Chayading (Portland Street)

Chayading (Portland Street) (Closed)

茶屋町 (砵蘭街)
Echan09
樓上小店
Echan09
2021-03-08
Follow
這天和老婆在MK朗豪坊看完電影,非常肚餓但又不知道想吃什麼?突然發現戲院隔鄰有一座大廈滿佈食肆,於是和老婆進去看看,在水牌裡看見一家名為“茶屋町”餐廳的名字頗為吸引,決定去試試看,一出門口就是餐廳了。進去見到餐廳佈置簡約,沒有太多花巧,很有台灣所謂的小確幸感覺。打開餐牌,價格走大眾化路線,選擇也頗多, 有和式,中式,西式任君選擇。我選了一個脆脆雞排飯,外皮鬆脆,肉質鮮嫩,再灑上七味粉,帶少少辛辣,口感不錯!而太太則點了一個番茄豆腐濃湯配白飯,我試了一口,覺得濃濃的蕃茄味配上白滑豆腐,確是不錯的選擇!飯後再來了二客熱飲,一個桂圓紅棗杞子茶,另一個雪梨桂花柑桔茶,飯後來這二個熱飲,滿足暖胃感覺湧上心頭!Read More
Casey Sze
食過最好食嘅滑蛋
Casey Sze
2021-03-06
Follow
旺角樓上cafe質素好多時都有啲參差但呢間係真係幾好食去樓上cafe好多時都係為咗可以坐得闊絡啲舒服啲傾下偈呢一間嘅梳化卡位唔錯嘢食我嗌咗個雞軟骨小食估唔到都幾大碟上枱時仲熱辣辣呢個滑蛋吉列豬排飯真係好唔錯吉列豬係好多就算係大間嘅連鎖餐廳都做得唔好唔係粉太厚就皮唔夠脆一係就肉太老呢個吉列豬各方面都做得好好皮薄皮脆肉嫩多汁但最impressive都唔係個豬係個滑蛋蛋個個都炒過係樣冇咩秘訣冇得用配料唻遮掩技巧不足嘅嘢我自己就從來都炒唔列一隻咁嘅蛋滑得唻蛋味香 熟得唻又keep到啲啲蛋汁到底點做到有蘆薈粒嘅蜂蜜綠茶估唔到樓上cafe都咁好食Read More
Josephinetsy
美味cafe
Josephinetsy
2021-02-26
Follow
今天與友人嚟旺角這個cafe食晚餐, 他在旺角朗晴坊4樓 ,很近鬧市。 這是放寬限聚令後我哋第一次出嚟吃晚飯。我們打開餐牌,有很多炸嘅食物。 款式很多。他這裡的主菜有鰻魚飯, 滑蛋丼 ,很有日本味道嘅食物。 雖然疫情我們去不了日本,但來這裏吃有日本味道嘅食品,令我們不禁想起我們好像置身於日本。餐廳很舒服,環境寬敞寧靜,很適合休閒聊天,與 好友一起聚會。餐廳嘅推介有滑蛋鰻魚飯, 非常吸引。我們點了這裏出名嘅草莓咕嚕肉, 味道做非常好吃, 酸酸味味,很開胃, 配上白飯,簡直一流。 咕嚕肉炸得非常香脆可口,肉汁香濃。另一味是鹹蛋黃炸豬扒配白飯, 很有創意嘅配搭 ,味道有非常好 ,值得一試。 豬扒炸得香脆可口,肉質幼嫩,配上鹹蛋黃, 非常之好味。玫瑰薑茶,非常之養生。Read More
tiksan0610014
旺角茶屋町 X 高質素日香午食🇯🇵🐮😋
tiksan0610014
2021-02-25
Follow
