2021-09-06 100 views
同朋友想打邊爐吹吹水,搵到呢間餐廳「靖·火鍋」,上到黎發覺勁驚喜,因為我地睇住個日落好靚,打卡是常識吧😉裝修又好靚✨情侶黎呢度都唔錯。服務也很好呢😌!而且食材非常新鮮😋我地今次叫咗鴛鴦鍋(招牌清油麻辣+澳門豬骨煲湯底),每人一個小鍋,夠哂衛生。我哋食咗:新疆紅柳枝羊肉串、極品安格斯牛肉、鮮活大海蝦串、蝦滑、墨魚滑、黃酒枸杞浸走地雞件、絕味羊肉卷、日本蟹柳、新鮮菌菇拼盤、手擀三色疏菜麵。羊肉串非常香口,香料味好適中,冇羊羶味啱食。安格斯牛肉顏色鮮艷好靚好新鮮,口感好好,味道正😋。蝦滑、墨魚滑超彈牙爽口,可以encore😍。雞件新鮮嫩滑,食到舔舔脷。蟹柳煮耐左都唔散,足料。三色麵要煮10分鐘,我試吓有啲放去麻辣鍋度煮,但好入味😅,所以都係清湯煮好啲。每一樣食材都好新鮮好好味啊😋

安格斯牛肉

絕味羊肉卷
手擀三色疏菜麵
新鮮菌菇拼盤
2021-09-06 30 views
😄靖.火鍋(天后)#上星期老公好神秘帶我去一個高級地方食火鍋,原來喺一間大廈上面,起初我有D失望,入到店舖見到窗邊真係可以飽覽維港夜景,而且果度每碟食物都擺設得好精緻,真係一個拍拖嘅好地方。1)牛丸、墨魚丸:精心炮製的手打牛丸,牛肉味濃,嫩口鮮甜,吃起來煙韌彈牙。*墨魚九用碎墨魚肉製成,色澤潔白,墨魚含量非常高,並沒有加入豬肉和粉,吃起來彈牙咬口,更有粒粒的墨魚在其中,充滿墨魚的鮮味。#兩種丸大大粒,有如乒乓球般,保持水準,沒加任何防腐劑,原汁原味,口感爽脆,那種味道令人回味無窮。2)虾滑墨魚滑:嚴選新鮮墨魚同鮮蝦製作,真材實料,墨魚滑呈白色,虾滑呈淺粉紅色,吃起來清爽彈牙,香甜可口,保留了鮮味,讓你一試便愛上。3)羊肉:羊肉色澤醬紅、油亮,外軟內嫩,吃起來肉質鮮美,沒有有一點兒的羶味,別具風味。4)安格斯牛小排:牛肉的味道濃郁,油花紋路均勻,肉質非常細緻柔嫩,肉質鮮嫩多汁,入口即溶,既可以保留油潤口感,同時又可以品嚐到牛肉獨有的香味。5)雜菌菇類:不同種類的雜菌菇類,另我大開眼界,非常新鮮,味道鮮甜,口感豐富,猶如素中的肉,卻是低卡、高纖和高蛋白的健康食材,我最愛和金菇雞髀菇,簡直是
😄靖.火鍋(天后)
5)雜菌菇類:不同種類的雜菌菇類,另我大開眼界,非常新鮮,味道鮮甜,口感豐富,猶如素中的肉,卻是低卡、高纖和高蛋白的健康食材,我最愛和金菇雞髀菇,簡直是瘦身人的恩物。
6)烏冬:柔軟彈牙。
7)麻辣黑雞腳冷盤:用去骨的黑雞腳製成,配上店舖秘製的麻辣醬汁,吃進口裏,有種麻而不辣的感覺。

