2007-07-16 20 views
上星期六來了, 今個星期六又來. 試左車仔粗麵, 好好味啊!
2007-07-13 61 views
兩人試了車仔腸粉、西多及熱奶茶做早餐車仔腸粉要自己出去選餸的, 正! 我可以睇下有咩正嘢. 要左大腸、魚蛋、蘿蔔、牛腩, 好好味. d腸粉好實淨, 唔似其他店的, 好味! 男友話d汁個味係小時候的味道, 加麵應該好正, 下次試下.西多–不錯!熱奶茶–都ok!驚喜地, 個個"待應"都勁有禮貌, 好少有禁樣的排檔.一定有下次!
兩人試了車仔腸粉、西多及熱奶茶做早餐

西多–不錯!

熱奶茶–都ok!

驚喜地, 個個"待應"都勁有禮貌, 好少有禁樣的排檔.

一定有下次!
2007-04-22 24 views
星期日,又係我做兼職司機的日子,我老闆今天說先到香港區食完早餐再去銅鑼灣開十點早會。一早又要反工既我真係十萬個不願意起身,如果不是手停口停,我真的不會上班呢!接完老細,乖巧說話幾句後問老細想去邊食早餐,佢同我話有一家在天后既車仔麵大排擋,叫咩春興咁... 我一聽重已為係一些電影名稱呢。不過呢一些小事係難不了我們這一些超級打什的!幾個電話後,我已找到一家叫順興既大排擋,不中也不遠矣!諗好車佢到順興,買外賣等佢坐在車上有冷氣中食。點知老細話自己落車食,浣紗街有很多車位,很快泊好車了。步行兩分鐘就見到一家鐵皮大排擋。當中見地上很是清潔,檯也是沒有油污,合格!老細原來約左一個立法會議員有事相談,原來這裡很多名人在星期天來食早餐呢!幫老細叫了一個出名既三"食送"車仔撈麵(豬紅/牛肺/羅白)+腸粉(2蚊/2條)+熱奶茶。自己也叫了一樣的(當然分開檯坐)。熱奶茶加左煉奶(不用自己加糖),另有一番味道,自覺佢茶味香而滑口,有一點驚喜。三"食送"車仔撈麵中既麵唔太得(cheap野),但豬紅有鮮味而口感佳、牛肺多而新鮮、羅白香中帶清甜,加上腸粉的豉油及甜醬,合成一碟鹹甜雜亂味覺中式早餐,非我文彩能描述,未

三"食送"車仔撈麵中既麵唔太得(cheap野),但豬紅有鮮味而口感佳、牛肺多而新鮮、羅白香中帶清甜,加上腸粉的豉油及甜醬,合成一碟鹹甜雜亂味覺中式早餐,非我文彩能描述,未試者可一試。

以上早餐只收廿六蚊。以價格來比較,已是超值。下一次一定要走麵....
2007-04-07 18 views
至於順興,其實在安庶庇同布朗街之間的後巷,後巷中見到有間綠白大牌檔就係了。可能因為在後巷,幫襯的人客比出面炳記少。簡簡單單要五蚊腸粉。呢度的腸粉較實較硬,同埋唔夠軟滑,不過頗有米香。加左芝麻同麻醬,但冇乜芝麻香,麻醬也起唔到作用。衛生方面係比出面差少少,始終係後巷。地上有小強,店員笑言隻小強唔係佢地的,而係隔離人地。人客叫店員整死隻小強,店員踩死佢,之後用夾夾走佢。食畢,係時候搭電車返灣仔。

食畢,係時候搭電車返灣仔。
2007-01-24 30 views
前陣子, 好似裝修無開, 依家開番就急不及待試呢度出名車仔撈. 但聽係附近返工朋友說, 裝修後, 無咁好食呀!呢個係橫巷牌檔, d 開晒係條巷仔度, 香港剩番唔多呢d 牌檔ga la, 好有特式.落車仔麵order係自己走去牌檔則, 自己揀, 睇住佢加d 豉油, 生油,撈幾撈咁, 跟住就自己拎埋位食, 有少少好似快餐店咁.車仔麵比較特別係呢度有豬腸粉, $1/條. 而車仔麵其實都有餐ga, $20 (三)一個餐跟餐飲.裝修前應該係無餐, 依家仲有飯賣tim!講番車仔麵- 幾特意, 唔算太大碟,醬油味道調較得幾好wo. 而d 就ok la.奶茶咖啡- 都幾得ga! 好有水準!多士& 煎蛋- 普普通通咁啦.窩蛋牛飯- d 免治牛甜甜地ga wo! 我就覺得好味啦, 因為鍾意食甜ar ma!要改善係, 伙計們都好似好生手咁, 有時會到幾亂lor...

奶茶咖啡- 都幾得ga! 好有水準!
多士& 煎蛋- 普普通通咁啦.

