2023-04-18 25 views
打邊爐🔥 當然要有生猛海鮮🦐🦀🦞🦑🐟呢度有多款海鮮選擇,而且食火鍋,仲可以以優惠價享用澳洲龍蝦🦞$298或象拔蚌刺身🤩 $198象拔蚌刺身比想像中大盤好多,四人食都好足夠,薄切爽脆鮮甜選湯底都要花時間😆,有超過10款,各有特色😍 好不容易先揀咗玫瑰薰衣草牛乳鍋🥛x重慶麻辣鍋🌶️, 紅白雙間,牛乳鍋上有朶用冰做成的白玫瑰🌹。 兩款湯底都非常濃郁。至於肉類,和牛頸脊(大)油花均勻,花紋吸引,肉味香濃,入口嫩滑。而黑毛豬腩片,一層肉一層脂,口感豐富其他配料如黑松露墨魚滑,芳香彈牙,而自家製三色餃,包括韭菜、鮮蝦、白菜豬肉,每一粒都脹卜卜,餡料豐富滋味餐廳座位寬敞,更設有獨立房間,坐都好舒服😌

打邊爐🔥 當然要有生猛海鮮🦐🦀🦞🦑🐟
象拔蚌刺身比想像中大盤好多,四人食都好足夠,薄切爽脆鮮甜

玫瑰薰衣草牛乳鍋

和牛頸脊(大)

其他配料如黑松露墨魚滑,芳香彈牙,而
黑松露墨魚滑
白鱔
自家製三色餃

餐廳座位寬敞,更設有獨立房間,坐都好舒服😌

玫瑰薰衣草牛乳鍋
黑松露墨魚滑
白鱔
自家製三色餃
  • 白鱔片
2023-04-17 35 views
-打邊爐真係好正,無論天氣凍定熱都好鐘意打邊爐。同事住紅磡果邊,佢話附近開左間打邊爐幾唔錯,咁就一於去試試! 位置都幾方便,紅磡港鐵站,行條天橋過紅磡方向,落左橋行一陣就到。咁岩對面就有巴士返屋企,都幾方便!一入到去,地方雖然唔係太大,大約十零張檯。新開當然係新裝修,座位非常闊落,全部都係卡位,坐得好舒服。入面有好多魚缸養住好多海鮮,十分吸引!先講講服務,服務都幾好,好有禮貌,好主動,但又唔會太打擾。一坐低就放低左盤醬料俾我地加,其實咁都幾好,唔洗出出入入走去加。睇完餐牌,其實都幾多選擇,有幾多Set。因為想食牛,所以最後都係散叫。🔸秘製重慶雞煲(半隻)等緊果時聽到廚房係度少我地個雞煲,已經聞到勁香!同埋確定個雞煲係即叫即整!一上菜已經熱辣辣,侍應叫我地先食細件果D,大件果D等佢入下味先。但我想講其實已經入晒味!我地點左小辣,但其實都算幾辣,如果真係好唔食得辣建議食微辣。咁講返個味道,真係身覺得幾出色!麻,辣香咸全部岩岩好,雞件過油過得岩岩好,索味得黎不過火!D芫茜蔥都好正!🔸象拔蚌刺身(一條)見到一條象拔蚌剌身只係$198,咁抵點可以唔叫呢!好足料好大片,有鮮味。食得出係新鮮既因為一

🔸秘製重慶雞煲(半隻)

🔸象拔蚌刺身(一條)

見到一條象拔蚌剌身只係$198,咁抵點可以唔叫呢!好足料好大片,有鮮味。食得出係新鮮既因為一D臭味都冇。咁既價錢真係抵到爛呀!

🔸新鮮手切牛 , 牛胸爽

有晒擺盤,岩晒打卡!兩款牛裝成一盤,排得好靚!手切肥牛真係好正,有厚度,輕輕淥一陣,已經好好食!雖然唔係好重油花果種,但就好彈牙好嫩,好重牛味。牛胸爽更加係以前一試愛上,買開急凍果D都係細細塊,呢度切得好大塊,有油香而不膩!

