7K
🫘新開鮮製豆品 早餐抵至$20‼️
lychana73
2025-09-22
Follow
今日約咗同事做嘢前食啲嘢見到最近新開咗呢間豆品店由細到大都鍾意食豆類製品嘅我揀咗試吓 有別傳統豆品店嘅裝修呢間比較有現代感 淺木色系為主令人感覺乾淨舒服 嘢食種類唔多有啲似台灣早餐幾點都食到- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 老乾媽炒米粉老乾媽本身係辣醬 可以用嚟撈飯唔算好辣 帶有少少花椒麻辣同埋注意:幾重豆豉鹹香XD個人係幾鍾意 撈落米粉正過撈飯即叫即喺鐵板上炒 熱辣辣咁上枱米粉質感食落唔會太硬2. 肉鬆蛋餅蛋餅都係即叫即喺鐵板上煎先將蔥同蛋汁倒落蛋餅見到成塊煎蛋喺蛋餅上形成最後加咗好多肉鬆製成蛋餅外皮煎到金黃 內餡豐富淋咗少少甜甜哋蛋餅醬油膏提味3. 黑芝麻豆腐花其實係好鍾意食豆腐花同黑芝麻覺得兩樣黑白相間配搭加埋好夾最欣賞佢面頭灑咗好多黑白芝麻入口嗰陣食到豆腐花嘅滑嫩伴隨黑芝麻醬散發嘅芝麻香仲有芝麻碎碎 又多一層口感4. 熱杞子元肉紅棗黑糖豆漿/熱薑汁豆漿杞子元肉紅棗黑糖豆漿色澤較沉棕色;杞子、紅棗點綴令人覺得溫暖呢杯加咗黑糖 所以帶有少少甜味薑汁豆漿可以飲到天然豆漿原味少少薑汁辛辣 好啱養生/天氣凍飲Read More
黑芝麻豆腐花
包含傳統與創新的豆品店
2025-09-03
Follow
毎次經過旺角<豆公館>,看看有什麼新款菜式推出。今日與朋友一同到旺角逛街,看見<豆公館>門前張貼很多新菜式海報,於是決定在這間豆品店享用午餐。進入店內,感覺很舒服,空間闊落,座椅全是木製。我們看了餐牌便點了黑松露蛋餅、開心果蛋餅、滷水豆腐、麻辣雞絲鐵板腸粉、麻辣鹹牛肉芝士刈包、熱杞子元肉紅棗黑糖豆腐花 (加小芋圓)、熱椰汁豆漿和熱黑芝麻豆漿(加小芋圓)。黑松露蛋餅~近來很多餐廳都採用黑松露,<豆公館>也把黑松露放在蛋餅內,這款蛋餅除了黑松露外,還有紅蘿蔔絲、芽菜、椰菜絲、蛋黃,所有材料很搭配。口感豐富,味道剛剛好,不太鹹。外皮既香脆又有嚼口。開心果蛋餅~這款蛋餅有別於黑松露蛋餅,猶如甜品 - 可麗餅。賣相不但吸引,味道也很好。蛋餅同樣外層香脆,內裡包著蛋黃。蛋餅上滿是開心果粒,還有開心果醬和朱古力醬,看出廚師花了心思製作蛋餅。滷水豆腐~滷水豆腐份量不少,共有三件,且很大件。豆腐很入味,配飯一流。麻辣雞絲鐵板腸粉~腸粉份量多,有雞絲、洋蔥絲、黑白芝麻和蔥粒。煎得香脆,內裡軟糯。麻辣程度是可以接受範圍,非常惹味。麻辣鹹牛肉芝士刈包~經烤烘後的刈包,外脆內軟,大小剛好,饀料有鹹牛肉餅、芝士、生菜和榨菜,味道和口感豐富。熱杞子元肉紅棗黑糖豆腐花 (加小芋圓)~毎次到豆公館都會點這款的豆腐花,微甜的豆腐花,有杞子、元肉、紅棗、黑糖和薑片。一口一口吃著感到無比温暖舒服,又能滋潤身體,心情也變得開朗起來。熱椰汁豆漿  + 熱黑芝麻豆漿(加小芋圓)~熱椰汁豆漿很好喝,椰奶醇厚濃郁。熱黑芝麻豆漿也很好喝,黑芝麻味濃郁。兩款豆漿都不太甜,加購五元,就有芋圓和地瓜㘣,豆漿配搭小芋圓很不錯。Read More
