Hong Kong 80's Cafe

Hong Kong 80's Cafe (Closed)

香港80's冰室
Hong Kong 80's Cafe (Closed)
sinmanyeung
懷舊與童年
sinmanyeung
2013-09-12
Follow
今天是我考試的日子但很遺憾, 沒有取得合格曾經一度很難過難過得無法面對一直支持我的老婆仔但細心想, 與老婆仔相處時間非常寶貴不能被一個考試影響了所以重整心情與老婆仔見面但老婆仔還是看到我臉上的一絲難過更為著此哭了我對自己說, 有個這麼好的老婆仔還有事值得難過嗎?於是便開開心心往天后吃午餐逛了一會我們決定在這間冰室茶餐廳吃午飯我叫了個34元的常餐B包括蕃茄濃湯火腿雞絲通粉、煙肉配鮮奶炒滑蛋 和 牛油厚多士老婆仔則叫了42元的瑞士汁雞翼撈出前一丁麵特餐、煙肉炒蛋 和 牛油厚多士蕃茄濃湯火腿雞絲通粉比想像中酸不過火腿和雞絲的數量很多有其他味道吃起上來就沒那麼酸整碟來說還可以作為常餐, 這個份量也算多至於老婆仔叫的瑞士汁雞翼撈出前一丁麵想不到瑞士汁竟是卻如此的黑雞翼不知是否被汁影響了很硬, 導致老婆仔很辛苦才能把它們吃完不過老婆仔也好像吃得津津有味唯一的評價就是沒有瑞士的感覺而且也頗大碟所以也可一試另外厚多士有比一般的烤得焦但這是好味的焦所以也不錯雖然煙肉也很香很脆不過數量很少有點可惜而蛋也有點淡而無味連正常的蛋味也沒有吃完以懷舊為特色的餐廳我與老婆仔到了附近的公園重拾童年的感覺原來老婆仔以前都很少到公園玩所以都是今天才知道鞦韆、搖搖板, 甚至騎木馬的正確玩法看到她驚訝的表情好像我們都回到童年一起在公園玩從童年跳到現在, 這麼一來, 我們豈不是已經一起了很久嗎?Read More
千葉敏莉
食物ok, 服務差到無論
千葉敏莉
Level 3
2013-08-11
Follow
咁啱去開天后0個邊做野, 做完野差唔多2點半, 見呢間餐廳唔駛等位, 所以就入左去食, 坐低望左一陣個餐牌就舉手諗住叫d阿姐落單, total3個阿姐, 第1個阿姐0係最入面執緊枱, 第2個阿姐呢, 我一舉手佢就行過黎, 佢係見到我舉手, 但佢完全無視我, 行左去幫隔隔離枱落緊單,  第3個阿姐仲高招, 0係正我隔離, 我一直keep住舉手舉左成分鐘, 佢又係見到我, 但係佢依然唔理我, 自己0係度寫隔離枱張卡, 入面d食物分別係咩價錢 , 其實你幫人地落單先/做埋手頭上d野再幫我落單無問題, 可唔可講聲話轉頭會過黎, 佢地堅係由得我keep住舉手囉到第3個阿姐終於寫完佢手頭上d野, 但佢係就咁行左去, 我嗌左佢3次佢先過黎幫我寫單, 我同佢講 "午餐4號... (4號係炸雞肶配西炒飯), 我都未講完佢已經一句打斷我 "無喇喎", 但佢完全唔話我知, 究竟係賣晒, 定係過左時間無午餐 (因為個餐牌上面無寫), 最無禮貌係佢講完 "無喇喎" 就即時行左去, 有無搞錯! 我又要嗌佢幾次佢先番黎幫我落個常餐常餐個叉燒意粉都ok 0既, d旦炒到好老, 唔好食, 點知食食下, 隔隔離枱竟然0係度食緊炸雞肶配西炒飯囉! 我當時真係覺得有少少火滾, 因為我同隔隔離枱落單時間只係差1分鐘左右, 第3個阿姐同我講"無喇喎" 0個時, 第2個阿姐仲幫隔隔離枱落緊單, 點解隔離枱有得食呢?:(我埋單0個時都係諗住求個明白, 收銀0個個係第1個阿姐, 我就同佢講, 點解我同隔隔離枱差唔多同時間落單, 大家都係叫4號餐, 點解第3個阿姐同我講無4號餐? 我唔係追究d咩, 我想求個明白啫, 跟住第1個阿姐就話, "我幫你收左錢先再同你講啦" 跟住收左錢找左錢俾我, 佢就忽視我, 我咪更加火滾, 我咪講 "而家係咪即係第3個阿姐自己搞錯左, 以為4號餐賣晒?" 因為啱啱有另一枱人埋單, 所以第1個阿姐求其答左我一句 "可能頭先無炸雞肶啩" 跟住又再忽視我, 佢地3個0既態度擺明唔休做, 唔該去顧員再培訓下啦! d服務態度真係到不得了! 呢間野已經black list左, 一定唔會再幫襯呢間野囉!Read More
Like
唔駛咁嬲既, 呢 d 大陸式既服務好快就俾人淘汰架啦.
