2025-05-16 39 views
今日下午茶試咗鎮江排骨酸辣紅薯粉,一打開就聞到濃郁嘅酸辣香氣🌶️,瞬間開胃!紅薯粉口感超彈牙🍠,掛滿酸辣湯汁,每一啖都勁入味,酸度同辣度平衡得啱啱好🔥,食到停唔到口!鎮江排骨係亮點✨,燜得軟嫩入味,肉質鬆化得嚟帶少少甜味,同酸辣湯底出奇地夾🤩!配料仲有爽脆炸菜,原粒花生🥜,增加層次感,香口又惹味~湯底濃郁但唔會太油膩,飲落去酸香帶微辣,好過癮🌪️!份量十足,食完超滿足💯!

2025-03-06 151 views
喺葵興工作 平時嚟到呢間喺光輝圍嘅雲貴軒食米線 午餐時間一定要排隊 你想有位都好難呀 今日收工時間 見唔知道食乜嘢 於是走咗入去 晚飯時間嘅人好少 一半都坐唔到 所以非常之開心 叫咗我最愛嘅 炸豬扒酸辣米線 微辣 佢嘅湯底 仍然保持一貫水準 非常美味 輕常吾小心連湯都飲埋再加杯凍檸茶 佢嘅豬扒肉汁鮮嫩 炸到剛剛好 米線 嘅酸辣程度 亦都係啱啱好非常香口 我再用8蚊加咗佢嘅小食 - 皮蛋皮蛋就老咗少少 味道一般啦 埋單嘅時候 只係需要 $62今時今日 以咁嘅價錢食到一個 一餐美味嘅飯 都算係唔錯啦
喺葵興工作

今時今日 以咁嘅價錢食到一個

一餐美味嘅飯

都算係唔錯啦
2022-07-28 1573 views
炭燒豬頸肉撈紅薯粉(香麻醬)$48我都幾唔鍾意啲餐廳將啲豬頸肉切成好大既薄片,對女仔黎講其實好難咬🥲呢間店係切成一條條幼條👍🏻就算一啖食唔晒,要咬開一半都易啲呀~豬頸肉幾香口,食落口油香四溢,正👍🏻 脆皮雞扒撈紅薯粉(香麻醬)$48佢兜麻醬係另上,可以自己控制落既分量😋雞扒有啲細舊,不過啲皮煎得幾脆~薯粉好大碗,食唔晒😂 常餐B(沙嗲牛肉出前一丁+牛乳滑蛋+腸仔+香草蒜蓉牛油多士)$45佢個多士係成塊包,唔係切開得一半既三角形🤪上面既香草蒜蓉比得好足呀!好香蒜蓉味!沙嗲牛不過不失啦,啲麵都幾彈牙,唔會煮到淋晒😆
炭燒豬頸肉撈紅薯粉(香麻醬)$48
炭燒豬頸肉撈紅薯粉(香麻醬)

脆皮雞扒撈紅薯粉(香麻醬)$48
脆皮雞扒撈紅薯粉(香麻醬)

常餐B
炭燒豬頸肉撈紅薯粉(香麻醬)
脆皮雞扒撈紅薯粉(香麻醬)
常餐B
2022-06-30 881 views
平時都見到好多呢類名嘅米線舖頭,通常諗都係集團式,應該唔會伏得去邊掛,點知呢間真係麻麻地🙈嚟到嘅時候,啲米線淋到就溶咁🥲成碗豬扒米線,啲豬扒幾好食嘅,係嗰種硽到好淋嗰種好食😅除咗嘢食麻麻地,都有樣嘢值得一讚嘅,就係個姐姐好熱心,見我男朋友覺得唔夠辣,佢就俾咗啲再辣啲嘅相我哋🤣同埋呢度價錢都算係咁嘅, 40幾蚊一個餐,包埋杯嘢飲,但如果可以選擇,我都會揀返譚仔算🙈試咗一次都唔想再入去第二次🥲