今日好開心咁搵到一間新開嘅火鍋店個海景係好鍾意嘅❤️位置位於天后一座重新裝修嘅商業大廈💕坐低之後店員就拎上佢哋嘅12宮格嘅調味料俾我哋自由配搭❤️湯底我哋一邊要就清湯嗰邊要咗辣湯頭嘅味道香濃但唔會死咸💕首先要咗丸 , 自己最鍾意墨魚丸爽口彈牙墨魚嘅味道都好出❤️果然手打嘅風味係唔同啲之後要咗新鮮海蝦 因為用蝦咬過嘅湯底會比較甜👍食落去肉質爽彈 而且用竹籤非常方便呢個係一個香菇拼盤 入邊一共有五種唔同嘅菇🤪正阿每一種都有佢哋各自唔同嘅風味 呢個建議大家一定要嗌男朋友話好想試吓墨魚滑同蝦滑佢哋質地非常之smooth 而且好彈牙食落口特別多汁 💕高級之作另外我哋要一個羊肉卷 新鮮既佢地羶味唔濃郁反而羊味嘅感覺非常之味美🥰而自己最鍾意就係呢一個牛小排👍肉質肥美 油脂豐富 入口即溶👍👍👍到最後就要咗一個風味鳳爪 同燒羊肉串做小食好新疆嘅風味孜然粉❤️❤️好味 會再encore望住呢個日落夕陽嘅美景 好適合小兩口子嚟🥰
今日好開心咁搵到一間新開嘅火鍋店個海景係好鍾意嘅❤️
位置位於天后一座重新裝修嘅商業大廈💕

坐低之後店員就拎上佢哋嘅12宮格嘅調味料俾我哋自由配搭❤️

湯底我哋一邊要就清湯嗰邊要咗辣
湯頭嘅味道香濃但唔會死咸💕

首先要咗丸 , 自己最鍾意墨魚丸
爽口彈牙墨魚嘅味道都好出❤️

到最後就要咗一個風味鳳爪 同燒羊肉串做小食
好新疆嘅風味孜然粉❤️❤️好味 會再encore

望住呢個日落夕陽嘅美景 好適合小兩口子嚟🥰
2021-09-04 24 views
朋友仔住🏠附近,佢推介來呢間新開嘅一人一鍋🍲火鍋店打邊爐🤤。一去到就望到成個🌆維港景,而且係港九兩岸都盡在眼簾!呢度係一人一鍋🍲,而且仲可以揀鴛鴦鍋🤩,特別係佢個麻辣🌶湯底夠麻香辣度適中🤤。⚫️烏雞🐓鳳爪出面比較少見,食起上嚟麻麻辣辣咁好開胃🤤,鳳爪去咗骨啖啖肉😋又爽口,底部嘅青瓜🥒都好新鮮爽脆!黃酒🍶枸杞浸走地雞🐓勁香黃酒味,雞件入口爽滑😋得來又有酒味👍!墨魚🦑滑同蝦🦐滑砌成❤️心形幾靚😍,墨魚🦑滑爽滑彈牙🦷,蝦🦐滑就綿滑鬆軟😋好好味!安格斯🐂牛肉片油花均勻,牛味香濃😍入口鬆化又唔會覺得油膩😋。海蝦🦐串新鮮,烚幾分鐘🤤就食得,肉質鮮甜爽口👍。日本🦀蟹柳落麻辣湯底烚吸咗啲🌶麻辣味我覺得特別甜美😋!🐂牛丸同埋🦑墨魚丸都好幼滑,而且🤤口感都係好鬆好爽脆😍。

一去到就望到成個🌆維港景,而且係港九兩岸都盡在眼簾!

海蝦🦐串新鮮,烚幾分鐘🤤就食得,肉質鮮甜爽口👍。

日本🦀蟹柳落麻辣湯底烚吸咗啲🌶麻辣味我覺得特別甜美😋!

🐂牛丸同埋🦑墨魚丸都好幼滑,而且🤤口感都係好鬆好爽脆😍。
2021-09-04 17 views
靖火鍋前排因為疫情關係已經有段時間冇打邊爐啦,今日終於搵到friend, book 到位打邊爐啦,十分期待。地點位於天后,交通十分方便,鄰近天后地鐵站A2 出口,直行兩分鐘就到。餐廳裝修風格淡雅簡約,好有格調,空間闊落,坐得舒服。身後嘅大玻璃窗後係維港,對住個海景打邊爐,真係夠晒寫意。湯底有7款,我哋揀咗兩個鴛鴦湯底,一個豬骨加麻辣,另一個豬骨加藥膳。豬骨湯底好香濃,麻辣湯底唔會太辣,唔太食得辣嘅朋友仔都可以一些,藥膳湯底最有特色,唔會太重藥材味,但較重紅棗當歸味,感覺好養生。邊爐食材方面選擇好多,包括多款小食,牛肉,海鮮,手打丸滑同菇菜。手切肥牛,羊肉都好好味,好嫩滑,有塊唔覺意洽耐咗D,口感都仍然好鮮嫩。花枝丸同牛筋丸大大粒好 juice。海蝦都十分新鮮清甜。最有驚喜嘅就係手打蝦滑同黑松露墨魚滑, 真係打得好彈牙,爽口, 比起其他火鍋店嘅魚滑更足料,蝦同墨魚嘅比例會多D。麵食方面有烏冬,麵質軟滑,軟硬適中,十分掛湯。另外仲有牛蛙,肉質嫩滑鮮甜。整體十分好,值得一試。
火鍋