🔸黑松露墨魚丸

食得出都係新鮮既,佢係偏爽口既,爽口彈牙咁啦。鮮味都有既,有墨魚粒粒,幾鐘意D呢種口感。但覺得黑松露味唔太突出,可以加重少少。

🔸唐生菜

咁就唔多講啦,新鮮冇伏,靚靚仔仔咁啦。

兩個人每人食左五百零蚊,都食得好飽XD又象拔蚌又手切牛覺得幾抵食。下次會想試埋小菜,因為個雞煲幾高質,炒野應該
都唔差,期待!
又一間私心喜歡嘅港式海鮮火鍋專門店,三五知己無所事事就去打邊爐飲番2杯談談心啦🫶🏻店內有一個大魚缸供應生猛活海鮮,另有小炒、刺身、小食等選擇,主打火鍋且有多種湯底如麻辣、豬骨、酸菜活魚、牛乳鍋等等,絕對可滿足不同要求又識食嘅你啦😋🔆玫瑰薰衣草牛乳鍋 拼芫茜皮蛋湯鍋🔆~薰衣草牛乳鍋中間放一朵玫瑰超吸睛,散發著香濃牛乳味另放入大大件木瓜,真係滋潤養顏之選;另半邊就是注滿芫茜皮蛋嘅湯鍋!有人太餓要先點邪惡前菜😜:🔅黃金炸魚皮~熱辣辣脆卜卜超大碟🔅炸午餐肉🔅新鮮手切牛~極有氣勢擺盤上檯,乾冰營造仙氣效果,肉質嫩滑軟腍,牛香十足。🔅草原羊肉~超嫩滑又沒有膻味🔅廣州白鱔片~肉質嫩滑鮮甜🔅花膠鮮蝦雲吞~雲吞大大粒餡料足,原隻鮮蝦好爽口,加埋花膠超juicy🔅手打四寶丸~手工製作,爽口又彈牙,必試齊4種口味🔸️黑松露墨魚丸 🔸️花膠鮮蝦丸 🔸️櫻花蝦豬肉丸🔸️手打花枝丸✴️九宮格醬料~每檯一盤,炸蒜、芫荽、指天椒及醬醋等等共九款任添。🔹️棧鬼C飲🔹️檸檬可樂🔹️梳打水🔹️朝日啤酒

🔆玫瑰薰衣草牛乳鍋 拼

~超嫩滑又沒有膻味
🔅廣州白鱔片
~肉質嫩滑鮮甜
🔅花膠鮮蝦雲吞
~雲吞大大粒餡料足,原隻鮮蝦好爽口,加埋花膠超juicy
🔅手打四寶丸
~手工製作,爽口又彈牙,必試齊4種口味
🔸️黑松露墨魚丸
🔸️花膠鮮蝦丸
🔸️櫻花蝦豬肉丸
🔸️手打花枝丸

✴️九宮格醬料
~每檯一盤,炸蒜、芫荽、指天椒及醬醋等等共九款任添。

🔹️棧鬼C飲
🔹️檸檬可樂
🔹️梳打水
🔹️朝日啤酒
2023-04-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-04-17 37 views
就快去歐洲旅行🧳,最掛住嘅一定係香港嘅打邊爐,趁上星期天氣仲涼涼地,試下新開張嘅黃埔高質火鍋 -「辣得棧」🌶️,主打各式海鮮火鍋,象拔蚌同龍蝦樣樣齊,我地就揀咗海鮮套餐,有4數海鮮同數款肉類🦐,排得整整齊齊一盤過上菜好震撼,例牌要相機食先!————————————————👅豪華海鮮二人套餐($628)🔸火鍋湯底🔸👍🏻湯底有辣有唔辣,五選一中亦可選鴛鴦鍋,我地唔食得辣就揀咗雲南野菌鍋同芫茜皮蛋鍋😼,估唔到淨係湯底都非常足料。雲南野菌鍋有雜菌及竹笙等,芫茜皮蛋鍋除咗芫茜同皮蛋,仲有嫩豆腐🔸海鮮類🔸👍🏻開邊青龍:巴掌大嘅龍蝦🦞,但勝在夠新鮮夠鮮甜👍🏻鮮鮑魚:𠝹咗花更易咬,品嘗本身嘅鮮味👍🏻海蝦:一共有四隻,食得出嘅新鮮🦐👍🏻大元貝:每隻都爆膏厚肉,超正!🔸肉類🔸👍🏻和牛頸脊:卷到玫瑰花咁靚🌹,和牛油花分布平均,好味😋👍🏻黑色豬肋條:肥瘦均勻,無豬膻味👍🏻草原羊肉:大大塊又有羊肉香🐑🔸手工製作類🔸👍🏻黑松露墨魚丸:墨魚滑混合墨魚粒粒🦑,加咗黑松露更香👍🏻花膠鮮蝦丸:彈牙鮮美,花膠同蝦丸組合幾新奇👍🏻香茜芹菜牛肉餃:相對重口味嘅餃子🥟,足料牛肉餡.🔸蔬菜類🔸👍🏻萵筍:色澤翠綠💚,口感鮮嫩爽脆👍🏻蓮

