2023-07-30 910 views
在上環返一定年資的老patpat 一定食充滿回憶的飯堂 今次重遊舊地亦決定回味一番😀想當年阿妹我lunch hr 只得1 hr 亦會走不少樓梯上來霸位排隊 亦不少office boy/girl跟我一樣 可見餐廳的賣座力叫得冰室 吃的是實力說話的食物 不是環境 每次必叫例牌 即炸豬扒黑椒意 凍OT 奶醬多 依舊是久違了手準之作與三五知己同事麻甩秘聚 才四五十蚊教人短短一小時不只肚子温飽 還有心靈上滿滿歡喜 滿足這裡的侍應姐姐亦很有人性化 大概像阿媽feel 時而溫切 時而忙碌時語文又帶點粗魯但你又不會難受那種 以前還有個老叔叔 現在不見了 聽說是辭職 希望大家過得安好♥️懷緬了一份小回憶繼續於上環小街尋找自己腳毛
在上環返一定年資的老patpat 一定食
充滿回憶的飯堂 今次重遊舊地亦決定回味一番😀
黑椒意 凍OT 奶醬多 依舊是久違了手準之作

懷緬了一份小回憶
繼續於上環小街尋找自己腳毛
炸豬扒
炸豬扒
由四零年代經營至今的華樂冰室,以經典餐牌滿足街坊的胃口,更吸引上班族和遊客慕名而來。香氣四溢的乾炒意粉,外層酥脆,內層溫熱的炸豬扒,將日常煩惱一掃而空。用料絕不吝嗇,絕不馬虎,亦是華樂冰室的一大特點,蠔仔肉鬆滿溢的鹹鮮味,魚片皮蛋爆發性的芫荽氣息,西多士牛油與煉奶的大規模轟炸,除了滿足,還是滿足。華樂冰室,有一種make my day的魔力。除了食物的品質,就是夥計們的人情味,老闆娘樂於分享生活,使店舖氛圍愉快,成為街坊打躉用膳的好去處。最後,於流感高峰期,大力推薦薑煲檸樂,好比咖啡提神作用,檸檬與薑片,令人精神一振,擊退病菌,真實案例!

話說返咗嚟中環工作之後有一個好長嘅to eat list ,上次寫完先發現好耐無寫呢個topic。一個麻甩想去邊就邊,於是行到去摩羅街附近,食一間book mark咗好耐嘅茶餐廳,華樂冰廳。轉眼間你以為自己去左澳門,炒意粉配黑椒粉,九龍可能大把,香港要呢類食炒意粉茶餐廳真係唔多,當然我最愛一定係長沙灣金園。不過最癲係個炸豬扒,真係幾好食,意粉係炒得有鑊氣,只是同醬汁貌合神離,同埋有啲細碟,如果你食過金園你就知道佢嘅炒意粉係世界級,勝過好幾間澳門名店。其他包類如煎蛋包,煉奶/花生醬/果醬/牛油配方包同多士都係個餐入面,我食嘅煉奶多,還可以,但對面嘅公司三文治就好似好正,可惜我一個人,不能吃太多。熱奶茶又係typical港式水準,但行到過黎,感受下摩羅上街那種文藝氣息,看到很多舊日的足跡,你會覺得,呢一杯奶茶就帶著劉以鬯的對倒氣息,呼出的正是杜生文雀的那舊香港那種情懷,那個年代和餐廳的環境一樣,懷舊得來很美。

#每週一間之前未食過嘅老店|๑⃙⃘上環近古董街|Let's support 街坊生意~~突然想食炒意粉就嚟咗華樂冰室🤰🏻滿足港式胃baby๑⃙⃘「選3 火腿/餐肉/火腿/煎蛋」餐+乾炒意粉+奶醬多+熱咖啡 ($48)๑⃙⃘ 西多士 ($ forgot) 炸後不會淋咗,香脆,有厚度,花生醬夾心,好邪惡嘅飯後甜品🥹😋 (感動的淚水)๑⃙⃘ 作為一間真冰室,佢哋嘅食物會從「水吧」炮製出嚟俾食客享用,同茶記係有分別。๑⃙⃘ 靚姨們都好親切友善,街坊鄰里社區感濃厚,佢哋有時會同客人吹水,離開後會想再嚟食多好多次嘅地方!-p.s.佢哋都有玩IG㗎緊貼科技洪流🌐 見到番茄汁炒意粉好似好famous?🍅

