Tamjai Yunnan Mixian

Tamjai Yunnan Mixian (Closed)

譚仔雲南米線
Tamjai Yunnan Mixian (Closed)
絲妮亞
酸辣勁正
絲妮亞
2010-01-19
Follow
最近經常黎依間食米線每次都必定嗌 凍檸蜜. 豬肉炸醬 酸辣. 土匪雞翼凍檸蜜味道岩岩好.豬肉同炸醬 依個配答真係岩岩好酸辣湯底辣得好過癮.土匪雞翼真係食過番尋味真係食到上哂癮係個場地細左少少:(Read More
豬肉
尋回譚仔的美味
覓食王
2010-01-14
Follow
上次到灣仔吃完譚仔,感覺不外如是,今次來到觀塘的分店,所有東西似曾相識,又是坐這張抬,吃這個米線加雞翼,最重要的是我尋回譚仔的美味。來到譚仔,當然首選米線,但最頭痛是如何選擇送,因為我對大部份送也沒有興趣,有興趣的豬腩肉吃過一次就怕怕。今次有熟客仔教路,就點了墨魚丸炸醬米線五小辣,還有大家分享雞翼。五小辣,對我來說就已經足夠了(原來上一次是一小辣,怪不得那麼清),我感受到那種辣帶來的香但很少麻,吃完不用立即灌水。湯底有蔥、腐皮等等(不見了芽菜???),而米線很滑,相當對版。墨丸有五蚊,細粒,算彈牙,是一般質素,我也不期望有什麼驚喜。炸醬是一”pat”醬,賣樣不討好,不過味道甚佳,小小的辣,很香,加辣了我的湯底,也同時令湯底更美味。雞翼5元一隻,其實是貴的,不過因為它的美味,我們想也不想就點了兩款 – 新疆香草雞翼和湖南土匪雞翼。雞翼也是做得皮薄香脆,最重要是中間的肉還是嫩滑而沒有任何不熟的紅色,而且肉汁豐盈,這樣肉質的雞翼真的要讚。兩款雞翼也掩得入味,可能口已經辣了,感覺到香草雞翼也有些微辣。土匪雞翼一上碟就以為是焦了,原來是黑芝麻,不過我吃時感覺不到芝麻的香。什麼高水準之作,最重要還是襯熱食。今晚是第二次和攝影的同學仔吃晚飯,希望還有下一次啦,nice to meet u all !!。ps : 這兒沒有杏霜,沒有朱古力的,其他餐飲加五元。Read More
+ 1
大路貨
Bae Yong Jun
2010-01-01
Follow
天氣氣溫是晚跌到接近單位數﹐所以想起來這裡吃碗熱騰騰米線。 無論氣溫升到三十有六或底至十度﹐這處都是座無虛席﹐是晚當然也是一樣。 因不想選擇要那幾款餸﹐所以叫了清湯過橋米線套餐 – 什麼餸也有﹐不用多想。而太座側叫了鮮冬菰﹐腩肉﹐腐皮酸辣米線。 清湯過橋米線套餐 $39 – 因全部餸都有﹐所以份量較普通雙拼多及大碗。 因清湯的關係﹐所以這店會把炸醬和酸菜另上。 米線質感彈牙﹐不會煮至太過淋身。餸菜方面﹐各肉類肉質比較鞋口﹐又其是腩肉﹐其他就不過不失﹐沒有一種覺得較特出。鮮冬菰﹐腩肉﹐腐皮酸辣米線 – 酸辣情度只有一種﹐不能調教﹐味道亦辣多過酸。 腩肉已在上面提及過﹐肉質較鞋口﹐質素不太好﹐但鮮冬菰幾厚肉﹐不錯。總括來說大部份餸的款式都是大路貨﹐沒有一款較特別。不知是否當晚天氣較冷﹐湯底的溫度也不太熱﹐令整碗米線的質素下降。Read More
愛殺
可以啦!