————————————————
👅豪華海鮮二人套餐($628)
🔸火鍋湯底🔸

🔸海鮮類🔸
👍🏻開邊青龍:巴掌大嘅龍蝦🦞,但勝在夠新鮮夠鮮甜
👍🏻鮮鮑魚:𠝹咗花更易咬,品嘗本身嘅鮮味
👍🏻海蝦:一共有四隻,食得出嘅新鮮🦐
👍🏻大元貝:每隻都爆膏厚肉,超正!

🔸肉類🔸
👍🏻和牛頸脊:卷到玫瑰花咁靚🌹,和牛油花分布平均,好味😋
👍🏻黑色豬肋條:肥瘦均勻,無豬膻味
👍🏻草原羊肉:大大塊又有羊肉香🐑

🔸手工製作類🔸
👍🏻黑松露墨魚丸:墨魚滑混合墨魚粒粒🦑,加咗黑松露更香
👍🏻花膠鮮蝦丸:彈牙鮮美,花膠同蝦丸組合幾新奇
👍🏻香茜芹菜牛肉餃:相對重口味嘅餃子🥟,足料牛肉餡
🔸蔬菜類🔸
👍🏻萵筍:色澤翠綠💚,口感鮮嫩爽脆
👍🏻蓮藕:鮮嫩無老根又香口
👍🏻鮮淮山:愛上打邊爐食淮山🤤,爽爽脆脆
👍🏻冰豆腐:麻辣湯底嘅絕配,咬落會爆汁㗎
🚩總結:大滿足火鍋拼盤😻
🌟注意:醬料每位收費$15 ,設加一服務費

📍 辣得棧海鮮火鍋專門店
地址:紅磡紅磡南道紅磡灣中心地下20號舖
🗺地區:#bem黃埔
📥分類:#bem火鍋
💰人均消費:#bem_201至400蚊
2023-04-15 22 views
您今天去紅磡吃海鮮火鍋點了至尊海鮮二人套餐,看起來非常豐盛。鍋底您們選擇了鴛鴦鍋,其中一邊是雲南野菌鍋,另一邊是招牌重慶麻辣鍋,口感應該非常豐富。套餐包括多種海鮮食材,如蟹、鮑魚、海蝦、花膠和廣島蠔,非常新鮮美味。此外,套餐還跟了一份丸子套餐,包括花膠鮮蝦丸、蝦籽海參丸和芝心牛丸,這些丸子也非常好吃。總的來說,您所點的食物都非常豐盛,口感非常美味。火鍋是一道非常適合與家人或朋友一起分享的美食,希望您今天享受了一個愉快的用餐體驗。
2023-04-15 9 views
今日好想打邊爐🍲同朋友行過見到係火鍋店就入去食啦🤭地方都幾寬敞環境唔錯😊我見到佢仲有房間👍🏻一班朋友黎就可以預訂擁有自己嘅空間😁黎到口渴叫左白桃紅茶😌飲落都唔錯好解渴😌椒鹽黃金豆腐同樣味道唔錯外皮脆豆腐超滑,一咬落去就滑入口喉😚椒鹽粟米🌽呢個椒鹽粟米呀炸得非常好味🤤尤其佢嘅椒鹽辣粉加炸蒜好惹味😋鍋底我哋揀咗美人花膠雞鍋😋聽個名都正好補咁😙黎到飲唔錯好鮮甜,店員仲會幫忙分雞,雞比想像中嫩滑😋辣得棧和牛頸脊 佢地擺盤好靚圍住爐邊好方便👍🏻和牛頸脊肉質口感嫩滑,仲非常有牛肉味🤤又大塊又淋😋食到停唔到口🤭原條象拔蚌$598叫鍋底就可以超抵價$198一條啦👏🏻擺盤好靚好吸引😍食落好鮮甜,可刺身食可放邊爐食🤤台山桶蠔🦪又多又大隻,咬落肥美鮮甜唔錯👍🏻最後石鯛魚成隻船上擺放得好靚好鮮美味👍🏻
今日好想打邊爐🍲
同朋友行過見到係火鍋店就入去食啦🤭
地方都幾寬敞環境唔錯😊
我見到佢仲有房間👍🏻
一班朋友黎就可以預訂擁有自己嘅空間😁