2021-09-03 15 views
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️天后出名多嘢食,今次朋友帶我去左呢間新開嘅餐廳打邊爐🙃 新開果然裝修都靚啲,被安排到窗邊位置,有埋個景睇,係幾有feel嘅 🌃⭕️ 豬骨湯底 + 清油麻辣湯底:一人一鍋,我仲要咗鴛鴦鍋一次過試兩個湯底✌🏻佢哋啲湯底用文火熬製,個人比較鍾意麻辣嗰邊因為佢比較香同惹味,基本上啲嘢食都唔使再點豉油。⭕️ 安格斯牛肉拼盤:打邊爐點少得牛呢😆油花分布均勻,食落鬆化有肉香。⭕️ 絕味羊肉卷:雖然都幾多脂肪但食落爽口,有淡淡羊嘅羶香味💁🏻‍♀️⭕️ 蝦滑+墨魚滑:兩款都鬆軟彈牙,食到粒粒蝦同墨魚喺入面👍🏻⭕️黃酒枸杞浸走地雞:估唔到打邊爐都OK喎😮肉質鮮嫩,亦醃得入味。⭕️三色蔬菜麵呢個幾得意,三色原來係分別加入南瓜、紫薯同菠菜。我就幾鍾意佢嘅口感,硬度適中,食落煙韌又出奇地掛湯。
邪惡指數: 🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ 豬骨湯底 + 清油麻辣湯底:

⭕️ 安格斯牛肉拼盤:
打邊爐點少得牛呢😆油花分布均勻,食落鬆化有肉香。

⭕️ 絕味羊肉卷:
雖然都幾多脂肪但食落爽口,有淡淡羊嘅羶香味💁🏻‍♀️

⭕️ 蝦滑+墨魚滑:
兩款都鬆軟彈牙,食到粒粒蝦同墨魚喺入面👍🏻

⭕️黃酒枸杞浸走地雞:
估唔到打邊爐都OK喎😮肉質鮮嫩,亦醃得入味。

⭕️三色蔬菜麵
好一段日子沒有食火鍋呢,於是結伴同行約了去朋友家附近的火鍋店。晚上天色好,可以遠望維港和中環摩天輪,景色超正🤩!先來一個涼菜,麻辣烏雞鳳爪拌青瓜,用烏雞鳳爪相對普通鳳爪,口感會比較爽口,配麻辣汁很惹味。湯底要了鴛鴦火鍋,麻辣拼雞湯,職員好細心會經常為我們加湯。配料手打墨魚滑拼蝦滑,手打的墨魚滑和蝦滑,口感很軟滑,也有鮮味。鮮蝦串🦐,涮三分鐘可以食,蝦肉鮮甜幼嫩。特級羊肉片,新鮮的羊肉片是一點羶味也不會有,柔軟肉嫩。美國安格斯肥牛🐮,每片也是肥瘦均勻,肉香嫩滑,沾一下醬油,肉味更突出。田雞腿,沒想到田雞腿小小的肉會那麼嫩,但要涮五分鐘以上食用會較安全。另外還有蟹柳和三色麵,包括原味蛋麵、菠菜麵、紅菜頭麵,麵條挺彈牙。蔬菜要了個雜菜碗🥗,碗裡有皇帝菜、蓮藕和萵荀,看起來都很翠綠、新鮮。