2022-04-05 873 views
今日lunch 快快手諗住食米線見到好耐無食過既雲貴軒就衝左入去jap 下.我地就嗌1. 豬頸肉撈薯粉2. 炸大腸撈薯粉3. 尖椒皮蛋4. 雞翼 x 2隻包兩柸熱飲.佢好快已經上左薯粉果然快食米線鋪就係有速度😹.首先講下撈薯先佢係幼身既薯粉黎煮得唔算太淋arm arm 好而個豬頸肉係長條形+半肥瘦~炸豬大腸就脆邊感強,有咬口既撈麻醬既朋友,味道正路.尖椒皮蛋同雞翼都係加9蚊雞既小食雞翼咸到xzy皮蛋普通.整體normal唔好抱住係食好野心態去快lunch 就ok
今日lunch 快快手
果然快食米線鋪就係有速度😹
首先講下撈薯先
佢係幼身既薯粉黎
煮得唔算太淋arm arm 好
而個豬頸肉係長條形+半肥瘦~
炸豬大腸就脆邊感強,有咬口既
撈麻醬既朋友,味道正路
尖椒皮蛋同雞翼
都係加9蚊雞既小食
雞翼咸到xzy

皮蛋普通
整體normal
唔好抱住係食好野心態去
快lunch 就ok
2022-04-05
$56 (Lunch)
2021-12-09 757 views
食咗雲貴軒好多年,因為一直都好鍾意食米線,最鍾意咪先夠方便,雲貴軒一定係我最鍾意食嘅米線頭三位,主打一定係佢個豬扒米線,如果嗰日肚餓嘅就叫多個皮蛋食,開開心心就食飽飽。
2021-06-15 1173 views
以前在葵芳商場都不時吃這間雲貴軒,好像之後在元朗工作也曾經吃過,現在看餐牌,原來撈紅薯粉不可以轉撈米線。於是我就點了個香炸豬扒撈紅薯粉,然之後自己和友人交換腩肉。豬扒仍然夠大塊,大大塊的豬扒,炸得夠香夠脆,但又不算是吉列豬扒那種厚炸的質地紅薯粉份量都算多,之後再給你一盒芝麻醬,辣中可以帶輕微酸味,腩肉和以往一般正斗,肥瘦均勻,不會太乾太瘦太黐牙。凍檸茶味道也與以往一般,茶味夠濃郁,檸檬三四片都是新鮮,的確是米線連鎖店來說不錯的,不過就撈紅薯不能轉米線,亦不能加餸實太差了
以前在葵芳商場都不時吃這間
雲貴軒,好像之後在元朗工作也曾經吃過,現在看餐牌,原來
撈紅薯粉不可以轉撈米線。於是我就點了個
香炸豬扒撈紅薯粉,然之後自己和友人交換腩肉。

腩肉和以往一般正斗,肥瘦均勻,不會太乾太瘦太黐牙。

凍檸茶味道也與以往一般,茶味夠濃郁,檸檬三四片都是新鮮,
Type of Meal
Lunch
2021-05-14 559 views
次次幫襯都係佢既早餐/肉燥飯。 早餐有迷您蒜香豬仔、蜜糖雞扒、蕃茄通粉/肉燥燥線等,比較特別。味道又好,份量又多。 肉燥飯好好食,豬扒大件又軟身又香口。 反而佢既米線唔夠香,所以好少叫。
2021-04-01
TakeAway
2021-05-10 392 views
開張初期曾經幫襯過幾次,最近過開黎呢區食早餐,估唔到質素差左好多,沙嗲牛肉通粉的牛肉好霉令到成個通粉根本好難入口,另外杯凍咖啡偏甜之外亦冇咖啡味,基身都對早餐無乜大期望但求飽肚就好,但呢個早餐真係從未試過咁難食,所以都忍唔住要寫食評提醒返個問題,一個基本早餐的要求都做成甘,睇怕好難再對其食品有興趣
TakeAway
2021-05-09 302 views
Another one of my usual lunch spots. Always order their 麻辣小鍋米線. It’s quite spicy, since I went for medium spicy. The food portion was quite big, even though I only ordered one item - fried pork chop. And they sometimes hv promotion. Like this time I only paid only $5 for the century eggs. If u order any noodles/rice or set u can use that promotion. So cheap! Where I work there are not many restros, at least not many that I like, lucky to hv found this one. 食午飯好去處,份量多,下午茶有得加錢換唔同小食,食到捧住個肚走。