黎到口渴叫左白桃紅茶😌
飲落都唔錯好解渴😌

椒鹽黃金豆腐
同樣味道唔錯外皮脆豆腐超滑,一咬落去就滑入口喉😚

椒鹽粟米🌽
呢個椒鹽粟米呀炸得非常好味🤤尤其佢嘅椒鹽辣粉加炸蒜好惹味😋

鍋底我哋揀咗美人花膠雞鍋😋

辣得棧和牛頸脊

台山桶蠔🦪
又多又大隻,咬落肥美鮮甜唔錯👍🏻

最後石鯛魚成隻船上擺放得好靚好鮮美味👍🏻
2023-04-12 21 views
呢間餐廳食火鍋 有好多唔同選擇有好多套餐揀 唔鍾意嘅亦都可以散叫同朋友唔知叫咩好 就揀咗二人套餐🤣✨精選二人火鍋套餐(💰$498)火鍋湯底係五選一 我哋揀咗芫荽皮蛋鍋湯底幾足料有好多芫茜 皮蛋同馬蹄 但就偏鹹套餐包咗指定海鮮 肉類 手工製作類同蔬菜海鲜類有紅蟹仔 鮮鮑魚 海蝦同大蜆 每款都幾新鮮 食落幾鮮甜 特別係啲蟹🦀肉類有安格斯牛肉 美國梅肉片 牛胸爽 牛肉整使玫瑰花咁 幾有心思 食落都幾香濃🐮手工製作類有飛魚子冬甩 牛肉丸 芝心牛肉雲吞蔬菜類有萵筍 栗米 冬瓜片同冰豆腐 吸湯一流整體火鍋配料都幾有水準 而且擺盤幾有心機🤣睇落好似好嘢 但兩個人食完好飽 滿足😆😆✨醬料費(💰$15/人)食火鍋唔少得醬料 呢到就有9種醬料揀 Menu:
呢間餐廳食火鍋 有好多唔同選擇
有好多套餐揀 唔鍾意嘅亦都可以散叫
同朋友唔知叫咩好 就揀咗二人套餐🤣

✨精選二人火鍋套餐(💰$498)
火鍋湯底係五選一 我哋揀咗芫荽皮蛋鍋

手工製作類有飛魚子冬甩 牛肉丸 芝心牛肉雲吞
蔬菜類有萵筍 栗米 冬瓜片同冰豆腐 吸湯一流
整體火鍋配料都幾有水準 而且擺盤幾有心機🤣
睇落好似好嘢 但兩個人食完好飽 滿足😆😆

✨醬料費(💰$15/人)
火鍋唔少得醬料 呢到就有9種醬料揀

Menu:
2023-04-11 17 views
玫瑰薰衣草牛乳鍋拼辣得棧麻辣麻辣鍋(小辣)薰衣草牛乳鍋 開頭飲落比較淡會越食越香濃牛乳味仲有木瓜係入面,我忍唔到飲左碗湯🤭仲清左埋啲木瓜;而麻辣湯底已經叫小辣都幾辣😂食得辣既去食個大辣我睇美國雪花梅肉片;我放著牛乳鍋到同肉片好夾,放入口既時候會聞到牛乳嘅香味,簡直係會追食蝦子海參鮮蝦丸;係辣得棧既手工丸,超鮮超爽口。花膠鮮蝦丸:都係手工丸,將花膠同鮮既鮮味好出,同埋係好彈牙👍🏻必需叫黎試吓,滿滿既骨膠原啊原條龍躉:龍躉配上打邊爐😋鮮美嫩滑,不僅增添了湯底的鮮味,令魚的好滋味可以延續到後面入鍋的食物中更鮮。另外叫埋兩款至愛😂碧綠萵筍/鮮滑腐皮 我打必爐一定要既伴物加拿大象拔蚌(2-3人優惠):可以刺身或輕輕灼一灼就食得,好爽口先甜😌夠新鮮。
玫瑰薰衣草牛乳鍋拼辣得棧麻辣麻辣鍋(小辣)