麻辣烏雞鳳爪拌青瓜

湯底要了鴛鴦火鍋,麻辣拼雞湯,職員好細心會經常為我們加湯。

鮮蝦串🦐,涮三分鐘可以食,蝦肉鮮甜幼嫩。

特級羊肉片,新鮮的羊肉片是一點羶味也不會有,柔軟肉嫩。

• 麻辣烏雞鳳爪拌青瓜
  • 手打墨魚滑拼蝦滑
  • 美國安格斯肥牛
2021-09-02 17 views
經過天后見到有新餐廳打邊爐😍癮起想烚吓烚吓就幫襯下新餐廳。.餐廳對著海景個view同裝修係幾靚既👍🏻打邊爐係一人一鍋,坐低既時候擇湯底,湯底由$22起,如果雙拼就+$10,價錢幾合理。亦會安排醬料自由配搭。.湯底我就擇左蜂巢豆腐白湯底and鎮店牛油麻辣湯😋個麻辣好多花枝同辣椒,放野食落去好夠味,連醬料都唔使點:而白湯底就比較清,清得黎唔會淡,都好濃味。.個人係幾鍾意散叫既火鍋,食物質素好啲又豐富啲。食物方面我地3個人就叫左「特色新鮮牛蛙」、「極品安格斯肥牛」、「鮮活大海蝦」、「手打靚蝦滑」、「瑤柱干貝滑」、「潮汕手錘牛筋丸」、「鮮味花枝丸」、「日本蟹柳」、「皇帝菜」、「稻庭烏冬」。食物質素都唔錯,尤其係邊爐必食既極品安格斯肥牛,價錢唔貴,牛味十足,油脂分布得平均,配合麻辣湯底一絕。另外手打系列同樣值得欣賞,彈牙又爽口,個人鍾意個蝦滑同干貝滑,裡面仲有粒粒蝦肉👍🏻.熟食類就叫左「新疆紅柳枝羊肉串」,羊肉肥瘦恰當,加上孜然及辣椒粉燒得剛剛好,惹味非常。.呢句好似麻辣火鍋選擇唔多,呢間都算幾新嘗試👍🏻
經過天后見到有新餐廳打邊爐😍癮起想烚吓烚吓就幫襯下新餐廳。

雙拼湯底

安格斯肥牛
安格斯肥牛
皇帝菜
新鮮牛蛙
新鮮海蝦
蝦滑and干貝滑

新疆羊肉串

呢句好似麻辣火鍋選擇唔多,呢間都算幾新嘗試👍🏻

2021-09-02 15 views
A姐其中一個好姊妹就嚟要移民喇,佢話佢最唔捨得嘅嘢食就係打邊爐,所以今日就嚟到天后嘅靖·火鍋,食移民前最後一次嘅打邊爐啦!呢間火鍋店除咗食物質素唔錯,更重要係有一個無敵維港靚景,望住香港獨有嘅景色打邊爐,真係一生難忘。養生滋潤藥材鍋/鎮店牛油麻辣湯底去到英國嘅唐人街肯定有麻辣火鍋,但味道肯定大不同,而且肯定無養生湯,所以今次叫嘅鴛鴦湯就滿足晒麻辣湯同養生湯兩個願望。養生湯非常足料,帶有陣陣藥材香味;至於麻辣湯麻香十足,唔會太辣太攻鼻,好有層次。黃油枸杞浸走地雞件雞件就適合配搭養生滋潤藥材鍋,走地雞嘅肉質厚實,但又唔會嚡口,非常嫩滑。新疆紅柳枝羊肉串羊肉串即叫即燒,帶有焦香味道,而且羊肉嘅肉汁被鎖住,食嘅時候夠晒juicy。極品安格斯牛肉牛味香濃,肥美度啱啱好。特色新鮮牛蛙牛蛙完全無泥味,肉質非常嫩滑,特別係脾位,真係滑到癲呀!日本蟹柳蟹柳長長,放落去麻辣鍋就最啱。萵筍片、皇帝菜、蓮藕片蔬菜方面就叫咗萵筍片、皇帝菜同蓮藕片,其中萵筍片同蓮藕片真係同麻辣鍋最夾,索晒味至夠正!新鮮菇菌拼盤份量唔多,兩個人食啱啱好,推介放入養生滋潤藥材鍋,菇嘅香味就會更凸出。手擀三色蔬菜麵想食得健康啲,特別叫

養生滋潤藥材鍋/鎮店牛油麻辣湯底

黃油枸杞浸走地雞件

極品安格斯牛肉
牛味香濃,肥美度啱啱好。

特色新鮮牛蛙
牛蛙完全無泥味,肉質非常嫩滑,特別係脾位,真係滑到癲呀!