Ratings
熱椰汁豆漿 + 熱黑芝麻豆漿(加小芋圓)
黑松露蛋餅
開心果蛋餅
滷水豆腐
麻辣雞絲鐵板腸粉
麻辣鹹牛肉芝士刈包
熱杞子元肉紅棗黑糖豆腐花 (加小芋圓)
山區麵包王
百變小豆
山區麵包王
2025-08-17
Follow
屋企嘅裝修算喺進行得如火如荼,今晚趁得閒兩公婆出嚟旺角啲傢俬鋪睇睇傢俬,梗喺順便食埋飯先返歸啦。晌「登打士街」遇到一家「豆公館」,豆品嘢啱晒我老婆,佢自己都不時晌屋企整豆漿(當然喺用豆漿機整啦)。走進店內,裝修簡約,實木小圓枱拼長條形小木櫈,有份台式古早小店風。是夜有非常多人幫襯,一枱走,又一枱入,可見香港人都幾鍾意食豆製品。點菜紙就喺餐牌,既然開晌遊客區,當然要中英對照啦。唔好睇少佢只喺賣豆品店,食物嘅選擇就非常多元代,以分類計就有台式蛋餅、小食、麵類、粥類、飯品、刈包、多款豆漿及極具特色嘅豆腐花同甜品杏仁豆漿、杞子元肉紅棗黑糖豆漿 @$22既然以豆為主打,豆漿款式自然多,而且,所有豆漿都可凍可熱。前者嘅杏仁味非常之濃郁,相對味道稍甜;後者有淡淡黑糖嘅清甜味,仲有少少薑嘅微辛,撈兩撈,底下有唔少杞子、元肉,感覺滋潤,而兩者亦不失豆香。魚肉煎豆腐 $28幾款小食中,呢個有魚肉,有豆腐嘅就最合老婆口味。一客有4件,煎得幾靚仔,附上甜豉油同辣醬,加唔加就適隨尊便。不過,有別港式嘅釀豆腐,魚肉跟豆腐喺分開嘅,但豆腐煎至外脆內軟,面面仲帶微焦,有豆香,而魚肉就嫩滑鮮甜。肉鬆蛋餅 $42我哋都幾鍾意台式煎蛋餅,所以,都點番一客試一試,簡簡單單揀咗肉鬆。蛋餅捲得實在,裡面填滿餡料,有肉鬆、甘筍絲、椰菜絲、蛋黃,口感豐富,味道鹹鹹香香,加埋外皮脆口得嚟又有份煙韌感,好食。特盛黑松露炒米粉 $68相貌平平嘅炒米粉,絕對喺以內涵取勝,首先啲米粉炒得香口爽身,又唔會太油,粉內夾雜住蛋碎、甘筍絲增加口感,最大亮點喺黑松露味極香濃,每口米粉麵沾滿黑松露香。開心果豆腐花 $45最後,梗喺嚟一碗招牌豆腐花作甜品啦,所有豆腐花都有凍有熱,而店長話熱食風味更佳。豆腐花表面淋上滿滿嘅開心果醬,再灑上開心果仁碎,賣相吸引。啲豆腐花真心堅滑溜,又有豆香,襯上開心果醬,好夾,估唔到咁好食。單單賣「豆」,都有咁多出品,且頗有亮點,而且,着實好食,又有種台式小店風情,招呼亦都好唔錯,侍應都好有禮貌,做飲食喺咁先得架Read More
Ratings
杏仁豆漿、杞子元肉紅棗黑糖豆漿
肉鬆蛋餅
frostiewithfood
🔥旺角豆製品專門店 開心果豆腐花有驚喜🔥
frostiewithfood
2025-06-23
Follow
