7K
優質豆品美食
cream25
2025-09-17
Follow
出開旺角買嘢,經過登打士街一間豆品專門店 - 豆公館,除咗有鍾意嘅豆腐花、豆漿之外,亦有蛋餠、老乾媽炒麵、炒米粉等,款式多元化。店內裝修以大地色及木製傢俬,環境舒適悠閑。餐廳有四大名物 : 招牌麻婆豆腐花、肉鬆蛋餅、老乾媽炒麵及杞子元肉紅棗黑糖豆漿,另有魚肉煎豆腐、招牌麻婆腐皮蛋餅、多士、刈包、腸粉、菜飯/炒飯,以及多款豆漿同豆腐花選擇。吞拿魚芝士蛋餅              $38餡料豐富嘅蛋餅,切開每一件都食到吞拿魚同芝士香,以及爽口嘅蔬菜,餅皮做得煙韌,醬油味道唔會過鹹,令蛋餅味更有層次。一口魚肉煎豆腐 配 豆漿                $35呢個係下午茶套餐,煎豆腐外層香脆,裡面好滑,豆味濃厚,與鮮嫩嘅魚肉一齊食;揀咗無糖豆漿,但豆味同樣濃郁,點埋醬油味道更提升。黑芝麻豆腐花                $28一次過可以食齊兩款口味。豆腐花綿密細緻,豆味濃香嫩滑,芝麻糊香濃,帶少少稠身嘅芝麻糊與綿滑豆腐花,一啖就滑落喉嚨,好味又暖胃。薑汁豆腐花                $28豆腐花綿密厚身,豆味濃香嫩滑,薑汁味濃郁但唔會嗆喉,食完好暖胃。杞子元肉紅棗黑糖豆漿             $22依款豆漿滋補健康,相信會好多人鍾意。清甜嘅元肉、紅棗、杞子及黑糖,滋潤養生。椰汁豆漿           $22豆味香濃,椰汁味夠出,甜度適中,帶出豆香同椰子味又唔膩喉。Read More
吞拿魚芝士蛋餅
手工豆腐花特飲
Lazylis316
2025-09-16
Follow
聽個名就知呢間餐廳出名食豆腐花,最近仲新出咗好多豆製嘅特飲同午市套餐😍🍹即刻來試一試!🍽️ 台灣土雞絲蔥油撈出前一丁呢個上次未見過嘅套餐可以食台灣風味嘅士絲雞仲有得撈出前一丁添😍真係夠晒滋味有少少煙韌添,口感特別🍜🍽️ 台灣肉燥菜飯 + 熱豆漿食台灣嘢點可以唔食佢哋嘅肉燥飯🍚🥩呢度嘅肉燥飯夠晒正宗大大粒肉,好好咬口😍而且配埋豆漿都係50幾蚊😋呢個午餐好抵食!🍽️ 肉鬆蛋餅 + 魚肉煎豆腐之前試過佢嘅蛋餅🤤即叫呢知道肉鬆蛋餅加芝士試一試🌮即叫即整,好足料,好多芝士同肉鬆而且熱辣辣~正!魚肉豆腐都係即叫即煎,啲魚肉煙靭,煎到個豆腐外脆內軟,好有豆香😋🍽️ 楊枝甘露孖寶 + 開心果椰香丸子孖寶除咗出名嘅手工豆腐花,最近仲有楊枝甘露同埋好出名嘅開心果配豆腐花口味嘅特飲,個樣顏色鮮艷,真係夠晒吸引呀😍而且有院子煙煙韌韌好有咬口!飲完兩杯好滿足,因為終於都唔係廢水啦!Read More
vicky0404
滷水豆卜豆腐咸到阿媽都唔認得
vicky0404
2025-09-13
Follow
滷水豆卜豆腐咸到阿媽都唔認得,根本食唔到落口!炒米粉色澤金黃,麵條香口煙韌,配料有青蔥同芝麻增添香氣,同洋蔥嘅甜味好夾。味道鹹香適中,層次豐富,係一道簡單又美味嘅家常小食!Read More
bunniebeenie
最愛豆類
bunniebeenie
2025-09-07
Follow
今日又來食近排我最愛嘅豆公館,最鍾意呢度不論係裝修定係食物都感覺親切之餘帶有一點嘅時尚感,當然都係超級健康啦!最緊要就係價錢實惠,真係平!靚!正!肉鬆蛋餅來回翻面煎至金黃色,配上肉鬆,蛋餅口感柔軟香滑,好有台灣夜市feel!麻婆豆腐花係呢度嘅招牌產品,真係好有特色,每日新鮮自家製,豆腐花好香滑,加埋自製麻辣醬,麻麻辣辣夠曬過癮!魚肉煎豆腐同滷水豆腐豆卜都好出色,各有特色,豆味夠濃。另外幾樣我一定叫嘅就係蘿蔔糕、炒米粉同柴魚花生粥。粥軟綿暖胃,yummy!Read More
