蘑界野生菌石鍋雞
好味
apy68drq9qkg
2025-08-27
关注
呢度係沙田蘑界好開心嚟到呢度食嘢,我覺得呢間店舖真係好熱情,跟住兩位同事好熱情笑容好好一齊到呢間店食嘢,香港第一間一間野生草鍋嗰啲野生菌又抵食又好味,好熱情笑容好好一齊到呢間店放肆嘅香港一間野生火鍋嗰啲野生菌又抵食又好味,查看更多
abjohn
香港!首店!在沙田新城市广场 吃快去!
abjohn
2025-08-22
关注
口味整体来说非常之棒 很鲜菇类非常美味,浓郁得嚟又清,今日中午过来吃午市一人一過锅 乌鸡片和鸡片都好好吃 又新鲜 肉多脂肪少 ,味道出色,摆盘又靓惊喜又靓。环境整体卫生高大尚够光亮服务员介绍都很仔细 門口两个妹妹都很有禮貌 值得表扬!!查看更多
mimichan08
啲菇好難食,小心中伏
mimichan08
2025-08-18
关注
我係好鍾意食菇嘅,不過未食過咁難食嘅菇!又貴又難食,個湯好似泥味咁😓叫咗一碟菇嘅雙併,成百蚊,上到嚟得好細碟。落咗落湯度乜都唔見哂😂而且味道好怪,我寧願食雞脾菇、不過服務就幾周到,服務員好有禮貌。個煲上面癡住一條上手食剩嘅菜😓有啲污糟。成餐最好食就係個炒飯,個湯底陣味,搞到啲食材更加唔好食…一個人均食二百幾蚊,但係又唔飽又唔滿足!性價比極低,早知買雞脾菇好過,一條雞脾菇都大過碟雙併菇。個美味菇都唔美味!。。。查看更多
检举
您好,我是蘑界店長Cici,非常感謝您抽出寶貴時間分享您的用餐體驗,並對菜品口味和衛生問題提出的意見,我們對此高度重視,並致以最誠摯的歉意我們一直力求高品質高標準。很顯然這次我們在出品和環境管理上都有所疏失,未能讓您滿意。您的反饋我們已即刻與廚房和樓面團隊進行核查,並將重新審視相關菜品的流程,同時已對餐廳進行徹底的清潔與消毒。>> 我們深知僅憑文字道歉遠不足夠,誠摯希望您能通過私訊57035348與我聯繫。讓我們能有機會進一步了解情況並妥善處理,由衷希望能彌補您此次不愉快的體驗。
2025-08-27
chinschins
🍄唔使過關!香港都有蘑界野生菌石鍋雞啦~
chinschins
2025-08-16
关注
成日北上就係為咗食佢哋嘅野生菌火鍋,湯底鮮甜、菌菇新鮮,仲有超嫩滑嘅胡鬚雞!而家終於唔使過關,香港新城市廣場就食到,即刻約埋班friend去試吓先~ 🔥 野生菌土雞湯底招牌野生菌土雞湯底, 一上枱熱辣辣,湯底用廣東胡鬚雞熬成,鬚雞雞肉帶著淡淡的菌香,皮薄肉嫩,連雞胸部位都毫不干柴,平時不吃雞皮的我都忍不住吃清光!🍄 刺身金耳菌 + 四季菌拼盤金耳菌冰鎮上枱,爽脆口感似食緊刺身!黃牛肝菌同美味牛肝菌即切即上,新鮮到會發光,煮完吸盡雞湯精華~🐮 涼菜三寶麻醬千層肚爽口彈牙, 鮮鹵牛腱肉入味唔韌, 鮮鹵豬耳脆卜卜, 鮮椒溏心皮蛋流心效果完美🌱 高原七彩豆 + 香水油麥菜七彩豆顏色靚絕,煮完依然粉糯;油麥菜自帶清香,滾兩滾就食得~🍹 手打檸檬茶即叫即捶,檸香十足又解膩,同火鍋超夾! 🍚 必食主推 - 見手青焗飯 飯粒吸盡菌香,仲有少少飯焦,每啖都食到見手青嘅鮮味,encore之選! 📍 蘑界·野生菌石鍋雞(香港店) 新城市廣場三期一樓A123號舖(一田超市旁邊) 查看更多
+ 8
Jjccaa
又黎啦
Jjccaa
2025-08-15
关注
