2015-11-21 607 views
經朋友引路下先知道觀塘有間特色嘅韓國餐廳“金羅道”,隱藏於工厦深處,雖然低調,但其實禾稈冚珍珠,當日我同幾位同事就一齊去午饍!店內陳設平實,但極富有韓國風情,木枱木櫈,都幾舒適,我地點了幾款著名嘅韓國菜式韓國安東鲜 人參雞湯,配兩款前菜、飯、柚子茶($78)有鮮人參,內裡再佐以糯米、紅棗等,湯面無油,參味濃得黎D湯好清甜,雞肉仲好滑,健康又抵食👍👍 同事就叫左個“石頭煱飯”,都係配湯、兩款前菜、柚子茶 燒牛肋骨($98),配湯、壽司、兩款前菜、飯 、柚子茶柚子茶喺觀塘呢個地方,咁有質素又好抵食嘅餐廳,一定要推介俾朋友、同事,以後午膳又多個選擇啦😅😅

同事就叫左個“石頭煱飯”,都係配湯、兩款前菜、柚子茶

燒牛肋骨($98),配湯、壽司、兩款前菜、飯 、柚子茶

柚子茶
2015-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
  • 韓國安東鲜人參雞湯
2015-10-19 862 views
從朋友得知,觀塘近排開左間韓式餐廳,味道唔錯,叫我同佢一齊食。雖然呢間鋪頭位置比較難搵,好彩朋友帶我去。 呢到裝修簡約但幾特別,環境幾舒服。一坐底我地叫左個韓式燒牛肋骨餐同石鍋飯。牛扒餐,size好大, 個樣都好靚, 上枱前已切好一件件件食起上黎非常方便, 肉好冧又唔蘇,好有牛味添。石鍋飯,分量一樣好大,聽老闆講係用明火熟既,所以好夠鑊氣。我地先加左配料都十分足夠,再加上韓式既醬料,撈埋啲配料一齊食,每啖都有層次感。因為好夠火喉,所以食米飯粒粒分明,有靭性。總括黎講,係觀塘可以食到呢類型中上既韓國餐較少,而價錢方面亦算平宜下次。搵朋友再食先。
雖然呢間鋪頭位置比較難搵,好彩朋友帶我去。
呢到裝修簡約但幾特別,環境幾舒服。
一坐底我地叫左個韓式燒牛肋骨餐同石鍋飯。
牛扒餐,size好大, 個樣都好靚, 上枱前已切好一件件件
食起上黎非常方便, 肉好冧又唔蘇,好有牛味添。
石鍋飯,分量一樣好大,聽老闆講係用明火熟既,所以好夠鑊氣。
因為好夠火喉,所以食米飯粒粒分明,有靭性。
下次。搵朋友再食先。
2015-10-14
下午時間,走進觀塘駱駝漆大廈,最尾角落偶爾發現一間韓國菜餐廳<金羅道韓國餐廳> ,地方寬敞,木色枱櫈,簡單舒適。打開menu,食物選擇蠻多的,由小食到套餐也有,Order了 <雜錦海鮮湯麵>由落了單開始,等了10分鐘,但是值得的原本諗著都是即食麵配調味料湯底吧,意想不到是炸醬麵那種麵條,湯底是自家調的,不太辣。└(^o^)┘海鮮滿滿的,有青口、蝦仁、蝦、八爪魚、魷魚、蜆肉而且許多蔬菜,份量十足,有兩小碟配菜,配有湯和柚子茶,味道蠻不錯的蝴蝶結姐姐把湯麵吃光光呢^_^開業了一年,老闆是本地香港人,如此成績,已算不錯希望店主繼續加油!肚子吃飽了,就可以順道在附近的OUTLET逛逛耶
<金羅道韓國餐廳> ,地方寬敞,木色枱櫈,簡單舒適。
由落了單開始,等了10分鐘,但是值得的
原本諗著都是即食麵配調味料湯底吧,
雜錦海鮮湯麵
海鮮滿滿的,有青口、蝦仁、蝦、八爪魚、魷魚、蜆肉
柚子茶
蝴蝶結姐姐把湯麵吃光光呢^_^
開業了一年,老闆是本地香港人,如此成績,已算不錯
希望店主繼續加油!
肚子吃飽了,就可以順道在附近的OUTLET逛逛耶
2015-10-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2015-10-11 646 views
同朋友本來去觀塘另一間餐廳聚,點知去到發現冇開,我地又咁啱係街見到呢間餐廳既易拉架,所以就試下新野。餐廳入面就係好普通既擺設,幾張木檯同木椅,近門口有部電視播kpop MV,環境就一般。平日晚飯時間都係得3、4張檯有人。我地4個人就叫左個部隊鍋,炸雞,石鍋飯同燒牛肉飯。石鍋飯味道一般,同其他餐廳差唔多。燒牛肉飯D牛肉超少,又唔好味。炸雞份量都好少,同我係韓國食既炸雞比應該一半份量都冇,但係價錢差唔多。咁我係香港食份量少d都可以理解既,只不過仲要好難食,完全唔脆,仲難食過KFC既炸雞!真係完全唔值呢個價囉!之後到部隊鍋。部隊鍋入面完全冇咩野食,係得個公仔麵、幾塊年糕同其他配料,而且仲麻麻地好食。唔算太辣,但冇咩特別既地方。以韓國菜黎講,呢間價錢都合理,但食物質素太差,一定唔會有下次。