甜絲絲
試齊早及午餐,仍有進步空間
甜絲絲
2025-09-06
Follow
偶然路過見有我喜愛的滷肉飯及豆漿,立即食指大動要試,午市套餐的台式肉燥菜飯,原來是些碎蔬菜伴肉燥而不是我想像的上海菜飯,有點失望,而且肉燥稍偏肥以致整個飯較油膩,可幸味道還算不俗,而且整個飯的份量適中,女生作午餐剛好。為了要試招牌蛋餅故第二天早餐又再光顧,但很可笑營業時間是8:00,但卻要遲20分鐘才有熱豆漿供應,希望可以改善,選了$35的招牌麻婆腐皮蛋餅,熱騰騰的蛋皮及腐皮包裹著碎雜菜,再鋪上大量炸菜、香葱及花生碎,作為一餐之始清新又飽肚,稍嫌在蛋餅上的麻婆醬偏鹹,若醬另上會較為恰當,最抵讚是那杯無糖豆漿,很有豆香味,等20分鐘也是值得,若然份量可以多點就更完美。Read More
Eathkgirls
黑松露炒麵超正!仲有開心果豆腐花😍
Eathkgirls
2025-09-05
Follow
經常見到呢間小店好受歡迎將港式早餐店的元素加入台式創意元素將平時普通的腸粉、炒麵、炒米粉注入創意 估唔到有幾好食平時成日見到豆腐花 加上開心果醬感覺又會截然不同價錢幾十蚊左右。 位置喺旺角有幾方便-呢度嘅豉油王炒麵並非一般炒麵估唔到佢仲有黑松露炒麵唔覺唔覺食咗一大碟-肉鬆蛋餅裏面仲有芽菜增加口感_好推薦呢款!鐵板蛋煎腸粉比起平時嘅腸粉好食10倍真係好多醬 煎得幾香 份量又夠大-辣椒醬都好好食 撈埋炒麵一流就係鍾意呢種平民美食朋友揀咗個肉燥飯 正常發揮我覺得炒麵腸粉 更加出色 豆漿都唔錯㗎,有好多唔同口味 例如椰汁豆漿、或者豆漿加西米都得 又可以揀不同的配料 開心果豆腐花好食到 買多咗個打包開心果醬好香滑 仲有細細粒開心果碎非常推薦,這款甜品Read More
鐵板蛋煎腸粉
黑松露炒米粉
katyyywonggg
開心果豆腐花及港式小食,值得一試,
katyyywonggg
2025-09-03
Follow
在旺角的豆公館,開心果豆腐花和楊枝甘露豆腐花讓人眼前一亮。開心果豆腐花上撒滿香脆的開心果,豆腐花的質地柔滑,搭配特濃開心果的香味,口感層次豐富。楊枝甘露豆腐花則帶有濃郁的芒果風味,清新爽口,特別適合炎熱的天氣。除了豆腐花,店內的炒麵和其他小食也值得一試。特盛老干媽炒麵香氣四溢,搭配鮮嫩的蔥花,令人食指大動。綜合小食如蘿蔔糕和麻辣雞絲鐵板腸粉,味道醇厚,讓人感受到地道的港式風味。整體而言,豆公館的菜式不僅色香味俱全,且環境舒適,適合與朋友聚餐或家庭聚會。288元的總消費,性價比高,值得一試!Read More
鐵板蛋煎腸粉
老乾媽炒麵
蘿蔔糕
sky8866
《旺角豆製品小店》
sky8866
2025-09-02
Follow