鮮菌火鍋靚湯底既蘑界係香港沙田都開左一段時間。唔知有幾多人黎食過呢?價錢合理,平過香港好多本地火鍋店好多,而且係香港少見既菌菇火鍋,一定要黎試下!我地叫左個高原野生菌土雞湯底,鮮甜靚湯真係飲多兩啖先開始打邊爐呀!係香港好少打邊爐飲到咁鮮甜既鮮菌靚湯,成日都要返深圳都有d遠,可以就咁係沙田就食到真係好方便呀!佢地最正既一定係刺身金耳菌,估唔到食菌都可以食到刺身感覺~點埋刺身豉油,加Wasabi,即刻滿滿既刺身feel呀 🥰食落好有象拔蚌咁既口感,而且都好鮮甜食菌類火鍋真係健康又好味道呀!高原野生菌土雞湯底 廣東鬍鬚雞 • 當季鮮菌• 見手青• 美味牛肝菌• 老人頭菌• 熱鹵小火鍋小份• 刺身金耳菌• 高原七彩土豆• 手作白餅• 見手青焗飯查看更多
+ 3
ng12234
服務不周全 不過餐廳應該會檢討,會再俾機會
ng12234
2025-08-14
关注
食過兩次再嚟 今次諗住環境OK又有一人小鍋或者大鍋都得諗住帶啲同事,點知今次服務質素咁差 態度就好好,但係完全遺忘咗喺房間嘅我哋,我哋12:30入座,一點嚟齊人 跟住點完單搞得勁耐都冇嘢食大家都好肚餓而且我哋大家下晝都要返工 趕頭趕命…. 最後狼吞虎嚥都唔得閒品嚐啲嘢食,但係質素應該差唔多,炒飯今次好味過上次忙唔得閒呢間啲牛肉就麻麻哋,不過雞就唔錯, 筋肉嗰隻雞好似得啲紙片咁一陣風就食完如果散叫呢度啲嘢都偏貴 一人餐先係最啱!查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记
MeFood
菇菌做噱頭嘅火煱 驚喜欠奉
MeFood
2025-08-13
关注
今日約咗位朋友在沙田食飯,喺新城市廣場行來行去唔知食乜之時,俾呢間以菌類做賣點sell 養生嘅火鍋店吸引住。之前我早有聽聞過呢間店, 但就未有機會試過, 咁就決定試吓呢間。店內佈置格局唔錯,但餐枱與走廊間距離較狹,食客及侍應等走上走落時 ,確實會有點擠迫感。除此之外, 大致上用餐體驗都ok舒服。餐單上有好幾款菌類食材,平常我都會經常食得到, 但既然菌類是呢度主角, 當然會點來試試, 但除菌類食材外, 其他食物款式對我來講未算太大驚喜。最後只點了四季菌雙拼(黃牛,美味),文昌雞,黑虎蝦滑, 黑豆腐拼鮮腐竹,蔬菜籃子,火腿野生菌炒飯等。素食野生菌湯底,味道清甜, 另外所有揀選嘅幾款食材, 質素和份量都感滿意,至於那個火腿野生菌炒飯更是意料之外好食。 查看更多
+ 1
cjchan
单人小火锅
cjchan
2025-08-04
关注
香港首店免北上食到啦!人均150左右啦!都几好,同事妹妹睇我D三个人黎食,特地帮我D转大锅,服务又好,态度也是超好。下次会多黎帮称下,带多朋友来吃。一人歺好精致,一份一份小碗装着三个人两份歺好饱,在openRice买券平8.8折 查看更多
SueSzeto
雲南菇菌類石鍋
SueSzeto
2025-07-26
关注
蘑界火鍋令人驚艷!黑豆腐入口即化,質地細膩,帶有濃郁豆香,絕對是亮點!嫩雞肉鮮嫩多汁,每一口都充滿鮮味,令人回味無窮。嚼勁十足的牛肉,肉質緊實,搭配湯底的鮮美,美味無比。湯底以多種菇類熬煮,濃郁卻不膩,完美襯托食材的原味。整體用餐體驗極佳,環境舒適,服務周到,適合與親友共享美食。強烈推薦給愛好火鍋的朋友!查看更多
雲南菇菌類石鍋
Fee Wong
姊妹聚餐
Fee Wong
关注