日本蟹柳
蟹柳長長,放落去麻辣鍋就最啱。

萵筍片、皇帝菜、蓮藕片

手擀三色蔬菜麵
想食得健康啲,特別叫咗紫薯、南瓜、菠菜嘅三色麵,賣相有唔同顏色,視覺效果一流。
2021-09-02 14 views
疫情下想同班fd打邊爐,最岩就喺一人一鍋。今次去咗位於天后新開嘅靖·火鍋。餐廳喺23樓望到中環會展尖東一帶維港海景,景觀唔錯,如果日落時間黎就會仲靚。先講湯底,呢到嘅招牌係牛油麻辣湯,牛油香加埋麻辣香,唔錯。雖然係一人鍋,但都可以轉鴛鴦鍋,試多款湯底,抵讚。叫咗兩款小食趁火鍋料未熟嘅時候食,有紅柳枝羊肉串同坊間少見嘅烏雞鳳爪。羊肉串燒到好香,加埋面頭嘅孜然粉,非常惹味。鳳爪爽脆冇骨,加埋麻香辣油,岩哂鍾意食辣嘅朋友。嘢食方面都算多選擇亦夠新鮮,我哋叫咗手切肥牛、醉雞件、牛蛙、牛丸、花枝丸、蝦滑、墨魚滑、菌菇拼盤、蔬菜籃、三色蔬菜麵同烏冬。牛肉稔身肥瘦適中牛味濃,醉雞酒香四溢,牛蛙鮮甜嫩滑,丸滑類爽口彈牙。值得一提嘅係手打三色蔬菜麵,有紫薯、菠菜、南瓜3款口味,色彩鮮艷,麵身彈牙唔笠身。。。靖·火鍋天后電氣道68號金輪天地23樓。。

靖·火鍋
天后電氣道68號金輪天地23樓

傍晚時跟友人來到,環境舒適店內有落地玻璃窗正好可賞著夕陽美景嘗美食✔✔✔以一人火鍋為主,難得一人鍋亦可點選鴛鴦湯底,可辣可不辣xpp火鍋配料大多可選半份或全份,即使是一人前來也可多嚐幾款配料呢!自選醬料盤的配料有很惹味的xo醬呢安格斯肥牛片跟羊肉卷的脂肪平均兩款都帶有肉香:)更有平日較少見的“牛蛙肉”肉質非常嫩滑啊!!!超級推薦這裏這家的手打滑,特別推薦花枝墨魚滑,彈牙爽口derrrrrrrr這家的三色麵還是打卡必選的麵食呢xpp各款有氣飲品都有供應,爽啊
傍晚時跟友人來到,環境舒適

店內有落地玻璃窗

正好可賞著夕陽美景嘗美食✔✔✔

自選醬料盤的配料有很惹味的xo醬呢

安格斯肥牛片跟羊肉卷的脂肪平均

兩款都帶有肉香:)

更有平日較少見的“牛蛙肉”

肉質非常嫩滑啊!!!