突然想食炒意粉就嚟咗華樂冰室🤰🏻滿足港式胃baby
選3火腿/餐肉/火腿/煎蛋餐+乾炒意粉+奶醬多+熱飲
西多士
選3火腿/餐肉/火腿/煎蛋餐+乾炒意粉+奶醬多+熱飲
西多士
2023-04-10 342 views
第一次去香港玩,突然很想吃西多士,原本經過華樂,但看到時間已經快打烊,就沒有進去,跑去另一間開比較晚的,沒想到那家店提早結束營業,所以又折回來,看到華樂還開著,就問問看還能不能點餐,服務員很親切的招呼我們,讓我們可以當最後一組客人。坐下後也很熱心的想知道我們的需求,菜單的套餐有點看不懂,所以最後單點了西多士跟豬扒包,西多士甜度適中,烤得很酥脆,加上黃油的濕潤很剛好,豬扒包也很實在的味道。讓人感受到香港的人情味,下次去香港還會再去!
讓人感受到香港的人情味,下次去香港還會再去!
2023-04-07
2023-04-05 234 views
最近認識了老闆娘,知道原來佢係IG高手👍🏻,大家請多多follow ,咁就有靚花🌷靚貓靚狗睇!🐶🐱講返食,呢度嘅皮蛋魚片米線真係好好食😍😍魚湯勁鮮甜,係喺街市每日新鮮買返嚟嘅魚滾湯,仲有勁多芫荽!大家要多啲嚟喇❤️❤️

大家要多啲嚟喇❤️❤️
皮蛋魚湯米線
2023-03-21 274 views
以前喺上環返工經常幫襯,今日出外工作行到附近就諗起呢間舊式冰室仔。今日未夠11:30就去到,完全唔駛等位唔駛搭枱好開心❤️ 仲係賣緊早餐。 但我個懷念重點係呢度個豬扒炒意同蛋包…店員話已經可以order全日餐唔駛擔心😆一來就係煎蛋方包,再來就係超大塊的豬扒炸得好香好腍滑沒有令我失望。還有大大碟的炒意粉配黑椒汁…質素好似仲比以前好咗呀👍🏼加埋杯凍檸茶係好完美,但係要加$5 好似貴咗少少。 埋單$60+ 位,都合理啦。 一定會再來!

一定會再來!

2023-03-21
$60 (Lunch)
2023-02-28 371 views
上星期六下午4:15到達餐廳門口,看到門口寫了營業時間是到16:00(原本是寫了18:00,但給劃了改為16:00),所以在門口問了一位職員‘截咗單未?‘那位職員晦氣地回答’我都唔知宜家幾點!‘剛巧那時候有另一位職員問我’幾多位?入嚟坐。‘我坐下後聽到這位聽員叫門口的那位職員做‘阿媽’。女兒的待客態度很好,彌補了她媽媽那趕客的’人情味’,這樣才不致於變為販賣情懷的茶餐廳。食物評論為:豬扒鬆軟,通粉湯較鹹,其他食物正常

食物評論為:豬扒鬆軟,通粉湯較鹹,其他食物正常
2023-02-25
2023-02-27 254 views
.📍華樂冰室 | 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒏平日想平平地食個Lunch又唔想太頹,搵間充滿懷舊風嘅冰室嘆下奶茶絕對係一個唔錯嘅選擇🤤。上環嘅茶餐廳選擇都算多,但夠特別又抵食嘅暫時最推介呢一間!餐廳比較細所以坐得有啲迫,Lunch Time時間成日大排長龍,所以唔想等位就早少少黎。.食左兩次都係嗌左佢個雞扒乾炒意粉餐,唔食雞扒仲可以揀牛扒/ 豬扒或者雞翼等等。🍝個人覺得淨食個意粉有啲乾,所以跟埋黑椒汁就啱啱好🙌🏻。塊雞扒煎得夠香,唔會太乾而且仲大塊過隻手板。雞扒餐只係$56,仲包埋多士(可以揀醬唔洗加錢) 同飲品,呢個價錢真係超級抵!杯茶走比例岩岩好,Perfect👅。
📍華樂冰室 | 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒏
2023-02-15 280 views
公司附近好多餐廳,咁啱instagram見到華樂冰室。去試吓食侍應姨姨好親切,一坐低就介紹新湯底蕃茄牛肉。我叫咗熱華田,姨姨走埋嚟話有得加粒棉花糖肉鬆蠔仔烏冬$68,味道唔錯,起碼有8-10粒蠔仔每粒都好新鮮份量嚟講女仔就夠食,可能男仔/食量大未必夠
份量嚟講女仔就夠食,可能男仔/食量大未必夠

