie (Closed)
tasting tongue
Magic
tasting tongue
Level 3
2019-04-16
Follow
今日同friend 嚟荃灣行街,諗住食番個下午茶,行到嚟路得圍,真係好多嘢食,好多選擇,相信住荃灣嘅一定會知,我地決定掃街,魚旦,燒賣,煎釀三寶梗係唔少得啦!之後我地仲想食雞扒,呢到有兩間,豪大大同呢間。最後我地揀咗試呢間,因為未食過,點都要試下嘅舖面唔大,而且唔係係正主街,但如果有心搵嘢食一定會見到。有D手繪公仔㗎!我地都用咗一段時間先决定食乜好。最後叫咗拍手雞排,微辣and 孜然粉。因為係即炸,所以要等8至10分鐘。攞到手真係熱辣辣,爭D用手攞都攞唔到個炸皮好脆,我諗佢叫拍手係因為用手拍埋塊雞排咁,因為塊雞俾一般薄身,味道濃郁,唔錯,唔錯另外仲叫咗手掌芝心雞,一向鍾意芝士嘅我啱唒,𥚃面真係好多芝士,正!覺得今次真係冇揀錯😊Read More
tiksan0610014
平凡小店不平凡雞扒🐔🤤 X 路德圍高質台風魔法小店🤪🇹🇼💫
tiksan0610014
2019-04-13
Follow
難得有個空閒既Happy Friday🤣趁下午搵朋友之前仲有空檔🙇🏻‍♂️黎荃灣行陣街掃下街亦最好不過☺️還掂近近地一於黎路德圍覓食醫下肚啦🤪位於路德圍附近既魔法雞扒🐔有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!由A1出口直行沿住南行天橋過黎都算方便😆呢度簡約既雞扒專賣小店🐔卻充斥住濃郁台灣風味🐔🇹🇼😋陣陣香氣亦吸引到唔少掃街人士及街坊黎食雞🤤🐔手掌芝心雞扒大約等候10分鐘既製作👨🏻‍🍳🔥大大塊手掌Size既熱哄哄香噴噴雞扒Got it🤤🐔脆卜卜Crispy鬆脆既外皮🤤配合肉質滑嫩Juicy既雞扒肉🐔🤤煮出外脆內軟既絕佳口感之餘😋再注入濃厚芝香既芝士🤩🧀啖啖肉都芝香滿溢之餘更造出流心效果🤤誠意滿分既芝心雞扒完勝聚多連鎖炸雞店🐔😆🍗乃路德圍必食既雞扒小店🤤🐔Magic😆😋💫🐔Read More
手掌芝心雞扒
潮媽媽
魔法雞扒
潮媽媽
2019-04-12
Follow
荃灣係美食之都,其中一個最出名既地方就係路德圍,唔少人都會黎掃街,賺食種類非常多,今次就試下呢間雞扒店。其實之前係旺角已經見過呢間雞扒店,咁岩係荃灣見到就一於試下啦。小食店裝修得好吸引,離遠都見到大大個招牌。今次叫左個台式無骨鹽酥雞,老闆仲提議我地加d 蒜蓉食,味道都幾夾,而且即叫即炸,時間又預得岩岩好,又新鮮又唔鞋,份量都夠2個人食。之後我地仲叫左個拍手雞扒,我地可以揀2款味道,今次我地就揀左麻辣同埋五香,又係即叫即炸,唔同出面其他鋪頭,炸好晒再等你買先調味比你。雞扒非常大塊,而且好香脆,又唔係太多粉,亦都唔會炸到皮肉分開左,所以呢間雞扒都幾有質素,鐘意掃街既朋友可以一試。Read More
tszming95
荃灣新開炸雞扒
tszming95
2019-04-11
Follow
荃灣係我地頭,而且路德圍更加係荃灣朋友嘅覓食選擇之選。前幾日我咁啱又想去食嘢,見到開咗好多新嘅嘢食。我不嬲都好鍾意食炸雞,難得見到呢間新開嘅炸雞扒,就睇下佢有啲咩啦。我叫咗塊台灣大雞扒,又真係好大塊,差唔多有我兩隻手板咁大。因為佢係即叫即炸嘅,所以就要等耐啲。雞扒佢炸得好鬆脆,而且入面仲有肉汁。我仲叫咗個回味炸雞塊,仲可以加蒜蓉添。炸雞塊炸得細細粒,咁好啱一口一啖咁食。而且加咗啲蒜蓉更加香,味道有少少辣辣地。估唔到呢度都有涼茶買,仲要係有汽涼茶,味道好特別。Read More
+ 5
sataysauce
「拍手雞排」特殊手法拍上麵粉,炸雞外層又薄又香口!
