NABELCHIYAKI

NABELCHIYAKI (Closed)

鍋一燒
NABELCHIYAKI (Closed)
Fat. K
1流服務 + 9流食物 = ???
Fat. K
2010-05-16
Follow
小妹第一篇食評,想不到竟是獻了給您~還真的謝謝您帶給我倆2小時的歡樂時光~~~本來今天想吃的是添好運,可惜莫明其妙的受了一肚子氣想起這裡好像有放題,又是麻布集團,應該不賴! 就到了這裡來一進來,食客只有寥寥數枱,沒關係,應該是太早了吧~看看餐牌, 嘩! 很吸引呢! 刺身、火鍋、鐵板燒、熟食,一應俱全好! 點菜! 服務生也相當體貼,建議一次過多點幾款,因今天人手不夠,可能等候時間較久。我們點了一些刺身、芝士扇貝、鴨胸、汁煮魷魚、三文魚沙拉,火鍋配料有穀飼肥牛、一些蔬菜,燒的有海蝦、扇貝、上級一口牛....正!戲肉來了:芝士扇貝:其實味道是可以的,可是實在細小得令人驚訝,也燒得(其實我想是焗的)有點老,但也沒什麼刺身:Am.......實在不太新鮮,八爪魚是百佳雪得發白的料子,北寄貝亦然! 至於甜蝦竟然連殼上!!! (這不是重點) 而且相當不新鮮,蝦頭開始泛黑,而且跟蝦身快骨肉分離,害我根本不敢放進口!鴨胸、汁煮魷魚:前者濃重的調味也蓋不住強烈的雪味,後者醬汁其實值得嘉許,其不彈牙也屬預料之內肥牛、上級一口牛:肥牛不多說(大家看相吧!) 至於上級一口牛實在要提一提! 這可是加了50多塊換來高級一點的選擇,可是,大概鬆肉粉下多了,味道就如大家樂鐵板牛。海蝦:本人極好海蝦,可是不新鮮得發黑的海蝦,還是不吃為妙!有醬汁: 每人限選兩款,我們2人選了胡麻、蕃茄、叉燒醬(咸)、酸梅,看餐牌完全是盛八類的日式醬料,可是來到卻是.....蕃茄醬是地門茄汁,叉燒醬是鼓油,酸梅跟牌上的完全兩個樣,果然圖片只供參考!,胡麻好一點,起碼吃得出是麻醬至於其他食物,也是乏善足陳。我知道200餘塊不能有太多要求,可是差也有限度吧!而且它的一鍋兩吃設計實在可笑, 如果細火,火鍋鐵板會毫無動靜; 如果大火,中央的火鍋會波濤洶湧,滾到鐵板去,服務員曾細心地為我們翻滾的火鍋加水平息,可是結果是:它始終會翻滾起來,而且滿了,也更澎湃!!!說完食物,他的服務可真要一讚,服務生勤快有禮,只是有點小錯漏 (我們叫了芒果多多,可是來了芒果薄荷,換了一杯,這次來的是熱情果,也不好再轉了,反正它用的也不是益力多~)整體而言,食物質素真是麻麻,可是服務卻真的不錯,至少菜雖然難吃,兩小時還是開開心心的過。只可惜,1流的服務+9流的食物,得出來的結果也是不入流。反之,1流的食物,9流的服務,結果也是一樣,所以龍景軒是龍景軒,添好運是添好運Read More
+ 4
見到隻甜蝦我忍唔住講左粗口
2010-06-22
餐牌吸引!