2015-09-21
2015-10-01 622 views
上星期喺觀塘約朋友一齊食lunch 話帶我去食一間隱細新開嘅韓國餐廳 我都好耐未食過韓國餐啦 就去一試吧呢間餐廳係工廠大廈地下嘅最尾位置 裏面裝修簡約  仲有啲工業風格裝修 幾別緻可能因為招牌唔大凸出 又新開無耐 唔係好多人知道 就因為人唔多 反而幾舒服朋友話呢間餐廳標榜不加任何味精 有味道之餘 食完亦唔會好口渴 感覺都健康啲啦我哋叫左兩個set 牛肋骨 & 人蔘雞湯兩個餐 都配韓式小食 例湯 白飯 份量都幾大呀牛肋骨賣相幾好 裏面大概有5,6件 牛肉味好香 聞到都想食 牛肋骨好淋 好入味 又唔SO 我估起碼蚊咗個多個鐘頭 先有呢個口感 裏面仲有啲韓式年糕係底 撈埋D肉汁一齊食 再加埋啲白飯一齊食 好和味呀人蔘雞湯一上枱 香味都聞得到 個樣都好靚 裏面有半隻雞 都算幾大隻啦 湯嘅面頭見唔到太多油份 good 飲落個味好清新 有人參 有雞味 之餘 亦唔覺肥膩 啲湯種好有質感 好濃郁tim 雞肉都仲幾柔嫩 每啖雞肉都feel到有啲人參 正最後飲埋佢附送送嘅紅莓汁 清下口腔之餘亦可消滯一下臨離開之前 我見到餐牌内都有好多款食物而價錢亦都幾合理 下次再約朋友來食個吧

我哋叫左兩個set 牛肋骨 & 人蔘雞湯

最後飲埋佢附送送嘅紅莓汁 清下口腔之餘亦可消滯一下

臨離開之前 我見到餐牌内都有好多款食物
而價錢亦都幾合理 下次再約朋友來食個吧
2015-09-25
$70 (Lunch)
2015-07-31 942 views
大阿姐今日心情好,又拉我地班細既出去食lunch.外國人鍾意亞洲野,揀左間韓國野試試。Lunch set 款式選擇非常之多,必有既石頭窩飯、泡菜湯飯、人蔘雞等等$58-98。吸引到我既係一個從未見過既「全州拌飯」(牛豬雞選一)$58。見今日天氣咁熱所以都唔想食太熱既野。外觀好吸引,上面有三文魚角係上面,仲有好多新鮮蔬菜(生菜,大豆芽,薯仔絲,菠菜,蘿蔔絲)同埋牛肉。加埋韓式辣醬撈埋一齊,食落口感非常豐富有層次,牛肉同飯都好香,而且有辣味更惹味。略嫌牛肉太少,食到最後得番啲飯。不過都好夠飽。 補充每個餐都有兩款少量前菜,牛肉湯同袖子茶,但都無得refill對於非常鍾意泡茶既我有啲失望。