2013-08-12
samxspencer
比起上一次好左好多!!
samxspencer
Level 2
2013-08-05
Follow
由於做左一朝早做左成朝野 1D野都味落肚即刻打開openrice睇下有咩好食就搵到呢間 第一次食覺得mama地 不過因此太肚餓就同3個朋友衝入去食其實去到已經11:15AM (早餐11點完)不過d姐姐見我地咁想食就話比埋我地 = attitude super like!!點知end up 我地4個不約而同都係簡左常餐A ($34)落左單 唔洗5分鐘就有野食 = speed super like !!(放低既時間仲話: 快d食住先 which is super nice yayyyHere comes the food...1. 牛油多士, 炒蛋同火腿多士 highly recommended! 食落好鬆軟 (估唔到!! 好過好多所謂好出名個d)炒蛋同火腿 well... 好味 同出面都same level 不過多士真係要推介!!2. 叉燒意粉意粉D湯好特別 唔同其實茶餐廳(好味過樂心同華星 freakly speaking!!)意粉自己幾好 應該唔係cheap cheap意粉叉燒唔會話太肥太瘦 啱啱好 仲有少少甜味 好特別 同其他餐廳唔同3. 熱奶茶like point: 夠熱不過始終較奶 (我自己一向唔落糖,鐘意濃少少的)接受到! overall, pretty nice.可能因為仲早 冇咩人. 睇到menu其他食物既價錢都同出面叉唔多!不過如果黎食 一定要食牛油多同叉燒意!!! 好好味!Read More
Ratings
牛油多士, 炒蛋, 火腿
叉燒意粉
牛油多士 炒蛋 火腿
franktschan
黃金年代
franktschan
2013-08-05
Follow
常聽說新的不如舊,人總喜歡懷念過去,這餐廳也不例外,打正招牌以八十年代的黃金歲月來做名字。餐廳的內部是典型的茶餐廳格局,地方少少,但可以坐不少的人。最有特色的是在牆上貼了不少帶給人很多回憶的相片。然而,對餐廳來說,最重要的當然是食物啦。這次叫了一碟黑椒牛扒飯。相信是近來對健康的注重,不得不加一點粟米來伴一伴碟。但這個伴碟也不簡單,因為是香味十足的牛油粟米來的。不但香味十足,味道也很好:甜甜的粟米與牛油一早已是很好的配撘,在這晚飯食到,真是回味無窮。牛扒也不錯。黑椒汁不會太辣,而牛扒又不會韌,也有牛味。是一間在視覺及味覺也有享受的餐廰。後記:在收到結賬單的時候發覺,單上的餐廳名字與門外的有所不同。不過這算是香港的特色之一:不少餐廳都很難長時維持,而新在減少支出的情況下只有物盡其用了。Read More
+ 5
牛油粟米
rmabc
80's 冰室特色飲品+平靚正午餐!
