Mu Taiwan Noodles (Soy Street)

阿木台灣麵 (豉油街)
Picky Couple
阿木台灣麵:大推番茄牛肉牛筋麵
Picky Couple
2025-08-08
Follow
餐廳:阿木台灣麵地點:旺角豉油街菜式:台灣菜餐牌:午市套餐,下午茶餐,阿木牛肉麵,台式便當,阿木拌麵,老台灣腌菜,台灣小吃,蛋餅同飯。飲品有古早味,芝士岩鹽奶蓋,珍珠奶茶,冷泡茶,台灣紅茶,四季春青茶。落單用QR code。番茄牛肉牛筋麵(片切) $80大大碗番茄牛肉牛筋麵熱辣辣上枱。片切即係牛腱心肉質比例較多,一共有兩大件超厚身件,明顯係半筋半肉,牛味又濃,厚身啖啖肉,好味道。有好幾條牛筋,入口即化,滿滿骨膠原。麵條係白色拉麵,都有咬口,份量適中。伴有鹹菜同蔥花,可以叫多鹹菜同多蔥花。個湯甜甜地,味道好濃番茄味,真係見到新鮮番茄,配麵好夾,唔會油膩。滷牛筋 $62滷牛筋一客8條,滿嘴都比骨膠原張住,滷得好入味,微微辣。面頭灑上蔥花。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $20我叫左芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶,微甜同無冰,微甜係剛好甜度,帶微微茶味,加上面頭厚厚鹹香奶蓋真係好夾。轉外賣杯加$1。方便邊行邊飲。今餐食物飲品質素唔錯,而家搬左過隔離分店更大更舒適。Read More
+ 2
wingyu0116
Level 3
2025-10-01
Follow
假期天,與友人們一行四人到了位於旺角的阿木台灣麵💕,走進餐廳,撲鼻而來的牛肉湯香與油炸食物的誘人氣息,瞬間勾起食慾😋我們點了一桌經典與創新兼具的菜色💖🌟紅燒牛肉麵和蕃茄牛肉麵紅燒湯頭醇厚辛香,燉煮軟嫩的牛肉入口即化。而蕃茄🍅版本則多了酸甜層次,湯底清爽卻不失深度,搭配彈牙的粗麵條,兩者各有千秋。附上的酸菜提味,非常道地吃法。🌟鹽酥雞便當和炸排骨便當鹽酥雞🐓外皮酥脆,九層塔的香氣畫龍點睛👀;炸排骨則醃得入味,厚度十足,咬下時肉汁迸發🤩🌟韭菜蚵仔煎蛋這簡直是驚喜之作💕,韭菜的獨特香味與蚵仔的鮮味完美融合,煎蛋邊緣微脆、內裡濕潤,火候🔥掌控得宜。🌟炸雞排肉質夠厚度且鬆脆,裹上金酥脆的麵衣,肉質多汁不乾柴💖🌟黑糖珍珠鮮奶黑糖掛壁與濃郁奶香依舊討喜,珍珠Q彈有嚼勁🧋🌟芝士岩鹽奶蓋四季春這是較新派的台式茶飲,鹹甜奶蓋與清雅的茶底形成反差,解膩效果一流,而且奶蓋厚,足見餐廳的誠意🥤Read More
+ 5
【🪵阿木台灣麵|🌃台灣夜市搬咗嚟旺角喇~】
miss 123
2025-09-30
Follow
【🪵阿木台灣麵|🌃台灣夜市搬咗嚟旺角喇~】.很喜歡去台灣夜市,美食種類繁多,每次去完後都心掛掛,好驚喜,原來宜家係旺角都可以食到了。.阿木有很多台灣夜市小吃,止癮一流,味道都好一流。.牛肉麵台灣正宗味道,牛肉好香腍,麵底唔會太大份量,湯底重牛口味,加埋大量蔥花食好正,食完仲有空間吃小食。.肉燥地瓜葉肉燥夠味,地瓜葉好台灣,香港真係好少見。.芝士肉鬆蛋餅煎得金黃香口,餡料結實不鬆散,芝士配肉鬆真的無得輸。.Read More