雖然睇網上嘅評論好似一般,但係我今次去食有顛覆咗我對佢嘅一開始嘅諗法其實呢間小店都好用心咁改進,見到佢哋嘅社交平台都有吸納唔同意見先講環境其實都幾舒服,唔會有油煙味!滷水豆腐,魚肉豆腐,豆味都較重,個人比較推介魚肉豆,煎得金黃之後叫左兩個蛋餅分別係肉鬆同埋吞拿魚芝士味,佢個餅皮外脆內軟有啲QQ嘅口感,而且個醬都係老闆特別喺台灣訂返嚟,所以食落都幾有台灣嘅風味而且佢哋餡料非常豐富,所以一份都幾大份,建議可以share嚟食吞拿魚芝士蛋餅芝士亦都有拉絲嘅效果!鐵板煎蛋,腸粉上到嚟個份量都嚇親,其實只是只係$26,但係就有一大碟,腸粉煎得金黃香脆,再加上唔同嘅醬料甜醬花生醬,夠哂港式風味!叫咗兩個豆豆腐花,分別係開心果味同埋黑糯米開心果味係佢哋嘅新推出產品,本身都好快開心果味唔夠濃,但係食落非常之有驚喜,我都係第一次食開心果味嘅豆腐花,開心果同豆味其實係好夾,而且開心果味非常之香濃,上面仲帶有開心果脆粒,所以極力推介呢個!杏仁豆漿,帶有微微嘅杏仁味,如果杏仁味再濃啲就會更加好啦Read More
seonhoyu
開心果豆腐花好味
seonhoyu
2025-08-29
Follow
本來想去旺角掃街的 但天氣太熱都是直接找家店涼冷氣坐著吃吧看到豆公館有很多小吃又有甜品 就試試吧小食和甜品好多都是豆製品為主 比較健康魚肉煎豆腐煎得好香 有豆味 魚肉幾重胡椒粉麻辣雞絲鐵板腸粉好惹味 腸粉外層有焦香雞絲真的有花椒粒在裡面 麻辣度夠滷水豆腐好大塊又滷得入味 老乾媽炒麵真的越吃越辣 吃到後面頂不住要點豆漿解辣 椰汁豆漿好喝連台式肉鬆蛋餅都有 好多餡呀甜品當然要試試豆腐花啦招牌豆花黃糖自己加 可以控制甜度 豆香好濃另外點了大熱的開心果豆腐花 淋滿開心果醬看到都開心 味道是超級濃 大讚!Read More
+ 5
yanie.ccc
香濃豆味
yanie.ccc
2025-08-28
Follow
啱啱新開張嗰段食人流唔算好,店鋪環境新潮,好似台灣早餐店價錢可能有少少進取,但食完之後又覺得同食物質素成正比,特別係豆類製品,真係好濃豆香,豆腐花質感夠滑嫩,唔會落好重石膏粉凝固杏仁打磨後,香味特出之餘,無外衣苦澀味,而且質地好似豆漿凝固咗之後嗰層衣,不過比較之下豆漿相對淡味啲,可能因為用無糖淡豆漿做底魚肉煎豆腐既魚肉偏白身,彈牙得嚟淡淡鮮味,不過份量唔算比較少另外蛋餅都幾煙韌香口,炒麵比炒粉好食啲Read More
+ 1
fatfatmoon
香港都食到台灣早餐!旺角豆公館|豆類創意料理+超足份量
fatfatmoon
Level 2
2025-08-28
Follow
平時食開茶餐廳,早餐選擇唔外乎粉麵或者三文治,食到有啲悶?最近發現旺角有間專注做豆類產品嘅餐廳「豆公館」,仲有供應台式早餐 vibes,今次試咗幾款推介菜式,驚喜滿滿!✨ 必試推介🥞 肉鬆蛋餅 $42外脆內軟+鹹香肉鬆,台灣風味滿滿!🍜 老乾媽炒麵 $38鑊氣十足+辣勁開胃,份量超足,兩個人都食唔晒!🫘 原味豆漿 $12豆香濃郁,甜度適中,飲落清爽。💗 杞子元肉紅棗黑糖豆漿 $22滋潤養生,甜度低,飲落無負擔。🔥 招牌麻辣豆腐花 $32創新之作!麻辣+豆香意外地夾,食落超過癮!🔥 麻辣雞絲鐵板腸粉 $48鐵板上熱辣辣嘅腸粉,香辣惹味,口感層次豐富。💡 總結餐廳主打豆類製品,從傳統到創新都有,價錢合理,份量足夠,兩個人食都覺得飽!推薦比想試新嘢、又注重健康嘅朋友~Read More
招牌麻婆腐皮蛋餅
老乾媽炒麵
嬌妻小廚
嬌妻小廚
2025-08-23
Follow
去爸爸公司接放工,JJ話肚餓,落咗去樓下搵野食,準備過馬路見到間新開既小店,裝修係傳統豆品廠,好有特色咁,我就話試下啦😚 Menu 花多眼亂,有蛋餅、多士仲有好多豆製品🤤我係比開心果蛋餅吸引咗,JJ就話要炒麵,炒麵有鑊氣感覺到係即叫即炒,份量都好大碟。飲品JJ叫芝麻豆漿,佢話幾好味。不過我叫左薑汁豆漿,原全嚇親我,好辣好苦澀😮‍💨 建議大家揀返其他豆漿。菜單上價錢相宜,食物份量都偏大,仲有一樣嘢,早餐超平,如果喺附近返工嘅一定唔好錯過❤️Read More