sataysauce
2019-04-08
1K views
Follow
食完午餐緊係要去路德圍行下,再掃下街,見到呢間專賣雞排既小食店,原來係連鎖店,口痕就買黎試下!小食店內外叫,以黑色為主,仲有幅打卡牆,影相一流。食物選擇有四款炸雞排,仲可以揀不同調味粉,另外都有小食同汽水。手掌芝心雞排 $35入面放左芝士既炸雞排,外層炸漿比較厚同硬,但又因為外層夠厚,就算炸得耐,都保持到內裡肉質十分嫩滑,雞肉仲幾juicy!美中不足係芝士唔夠多,冇拉芝效果,炸皮同雞肉分離,如果可以做到炸粉薄返啲,內裡雞肉保持水準就無敵!拍手雞排 $35揀左孜然及海苔,雞排十分大塊!點解叫“拍手雞排”?原來係因為以特殊手法拍上店舖自家特製既麵粉,望落有啲似玉米片咁,表層炸粉同手掌芝心雞排完完全全不同,薄好多,而且無油膩感,好爽脆,配上孜然及海苔十分惹味,外層十分酥脆,但雞肉又冇手掌芝心雞排咁嫩,可以因為炸皮好薄,內裡雞肉快熟,過左少少火喉就冇咁juicy,真係所謂既 “魚與熊掌不可兼顧”,假若係拍手雞排既外層配上手掌芝心雞排既肉質,我會想一日食一塊~~下次想食炸雞排時會諗起呢間既「拍手雞排」,個炸皮真係無敵,希望下次食入面既肉都juicy!Read More
+ 7
carolleung2018
Magic 炸物
carolleung2018
2019-04-07
Follow
是日和友人去到路德圍掃街,見呢間魔法雞排就忍唔住試下🤩﹗見到荃灣店舖仲有限時優惠全部炸物都係即叫即炸,新鮮熱辣辣出爐﹗店舖紙袋隔熱效果不錯,拎上手都不會感到非常之熱。🥢馬蘇里拉芝士條$28(4條):芝士條外面炸到卜卜脆,外面有少少紫菜碎,乾身不油裡面既芝士🧀好足料,有成條半溶既芝士🤤有拉絲效果而不會空心,芝士味道極之香濃😻,芝士迷一定不可錯過👍🥢魔力酥炸杏鮑菇$28:炸到一粒粒正方形,外形趣致﹗聞落有台灣夜市炸物鹽酥味道咬落外脆內多汁,杏鮑菇好爽甜Juicy😋食完真係要飲下汽水先得,爽﹗Read More
+ 7
Seefoodghost
炸雞排又一好選擇👍🏻👍🏻
Seefoodghost
2019-04-06
Follow
講起雞排 可能大家都諗起x大大但今次SFG想介紹另一間正野比大家🤓依到有4款唔同嘅雞排可以選擇有多力滋雞排 拍手雞排 胖果雞排同埋台灣大雞排🥳揀完雞排 仲可以揀唔同嘅味道🥰-#手掌芝心雞排 $35芝士控必叫嘅雞排🤤雞排即叫即炸 熱辣辣 仲大過小編個手掌添咬多2啖就會見到入面有好多流心芝士😍不過要小心唔好咁心急 因為啲芝士都幾熱好易比啲芝士辣親🤣🤣雞肉都好嫩滑 而且炸漿都唔厚大家經過可以買件嚟試下呀👍🏻-#拍手雞扒 $35每塊雞扒都可以揀兩種調味粉小編就揀咗香辣+孜然粉有少少辣但唔食得辣都頂得順塊雞扒都幾大塊又熱辣辣而且啲粉唔厚 啲肉仲好嫩滑好juicy小編食完都唔洗食lunch🤣Read More
KwunLing
芝心滿溢既魔法雞扒:P
KwunLing
2019-04-01
Follow