難得有個空閒既星期四😂黎旺角行陣街食返個日式定食啦🥳🥳🇯🇵牛丼配溏心蛋配合洋蔥蔥花等炒香既香嫩牛肉🤤🥩經汁煮炒香既牛塊更為嫩滑Juicy之餘🐮更帶出啖啖鹹香以及濃郁牛香🤤🥩配飯拌食更是一流之餘🤤🍚加埋溏心蛋一齊食更是天生一對🤩🍳BBQ醬煮豬肋骨賣相十分吸引🤤豬肋骨肉夠哂厚身🤤而且肉質脂肪比例均勻😋食落夠哂嫩滑亦之餘唔會話太過油膩🤤豬肋骨淋上濃郁BBQ醬汁更加開胃😋Read More
pochacco-yu17
年三十收爐之休閒午餐
pochacco-yu17
2021-02-16
Follow
今日同女朋友一齊放假,出嚟旺角行街,行行下係朗豪坊旁邊既一棟大廈地下見到有宣傳餐牌,望望下餐牌啲食物好似幾吸引又好平,之後就上咗去試試上到去一出笠門就見到”茶屋町”三個字,牆身用紅磚頭鋪,幾靚餐廳內在環境幾舒服,座位與座位之間有一定嘅距離,唔會坐得好迫同唔舒服,而且又冇限用餐時間,啱晒我同女朋友慢慢坐一邊傾計一邊食野Lunch Menu入面有四至五款都想試,心大心細好難抉擇諗左好耐終於有決定,叫左脆脆雞扒蓋飯同醬煮薯仔牛柳粒。餐飲叫左一杯戀人同一杯百香果橙點完餐店員會拎杯熱水浸住餐具俾我哋首先講脆脆雞扒蓋飯,店員一放低個雞扒飯我嚇咗一跳,因為塊雞扒好大塊,大過我塊面,份量十足! 雞扒唔止大塊,味道仲非常好!肉質好鮮嫩而且好Juicy,雞皮又炸得好脆,好好味! 另外個飯都好多汁,岩哂我呢d鐘意食汁既人之後到醬煮薯仔牛柳粒,一上菜已經聞到陣陣嘅香味。另外,佢係用個煲仔上,夠晒熱辣辣,好暖胃好爽! 牛仔粒生熟嘅程度一流,唔會overcook,食落入口即溶,唔會咬唔到,由於個醬汁好夠味,d薯仔入哂味好正呀!最後介紹既就係兩杯飲品。首先係”戀人”,佢係士多啤梨乳酸梳打。杯野既顏色好靚❤️好有初戀嘅感覺,飲落唔會過甜好好味,值得一提嘅係粒士多啤梨乾,佢係杯野飲既精華! 第二杯係百香果橙,顧名思義,佢係百香果,橙加綠茶。我女朋友好鍾意飲呢杯,飲落好鮮甜而且有茶味,完全無茶既苦澀味。再加埋啲鮮橙片,令到成杯飲品好fresh,飲完成個人都好有清新既感覺總結係呢間餐店值得推介!地點非常之方便,而且環境清潔又坐得舒適,可以慢慢坐下傾下計。價錢亦都相當親民,食物又好味賣相亦都一流,岩哂打卡! 下次一定會再帶女朋友黎試埋其他野食!Read More
戀人
百香果橙
hkgirl_hkfood
抵食旺角樓上cafe💕
hkgirl_hkfood
2021-02-03
Follow
今次黎到呢間旺角既樓上cafe~~前排都見有好多人推介,今次就黎試試😋😋-🍳松露滑蛋叉燒飯 $58✨一上枱就已經聞到淡淡既松露味🤤🤤賣相唔錯,份量都好多!!個松露蛋炒得啱啱好,好好味😋😋雖然叉燒瘦左d,但唔會硬到咬唔開~~攞黎送飯一流👍🏻👍🏻-🐮日式牛肉丼飯配溏心蛋 $60✨呢個丼飯都唔錯❤️❤️牛肉好入味,配埋個七味粉好開胃😋😋個溏心蛋都好軟滑!!-🍗脆脆雞排蓋飯 $62✨塊雞排脆得黎好香口!!有一種食緊燒豬既感覺🤣🤣不過個飯冇乜醬汁,整體食落有d乾~~-🍮芒果布甸(跟餐) ✨估唔到lunch set除左包野飲仲包埋甜品!!個芒果布甸上面仲加左花奶,口感好滑🤤🤤食落唔會太甜,幾好👍🏻👍🏻-感體黎講,呢間cafe都幾抵食!!環境舒服又乾淨,野食都唔差~~係一個可以同朋友chill下既好地方🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️Read More