sukisukiy
台灣人氣餐廳,彷彿置身台灣
sukisukiy
2025-09-15
Follow
今日終於去咗旺角呢間“阿木台灣麵”,店內已經坐咗8成人到,唔駛等好耐時間就入到去,平日見要排好耐隊。店內環境舒適,仲播放住台灣歌,真係好似去咗台灣咁先嚟一碗 [ 麻辣牛肉新竹米線 ] 麻辣湯底十分之香,加上牛肉片嫩滑,辣味適中,啖啖都可以食到牛肉嘅鮮味。米線滑溜,仲吸收咗濃郁嘅麻辣湯汁,每口都好惹味。加上幾片蔥花,整體味道更加清新,再加上一隻溫泉蛋,口感更加豐富當然唔少得要叫份 [ 芝士肉鬆蛋餅 ] 外皮金黃香脆,內裡芝士融化,配埋滿滿肉鬆,簡直好好食!再加埋蛋香,食落去好滿足,真係一口接一口,根本停唔到口最後呢份 [ 香酥炸排骨 ] 外層十分之香脆,內裡嫩口,炸得剛好,肉質鮮嫩,咬落去滿滿肉汁流出,食到好滿足。一個人食一碗麵配搭兩款小食,真係好正Read More
afood_dy
《旺角人氣台灣麵 阿木台灣麵》
afood_dy
2025-09-05
Follow
今次去咗旺角嘅阿木台灣麵~店舖環境帶有濃厚台灣街頭風,簡單明亮裝修同台灣歌曲背景音樂好有氣氛,熱鬧多人,氣氛好,啱晒同朋友午飯聚會。🍜麻辣牛肉牛筋麵牛肉同牛筋燉得好入味,湯底濃郁帶微辣,麵條彈牙掛湯,酸菜脆卜卜開胃,辣度適中好正。 🧀芝士肉鬆蛋餅蛋皮軟熟包住澎湃肉鬆同芝士,熱辣辣拉絲效果邪惡,蛋香同蔥香濃郁,份量足料,幾有驚喜。 🥬醬油水蓮水蓮脆嫩清新,醬油調味簡單入味,配蒜蓉提鮮,食落爽口解膩,好親切~ 🍵芝士岩鹽奶蓋四季春青茶四季春茶底清香,芝士奶蓋厚實綿密帶微鹹,岩鹽加層次,飲落順滑又解渴。 🍊金桔檸檬汁金桔酸甜同檸檬清新融合,冰涼順口,飲落開胃又健康,配菜一流。 阿木台灣麵由台灣人主理,主打正宗台灣菜式,牛肉麵沿用家傳老店配方,麻辣醬自家炒製無味精無添加,每道菜都精緻又有驚喜。環境又熱鬧,之後仲想同朋友一齊試吓佢哋嘅滷肉飯!Read More
sky4234
旺角台灣麵人氣店,台式風味大爆發!
sky4234
2025-09-04
Follow
✨ 旺角掃街掃到攰,想搵個地方坐低食個正宗台灣麵?阿木台灣麵一定唔會令你失望!一入到去就feel到濃濃嘅台灣夜市風味,勁有親切感!🥰🍝 蕃茄牛肉麵(片切):呢個真係必點!牛肉片大大塊又夠腍,湯底濃郁得嚟帶點蕃茄嘅清甜,麵條掛湯又夠煙韌,真係食到碗底朝天都唔夠!🤤🥢 鹽酥雞:台灣小食點可以冇鹽酥雞!呢度炸到外皮脆卜卜,入面雞肉嫩滑多汁,胡椒鹽調味得啱啱好,真係令人食到停唔到口!🐔🥗 醬油水蓮:估唔到小菜都咁有驚喜!水蓮炒得爽脆,加埋醬油同蒜蓉爆香,清爽得嚟又惹味,食完咁多肉食返啲蔬菜,感覺好fresh!🥬🍵 飲品方面,叫咗兩杯解渴神器:芝士岩鹽奶蓋燒烏龍茶同話梅紅茶,兩杯都揀咗無糖,清甜又解渴,配埋啲炸物同麵食真係絕配!🥤Read More
+ 4
pig2415
日常必食!