去親荃灣必定會去路德圍覓食,飲品粥粉飯麵糖水要乜有乜,呢日就俾我搵到間出色過x大大既炸雞扒門面既美式塗鴉好吸引目光,喺街頭已經見到呢間小食店~~小店主打炸物,鎮店雞扒有四款,仲有芝士條全部炸物都係即叫即炸,落單後等左一陣,新鮮熱辣既芝士條出爐真係有拉絲效果,裡面既芝士好足料,唔會空心、同炸粉分離哂咁,而且乾身唔油雞扒因為係雞肉所以耐少少,但同樣炸到香口乾脆,真係手掌咁大塊值得一讚既係,好多時出面啲炸粉會調得好鹹,而呢度既味道岩岩好咬開肉質嫩滑、啖啖肉,唔會得粉同雞皮、炸到好乾好霉咁,有名你叫芝心雞扒,中間既芝心好豐富,一路食一度流出黎,正呀Read More
conniehippo
鬆脆雞排😍
conniehippo
Follow
荃灣掃街當然係去路德圍, 附近勁多野食, 之前路過紅磡已經想試下魔法雞排, 原來在荃灣開咗新分店, 下午茶時間咁啱路過就買咗兩塊雞排返屋企食。主要分雞扒同炸物, 我地就揀咗餐牌推介既"拍手雞排"同"手掌芝心雞排, 仲有兩支好特別既有汽涼茶。 要留意返大部分雞排最佳食用時間為10分鐘內。🔸拍手雞排🔸 ⭐⭐⭐⭐⭐揀咗推介建議配搭: 香辣+海苔用特殊手法拍上麵粉, 唔會過厚, 而且仲好酥脆, 雞肉好嫩滑, 保持到有肉汁, 香辣味令味道更升層次係真係夾既, 海苔份量適中。🔸手掌芝心雞排🔸 ⭐⭐⭐⭐揀咗推介建議配搭: 芝士+芝士+芝士總知就係芝士啦😂 芝士控真係唔好錯過, 嫩滑雞扒夾住流心車打芝士, 面頭係炸得薄薄既脆粉, 同另一款拍手雞排好唔同。 芝士已經急不及待咁爆咗少少出黎, 好想大口大口咬落去。🔸有汽涼茶🔸竹蔗茅根 & 薑茶第一次飲到有汽既涼茶, 好得意, 加咗汽配雞排炸物一齊啱哂, 飲完即時覺得無咗熱氣感覺。Read More
手掌芝心雞排
starrychow
大大塊炸雞扒
starrychow
Follow
台式炸雞扒一般都會食連鎖式嘅豪大大雞扒及繼光香香雞。 荃灣呢間魔法雞扒經過見到都有啲人排隊,應該唔錯。 門面有啲漫畫風嘅設計,幾新式。 睇落應該開咗冇耐。雞扒大概有四款,我哋叫咗拍手雞扒。雞扒仲可以揀味道,我哋揀咗小辣及海苔味 由於新鮮即整,製作需時,大概等五分鐘左右就有得食,新鮮熱辣辣炸起 雞扒好似塊面咁大塊,咬落去同平時豪大嗰隻有啲分別,雞扒比較林, 炸粉亦都唔同,比較黐住 雞扒。 炸得幾香脆,但味道我覺得偏鹹咗少少。另外叫咗鹽酥雞粒,亦都係小辣,可以加蒜蓉:)加咗蒜蓉好香,我反而比較鍾意食鹽酥雞粒細細粒易咬又夠脆,不過少辣都偏辣鹽酥雞粒份量幾多,唔錯Read More
malucklofoodie
路德圍掃街好選擇
malucklofoodie
Level 3
Follow
近排食厭左某連鎖店既雞扒,所以就試左間同樣係台灣過江龍既魔法雞扒,地點都幾方便,位於掃街熱點既路德圍。-✨多力滋雞扒 (五香&孜然)$35雞扒既味粉同炸皮都係可以自由配搭,多力滋雞扒既肉質比較似我地平時食開既雞腿肉,炸粉亦都比較薄啲。首先,每塊扒都係即叫即炸,唔會有炸定既情況出現,所以非常脆同新鮮。另外,雞扒肉亦都比較厚、好多肉汁,一啲都唔乾,好抵讚👍🏻-價錢略為貴,但勝在可以自己自由配搭材料🤓。由於即叫即炸,所以等候時間都較長,不過整體黎講都值得一試👍🏻Read More
多力滋雞扒
foodie.bose
粉漿厚度適中。皮脆內暖
foodie.bose
2019-03-27
Follow