愛殺
2009-12-05
Follow
:)今日個女放假、佢同老婆大人行街由金鐘返家、問我去邊度食、我就話去譚仔食雲南米線啦!:)係觀塘站會合、大概行了五分鐘到達。正:唔係咁多人、立刻閃入去!:)我叫左米線加豬潤、腩肉!唔辣、清湯!:)老婆大人叫左米線加豬潤!大辣:)女叫左米線加牛肉、雞肉!唔辣、清湯!:)另加土匪雞翼五隻、奶茶、凍檸茶!:)十分鐘到送來、d豬潤真係好正、剛剛熟、腩肉普通啦!d清湯幾好飲!:)老婆大人重話:大辣都唔係好辣、下次叫特辣!:)個女話:牛肉好味過雞肉!:)土匪雞翼:三個都話…好香好味呀!:)奶茶:老婆大人話比佢想像中好、凍檸茶就一般!總括講d食物、地方都ok、老婆大人同個女話可以啦!Read More
Ratings
土匪雞翼、米線加豬潤
wsl322000
勇闖觀塘譚仔
wsl322000
2009-11-06
Follow
其實上個禮拜都想去觀塘食嫁啦只不過有d事,搞到冇去到今日終於可以一嘗了朋友話好食,所以先至登特落去觀塘試試下午2點鐘,唔駛排隊就入左去即刻有位坐,都幾多人下睇睇玻璃枱d餐單,叫左個雞肉米線,清湯底皆因我食量少,擔心食唔哂,所以至咁樣叫的幾分鐘後就上枱了望到成碗米線...我直頭o左嘴...真係好大碗唔理咁多,即刻起筷熱辣辣,食左啖清湯...真係幾正下跟住食下芽菜,好爽口雞肉夠滑:)不過有d軟骨,我咬唔爛d米線咬落去軟軟地,有彈性好食既關係...食到停唔到口食完至知個肚好飽,好滯...環境:間野比想像既細間左d,而且d坐位都幾迫下服務: 最起碼都有一般既禮貌衛生: 成個場都幾干淨,d野未黎之前d阿姐仲抹d枱,為獨是入面比較暗d抵食: 大大碗的確抵食,見到有好幾個都係叫1碗2個人食Read More
夠大碗
=架架麵=
份量多
=架架麵=
2009-10-26
Follow
十月廿五日(星期日)同老公仔看完戲後,走到了康寧道,吃吃譚仔米線!每次經過都人頭湧湧的!今次比較早,不用等位!清湯生菜米線,份量多,清湯就不及三哥的鮮了!生菜也不夠脆!清湯雞絲豆卜米線,反而雞絲就做得好!豆卜也不錯!香草雞奕:推介!有點羶味!而且很大隻!飲品方面都算可以!下次帶老公仔試試三哥吧!Read More
阿達姆
合理化煙幕
阿達姆
2009-10-21
Follow
(過期食評之七)譚仔雲南米線好似真係間間分店都咁多人,睇觀塘呢度可以隔一條街就開兩間就知,食飯時間要拎紙仔等位,對於我呢d唔鍾意等既黎講一直無機會試,不過今日下午五點都未夠就肚餓,見唔多人所以買個外賣,見倒d價錢其實都幾貴,一個米線一樣食送都要廿幾蚊,仲有一隻叫米線大餐,聲稱乜野都有不過要三十九蚊碗,唔知咁算唔算合理化煙幕,外賣又要加一蚊,之後要酸辣湯低又要加一蚊,結果要四十一蚊,我真係未食過咁貴一碗米線,不過食落又覺得唔錯,湯同料一個碗,米線同炸菜炸醬一個碗,外賣返到屋企都唔怕米線會淋晒,真係乜都有不過當然差唔多全部得一粒或一舊,但加起上黎其實已經超多料,酸辣湯低比我想像中辣,好彩無叫麻辣,如果唔係真係食唔落都似,成碗食晒真係超餓,但係諗返四十一蚊,試過一次就算了。Read More
colsbb
淋batbat =[
colsbb
2009-07-28
Follow
係apm睇完戲特登過黎食..夜晚10點幾都仍然坐爆晒~我叫左碗竹笙炸醬酸辣米線..男友叫腩肉墨丸3小辣米線..等左算幾耐先有得食..d米線食落去真係嘩一聲.....都唔知煮左幾耐....淋到pat晒....連我男友平時會乜都食晒落肚..但奈何面對住d 淋patpat米線...佢都真係無心情再食落去..食淨一大碗..係我食過甘多間譚仔水準最差既一間....竹笙加$5...但得勁少...墨丸一般...唔彈牙的..但d味都還可以..腩肉好似鞋左少少..唯獨係炸醬依然算係最好味..keep倒水準~最無奈亦都係最好彩係食完飲完晒野後...頭頂冷氣機滴左幾滴水落杯檸水同隻碗入面...Read More
無名.....