pig2415
2025-09-03
Follow
去咗「阿木台灣麵」試咗幾款嘢食,感覺幾實在,冇乜花巧但有心機。 檸檬四季春,清清爽爽,茶味唔會太搶,檸檬酸度啱啱好韮菜蚵仔煎蛋份量幾大,蚵仔乾淨無腥味,配埋韮菜味道香口又唔會太油膩滷牛筋煮得幾入味,口感軟腍又有咬口,滷汁唔會太重手蕃茄牛肉牛筋麵(片切),湯底好香番茄酸香,牛肉片薄身唔韌,牛筋亦夠腍,麵條彈牙,整體食落暖笠笠,好似台灣家庭式口味。 芝士岩鹽奶蓋四季春青茶,奶蓋鹹香,唔會太甜,配返清香茶底,飲到尾都唔覺膩。 總括嚟講,係日常想食台灣麵食或者小菜嘅一個不錯選擇。 Read More
+ 3
hungrydoggie
好岀色🍜台式牛肉麵
hungrydoggie
2025-09-02
Follow
哇!今日叫咗幾樣嘢,樣樣都高質。嗌左杯金桔檸檬四季春凍飲,酸甜比例啱啱好,飲落超fresh!芝士岩鹽奶蓋四季春青茶,奶蓋濃厚得嚟又唔膩,岩鹽鹹香同芝士奶香撞得勁夾!加埋仙草咬口十足!🐮麻辣牛肉牛筋新竹米粉加溫泉蛋,真係必叫!湯底麻辣夠香,牛肉同牛筋煮到超淋超入味,米粉索盡湯汁精華,每啖都掛湯!🥚加隻流心溫泉蛋撈勻,簡直係靈魂所在🐓炸雞排即叫即炸,上枱熱辣辣,外皮脆到咔嚓聲,入面肉汁流出嚟!醃得夠味,枱上面有鹽酥雞粉可以隨時加添~芝士肉鬆蛋餅🧀都唔輸蝕!蛋餅皮香軟,芝士+肉鬆鹹香,夾埋一齊食簡直無得頂!員工態度都好nice又快手。呢間絕對係價錢合理份量足,一定會再幫襯!Read More
麻辣牛肉牛筋新竹米粉
麻辣牛肉牛筋新竹米粉
psycho_foodiehk
牛展牛筋麵🥹炸柯仔有驚喜
psycho_foodiehk
2025-09-02
Follow
行過見到呢間台灣麵好似新裝修,望落新淨舒服,夜晚5點幾都7成滿,唔洗等位就入去食碗牛肉麵試試佢,繁忙時間應該都要排隊餐廳除左牛肉麵,仲有便當、拌麵、肉燥飯、蛋餅同大量台灣夜市小食,如果有臭豆腐就好我地叫左紅燒牛肉牛筋麵同兩個小食share🍜紅燒牛肉牛筋麵 $80牛展大大舊厚切,咬落好軟淋又唔會鞋,牛筋炆得啱啱好,保留小小咬口,彈牙得黎又淋,兩樣食材都好好食!🦪蚵仔酥 $50呢個好猛烈,蚵仔好肥美,唔腥,炸粉薄薄一層,入面好juicy,分量都幾大份,粒粒都係蠔仔🐷台式炸肥腸 $50肥腸切片見到入面處理得好乾淨,外皮超級脆,不錯🧀芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 $40芝士奶蓋好厚一層,香濃茶底,冇得輸🍑粒粒白桃四季春 $34Read More
+ 5
lkyyy18
聚餐
lkyyy18
Level 1
2025-08-31
Follow
阿木台灣麵的魅力讓我一試成主顧!一走進店裡,就能聞到濃郁的湯頭香氣,讓人垂涎欲滴。我點了一碗招牌牛肉麵,牛肉炖得非常入味,軟嫩的肉質輕易入口,湯頭則是醇厚而不油膩,完美地融合了香料與牛骨的鮮味。麵條彈牙,吸附著湯汁,讓每一口都滿足。店內的環境簡單舒適,讓人感到親切,適合隨意聚餐。最讓我感動的是,服務人員的態度十分熱情,總是帶著笑容,讓人倍感溫暖。此外,店內的小菜也值得一試,尤其是酸菜,清脆爽口,為整體用餐增添了層次感。這裡不僅有美味的麵食,還有家的感覺。總之,阿木台灣麵是一個讓人愉悅的地方,無論是味道還是氛圍,都值得再次光臨!Read More
EATER9908
寶島味
EATER9908
2025-08-30
Follow