依間荳品店係源自店主覺得香港作為美食之都,但就係好少有似台灣嘅早餐店。創辦人本身係豆類製品愛好者,發現香港甚少專門做豆類製品既荳品店,所以決定以荳品為品牌主題黑松露蛋餅 $58蛋餅切成四份, 將蔥同蛋汁倒落啲餅皮度煎到金黃色,入邊除咗有黑松露同埋蛋之外,亦都加入咗唔少椰菜,所以除咗有黑松露香,仲有椰菜嘅清甜魚肉煎豆腐 $28魚肉煎豆腐同樣有四份, 魚肉就放喺切成方形嘅豆腐上面, 加埋甜豉油食,味道唔重口,係好傳統嘅港式風味雞絲蔥油撈麵 $48 雞絲蔥油撈麵,表面除咗雞絲,加上芝麻同埋大量蔥花, 蔥油汁另上,麵條齋食會有啲淡,加蔥油汁一齊食就會增加香味吞拿魚煎蛋刈包 $28呢款吞拿魚煎蛋刈包,餡料有吞拿魚、煎蛋、生菜,用咗沙律醬,入口有明顯甜味,刈包外皮光滑, 其實食落有啲似吞拿魚三文治鐵板蛋煎腸粉 $30煎腸粉份量十足,腸粉入面係無餡,加埋雞蛋一齊煎香,然後喺表面臨上甜醬等醬汁,同樣灑上蔥花點綴,味道香口杞子元肉紅棗黑糖豆漿 $22叫咗一杯杞子紅棗黑糖豆漿,入面有杞子、紅棗、黑糖,仲落咗薑片,熱熱地飲落好養生杏仁豆漿 $30另一杯同樣叫咗熱飲,杏仁豆漿加咗桃膠,杏仁味香濃,桃膠濃稠,有明顯甜味開心果豆腐花 $55豆腐花可以揀凍食,不過今次揀咗熱食,同埋加錢叫咗芒果肉粒,豆腐花表面淋上濃稠嘅開心果醬,加埋酸甜嘅芒果肉粒,真係好清新Read More
魚肉煎豆腐
不斷創新的豆公館
2025-06-21
Follow
第二次造訪豆公館,格外驚喜,食店推出了更多創新的菜式,例如:開心果豆腐花、鐵板腸粉、黑松露炒麵、刈包等。我喜歡台灣蛋餅,朋友鍾愛豆腐花和豆漿。我們點鐵板蛋煎腸粉、招牌麻婆腐皮蛋餅(加芝士)、吞拿魚芝士蛋餅、台式肉燥菜飯、黑松露炒麵、開心果豆腐花和杞子元肉紅棗黑糖豆漿。鐵板蛋煎腸粉~熱辣辣又煎得香脆的腸粉,面層有蔥花、黑白芝麻、甜醬和花生醬,還有煎雞蛋和洋蔥絲,非常好吃,且份量很多。招牌麻婆腐皮蛋餅(加芝士) + 吞拿魚芝士蛋餅~相對吞拿魚芝士蛋餅較惹味,重口味人士較適合吃招牌麻婆腐皮蛋餅,朋友選這款蛋餅是有腐皮,卻吃不出有腐皮。雖然如此,加了拉絲芝士的蛋餅也算不錯。吞拿魚芝士蛋餅較適合清淡口味人士,與招牌麻婆腐皮蛋餅一樣,蛋餅裡包著煎蛋、芽菜、紅蘿蔔絲、椰菜絲等,還有吞拿魚、芝士,口感豐富,很好吃。台式肉燥菜飯~肉燥菜飯𧶠相不錯,飯量多、酸菜多和半熟蛋,把飯和配菜拌勻後,味道尚算不錯。唯一不足是肉燥份量少,多是豬皮。黑松露炒麵~麵條炒得乾身,有紅蘿蔔絲、洋蔥絲、蔥花和黑白芝麻。雖然是黑松露炒麵,但是吃不出有半點黑松露的味道。開心果豆腐花(凍)~大大碗豆腐花,面層滿是開心果醬和開心果碎。淡味豆腐花配上甜味的開心果醬很夾,唯吃多了有點甜。杞子元肉紅棗黑糖豆漿(熱)~還記得上次吃杞子元肉紅棗黑糖豆腐花,留下深刻印象,相比杞子元肉紅棗黑糖豆漿,豆腐花更好。Read More
招牌麻婆腐皮蛋餅(加芝士) + 吞拿魚芝士蛋餅
黑松露炒麵
台式肉燥菜飯
alicemomkong
豆味香濃的小店
alicemomkong
2025-10-04
Follow