試下觀塘第二分店
無名.....
2009-06-11
Follow
下午同朋友去食譚仔. 講真我唔係好肚餓, 但大家都知譚仔出名大碗叫左炸醬米線, 平時食開炸醬雞肉, 不過加個餸要加$4 不太抵觀塘哩間譚仔都唔係好大碗咋喎... 好似縮左水咁.不過原來淨炸醬係比雙拼既炸醬多成倍, 多到食唔晒.味道依然唔錯. 最鍾意譚仔既炸醬!米線彈牙, 但有少少粉味.湯幾清甜. 可能我冇叫野飲, 加$5 太貴了, 所以唱多了幾口湯. 不俗!講真, 如果比起其他譚仔黎講的確水準下降少少. 但依然ok.ps. 唔好坐門口位, 一開門好熱Read More
大連妹
質素下降
大連妹
2009-04-03
Follow
今日特意同d同事提早出門, 但去到都竟然好多人, 吾通d人真係吾洗返工...終於等到有位lu我叫咗墨丸清湯米線同事就叫咗豬潤豆卜米線我食咗少少豬潤同豆卜, 豬潤依然好味, 豆卜都吾錯, 但墨丸就真係吾得囉, 完全係勁難食, 同之前吾同, 食完之後覺得好勁味精呀, 一d都吾彈牙, 同埋細粒咗, 吾知係吾係因為經濟吾好, 所以縮咗水, 連米線都好似少咗, d配菜(如腐皮都少咗), 最後因墨丸太難食, 食剩一粒, 唯有放棄lu, 下次都係叫豬潤, 其他野都係吾好叫...Read More
豬潤豆卜米線
陳寶貝
最唔好味既一次譚仔
陳寶貝
Level 1
2009-03-12
Follow
我話晒都係譚仔fans , 一個星期起碼食一次今日咁岩去觀唐 , 個度又有譚仔 咁一定要食喇咁就拉左d fds 一齊去食上次食鈄路個間 ,今次迷路,又唔識行 ,亂行之下就去左呢間譚仔一入到去就見唔多人,而且又冇平時一入譚仔個種香氣撲鼻既感覺叫左個3小辣米線喇 , 仲有朋友share 細土匪食平時係mk個間食開d 米線黎得好快 , 但係雞翼就會耐d但係今日係呢間反而係雞翼上先 , 真係好奇怪等左大約十五mins d 米線先黎 , 一試, 嘩 d 湯冇味既 , 而且冇平時食開個種又熱又辛辣既感覺!好似食緊攤凍左既譚仔一樣又試下朋友個清湯 , 又係怪怪的,同平時食開既咸左!總之今次既譚仔我食得唔開心喇, 因為2小辣又變左10小辣 , 完全食唔到其他譚仔分店既味道!!失望!!!!!!!! 我懷疑呢間係唔正宗 ,or 個廚師傳授唔到真正既譚仔煮法!p.s. 平時食完譚仔唔覺口渴, 但係今餐食完竟然要飲野飲 , 個湯都唔知係咪落左味精煮架!Read More
一雪
過橋米線
一雪
2009-01-03
Follow
食過咁多間譚仔, 始終最鍾意此間, 覺得配菜好乾淨好新鮮, 肉類又唔肥:)過橋米線 ($39) -- 夠兩個人份量 配菜數之不盡, 樣樣都有d (豬肉, 牛肉, 雞肉, 腩肉, 牛丸, 墨丸, 魚旦, 竹笙, 豆卜, 腐竹, 九菜, 芽菜, 火腿, 生菜...)啱晒花心的人 酸菜炸醬另外放於碟仔上, 真係整碗米線的靈魂:(缺點仍是同一句 (同去年食評一樣), 非繁忙時間d湯仍唔夠熱Read More
Ratings
好豐富, 樣樣餸都有d
loving2011
好正丫~~
loving2011
Level 1
2008-12-18
Follow