Shinchan1993
主打家常小菜嘅茶屋町🏡🍵🥢
Shinchan1993
2021-01-23
Follow
放假去咗朗晴坊配眼鏡,順便喺嗰度食午餐啦。我哋去咗位於四樓嘅「茶屋町」,本身以為佢係日本嘢🙈,但原來係主打家常小菜。餐廳行小清新路線🌿,加埋呢日有陽光,環境更顯光猛。朗晴坊每層面積相若,不過餐廳似乎好識利用空間,座位數量唔算少,但就無迫夾嘅感覺。食完先知原來餐廳仲有室外座位,好Chill!午餐選擇約有二十款,👀花多眼亂。當中港式家常小菜佔最多🏡,但亦不乏日式選項。價錢介乎$58至$68不等,包飲品,都唔算貴。茶屋町同時亦係一間Cafe,所以佢提供多款特飲🥤。草莓酸甜咕嚕肉($60),咕嚕肉食得多,多數係配菠蘿。不過呢度就好特別,係配士多啤梨㗎🍓,食落味道無咁酸,仲幾惹味,而且你更搵得出草莓嘅蹤影。咕嚕肉排大大件,因為冇骨,所以食得好暢快,連埋大量紅綠燈椒同洋蔥,份量超多!留意番,午餐仲包一碗白飯添🍚,好難唔飽。蕃茄濃湯牛肉烏冬($62),牛肉烏冬同樣以份量取勝。湯底雖然叫濃湯,但我覺得稍為偏淡,估計唔係用茄膏開,相反面頭就有唔少蕃茄碎🍅。肥牛片有四至五大塊,唔會唔夠餸食個烏冬🍜。另外,佢仲有隻烚蛋添🥚。烏冬方面,粗身兼滑嘟嘟,但唔難夾。飲品方面,我哋轉咗特飲(+$12),分別係🍍鳯梨多多同☁️Blue Sky。兩杯造型好極端,一肥一瘦,一藍一黃,不過共通點就係好大杯,同埋味道都唔錯。我飲Blue Sky,即係由乳酸、檸檬同梳打組成,味道似可爾必思溝檸檬梳打🍋,但記住要攪勻飲,否則底部會好甜。總括嚟講,茶屋町整體經營得幾好,喺附近返工不妨試試,環境舒適,午餐選擇多,價錢合理。最後,我特別要讚一讚樓面位年輕男店員,佢態度誠懇,好好禮貌😁。Read More
草莓酸甜咕嚕肉
鳯梨多多
mercy 喵
樓上cafe 食日風+港式美食
mercy 喵
2021-01-18
Follow
這間樓上 cafe 位於朗豪坊附近非常方便😚餐廳設有室外露天座位☺ 室內明潔、舒服暖暖陽光☀️餐牌款式有齊日風及港式午餐、小食👍叫咗一個濃味,另一個清淡啲,平衡下😆醬煮薯仔牛柳粒香噴噴、牛柳火喉啱啱好👍 軟嫩可口,惹味溦辣醬汁啱曬餸飯😋蕃茄濃湯豆腐鍋滿滿一鍋,健康洗👅之選👍特飲🍹鳳梨多多(菠蘿、益力多、綠茶)黃昏 (西柚、青檸、梳打、紅茶)兩杯色彩黃黃紅紅的,好有陽光味道😎最後食埋跟餐甜品芒果布丁🍮Read More
+ 8
YannesMaaa
小清新cafe🌾
YannesMaaa
2021-01-15
Follow