對於非常鍾意泡茶既我有啲失望。
2015-07-30
2015-07-14 879 views
晚餐決定去開源道個邊睇下,發現有間韓國餐廳-金羅道,決定一試!一入餐廳,就很有韓國風味,木枱木櫈,銀色嘅器皿,整齊放好。正是食飯時間,但人客不多,店員?老闆?走主動過來介紹餐單,原本我同朋友兩人嗌左部隊鍋,午舌,雞肉炒飯的!但他友善地告訴我們份量多,可能我地會食吾晒,建議減個炒飯!最後我地改為薄餅!未上菜時,已送上小食,有泡菜和碎肉瓜,微辣,好食的,原本以為要收費,到最後知道願來是免費的!真好!先來的是薄餅,夠熱,味道較淡不過會配上豉油,但我略厭太多粉。其次上了牛舌,切得薄,所以吾會un,但都係味道較淡,如果加多少少味粉,會更惹味,同埋份量吾係太多,吾太抵食。最後的,是我期待的部隊鍋,因為我未食過!有辣同吾辣選擇,我選了微辣,味道岩岩好!!而且海鮮有好多,又很新鮮,有大蝦,有帶子,另外的料有午餐肉,腸仔,茹,菜等等!!一鍋上夠兩人份量,很好食!!!值得一試!!總括嚟講,環境可以的,食物最滿意係部隊鍋,服務也很好,又會主動添飲,但客量吾多我諗係因為location不太方便吧?!不過我是支持的,加油!

2015-07-03
2015-07-08 868 views
琴晚係觀塘行左陣。突發奇想去觀塘工業區搵下有咩好食 係駱駝漆附近發現一間外表平凡既地鋪 原來係一間韓國餐廳 決定一試場內裝修有點韓國早古味 木製餐桌 放上韓式銀餐具 環境幾好 唯播放住潮流k pop 有點格格不入Btw 我係嚟食野為主 環境乾淨 舒適就好服務員態度良好 主動介紹menu 奉上免費柚子茶 未食先甜陪隊鍋 - 辣度適中 驚喜在配料豐富 有大帶子 中蝦 青口 等海鮮 每口湯除左有泡菜既辛辣味外 仲有啖啖海鮮味 非常惹味 但即食麵份量相對較少 搞到有啲到喉吾到肺 無法滿足而走燒牛舌 - 厚薄適中 有咬感又吾會太難咬 唯黑椒味同洋蔥味略重 過搶牛舌鮮味 so far 都比好多餐廳出色 值得一試豐富既一人晚餐 感覺良好 價錢都可以接受 再有機會一試
Btw 我係嚟食野為主 環境乾淨 舒適就好
服務員態度良好 主動介紹menu 奉上免費柚子茶 未食先甜
部隊鍋
燒牛舌
豐富既一人晚餐 感覺良好 價錢都可以接受 再有機會一試
2015-07-05
部隊鍋
2015-04-11 1111 views
住在觀塘,突然好想食韓燒,又唔想出去尖咀咁遠又唔想去漢和個類,咁就上網搵下觀塘邊度有啦搵到工廠區有兩間,另一間好多惡評,見呢間又新開兩個好評,就去試下結果咪就係把鬼!!在開源道已有人派傳單介紹,我地見燒肉每碟價錢不太貴,就問份量是否也不太多其實唔多都好正常,尖咀一碟都200蚊起標!佢竟然夠膽同我地講 : 夜晚份量好多架!我地心諗: 唔通真係因為工廠租相對平? 後來發現我地係妄想症發作!入到去,人不多,四五枱客人,大多數都不是吃燒肉。韓燒枱只有三張。供燒烤的選擇好少,但少唔係重點!韓國啲燒肉店都唔多選擇架,但人地做得有HEART好多。咁我地睇餐牌之際,店員抬出幾碟餐牌沒有的選擇。。。有和牛$160,美國肉眼$140和海鮮拼盤。其實,看到這幾盤奄奄一息的醃肉⋯⋯已經有想走嘅念頭,但即刻走又好似唔太好,咁就打算點一兩碟肉,然後點其他熱食就算。點知,店員話你點燒烤一定要點三碟以上。但餐牌無明確寫清楚,真係有少少過份。完全干犯商品說明條例!但眼見已經SET好爐,我地唯有寄望餐牌上的不是醃肉吧。結果?咪就係又妄想。我們點了安格斯牛2碟($100X2)和所謂三層肉的豬腩肉($80)。食物上枱,我地反
住在觀塘,突然好想食韓燒,又唔想出去尖咀咁遠
又唔想去漢和個類,咁就上網搵下觀塘邊度有啦