rmabc
Level 1
2013-05-26
Follow
行經天后電器道,準備食Lunch,見到大招牌有大熱英國旗做招牌的80冰室,幾有idea wor..... 入去試下先!全店主題以80年代的中外明星歌星電腦畫為主,雖然粗粗地,而且好多我都唔識,但總覺得好細心有心機佈置:)而食品可謂可謂平靚正!今日午餐,有我好喜愛的粟米肉粒飯,$40有找,有茶有湯,價錢算抵,於是落單。順帶一提飲品方面保留80年代冰室飲品特食,種類繁多,而且也有小朋友啱飲,好似兒童鴛鴦咁, 小朋友都可叫杯 "鴛鴦"(克+田)!唔洗5分鐘到,眼前出現了一碟賣相出色的粟米肉粒飯,汁的稀杰度很洽當,肉粒微紅,很吸引,食入口,感覺美好,久違了好食抵食的粟米肉粒飯再次被品嘗到,加上有水準的茶走,很滿足!Read More
饞餵人
三十年前的故事
饞餵人
2013-05-11
Follow
一張張照片,框起了一串串境地,它不聲不語偏說出,歲月多依稀。三十年前你還是在做甚麼呢?在下還是一個學生哥,仍然在求學階段,可是對於當時的生活,仍然是歷歷在目,就好像昨天發生的事一樣,也許永不磿滅的跟隨在下。七十年代尾八十年代初,地鐵的通車,改變了人們乘車的習慣;飛機在頭上飛過,就像一隻大鐵鳥,在身邊擦身而過;有否追星的夢?八十年代出現了不少流行歌的巨星,年輕小伙子總會不眠不休的去追星,追訪偶像;熱狗巴士像蟹一樣,在道路上橫行霸道。還記得大大公司嗎?在下對於大大公司,沒有甚麼印象,只記得的有占飛百貨。這一切一切都是從香港80’S 冰室裡的每一張照片,每一張 poster 裡清楚印記了這些三十年前的故事,今天已經再難找到飛機近距離的飛過,也再看不到熱狗巴士在馬路上行走的情況,也許這些都會印記在經歷八十年代的人們的經歷裡。也許香港80’S 冰室,說的是三十年前的故事,今天走到來的也只是吃一個茶記最簡單的,也是恆常都有的特餐,這些也許是恆常不變的食物。招牌豬扒出前一丁,是在下少吃的麵,豬扒是常常吃到,但是配一丁麵卻是少吃。豬扒不是鬆化,只是腍而有點入口即溶的感覺,一丁麵煮得不腍而適中,湯底固然是用上了一丁麵附送的湯料和麻油。厚多士火腿炒蛋中的炒蛋是全熟的,只有微微的蛋汁留在炒蛋上,幸好還是未曾炒得過火;火腿有點煎濃的感覺,幸好未是真的煎濃;多士有點失色,未見外脆內軟,但亦塗滿了牛油,味道還好呢。熱奶茶從來都是在下的杯中物,猶如咖啡,每天一杯咖啡茶,是不可或缺的。這裡的奶茶調和適中,奶味不少也不多,剛好道出了茶的甘香和醇厚,亦有點回甘的味道。在細味品嚐一個特餐的同時,也讓在下回味著過去三十年的故事,彷彿就如昨天發生的一樣,當時的經歷,也許烙印在於在下的記憶中。Read More
+ 8
sttommy
回味兒時!
sttommy
Level 2
2013-05-02
Follow
記得以前細個去茶餐廳,家長最常點蛋治比我食,食埋食埋,咁大個人食咗無一千都有八百件蛋治,蛋治點先好食,絶對稱得上係專家!行經天后食街,發現一間新開冰室,叫得冰室,份蛋一定要得,食完飯無耐,就叫蛋治。蛋治好快就到,打開麵包睇睇份蛋,蛋色水好好,用蛋的級數應該不馬夫,,炒得大份兼微濕,目測過關。再入口食,包軟蛋香,蛋的厚度理想,有牛油及奶味,加埋蛋香濃烈,一份久違的靚蛋治,再度重逢。飲品點蓮子冰,用玻璃冰杯上,有誠意,甜度洽當,蓮子鬆化,無蓮芯,懷舊到極點。另一欣賞此店之處,係懷舊壁畫,好多童年偶像都見到,例如陳百強、張國榮、中森明菜等,呢間我會常來!Read More
蛋治,蓮子冰
普通人一個啦
好味好feel
普通人一個啦
Level 1
2013-04-29
Follow
80年代是我由少年步向青年的歲月,我家附近出現了一家名為香港80's冰室的食店,店內裝飾奇特,有我喜愛的電影、音樂人物,有文化得來十分有創意!午餐點了咖哩牛腩飯,加大檸樂,咖哩汁十分香口,沒有過份的椰及過份的辣及過份的杰,牛腩全是有根膜的坑腩位,飯係蒸飯,贏好多附近食店,40零蚊真超值!一定再來!Read More
咖哩腩飯大檸樂
<IVY>
又不是 80 年代
<IVY>
Level 6
2013-04-08
Follow