LifeisTooShortfor
~ 必食💚開心果蛋餅 • 豆公館~
LifeisTooShortfor
2025-08-22
Follow
旺角新開新派荳品廠品牌,係特色嘅早餐店,又係宵夜嘅好去處,用上優質加拿大大豆,食品都好好食好高CP值👍🏻👍🏻環境舒適推介❤️🍮招牌麻婆豆腐花果然係招牌,豆腐花真係好滑👍🏻👍🏻好香豆味上面加上辣椒醬、蔥花等等🌶️ 🌶️好惹味💚開心果蛋餅第一次食開心果味蛋餅原來開心果同蛋餅可以咁夾,好有驚喜一咬落去開心果醬就湧出嚟開心果味濃郁,一定要試吓😍😍🌶️招牌麻婆腐皮蛋餅鹹味蛋餅一樣好食,熱烘烘既蛋餅,入面仲有蛋汁流出🤤再配上麻辣醬,令到蛋餅味道更加多層次😋😋好正🍜老乾媽炒麵麵質煮得剛剛好,有口感又唔會軟爛辣椒醬好香🥰🥰好惹味,唔算好辣真係食唔停口,而且份量好足夠另外推介💕🍳麻辣鐵板蛋煎腸粉🍵開心果豆腐花🍯麥芽黑糖桃膠花生豆腐花🥛黑芝麻豆漿🐟魚肉煎豆腐Read More
+ 3
Syxrila
大豆餐
Syxrila
2025-08-21
Follow
叫左2款蛋餅2款都切開左3大件如果切成4件會比較易入口開心果蛋餅 $42入口和諧感覺 比較似甜品肉鬆蛋餅 $38加入左紅蘿蔔絲及芽菜 特別配搭 醬汁偏咸招牌小食魚肉煎豆腐 $28基本上魚肉同豆腐係分開的魚肉好食煎豆腐較油膩如果底部放張隔油紙會更好蘿蔔糕 $35煎得岩岩好不過粉比例較重老乾媽炒麵 $36微辣惹味忍唔住一啖接一啖鐵板蛋煎腸粉 $26好有鑊氣腸粉口感煙un多花生醬同甜醬紫薯紅棗雪耳豆腐花 (熱) $38上枱以為係紅菜頭Base偏甜唔洗另外再加黃糖豆腐花口感嫰滑下次有機會想試埋其他14款口味 無糖淡豆漿 (凍/熱) $12幾好飲 唔會過淡餐廳使用環保再用點餐紙職員會用擦子膠擦走前客人用鉛筆寫既點餐記錄不過明顯留有筆跡亦導致出現漏單情況有改善空間Read More
kaiyee0926
💪🏻蛋白質💪🏻豆製品🤍香港都食到蛋餅+豆漿
kaiyee0926
2025-08-18
Follow
吸收蛋白質嘅來源少不了豆類製品,所以特別留意新豆品店。最近見到呢間香港全新豆品店:豆公館,專注淨係做豆類製品,再加入左創新元素,例如麻婆豆腐花、開心果等元素豆公館類似台灣嘅早餐店,但全日,包括宵夜時間都可以食到不同豆品,CP值高,一次過滿足健康又抵食嘅豆類製品。肉鬆蛋餅蛋餅煎得乾身不油膩,配料有芽菜、椰菜、肉鬆,比一般蛋餅更健康清新,建議加芝士 (+$5)味道更濃郁。滷水豆腐滷豆腐除左外表夠深色,都超入味,不過豆腐有點太鹹,配搭白飯食應該比較好雞絲蔥油撈麵雞絲嫩滑,畫龍點睛嘅蔥油好香濃,倒落幼麵到拌勻一齊食更惹味。吞拿魚煎蛋刈包即叫即整,刈包表層微焦,中間夾着吞拿魚醬和煎蛋,煎蛋濃邊香口。開心果豆腐花 $45豆腐花每日新鮮現製,口感滑溜,充滿豆香。開心果醬堅果味濃香唔係化學色,加埋開心果碎更有口感。凍楊枝甘露豆腐花豆腐花加上芒果汁、芒果粒和柚子。芒果汁清甜,另外可以加配各種配料,例如小芋圓、桃膠。黑芝麻豆漿杞子元肉紅棗黑糖豆漿滋補健康之選,仲揀左熱飲,好養生。豆漿帶濃香薑味,好喜歡。入面仲有埋元肉,紅棗增加豆漿味道層次,滋潤香甜。Read More
雞絲蔥油撈麵
凍楊枝甘露豆腐花