結果咪就係把鬼!!

入到去,人不多,四五枱客人,大多數都不是吃燒肉。

食物上枱,我地反應係呆左。然後係灰左⋯⋯灰到相都唔想影

兩碟所謂好大碟的安格斯醃牛,賣相以至後來入口口感,都發現同漢和啲牛分別不大,但份量少到嚇親!真心覺得唔介意佢價錢提高,但求質素⋯⋯ 而鮮豬腩肉,相信豬的老家鬧饑荒⋯⋯豬腩肉點解一啲都唔肥⋯⋯仲要薄切⋯⋯唉⋯⋯我地已經唔敢再點其他食物⋯⋯男友仲一路食一路講:咁嘅質素,真係去漢和都無咁嬲! 而我只能加一句: 坐的士出去尖咀食好過⋯⋯
咁我地問有無生菜,因為平時出去尖咀食都跟生菜或紫蘇葉,咁佢每碟$30,都唔係過份。

總的而言,我感覺在觀塘,如果佢肯用心做,同埋在餐牌上清楚寫明係醃肉並提供鮮肉燒烤,其實真係一定有捧場客。因為東九龍實在無乜韓食店⋯⋯佢而家咁樣,真係令我覺得,無下次了

2015-04-10
2015-02-02 1368 views
其實已經去過金羅道韓國餐廳 食LUNCH 5~6次,今次終於"的"起心肝評一評啦!今日叫左純豆腐湯 HK$48 ,跟2款前菜 和一杯柚子茶。(其實柚子茶係一入座就會奉上,沒有Refill的)純豆腐湯的味道不會叫你失望,說是極奇好味又不是,如果你有吃過其他純豆腐湯,這個版本的是"對味"的。用來拌飯很好,也不致於太辣。另外,全州撈飯HK$48也很是不錯的選,原因是很多蔬菜,有紅蘿蔔絲,生菜絲,大豆芽,肉類可選豬/牛/雞,如果嫌石鍋飯熱氣,可以吃這個,有菜又有肉,最好的是不太油膩,比起在茶餐廳吃多汁頹飯健康得多。此外,我會推介吃人蔘雞$78 ,店子標明是韓國空運,味道確是有些不同的,是很美味濃郁的!雞也給你一大隻,吃雞腿或雞胸肉也夠吃飽了,湯底是很濃濃的,加上不可少的鮮人參,跟白飯拌吃,真是飽到上心口之選!凍凍的天氣,再加上很餓的話,一定要試試了!還有這兒的石鍋飯也是不俗,配料、調味、份量都剛好,可以試試!自從店子開業以來,大概2星期總會來一次,其實只要店子保持到水準,客人總是會再來的!