蝦子海參鮮蝦丸;係辣得棧既手工丸,超鮮超爽口。

另外叫埋兩款至愛😂碧綠萵筍/鮮滑腐皮 我打必爐一定要既伴物

2023-04-04
$550 (Dinner)
2023-04-11 15 views
嚟得呢度當然喺食火鍋,呢度有二人套餐都好似幾抵食,不過我哋最後決定都喺散叫,叫咗👇🥘雲南野菌鍋$98湯底好足料,有姬松茸、金菇、秀珍菇、鮑魚菇、蟹味菇、雞髀菇、紅棗、杞子、竹笙,仲有豬骨及豬手添😝🥢蝦子海參鮮蝦丸$88蝦丸口感爽彈,好多蝦子同埋食到裏面有一粒粒口感爽滑嘅海參🥢花膠鮮蝦雲吞$88乒乓波🏓咁大粒嘅雲吞,非常之大隻,juicy又爽口,裏面有原隻鮮蝦及非常煙韌嘅花膠🥬萵筍$43爽脆蔬菜火鍋首選🐚象拔蚌刺身一條$198呢個價錢有原條象拔蚌刺身非常之抵,自己响街市買都唔得,仲要開埋切埋俾你食有咁嘅造型🤩;肉質爽脆味鮮甜,而且真係好大隻,有好多片,兩個人食非常滿足,不過呢個優惠成本價係必須惠顧火鍋湯底㗎😆🧂醬料每位$15餐廳放置咗個大魚缸,睇到啲海鮮非常新鮮; 大致上都係卡檯,坐得舒服

🥘雲南野菌鍋$98

🥢蝦子海參鮮蝦丸$88
蝦丸口感爽彈,好多蝦子同埋食到裏面有一粒粒口感爽滑嘅海參

🥢花膠鮮蝦雲吞$88

🥬萵筍$43
爽脆蔬菜火鍋首選

🐚象拔蚌刺身一條$198

🧂醬料每位$15

Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰️火鍋自選套餐 | 爽口象拔蚌刺身 - #letsgo香港美食情報 #letsgo香港好去處 #letsgo美食 #香港美食 #辣得棧 #海鮮 #火鍋 #hotpot . 去年 11 月新開張的「辣得棧海鮮火鍋專門店」,主打火鍋,並備有多款海鮮及新鮮食材,另有刺身、小食及小菜,火鍋設有套餐,包括:海鮮類、肉類、手工製作類及蔬菜類,湯底至少十款,招牌湯鍋:美人花膠雞鍋、澳門豬骨鍋、酸菜活魚鍋、玫瑰薰衣草牛乳鍋等;而特色湯鍋則有:辣得棧重慶麻辣鍋、芫茜皮蛋鍋及雲南野菌鍋等,店內有一個水缸,可以見到游水海鮮,座位寛敞,環境企理,而且店內歡迎自攜海鮮加工,另作收費。「 自選優惠套餐 」$588可自選招牌湯底,豬肉類,手打丸類兩款,海鮮類及時蔬類,小編當日見套餐包羅萬有,於是點選套餐,並選擇以下湯鍋及配料:「 澳門豬骨鍋 」內至少有 3 至 4 件大豬骨連肉,白蘿蔔,粟米,紅棗,芹菜等等,鍋底非常足料!「 黑毛豬腩片 」厚薄適中,肥瘦均勻層次分明,肉質爽滑不油膩。「 黑松露墨魚丸 」屬於手工製作,滿滿黑松露香氣,手打丸特別彈牙。「 花膠鮮蝦丸 」帶有粒粒鮮蝦
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰️
火鍋自選套餐 | 爽口象拔蚌刺身