這家的三色麵還是打卡必選的麵食呢xpp

各款有氣飲品都有供應,爽啊
天后呢到新開咗一間望到維景海景嘅火鍋店,身為火鍋迷妹嘅我冇理由同佢過一過招,睇吓佢啲一人一鍋嘅火鍋功夫到唔到家🥰鴛鴦鍋{招牌清油麻辣湯底($22)&澳門豬骨煲湯煲($38)} (+$10)- 麻辣湯底辣味香氣撲鼻,麻辣惹味,滿滿嘅四川火鍋風味;豬骨湯清香醇厚,食都啖啖豬骨嘅精華😋肉類方面牛切肥牛同白豚豬肉卷,肉質鮮嫩肥美,望落去勁新鮮,食落牛/豬味都好濃郁,啖啖肉好好味🥩加拿大野生象拔蚌刺身 (小) ($368/例)- 象拔蚌刺身放落麻辣湯底一流,口感緊實,啖啖海水鮮味,食落口感層次豐富,脆滑軟嫩集於一身😋手打靚蝦滑 ($58/半例)- 手打蝦滑彈牙有咬口,而且相當足料,每啖都食到蝦肉,唔會好粉過淋😊丸類叫咗鮮味花枝丸 ($56/半例)同潮汕手錘牛筋丸 ($38/半例),兩隻丸都大大粒,非常彈牙,牛筋丸牛味好突出,好滋味;花枝丸更令人驚艷,啖啖都食都粒粒花枝,好有咬口💯手擀三色蔬菜麵 ($26/半例)- 蔬菜麵色彩斑斕,勁吸睛質地軟硬適中,又睇得食落又好味😍小食方面叫小酥肉($68/例)同新疆紅柳枝羊肉串($25/串),小酥肉色澤金黃,香酥得嚟帶有微微的麻辣;新疆紅

鴛鴦鍋(招牌清油麻辣湯底&澳門豬骨煲湯煲)

牛切肥牛
白豚豬肉卷

加拿大野生象拔蚌刺身 (小) ($368/例)
加拿大野生象拔蚌刺身 (小)

手打靚蝦滑 ($58/半例)
手打靚蝦滑

手擀三色蔬菜麵 ($26/半例)
- 蔬菜麵色彩斑斕,勁吸睛質地軟硬適中,又睇得食落又好味😍
手擀三色蔬菜麵

小食方面叫小酥肉($68/例)同新疆紅柳枝羊肉串($25/串),小酥肉色澤金黃,香酥得嚟帶有微微的麻辣;新疆紅柳枝羊肉串香口,加上孜然粉調味,特別惹味😚
小酥肉
新疆紅柳枝羊肉串

經典紅糖糍粑 ($28/半例)
- 紅糖糍粑外酥內軟,望落已經流晒口水,而且甜度適中,配埋紅糖醬,啖啖都好滋味😚
經典紅糖糍粑

身為菇迷嘅我打邊鍋都離不開菇,今次叫咗叫新鮮菇菌拼盤,各式各樣嘅菇都有,個人都係最鍾意冬菇同金針菇,非常索汁,啖啖都食到麻辣嘅湯底精華🍄
新鮮菇菌拼盤

靖•火鍋食物新鮮有質素,而且更錦上添花嘅係佢望出去嘅夜景,非常迷人,成個用餐經驗level up 🤩
Dinner
鴛鴦鍋(招牌清油麻辣湯底&澳門豬骨煲湯煲)
牛切肥牛
白豚豬肉卷
加拿大野生象拔蚌刺身 (小)
手打靚蝦滑
  • 加拿大野生象拔蚌刺身
  • 招牌清油麻辣湯底
  • 澳門豬骨煲湯煲
2021-09-01 10 views
靖·火鍋 (天后)📍天后電氣道68號金輪天地23樓下班後一間全海景既正邊爐😍入到去會問你飲熱茶定熱麥茶揀左麥茶因為健康點同埋去油 之後就揀湯底啦原來可以轉鴛鴦湯底,我地就揀左呢三款:鎮店牛油麻辣湯底、澳門豬骨煲湯底、養生滋補藥材鍋底 $28-48/鍋;鴛鴦鍋加$10,其中強烈推介藥材鍋底,夠濃味!👉🏻新疆紅柳枝羊肉串$25/串(最少叫2串) 頭盤叫左4串,好多辣粉,細細串,開胃推介👉🏻饞嘴烏雞鳳爪 $58/例有青瓜做配菜,配汁酸酸的,鳳爪夠哂凍,食落夠爽口有咬頭,一路食一路傾下計,呢度節奏唔會好快,放工過黎慢活傾計一流菜單上會有例即代表4人份量, 半例代表2人份量,邊爐店非常細心外面亦有自助醬油區,超過十款任配,其中有辣瑤柱醬,真材實料超好味👉🏻手切本地新鮮牛肉(限量供應)$328/例細細塊,價錢少貴,但勁有牛味,唔同一般既肥牛,夠新鮮😃👉🏻鮮活大海蝦串 $238/例👉🏻手打靚蝦滑 $58/半例👉🏻黑松露墨魚滑 $58/半例幾走蝦滑、墨魚滑新鮮打出黎,食落特別彈牙,大小自己任切;海蝦4隻一般般,中規中矩👉🏻老陳皮鮮牛肉丸 $56/半例4粒牛丸墨丸,大大粒,中間都剪開左會令距更快熟,貼
靖·火鍋 (天后)
📍天后電氣道68號金輪天地23樓