定時定侯,就會想食炸雞,喺依條街入面見到有個門面幾特別既小店,又要嚟食下掂唔掂個門面好特別又易認Menu 非常簡單,就係主打炸雞😂我地今次叫左2款炸雞,一個叫多力滋炸雞,另一個叫左拍手雞排佢係有2款粉揀既,我地一個叫左香辣加孜然粉,另一個叫左香辣加海苔粉佢有個好特別既嘢飲,有汽涼茶,食住炸嘢飲,希望暗瘖快快走😂😂熱辣辣,新鮮炸,好juicy 勁多肉汁,一望就知佢炸粉脆漿唔多,咬落去無粉味,重點,佢個調味粉,孜然同香辣粉量剛剛好,唔會成口粉,要讚既係,個入雞排既紙袋唔會漏d油出嚟,唔會食到成手油!另外,叫左拍手雞排,同樣做到粉漿調味剛剛好,好脆身,同另1個轉角位天橋底既炸雞相比,依間juicy 好多Read More
Kikivicki
魔法雞排,千變萬化炸雞排
Kikivicki
2019-03-24
Follow
朋友是魔法雞排的超級粉絲,她每次經過總會買上一塊炸雞排,今天也不例外,她還買了我的,實在太好了,上午我都餓著肚子忙著工作,這炸雞排可是「及時雨」,大飽口福。朋友力薦我吃手掌芝心雞排,保證回味無窮,另外她溫馨提示炸雞排即點即炸,吃時要注意它的熱力啊。手掌芝心雞排最佳配搭當然是全芝士,充份品味雞排的「芝」味。手掌芝心雞排挺不賴的,雞排熱騰騰的,芝士蓄勢待發,待我發掘。雞排上的芝士粉鹹香味美,咬第一口,芝士熔岩源源不絕流出,塞滿我的嘴巴,濃濃的芝士令人大滿足,雞扒好不滑溜,難怪朋友長期熱捧魔法雞排。朋友的拍手雞排形狀有點像魔法雞排的雞頭招牌圖案,不知是否每件拍手雞排都是這個模樣? 今天她選了甘梅口味,甘梅粉撤得滿滿的,朋友大叫過癮。金黃色的外皮非常酥脆,且不油膩,雞肉滑嫩,肉汁豐腴,甘甜的甘梅粉更添美味。吃完炸物最怕熱氣,若有涼茶消消熱氣最好不過。想不到魔法雞排也有涼茶售賣,而且它的涼茶非常新穎,是有汽的,頗能解飽膩感。不得不說朋友的貼心,所買兩款的涼茶都是我喜歡的口味,她給我選,然後她才喝餘下的。羅漢果有汽涼茶入口回甘清甜,瞬間喉嚨都被滋潤,當然也包含朋友那份窩心。Read More
suetyi113
芝士迷唔好錯過既芝士棒
suetyi113
2019-03-19
Follow
依排搬屋經常出現係傢私鋪, 係荃灣都唔知來回幾多轉, 我同老公依日物色完家品, 見到依一間新開既炸雞鋪, 比佢鋪出面既畫吸引左, 大大隻字寫住magic, 一於試下係咪真係咁magic啦!依家新張優惠, 買二送一, 都吸引左幾多人幫襯, 我地今日叫左炸雞粒同芝士棒, 見住佢即叫即炸, 未食都知夠哂脆!雞粒既炸粉唔多, 唔會食落一口粉, 肉質都幾滑, 有少少辣非常過癮!我自己好推介芝士棒, 外面炸到卜卜脆但入面有成條半溶既芝士, 芝士迷一定唔好錯過!另外鋪頭賣好特別既有氣涼茶, 食左熱氣野最岩飲返枝下一下火, 非常貼心!Read More
sky8866
超大塊既雞排
sky8866
2019-03-17
Follow
今晚行經路德圍見呢間鋪主推雞排有幾款唔同既雞排選擇仲有唔同既味道tim食完飯仲有d餓所以就去買黎食下la手掌芝心雞排雞排入面包住左流心芝士雞排食落好鮮嫩 而且有成隻手掌咁大份呀即使炸過都唔會有好多既油膩感岩哂芝士控拍手雞排配五香粉孜然粉拍手雞排即係用特殊手法拍上自家製麵粉雞排食落好脆身 唔會油膩雞排仍然好嫩孜然粉味道突出有氣涼茶 叫雞排加$10夠有啦我都係第一次見有氣既涼茶羅漢果同竹庶茅根夠哂清熱下火呢Read More
+ 3