「 自選優惠套餐 」$588
澳門豬骨鍋

「 澳門豬骨鍋 」
黑毛豬腩片

「 黑毛豬腩片 」
厚薄適中,肥瘦均勻層次分明,肉質爽滑不油膩。
黑松露墨魚丸

「 黑松露墨魚丸 」
屬於手工製作,滿滿黑松露香氣,手打丸特別彈牙。

「 花膠鮮蝦丸 」
帶有粒粒鮮蝦及花膠粒,吃下去爽口彈牙。
沙巴龍躉

「 沙巴龍躉 」
份量比想像中多,肉質嫩滑鮮甜,魚味濃郁且少魚骨,適合一家大小。

「 竹蔗茅根 」$78
淡淡的味道清熱潤燥、生津解渴,最適合吃完火鍋後一解燥熱。

「 象拔蚌刺身一條 」新張優惠價 $198
象拔蚌刺身分 2 個部位,刺身鮮嫩,口感爽滑有嚼勁。
🏡環境舒適:👍🏻👍🏻👍🏻
😋好味指數:😋😋😋
🏼服務態度:❤️❤️❤️
📸打卡able:📸📸📸

📍辣得棧海鮮火鍋專門店
@spicyhotpothk

地址:紅磡必嘉街 92-112 號紅磡灣中心地下 20 號鋪
時間:17:00-00:00

醬介
2023-04-03
Type of Meal
Dinner
黑松露墨魚丸
象拔蚌刺身
💜他們家的鍋底還蠻獨特,除了傳統港式鍋底還有麻辣鍋,甚至還有薰衣草牛乳鍋,我們點了兩者雙拼。·💜店裡主打海鮮🦞,有一個玻璃櫃子放著新鮮的海鮮,龍蝦鮑魚都很大個,全都是活的。·💜無論在香港還是廣東,🐂牛肉都是火鍋拍檔,所以我們點了一份吊龍,滿滿一大盤。端上來的時候還有乾冰製造出的仙氣飄飄氛圍感🤩。·💜海參鮮蝦丸。純手打丸,能吃到海參顆粒,丸子裡面鮮甜多汁,顆顆彈牙👍🏻·💜除此之外我們還點了一些小菜。寬粉出乎意料的好吃,入鍋軟爛,下到辣鍋裡面吸收了滿滿的湯汁,有四川風味了!🧊冰豆腐是我想念好久的東北菜,沒想到在香港也能吃到,豆腐很嫩,下到薰衣草鍋里還有淡淡的花香💐。·💰人均:200-400(支付只能現金or Pay me)
💰人均:200-400(支付只能現金or Pay me)
新鮮吊龍
蝦子海參鮮蝦丸
薰衣草牛乳鍋
新鮮吊龍
蝦子海參鮮蝦丸
薰衣草牛乳鍋
2023-04-10 27 views
◾️◾️◾️ 【 ✨黃埔高質海鮮火鍋✨ 】 ◾️◾️◾️▎多款新鮮海鮮選擇 性價比高😋今晚同屋企人去咗呢一間位於黃埔嘅火鍋店食晚餐😋品嚐到多款新鮮海鮮🦀🦐🦪而且仲嗌咗碟片皮鴨✨發現整體質素唔錯 性價比高值得推介俾大家👍👍◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:8 out of 10▎Will Revisit?:Yes▎菜式分類:#mayfoodie_火鍋 ▎人均消費:Ard HKD 300▎地區分類:#mayfoodie_whampoa ▎前往方法:黃埔地鐵站B出口步行6分鐘▎餐廳位置:📍 辣得棧海鮮火鍋專門店 (紅磡)📍紅磡紅磡南道紅磡灣中心地下20號舖◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating:7 out of 10餐廳以簡約懷舊裝修設計主要以卡位為主而每個卡位都有一部小型電視機方便食客可以邊食邊睇電視📺呢個設計幾細心🤓👍◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️而我哋今晚就嗌咗一個二人海鮮火鍋套餐🥘另外再嗌多份片皮鴨 食完之後非常滿足✨🤓 (1) ✨精選二人火鍋套餐✨$498👉Rating:8 out of 10我哋嗌咗個雲南野菌湯湯底非
◾️◾️◾️ 【 ✨黃埔高質海鮮火鍋✨ 】 ◾️◾️◾️