下班後一間全海景既正邊爐😍
入到去會問你飲熱茶定熱麥茶
揀左麥茶因為健康點同埋去油

👉🏻新疆紅柳枝羊肉串$25/串(最少叫2串)
頭盤叫左4串,好多辣粉,細細串,開胃推介

👉🏻饞嘴烏雞鳳爪 $58/例

👉🏻手切本地新鮮牛肉(限量供應)$328/例
細細塊,價錢少貴,但勁有牛味,唔同一般既肥牛,夠新鮮😃

👉🏻鮮活大海蝦串 $238/例
👉🏻手打靚蝦滑 $58/半例
👉🏻黑松露墨魚滑 $58/半例

👉🏻老陳皮鮮牛肉丸 $56/半例
4粒牛丸墨丸,大大粒,中間都剪開左會令距更快熟,貼心

👉🏻白豚豬肉卷 $168/例
切到一細片,容易整熟,食落都好夠味道
👉🏻黃酒枸杞浸走地雞件 $58/半例
用酒浸住味道都濃郁好多,食落都感覺到好滑

👉🏻日本蟹柳 $26/半例
👉🏻午餐肉 $26/半例
午餐肉超大舊,有得揀煎底再燒🤪蟹柳都有好多舊, 平時嗰啲會一落和即散,呢個好實淨🤣

👉🏻有機蔬菜籃 $58/半例
👉🏻新鮮菌菇拚盤 $78/半例
食咗咁多肉當然要食返多少少蔬菜,蔬菜有蓮藕、萵筍、皇帝菜,有別於一般食店,其中個皇帝菜好好食;顧慮方面有金菇、冬菇、同其他細菇唔記得叫咩名,蔬菜同菇的份量都多

👉🏻手擀三色蔬菜麵 $26/半例
有黃色、綠色、紫色的面,細細注隻隻色都少少唔同,彈牙的,新鮮造出

👉🏻經典紅糖糍粑$28/半例
甜品推介,甜甜的,大家會見到有一啲醬汁和一啲粉狀, 其實呢啲都係紅糖嚟,有d似食緊年糕,個汁值得加分

邊爐店冷氣好夠,我地叫左好多野都俾4人座位我地放埋d食物,望住維港全海景,內有screen播埋mtv,有好多周杰倫既歌😍,侍應都會不停fill湯水和熱麥茶,成餐飯食左3個鐘,岩哂我地呢d慢活chill下既人士黎慢慢食,原來邊爐店開左一個月only ,有d budget既不妨黎試試

美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️.5
環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐.5
翻兜指數:⭐️⭐️⭐️⭐️.5
(滿分為 5⭐)
Dinner
作為打邊爐迷當然要時刻搜索新的火鍋店,第一時間衝去先夠過癮。店內裝修舒適,環境寬敞調味醬料架種類夠多,最正係有XO醬😍店內火鍋食材選擇非常多,同朋友食左好多唔同種類食物====—====—====—====—店內有多款湯底,今次試左鴛鴦鍋(+$10)麻辣味道好香之餘又唔會好辣,豬骨湯底夠鮮甜🌶鎮店牛油麻辣湯底($28)拼🐷澳門豬骨煲湯底($38)(鴛鴦鍋+$10)🔥串燒🔥🍢新疆紅柳枝羊肉串($25/串)以紅柳枝串成的羊肉串份外吸引,羊肉不氈,配以孜然香味,份外滋味 •  肉類  • 🐄禦用手切肥牛($238)肥牛非常新鮮,條紋清晰可見🐑絕味羊肉卷($188)羊肉卷成一卷卷,賣相精緻🐥黃酒枸杞浸走地雞件($98)雞件以黃酒及枸杞浸過,香味十足,雞件嫩滑可口🐸特色新鮮牛蛙($36/隻)牛蛙新鮮又大隻,吃起來啖啖肉,超正! •  海鮮  • 🦐鮮活大海蝦串($238)海蝦夠大隻,肉質鮮味爽口滑類砌成心形超級精緻🍤手打靚蝦滑($58)🐙瑤柱幹貝滑($56) •  丸類  • 🐮老陳皮鮮牛肉丸($56)牛肉丸鮮味又多汁,非常彈牙🦑鮮味花枝丸($56)花枝丸新鮮爽彈 •  其他  • 🦀日本蟹柳(