我都食左佢成半年了 ! 真係好似食唔厭咁.. 日日都落觀塘食 ~ 雖然 , 有時 d 阿姐態度不太好 ~但我黎食野姐 , 理得咁多 a_a'' 但成日都好多人咁 -.-'' 唔好話食飯時間 , 有時靜極都有限 ..咁多位 ~ 去到最好就叫辣啦 ~ 唔係你唔會知點解咁多人排咁耐都繼續排 !都係加 1 蚊雞姐 ._.'' 個味道係完全不一樣的啊 XD""加杯普通野飲都係 + $ 5 咋 ~ 都算係咁啦 ~仲有丫~ d 土匪雞翼都唔好食(苦的啊) =.= 都唔明 d 人係都要叫黎食仲有 2 款 雞翼過你地揀 ~ 有款咩咩辣 同 香草..我個人覺得辣冇咁好.. 因為得個辣字 , 好似遮晒 d 雞翼味 /_\''個人覺得香草好 D ~ 不過 d 雞翼真係幾貴下 ~ 都要成 5 蚊 1 隻/~\''雞肉好食丫 ~ 又唔''UN'' 豬腩肉都好正嫁 都值得幾試 >0< ''總之 1 句 ~ 好味道丫~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ps. 小辣都已經好辣嫁啦 !! 唔想爆咀就要就住黎叫 ~以下價錢包 1 ''食送'' 既米線 + $5 野飲 + 1 蚊湯底Read More
雞肉 豬腩肉 米線
Pooh's Family
酸辣米線
Pooh's Family
2008-10-25
Follow
昨日同媽咪係譚仔叫咗碗酸辣米線兩份食, $21基本料包一餸, 另加每款$4, 酸辣湯要加多$1, 凍熱飲都係加多$5, 總共俾咗$31下午茶就食飽兩個大人喇酸辣湯好惹味, 豆腐卜索咗酸辣湯味道一流, 豬潤提升了酸辣湯嘅鮮味, 唯一缺點就係米線腍咗啲, 但依然美味, 最後飲埋杯凍檸茶, 滿足滿足我哋見好多枱都點了過橋米線套餐$39, 望落真係好大碗, 媽咪話下次叫埋Daddy一齊食, 三個人分喎,不過唔知夠唔夠食呢?Read More
酸辣米線
C and A
唔制, 我塊腐竹呢? 咁豆卜呢?
C and A
2008-09-30
Follow
好少來觀塘的我, 今天展開第一擊!睇怕以後幾個月都有排食呢.打開 openrice, 九成九高評食肆都係 apm 既...但街邊咁多餐廳, 冇理由全都唔掂o下嘩...從月華街行出來, 沿住協和街行落去, 都有十間八間餐廳了, 但除了煲仔飯果間, 全都不多人...所以 我都不敢亂闖呢.見到譚仔咁多人, 信心都返晒o黎, 咁o岩又有位, 即時入內先!今晚都係和女友兩份食一個 $39 既過橋米線, 加5蚊飲個凍檸茶.另加個新疆香草雞翼. 因上次食了土匪, 而早兩天才食過四川麻辣!好快上, 但找不到女友最愛的腐竹o既?馬上叫姐姐加返先.女友也愛豆卜, 但再找找, 又冇豆卜o既?係o米o架.... 又要再叫阿姐.好快俾返加了送的米線我們, 但感覺差o羅, 有 17 種料, 要我 check 咩. 如果係冇了豬膶, 我一定揭發唔倒.新疆香草雞翼都好香, 但聞唔出係咩 spices. 好像係百佳買果 d 一樽仔o既 mixed spices 沈了上去再炸咁, 冇乜特別. 少許燶.下次土匪好過.檸茶好大杯, 不錯! 雖然好味, 但貨不對辨, 我唔滿意.冇晒信心, 下次去另一間.Read More