蕃茄牛肉牛筋面牛肉牛筋燉的軟嫩鬆化,風味十足!另一大受歡迎的芝士肉鬆蛋餅,餡料足不在話下,每口也是酥鬆肉香,最優秀還是那餅皮,煙韌富蛋香,筋道十足。韮菜蚵仔煎蛋,金黃微焦的煎蛋,包裹著粒粒肥美的蚵仔與翠綠的韭菜,淋上阿木台灣麵特製的甜鹹醬汁,一口咬下韭菜蚵仔煎蛋,外酥內軟,海味在口中綻放!台灣一定唔少得飲料,芝士岩鹽四季春奶蓋味頗重,四季春茶好甜美,桂圓紅棗茶獨特的桂圓香氣、紅棗和枸杞甜完美配搭,令這個茶味道更為清潤,滋味更佳。Read More
+ 7
waiwaitse19911129
抵食又好味的台式餐廳
waiwaitse19911129
2025-08-29
Follow
今日出街特別想食台灣野!所以去食阿木😻📌麻辣牛肉牛筋麵先嚐口濃郁的湯‼️重點有四大塊牛肉及牛筋!好足料呀😻牛肉仲要好厚‼️麵質QQ彈牙,喜歡吃辣的朋友必叫!📌韭菜蚵仔煎蛋必點🌟新鮮熱辣即煎!口感很Q彈!蠔仔飽滿完全不腥!好味到一塊接一塊吃完!📌家傳鹽酥肉略嫌肉質有點粗糙~都係鹽酥雞好味d📌黑糖珍珠奶茶我好耐冇飲啦!口感濃厚!珍珠很Q彈🧋📌芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶健康的烏龍茶加了一個不甜不膩的芝士奶蓋很夾Read More
lemonoli
搬鋪後更好坐
lemonoli
2025-08-26
Follow
同fd睇完電影去左食阿木台灣麵,大滿足!搬左鋪之後地方大左好坐左👍🏻紅燒牛肉牛筋麵🍜湯底濃郁,角切牛肉有好多舊,勁抵食!角切筋位比較多,口感較軟淋,夠入味,牛筋膠質滿滿好正!😋 滷牛腱🥩勁厚切!足足有5塊鋪滿個碟好癲!滷得夠透,比起角切,肉既比例高d,食落淡淡肉,加埋辣椒醬食更加惹味~韭菜蚵仔煎蛋🍳韭菜味好香,蚵仔鮮甜冇沙,煎蛋金黃香口,加埋孜然粉食好正!飲品方面,熱粒粒白桃汁幾有驚喜🍑,清甜又潤喉,金鑽鳳梨汁🍍,酸甜解膩,仙草滑溜Read More
紅燒牛肉牛筋麵
滷牛腱
粒粒白桃汁
Eathkgirls
心目中最強台灣牛肉麵!
Eathkgirls
2025-08-26
Follow
我記得好多年前 喺舊店食過當時等咗半個鐘以上 今次我係下午時間去食 唔算太多人紅燒牛肉麵 湯底濃郁 幾好食牛肉肉質勁腍 我鍾意嗰種食完都唔會黐牙牛筋都好好食 又係好腍😋和台灣吃到的 幾乎一樣仲可以加旁邊的秘製台式辣醬麵條軟硬適中 唔係咁多地方食到咁高質!韭菜蚵仔煎不嬲都好鍾意食蚵仔煎蛋呢個組合 我喺台灣都冇食過比平時的蚵仔煎更出色 份量又大份超級推介另外都非常推薦炸雞扒個人認為 食得太多鹽酥雞反而比較鍾意呢款炸雞牌完全係夜市風味飲品都係有心製作金鑽鳳梨四季春清甜的菠蘿果肉加上不太甜的四季春綠茶勁啱食牛肉麵配搭Read More
+ 3
紅燒牛肉麵
炸雞扒
Amber Directory
🤎天氣又熱又焗嘆返個台式下午茶先!
Amber Directory
2025-08-25
Follow
如果大家去旺角想食個快閃lunch或者想嘆吓冷氣食個下午茶推介試吓呢間新開嘅阿木台灣麵分店😆之前去開荔枝角嗰間已經覺得唔錯呢間新開嘅就更加闊落舒服😌最鍾意食佢嘅牛肉麵~麻辣同蕃茄嘅湯底我都鍾意!半筋半肉有成四五舊,好足料又幾軟身麵質有口感夠飽肚但唔會食到頂胃鍾意食油麵或上海麵嘅應該都會鍾意另外嗌咗個超juicy嘅香口炸雞排炸皮唔會太厚,經過調味有種鹽酥雞嘅味道肉質完全唔鞋,食過幾次都冇中過伏!但我諗大部分女仔一個人未必食得晒呢個份量食晒嘅話感覺可以飽足一日🤣最後追加咗個台灣特色水蓮有少少葱油酥係面,味道比較清淡健康嘢飲嘅選擇都唔少,有熱有凍揀咗金鑽鳳梨汁同檸檬四季春青茶~呢個價錢,呢個味道同份量認真算係咁而且地方乾淨企理,啲位置空間比較闊落晏晝坐耐少少傾吓偈都幾嘆😆Read More