店內裝修舒適,環境寬敞

調味醬料架種類夠多,最正係有XO醬😍
店內火鍋食材選擇非常多,同朋友食左好多唔同種類食物

====—====—====—====—

店內有多款湯底,今次試左鴛鴦鍋(+$10)
麻辣味道好香之餘又唔會好辣,豬骨湯底夠鮮甜

🌶鎮店牛油麻辣湯底($28)

🐷澳門豬骨煲湯底($38)

(鴛鴦鍋+$10)

🔥串燒🔥

🍢新疆紅柳枝羊肉串($25/串)

•  肉類  •

🐄禦用手切肥牛($238)

肥牛非常新鮮,條紋清晰可見

🐑絕味羊肉卷($188)
羊肉卷成一卷卷,賣相精緻

🐥黃酒枸杞浸走地雞件($98)
雞件以黃酒及枸杞浸過,香味十足,雞件嫩滑可口

🐸特色新鮮牛蛙($36/隻)

牛蛙新鮮又大隻,吃起來啖啖肉,超正!

•  海鮮  •

🦐鮮活大海蝦串($238)
海蝦夠大隻,肉質鮮味爽口
滑類砌成心形超級精緻
🍤手打靚蝦滑($58)

🐙瑤柱幹貝滑($56)

•  丸類  •
🐮老陳皮鮮牛肉丸($56)

牛肉丸鮮味又多汁,非常彈牙

🦑鮮味花枝丸($56)

花枝丸新鮮爽彈

•  其他  •

🦀日本蟹柳($42)
日本蟹柳擺碟超吸睛,鮮味可口

🐖午餐肉($48)

午餐肉一份有8件,炸得金黃香脆。

•  蔬菜  •

🍄新鮮菌菇拼盤($78/半例)
菌菇拼盤有金菇、雞脾菇、冬菇等

🥗有機蔬菜籃($58 /半例)

蔬菜籃有娃娃菜、萵荀片、蓮藕片,麵是我喜歡的

•  麵類  •

🍜手擀三色蔬菜麵($48)

三色蔬菜麵有紫、綠、黃色,色彩繽紛,入口嫩滑可口。

打邊爐配汽水超級爽🥤
====—====—====—====—
2021-08-18
2021-08-29 14 views
靖火鍋十年唔去一次天后,原來天后勁多好野食,今日去左間一人一鍋火鍋店,店舖位置寬躺,梳化座位仲要對住海景,應該之後又會變左裝紅店招牌手切牛牛肉偏瘦,食落口感爽口重牛味,牛肉可以微戳口感更佳。灘羊肉羊肉味道偏濃,愛羊必食花鵰雞呢個一定要叫,佢係小編暫時火鍋店食過最好食既雞👍🏻首先雞有花鵰味,火鍋煮熟食落真係雞有雞味🙈,重點雞嫩同埋食落有花鵰味,好香👍🏻有機菜籃應該每次都唔同,今日有皇帝菜/蓮藕同小編最愛萵筍👍🏻厚切午餐肉新鮮牛蛙呢個唔係度度都有得食,牛蛙新鮮清甜,肉質彈牙雙色丸墨魚丸同牛丸 ,小編覺得牛丸好食有肉汁👍🏻
火鍋

招牌手切牛

牛肉偏瘦,食落口感爽口重牛味,牛肉可以微戳口感更佳。
灘羊肉

羊肉味道偏濃,愛羊必食
花鵰雞

有機菜籃

應該每次都唔同,今日有皇帝菜/蓮藕同小編最愛萵筍👍🏻
厚切午餐肉

新鮮牛蛙

呢個唔係度度都有得食,牛蛙新鮮清甜,肉質彈牙

雙色丸
墨魚丸同牛丸 ,小編覺得牛丸好食有肉汁👍🏻