👏🏻肉鬆蛋餅加芝士(5⭐️)煎得金黃的餅皮外脆內軟,咬開先是芝士的濃醇奶香😏,裹著咸香酥脆的肉鬆,兩者咸香交織超合拍。👏🏻原味蛋餅(5⭐️)原味蛋餅勝在純粹!面糊煎得厚薄剛好🥹,邊緣帶著焦香,內里柔軟帶著麵粉的微甜。👏🏻台灣土雞肉絲菜飯(5⭐️)這碗飯滿是家常暖意!土雞肉絲嫩而不柴,調味咸鮮適中🥰,帶著淡淡的麻油香;配菜新鮮脆爽,吸飽肉汁後更顯清甜😋,暖胃又治癒。👏🏻鐵板蛋煎腸粉(5⭐️)鐵板煎過的腸粉多了焦香驚喜!腸粉本身軟滑Q彈,裹著雞蛋煎後🤭,邊緣微焦帶脆,內里依舊嫩滑。👏🏻雞絲蔥油撈麪(5⭐️)熱油激出的蔥油香氣撲鼻,拌開後每根麵條都裹滿油香,不膩反而清爽🤭。雞絲撕得細,嫩而入味,和勁道的麵條搭配剛好🤤。👏🏻杞子元肉紅棗黑糖豆漿(5⭐️)這款豆漿暖心又養人!黑糖甜度適中,不齁不膩,帶著焦香🤤;紅棗和元肉讓豆漿多了果香與蜜甜,杞子增添微酸口感🤩。豆漿質地濃稠,入口順滑,喝得到食材的天然香氣,沒有香精味👏🏻老乾媽炒麵(5⭐️) 老乾媽賦予炒麵濃郁風味!麵條炒得根根分明,不坨不油,裹著老乾媽特有的香辣味🤗,辣度適中帶點咸香。若加了雞蛋或青菜,口感更豐富,雞蛋的香👏🏻、蔬菜的脆中和辣味,吃起來夠勁卻不刺激。Read More
肉鬆蛋餅加芝士
登打士街香港豆品廠「豆公館」 🫘 轉咗新 Menu 😍
LondieYan
2025-09-30
Follow
台灣肉燥菜飯 $58滿滿嘅肉燥鋪滿晒喺飯面菜飯辣辣地好惹味 😍 一定要Encore 💯台灣土雞絲蔥油撈出前一丁土雞絲好嫩又好夠味,蔥油撈埋出前一丁好正魚肉煎豆腐 $28魚肉外酥內嫩,豆腐綿滑,入口層次分明 👍🏻蘿蔔糕 $35蘿蔔糕質地唔粉,小朋友好鍾意食 😋老乾媽炒米粉 $38老乾媽醬好香濃又辣辣地勁惹味 🤭 唔太油膩餐蛋刈包 $24蛋黃充滿住蛋黃汁好香,刈包口感有啲似 Pancake 🥞 黑芝麻凍豆漿 $22好香芝麻味,唔太甜好消滯 ✅泰式奶茶丸子啜啜 $45泰式奶茶加豆腐花,杯底仲有好多小丸子飲落去嘅口感好特別,泰式奶茶唔會太甜,小丸子好有咬口 👍🏻凍豆腐花 $18原味道豆腐花,好香好滑📍 旺角登打士街43號地舖💵 兩大人一小朋友食,人均約 HKD$111Read More
furronika
二訪旺角豆公館・新品絕對有驚喜
furronika
2025-09-28
Follow
豆公館📍旺角登打士街43號地舖又到咗同日文朋友一期一會嘅時間,相約中間點旺角見面。難得去旺角,當然要再訪人氣豆品店豆公館啦。對一上次食已經接近一年之久,估唔到連menu都有update。今次就等我為各位鍾意食豆腐花、豆漿、同fusion 台式小食嘅朋友介紹新品啦![價錢 Price] 💰$58黑松露蛋餅 🫔一上枱已經聞到黑松露香氣,蛋餅皮煎得金黃,咬落外層微脆,裡面仍然軟嫩。今次加入大量黑松露醬,平民得嚟帶有幾分高級感。