午餐純豆腐湯

午市- 全州撈飯

Other Info. : 午市不收加一
2015-02-02
$48 (Lunch)
  • 人蔘雞$78
  • 全州撈飯$48
2014-11-25 1896 views
早前在觀塘接到一張傳單, 介紹一間新開的韓國菜餐廳, 傳單的印刷蠻精美的, 而且還印上韓文, 名字也蠻"韓國"的, 感覺就是地道 (謎之聲: 這個人蠻易騙的吧!), 於是, 就在今天放工, 忽然想到它, 就往回家的相反方向, 花一小時車程去到這裡吃個晚餐。傳單中的牛肋骨圖片非常搶眼吸引, 有韓文亦令人印象上加了幾分"地道分"。在駱駝漆大廈的小巷入口, 午間和晚上都有人派傳單, 而派傳單的宣傳效果似乎不錯, 在晚上8點多時, 全場9成坐位滿座。 這裡是"金羅道"餐廳的入口, 就在"駱駝漆"的巷走到最尾, 一如很多工業大廈餐廳, 由於發牌的條件關係, 餐廳理論上是為工廈工友服務, 而不是對外謀利, 所以都要低調一點, 不能用大大的玻璃窗作餐廳與街外的間格, 也沒有餐廳招牌, 就只能開個門口, 懂的人自己入進去就成, 感覺有點像私房菜呢。 餐廳用上木桌和木椅, 佈置簡約, 還蠻有點韓國味的。 剛坐下來, 很快有侍應端來每人兩小碟前菜, 分別是薯仔和泡菜。薯仔煮得軟腍, 加上甜甜的醬汁, 很好吃; 而泡菜則爽口, 但比較辣。另外有一杯柚子茶, 沖泡得頗濃郁, 完全不會省著柚子茶來用, 濃濃

餐廳用上木桌和木椅, 佈置簡約, 還蠻有點韓國味的。

剛坐下來, 很快有侍應端來每人兩小碟前菜, 分別是薯仔和泡菜薯仔煮得軟腍, 加上甜甜的醬汁, 很好吃
; 而泡菜則爽口, 但比較辣。另外有一杯柚子茶, 沖泡得頗濃郁, 完全不會省著柚子茶來用, 濃濃的蜂蜜和柚子味, 好好喝
, 如果能將黑色的杯換上透明的杯, 視覺上可看清楚自己在喝什麼, 看到柚子的一粒粒, 感覺會更加好味。
其實在韓國的餐館, 前菜是可以無限添加的, 於是我也大膽一問, 問了一個年紀較成熟的男侍應, 他說薯仔可以添加, 我也順便問柚子茶是否可加, 他說只送一杯, 往後的只能加水了。可是問完之後, 他走開了, 就完全沒有行動, 既不加薯仔, 又不加水
, 我們只好再追。

再找另一位主要駐守在收銀附近, 身形較壯碩和較年輕的, 疑似是老闆的男人, 這次我們沒有再問, 就只是叫他添加薯仔和水, 驚喜的是他除立即送來兩碟薯仔外, 竟然給我們加了柚子茶
, 我們前後總共各喝了三杯, 印象中沒有在別的韓國餐廳有柚子茶送, 這麼的大方, 須知道柚子茶是特飲來的, 這裡散叫都要$16。

我們來看看餐牌, 只有午間時間才有套餐, 晚上就沒有晚餐, 要散叫了。餐的價錢比散叫便宜數元至二十多元不等, 有些午餐會送上牛肉雜菜湯及/或紫菜包飯壽司, 午餐來吃當然是比較化算的了。