<<旺角-小清新cafe>>餐廳:茶屋町(旺角) 🍽呢間餐廳位於旺角朗晴坊4樓,係樓上cafe,餐廳環境極度優美,座位都好寬敞,仲有露天座位,成件事好chill,好適合同朋友食飯相聚🥂窗口位都正架佢既lunch set由$50-$70不等🍱包飯、飲品同甜品🍮今次叫左呢呢2個lunch set ~~1.蕃茄濃湯豆腐鍋 🍲$60個蕃茄鍋一上枱已經聞到好香嘅蕃茄味,而鍋面鋪滿滿滿既大豆腐,對於鍾意食豆腐嘅人黎講,真係見到個份量都覺得好興奮呀😆😆除左有大量豆腐、仲有大量蕃茄同埋娃娃菜、金針菇😃真係健康之選👍🏻2.蜜椒雞翼🐥 $58一碟總共有6隻雞翼,佢既賣相好吸引, 每隻雞翼都鋪滿黑椒同蜜糖,味道好夾🍯,雞翼外皮炸得脆卜卜,咬落去啲肉熱辣辣,而且都好juicy架😋餐飲方面就叫左一杯熱柚子蜜同戀人特飲戀人(士多啤梨🍓、乳酸、梳打)粒士多啤梨上面有層冰糖,好似食緊冰糖葫蘆very yummy🥰📝總結(5分滿分)環境: 5/5味道: 4/5性價比: 4/5推薦度: 4.5/5Read More
花太郎
製作用心既茶屋町
花太郎
2021-01-11
Follow
🍴洋葱燒牛柳粒丼飯 68 蚊 🐂個牛柳粒有驚喜 好多粒 同整得好軟林 佢既醬汁 帶 d甜 好入味 而且保留 juicy度 可能因為有好多紫洋葱碎 所以連埋牛肉食特別爽口🐂 白飯夠份量而且熱辣辣 撈埋洋葱汁 好味🍴雜果沙冰 (西柚 藍莓 士多啤梨 ) 跟餐12 齋點 34 蚊🧊沙冰 主要有西柚 所以飲落幾開胃 跟住有藍莓同士多啤梨香🍓 個味幾香幾 match 👍🏻🍴牛油蒜香雞翼 65 蚊4 隻🐥四隻雞翼 炸到個皮脹起左 個蒜香味好香 個皮整得好脆 咬落去試到少少牛油香 . 佢呢款係唔會落好多牛油 所以食落去唔肥膩 最主要係蒜香味 入面既雞肉都夠彈牙熱辣辣 推介🐥Score 平均分 <7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#茶屋町旺角砵蘭街215 號朗晴坊4 樓~~~~~~~~~~~~Read More
ChloeCheng8916
有水準的港式日風餐廳
ChloeCheng8916
2021-01-04
Follow
朋友住旺角,佢今日帶左我黎呢間餐廳,裝修幾令,唔知d野食好唔好食呢!環境好令,如果好多人一齊黎係呢塊布後面影相一定好令!飲品方面,我地叫左個菠蘿益力多同埋香橙茶。呢個益力多賣相幾令,而且比我想像好飲,飲落去酸酸地幾醒胃!橙茶就正常發揮,無咩特別。不過值得一提既係佢飲管系用環保飲管,可以循環再用,保護環境你我有責!呢個薯仔牛柳粒令我回想起以前大學成班朋友係深水埗食小菜既回憶,個味道好似!佢d薯仔雖然唔係煮到好甜(唔係我大學食個種),但炆得幾淋,d牛好有牛味,佢有d黑椒所以成個餸小辣地好食,撈飯一流!呢個濃湯番茄豆腐鍋係佢地既招牌餸,佢豆腐都幾滑,蕃茄湯幾濃,有金菇同埋麵!整體黎講環境舒服,食物質素唔錯!Read More
+ 5
歡歡增肥之旅
旺角樓上特色fusion菜
歡歡增肥之旅
2020-12-28
Follow