小姊妹聚餐,呢個水晶杯特別好看,好有儀式感,特別係呢個刺生金耳菌,QQ彈彈好好味,聽職員講有丯富的蛋白質,係一款唯一可以用作刺身嘅菌,點埋豉油同Wasabi,有不同的味,會再來幫襯查看更多
apqbgxmg7jdz
特別嘅火鍋
apqbgxmg7jdz
关注
湯底仲係一樣嘅好食,好清淡,好好味,特別係呢個板藍根好清甜,睇起嚟好似芥蘭又唔似芥蘭,豆腐係柴火黑豆腐,煮落嚟有啲燶燶味,好特別,特別係職員推介嘅靈魂醬汁,辣辣地又麻麻哋,好味。查看更多
IBYLAM
單人時間
IBYLAM
关注
野生菌炒飯好味,湯底比較清淡可以另外加鹽,小料台有水果仲有西瓜同埋海帶,環境很安靜,讓人很想睡覺,就係小火鍋單人夠食,檸檬茶好正好靚,果個水晶杯好好睇,皮蛋都好好食。查看更多
麻油蛋
好味
麻油蛋
2025-07-15
关注
有驚喜!估唔到蘑菇都咁好味!個蘑菇刺身真係香港第一次try 好似食緊海參好清甜 餘韻有關淡淡的菇香係值得一試!蘑菇湯底佢到咗雖然要等佢煲一陣先至可以食,但係絕對值得你嘅等待!一開蓋一定要潷一碗試吓個湯先,同出面飲到嘅蘑菇湯係不同個湯仲要越煲越濃,第一次打邊爐係咁飲湯,飲到最後仲打包埋剩低嘅湯走😂我職員仲好好咁幫我將個外賣盒湯底加滿,然後佢哋係用石鍋去煲呢個湯,食完無返少少手力都做唔到😂😂😂完咗仲請我哋食糖,仲送咗個杯,服務態度一流鹹香炒飯粒粒粒分明,絕對唔輸大酒店嘅炒飯食完火鍋唔夠飽,都可以一試價錢同普遍非放題式嘅火鍋差不多,聽講呢間嘢喺大陸排晒長龍,而家沙田店舖暫時人流唔多,行過可以試試查看更多
7e24231cb96c4c76b
味道OK 但體驗一般
7e24231cb96c4c76b
2025-06-28
关注
在非午餐時段入座,等待位置時間不談,上菜極慢,14:35下單,到15:00先上菜,等埋煮滾個湯已到15:07,用時長達32分鐘,不知是否廚房漏單。另外,埋單時員工混淆了餐檯號,我兩次提醒自己是經openrice買餐券,應該是直接掃code驗券,但職員好似聽不見,仍要我埋其他檯的單,後來確定我是叫單人餐後仍叫我買單,好似忘記了餐券一事,不知是聽不見還是不喜歡顧客用券(因為員工態度一般,但如果員工不喜歡客人用券,可以取消餐券)。可看出餐廳管理混亂,但餐廳侍應態度很好,純粹是安排失當,體驗一般。查看更多
检举
您好!我系店長Cici,您反饋的問題我已認真細看。因我們的粗心大意令您體驗唔好,非常抱歉,管理上的不足之外必定尽快改善,及對同事加以培訓。再次感謝您對我們餐廳提供真實意見,希望可以聯絡到你與你真誠致歉。
2025-07-17
anise726
2025-06-21
1K 浏览
关注
一入「蘑界」真係以為自己去咗雲南啊!成間鋪頭都係菇菌香味🍄,仲有個墨脫石鍋冒岀裊裊熱氣,啲裝修仲有真嘅松蘿掛牆,每個細節都令我恍如置身雲南秘境~🍄〖鮮味三重奏〗1️⃣ 高原野生菌土雞湯底 - 個湯琥珀金黃色✨,岩岩滾時先品原湯,感受菇菌純粹本味,飲落去成個人暖笠笠☺️2️⃣ 四季菌雙拼 - 黃牛肝菌甜啲,美味牛肝菌有咬口,兩隻都正🥰!3️⃣ 海南文昌雞 - 皮薄嫩滑,雞肉再吸收哂菇嘅精髓🤤~✨鎮店之寶 - 刺身金耳菌🍄第一次食sashimi菇😱!點wasabi豉油真係好似食緊北寄貝,爽脆鮮甜到震!🌶️〖開胃小食〗1️⃣ 滷水牛𦟌 - 少少辣好開胃,正!2️⃣ 滷水豬耳 - 脆骨"索索"聲,送啤酒一流🍺3️⃣ 溏心皮蛋 - 流心蛋黃睇到都流口水🤤 皮蛋仲要晶瑩剔透㗎!查看更多
+ 5