佢嘅份量唔算好大,兩個人share啱啱好![價錢 Price] 💰$42台灣土雞絲蔥油撈出前一丁 🍜本身出前一丁就係港人回憶,加埋蔥油同雞絲,味道再升級。麵質煙韌彈牙、蔥油香氣十足、雞絲嫩滑入味,意外地有少少台灣夜市風味,幾好食![價錢 Price] 💰$28吞拿魚煎蛋刈包 🥯刈包個包軟綿綿,夾住吞拿魚同煎蛋,口感豐富有層次。吞拿魚沙律調得濕潤唔乾口,煎蛋又帶少少焦香,如果早餐食到呢個刈包,真係good morning呀![價錢 Price] 💰$48麻辣雞絲鐵板腸粉 🍳鐵板腸粉夠厚身,煙韌滑溜,加埋麻辣醬汁,辣度中等,有啲似麻辣版炒腸粉。雞絲份量算多,吸哂麻辣汁,入味又過癮,係我哋兩個今次嘅favourite鹹食。[價錢 Price] 💰$45開心果豆腐花 🥣要大推一下佢哋嘅開心果豆腐花!豆腐花滑到不得了,近乎入口即化,豆香自然清甜,加埋面頭嘅開心果碎同醬,口感層次好豐富。堅果香味同豆香果然好夾,係辛勞一日後嘅小確幸![價錢 Price] 💰$38柚子愛玉凍豆腐花 🍊另一款甜品就走清新路線,豆腐花一樣幼滑,但新奇哋加咗愛玉凍同柚子醬,酸酸甜甜,食完成個人都醒神哂,個人認為特別適合夏天食![價錢 Price] 💰$22黑芝麻豆漿 🫗黑芝麻豆漿味道香濃,有芝麻香但唔會死甜,飲落口感順滑。[價錢 Price] 💰$12原味豆漿 🥛原味豆漿比較簡單,豆香清爽,配鹹食一流!Read More
黑松露蛋餅
rosie1118
旺角人氣豆製品餐廳
rosie1118
2025-09-26
Follow
朋友推介我食呢間以豆製品為主打既餐廳,環境乾淨企理,店員都好nice!魚肉煎豆腐呢款好香口,魚肉煎得香脆,但唔會油,係必試既小食! 肉鬆蛋餅 蛋餅皮煎得酥脆,肉鬆份量多,整體味道鹹甜鹹甜,口感豐富。老乾媽炒麵第一次食老乾媽醬,香辣可口,同埋豆豉味都幾突出,呢個辣度岩岩好! 餐蛋刈包呢到食物種類好多,連刈包都有,用既係香港特色餐蛋餡,但又幾夾! 刈包好軟熟,餐蛋夠曬咸香! 台灣土雞絲菜飯內面有好多料,雞絲,酸菜,炸蒜粒等等,再加上佢地自家製既蔥油,好香口,而且價錢上黎講真係唔貴,好抵食! 呢到豆腐花種類多到好似糖水鋪咁,鐘意泰奶既我試食佢呢款創新口味,泰式奶茶麥芽桃膠豆腐花,口感好豐富,泰式奶茶唔會好甜! 因為佢豆腐花個base好食,好香豆味,所以配咩料都好唔錯! 推介黑芝麻豆漿!! 2樣都係我鐘意既野,配搭埋一齊又幾好飲!Read More
+ 7
miss 123
【🚡豆公館|🫔靚豆花·台式美食大集會】
miss 123
2025-09-24
Follow