COME ON!!!已泛黑的「海蝦」!!!!!
ray31581
真係明白乜野叫做難食到想嘔
ray31581
2010-05-09
Follow
本來對麻布茶房印象ok..見呢間野係麻布分出來的餐廳...覺得應該ok..點知......刺身好差..無味..好同意樓上一位仁兄講..舊wasabi...唔知點解硬到呢...放入豉油到...篤極都唔散..炸物..一係好咸..一係凍左...火鍋...無料到...特濃番茄湯...淡到咩野咁...仲要個爐壞左...無得調細d...唔想佢滾瀉..唯有關左佢..我地兩個大食積都話...快快食d就走........好想搵一樣好食o既讚下佢...對唔住..真係搵唔到...個見習待應生...周圍巡場...只係得個巡字..見到桌上有野可以收都唔收...上菜...連埋張入單o既電腦紙就貼在d火鍋料上...要叫佢返轉頭先識........唉....自問對食要求不是太高...一二百蚊無諗到食乜野好正...但係真係估唔到咁難食...Read More
Evan Cheung
唔想等位所以去左,一次就夠:(
Evan Cheung
Level 3
2010-05-06
Follow
前言:唔知乜野事,星期三都咁多人去食放題~"~去左MK幾間都排哂隊~~直頭多人到個服務員話未有飛派,係出面等住先跟住去左瓊華,係寧記同呢間鍋一燒揀左呢間奶野!上到黎見到冇人,都估到唔方好野但阿媽想食日本野~是但啦就入左去:($138加一果隻,刺身得5種三文魚 吞拿魚 魷魚 八爪魚 仲有隻唔知咩魚= =三文魚,好膩冇觧味吞拿魚,完全冇血色,D肉係白色既!!!!雪到腥哂!!!!魷魚,過得去~同同價既差不多八爪魚,同上仲有隻唔知咩魚唔好提:(D WASABI勁垃圾,硬過雪左一個月既雪糕跟住叫左D熟食,有鰻魚~幾好~唔係度度有,有D咸,但算LA雞軟骨,軟到食唔到有脆骨既FEEL...睇落就有D七味粉咁,但原來冇味薯仔SALAD,垃圾天婦羅,冇味,勁油,D油仲唔知係咩味:S食完想嘔...蘿蔔牛利煮,6舊蘿蔔2塊牛利...真好野:)海鮮串,OK既,係D吉烈海觧黎,敗筆都係D油,仲有夾雜左D燈籠椒:(其他唔多記得:SSUSHI得兩個人,佢冇份量揀,我叫左兩種佢竟然每種黎4件係唔係傻的我明既,用D飯質飽D丫嘛試左燒倉魚壽司同蝦天婦羅壽司NOGOOD鞋口,乾憎憎,舊飯超大火鍋/燒烤料肥牛,肉質唔差既,但勁大塊切都冇切,真好野:)三文魚腩,算過得去,總的來說都係多油但又唔滑,算幾鞋:(其餘只係食左D菜同菰,想唔OK都幾難讚:WAITER態度幾OK,可能因為個場冇乜人,反應都算快,出單都冇點漏彈:D油都唔知乜油黎,聞&食到個人反胃,加埋一都成百六蚊位,竟然連野飲都冇,整燒烤但冇抽風,想整死人咩:(講講下而家都有D想嘔:(總之試過既一次就夠,未試既一次都唔洗試P.S 呢間野係麻布茶房開既...試完呢間我連麻房都唔想Read More
鰻魚,海鮮串
chh0152
物有所值, 服務GOOD
chh0152
2010-02-22
Follow
不知道是否星期天的關係, 待應們都很勤快, 一點也沒有之前食評提到的問題我所看到的都是2X歲的(應該是3男2女左右).....不知道是否兼職態度幾好, 我地邊唸邊落單都沒催我地同比臉色, 試了不同人也是一樣沒漏單, 上菜也快主動加茶水, 補火鍋水 我是吃8-10PM 的 服務應該可以比GOOD食物沒驚喜亦沒可批評的地方, 我覺得是物有所值熱門的東西都有了刺身 厚度面積新鮮度都OK火鍋、板燒 不過不失 FINE, 不過板燒油不油真的見人見致, 如果鐵板溫度不夠燒出來會比較油..應該用燒水模式的2000度去燒比較好一點炸物、沙拉都OK, 唯一是我喜愛的土瓶蒸有點不夠熱, 送來的時間是溫的壽司我只點了花之戀, 三文魚夠厚, 口感有達到, 甚好總結來說, 用200塊錢的態度去吃確實有物有所值的感覺, 只是不要期待有驚喜平常心對待就會滿足, 只是如果有提供其他免費飲料會更加好不過最後才發現忘了點第一頁的石頭鍋物 不知道會不會如前食評要等很久 3個人 188*3 + 10% =620Read More
jennis1030
俾麻布茶房個名呃左!! 唔駛旨意我會再幫襯佢地!!!