▎人均消費:Ard HKD 300
▎地區分類:#mayfoodie_whampoa
▎前往方法:黃埔地鐵站B出口步行6分鐘
▎餐廳位置:
📍 辣得棧海鮮火鍋專門店 (紅磡)
📍紅磡紅磡南道紅磡灣中心地下20號舖

所以我哋嗌咗一份嚟食😋
肉質鮮嫩 唔似一般出邊嘅片皮鴨
食落去唔太肥膩👍👍
份量充足 兩個人啱啱好夠食
黃埔呢頭其實都有唔少餐廳值得大家黎發掘,今次小編黎到一間專食海鮮火鍋嘅餐廳同屋企人聚餐,最近嘅天氣凍凍地岩曬😌呢到嘅環境比人有一重高貴嘅感覺,雖然配料同食材係單點,但價錢都係可接受範圍之內👍🏻食材方面,每一樣都非常新鮮同優質,而每枱亦都有專屬嘅電視提供,座位嘅私隱度都幾好😜.🐥美人花膠雞鍋$238湯底方面小編就揀左花膠雞鍋,湯汁好鮮甜,店員仲會細心咁撈起隻雞之後切件比客人享用添🥰花膠都好爽口彈牙😎.🦞迷你海鮮拼盤 $398呢個海鮮拼盤大概有2-3個人嘅份量,入面有1隻龍蝦、2隻元貝、4隻大蜆、1隻蟹、4隻海蝦同2隻鮑魚🥳種類非常之多,每款海鮮都十分鮮甜,鍾意食海鮮嘅話一定唔可以錯過🥰.🐮和牛頸脊$468呢款牛絕對係高水準之作,首先擺盤非常吸睛同有氣派🤩肉質方面口感的確係嫩滑而且勁重牛味,切得都非常均勻😳.💰人均消費~$350.🍽味道:4/5🏙環境:4/5👨🏼‍🍳服務:4/5💧衛生:4/5💰價錢:3.5/5
🐥美人花膠雞鍋$238
🏙環境:4/5
👨🏼‍🍳服務:4/5
💧衛生:4/5
💰價錢:3.5/5
位於紅磡的海鮮火鍋專門店。趁著夏天快要來臨前,我們決定多吃幾頓火鍋迎接夏天~(雖然火鍋是無分季節啦~~~) 於是便選了這間開業沒多久的火鍋店~ 餐廳座位非常闊落,空間感十足,完全不會擠迫~ 尤其是部分卡位更會設置一部電視,尤如私人包廂一樣,如有大型足球/跑馬賽事,很適合一班朋友聚餐吃火鍋呢~餐廳推出幾款二人餐,豐儉由人,選擇困難症的我便選了最基本的二人火鍋套餐~…•…•…▫…•…•▫▪🔺 精選二人火鍋套餐 ★ $438▫二人套餐包括:肉類:安格斯牛,美國豬梅肉片,牛胸爽海鮮:鮮蝦,鮑魚,大蜆,生蠔丸類:櫻花蝦豬肉丸,芝士牛肉雲吞,蝦丸蔬菜類:冬瓜,萵筍,粟米,冰豆腐_♡_湯底我選了芫茜皮蛋豆腐湯拼麻辣湯,芫茜控的我看到海量的芫茜表示相當興奮呢!食材拼盤會用冰盤送上,擺盤非常精緻,相當花心思啊!而食材都在水準之上,當中最令我驚豔的是以下幾款:_♡_▪安格斯牛:在冰盤上砌成玫瑰花形狀,相當搶睛!安格斯牛肉片肉質厚實,肉味香濃,很好吃!可惜有點小塊~~▪美國豬梅肉片:肉味濃郁,大大塊相當有咬感,非常滿足。 朋友甚至吃不夠,後來要再加點一客呢!▪牛胸爽:也是砌成玫瑰花形狀,賣相十分精美!牛胸爽
…•…•…▫…•…•▫▪
🔺 精選二人火鍋套餐 ★ $438
▫二人套餐包括:
肉類:安格斯牛,美國豬梅肉片,牛胸爽
海鮮:鮮蝦,鮑魚,大蜆,生蠔
丸類:櫻花蝦豬肉丸,芝士牛肉雲吞,蝦丸
蔬菜類:冬瓜,萵筍,粟米,冰豆腐