窮遊香港-旺角樓上特色fusion菜 蜜椒汁真係好鬼正😋.呢到午餐都幾抵食大概$50-70 送飲品甜品晚市大概$80-$100 適合同朋友上黎坐下吹水⭐️蜜椒薯仔牛柳粒$98👍🏻呢個都幾大碟 薯仔同牛柳粒份量都好足👍🏻牛柳粒 大概7成熟 入面肉質 小粉 岩岩好👍🏻重點係個蜜椒汁 好香甜 同炸過既薯仔好夾🤦🏻‍♀️搞到配菜薯仔仲吸引過牛柳粒好開胃送飯既一個小菜.⭐️草莓酸甜咕嚕肉$82同樣 都幾大碟 青椒同洋蔥偏多🤔😆個汁有小小士多啤梨清香 幾特別 個汁唔算甜果然係fusion菜 打破左我傳統既印像🤦🏻‍♀️(我想像中係 有菠蘿 同爆甜🤔)👌🏻咕嚕肉炸得酥脆 唔會過硬.👍🏻白飯粒粒分明 偏硬身 我鐘意(可睇圖).#茶屋町 #chayading地址:旺角砵蘭街215號朗晴坊4樓Read More
leo<3
港x日式樓上小店cafe
leo<3
Level 2
2020-12-24
Follow
今日去朗晴坊搵左間坐得舒舒服服靜靜地既cafeLunch set唔算貴 包甜品飲品特別在佢中日式都有嗌左滑蛋吉列豬扒飯 $60炸豬扒有驚喜 唔係事但港式扮日式個啲滑蛋好滑 上面加埋沙律醬 食到見碗底醬煮薯仔牛柳粒 $68牛肉粒牛味重 唔會因為醬濃遮晒牛味個汁好好送飯薯仔有炸過 外脆內軟美中不足係食到有幾粒入面係有啲硬 好似未完全熟透咁以旺角黎講 呢個價錢同食物質素 值得推介Read More
+ 2
日系樓上cafe
CelineCC
2020-12-19
Follow
旺角限定✨跳出框框特色fusion菜🤩 今次叫咗兩款特色fusion菜✨茶屋町日式雞扒丼雞扒好足料,又大份!食落仲甜甜地,有味淋嘅味道、好日式呀✨松露滑蛋叉燒飯真係超濃黑松露味,叉燒夠滑!好好食,真係一啖接一啖蛋都好足料、夠滑嘢飲試左兩款梳打好靚,真係充滿住少女心!都唔錯💛唔會太甜飲落好消濟解油膩!環境舒適,仲有好多燈飾,好靚呀露天area仲可以chill chill佢🧡超日系,打卡都真係一流!Read More
22eateateat
日式港式都食到嘅樓上小店
22eateateat
2020-12-14
Follow
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 茶屋町旺角砵蘭街215號朗晴坊4樓/🧃蜜椒薯仔牛柳粒 $98估唔到一間門面咁日台風嘅小店,竟然有一啲咁港式風味嘅小菜,即管試吓有冇水準先。分量超多,薯仔粒外脆內軟,yum上蜜糖黑椒,真係超級惹味開胃。牛柳粒好林,牛味好重,送飯一流。/🧃滑蛋吉列豬扒飯豬扒下面有一層滑蛋,豬扒都炸得唔錯,肉比較瘦,令到罪惡感冇咁高,嗰層滑蛋真係好滑,配上日式沙律醬,又係食到停唔到口。/🧃鳳梨多多 +$18由菠蘿、益力多同埋綠茶調配而成,鳳梨汁甜得嚟唔假,有綠茶平衡返,都算清。/🧃黑松露西多士 $58呢個真係幾驚喜,出面炸到好脆,咬入口中間有一層花生醬,黑黑地色嗰啲唔係污糟,就係黑松露,估唔到花生醬同黑松露都好夾。/////Read More
+ 4