jennis1030
2010-02-18
Follow
食完哩間野都想打下食評...投訴同埋話俾大家知唔好再黎哩間野~點知入到黎睇一睇食評, 已經有幾位慘遭毒手o既客人同我地o既遭遇係一模一樣!!叫左o既野食, 永世都唔會到~!! Waiter側側膊, 兩頭望! 唔知忙乜Q!!食物質一般都算數...每個order三吹四請都未必有!!~~好彩係任食$138~ 因為埋單時見佢張單長過水蛇春~ 一半有多都無上過我地張枱!!~貴野, $138 無得食~~ cheap野叫極都唔到!!~ 吹完又吹~ 全晚食得最多都係玉子sushi叫左個咖喱湯底可以完全有色無味~ 4種醬料3種無味~~ 完全比唔上其他旺角中心地段o既餐廳! 我真係未試過o係一間餐廳入面, 等仲多過食~ 等佔左個幾鐘, 食, 食得15分鐘!我相信好多人都有叫果個自制拉麵~ 但我坐足兩個鐘, 吹左不下5次~ 到最後都係得個吉!!~~唔知點解無得賣, 又唔出聲話無!! 一味拖住你, 拖你兩個鐘以為有得食, 點知都係無!!唔明白佢地咩心態~~ 幾個疑似老闆o既物體坐埋一邊細聲講 大聲讚自己餐廳爆場~ 佢都唔知間餐廳發生緊乜事~ 遲早爆鑊就真~~!!我~ 係絕對唔會再去哩一間鍋一燒食野~~ 大家都唔好去~ 如果唔係真正一鑊熟!!!~:(Read More
Ratings
無野好食!! 而且~ 無得食!!
Chris cc
唔會再去!
Chris cc
2010-02-02
Follow
之前見到地鐵廣告,寫住$138 / $188任食日式食品兩小時。咁見得閒咪去試下囉,點知…唔入好過入…詳細唔講,point form 分享:1. 服務員唔理你–除咗同你開單時第一張單外,無一次係理過你…〈第一次落單仲係要唔齊嘢〉2. 嘢食叫極都唔嚟…80%時間張枱係吉既…3. 同一樣嘢叫咗三次〈落咗三次單〉都無人理…亦都無人跟…聽完就算…4. 嘢食唔好食…燒嘢勁勁勁油!5. 服務員多,不停咁走嚟走去…但係張張枱都喺度等…都唔知佢地做乜…6. 同佢地講「我叫咗20分鐘啲嘢都未嚟…」佢答「咁呀,你落過啦,當cancel 咗」其實結論90%係服務員問題,嘢食唔係話唔好食,但係你唔會覺得值呢個價錢…最後埋單$304〈兩位$138任食 + 10%〉,極之唔願意俾…前一晚食「千兩」都係咁既價錢,雖然唔係任食,但係覺得值回票價…唉…以後都唔會再去呢間…Read More
DerekLai
差夾唔抵
DerekLai
2009-12-05
Follow
聽說開了一間新的鍋燒, 就去試一試一行8個人, 7:30分入坐, 比左間vip 房我地首先叫了些熟食, 同時再叫了一堆鍋燒食物,再開了2個鍋湯是最早到的, 不過個侍應生就唔知點攪個鍋,起初成個湯碗放上個鍋度, 之後又想就咁倒入去,我見個鍋同塊板都好dirty, 就問佢, 係咪真係直接倒入個鍋架, 佢就同我講"好似係", 之後叫佢問清楚, 佢就指住另外一個侍應生話"佢話係喎", 咁就倒左落去...之後食左2-3轉既熟食, 果d 鍋燒食物一件都冇來,食左一個鐘後果d鍋燒食物都係冇來....結果嘈到佢地個好似經理級的人先慢慢有野來..之後發現個鐵板都勁dirty, 抹一下張紙巾都黑哂....總括來說, 服務很差, 食物物質素一般, 衛生欠佳Read More