_♡_
湯底我選了芫茜皮蛋豆腐湯拼麻辣湯,
芫茜控的我看到海量的芫茜表示相當興奮呢!
食材拼盤會用冰盤送上,
擺盤非常精緻,相當花心思啊!
而食材都在水準之上,當中最令我驚豔的是以下幾款:
_♡_
▪牛胸爽:也是砌成玫瑰花形狀,賣相十分精美!牛胸爽爽脆肥美,油脂豐富,入口油香四溢,牛味超濃郁!
▪鮑魚:非常新鮮鮮甜,只要是新鮮的,應該不會有難吃的鮑魚吧!
▪芝心牛肉雲吞:老實說,芝士味是欠奉的;但牛肉味很濃郁,牛肉非常足料札實,因此即使沒有芝士味也不成問題。
🔺另加黑毛豬腩片 $88 ┃美國豬梅肉片 $88
因為套餐的豬肉片實在太好吃,於是除了再加點美國豬梅肉片,另外再點了一份黑毛豬腩片比較看看;
▪黑毛豬腩片粉粉嫩嫩,卷好卷滿,肥瘦均勻,入口毫不油膩,肥膏部分肥而不躁,也是水準之上!十分推介呢!
2023-04-05 16 views
雖然天氣開始轉熱不過還是可以吃火鍋哦今天就來到家附近的辣得棧海鮮火鍋專門店這裡新開了沒多久有蠻多FOODIE KOL推介哦而且裝修得很骨子更有卡位設計坐得蠻舒服的一坐下來先選好湯底由於有兩位小朋友所以我選了鴛鴦鍋一邊是芫茜皮蛋一邊是重慶麻辣鍋重點是鴛鴦鍋不用另外收費哦滿滿的芫茜十分適合我們這堆芫茜控麻辣湯底踵然是小辣但是辣度也很強勁哦別忘了為自已調配好醬料放在九宮格盤中的配料有青蔥, 芫茜, 乾蒜, 生蒜辣椒粒, 麻油, 醋等等不知道你們愛怎樣配搭呢?這次我們就ORDER了豪華海鮮二人套餐套餐已包括大大盤海鮮,肉類及蔬菜你看看相片裝飾得很高級哦有龍蝦, 大蝦, 鮑魚, 大元貝又有和牛頸脊, 黑毛豬肋條及草原羊肉丸類有黑松露墨魚丸, 花膠鮮蝦丸及香茜芹菜牛肉餃最後是蒿荀, 蓮藕, 鮮淮山及冰豆腐另外我們還點了”新張優惠”象拔蚌刺身一條爽口彈牙的刺身非常新鮮連大小姐也一口接一口地吃如果不喜歡象拔蚌你也可以選擇澳洲龍蝦刺身套餐不夠吃也可以再散叫哦我們就額外點了花雕醉雞子草原羊肉, 脆肉鯇片及稻庭烏冬總結:在這裡吃火鍋坐得舒服服務也不錯食物質素從擺盤到新鮮度也很好海鮮種類多殼歡吃火鍋的你一定不
雖然天氣開始轉熱

麻辣湯底踵然是小辣
但是辣度也很強勁哦

別忘了為自已調配好醬料
放在九宮格盤中的配料
有青蔥, 芫茜, 乾蒜, 生蒜
辣椒粒, 麻油, 醋等等
不知道你們愛怎樣配搭呢?

這次我們就ORDER了豪華海鮮二人套餐
套餐已包括大大盤海鮮,肉類及蔬菜
你看看相片裝飾得很高級哦
有龍蝦, 大蝦, 鮑魚, 大元貝
又有和牛頸脊, 黑毛豬肋條及草原羊肉
丸類有黑松露墨魚丸, 花膠鮮蝦丸及香茜芹菜牛肉餃
最後是蒿荀, 蓮藕, 鮮淮山及冰豆腐

另外我們還點了”新張優惠”象拔蚌刺身一條
爽口彈牙的刺身非常新鮮

連大小姐也一口接一口地吃
如果不喜歡象拔蚌
你也可以選擇澳洲龍蝦刺身

套餐不夠吃也可以再散叫哦
我們就額外點了花雕醉雞子

草原羊肉, 脆肉鯇片及稻庭烏冬

總結:
在這裡吃火鍋坐得舒服