【🚡豆公館|🫔靚豆花·台式美食大集會】旺角登打士街想食咩都有,最近有間我極欣賞嘅餐廳,聽個名都知道食豆品,豆品外仲有好多特色食物,包羅晒我鍾意食嘅嘢,係呢度可以食到超有風味嘅台式蛋餅同其他惹味美食呀!.豆公館係香港荳品廠,採用優質加拿大大豆,每日新鮮製造。.👍🏻鹹牛肉芝士蛋餅裡面有芝士同我勁愛嘅肉鬆,台式風味香港份量,大大份餡料豐富!.👍🏻老乾媽炒米粉聽到個名就知道是辣辣的,米粉炒得惹味又爽口,仲用咗菜絲一齊炒,最緊要唔多油。.👍🏻 吞拿魚煎蛋刈包有啲似小朋友口味,純情厚厚嘅吞拿魚加入太陽蛋,蛋汁流出來大啖咬感覺真係好滿足!.👍🏻鐵板蛋煎腸粉腸粉煎得脆口,再加入海鮮醬、麻醬、蔥花、甜豉油、少少辣,惹味到極,好有追吃感。.👍🏻招牌麻婆豆腐花喜歡鹹豆漿又鍾意麻辣嘅朋友不容錯過,估唔到豆腐花都可以麻辣食,豆花好滑,配上炸菜、花生粒、麻辣醬,別有風味。.👍🏻開心果豆腐花今期開心果大熱,香濃開心果醬粒粒開心果,建議趁熱食,香滑感覺都齊晒。.🚡豆公館📍旺角登打士街43H號登打士廣場地下3及5號舖🚇油麻地站/旺角站.Read More
ilovejeonghan
豆製品放題新體驗彩🙌🏻
ilovejeonghan
Level 3
2025-09-23
Follow
黑松露蛋餅加芝士🌮呢個蛋餅真係好吸引!黑松露嘅香氣同芝士嘅濃郁味道,配合輕柔嘅蛋餅皮,口感一流,食落去真係好享受。魚肉煎豆腐🫓魚肉煎豆腐係一個好健康嘅選擇,豆腐外脆內滑,魚肉鮮嫩,味道非常對味。搭配上少少醬油,真係令人食到停唔落口。 吞拿魚煎蛋刈包🍔呢個刈包好特別!吞拿魚同煎蛋嘅結合,口感豐富,每一口都充滿鮮味。包皮軟滑,配合內餡,簡直係完美搭配。 滷水豆腐豆卜菜飯🍱呢個菜飯真係夠滋味!滷水豆腐同豆卜吸滿咗滷汁,配合白飯一齊食,令人回味無窮,健康又滿足。杏仁豆漿🥛杏仁豆漿清新可口,香氣四溢,唔會太甜,飲落去十分順滑,仲有助消化,係個好選擇。泰茶麥芽桃膠豆腐花呢個甜品好有創意!泰茶嘅香味同桃膠嘅口感,搭配豆腐花,真係一個驚喜,令人一試成主顧。仲要養顏☺️Read More
+ 6
Karyo_ov
外賣質素係咪會差啲?
Karyo_ov
2025-09-22
Follow
夜麻麻諗住食碗豆腐花 喺外賣平台見到呢間喺網上個評價都唔錯 所以就睇度叫咗五碗豆腐花加一個蛋餅首先個蛋餅送留咗需要退款 OK唔緊要 店舖都好有禮貌打電話嚟道歉去返主角豆腐花~嚟到外賣盒份量偏細黑芝麻豆腐花: 肉眼望落去已經覺得好水好稀 食落去更加係無味。。薑汁豆腐花(熱):嚟到竟然係凍既?上面放咗塊薑片 但食落去完全都係冇味既。。。總括而言 豆腐花質地偏硬 一嚿嘢咁 而且豆腐花本身冇落糖 但係冇俾糖我哋 食幾啖根本食唔到落去😪😪再睇返網上嘅評價同埋相 點解好似咁大出入。。究竟外賣質素係咪會差咁多?Read More
japjapjapjap
旺角新派豆品店!麻婆腐皮蛋餅x黑松露系列超驚喜**
japjapjapjap
Level 3
2025-09-19
Follow