最近,在 Openrice 新餐廳資料中,令我最感興趣的正是這間位於天后電器道 (電氣道) 的 <香港80's冰室>!起初,我打算上兩星期去完花卉展覽,帶好友來幫襯!無奈地他卻帶我去大坑!:( 我建議到天后電器道一趟!他又嫌遠!況且,大坑那麼多餐廳應該找到適合的地方食飯!恰巧!上星期大家去旅行!好了,這星期六晚上約了他,中午是我的私人時間!無論如何,我要趁機會專程走來幫襯!當時,80 年代仍是英國殖民地! 相信是這個原故!店名在 80 兩字特意以英國國旗作為背景!埋單時,我還向老闆娘大讚餐廳夠特色!其實!我只好奇!為何要攪一間以 80 年代為賣點的主題餐廳,而不想其他年代呢?老闆娘兒子補充說,這是他的構思!:) 加上80 年代是他的青蔥歲月!冰室以茶餐廳格局,如果細看牆上懷舊的相片,如:皇后碼頭、雙層熱狗中華巴士、九龍皇帝曾灶財的筆跡、大家玩過的遊戲機 GAMEBOY、香港明星、外國明星相片....、可勾起不少80 年代的回憶! 還有,最經典的九龍城啟德機場,飛機低飛降落險些要擦過屋頂的場面! 相信大家也記憶猶新吧!:)我很同意前者描述這裡只是簡單的裝飾!無錯!以印有懷舊相片的牆紙貼上餐廳兩旁,大不了加多一部巨型收音機而已。至於,食物方面,選擇繁多! 大致上是茶餐廳的貨色,另有不少懷舊冰室可嚐到的美食及飲品! 應有盡有!同樣有常餐、午餐、下午茶餐....等。就以菠蘿包為例:索價 $14! 咖啡 / 奶茶 $15 (熱) / $17 (凍) ,價錢比坊間貴一點!又可能是天后區的關係!我個人的確不太熟悉天后區的食肆價位!:)由於工作關係,加上左行右行,找到這裡已經下午 3:00! 到了下午茶時間!價錢 $20 ~ $52 特惠兩人公餐治 ~ 厚料公司三文治 配 飲品兩杯 $52 落單前,我問店員公司三文治有什麼配料?包括:蕃茄、芝士、生菜、炒蛋、火腿、午餐肉及牛扒,牛扒可轉豬扒或煙肉!聽起來超豐富!等了一會兒,令我期待的公司三文治送到我面前!又不是預期的那麼厚料! 方包輕微烘至金黃,表面略脆!以三層方包夾住!一層是豬扒配上沙律醬、薄切午餐肉、生菜,另一層是炒蛋、蕃茄、火腿;口感層次複雜! 配料加上沙律醬;酸香醒胃! 炒蛋微暖卻沒有期待的流心狀態! :( 配合蕃茄及生菜等配料,入口更加滋味多汁! 真是一個美妙的配搭啊!一啖放到口裡確實令人大滿足!兒童鴛鴦 ~ 好立克+ 阿華田 (熱) 好立克及阿華田都是陪伴我成長的飲品,阿華田富有可可味,好立克則有獨特的麥芽香! 我個人較喜歡好立克!有益健康! 原來兩者混合起來,阿華田的可可味相對較霸道! 完全搶風頭!好立克的味道稍遜!飲落似多奶版阿華田!就算不加糖也有一定的甜度!七彩什果冰 ( 原價20 ) ~ 跟餐 + $5既然個餐包兩杯飲品,無謂蝕給餐廳啦! 什果冰有很多什果!七彩繽紛! 不過,全都是浸過糖水的罐頭貨色!:( 當是飯後果也無妨!:) 由小到大,我都不喜歡最鮮艷的車厘子!:( 腍得來無口感!平時食到的椰果帶煙韌,罐頭貨色浸得太耐,而變得軟化!:( 淺嚐什果冰,應是罐頭什果加水,略微甜味,不飲也罷!這間以80 年代掛帥的餐廳,在這年代總算有噱頭!如果,大家滿懷希望來的話,恐怕會有點失望!:(說不定,可能會吸引到一批 80 後食客!其他有懷舊式裝修餐廳給大家比較一下!感覺更有味道!灣仔「瑞士咖啡室」:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2147290上環「香港餐室」:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2141364中環「來佬餐廳」:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2180602沙田「菊花園」:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2133452Read More
+ 8
厚料公司三文治
豬你
懷舊不懷舊
豬你
2013-04-04
Follow
因在天后工作,做到下午茶時段,又加上下著雨,便急急找一間茶餐廳好了,見到此間有位,便入內.很多懷舊的相片,加上以80年代作照牌,本感覺有懷舊而且有特色;但看真點,卻只是簡單的裝飾,但食物並不是懷舊作主題.因已餓了,點了一個下午茶餐,沙爹牛肉麵,只是普通而已,再來喜歡的茶酒,茶味不濃厚,而且又鞋,有點失望;因著時間及位置方便問題,下午時段又有很多人啊!Read More