熱華田加棉花糖
肉鬆蠔仔烏冬
2023-02-15
$58 (Lunch)
熱華田加棉花糖
2023-01-14 1296 views
本來和朋友一心想去Vacay coffee and bread 食sour dough. 但係到時是12:45pm, 星期五, 可能店舖主人有事,竟然冇開門?那樣行過一兩間舖, 上次也想試這冰室, 所以便坐下來. 望下去有幾款午餐可以選擇,老闆娘告知,豬扒意粉是這店的名物(可選黑椒汁或蕃茄汁, 煎蛋放上白麵包也是一個特色,再加一個熱鴛鴦,便是我點的午餐. 朋友便叫了一個咖哩薯仔肉片意粉 ,加一杯齋啡.等了5分鐘左右,先上飲品, 再過5分鐘,便想主菜. 非常大份, 從來沒有試過在茶餐廳食意粉,竟然是那樣多!!因為不想浪費食物,又冇帶自備食物盒, 所以用了1個鐘加15分鐘慢慢地全部食曬. 不過我覺得實在太多,太豐富,太飽. 豬扒一大塊,可以見到是用真材實料去醃製過,因為可以見到有薑絲,好味.咖哩薯仔肉片,薯仔煮得入味,大大嚿,肉片也很多,咖哩汁撈意粉,太美味!這店是全女班, 個個都非常友善,老闆娘有同我們講述這冰室的故事,動聽. 這店的佈置, 很有懷舊冰室的風味,牆上的磁磚很美相信已再也找不到了!我喜歡這冰室也希望可繼續營運保留下去.老闆娘說這店是開早上7時至下午4時, 因轉角便是摩羅古董街,過了4時便很少人了. 這冰室值得一試, 食物有這樣大的分量, 兩個人只需要$101, 我覺得非常平, 又大份又好食!我一定會再去食.
豬扒黑椒汁意粉
2023-01-13
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$50.5 (Lunch)
豬扒黑椒汁意粉
  • 咖哩薯仔肉片意粉
2022-11-03 663 views
走進營役的中上環,週日早上特別冷清,沒猜到東街的梯級上,「華樂冰室」有人排隊等位!站著就開始研究OpenRice的食評,埋枱即下單:-1️⃣蛋包+少冰奶茶:由第一口茶至乾杯,都非常濃滑滿足;遺憾的是一下子將蛋包吃下,而搭枱的胖哥,技巧的把蛋汁填滿包面才細嚐,哈哈⋯⋯遇上食貨!2️⃣胖哥還點了塊豬扒,不客氣我也跟上了,果真鬆化入味,難得!老板娘凑前來問意見,我表示第一次光顧,對座食客聽見如賣廣告般,表示自己40年來天天打躉吃湯米粉,飲如絲滑的熱奶茶!3️⃣牛肉薑絲湯米+半杯熱奶茶,又進了我的腸道!嚇得老板娘鐵青,竟遇上這女子吃了兩份半早餐!🤣實在從未如此狠勁過!奇妙的主日,獨個兒邁步去祝福老店,卻被這舖內上下一心的工作態度,食客的情義笑容,老板娘一句句極之珍惜客緣的感恩話融化!「華樂冰室」不單能滿足肚腹,還溫暖了我的心窩!

站著就開始研究OpenRice的食評,埋枱即下單:-

2022-10-17 523 views
一看見華樂,便勾起了我對香港傳統懷舊冰室的情懷,想起兒時爸爸帶我去嘆三文治的回憶,感覺親切!一行三人下午三時多來到華樂,急找招牌餐一試,最喜歡蛋包,很合我口味!豬扒也炸得恰到好處,友人最愛則是黑椒汁意粉,很喜愛其特別而互動的配搭。一向對奶茶一般,但華樂的奶茶確不錯,茶香細滑,一定要試!從老闆口中得知道華樂的承傳歷史,在這疫情嚴重、經濟艱難的時刻,仍然繼續堅持,真是值得支持!

一向對奶茶一般,但華樂的奶茶確不錯,茶香細滑,一定要試!

2022-10-12
$50 (Tea)
  • 蛋包,豬扒黑椒意粉,奶茶
2022-10-14 399 views
一直鍾情及支持香港冰室,華樂更是全港歷史最悠久的自家傳承老字號,怎也要找機會一試!店子保留舊式情懷之餘,難得又可保持整潔,面積雖小,但尚可坐得舒適。專誠來試豬扒、黑椒汁意粉、蛋包招牌套餐,豬扒炸得鬆軟可口,特別調製的黑椒汁為意粉帶出美味。特別喜歡蛋包,選材簡單直接,兩者合一,出奇互夾,畫龍點睛。傳統冰室另一重要撐招牌產品,當然是一杯奶茶,華樂做到醇滑有緻,具自己特色,若果上茶溫度可以更熱,相信更為可口!香港每一家能活下來的傳統冰室,都值得力撐,尤其華樂,我一定會再來!

特別喜歡蛋包,選材簡單直接,兩者合一,出奇互夾,畫龍點睛。

2022-10-12
$40 (Tea)
  • 豬扒、黑椒意粉、蛋包套餐
2022-10-01 374 views
聽聞華樂豬扒好味,終於今日食咗,果然豬扒入口鬆化,唔肥膩,又唔韌,好有口感,唔似一般快餐廳嘅炸豬扒。味道適中,食完之後唔覺得口乾或者口渴,薑汁味好特別。茶餐配油占多,多士厚啲就冇得頂。跟餐飲熱茶走,用瓦杯上,味道濃郁,而家去茶餐廳比較少飲到咁幼稚滑嘅奶茶。下次去可以唔食多士,食煎蛋包。老闆娘好有善,企喺門口叫啲過路人入嚟食下野飲杯茶,同啲茶客有傾有講,真係有啲懷舊茶餐廳嘅感覺,好有人情味。我下次都會去,有啲食過返尋味。