🌶️ 招牌麻婆腐皮蛋餅 — 麻辣惹味創意之作蛋餅皮煎到金黃香脆,入面包住腐皮、雜菜絲同自家製麻辣醬,辣度適中帶花椒香,腐皮吸盡麻辣汁,咬落juicy又惹味!面頭灑咗花生碎同榨菜,增添脆口同鹹香,食落似fusion版麻婆豆腐+蛋餅,創意滿分。 黑松露蛋餅 — 松露香氣大爆發黑松露醬份量絕不手軟,一上枱就聞到濃郁松露香!蛋餅皮薄脆內軟,夾住香甜粟米粒,松露嘅 earthy 風味同蛋香超夾,整體唔會油膩。推薦蘸少少辣菜脯一齊食,鹹香微辣更加提味。 台灣土雞絲菜飯 — 健康足料之選雞絲嫩滑唔柴,飯底用咗菜飯(混合青菜碎),口感清爽有咬口。淋上淡淡雞油同醬油,味道溫和唔重口味,旁邊配咗半隻滷蛋同幾件滷豆腐,係一道飽足又輕負擔的主食。 黑松露炒麵 — 鑊氣十足松露控必試公仔麵炒得乾身有鑊氣,加入黑松露醬、雜菌同蔬菜,松露香滲透每條麵條!麵質彈牙唔油膩,面頭加木魚絲同紫菜碎,增添日式風味。整體味道濃郁,建議share食以免膩口。 凍原味豆漿 — 傳統豆香順喉解膩豆漿用加拿大非基因改造黃豆每日鮮製,口感順滑豆味濃,甜度適中(可選無糖),冰凍解辣解膩,完美搭配濃味蛋餅同炒麵。 開心果椰香丸子孖寶 — 甜品控必點開心果版本既豆腐花底+意大利開心果醬+開心果碎,堅果香濃郁,豆腐花嫩滑帶豆香。 椰香版椰汁湯底配軟糯小丸子,椰香清甜唔膩,兩款甜品可雙拼一次過試晒! Read More
yumicheung1314
新派豆品店
yumicheung1314
2025-09-19
Follow
最近經過旺角見到間新派豆品店「豆公館四大名物」點可以唔食,豆腐花,蛋餅,炒麵,豆漿,有辣有唔辣任君選擇,今次我地同大小熹寶去,當然揀返岩佢哋口味-唔辣系列❤️開心果豆腐花滑嫩豆腐鋪滿厚厚嘅開花果醬,香脆開心果非常有咬口,簡直係驚喜配搭🩷 黑松露炒麵豉油王炒麵就食得多,加上黑松露嘅炒麵,你地又試過未呢?黑松露香氣十足🧡魚肉煎豆腐豆腐煎至金黃色,外皮香脆再放上滑溜魚肉,回味無窮💛 鹹牛肉芝士蛋餅蛋餅餡料十足,放滿香鹹牛肉加上邪惡芝士🧀正💚 台灣肉燥菜飯肉燥非常入味,拌飯一流,熹寶妹食到lam lam 脷🩵 吞拿魚煎蛋刈包吞拿魚,煎蛋,生菜加上沙律醬汁,夾住食成個漢堡包咁係小朋友最愛🥛最後嘆返杯原味純滑豆漿,原汁原味,超強豆香豆類製品愛好者必去推介Read More
Okoiki
俾社交平台 reels嘅開心果豆腐花吸引咗
Okoiki
2025-09-17
Follow
依間餐廳成日喺我社交平台 reels彈出嚟,見到佢青BB望落非常香濃嘅開心果果醬就覺得好吸引,佢新開冇耐就已經bookmark咗本身我同老公諗住去食完正餐之後再嚟呢度食甜品,因為一直以為間舖頭係甜品店,點知我哋去緊食正餐路過嘅時候睇睇餐牌,原來呢度都有正餐食,仲係食台灣嘢添! 咁就太好啦,我哋一於正餐同甜品都喺度搞掂雖然我哋得兩個人,不過真係好肚餓,所以叫咗好多食物起初見到開心果蛋餅我哋完全唔知佢係甜定鹹,所以就問店員,店員都好Nice話係甜食嚟嘅,仲推介我哋必試添佢果然冇介紹錯!全部食物令我最深刻印象就係呢一樣,滿滿嘅開心果醬同開心果粒,份量多到好似唔使錢咁,鍾意開心果嘅人一定越食越開心推薦所有開心果控一定要嚟呢間餐廳食吓!Read More