(Non-member)
2007-01-12 13 views
應該已經易手,但格局差不多,仲係前面茶檔,後面腸粉車仔面,不同的貼滿了電腦打印的餐牌,同埋竟然有套餐!有「全日供應」套餐的牌檔,感覺很怪......可參考早前生果報這篇報道:http://appledaily.atnext.com/template/apple_sub/art_main.cfm?iss_id=20060906&sec_id=38163&subsec_id=6038907&art_id=6286179
2007-01-08 13 views
十年都唔去一次大坑,之前係永興閣食完肉餅飯,意猶未盡,想起呢度全港獨步嘅車仔腸粉,就順步走嚟一嚐..記起數月之前想試,點知冇開,心帳帳然。今次嚟到,人山人海,插針都插唔入...即刻坐低叫個三餸蝦米腸--- 鯪魚肉、豬腸頭加翼尖...可能期望過高,食落真係唔覺有幾得...鯪魚肉腍pat pat,魚味尚算濃,但質感就唔多得;翼尖及腸頭亦鹵得唔夠味,但尚幸腸頭真的幾有咬頭;豉油並冇經特別調味,普通;腸粉亦係用交嚟嘅貨,不過都算幾滑...對我嚟講,只係普通一碗"車仔嘢",只不過由麵變成腸粉啫...

即刻坐低叫個三餸蝦米腸--- 鯪魚肉、豬腸頭加翼尖...

可能期望過高,食落真係唔覺有幾得...

2006-07-08 41 views
7.4(二)等朋友期間太肚餓,黎左呢到食d野先因為太晏,所以已經無腸粉供應,叫左魷魚,螺肉,大腸撈面,原來呢到d面係一早整熟,有order先加熱水加熱,全個過程比客人見到好似唔太好睇~不過好在魷魚同螺肉都鹵得好入味,夠咬口,冇渣又唔會韌,大腸除左鹵得入味之外,唔會太淋,亦清潔得好乾淨,無肥膏,加埋甜甜地豉油,最0岩夏天無咩胃口個陣食呢到既奶茶都ok既~可以一試呢到4:30就收工嫁啦~要食就早d黎~
7.4(二)

等朋友期間太肚餓,黎左呢到食d野先

呢到既奶茶都ok既~可以一試

呢到4:30就收工嫁啦~要食就早d黎~
2006-05-29 27 views
上次去炳記,今次去順興。除了公仔麵、三文治等,仲有腸粉、車仔麵,不過係車仔撈麵,比炳記選擇多。叫了四"食送"一麵,魷魚翼、螺肉、魚蛋、菜加粗麵,魷魚翼同螺肉鹵得非常入味,又夠爽口,唔韌兼沒有渣。魚蛋細細粒以為好彈牙,咬落幾粉。撈麵鼓油甜甜地幾好味。只是收$18,勁抵。不過煮麵方法,我覺得有點馬虎,已預先將麵煮熟,到客人落單時,再將D麵加滾水加熱。花王醬多士烘得唔夠脆。腸粉只是一蚊一條,又係好抵。要了三條試試,學KC話齋,質地比較硬,我相信係來貨。而奶荼太多奶了,見阿叔沖奶茶差不多是一比一份量,茶同花奶各一半,太濃奶味,沒有香濃的茶味,同區兩間大排檔,我會選擇炳記,水準好似高一些。不過呢間勝在夠平。
上次去炳記,今次去順興。
花王醬多士烘得唔夠脆。
2006-04-11 30 views
晨咁早又去做擦鞋仔,落大坑去幫老細睇睇佢架車的修理進度,順手自己亦要辦理一些私務。早一晚去吃日本菜,喝了點酒,頭重重又有點餓,就捨粥去取餐蛋麵。原本去炳記,但朋友提醒這裡有腸粉賣,一次過可以滿足兩個願望,唔錯。比起隔離大排檔,呢度人係少好多,而我亦好少來這邊。叫了五蚊腸粉加碗餐蛋麵,少不了的當然是杯鴦走少甜。腸粉熱辣辣,但質地硬硬地,不算軟熟,但就幾香米味,加甜醬及辣醬,獨欠芝麻。不過只賣5蚊,平到發笑,是交足功課的;餐蛋麵是出前一丁,老實講,用上原裝麻油及味粉,幾難會整得難食。餐肉即煎,蛋亦是半熟溏心的,加埋兩條菜,一點不馬虎,算係幾好;杯鴛鴦都不錯,咖啡味及茶味都夠香,總結而言,都算是有水準的;這裡除了多士公仔麵及腸仔,還有車仔麵賣。由幾位阿姐打理,服務都不錯,如我要少甜,阿姐就問是不是要花奶而自己加糖,態度又認真又好,不因為是大排檔就求求其,值得一讚。埋單28元5角,吃得飽飽,經濟抵食。趁未天熱,在呢區搵食的話,不妨試試炳記及順興這兩間大排檔。