2021-05-01 260 views
Lunch Time 時間到,又去番呢間食麵!有得叫酸辣湯紅薯粉,呢間店湯底偏辣,所以小心啲叫。最後叫微辣湯,飲咗啲湯之後會令我追湯飲。加埋海帶更加好味,海帶好入味!
Lunch Time 時間到,又去番呢間食麵!
2021-02-23 517 views
黎雲貴軒通常都係食米線,今次唔太餓就叫左兩款小食同朋友share。燒豬頸肉味道okay,但切得太薄太幼冇咩口感;炸豬大腸就切得厚小小,點埋個泰國雞醬幾好食。兩樣份量都算多。
2020-08-23 1145 views
今日去左葵芳,因為我鐘意食辣椒,所以行過球場個邊試下雲貴軒米線,一坐低就點了個超辣牛肉米線和熱伴米線加紫菜試試,食物上枱,加辣米線有點像日本紅地獄拉麵,內裏加了很多辣子和辣椒油,正合我口味,這點值得讚,一般米線舖,點大辣根本都是求其放點辣椒油,這我都慣了,米線和牛肉都可以,食時因為辣弄得我汗淋漓,隔離枱看我食這麽辣也看傻了,好像在想明天你去厠所便知味道了😂 另熱伴米線份量夠,熱伴汁夠味,所以這間店舖值得愛米線或愛辣的朋友試試
2020-08-22
2020-05-04 731 views
今日第一日政府部門都全面復工,條街即刻多左勁多人,間間食肆都排哂隊,見依間少人啲就埋去攞飛,等左大約5分鐘就有位。抗疫之下有得加6蚊換個小食,揀左胡椒豬肚,同腩肉米線,野食上得幾快,但水準就唔係幾一致啦,我地三碗腩肉米都叫小辣,但三碗辣度都唔一樣,從啲湯嘅顏色已經睇到個分別,一碗係淺橙色,一碗深少少,另一碗係深紅色,好多辣油係表面。當然都明白好難做到碗碗都一樣,都係睇師傅重唔重手,不過都唔好差太遠啦…食落最辣果碗應該接近中辣,都幾麻,味道方面就正常發揮啦,冇話特別好食。個6蚊小食呢就淡淡地,冇乜味嘅,個底有啲滷水汁之類嘅汁,食唔出有胡椒味,最後都係成碟倒哂落去個米線到當麻辣豬肚食。

2020-04-12 546 views
行經葵興既光輝圍,見倒呢間米線店,門面望落去企企理理,見佢做緊小食優惠就入去試下啦。入到去,唔使點等就有位,侍應都有禮貌,內在環境裝修企理,望落去乾淨。睇下個餐牌,都多野揀,米線薯粉呢d都有,我就叫左碗四川酸辣薯粉,小食做緊優惠,就叫左個涼拌木耳,凍飲要加3蚊,特飲要加8蚊,見佢個特飲好似飲落幾fresh,就叫左個百香果梳打爆珠冰。四川酸辣薯粉黎到好大碗,最後食唔曬,薯粉有咬口,湯底好襯,酸辣個搭配好。木耳酸酸地,幾好食。估唔到個特飲都唔錯,配埋個辣既薯粉,好夾。呢間值得黎試下。58蚊有一餸面,特飲,小食👍👍

呢間值得黎試下。58蚊有一餸面,特飲,小食👍👍