s960642
換來一肚子氣
s960642
2009-12-05
Follow
星期五最想吃個豐富晚餐, 但今晚卻換來一肚子氣 今晚好想打邊爐, 本來打算去酒樓食任食火鍋, 點知無位. 沿途見到呢間餐廳的宣傳廣告, 分兩個價錢: $138 同$188, 有刺身, 火鍋, 燒物. OK啦, 一於去試下$138果個啦! :)呢間餐廳同麻布茶房同一層, 兩間舖位係打通的. 上到去登記後, reception哥哥就叫我地坐住係麻布茶房個邊食住等, 有位就安排番我地入座. 我覺得呢個安排都唔錯, 因為當時已經8點幾, 我地都好肚餓, 食住等總好過餓住個肚等. :)我地食完所點的食物已經9點幾, 當時又無人再來招呼我地, 又無人再比點菜紙我地點菜, 我地只好坐係度呆等, 再問reception 哥哥, 佢話下一張檯輪到我地, 但等來等去都無反應, 我地多次同reception 哥哥理論, 佢就送左兩罐汽水比我地, 最後等到9點半後先安排到入座… 當我坐低, 望下隔離檯, 咦, 點解隔離兩檯都遲過我地登記的, 但人地已經食得七七八八, 我地要等咁耐先可以坐番過來??!! 乜唔係first come first serve 架咩?! 唔理咁多, 點火鍋先, 先來個鍋. 明明要牛蒡味增湯底, 但湯底內無牛蒡的踪影, 又再等多幾個字, 湯底都滾晒, 其他食物, 包括waiter 聲稱要等好耐的刺身都到齊晒, 都未見火鍋配料的影子, 等到火鍋配料到齊, 又無醬料, 我地問左3個waiter, 都無人幫我地, 最後又要同reception 哥哥理論先有醬料咋, 我地都算好, 隔離檯連醬料都無架! 前後用左半個鐘, 所有配料終於到齊, 可以食火鍋. (唔明點解倒d醬料同預備火鍋配料要咁耐既?!) 食完第一round就再點菜, 呢個時候, 鍋內已剩下五份一湯底, 我地又向2-3個waiter 要求加湯, 但都係無人理, 今次d配料好快上齊, 不過…. 咪玩啦, 鍋裡面都無湯, 點煮呀! 所以我地再次同reception 哥哥理論, reception 哥哥見又係我地投訴, 即刻送張coupon 比我地, 等我地可以食$188 的食物, 但我地真係好興, coupon 我地收左, 但我地決定唔用, 送比隔離檯, 人地又高興, 我地都唔想領呢個情, 只想食完盡快離開. 一餐飯要三崔四請先有我地應得既野, 唔出聲就則則膊, 唔多覺. 而且食物味道一般, 例如, 我叫左兩次麵豉湯, 第一次有海帶, 豆腐, 有好多蔥花, 賣相不錯, 但第二次就乜都無, 只有少少變黃左的海帶碎塊….. 係旺角呢個競爭咁激烈的地方, 咁既服務態度和食物質素絕不可接受. 我地會black list呢間餐廳, 以後都唔會再來. Read More