話說返咗嚟中環工作之後有一個好長嘅to eat list ,上次寫完先發現好耐無寫呢個topic。一個麻甩想去邊就邊,於是行到去摩羅街附近,食一間book mark咗好耐嘅茶餐廳,華樂冰廳。轉眼間你以為自己去左澳門,炒意粉配黑椒粉,九龍可能大把,香港要呢類食炒意粉茶餐廳真係唔多,當然我最愛一定係長沙灣金園。不過最癲係個炸豬扒,真係幾好食,意粉係炒得有鑊氣,只是同醬汁貌合神離,同埋有啲細碟,如果你食過金園你就知道佢嘅炒意粉係世界級,勝過好幾間澳門名店。其他包類如煎蛋包,煉奶/花生醬/果醬/牛油配方包同多士都係個餐入面,我食嘅煉奶多,還可以,但對面嘅公司三文治就好似好正,可惜我一個人,不能吃太多。熱奶茶又係typical港式水準,但行到過黎,感受下摩羅上街那種文藝氣息,看到很多舊日的足跡,你會覺得,呢一杯奶茶就帶著劉以鬯的對倒氣息,呼出的正是杜生文雀的那舊香港那種情懷,那個年代和餐廳的環境一樣,懷舊得來很美。