這裡的韓國菜式應有盡有, 包括烤牛肋骨, 安東炆雞, 石鍋飯, 炒粉絲, 湯冷麵, 部隊鍋, 炒年糕, 人蔘雞湯等, 價錢由$55-$120, 也有韓式街頭小食如煎餃子、串魚旦湯等, 菜式比一般韓國餐廳款式更多
。我習慣試新的韓國餐廳時, 會叫一些自己比較常吃和喜歡的菜, 來測試它的口味是否道地和標準, 這次就叫了全州拌飯$55 和 純豆腐湯$55。餐牌中標示辣的小辣椒公仔並不準確, 有些明明是辣的菜式例如有泡菜作為材料的, 都沒標示到。

全州拌飯
全州拌飯$55 - 可選牛/豬/雞, 我們選了雞肉。(評分: 7/10)

全州拌飯其實和石鍋飯是同一樣東西, 拌飯如沒標明是石鍋, 就用普通碗子上。

桌上放上兩支醬汁, 一支是普通的韓式辣醬(左), 味道有少許辣, 再加上微甜和咸, 質地是很濃稠的; 另一支(右), 質地像水一樣, 味道甜甜的, 微咸, 有少許果香味, 味道討好, 就如湯汁, 問一問員工, 說這支是果汁豉油
, 是餐廳自己煮的, 很特別啊, 從未聽聞過, 我們用來撈飯, 加了許多啊。

拌飯的材料有
大荳芽、冬菇、生菜、蘿蔔絲、菠菜、紫菜、雞肉等, 飯和料的比例大約是2比1, 個人認為如果是1比1會比較好吃。

其實正式的韓國拌飯, 材料中會有一些醃菜如辣蘿蔔絲, 再加上一些秘製醬汁放在碗內, 連同生蛋和麻油, 拌勻已很夠味, 不用像香港的韓國餐廳那樣要落很多的辣椒醬調味。可是, 畢竟這裡是工廠飯堂, 不能要求太多吧。

拌勻了的樣子和味道, 也還蠻不錯的, 主要歸功於那果汁豉油吧,
蔬菜的材料也很新鮮, 但是雞肉就完全沒有韓味, 只是一般家常方法去醃, 比較乏味, 肉質也一般, 味道像平常吃的急凍雞脾肉切塊。

純豆腐湯
純豆腐湯$55 (評分8.5/10)
- 這個就純粹是湯, 沒有配飯啊。送上來時是熱騰騰的, 用匙攪拌一下, 發現了一個水煮蛋球, 立即撈了出來, 怕被滾得全熟沒有了流心效果。
水煮蛋切開還有少許蛋黃汁, 蛋白部分就全熟了, 可幸仍算柔軟, 救亡成功。待湯沒那麼滾, 可以放回蛋進去一起吃, 也可將蛋另吃, 視乎個人喜好。
湯的顏色呈深橙色而不通透, 蠻正宗的樣子, 試一口湯, 味道辛辣中帶咸香鮮味, 辛的程度次於泡菜前菜, 可以接受的辣。看一看材料, 雖然只叫純豆腐湯,
除豆腐外還有牛肉、連殼的蜆、葱粒、瓜粒、湯中有蛋花, 怪不得有這麼豐富的味道了, 既有牛香, 亦有蜆的鮮美, 以及蛋香, 有些葱粒很爽脆, 增加了口感。

蜆肉和殼己分離, 要在湯中找回蜆肉, 不過滾過湯, 蜆的鮮味都到湯中了, 蜆的本人就比較無味了; 而豆腐則是相當的嫩滑
, 入口即溶, 這道湯表現十分好, 甚有韓國當地的口味。

不過喝到最尾, 未知是否沒那麼熱的關係, 令人覺得越喝越咸, 最後未能喝光。的確, 有些韓菜比較重口味, 對健康造成一定負擔, 但美食當前, 誰又能忍得了口呢?

拿著單自行到門口附近收銀處結賬, 兩個菜共$110, 沒有收前菜、飲品、加一服務費, 價錢十分相宜抵吃, 雖然全州撈飯有點不是韓國的味道, 豆腐湯卻是正宗好吃, 這是可以再來吃的餐廳, 再試試其他菜式啊!

2014-11-24
純豆腐湯